login |

Rizzoli & Isles: vége az 1. évadnak

2010. 09. 14. 19:06 - Írta: winnie

41 hozzászólás | kategória: kritika,

Mindenki tudja, hogy mi a viszonyom Rizzoli-hoz és Isles-hoz, a pilotkritikában leírtam, hogy mennyire bejött a sorozat – nyilván a két főszereplőnek és a kedvelhető mellékszereplőknek köszönhetően. Itt muszáj megjegyeznem, hogy nem a karakterek szenzációsak, azok elég snasszak, de mégis szerethetően vannak megírva és/vagy eljátszva. (Igen, még Anyuval sincs bajom.) Szóval próbálom nem ismételni magam, inkább csak annyit jegyzek meg, hogy nyáron ott leszek a 2. évad kezdésénél.

Rizzoli - 1x10-b

Még akkor is, ha például a testvéres 1×09 minden szempontból minősíthetetlenül rossz volt. Mivel a karaktereket kedvelem, ezért még a nagyon gyenge is minimum 3/10-ről indul, de azt az epizódot komolyan nem értettem. És nem csak azért, mert kifejezetten rendhagyó befejezése volt, lehet, hogy az íróknak az is volt a résszel a célja, hogy ne legyenek sablonosak, de ettől még gyenge munka volt.

Az egypoénos karakterekből adódóan akkor a legviccesebb az egyébként darkos témákkal operáló Rizzoli & Isles, amikor a főszereplők kikerülnek a komfortzónájukból, amikor Rizzoli nőies lesz, vagy amikor Isles hirtelen rádöbben, hogy ő sem tud mindent. Az 1×08 és az 1×09 látványosan erre játszott rá, és bár jó volt nézni Sasha Alexander karakterének bizonytalanságát, az 1×08-ban minden hibája kiütközött a sorozatnak. Olyan hibákról van szó, amik nem zavarnak, de más biztos felkapja a fejét arra a nyomozásra, amit az epizódban folytattak: kábé 3 nyomot találtak, de mindegyik annyira random volt (penész, szemnagyítás és még valami + a végső megoldás is teljesen ötlettelen), hogy sokan azonnal kiszeretnének a sorozatból.

Az 1×08-at egyébként is muszáj kiemelni, fontos rész volt, nem véletlenül írta a készítő: ez volt az a rész, amiben egy halvány átívelés tapasztalható volt szakmai (visszatértek Rizzoli múltjára és az 1×01-re) és magánéleti téren. És ez azért volt érdekes, mert éppen egy résszel korábban filóztam azon, hogy vajon így jó minden, ahogy van, vagy jót tenne a sorozatnak egy átívelés. (Tudjátok, hogy vagyunk ezzel: ha van átívelés és piszkálgatják, akkor az a baj, ha nincs, akkor pedig az a baj.)

Rizzoli - 1x10-a

Mint írtam fentebb, a mellékkarakterek fene kedvelhetőek voltak (mekkora zseniális szereposztás már fátyolos/rekedtes hangú Lorraine Bracco a fátyolos/rekedtes hangú Angie Harmon anyjának!), a történeteik nem tolakodtak előtérbe, elfértek. Egyedül az első két részben feltűnő, beszólogató, tapló zsarukollega hanyagolását sajnáltam. (Annál nagyobb meglepetés volt, hogy a vontatókocsis ürgét visszahozták az 1×09-re.)

Nyilván van hova fejlődnie a sorozatnak, főleg úgy, hogy a remek kezdést követően enyhe visszaesést tapasztalhattunk: voltak ugyan jó ötleteik a készítőknek, de mintha belefáradtak volna a sokat ismételt motívumokba. Az 1×10-re is csak ezt tudom mondani, pedig abszolút nem volt sablonos. Nem olyan rész, amire csettintenék, ráadásul a nagyon kevés szereplő miatt a rejtély sem volt akkora rejtély, azonban mégis nagyon hatásosnak éreztem, sőt, hatásvadásznak is, de az effélék a rajongó lélekre simán hatnak. Még az utolsó egy perc is, ami alatt 5 másodpercet mutattak nekünk lassítva, hogy felvezessék a (kamu)cliffhanger-t. (Bár nem rajongok a képbe behozott plusz családtagokért, de a tesó eljövetele cliff-nek érdekesebb lett volna.)

ui: Twitteren már írtam, de az első pár rész érdekes cold openjei után az utolsó részek olyan pocsék főcím előtti részeket hoztak, amiket még talán nem is láttam.

41 hozzászólás Ne habozz!

Réta - 2010. 09. 14. 19:35

Jó kis sorozatnak tűnik, de mivel még az idén bemutatják itthon, már nem kezdem el angolul. Így legalább nem kell bosszankodnom a szinkron miatt. Van egy olyan érzésem, hogy ez a sorozat sokáig fog menni.

bognarandras - 2010. 09. 14. 19:35

A nyilvánvaló hibái ellenére én is nagyon megszerettem a sorozatot. Várom a 2. évadot!

Timcsi - 2010. 09. 14. 19:58

Én nagyon kíváncsi lennék, hányan nézték nálunk. Nekem nagyon bejött, csupán a karakterek interakciói miatt. Igazat adok winnie-nek, amikor valami újat akartak, nem jött be. Bár nekem tetszett a 1×08-as. Viszont az évadzáró nem. Gondoltam, hogy az a zsaru lesz a ludas valahogy, de azt hittem, tesót is belekeverik még valahogy. Ja, és a főcímzene nagyon jó, a kapcsolatot a sorozattal nem értem:) Jövök a második évadra, és örülök, hogy nálunk is bemutatják.

Lewis92 - 2010. 09. 14. 20:06

Zseniális sorozat!! Imádom! :)
Örülök h vetíti majd a Viasat, szerintem jó nézettséggel menne,hisz a magyar tévéző szereti az egy epizód/egy ügy sorozatokat, ez pedig pont ilyen, ráadásul ilyen brilliáns karakterekkel még ütősebb lesz :)

petecz - 2010. 09. 14. 20:14

Tényleg vannak hibái a sorozatnak, de szerintem nagyon szerethető. Messze van még az a nyár.

Skate - 2010. 09. 14. 20:15

Megkedveltette velem ezt a sorozatot Angie Harmon és Sasha Alexander személye. Az 1×09-esben meg azért Isles múltjának hátterének feltárásával párhuzamot lehet húzni a Bones-szal, csak itt nem dolgozták ki a szálat, ahogy a CSI-ban se Willows-szálat.

Tod - 2010. 09. 14. 20:25

Hát, ez jól indult, aztán nagy nulla lett. Remélem következő évadra jobb ötleteik lesznek az íróknak, mert azt elismerem, hogy a párbeszédek jók, néhol még annál is jobbak, de történetet nem tudnak írni. Dobálóznak a szálakkal össze vissza, a bűntények néha simán nevetségesek. Finálé meg mindenek a legalja. Cigisdobozon csak röhögni tudtam. Pedig ritka a nyitány, ami ennyire beránt.

makepeace - 2010. 09. 14. 20:36

Semmi extra nincs ebben a sorozatban, mégis nagyon szerethető. A két főszereplővel engem már eleve megvettek, mind két színésznőt nagyon szeretem.
Engem legalább annyira érdekel a nyomozás része, mint a szereplők közötti kapcsolat, de itt csalódtam, mert kevés ügy volt igazán érdekes.
Várom a 2. évadot, és persze megnézem magyarul is.

winnie - 2010. 09. 14. 20:36

“Tényleg vannak hibái a sorozatnak, de szerintem nagyon szerethető. Messze van még az a nyár.”

nagyon nagyon nagyon szerethető:)

teddike - 2010. 09. 14. 20:42

Utolsó perc szerintem nagyon kemény volt. Tetszett, a lassítás és a hatásvadászat ellenére. Kedvenc nyári sorozatom lett, várom a folytatást.

Tempy - 2010. 09. 14. 21:02

Én Angie Harmon és Sasha Alexander miatt kezdtem bele az első részbe és azóta sem bántam meg. Bár egyes részek nem a legjobbak mégis olyan az egész sorozat hangulata, hogy nem tudom nem szeretni. Még a Rizzoli család is jópofa ;)
Lee Thompson Young az elején nem volt szimpi, de végül vele is megbarátkoztam. Jöhet a folytatás!

montanosz - 2010. 09. 14. 21:07

tényleg a karakterek és színészek miatt szerethető a sorozat, és egy kicsit nőies lett, talán azért is a sok kemény zsarus/nyomozós sorozatok mellett.
Néha olyan érzésem volt hogy bedobnak egy leszbikus szálat, de nyilván plátói kapcsolat marad…

phantom - 2010. 09. 14. 21:41

Nekem nagyon bejött. Old-school nyomozós a legjobb fajtából, remek karakterekkel. Várós a folytatás, habár a cliffhanger megoldása egyértelmű és a finálé főgonosza is egyértelmű volt kb az első pillanattól, hogy megjelent.

Llew - 2010. 09. 14. 22:47

Jó ezt a pár pozitív visszhangot olvasni, mert mostan akarok nekivágni a sorozatnak.

D - 2010. 09. 14. 23:05

de miert 9 resz? mi ez, Anglia?

winnie - 2010. 09. 14. 23:07

10 rész. amerika. kábel.

symor - 2010. 09. 14. 23:08

A szereplőkre volt érdemes odafigyelni egyedül, az ügyek hamar kifulladtak érdektelenségük és lapos megoldásik okán, de a színészek személyisége életben tartotta a sorozatot.

Sokkal, de sokkal jobb bűnügyi történteteket kéne nekik írni, mint teszik azt a The Glades esetében, ahol a karakter és a krimiszál erősíti és nem gyengíti egymást.

Angie Harmon a sorozatban egy egészen külön kategória, rengeteg humor és talán még több drámai lehetőség feszül benne, mindeközben pedig egészen természetes mer maradni. Nem játssza túl a szerepét, legkevésbé sem modoros, ő az emberarcú nő, ezúttal jelvénnyel és fegyverrel, mely jól áll neki.

Sasha Alexanderben a változékonyságot lehet szeretni és azt a fajta egészen baráti szexepilt, amellyel elbűvölővé válik. Az írók viszont egyes részekben egészen egyszerűen kiszúrnak vele, a mértéktartást, ahogy a sorozat elején bemutatták elveszik tőle. Az első epizódokban volt egy tudós, aki történetesen csinos nő, ezt tudja magáról és használja is, aztán jött a beilleszkedési problémákkal terhes múlt, oké, mert elfogadható. Végül elkezdték különcebbé tenni, mint kéne -mégis miért?

Nem tudják elképzelni a sorozat írói, hogy a néző akkor is érdekesnek találhat egy tudományos fokozattal bíró szereplőt, ha nem “színesítik” autista vonásokkal? Szépen véget kéne vetni ezeknek a viselkedési túlkapásoknak, idegesítőek, mi több sztereotipak, mint a tudományos űrbéli nyelv és az eltúlzott értetlenkedés. Értem én, hogy több réteget akarnak adni ezzel a figurának, de annyira átlátszóan teszik. Alexandernek nem kellenének átlátszó mankók, érdekessé tudja tenni a szerepet ezek nélkül is.

Nálam a sorozat közepesre teljesít ezek miatt, hiába vannak nagyon jól működő női karakterek, ha ennyire szimplára veszik az eseteket. Vegyük példának okáért a maratoni futásnál játszódó részt, mennyire szép és feszült felütése volt, hogy hol és ki lehet a gyilkos, aztán olyan levezetést kaptunk, hogy csak néztem, ezt most miért kellett ilyen szegényesen végigvinni.

Az egyik legjobb rész volt, az alkotók mégsem használták ki kellően a feszültségében rejlő lehetőséget, szinte megsértve a néző igényét rá, ahogy intelligenciáját is az egészen szájbarágós megoldással, akár a többi epizódnál.

Ez a Rizzoli & Isles konklúziója: üdítő szereplők, néhol kellemes, bár bárgyú humor, végtelenül szájbarágós ügyekkel, de némi kárpótlásként roppant bájosan. Menne ez ennél jobban is!

tadimo - 2010. 09. 15. 00:48

várós 2. évad…

tadimo - 2010. 09. 15. 00:49

eléggé…öhm:D inkább megmutatom.
amit kihagytál, ez a benne rejlő románc-szál, amit mondjuk a netes melegtársadalom 90%a O.O így vár.
dorothysurrenders.blogspot.com/

nagyon…gyanús. túl sok lehetőség, túl sok xd
részemről ezért is (L) a legjobb ujonc.

Nagyonnagyon - 2010. 09. 15. 07:04

Itt olvastam róla nálatok, gondoltam megnézem az első részt. Most túl vagyok zsinórban a 3.-on is álmos vagyok de Rizzolit elhallgatnám órákig ahogy akár egy szakácskönyvet olvas fel..
Kb 10 dologba lehetne belekötni miért is gáz ez az egész, összességében mégis “nézeti magát” :) alkottam egy új meghatározást. Sorozat ami “nézeti magát”.

HomeX - 2010. 09. 15. 08:19

Kellemes meglepetés, gyorsan megszerettem :)
Várós a 2. évad nálam is.

DoGCRaP - 2010. 09. 15. 08:41

Bár azt mondtam megvárom a magyart, nem bírtam ki és belenéztem. Engem annyira nem varázsolt el, de abszolút nézhető. Szerintem az már most előre vetíthető, hogy Jane Rizzoli repedt-fazék hangját, tuti nem tudja vissza adni a szinkron :)

Timcsi - 2010. 09. 15. 09:20

DoGCRaP: Én is erre gondoltam, előre félek a szinkrontól, Sasha Alexandernek inkább tudnék hangot találni.

korovjov - 2010. 09. 15. 09:25

Annyira odavagytok érte, lehet menézek még 1-2 részt az első után, bár az konkrétan az agyamra ment. Mind színészi ‘játékban’, mind rendezésben, és igen, legfőképpen történetben, forgatókönyvben. Olyan erős a mezőny nyomozós sorozatokban, akkora pluszot tud hozni szinte mind, hogy egyszerűen nem értem, hogy ‘és ezt most így hogy’. Pár éve már sorozatfüggő vagyok, az eltelt időben talán az egyetlen sorozat, amit egy rész után kaszáltam, eddig megnéztem minden sz.rt, még ha különösebben nem is tetszett, mindegyik tudott valamilyen szinten szórakoztatni. Tegyétek a kezeteket a szívetekre, és mondjátok, hogy nem a két bige miatt guilty pleasure a cucc, és talán kap még egy esélyt. :)

Ha meg tényleg csak a csajok, akkor maradok a jól bevált guilty pleasurenél, és behozom magam a One Tree Hillel, mert van egy évad lemaradásom.

hugócs - 2010. 09. 15. 09:32

Nagyon megszerettem a sorozatot.Én is Angie Harmon és Sasha Alexander miatt kezdtem el nézni.Város a 2.évad.
Kíváncsi leszek, hogy kik lesznek a magyar hangok.

winnie - 2010. 09. 15. 09:40

korovjov: a pilotkritikában le is írtam minden negatívumot figyelmeztetésképp.

Tempy - 2010. 09. 15. 10:42

Angie Harmon-nak már Kéri Kitty, Liptai Claudia, Peller Anna is volt a szinkronhangja, valamint a Women’s Murder Club/Született nyomozókban pedig Spilák Klára … Vajon lesz egy újabb név a sorban?

kezike - 2010. 09. 15. 13:40

fatyolos/rekedtes. gyonyoru eufemizmus:))

korovjov - 2010. 09. 15. 14:38

Tudom, winnie, már megbeszéltük ott. :)
Erőt gyűjtök, meg pozitív energiákat.

JimmyL - 2010. 09. 15. 16:20

Peller Annus is csinalhatna, O szep mely alt, de annyira nem karcos. Hegyi Barbara karcos, de kicsit magasabb hangfekvesben. Timko Eszter hasonlo hangfekves es karcos is mint az allat…

Lewis92 - 2010. 09. 15. 16:54

Angie-nek szerintem Liptai Claudia lenne a legjobb választás :)

Sanna - 2010. 09. 15. 19:28

már mindent leírtatok előttem, szerethető sorozat, és én szeretem is, a 2. évadnál mindenképp ott leszek :)

Lilith X - 2010. 09. 16. 03:07

Én végignéztem a sorit nekem bejött. várom a 2. évadot.
A szinkrontól én is félek.
Én magyar hangnak Rizzolinak simán odaadnám Keresztes Ildikót.

felleg - 2010. 09. 16. 21:48

wtf
totál kiszámítható, MAX. a közepétől tudja az ember, ki a rosszarc, de a lassított finálét -miközben az első mozdulattól sejthető a végkifejlet – tátott szájjal néztem meg többször egymás után. akarom, méég!
pedig eleinte a középszer kategóriában volt nálam. tévedtem és kivételesen örülök neki! :)

hank - 2010. 09. 20. 00:13

Yippi-kay-ay, motherfu… a záró részre. remélem érthető? ;)
szerintem tök jó ez a sorozat :)

hank - 2010. 09. 20. 00:27

ok, most néztem kicsit utána. angina harmon 38 éves és szült 3 gyereket???? kicsit jól tartja magát a csaj, öregem!!!
sasha alexander pedig sophia loren megye. nem ismertem előtte őket, de szerintem jól nyomják.

aa - 2010. 10. 03. 11:31

Utolsó rész egy elbaszott szar lett.

Két idióta nyomozó a swat-osok előtt menve mellény nélkül pisztolyból lövöldözik a túszejtőkre? Mekkora elbaszott idiótaság?
Meg a szellemileg elmaradott rizolli hasbalöveti magát, miközben ott van már pár tucat swat-os?
És mindezt egy egyszerű bizonyíték miatt, amit a korrupt rendőr is bármikor lenyúlhatott volna?

A készítők gondolom egy óriási cliffhangert meg akciódús befejezést akartak, de ez így nagyon gagyi lett!

Meg pár résszel korábban a videófelvételen az áldozat szemét kinagyítva kb 500*500 pixelen látszik a tükröződő háttér. Minden szar amcsi filmben eljátszák ezt a kinagyítós részt?

Llew - 2011. 01. 16. 00:04

Minden hibája ellenére marha jó volt. Igazából nem is érdekes, hogy milyen bűnügy hátteret tákolnak háttérnek, mert a két főszereplő simán elviszi a sorozatot. A mellékszereplők meg besegítenek ehhez. A 2. évad is csak 10 részes lesz?

winnie - 2011. 01. 16. 00:09

már 13.

Venczel - 2011. 02. 27. 14:30

Várom a 2. évadot! Sasha Alexander miatt kezdtem el nézni, és habár elég gagyi sztorik vannak benne, szerintem simán elviszi a főszereplők bája.
Az utsó rész meg tényleg kegyetlen rossz volt…

golyostoll - 2012. 01. 28. 00:03

sasha alexandert innen ismertem meg (marmint a sorozatbol), aztan utana neztem, es mindern szo arra, mennyire iszonyuan ARANYOS ez a no. asszem o lett a legujabb tvshowcrush-om. koszi tadimo-nak a linkert,igy meg remelni is lehrt, hogy tortenik valami (addig meg fanfictionok)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz