login |

Gossip Girl 4. évad premier: A Nap szépe – írta: szucsitg

2010. 09. 19. 14:33 - Írta: vendegblogger

56 hozzászólás | kategória: kritika,

Legalábbis a rész címe, erre a filmre utal.  De a film  és a hasoncímű könyv (ami alapján készült a Secret Diary of a Call Girl című sorozat) között is kellő áthallást vélhetünk felfedezni. Hogy mennyiben fontos ez a kritikám szempontjából? Kivételesen talán az átlagosnál kevesebb párhuzamot lehetett  felfedezni az évadnyitóban, mint a ferdített eredetiek között szokott lenni, de attól még az ördög  a részletekben bújik meg, és  ezek azok az apróságok, amik eddig is kiemelték a Gossip Girlt, a CW  „tucattinidrámái” közül.

01

Mielőtt előre szaladnánk, és bele  kezdenénk a spoilerek özönébe, fontos leszögezni, hogy ugyanaz az írópáros vetette  papírra, aki a finálét is, és aki a következő részt is fogja. Még pedig maga a sorozat kreátora, Stephanie Savage (Josh Schwartz inkább a saját gyermekét, a Chuck-ot dédelgeti), és a GG-író veteránnak tekinthető Joshua Safran, aki bár az előző évadban hanyagolta a sorozatot, de a kezdetektől ott van. Már ez önmagában bizakodásra adhat okot számomra, hisz a korábbi kritikámban részletesen kifejtettem, a finálé pozitív irányba mozdította el a túl sok drámázást felvonultató előző évadot. Hogy sikerült-e, a tovább után kiderül.

Az évadnyitóban kaptunk jó pár vendégszereplőt, értelemszerűen visszatért Michelle Trachtenberg, immáron anyaként, és megint sikerült felkavarnia az állóvizet az Upper East Side és Brooklyn között. Legalábbis  azzal, hogy úgy tűnik egyelőre, hogy Dan tényleg apuka lett, papíron, biztos, hogy kellő  mennyiségű dráma vár ránk. Nem beszélve a szláv kapcsolatról. Taylor Momsen (Jenny), ahogy írtam anno, most pár részig nem fog szerepelni, de biztos visszatérő az évad későbbi részében. Illetve kaptunk egy rövidke vendégszerepet az utolsó pár percben Clémence Poésy-től is. De ne szaladjunk ennyire előre.

02

A SupNatos vendégszerepe, majd a Melrose Place után, a CW új helyet talált Katie Cassidy-nek a sorozaton belül. És talán ez volt a nyáron legjobb húzás a készítőktől. Egyszerűen minden jelenetet, amiben szerepelt, csak szuperlatívuszokkal lehet leírni.  Ehhez párosult, hogy az elején semmilyennek tűnő karakter, a rész végére  megkapta a stalker ill. a szélhámos címkét.  Egyértelműen várom, hogy kiderüljön, mire jutnak Nate-tel, és mit is akar tőle.

03

A rész legnagyobb hibájaként, azt lehet felróni, hogy a párizsi jelenetek súlytalanok voltak, bár az évad megalapozásához elengedhetetlenek, illetve, hogy maga a rész elég lagymatag tempót diktált az utolsó pár percig, amikor kaptunk a képünkbe, hideget-meleget. Chuck biztosnak titulált halálhírével szemben, egy bujkáló srácot, más néven.

04

A dráma mennyisége érezhetően csökkent az előző évadhoz képest,  ami nálam egyértelműen plusz pont, de a témák kezdenek elszakadni a tinisektől, ami beváltja a minden évadban megújuló sorozatba vetett hitem.  És, ami a legfontosabb, visszatértek a sziporkázó  párbeszédek. Ha nem is dicsfényükben csillognak, de egyértelműen jó az irány, amit felvettek. A hangulat, a fényképezés, az atmoszféra pedig olyan volt, mint általában: kiváló. És reményeim szerint, ez az évad sokkal inkább szórakoztatni fog, mint az előző. Ennek örömére, egy 7,5/10-et meg is érdemel a rész. Aki esetleg még nem látta volna, bátran adja meg az esélyt neki, nem hiszem, hogy csalódott szájízzel állna fel 42 perc után.

56 hozzászólás Ne habozz!

FeGa - 2010. 09. 19. 14:39

én kétszer láttam, de nem azért, mert annyira jó lett volna, más miatt, de szerintem az atmoszféra egyáltalán nem volt annyira király, mert több helyen is a betolt popzene “lelógott” a képről, szerintem. Párizs gyönyörűen volt fényképezve, ez tény, és a rész csúcspontja egyértelműen a Chuck-os záróképsor volt. Dan nyilvánvalóan nem a valódi apa, de gondolom ide csak később fogunk eljutni.
Jenny egyébként nekem egy kicsit sem hiányzik, nem is kellene szerintem erőltetni azt, hogy visszatér.

Risi92 - 2010. 09. 19. 15:11

Katie Cassidy miatt muszáj lesz ledarálnom a 3. évadot és bekapcsolódni ebbe a 4.be :D

Dory - 2010. 09. 19. 15:17

Amennyiben Jenny a kis aranyos Jenny-ként tér vissza, nekem semmi bajom vele, bár nekem sem hiányzik.. Katie Cassidy mennyire jó volt! Teljesen egyetértek mindenben, amit leírtál. A Chuck-os részeket keveselltem, jó gyorsan kaptunk meg minden információt róla, meg a csajáról. Ott már igazán pörgött a dolog.

Nikolka - 2010. 09. 19. 15:25

Jó lett a kritika!
Én már párszor elkaszáltam ezt a sorozatot,a 3.évad ki is maradt,de most Katie miatt megnéztem ezt a részt,és nézem is,amíg szerepel.Egyáltalán nem érzek késztetést,hogy bepótoljam a 3.évadot.Viszont ez a rész most nagyon tetszett!Katie karaktere jól felpörgeti majd az eseményeket szerintem.Nate talán kicsit szimpatikusabb volt nekem végre.Blair meg annyira megérdemelte :D Jenny tényleg nem hiányzott.
Jó rész volt nagyon!Így kell évadnyitót csinálni,Chuckos,Katies(akinek nem jegyeztem meg sajnos az ottani nevét) és a babás dolog miatt mindenki izgatottan várja majd a részeket.

KTL - 2010. 09. 19. 15:40

Ha a két hétfői visszatérőt megnézzük, egyértelműen sokkal jobb volt a Gossip Girl évadnyitója mint a 90210-é.

szisssz - 2010. 09. 19. 15:41

Már nagyon vártam az évad nyitót!voltak benne meglepő dolgok!Juliet(Katie) nekem valahogy olyan mintha… de ebbe nem mennék most bele, mert lehet, hogy spoiler-nek tűnne.
Dan apa szerepben?!ez egy érdekes szál lesz a folytatásban!

david92 - 2010. 09. 19. 15:51

A hétfői visszatérőkkel kapcsolatba, nekem pont fordítva történt, nekem a 90210 jobban bejött, bár lehet azért van, mert jobban vártam. A GG-n Katie tényleg sokat dobott, leginkább őmiatta volt jó a rész.

JimmyL - 2010. 09. 19. 16:25

szerintem speciel borzasztoen erdektelen es unalmas volt…

Nina - 2010. 09. 19. 16:28

Ó, hát nem is tudom, tetszett-e. Inkább a nem felé hajlok. Ez a gyerek szál, bah. Blair bénázása. Bah. Még bele kell lendülnöm, újra…

lexie - 2010. 09. 19. 16:47

Szerintem szar volt. 90210 évadnyitása mögött elbújhat… Nem tudom. Dan-nek gyereke lett? Pff. Blair belöki Serenát a szökőkútba, aztán egymás nyakába borúlnak MEGINT? Pff. Sorolhatnám napestig. De nézem, mert Jenny visszatérésre várok.

szarazpezsgo - 2010. 09. 19. 17:12

bevallom, én már unom ezt a sorozatot. Tavaly már csak Chuck miatt néztem, erre most max. 2 percet kapott… no jó, még a jövő hetet bevárom, hátha mégsem lesz részemről kasza. :-(

harmundo - 2010. 09. 19. 17:44

Emiatt a rész miatt döntöttem úgy, hogy nem kaszálom el. Az előző évadot már csak becsületből fejeztem be, aztán gondolatban már el is kaszáltam az egészet, de úgy voltam vele, hogy egy utolsó esély mindenkinek jár. És éltek vele. Szerintem nagyon jó rész lett.

Az előző évadban egyszerűen túl sok volt a kavarás, nem a dráma, hanem a kavarás, ezt sikerült erre a részre nagyjából normalizálni, és valamelyest átláthatóvá tették az egészet. Szerintem az egyértelmű, hogy Dan nem apuka. Viszont arra kíváncsi leszek, hogy Chuck-ból mit hoznak ki.

polka - 2010. 09. 19. 19:55

Nekem is nagyon bejött ez a rész. Igazából az előző évadot csak daráltam annyira unalmas és sablonos volt az egész,egyszerűen nem éreztem az epizódok súlyát. Ez az évadnyitány tetszett, mert színes volt, jól bántak a zenével, nagyon vonzóak voltak a lányok,igazán szép ruhákat láthattunk. Chuck hiánya pedig percről-percre kíváncsibbá tett, aztán a végejelenetben jött a bumm. Bevallom Dan és Georgina szála izgat legkevésbé.Nekem Penn Badgley(?) kevés, a karakter pedig hidegen hagy.
Remélem folytatják ezt a hangulatos,sziporkázó vonalat, és Katie Cassidy is marad sokáig.

Kriszti - 2010. 09. 19. 22:43

Katie Cassidy a legeslegjobb húzás volt!!!!!!!!!! Amúgy meg egészen jó rész volt, élveztem!

Abdani - 2010. 09. 20. 02:08

Tévedés! A rész címe, Belle de jour a legendás ’67-es Luis Bunuel által rendezett A nap szépe című filmre utal, a készítők kerestek valami ismert franciás utalást.
Vázolnám a Katie Cassidy-s szálat, randi, összejövés, Nate elk*rja, összeveszés, csaj eltűnik a színről. :D
Dan gyerekével sztem csapdába estek a készítők: egyszerűen nem maradhat nála a gyerek, mert az megpecsételi a sorozatbéli sorsát, ha viszont kiderült, hogy Georgina hazudott, akkor meg majd megy a cöccögés, hogy tudtuk mi azt …
Chuck pár epizódon belül észhez tér majd. ;)

Abdani - 2010. 09. 20. 02:16

Bocs, nem gondoltam végig, hogy a a végén kiderül Kate Cassidyről, hogy mahinál valamit. Hm. Hát még így is tartom, amit az előbb írta, csak legfeljebb lesz még hozzá valami kavarás. Egyébként jó nő, nincs ezzel gond. :)

szucsitg - 2010. 09. 20. 07:46

@abdani: most komolyan: LOL. mit adtam a posztcimének?! és igy kezdem: “Legalábbis a rész címe, erre a filmre utal.” de kösz, h megosztottad a nyilvánvalót mindenkivel. ezenfelül forditottam is a sorozatot, és ott a rész cimeket is mindig ferditettem, ergo tisztában vagyok vele alapvetően, h mi a cim adási szokás a gg házatáján…

tiktak - 2010. 09. 20. 13:24

Én annyira felidegesítettem azon magamat, hogy egy ilyen gazdag család, ahol tele vannak lóvéval, tehát pénz nem akadály, illetve állandóan megy a szarkavarás, tehát már tudhatnák, hogy mire számítsanak, mégis miért nem végeztet azonnal egy ismeretlen orvossal apasági tesztet???? Mi az, hogy felhívja azt a dokit, aki kiadta az igazolást, hogy nyugtassa meg személyesen, nem -e tévedett??? Talán majd a doki a telefonba azt mondja neki, hogy “jaj, nem igaz ám, hogy azonos a DNS, csak elfogadtam egy valag pénzt, aztán azért adtam ki bármit is”. Nagyon idegesítenek az ilyen hibák, vagy nem tudom minek nevezzem. AZtán majd tíz rész után meg kiderül, hogy mégsem Dan az apuka stb

Nan - 2010. 09. 20. 18:21

Összegezve: még mindig várom, hogy elérjék az 1. évad szintjét, ezért nézem.
Párizs gyönyörű volt, ezek a képek!!!
Blair meg Serena hozta a formáját, bár a sofőrös trükk állati kiszámítható volt, jó h nincs Jenny, maradjon ahol van, Nate jól néz ki idén:-) Csak engem nem lepett meg,h Chuck él? Őt nem lehet kiírni, mi maradna a sorozatból? Dan.. érdektelen, Georgi ezzel hol felbukkan-hol eltűnikkel mostanában idegesítő, pedig az elején nagyon is jól hozta az intrikát.
A dns teszt, ezen már anno az Esmeralda idején kiakadtam!!! (ott a csávó doki létére 100 részen keresztül nem jutott el idáig!)

Gabrielle - 2010. 09. 22. 12:01

Őszintén szólva én az egész részt “untam”…a végére pörögtek fel az események,előtte nem történt igazából semmi…
Részemről Serena viszi a pálmát,számomra ő olyan,mint a Narancsvidékben Marissa…balhés,népszerű és egyfolytában pasizik….De ennek ellenére mégis ő a kedvencem az egészben.Mindig annak szurkoltam,h Dan-nel összejöjjenek,de kezdik Dan szerepét abszolút lényegtelenné tenni.Viszont Nate nagyon jó pasi,külsőre belsőre,a sorozatban…vele már lehet kezdeni vmit,csak ne rinyálna már ő is annyit..

naughtyL - 2010. 09. 22. 21:41

a Chuck-Blair pályaudvar jelent szerintem tök jó lett.
Csak nagyon nem vágom ezt a sok ordítós zenét ott a CW-nél..ez benne van a szerződésekben?

Az apasági teszt nevetséges..

Gabrielle - 2010. 09. 24. 10:24

Nekem tetszettek a zenék is benne,szerintem ebben a részben nem voltak erőltetettek..és bár az évad első része nem volt a legjobb,érzem azt,h hozzák fel magukat és megint kezdek ráérezni a GG-ézrésre,főleg a második rész végén,amikor Serena csak álla dolgok előtt és nem ért semmit…úgy érzem,h izgalmasak lesznek a következő részek…engem már alapról a Serena-szál leköt,olyan mozgalmasak körülötte a dolgok.

Timi - 2010. 09. 24. 21:21

Chuck és Blair pályaudvar jelenete nagyon szép lett. :)

comet - 2010. 09. 28. 16:45

érdekes volt a mai rész, vélemények? Ez a Juliet-es szál mi akar szerintetek lenni?

Gabrielle - 2010. 09. 29. 11:19

Folyamatosan javul a 4. évad és kezdi megint a régi formáját hozni a sorozat.
Juliet az elejétől kezdve nem volt szimpatikus,és be is bizonyosodott,hogy okkal! :D
Már nem először hozzák be,hogy vki előjön a múltból és bonyodalmakat okoz mindenkinek…bosszúért/pénzért.Nyilván Serena a bosszú tárgya..

Nikolka - 2010. 09. 30. 09:15

Nagyon tetszik eddig a 4.évad.1-2 dolgot leszámítva.
pl.Juliet,hogy lett hirtelen kulcsadó,ha eddig a klubban sem volt benne?Meg Georgina meg a maffia.Na ezek nekem már egy kicsit túl sok.
Dan és Vanessa szála unalmas..De Juliet jó,hogy jött,remélem sokat fog még kavarni!
Chuck barátnőjére pedig választhattak volna egy bájosabb színésznőt..Olyan mogorva feje van folyton.

meli - 2010. 09. 30. 13:46

0403 rész.
Ki az, akivel a végén beszél a Juliet?? (Carter Baizen, vagy csak egy ismeretlen bosszúálló??

szucsitg - 2010. 09. 30. 15:57

@meli nem ő volt

amúgy a 4×02 ahogy “megjósoltam” belehúzott, hibátlan rész volt, a 4×03 pedig iszonyat lendületes. nagyon jó útra került ez az évad.

Gabrielle - 2010. 10. 01. 12:02

Egyetértek abban,h Chuck bnője lehetne szebb is…vagy érdekesebb karakter,mert így még csak arra sincs esély,h egy kicsit megkedveljük,teljesen érdektelen egyelőre a szerepe.

Szerintem a “bosszúálló” nem ismeretlen…nem Carter,de nem is ismeretlen!:)

naughtyL - 2010. 10. 01. 21:02

nem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes lesz. eddig nagyon tetszik!
örültem, hogy Blair meg Serena nem ugrottak egymásnak az olyan klisé lett volna.

várom a következő részt.

Maya - 2010. 10. 02. 00:31

Hát nekem is bejött eddig az évad, remélem tudják még fokozni :)
Szegény Dan, végre vele is történt valami fontos, de nagyon gyorsan lezavarták a dolgot, így marad az uncsi kapcsolat Vanessával, hacsak valaki náluk is fel nem kavarja az állóvizet, ami valószínű, és remélem nem húzzák sokáig, mert beszürkülnek.
Én egyébkét tökéletesen egyetértek Chuck új barátnőjének választott színésznővel, hiszen szerintem pont azt akarják érzékeltetni, hogy mennyire más mint az előkelő Upper East Side-i csajok. Szimpatikusak együtt, de azért remélem hamar megint összegabalyodnak – mármint Blair és Chuck :)
Serena szála igazából engem sosem érdekelt, ez ebben az évadban sincs másképp, bár azt hiszem lesz elég baja, ami hozhat némi izgalmat. Juliet jól hozza a gonosz karaktert, hamar ki fog derülni mi az oka a bosszúhadjáratának.
Jenny egyelőre nem hiányzik, bár csíptem a karakterét, és tudjuk, hogy úgyis visszajön :)

Maya - 2010. 10. 05. 14:00

“Me versus you. No limits.”

Már alig várom :)

naughtyL - 2010. 10. 05. 16:37

ez igen. tulajdonképpen csak Vanessa, az akit nagyon nem bírok, vagyis Jessica Szohr-t, amúgy nagyon jó volt ez a rész is.

Blair kék estélyi ruhája nagyon jól nézett ki.

jaja @Maja: “Me vs. You. No Limits.”!!

naughtyL - 2010. 10. 05. 16:38

sorry Maya:)

szucsitg - 2010. 10. 06. 12:18

azért blair túl mélyre süllyedt most. poésy kisasszony hiányozni fog… bár az a baj a mellékszereplőkkel, h max 3-4rész és mennek. remélem katie cassidy nem jár így :)

a részek meg továbbra is f*szák

Gabrielle - 2010. 10. 06. 23:56

Ááhh,Blair részéről ez tényleg túlzás volt,erre már kevésbé tudja ráfogni azt, csak Chuck-ért tette.Most minden kezdődik elölről,először egymás ellen,aztán majd egymásért harcolnak…
Serenát most már játékba kéne hozni,úgy igazán…:)

Dr. McSteamy - 2010. 10. 12. 20:11

Jajj ne mááár… Annyira jók voltak ezek a részek Jenny nélkül, erre most visszahozzák… Egész sorozatba számomra ő a legidegesítőbb karakter.

Remélem vmi jó indítékot találnak ki ennek a börtönös csávónak, mert én gondolni sem tudok semmire, hogy mit miért csinál…

naughtyL - 2010. 10. 12. 21:20

én is rögtön arra gondoltam, hogy jaj neee csak Jenny-t neee..

azért Vanessa nem olyan rafkós, hogy ilyet kiterveljen, ezt tudhatnák..

viszont a sittes csávó eddig még érdekes!

Timi - 2010. 10. 14. 00:25

Hajajj csak most láttam a következő rész promóját. :) A kicsi Jenny Humphrey is back. :D

Evian - 2010. 10. 25. 16:33

Bár engem is idegesít, örülök azért Jennynek. Sok kavarás, köcsögölés kötődött hozzá, szóval ahogy megismertük, tuti most rárak majd a dolgokra :)

szucsitg - 2010. 10. 25. 17:47

elvileg kap egy “reboot”-ot a karakter, és jó kislány lesz megint. holnap ilyenkor már okosabbak leszünk :)

Gabrielle - 2010. 11. 02. 13:48

A rész végén kirázott a hideg amikor megszólalt a Love The Way You Lie…(4×06)és a végén ez a wtf!Kár,h csak a részek végén robbantanak már nagyot.Nagyon hiányzik a régi GG,amikor folyamatosan pörögtek az események.
És Serena szála engem mindig lekötött,de sajnos egy ideje elég lapos már.

naughtyL - 2010. 11. 02. 15:16

nah nem is idegesített Jenny annyira, mint gondoltam, hogy fog.
Nekem egész kellemes volt az előző, meg a mostni rész is.
Jó lenne már tudni mit akar juliet.
hmm..érdekes lesz mit hoznak össze ebből a Chuck&Blair párosból..

Dr. McSteamy - 2010. 11. 16. 22:09

Jó ég, mostani rész szuper volt:D Szegény Serena, most már tényleg sajnálom…

tricksen - 2010. 11. 23. 20:35

tudjátok miért nem volt a héten új epizód?

winnie - 2010. 11. 23. 20:44
tricksen - 2010. 11. 23. 20:53

köszönöm

naughtyL - 2010. 12. 07. 13:19

csak nem fogják még Dan-t meg Blair-t is összeboronálni?? uhh
örülök, hogy végre lezárták a Juliet féle dolgot, itt volt az ideje!

kri - 2010. 12. 07. 21:04

nagyon úgy néz ki, hogy de…lassan már Eric sincs biztonságban:9 azt várom, vele mikor jön össze Blair:):) áhh, röhej

naughtyL - 2011. 01. 27. 11:50

Az a vicc ebben a Blair/Dan dologban, hogy annyira rosszak együtt, hogy már jók..

scout - 2011. 04. 29. 15:54

blake lively-t megtaníthatnák rendesen beszélni

sam - 2011. 05. 08. 14:24

Hogy én mennyire utálom Serena-t….elkényesztetett p*csa.. remélem Dan nem mellette fog végül kikötni..

Timi - 2011. 05. 10. 11:26

AZ ötödik évadban Jessica Szohr és Taylor Momsen nem lesz!

winnie - 2011. 05. 10. 11:42

lesz, csak nem állandó szereplőként feltüntetve-

sam - 2011. 05. 11. 22:58

pedig igazán kiírhatnák őket végleg :(

dani154 - 2011. 05. 17. 19:13

összehozhatnák már végre dant és serenát amugy is ugy ogndolom,hogy a végén összehozzák őket velük kezdödött és velük is végződik:D már nagyon várom,hogy összejöjenek oylan jók együtt simán lehetne ugy felépiteni mint a chuckban volt mikor egyre komolyabb stb stb rufust is ,hogy összehozták lilivel aztán hozzájuk se nyulnak már vagy 3 évada…danékel is meglehetne csinálni ezt….ugyis blar-chuckal fog összejönni a végén annyira kerülgetik egymást…
Amugy sztem ez az 5 lesz az utolsó évad,mert serénat alakitó szinésznő már nagyon befutott most jn egy marveles képregény film abban is föszereplő és valoszinűleg kaszálni fog a sorozat ze pedig megnyitja az utat neki a nagyobb filmekhez:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz