login |

Pilot: Boardwalk Empire

2010. 09. 20. 23:38 - Írta: human

96 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Az HBO úgy döntött, hogy kéne nekik egy jó kis, gengszterekkel foglalkozó sorozat. Fogták magukat és rögtön a Sopranos-szal elég sokat foglalkozó Terence Winterhöz fordultak. Az egésznek a végső lökést Martin Scorsese adhatta meg, aki nem csak producerkedést vállalta el, mint a nagy nevek általában, hanem szépen a pilot rendezését is.

broadwalk-emp

Lehet, csak legyintettetek a sorozat alapjára, miszerint gengszterek, de azért vegyétek figyelembe a korszakot amibe helyzeték. Ez bizony az alkoholtilalom eleje. Az az időszak amivel eddig viszonylag kevés film és sorozat foglalkozott. Többek között azt fogjuk látni ahogy Al Capone egy kis senkiből valaki lesz, és kinő egy bűnöző generáció. A fő konfliktus is itt helyezkedik el, hiszen az öregek nem tűrnek karbatett kézzel. Ezen kívül még a zsaruk is készültek a titalomra, külön osztagokkal és a törvény teljes szigorával.

Azt biztosan el lehet mondani erről pilotról, hogy rengeteg pénzt beleölhettek. Később majd kevesebb lesz az ennyi statisztát mozgató jelenetek száma, mint amit itt láthattunk, ahogy egy fejlövésért sem fognak felépíteni külön hatalmas helyiségeket, de ez a tudat semmi sem vesz el a kezdő részből. Lassan már nem áll az, hogy “ez nem tévé, ez HBO”, de mindent megtettek, hogy itt azért felmerüljön. A pilot kvázi egy film volt a folytatás ígéretével. Páran biztos azt fogják mondani, hogy lassan indul, kicsit álmos voltam, szóval még egyet is értek, de Al Capone bemutatásától kezdve a helyükre ugranak a részletek. Mire a flashforwardos kezdő percek tényleges megtörténéséhez érünk, már figyelünk rendesen.

nincsharisnya

Poén, hogy a rosszfiúk már a tilalom első percétől kezdve teljesen készen álltak az ebben rejlő hatalmas lehetőségre. “Ki fizetne tízszer annyit?”, teszi fel a kérdést az egyik szereplő, bizonyítva, hogy semmit nem tud a függőségről. Nyilván a törvény első tervezetétől készültek az életbelépésére, tudom, nem egy nap alatt építettek ki mindent.

A casting is filmes hatású teljesen. Azért kellett nekik egy Steve Buscemi a főbb szerepbe, hiszen a sokarcú Nucky Thompson nagy falat lenne mindenkinek, de Buscemi elbír vele szerencsére. A fiatalok vonalán viszont a feltörő arcok garmadája vetheti be magát. Nekem azért Capone furcsa, mert mindig De Niro ugrik be.

Kíváncsi leszek, hogy a Scorsese által feltett léccel hogy bírnak majd a későbbi részeket rendezők. Itt végig megvan a ritmus, a hangulat és a brutális erőszak sem tűnik hatásvadászatnak. Hát igen, nyilván nem hagyhatták vérengzés nélkül a kezdő órát. Természetesen nincsenek félórás gagyi lövöldözések, minden gyorsan játszódik le és brutálisan, illúziómentes, ha valakit elkapnak egy sörétessel, akkor annak eltűnik a fél feje és kész.

Nagyon minőségi anyag, a ’20-as évek Amerikája, mi kell még? 8/10 ment erre a kezdésre. Lássuk a következő 11 részben mit bírnak majd.

96 hozzászólás Ne habozz!

ekoz - 2010. 09. 21. 00:26

Ma láttam meg, hogy lesz ez a sorozat. A Sopranos miatt nem volt kérdés, és akkor még Buscemit betették főszerepbe, úgyhogy én felírtam.

cyborgwings - 2010. 09. 21. 00:29

épp az imént végeztem vele. buscemi zseniális, scorsese zseniális, a hangulat zseniális, minden zseniális. ha csupán fele ennyire lesz jó a folytatás, akkor is érdemes lesz nézni, de azért remélem, hogy maradnak a pilot színvonalának közelében.

Hor1 - 2010. 09. 21. 00:35

Bitangjó volt.

El Diablo - 2010. 09. 21. 01:19

Ezt vártam! Az HBO sorozatokban valahogy még sosem csalódtam.

symor - 2010. 09. 21. 07:13

A Brotherhood óta várom, hogy valami betöltse az űrt az alvilág kilátásból, és végre itt van, belemenős, szabad szájú, piszkos fantáziájú, összefüggű, kerek egész és szépen filmezett, valamint még szebben eljátszott produkció.

Az HBO új aranykorát hozhatja el, mert nem szájbarágósan, hanem kreatív minőséggel adja el magát, ilyen ha egy kultuszdarab születésének lehetünk tanúi.

medzso - 2010. 09. 21. 08:37

A vasárnapi NFL meccs szünetében láttam a promót és mivel egyik kedvenc korszakom/helyszínem egyből ráharaptam.
Tényleg kissé álmosan indul de a hangulat az első perctől kezdve megvan és a rész végére a fő sztoriszál is szépen körvonalazódik. A rendezésre nem is érdemes szót fecsérelni, Scorsese neve garancia…
Buscemi egyszerűen tökéletes találat, nagyon él a szerepben.
Nekem egyedül a zeneválasztás nem jött be annyira ill. elég kevés jelenetnél használtak zenét, pedig azzal még lehetett volna dobni a hangulaton.

Ami a lényeg: ez igy nagyon ígéretes, ha tudják tartani a színvonalat akkor nem lehet gond a folytatással. Végre egy sorozat a SoA mellett amit érdemes nézni.

bognarandras - 2010. 09. 21. 09:33

Nekem nagyon bejött a pilot, remélem a későbbiekben is tudják tartani ezt a színvonalat.

Thrasher - 2010. 09. 21. 09:52

7/10, jó, de tobbet vártam

@medzso: jah, a zene szerintem se stimmelt néhol, külonosen a főcímben nem, az mennyire gyenge már?
néha szerintem túlzottan egyénieskedni akartak a vágás tempójával, meg egyebbekel, nem mindig állt jól.
plusz az nagyon béna volt, ahogy bemutatták Omart nézőcsalogatónak, semmi szerepe nem volt, de azért beerőltették a részbe. persze lehet, hogy eredetileg tobb jelenete készült el, de akkor is.

Buscemi nyilván fasza, Pitt is, a téma is, nem rossz ez, lehet, hogy csak túl sokat vártam.

Tamass - 2010. 09. 21. 11:11

Poen, hogy a valo eletben Nucky kb. 110 kilos es majd ket meter magas volt…

Nem egy Buscemi :-)

medzso - 2010. 09. 21. 14:23

@Thrasher: jaja, főcím az teljesen “tájidegen”, ott meg is rémültem egy pillanatra, hogy ez nem az lesz, amire számítottam…

human - 2010. 09. 21. 14:29

twitten ez votl az első amit írtam, de direkt nem említettem, mert utána ellensúlyozzák szerencsére. Vicces olvasni pár kinti kritikában, hogy szerintük jól alapozza a sorozatot.

Klunks - 2010. 09. 21. 15:14

nagyon jó lett, remélem tartani tudják a szintet.

davidd - 2010. 09. 21. 18:17

Hihetetlenül minőségi, brutális és hiteles, kétség kívül az év pilotja akár egy felújított Keresztapát néznénk ez az egy rész magában is egy önálló film lehetne. Csak kiváncsi leszek a további részek is hozzák e a színvonalat más rendezőkkel. Abszolút méltó The Sopranos utód. 10/10.

davidd - 2010. 09. 21. 18:25

A főcím és a zene egy picit talán modernnek hat én reméltem hogy egy ’20-as évekbeli Sopranos intrót láthatunk elvégre ez is Jersey-ben játszódik :P

Kitti - 2010. 09. 21. 21:19

Egyszerűen zseniális, csak ennyit tudok mondani. Nekem úgy volt jó, ahogy volt, Steve Buscemi mindig is kedvencem volt, főleg az Armageddon óta, amit pont valamelyik nap adtak. Ez a sorozat nem nézős, hanem inkább ‘alig bírom kivárni a jövő hetet’-nézős.
10/100 (nagyon megfogott)

human - 2010. 09. 22. 14:47

davidd: nem atlantic cityben? jósok mérföldre volt NY

gareet - 2010. 09. 22. 22:40

Atlantic city New Jersey-ben van ami szomszédos NY-al

human - 2010. 09. 23. 02:00

ok, de a sopranos közelebb játszódott a tűzhöz, nem?

IceMoon - 2010. 09. 23. 14:50

Sopranos sztorija valoban kozelebb jatszodott New Yorkhoz, ha jol emlekszem Tony North Caldwellben lakott Jerseyben ami ugy 40 percre lehet Manhattantol, Atlantic City ugyan szinten Jerseyben van, de sokkal lejjebb a parton, 2-2,5 orara NYCtol.

Lewis92 - 2010. 09. 25. 21:23

Azt hittem, mozifilmet nézek o.O
10/10

Anthonz - 2010. 09. 28. 13:23

Nem rossz, nem rossz, bár a 20-as évek már picit nekem is messze van, ez főleg a zenében látszik meg, nem annyira jöttek be a zenék, dehát ez van ha korhűek akarnak maradni.
Még pár részig tuti maradok, csak nem tudják elrontani.

harmadik eva - 2010. 09. 30. 08:12

Nekem a Carnivale ugrott be inkább (persze a kor is közel hasonló) a megoldásokról, látványról. A főcím és a zene is teljesen passzos az első két rész alapján. Kifejezetten tetszik az egész.

Mivel a Carnivale messze a legjobb a saját toplistámon, a hasonlatosság jó hír.

atillaahun - 2010. 10. 03. 12:15

A zenéktől sokszor a falra tudnék mászni, viszont minden más: színészek, karakterek, történet, rendezés nagyon rendben van. Annyit kifogásolok még, hogy – bár nem 100%-os az angolom – sokszor fogalmam sincs ki kivel van és hogy hívják. De már így a második rész végére kezd tisztulni a kép.
A piaszállítmányt viszont még mindig nem értem. Nucky megrendelte egy tagtól 35e-ért, és megalkudott egy másik taggal, hogy továbbadja neki 60e-ért, tehát nyert volna rajta 25e-et.
De mielőtt még átvehette volna, az egyik embere – Jimmy, a tudta nélkül lenyúlta Al Capone-val és elpasszolták. Na most ugye ha Al-el felezték a bevételt, és teszem azt max 50e-ért tudták eladni (mivel akinek Nucky adta volna tovább, már a 60e-re is nagyon fanyalgott, Jimmy és Al meg ugye kis senkik), akkor Jimmy része legfeljebb 25e volt. Ebből viszont ő minden szart vett még, tehát amit végül Nucky-nak adott részesedést talán a fele lehetett.
Szóval hogy érte meg ez az akció végül Nucky-nak? Mert ugye nem elég hogy, 10-20e-et bukott rajta, gyanúba keveredett, nem tudta rendezni az adósságát, és még a szemetet is neki kellett utána eltakarí(tta)tania.

harmadik eva - 2010. 10. 03. 15:45

@atillaahun

Szerintem viszont az a logikusabb, hogy többet nyert rajta.

Nucky ugyebár nagy tételre alkudott meg 60 ezerért. Az alku után azonban jelentősen megromlott a viszonya (és pozíciója) a vevővel (szemben), így az egyértelműen púp lett a hátán (hiszen az nem, hogy fizetni nem akart, de egyenesen mínuszba hozta az egész üzletet az “adósság” révén).

Jimmy és Capone valószínűleg kistételben adta el az árut (értsd: egyszeri vétel), tehát vélhetően jóval magasabb áron, mint 60 ezer. Elsőre talán így is kevesebbet kapott Nucky, gondolom ezt pótoltatta ki Jimmyvel úgy, hogy megkapja az eredetileg tervezett részt. (Ugyanakkor ez egyáltalán nem biztos, elképzelhető, hogy már elsőre is többet kapott, viszont utánaszámolva vagy éppen pedagógiai okokból kért még többet.) Egyúttal megszabadult – egyelőre – a kellemetlen partnertől úgy, hogy nem ő lépett vissza az üzlettől, hanem (látszólag) egy harmadik fél tenyerelt a palacsintába, méghozzá és egyben háborút robbantva ki a chicagoi családok között. Nucky egyúttal a protezsáltja férjét is eltávolítatta az útból (személyes elégtétel) úgy, hogy rálőcsölte a gyanú egy részét. Szerzett továbbá magának egy biztosnak tűnő embert a piszkos munkákra (Jimmy), akinek ráadásul a chicagoi családokkal is jó kapcsolata van, így bevédve magát onnan is.

Szóval a Nucky jól járt.

Hor1 - 2010. 10. 05. 02:02

Gyomorban turkálás nem volt egyszerű. :D

RexpecT - 2010. 10. 05. 19:22

Tényleg jól sikerált :)!!Várós hétről-hétre.

mm - 2010. 10. 05. 19:29

3 rész után azt mondnom megvan a maffiózók méltó utódja csak maradjon is így

Eyesis - 2010. 10. 06. 09:18

szerintem is jó, bár szerintem a maffiózók közelében sincs… sem a karakterek, sem a történetek nem hozzák azt a feelinget, bár még nagyon az elején van :) ki tudja :) majd mikor a 6odik évadot záró nagy feketeséget látjuk.. :D

Cyrax - 2010. 10. 06. 12:45

Nálam sajnos erősen kasza-gyanús lett. A pilot nagyon bejött, ehhez képest a két újabb rész alatt nagyon untatkoztam. A legnagyobb baj, hogy a színészek/karakterek annyira érdektelenek számomra. A Mad Men-ben még lassabb a történet dehát ott a színészek profik és a karakterek sorsa viszi a hátán a sorozatot. Buscemi nagyon gáz szerintem, a német csaj meg idegesítő.

harmadik eva - 2010. 10. 06. 14:55

Hű, csak engem nem emlékeztet a Maffiózókra és ezért nem is hasonlítom ahhoz?

weeee7 - 2010. 10. 06. 18:08

Nagyon jó volt az első 3 rész, szerintem sem hasonlít annyira a Sopranosra, ami persze nem baj, más kor, más hangulat. Várom a folytatást, biztos nézős marad!

Endroo - 2010. 10. 11. 22:57

4 rész után, nálam 8/10, valahol a Deadwood és a Sopranos között van félúton hangulatilag…

Anthonz - 2010. 10. 21. 09:20

nah a Schroeder csaj csak elerte amit akart :D
Jó rész volt, csak ezt a Chickago-Atlantic City 2 különböző szál egy kicsit széthúzza a sorozatot.
Abszolúte tudtam mi fog történni Jimmy csajával de mégis összerezzentem a bumm-nál.

Dietydie - 2010. 10. 21. 16:56

Mit lehet tudni a sorozat nézetségéről? Azért is érdekelne, mert én az elején mondjuk úgy, hogy “megvettem” a sorit, tehát végig fogom nézni. Viszont koránt sem olyan hatalmas élmény mint amire számítottam, vagy szerettem volna. Számítógépen nézem és számítógépen minden filmre jobban odafigyelek, minden film jobban letud kötni mint tv-ben, így a boardwalk is az élvezhető kategóriába tartozik, viszont ha alkalmi tévézőként a tv-ben bukkantam volna rá.. hát nem biztos, hogy megfogott volna annyira, hogy rendszeresen nézzem. Szóval, hozza az elvárt nézettséget a tv-ben ?

winnie - 2010. 10. 21. 17:15

ott van az amerikai nézettség kategória, minden vasárnap elolvashatod, hogy teljesít. ha pedig a számok nyelve nem érthető, akkor sincs gond, mert igazűból tök mindegy, hiszen jövőre biztos a második évad, nézettséggel elég lesz akkor törődni.

egyébként remek start, majd azóta távozott a nézők fele. több kéne hhez a sorozathoz, de ami van, az is elégséges elvileg.

Dietydie - 2010. 10. 22. 20:03

Értem én a számok nyelvét, s bár amikor írtam az elöbbi kommentemet akkor még tényleg nem néztem utánna, hogy számszerint hányan is követik, azóta ezt pótoltam. Amúgy a kérdésem nem csak a nézettségi adatok utáni kiváncsiságomból született, hanem egyfajta ovatos vélemény nyilvánítás is volt.
A második évad korai berendeléseről meg tudtam, így nem is izgúltam amiatt, hogy lesz e folytatás, inkább amiatt izgulok, hogy lesz e annyi kraft a sorozatban, hogy érdemes legyen majd végignézni egy második seasont is. Mert bár azt írtam az elöbbi kommentemben, hogy “megvettem” a sorit, de csak az első évadot :)

Cyrax - 2010. 10. 24. 11:33

Ahhoz képest, hogy mekkora hype volt a pilotnál, egyáltalán nem pörög a kibeszélő. Én még mindig fenntartom a véleményem, hogy a pilot teljesen megtévesztő.

Eddig nem nagyon indult be, és Margaret Schroeder kezd az utóbbi idők egyik legrosszabb női főszereplőjévé válni.

AbyssR - 2010. 10. 24. 13:38

Engem kilóra megvettek. Egy pici gondom van a sorival, hogy Nuckyról szinte kevesebbet tudunk, mint az “elvileg” mellékszereplő szőke srácról, akit Pitt alakít. Egy drámában azért komolyabb karakter cizellálást és háttér infót várnék a főszereplő esetében. Srőder szerintem komolyat fog dobni a történeten, kifejezetten az az “alamuszi nyuszi nagyot ugrik” kategória. Amúgy pedig Capone-ből jöhetne több is. Mindettől függetlül számomra remek sori, az újoncok között a top 5-ben a helye.

muhaddib - 2010. 10. 24. 14:57

Nucky-ról szerintem lesz egy külön rész majd, hogy hogy is lett az aki…

marcilu - 2010. 10. 24. 19:33

Nekem bejön Margaret karaktere, eléggé furcsa nőszemély ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésemet. Valószínűleg Nucky is így lehet vele… Hű, az eredeti csaja mennyire irritáló volt, te jó ég! Az egyelten értékelhető dolog a beszólása volt: “We were fucking, Eddy, fucking!!!” (vagy valami ilyesmi)
A legfőbb bajom még az 5. rész után is az, hogy az üzlettársakat/ellenfeleket még mindig nem tudom azonosítani. Ezért aztán tuti lemaradok egy-két fordulatról… :S

sztasza - 2010. 10. 25. 14:27

Én is kedvelem a karaktert. Nekem gyanús, hogy a végén kiderül róla Ő Anasztázia hercegnő.:)

Cyrax - 2010. 10. 25. 15:46

Margaret most sem győzött meg, az egy fordulatot kivéve annyira kiszámítható, hova tart a karakter. A köv. évadot nem hiszem, hogy megéli, és ez lesz a sorozat fő “üzenete”.

Az epizód többi részei viszont jók voltak. Capone gyereke durva… A Van Alden-es jelenet a végén meg eléggé homályos, ennyire kell neki a csaj? :)

Endroo - 2010. 10. 29. 22:59

Legjobb jelent:

Capone: He’s deaf, you know..
Jimmy: I know.

BoKK - 2010. 11. 03. 14:43

Hú most végre megtudtam két (6. és 7.) részt nézni. IMÁDOM nem csak azért mert végre történt valami hanem mert annyira jó a hangulata és a párbeszédek. Jaj ,de nézném tovább.

hengerkutya - 2010. 11. 03. 17:53

A mostani rész most nagyon jó volt. Végig. Az új mesterlövész karakter nagyon jó ötlet volt. Végre valami készülődik.

pétör - 2010. 11. 17. 20:24

valaki filmbuzin azt mondta az Expendables-re hogy ” akinek ez a film nem tetszik az szimplán egy kis buzi”

hát kb ugyanezt tom elmondani erről a sorozatról

minden perce arany , kibaszott gyöngyszem

norgezoo - 2010. 11. 24. 19:38

A 10. rész volt eddig a legjobb. Mindenféle szempontból! Szerintem. Ennyi.

junkie - 2010. 11. 25. 23:04

Jó volt ez a 10. rész is, de nekem a 8. és a 9. jobban tetszett. Amúgy a sorozat sokat fejlődött az első részek óta.

Egyetértek azzal, hogy minden perce aranyat ér, hiába 1 óra kb. egy rész, nagyon gyorsan elrepül.

Csodálkozom, hogy 10 rész alatt csak ennyi hozzászólás lett a kibeszélőben, hihetetlen, hogy ennyire kevesen nézik :S

Cyrax - 2010. 11. 27. 08:34

Szerintem nézik elegen, csak nem történik sokminden, amit ki lehetne beszélni. :) Most már végignézem, mert kiváncsi vagyok, mit tartogatnak a végére, de még így a 10. részre sem érdekel a karakterek sorsa, hiába a király alapötlet, díszlet stb. Nem is tudom, ki idegesít jobban, Margaret vagy Van Alden, remélem mindketten elnyerik méltó büntetésüket az évadzáróban.

junkie - 2010. 11. 27. 12:14

Van Alden szerintem zseniális. Ennél jobb színészt nem is találhattak volna a szerepre. Az a fej.. :D

Én nagyon szívesen nézném még, és nagyon sajnálom, hogy hamarosan vége :(

szerintem - 2010. 11. 28. 11:15

en mondjuk nezem, de annyira nem nyugoz le, inkabb csak “vegigcsinalom”, ha mar elkezdtem, de nincs benne egy karakter vagy egy tortenetszal sem, amire nagyon kivancsi lennek. hianyzik belole valami, annak ellenere, hogy itt aztan van minden…. kedvenc szereplom van Alden, a sztorija sem rossz es a szinesz szerintem is jo. Meg Buscemi sem tetszik kulonosen, pedig kedvelem.

cyborgwings - 2010. 11. 28. 22:54

@szerintem mindent leírt, amit én is szerettem volna, úgyhogy nem is fárasztom magam az ismétléssel, hanem csak mélyen egyetértek vele.

Cyrax - 2010. 11. 30. 17:29

A legutóbbi rész után is még mindig Van Alden fanok vagytok? :) Kizárt, hogy Margarettel mindketten maradnának a második évadra ilyen események után. Jimmy bnőjének a szála viszont meglepett, erre nem számítottam, bár így továbbra hangsúlyos marad a nők elnyomása story, ami miatt a Mad Men hasonlítgatások is maradni fognak.

junkie - 2010. 12. 01. 22:36

Ez a dolog Van Aldennel most talán egy kicsit túlzás lett, de a rész elég korrekt volt.

Jöhet a finálé!

szerintem - 2010. 12. 02. 20:45

@cyrax: ami azt illeti, ez után az epizód után csak még jobban szeretem van Aldent. Nem azt mondtam korábban sem, hogy szimpatikus, hanem hogy az ő sztorija tetszik a legjobban, valamit hogy a van Aldent alakító színész játékát tartom a legjobbnak. a 11. epizód mindkettőt csak megerősítette bennem.

Bagosz - 2010. 12. 07. 14:12

Nagyon igényes

YNWA - 2010. 12. 11. 03:18

fináléról senki? :)

junkie - 2010. 12. 11. 20:56

Vélemény a fináléról:

stuffabout.freeblog.hu/archives/2010/12/08/Boardwalk_Empire_S01E12_finale/

Sitrep - 2010. 12. 11. 23:12

szerintem a félarcú faszi/karakter/színész a legjobb, az a hang ahogy beszél.. Bírnám nézni sokkal többet, remélem a 2. szezonban többet szerepel. Sőt, igazából spin-offot neki! :)

harmadik eva - 2010. 12. 12. 01:45

Ősz óta ez volt a legjobb új sorozat, amit láttam, és összességében is előkelő helyen áll. Valamelyest a Carnivale-re emlékeztet (nemcsak a kor miatt), de egészen más téma és cselekmény.

clark - 2011. 04. 09. 12:33

nem volt rossz ,bár a maffia szál elég semmilyen és gyenge volt,össze se lehet hasonlítani a soprnaosal,ez inkább korrupció és társai.

a vége felé kicst érdekesebb lett,az események jobban pörögtek.kíváncsi leszek hogy mit hoznak ki majd jimmy meg az apja és rendőrfönök hármasból.

viszont az al caponés szál nagyon tetszik,hogy ki is volt ,hogy indult,ez király.

remélem a 2évadban lőtérbe helyezik a maffia szálat.

az fbi ügynök szál nagyon nem kellene bele,nekem naggyon ellenszneves a színész,ahogy kinéz meg ez a bigot vallásosság.ez akkor bullshit hogy nem igaz.

a schröderes szál meg elmegy.

ú majdnem kihagytam a félarcu bérgyilkos fószert,az nagyon nagy,rem több szerepet kap a 2évadban jó kis hitman lesz:D

a 12 rész mondjuk kap egy 7 es osztályzatot.

Binky - 2011. 06. 08. 20:37

Múl héten gondoltam, bepróbálom, milyen eza sorozat. Ha HBO-s, rossz nem lehet. És úgy behúzott, ledaráltam 2 nap alatt a 12 részt. Már nézném a 2. évadot, de ki tudja mikor kezdik. Hihetetlen jó kis sorozat lett. A zenék engem is zavartak benne, de hát ebben a korban ez volt a menő. A hülye vallásos ügynök nagyon nem kéne bele, irtó idegesítő. Számomra a leginkább Thomson meg Mrs. Schröder vitte el a sorozatot.

Thrasher - 2011. 10. 01. 09:28

nu, csak én hittem azt, hogy lesz cikk az évadnyitóról?
ami egyébként nagyon jó volt, 9/10.

norgezoo - 2011. 10. 08. 18:22

A második évad második része még jobb volt.
Fantasztikus sorozat, annyi potenciál van benne, és minden karakter él a lehetőségekkel. Eszméletlen a hangulata, és sikerült megtalálniuk a készítőknek az egyensúlyt a vontatott és izgalmasabb események között.
Esetleg lesz kibeszélő? Vagy Winnie-ék írnak kritikát? Szívesen olvasnám.

winnie - 2011. 10. 08. 18:45

kibeszélő lesz.

Cevys - 2011. 11. 29. 00:32

De mikor lesz… :)
A mai rész 2×10 valami zseniális volt, nem mintha a korábbiak nem lettek volna azok.

Bagosz - 2011. 11. 29. 13:52

Akit érdekel cikk a sorozat valóságtartalmáról:
HVG 46.múlt heti szám,40.oldal

ben - 2011. 11. 29. 22:25

Szép csöndben azért jó ez a sorozat, közeleg a finálé és kezd pörögni.
Eddig 3-4 hetente néztem egyben de mostmár mindig várós a következő heti rész.
Vannak néha lassabb részek ugyan de mindig nagyon jó minőségű képileg, zeneileg és színészileg is.
Az az érzésem hogy ez még nem 100%-ig zöld háttér előtt készült, annál igényesebb.
A főcím zenét viszont lecserélhetnék, valahogy nem illik a sorozathoz.

Cevys - 2011. 11. 30. 16:38

ben: Érdekes, a főcímzene nekem teljesen passzol a hangulatához, persze ízlések és pofonok. :)

Thrasher - 2011. 12. 06. 22:03

áztabetyáreget

kotterovány - 2011. 12. 06. 22:13

Helló Ödipusz!

jky - 2011. 12. 09. 22:10

2×11 durva volt. Nagyon tetszett a flashback rész.

Nagyon jó kis évad, a vége nagyon erős lett. Nem is értem, hogy miért nem kap figyelmet a junkie-n ez a sorozat, közben meg minden huszadrangú szarról van bejegyzés. Kár, hogy legalább egy rendes kibeszélő nem volt hozzá, az oldalsávon linkelve a többi top sorozattal… Remélem a 3. évad már kap majd figyelmet :)

@ben
“Az az érzésem hogy ez még nem 100%-ig zöld háttér előtt készült, annál igényesebb.”

Rengeteg a díszlet benne, nagyon igényes az egész kidolgozás. Greenbox kb. tényleg csak a háttér, pl. a város messzi része, vagy tengerpart távoli részei stb.

Ilyen részletesség és igényesség tényleg csak HBO sorozatokban szokott lenni.

clegane - 2011. 12. 09. 23:39

jaj nagyon jó rész volt, és gyönyörű volt a fényképezés!
különösebben nem szoktam én ezt figyelni, de itt most rengeteg beállítás egyenesen festményre kívánkozott.

jky - 2011. 12. 10. 18:27

Mondjuk szerintem az túlzás volt, hogy Jimmy lefeküdt az anyjával.. Persze már a sorozat kezdete óta érezhető volt, hogy ez a nő nem normális, beteges ragaszkodása van a fia felé, de ez mindennek a teteje volt már. Még örül is neki, hogy Angela-t kinyírták, így átveheti a “feleség” szerepét is, a fiát férjnek az unokáját meg fiának tekinti majd. BETEG! :D

koka - 2011. 12. 12. 12:37

Király!..nem tudtam, hogy a tavalyi kibeszélő pörög most is. Kár, hogy lement két évad és nem tudott összejönni valami kritika. Idehaza valahogy nem annyira népszerű pedig nagyon jó sorozat

Cevys - 2011. 12. 12. 16:19

Na ez egy durva évadzáró volt (szerintem)… Számítottam leszámolásra, mert nyilvánvaló volt, de nem erre. :D
A sorozat tényleg egyre jobb és jobb, és mindig meglepő húzásokkal jön.
Na, várom a harmadik évadot:) It’s not TV, It’s HBO.

jky - 2011. 12. 12. 20:17

ÚRISTEN mekkora évadzáró volt. Gyerekek. Nem hittem volna, hogy Jimmy-t kicsinálják. Amikor a végén Nucky hívta, hogy ott lesz a Horvitz, még akkor is azt hittem, hogy béke lesz Nucky és Jimmy között, de amikor az esőben odasétált Jimmy, már akkor tudtam, hogy csapda lesz. Meg persze abból is sejteni lehetett, hogy Harrow nem ment Jimmyvel… Áhh, ez az esős “leszámolás” annyira tipikus gengszterfilmes jelenetet volt, hogy az valami hihetetlen.

“I am not seeking forgiveness.”

Bahh, mekkora volt ez duma, javaslom is a hét idézetének :)

clegane - 2011. 12. 12. 21:13

They killed my nigga Jimmy!!!
szóval így érezhetett aki nem olvasta amazt a könyvet a sorozat előtt. (*spoilermentes fogalmazás*)
de ez így tényleg nem az igazi, hogy most a legjobb figurát kiírták, Nuckynak meg ezek után nem nagyon lehet szurkolni mer nagyon genya, hát minek ezek után a harmadik évad? már kezdtem nagyon kíváncsi lenni arra ahogy a Jimmyből valami hárdkór gengszter válik erre tessék.
na jó nyilván mindenképp nézni fogom, de mégis.

kotterovány - 2011. 12. 12. 21:40

Na ilyen az, ha valaki nem tud viselkedni egy forgatáson. Egy ideig elviselik, aztán fogják és kinyírják:)

kotterovány - 2011. 12. 12. 21:44

“Nagyon jó kis évad, a vége nagyon erős lett. Nem is értem, hogy miért nem kap figyelmet a junkie-n ez a sorozat, közben meg minden huszadrangú szarról van bejegyzés.”
A kérdés továbbra is áll.

jky - 2011. 12. 12. 21:49

Nucky eddig is genya volt (többnyire), csak igyekezett palástolni, legalábbis a hozzá közel állók előtt. De már Margaret is átlát rajta teljesen, és most Nucky-nak is elege lett abból, hogy elnyomták és ki is akarták csinálni, így hát a kezébe vette az ügyet…

A karakterfejlődés/változás most válik igazán láthatóvá/érezhetővé, főleg Nucky és Margaret esetében. Ugye Margaret is elfogadta, hogy nem tanúskodik és Nucky mellett marad, de legalább meggyónja a bűneit, így egyfajta belső kompromisszumot kötött önmagával. Aztán az epizód végén a papírokat nem Nucky nevére írja át, hanem a templom nevére, így várható, hogy ebből a belső kompromisszumkényszerből még lesznek gondok, továbbra is vívódik magával illetve a meghozott döntésével (házasság/nem tanúskodás).

Szóval baromi érdekes dolgok vannak itt mélyen elásva még :)

Anthony - 2011. 12. 13. 08:24

“Na ilyen az, ha valaki nem tud viselkedni egy forgatáson. Egy ideig elviselik, aztán fogják és kinyírják:)”
Hmm?

Na most kivételesen meg tudtak lepni, nem gondoltam volna, hogy egyik főszereplőnek annyi. Inkább Eli-t gondoltam, hogy esetleg kinyírják. Ha azt nézzük nyilván minden szereplő megérdemli, hogy végezzenek vele, hiszen mindegyikük sáros.
Az logikusan fel van vezetve, hogy Jimmy fel van készülve a halálra, és csak céltalanul bolyong az életben, a múltja gyötri. De nem hiszem, hogy ne akarta volna megbosszulni Angelát, szóval nekem hihetőbb lett volna ha kinyírja Mannyt és utána/közben elkapják őt is. Mondjuk így is hatásos volt a finálé az biztos.

jky - 2011. 12. 13. 11:02

@Anthony

A Jimmy-t alakító színész elég balhésan/botrányosan viselkedett a forgatásokon, egyszer volt itt a junkien is valamelyik hírben. Lehet, hogy a készítőknek elegük lett és ezért döntöttek a kiírás mellett. Aztán lehet, hogy semmi köze hozzá, és eredetileg is így alakult volna. Mindenesetre pofán vágtak minket a készítők ezzel :)

jky - 2011. 12. 13. 11:35

Na közben elolvastam a mai hírekben linkelt interjúkat.

Röviden a Jimmy-s esettel kapcsolatban:

Már a 2. évad kezdetekor tervezték, hogy kiírják Jimmy karakterét, de 100%-ig addig nem volt biztos, amíg be nem fejezték az utolsó epizód forgatókönyvét. Éppen ezért Michael Pitt-nek nem is mondták meg, hogy mi fog történni a karakterével. Persze a színész nem volt hülye, és érezte, ezért meg is kérdezte a készítőket a évad forgatása során, hogy megölik a karakterét. Aztán amikor végleges lett, hogy ennyi volt Jimmy a sorozatban, Michael Pitt teljesen elfogadta a döntést és profin viselkedett.

Terence Winter azt mondta, hogy a döntésre nem volt hatással Michael Pitt “viselkedése”, és ahhoz sincs köze, hogy otthagyta a menedzserét. Pitt egy “heves vérmérsékletű” ember, de Winter szerint ezzel semmi gond sincs, hiszen a jó alakításhoz szükség is van erre.

Egyébként jó kis interjúk, érdemes őket elolvasni.

http://insidetv.ew.com/2011/12/11/boardwalk-empire-finale/
http://insidetv.ew.com/2011/12/12/michael-pitt/

jky - 2011. 12. 13. 22:08

Videóinterjú a készítőkkel az utolsó epizódról. Már ez a videó hihetetlen HBO minőségű munka.

http://www.youtube.com/watch?v=F-sZFOC2sfk

vidor - 2011. 12. 15. 21:53

Sziasztok!
Valamelyik posztnál láttam, h. írta valaki, itt szoktátok kibeszélni a részeket.
Elég durva kis finálé volt, én végig azt hittem, h. Nucky Elit fogja lepuffantani az utolsó pillanatban, de nem így lett, ezért rendesen sokkolt a rész.
Kíváncsi vagyok, ezek után merre viszik tovább a sorozatot. Mindenesetre nekem Jimmy hiányozni fog.
Amúgy szerintem Nucky tuti megfogja még szívni Elijal. Arra leszek a legkíváncsibb, h. mikor és hogyan fog kiderülni az igazság.
Ja meg arra is, hogy most hogy Van Alden meglépett, plusz ott van a gyerek és a bébiszitter is, mihez kezdenek vele.

pajzi - 2011. 12. 15. 23:01

Ez igen! Igy kell ezt csinalni!
Nagyon jo kis sorozat ez, nagyon jo karakterekkel/szineszekkel.
Utoljara a Wireral voltam igy, hogy tele van olyan mellekszereplokkel is akikrol mind spin-offokat lehetne csinalni :)
(Harrow, Van Alden, Rothstein, Chalky White, Manny Horvitz, Owen, meg a komornyikot is imadom)

A story meg abszolut ul, szepen epitkezik, nem kiszamithato megis logikus. Bar ertem en, hogy sokan lassunak talaljak, mert gengszterkedest varnak. Az elejen en is azt vartam, de nem banom, hogy nem azt kapjuk.

Nagyon sajnalom, hogy nem kap figyelmet a junkien, igazan megerdemelne… :(

koka - 2011. 12. 15. 23:26

Nem hittem volna, hogy kinyírják Jimmy-t. Rendesen tátva maradt a szám :O
Eli is milyen genya volt, ő akarta leginkább kinyírni Nucky-t. Persze az ő viselkedése is érthető, mert ott a sok gyerek de valakinek el kellett vinni a balhét. Sajnálom Jimmy-t ugyanakkor érdekel, hogy fogják lereagálni a többiek a halálát.

karit - 2011. 12. 16. 19:39

Ez döbb. Az első golyónyom után még naivan bíztam benne, talán ő is csak fél-arc lesz mint a társa (vagy talán Harrow maga az időutazó Darmody, sic!), de jött a második lövés.

Nem tudom eldönteni, hogy hatásos vagy hatásvadász megoldás volt: a sorozat számomra legkarizmatikusabb figuráját írták ki. Homályos, Nucky miért hitt jobban a testvérének mint a nevelt fiának, amikor mindkettő elárulta már őt, viszont Jimmy bocsánatkérése még a tárgyalás előtt volt és érdek nélkülinek tűnt. Ezek után inkább az “üssön nagyobbat” motiváció működött az írókban mint a célszerűség, de lehet, hogy csak a status quo-ra éhes néző szól belőlem.

A végét sem értettem. Azt hittem Margaret a tárgyalás előtt elfogadta a helyzetét, és Nucky-t annak, aki/ami, hiszen korábban is hazudott neki és nem ígérte, hogy megváltozik; így a papírra vetett név miértje számomra értelmezhetetlen.

Tényleg tengelyt akar akasztani azzal, akinek a jólétet köszönheti, főleg most, amikor a kislánya miatt még kiszolgáltatottabb??? Margit! Noooormális?!

Vagy ez is csak egy trükkös horog, hogy rágjam a körmömet egy éven át, amikor majd a homlokára csap és a küldönc után szalad?

Mindenesetre egy évadzárós posztot megérdemelne a BE – bár ez a sorozat mintha száműzött lenne a junkie-n, még az oldalsó kibeszélő listába sem fér be.

jky - 2011. 12. 16. 20:49

@karit

“blood is thicker than water” , ahogy a videóinterjúban mondták a készítők :)

A Jimmy-s esettel való kérdésekre a válasz talán “is-is” lehetne.

Margaret-ről nem sokkal előtted írtam le az elméletem, de hogy mi volt valójában és mi lesz a következménye, az a köv. évad során kiderül.

Egyébként elkészítettem a fentebb linkelt interjú fordítását, be is küldtem a junkie-ra, de még csak visszajelzést sem kaptam, hogy “annyira szar, hogy ki sem kerülhet”… Vagy nem tudom mi van, csak gondoltam hátha érdekel másokat is, akik annyira nem tudnak angolul esetleg…

vidor - 2011. 12. 16. 21:15

Számomra Margaret indoka elég egyértelmű. A reggelinél rájött mi történt valójában Jimmyvel, nem olyan hülye, hogy bevegye Nucky meséjét. Amúgy is azt ígérte – mármint Nucky -, hogy nem hazudik neki többet, most meg rögtön ezzel indított. Meg szerintem az is közrejátszhatott, hogy Margaret gyerekei ugyanúgy a nevelt gyerekei Nuckynak, mint amilyen Jimmy volt, és ha Nucky képes volt erre, Margaret már talán máshogy látja az apai személyiségét is. És inkább mint nő, mint anya döntött ebben a helyzetben. És én valamilyen szinten megértem őt, ha belegondolunk a helyzetébe, hogy mennyire fontosak neki a gyerekei stb., már rögtön nem is tűnik annyira érthetetlennek, amit tett. Ráadásul még ott van a saját lelki békéje is.

Én is nagyon szívesen olvasnék róla posztot, elég rendesen rászolgált, hogy figyelmet kapjon.

jky - 2011. 12. 16. 21:50

Ha senki nem ír róla, akkor én nekiállok, a hétvégén talán be tudom fejezni majd :) Félig kedvcsinálónak szánom (spoilermentes ajánlónak), a másik felében pedig a fináléról szól majd. Aztán lehet, hogy az sem fog kikerülni soha :D

karit - 2011. 12. 16. 22:27

jky: visszanéztem a végét: nem volt egyértelmű, honnan tudhatott Margaret Jimmy haláláról, bár a visszafogott viselkedése alapján valóban mintha hallott volna valami spoilert – máskülönben csak azért, mert Nucky (nem túl meggyőzően) azt mondta, Darmody elutazott, még nem olyan egyértelmű, hogy megölte, pláne, miután kibékültek. Női megérzés ide-oda, én elhinném, hogy a felesége halála után besokallt és lelépett. Persze, akkor ott hagyta volna a gyerekét, szóval határeset. :)

Kár, hogy ezt a vonalat családostul ennyire leépítették, kíváncsi vagyok, Harrow és Jimmy anyja mit lép majd. Harrow jó arc, félig legalábbis.

jky - 2011. 12. 16. 22:56

Hát elmondta, hogy az estét Jimmy-vel töltötte kint az esőben, közben elég fura fejet vágott, meg gondolom ismeri már, tudja, mikor hazudik. Ezek után nem nehéz azt feltételezni, hogy hazudik.

Egyébként nem láttuk, hogy honnan telefonált Jimmy-nek (Jimmy-t mutatták). Lehet, hogy Nucky otthonról telefonált és Margaret meghallotta, hogy miről beszéltek (Horvitz, War memorial), akkor pedig nem nehéz összerakni.

Meg mi a francért is találkoznának az éjszaka közepén a szakadó esőben a semmi közepén, ha csak békésen beszélgetni akarnak? :)

jky - 2011. 12. 17. 16:08

Boardwalk finálé írás beküldve. Ráment egy “kis” időm, úgyhogy remélem ki is kerül majd :)

winnie - 2011. 12. 17. 16:20

köszönet. ha okés, akkor kint lesz 8-9 között.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz