login |

Pilot-mustra: The Whole Truth – 1×01

2010. 09. 29. 14:15 - Írta: winnie

16 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem lesz sokak sorozata a The Whole Truth, de jelentem, én meg vagyok véve. Na, nem mintha nézték volna Amerikában a sorozatot, de nekem ez a két oldal harca a gyilkossági ügyben koncepció abszolút bejön. Kaptunk 10 perc vád felkészülést, majd 10 perc védelem felkészülést, olykor keresztezték egymást útját a főnökök, mindkettőben az épp aktuális szemszöget is láttuk (Boomtown nagyon light?), majd jön némi ide-oda ugrálós előkészülés és végül a tárgyalás. No, meg a verdikt. Ennyi. (Oké, sajnos a vége felé akadt némi plusz bonyodalom, hogy ami bekevar. Nem kellett volna.)

THE WHOLE TRUTH – 1×01 – 8/10

The Whole Truth - 1x01 - a

Nyugi, csak a fanboy beszél belőlem, de például a Law & Order-ekben is oda vagyok azokért a részekért, melyek az ítélethirdetés előtt érnek véget és nem tudjuk meg, hogy mi fog történni. Hadd gondolkodjon a néző. A The Whole Truth-ban (hülye cím, nincs szó semmilyen igazságról) nem erről van szó, hiszen látjuk a bizonyítékokat, meghallgatjuk a vád és a védelem álláspontját és eldönthetjük esetleg, hogy mire szavaznánk, mint esküdt. (The Jury, valaki?) És?

Tökéletesen megértem, hogy ez nem érdekelte a nézőket, mert valljuk meg, hogy egyszerűen nincs…, vagyis nem jól kialakított a katarzis. Megtörténik a záróbeszéd és jön a döntés. Ami pénzfeldobás. Ez nyer, vagy az. Ez pedig miért érdekes? Érted. Elsődlegesen nem az derül ki, hogy bűnös-e vagy ártatlan a vádlott (az is kiderül utána), hanem, hogy melyik oldal érvelt jobban. Az író szerint. A pilotban nyerhetett volna ez is, az is. Nagyjából ikszre jött ki a szópárbaj. Akkor meg mi értelme van az egésznek? Elgondolkodom, de mindkét esetben ugyanazt fogom érezni. Kivéve, ha szurkolok az egyik karakternek.

The Whole Truth - 1x01 - c

Más, ez a sorozat, nem a végével veszi meg a nézőt, hanem a folyamattal, mely remekül megmutatja, hogy az igazságnak két oldala van, itt is, ott is lehet érvelni. És az érvelés, a nyomozás, ami bejött. A befejezés, mint mondtam random. Tényleg akármi lehetne. És hiába tudjuk meg a Teljes Igazságot (a’la The Justice), az sincs alátámasztva nagyon, csak egy infó. Megtudjuk, hogy jól döntöttek-e az esküdtek.  (Kíváncsi leszek, hogy felmentés esetén itt is mindig elkapják az igazi gyilkost? Vagy lesz “tettes ismeretlen”?)

Szóval nem egyszerű a pilot, de ettől még élveztem. Ráadásul szeretem azokat a jogi sorozatokat, ahol látni, hogy egy vádemelés nem csak tárgyalásból áll, hanem rengeteg részfolyamat alkotja az esküdtek kiválasztásától kezdve a meghallgatásokig. Anno a Shark pilotja is ezért jött be. A pörgés mellett vannak karakterek is a sorozatban (3 kontra 3), próbálták őket húsvérizálni, de persze Maura Tierney és Rob Morrow kapta a fő hangsúlyt. Előbbit egy élmény nézni, utóbbi, háááát, necces volt. Maga a karakter érdekes, de a színésznek szerintem sok volt.

The Whole Truth - 1x01 - b

És akkor most megnézem, hogy milyen volt ez a pilot Joely Richardson-nal.

16 hozzászólás Ne habozz!

bognarandras - 2010. 09. 29. 14:26

Nem akartam bepróbálni, mert engem nem vonzanak annyira a jogi sorozatok, de azért kapott egy esélyt és bejött. Nagyon.
Maura Tierney valamint Rob Morrow is hozza a kellő szintet, a többiekre pedig remélem később “rágyúrnak” az írók. És valóban nem is annyira a végeredmény a lényeg, hanem maga a folyamat. Nagyon jól felépített epizód volt, remélem a későbbiek folyamán is tudják tartani ezt a szintet.
Gondolom nem mindig egymás ellen fognak menni a főszereplők, mert az nem lenne túl hihető, hogy mindig éppen ők kerülnek össze. Szerintem párszor benyomnak az egyik fél szerepébe valaki mást.
A pontozással egyetértek, várom a folytatást!

Cyrax - 2010. 09. 29. 14:53

Pont az a lényeg szerintem, hogy az írok azt akarták, a néző válassza ki, melyik oldalnak szurkol. Ez semmivel sem rosszabb, mint amikor csak az egyik oldalra van kihegyezve a show (pl. The Defenders) és vagy megnyerik, vagy elveszítik az ügyet, ha vesztenek, akkor is “jövő héten ugyanitt”. Tényleg emiatt nem jött be a nézőknek, mert nincs megmondva, hogy kinek “kell” szurkolni? Nem számítottam rá…

Én is meg vagyok véve a pilot által, örülnék ha ennek nem holnap vetnének véget az ABC-nél…

Morrow-t bírtam a pilotban, nem nagyon néztem Numb3rs-t, úgyhogy nem tudom, ahhoz képest pl. tényleg romlott-e, mint színész.

Daneee - 2010. 09. 29. 15:53

Egy kicsit off, de valamin megakadt a szemem:
Ránéztem erre a The Whole Truthra imdbn, és már szavaztak rá vagy 75-en… Az mégis, hogy lehet, hogy a Mentalista még mindig 0-án áll? Nem hiszem el, hogy arra senki se szavaz.

Hayo - 2010. 09. 29. 16:14

Tetszik az automatikus targyrag a masodik mondatban!: )

JimmyL - 2010. 09. 29. 16:16

a pontozassal egyet ertek, Morrow oltasaval nem…

David191 - 2010. 09. 29. 16:37

Nekem az egyik nagy kedvencem es egyike azok a sorozatok kozul amelyiket a legjobban vartam. Energikus a pilot. Es a fo ok amiert nezni kell a sorozatot pedig Maura Tierney. Nagyon nagyon bizom egy csodaban, es remelem h nem kap egy cancelt. 1×02 – nel ott leszek !!!

teddike - 2010. 09. 29. 17:50

Miért kellett tökéletesen felépíteni valamit 41 percen keresztül, majd az utolsó jelenettel adni egy plusz infót? Boldogabb az ember, ha tudja, hogy a “jó” oldalon állt? Az igazságnak két oldala van, oké elítélték, de szerettem volna a rész után is abban a hitben élni, hogy lehetett volna másképp.

Mi van akkor, ha nem ítélik el, és megmutatják az utolsó egy percet, más szereplővel? Nem lehet feldolgozni azt a tényt, hogy lehet tévedni is?

Gammal Bronstaein - 2010. 09. 29. 19:33

Morrownak megint túl nagy a szerep, sajnos nem bír vele, óriási fail a pali. Amúgy nagyon faszányos a pilot (JR-rel sokkal rosszabb volt szvsz), de elég nyilvánvalónak hat, hogy nem sokáig húzza majd a sorozat.

mgitta - 2010. 09. 29. 19:38

Jogi sorozat Maura-val és Robbal? Tegnap megnéztem. Baromira lekötött! Szerintem nagyon izgalmas volt, ahogy ment az, hogy rájött valamire az egyik, a másik cáfolta, aztán a másik talált valamit, amit az egyik döntött be…
A vége inkább csak egy lezárás, egy jelzés volt a nézőknek, hiszen a két főhős végülis nem tudta meg az igazat :)

teddike - 2010. 09. 30. 00:06

mgitta: ebben igazad van, a két főhős nem tudta meg az igazat – elvileg csak a nézők felé egy kikacsintás, hogy “ne aggódj a képernyő előtt kedves néző, a rossz fiút ültettük le”. Most már csak az a kérdés, hogy lesz az ellenkezője is valamikor?

Alice - 2010. 09. 30. 11:56

Nahát, Rob Morrow! Már egyszer láttam hasonló szerepben, Az utolsó tánc c. filmben Sharon Stone-nal, ott ügyes volt. Érdekelne ez a sorozat.

Cyrax - 2010. 09. 30. 12:34

A 2. rész még jobb lett, mondanám, hogy akit nem győzött meg teljes mértékben a pilot, az ne hagyja ki, dehát pár óra múlva valszeg kiderül, hogy kasza… :-(

zsemlye - 2010. 10. 04. 15:32

Elúsztam a pilotokkal. Reggel idáig, de a felénél ott kellett hagyni. Tűkön ülök, hogy leteljen a nap és mehessek haza nézni ;)

Dorka - 2011. 01. 26. 20:58

Tegnap olvastam el a kibeszélőd – ide járok ötletet meríteni, ha már nagyon nem tudok mit nézni, mert mindent unok – és nagyon bejött, az egész szerkesztése, a sztorik is. Lesz folytatás?

winnie - 2011. 01. 26. 20:59

nem. illetve lehet, hogy valamikor nyáron leadják a részeket vagy felrakják netre. vanmég 7 epizód, amit leforgattak, de nem ment adásba.

Dorka - 2011. 01. 26. 21:22

Köszi. Sajnálom, hogy végignéztem tegnap mindet, tartalékolhattam volna.
Klassz az oldalatok, és néha egész elképesztő szépen megfogalmazott mondatokat írtok, grat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz