login |

Pilot-mustra: My Generation – 1×01

2010. 09. 30. 16:59 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ezt akkor most komolyan gondolták? Az alapsztori szerint 2000 kilenc végzős gimnazista életét követték dokumentumfilmesek, akik 2010-ben ismét meglátogatják alanyaikat és megnézik, felveszik, hogy mi történt velük azóta. Első blikkre érdekesnek tűnt a doksi-formátum, de látva a végeredményt…, izé, szóval kinyírta az egészet.

MY GENERATION – 1×01 – 2,5/10

My Generation - 1x01 - a

Persze lehet, hogy ez volt a készítői szándék. Elmondom, mire gondolok. A dokumentumfilmes forgatócsoport elég erőteljesen jelen van a szereplők életében, a karakterek foglalkoznak velük, ergó csak színészkednek, kvázi a kamerának játszanak, kevés az őszinte reakció. És, ha nincs őszinte reakció, akkor hogy kedveljük meg a karaktereket? Nem is nagyon megy, zömük érdektelen, roppant klisés (melyikről néznék meg egy saját sorozatot? vagy dokumentumfilmet?), jó párnak az életét egy nagy, országos szintű vagy globális, 2000 és 2010 közötti esemény változtatta meg.

Noah Hawley, anno Bones-író volt, majd eladta a The Unusuals-t az ABC-nek, elmondta, hogy miért is nagy kihívás a svéd alappal rendelkező sorozat készítése: például azért, mert ha adott egy házasságtörő viszony, akkor a kamerák nem fognak bejutni a titkos találkákra, van, hogy zárt ajtó mögött történik valami nagyobb esemény, vagy egyes helyeken rossz lesz a hang minősége és ezért feliratozni fognak. S mindezt büszkén mondta, hogy az íróknak szép feladat úgy megvalósítani a fentieket úgy, hogy érdekes legyen nézni.

My Generation - 1x01 - b

És nagyjából itt lehet eldönteni azt, hogy kinek jöhet be a My Generation: annak, aki részese akar lenni egy nem mindennapi megközelítésnek. Én hittem, hogy részese akarok lenni, de az, hogy nem lehetek ott, amikor történik a lényeg (a pilotban is volt, hogy elzavarták a kamerákat), némi frusztráltságot okoz, no meg persze az ezdebéna kifejezés egyre gyakoribb alkalmazását.

De, s ez nagyon fontos, a My Generation egyáltalán nem a dokumentarista megoldás miatt bukik el, hanem oly sok más fronton is. Nem segítenek a klisék sem, és a karakterek semmilyensége sem jó pont – utóbbiak, bár úgy ahogy szétszéledtek Austin-ból, a sorozat idején össze fognak jönni, valaki egy meglepő hír, más pedig egy haláleset miatt utazik vissza a városba, ahol iskolába járt – egyedül egy kiküldetésen lévő katona tartja magát, de nyilván pár hét és hazatér ő is. (Fura lehet, hogy mindenki együtt forgat, neki pedig még találkoznia sem kellett a többiekkel.)

A My Generation-t egyszerűen kinyírja, élvezhetetlenné teszi a természetesség hiánya és a megrendezettség érzete. Persze egy második rész biztos sokat fog segíteni – arra speciel kíváncsi leszek, hogy akarnak-e a múlttal, 2000-rel foglalkozni, hiszen nagyjából elmondták, hogy mi történt a főszereplőkkel (női narrátor hang darál egy csomó infót, WTF!), s nem biztos, hogy újra akarom nézni mindezt lassítva.

8 hozzászólás Ne habozz!

dragon1986 - 2010. 09. 30. 17:23

Nem valami biztató, már leadás másnapján beszereztem a pilot-ot, eddig nem nagyon akartam megnézni, nem azért mert érdektelen, hanem mert így is sok az újonc ami bejött és a régieket is darálom. Nem tudom ezek után érdemes-e háromnegyed órát fecsérelnem rá, doksi formátum eddig sem nőtt a szívemhez alá Office (pedig pár részt láttam). Nagyon lepontoztad és ezért meg pont kíváncsi lennék rá, csak nem tudom, hogy vagyok-e elég mazochista. Mindenesetre várom a többiek véleményét, megvárom humant is :D

Kit-Kat - 2010. 09. 30. 17:53

Abszolút egyetértek, még a pontszámmal is, nem is értem, hogy rendelték ezt be… Végig sem bírtam nézni, annyira semmilyen volt, a legérdektelenebb pilot az egész idei szezonból :o

cyborgwings - 2010. 09. 30. 18:11

fú, rettenetes volt. kb. a felétől csak átpörgettem – pedig ez egyáltalán nem jellemző rám. egyszerűen unalmas volt, pedig tök jó ötletnek tartottam, és az is tetszett először, hogy én is akkor végeztem, mint ők. aztán rájöttem, hogy ez két percnél tovább semmilyen pluszt nem ad hozzá az ócska sztorihoz, érdektelen szerplőkhöz. nem is értem, hogy gondolták ezt így.

Energy - 2010. 09. 30. 18:26

Az ötlet az előzetes (http://www.youtube.com/watch?v=gT3GwK_uTDA&feature=player_embedded) első egy perce nagyon jó volt! A többi pedig… Elkeserítő.

CyClotroniC - 2010. 09. 30. 18:59

Most már egyre kevésbé sajnálom. :D Papíron magasan ezt vártam a legjobban, de aztán a nézettséget látva úgy döntöttem, hogy bele se nézek, mert ez nem olyan téma, ami 3-4 részben fognak kibontani, többet meg úgysem kap.

phantom - 2010. 10. 01. 03:29

Még a múlt héten csekkoltam, de nem jött be. Szeretem a flashback/Reunion-stílust és ez a koncepció is tetszett papíron, de a megvalósítás gyenge. Sztereotípiák, klisék, kiszámítható karaterek és történések. Egyetlen meglepetés se ért – persze, hogy a ‘jock’ 09/11 miatt ment katonának, persze hogy a ‘prom queen’ nem lett filmsztár stb. stb. stb. Kár a gőzért.

Nikki - 2010. 10. 01. 08:59

Jól indítottak, zene is rendben, első 10 perc is rendben…aztán borzalom. Unalmas, lassú, és nem bírtam végignézni. 20 percnél azt mondtam kész, nem bírom tovább.

Dzsi23 - 2010. 10. 02. 01:14

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz