login |

The Apprentice: kezdett a 10. évad – írta zzEPG

2010. 09. 30. 23:17 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

(Az írás spoilermentes és egyben általános ajánló is annak, aki nem ismeri a Survivor készítőjének, meglehetősen jól sikerült, üzletemberes sikerreality-jét.)

Az Apprentice egyike azon reality sorozatoknak, amelyek valószínűleg sohasem lesznek honosítva – se lopva, se másolva, se licencelve. Itt nem elég a díszlet, a koreográfia, a dramaturg, a logó és más tucatnyi hozzávaló begyűjtése. Ide egy olyan ember kell, aki elviszi a vállán egyedül az egész műsort: egy főnök. Egy olyan arc, akiért az emberek hajlandóak feladni mindenüket, és vígan dalolva (egyesek akár ingyen is) beállnának a csapatába – vele, neki dolgozni: újoncként. Vállalva a költözést, az addigi karrierük kockáztatását, a család megbolygatását, és a tévében esetlegesen a milliók előtti megszégyenítést.

app_tower

A sorozat amerikai verziójában ez a fickó Donald Trump. Az egy dolog, hogy elképesztően gazdag, több tucat cég, üzlet, rendezvény tartozik hozzá – mondjuk a Miss Universe úgy kompletten -, saját márkájú férfi ruházattól kezdve hoteleket, kaszinókat hoz létre, a felesége egy eyecandy, a magánrepülő, helikopter, limó nyilván megvan, de ez a pali még emellett hihetetlenül népszerű is. Előadásokat tart az üzleti élet sikereiről, könyvet ad ki, és hálásak a csodálói, ha például együtt kajálhatnak vele. Ráadásul még jó fej is. Legalábbis annak tűnik.

app_heli

Az Apprentice reality-ben Trump mindig egy új üzletágának, vállalkozásának a vezetésére keres valakit, ahogy mondani szokta hatjegyű fizetésért. Általában 16-an indulnak el a “pokoli állásinterjún” – őket “milliónyi” jelentkező közül választják ki (jó meló lehet…). A belőlük összeállt két csapatnak hétről hétre különböző üzleti feladatokon kell megfelelnie, nyereséget termelnie egy adott pénzösszegből vagy akár a semmiből. A tovább mögött folytatom, spoilerek nélkül.

Trump néha szívatja őket, nemegyszer egy kis alázás is belefér, de a végén, a “tárgyalóban” komolyan el kell számolniuk a döntéseikkel, a pénzforgalmukkal, és kiemelni maguk közül a leggyengébb elemet. Ez utóbbit vagy kirúgja a főnök, vagy a vezető repül mert engedte a leggyengébbet érvényesülni, vagy repül a csapat fele, mert olyan jóba lettek egymással, hogy nem tudják eldönteni, hogy ki miatt veszítettek. Mivel Trump a producere is a műsornak, gyakorlatilag azt csinál benne amit akar: egy rész végén elvileg egy ember távozik, de nem szívbajos ha ki kell vágni a csapat felét az ajtón.

app_targyalo

Egy évadra egy forgatócsoport társaságában gondosan összeköltöztetik a kiválasztottakat, bemikrofonozva, hogy annak rendje és módja szerint legyen sárdobálás, sírás és anyázás is a műsorban. Persze ezek mind érett felnőtt üzletemberek, tehát hajtépés helyett a balhé általában kimerül az ajtócsapkodásban, de érdekes tud lenni a menedzserek vitája is: egyrészt szerencsére az érveik elég gyakran nem merülnek ki annyiban, hogy “nem barátokat jöttem szerezni”, másrészt viszont ha kell, meglepően gyerekes tud lenni egy dollármilliós cég főnökasszonya is.

app_csapat

A műsor már a 10. évadnál jár, és gyakran adtak valami újat a szabályokhoz, ami nem mindig volt jó húzás: a hetedik szezontól felfele sikeresen elcseszték azzal, hogy celebeket versenyeztettek egymással – a jutalmat meg az általuk megnevezett alapítvány, jótékonysági szervezet kapta meg. Persze, biztos sokan örültek neki, hogy láthatták, mikor az elérzékenyült popénekes ölelgeti a beteg gyerekeket, mert a velük foglalkozó alapítvány neki köszönhetően kapott 20 ezret fejlesztésre, de azért mégsem az életéért, a karrierjéért, a családjáért küzdött az a jóember, hanem vagy bejön, vagy nem alapon látott neki a feladatoknak fotelből szivarozva, ismerősöket felhívva.

Ráadásul egy újításnak köszönhetően a győztes csapat csoportvezetője lett továbbra is az irányító (a következő vereségig), ami elég egyhangúvá, unalmassá tette a küzdelmet, hiszen pont a vezetői képességét nem lehetett látni a csapattársaknak, és persze így elmaradtak a “múltkor megszopattál főnökként, most te fogsz havat lapátolni, mert azt mondtam” fordulók is.

Most végre úgy tűnik, visszatért minden a régi kerékvágásba, sőt: az alapsztori úgy hangzik, hogy a válság sok céget, embert, családot érintett, így rengetegen kerültek az utcára, és nem szabad hagyni, hogy az értékes tehetségek elvesszenek, így Trump ad egy esélyt mindenkinek, hogy újra az élvonalba kerüljön, sőt, akár még annál is feljebb, mert “ő ezt nem bírja tovább nézni, és tenni fog ellene”. Na, így kell ezt csinálni: megvan a jófiú szerep, és lesz sok drámai sztori, meg küzdő, mindenüket elvesztett karakter. Tessék tanulni: így lehet pénzt, nézettséget, hasznot csinálni a válságból – nem véletlenül tart Mr. Trump ott ahol.

app_fiokak

A bugyuta főcímzene, és a főnök két gyermeke (le sem lehetne őket tagadni) sajnos visszatért, ez utóbbi páros már korábban is szerepelt – nem hiszem, hogy nem nyílt ki a bicska a zsebében némelyik versenyzőnek, mikor a garázsprojektből indulókat fikázta a tárgyalóban az ifjú Trump.

Viszont a készítők alapos munkát végeztek szereplőválogatáskor: mérnökből lett autómentősofőr, dollármilliók közelében lévő ügyvédnőből fagyiárus lányka, van aki a lakbért alig tudja kifizetni, van akinek a házassága ment rá a válságra öt gyerekkel, megvan a kötelező veterán is, és van, aki úgy érzi, hogyha ennyit nem tud megtenni a családjáért, akkor semmit sem ér (a háttérben feltűnik egy lassan jobbra csúsztatott családi fotó két gyerekkel…). Mindenki megtesz mindent, mindenki nyerni jött ide, mindenki elszánt. Kár lenne tagadni, érdekes verseny lesz.

app_total

A bevált dolgokhoz nem nyúltak hozzá: megmaradt a szabványos középkezdés – nők kontra férfiak –, a közös névválasztás, ahol rögtön kiderül, hogy ki mennyire magabiztos, ki mennyire tudja megvédeni a javaslatát, és persze a személyes kedvencem is: a tárgyalótermi székhierachia, amikor is a háttámla mérete jelzi a beosztást.

Aki egy kicsit járatos a tárgyalási technikákban, az már a közös csapatvezető-választásnál kiszúrhat trükköket: például minél hamarabb javasolj valaki mást rajtad kívül, valamilyen kamu indokkal, így nagy eséllyel nem te leszel az, akit kiválasztanak, nem lesz ciki, hogy nem jelentkeztél önként, neki kellemetlen lesz kihátrálnia, és ha győzelemre viszi a csapatot, akkor tisztelni fognak a korai jó meglátásodért, ha bebukja, akkor honnan tudhattad volna, hisz nem is ismerted, amúgyis, mindenki el lesz foglalva bűnbakkereséssel. Így meg is lett az Oktán csapat vezetője. A hölgyeknél is megvolt a kellő szájhúzogatás, beskatulyázás és megszületett a Fortitude csapat.

app_melo

Kezdésnek egy modern irodát kellett kompletten megterveznie, berendeznie, kiviteleznie és prezentálnia a két csapatnak, persze határidőre. A férfiaknál ez láthatóan meglepte a csapatkapitányt, és igencsak nehezen hozott elő magából mérhető kreativitást, a nőknél pedig végignézhettük a sok a szakács, kevés a kukta című szórakoztató bohózatot. Majd teljesen ugyanezt fordítva.

Kialakultak az alap konfliktusok, amik nyilvánvalóan még sok érdekes percet fognak okozni, valamint megismerhettük a csapatok tányéraknáit is, akikkel garantáltan baj lesz majd valamikor – az egyértelmű volt, hogy lesznek ilyenek, hiszen ebből van később A balhé, csak kérdés volt, hogy meddig lapulnak: szerencsére nem sokáig rejtőzködtek, megkapja a nép a cirkuszát.

app_balhe

Összességében az Apprentice a 10. évadban egyelőre hozza a kötelezőt, a régi, megszokott stílust, és a reality-knek azt a formáját mutatja be, amikor a hangsúly a munkán, a kreativitáson, az együttműködésen van, csipetnyi drámával, izgalommal, show elemmel, pont annyival, hogy véletlenül se essen át a ló túlsó oldalára.

Az ötlet, hogy a válság veszteseit versenyeztesse meg szerintem zseniális, a nyomást és a stresszt kellően át lehet érezni az alkalmi túlzások ellenére is. Mint általában, itt is sok múlik majd a szereplőkön, és az előre nem látható (khrmm…) baleseteken, de remélhetőleg a döntések és a kirúgások végül legalább annyira lesznek jogosak és korrektek, mint az előző évadokban. Kíváncsian várom, hogy kinek fogja Donald Trump végül azt mondani, hogy “you’re hired”.

/a vendégblogger a készítője az Okos tévéújság-nak/

10 hozzászólás Ne habozz!

Gammal Bronstaein - 2010. 10. 01. 00:13

Megnézném Trumpot hasonló szerepkörben, azaz versenyzőként. Nem rossz a fazon, de az apja nélkül esélye sem lett volna.
A 7. évad alatt cancellált nálam, néha-néha belenézek, de azóta nem tudta hozni a színvonalat.

AbyssR - 2010. 10. 01. 07:58

Klassz az írás. Olyannyira, hogy még akár be is próbálom, pedig nem kenyerem az ilyen reality. Leginkább a teátralitás mértékére vagyok kiváncsi.

rhynn - 2010. 10. 01. 09:18

Én inkább az angolt preferálom. Valahogy sokkal jobb, s még nem fáradt meg annyira, mint az amerikai.

Nyáron ment a Junior Apprentice és érdekes volt nézni azt a folyamatos bitchinget, ami a női versenyzőket állandóan jellemzi, már 16 éves lányoknál is :)

winnie - 2010. 10. 01. 09:20

sir alan sugart mindenki dicséri, de nekem, mint oly sok reality-nél, nehézséget okoz a nem eredeti nézése. fura. pedig a survivorök többi veriója is érdekelne, de nem köt le, ami nem megszokott, pff

Dregnarr1 - 2010. 10. 01. 10:36

Az angol szokás szerint lassabb, más hangulatú, csak három évadot tudtam megnézni belőle.

Az amerikai verzió annyival jobban tetszik, hogy sokkal váratlanabb, a szerkesztése miatt (is) lendületesebb no meg Trump is jobb showman (hogy most ez pozitív vagy negatív jelzőként értelmezendő, egyre megy).
Emlékszem, mikor először érkeztek a különlegességek a Terembe, mikor hozta a meglepetésdöntéseit a csoportos “”dícséretekkel”, óriási élmény volt.

Aztán jöttek a celebes évadok, azokat ignoráltam, mint megannyian. Jó látni, hogy visszatértek a gyökerekhez, és köszönöm zzEPG-nek, hogy ezzel az ismertetővel jelezte ezt!

B@rt - 2010. 10. 01. 11:17

Hells Kitchen miben más akkor?! Ott meg egy luxus étterem vezetésére keres embert egy Michlen díjas szakács…

winnie - 2010. 10. 01. 11:24

hogy ordibál ramsay. ugyanaz az alapformátum. nagyjából anno az apprentice hatására indult el a sok munkahelykereső reality-k, a project runway (divattervezőt), a the shoot (fotóst), top design (lakberendező), top chef (szakács), shear genius (fodrász), the firm (ügyvédes) és sok-sok másik, sikeresebbek, kevésbé sikeresek egyaránt. az apprentice annyiban volt reform, hogy nem tipikus reality arcok vannak benne, hanem elismertebbek, az üzleti szférában dolgozók. akikből reality arcok lesznek, persze.

szucsitg - 2010. 10. 01. 13:36

@zzEPG azért a donald jr-nak elég gyakran vannak helyes meglátásai, szal nem kéne annyira nullának nézni

ez az évad (első 2rész alapján) gyengébb mint a korábbiak, de azért a fagyiárulásnál már voltak pozitív mozzanatok. de amúgyis, akinek tetszik a formátum, az kezdheti az elejéről, mert iszonyat jól darálható, mert változatos.

blabla - 2010. 10. 22. 12:00

azt valaki megküldené a mailcímemre, hogy szinkronosan melyik évadot és hol lehet letölteni ..celeb nem érdekel …, mert ugyan ment egy pár sorozat valamelyik csatornán , de sosem tudtam végignézni, + az angolomban pont az hiányzik, hogy azokat a nüansznyi kis döfködéseket pont megértsem.
És ha lehet ne yout-t javasoljatok.
kösziiiiiiiiiiii

Pocok - 2016. 11. 14. 00:42

Atyaég,ezt így elolvasva közel 6 év után,miután elnöknek választották :D Nem semmi mik voltak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz