login |

Being Erica: a 3. évad eddig

2010. 10. 10. 15:45 - Írta: Bruzsy

22 hozzászólás | kategória: kritika,

Bevallom, a premier után annyira kavarogtak bennem a gondolatok, hogy várni kellett a leülepedéssel. Így három rész után viszont kezd egyértelművé válni, hogy a sorozat még mindig a legjobbak között van a felhozatalban, még ha kicsit el is vesztette ártatlanságát.

erica01

Először is le a kalappal a készítők előtt, hogy mindig mernek valami újat húzni, frissíteni a koncepción, megkockáztatva ezzel, hogy a nézők kicsit elpártolnak Erica történetétől. A csoportterápia először iszonyatosan idegen húzásnak tűnt, de mostanra kezdek rájönni, hogy nem is volt ez olyan rossz ötlet. Három rész spoilereivel folytatom a tovább mögött.

Először is kezdjük a legfontosabbal: a kérdésre, ami mindenkit izgatott, választ kaptunk. Ericából egy idő után tényleg doktor lesz. Logikus volt, hiszen a sztori is nagyon erre haladt az elmúlt évadban, szóval ideje volt tisztázni. Viszont szerencsére nem most érkezett még el ez az idő, helyette a “következő fázis” még csak a csoportterápia, ami azért kellemes középutat jelent az önmaga és mások segítése között.

erica02

Szerintem azért féltem ettől a koncepciótól, mert egyrészt elvesztette a sorozat az Erica és Dr. Tom közötti intimitást, másrészt sok új karakter egyidejű behozását jelentette. De három rész után egyértelművé vált, hogy Dr. Tomnak még jócskán lesz szerepe a jövőben, a csoportterápiából pedig mindössze egyetlen emberen van hangsúly – egyszerűen be kellett hozni egy erős férfi karaktert a történetbe Ethan és Kai kiírásával.

Azért se sínylette meg nagyon az új koncepciót, mert a Being Erica már régen túllépett azon, hogy egy egyszerű időutazós sorozatként aposztrofáljuk. Persze, jelen van még mindig a múlt, de már egyáltalán nem az van középpontban, inkább csak egy háttérelemként működik. Az igazi hangsúly a jelenen van, azon, hogy lavírozik Erica a valóság útvesztőjében, és bevallom, mostanra már ez jobban is érdekel engem.

erica03

És ennek a fő oka szerintem a mellékkarakterekben van. Hiába élvezet nézni Erin Karpluk vagy Michael Riley játékát, amit a többiek hozzátesznek a sorozatot, az adja meg a sava-borsát. Élettel teliek, realisztikusak, épp ezért a nézőhöz is nagyon közel állnak, hiszen mindenki találhat benne a saját életéből ismerős karaktereket, legyen szó barátokról, családtagokról, munkatársakról.

De ne feledkezzük meg a rejtélyfaktorról se, ami még mindig ugyanúgy a háttérben húzódik mint a sorozat kezdetén: még mindig nem tudjuk, kicsodák ezek a terapeuták (bár Dr. Nadia első rész végi megjegyzése előrevetíti, hogy nem biztos hogy csak az emberiség jobbá tétele a céljuk), ki / mi valójában Dr. Tom, vagy hogy a harmadik rész végi cliffhanger állkoppantását idézzem: mi az Isten van Kai-jal?! Ezek mind olyan kérdések, amiket már nem lehet sokáig húzni, így nagy valószínűséggel kisebb-nagyobb válaszokat kapunk rájuk idén, szóval megéri tűkön ülve várni szerdánként a sorozatot.

erica04

A végére hagytam azt az apróságot, ami miatt azt írtam az első bekezdésben, hogy a sorozat elvesztette az ártatlanságát. Ahogy ugyanis haladunk előre az időben, az apróbb életigazságok, amik megkoronáztak minden részt, mintha kezdenének elfogyni. Ennek első példája a harmadik rész volt, ahol az egész “sötét oldal” dolog iszonyatosan szájbarágósan volt tálalva már az utazás során is. Persze, értjük a mondanivalót, de ennél sokkal finomabban is meg lehetett volna csinálni. De mondom, ez egy olyan szintű apróság, ami teljesen eltörpül a sorozat hatalmas pozitívumai mellett.

erica05

Hiába, továbbra is a hét egyik fénypontja, amikor Erica történetét “kell” tovább néznünk, és ha az eddigi tendenciákat nézzük, ez nem is nagyon fog változni a továbbiakban. Nagyon helyes is, kell egy fix magas minőségű sorozat kábelen kívül is – csak az a kár, hogy az Erica is Kanadában megy. Ehh, üsse kő.

22 hozzászólás Ne habozz!

mogyi - 2010. 10. 10. 16:35

Az első rész engem kicsit meglepett, nem tetszett igazán, de mostanra már magához tért a sorozat. Tetszik, hogy egyre több lehetőséget bontanak ki, egyedül azt sajnálom, hogy a csoport többi részével nemnagyon ismerkedtünk meg eddig, csak az ír sráccal (sehogyse jut most eszembe a neve). Érdekes lenne ha Erica velük is utazna olykor.

vizcsap - 2010. 10. 10. 16:59

Igen, én is azt várom h másokkal is utazzon Erica(és ugyanakkor imádkozok h a nagydarab néger nővel ne tengerpartra mennyenek :P).
Az első rész után aggódtam h redukálni fogják Dr Tom idézeteinek a számát de szerencsére a 2-3. részben már több volt.

Pityuerez - 2010. 10. 10. 17:09

Nekem sem, pedig most néztem meg a 3. részt, és nekem is az a véleményem, hogy az egyik legjobb sorozat jelenleg!
Bár igen az első résszel megleptek mindenkit, de nem volt vele baj, mert várni lehetett, hogy valami nagy dolgot akarnak, és eddig nekem bejött!
Nagy dolog számomra az is, hogy van magyar felirat a következő rész előtt! Tavaly, még angol felírat sem volt, míg le nem adták Amerikában!
Most meg van 2-3 napra rá ami csodálatos!

Scardona - 2010. 10. 10. 17:43

A hét egyik abszolút kedvence!
Este alig várom, hogy megnézhessem. A koncepció zseniális, és halad a történet.
Féltem anno, hogy Erica tényleg Ethan mellett fog leragadni, mint élete szerelme, és ezen szenved majd évadokon keresztül, de NEM! Jött Kai, és úgy gondolom, hogy az ír fickó is fontos lesz még.
Így van ez jól! Tényleg minden szereplő szerethető, és a néző azonosulni tud velük.
A csoportot jó lenne, ha kicsit kibontanák, h mi milyen, és lennének még közös utazások.
De annyi minden elmesélnivaló van még:
Kai
Dr. Nadia és az “autószerelő”
Erica családja
Dr. Tom élete
a Jelen alakulása (Brent, és még sokan mások)

Ami nekem fura, az Erica húga, és a takarítósrác. Nem is tudom, úgy vélem több van a srácban, mint takarító. Úgy értem, lehet, h ő is egy “doktor”, vagy vm hasonló.

bpgal - 2010. 10. 10. 18:04

Adam… :)

Wynonna - 2010. 10. 10. 18:04

Pont tegnap este néztem meg ezt a három részt, és nekem nagyon tetszik ez az irányvonal. Egyedül attól féltem, hogy visszahozzák Ethan-t, ő volt az egyedüli, aki nagyon idegesített eddig, de szerencsére nem. Jó, hogy behozták Adam karakterét.

Hunnenkoenig - 2010. 10. 10. 22:06

Hat en elkezdtem most az elsö reszt, de nem tetszik.

Mára Erica egy picsogos picsa lett. Nekem ez mar nagyon elmegy a “bögjünk csajos nyavalyakon” iranyba.

Azt hiszem reszemröl ennyi volt.

danonino - 2010. 10. 10. 22:23

Elég durván megváltozott a főcímben a cast. Nagy a jövés-menés az előző évadhoz képest.

Nasedo - 2010. 10. 11. 10:39

Ez a “takarító talán doki” elmélet nekem is eszembe jutott. Akármi is, szerintem ütni fog, amikor rájövünk.

Ági - 2010. 10. 11. 12:02

Imádom ezt a sorozatot, eddig kb. minden sorozat, amit nézek kicsit lejjebb adott a minőségből eddig a szezonban, de a Being Erica továbbra is egy különleges, feelgood sorozat. Komolyan mintha én is kezelést kapnék, mikor nézem. Csak így tovább! :)

Encsi - 2010. 10. 11. 19:01

Az első rész valahogy furi volt, túl nagy zökkenővel jött az előző évad vége után, de most már kezd újra formába lendülni. Mondjuk az Ethan-es Ericánál csak a szingli Erica rosszabb, szóval remélem hamar kerítenek neki valami pasit.

És remélem, a takker srác vonalban nem lesz semmi természetfeletti: a Hugi egyszerűen itt van egyszál magában, nincsenek igazán barátai, kb életében először pasi nélkül egyedül, amúgy is kicsit el van szállva a doktorlétén, épp ráfér, hogy akár non-romantic alapon valaki olyanhoz kerüljön közel, aki döbbenetesen más világot képvisel. Nem csak csodadoktorokkal lehet tanulási folyamatba kezdeni az életben :)

Hor1 - 2010. 10. 18. 01:43

Negyedik rész mekkora király volt. ^^
Alapból imádom az ilyen Groundhog Dayes megoldásokat, itt meg amiket Erin Karpluk játszott.. :D Imádom, ha egy kicsit parasztott játszik, és itt megtette többször, nem is kicsit.
Naadiah remélem nem fog többet szerepelni, ez a kevés még épphogy elviselhető belőle.

danonino - 2010. 10. 28. 19:39

Ez egyszerűen zseniális. Úristen, micsoda potenciál van még itt, kérem! 2019-re katasztrófa a városban. Tömeges halálesetek. Hmm…

Mondjuk, nekem az a teóriám, hogy Erica amúgy mindvégig halott, az első részben volt egy balesete, ott meghalt, s utána találkozott Dr. Tommal, akinek az a feladata, hogy felkészítse a másvilágra.

Hor1 - 2010. 11. 05. 01:25

danonino: annak sok értelme nem lenne, a családjával, Ryannel, Ethannel látott kapcsolatának fényében.
6. rész meg szinte Blue Mountain State szinten kegyetlen volt férfiszemmel. :D

Eltiron - 2010. 11. 15. 18:45

Kiváncsiságból letöltöttem az első évadot, mert romantikus sorozatot keresek a LUX utáni időszakra. Már az első évad végén járok, ilyen tempóban hét végére utolérem az aktuális évadot… Eddig Kurva jó, az 1×04 (a Britney Spears-es) feküdtem a röhögéstől.

Katyi - 2010. 12. 09. 17:22

Tegnap adták le a 3. évad 12. részét, és fantasztikus volt. Az eleje a 11. rész folytatása volt, Erica Adam-mel alszik az ágyon, majd egyszer csak egy kórházi ágyon találja magát. Ott van körülötte az orvosa, dr. Tom fehér köpenyben, és épp azt magyarázza Ericának, hogy egy mogyorós tejeskávét ivott, ezért került kórházba, és 2 hétig kómában volt. Persze Erica egy szót sem ért, folyton azt kérdezi dr. Tomtól, hogy miért küldte őt ide vissza. Minden teljesen olyan, mint az 1. évad elején. Ami a legijesztőbb, hogy senki sem hisz Ericának, hogy átment azon a rengeteg élményen. Mindenki azt bizonygatja, hogy Erica csak álmodta az egészet, és hogy az agy képes ilyen fantáziálgatásra kóma idején. Egy világ omlott össze bennem. Az már csak hab volt a tortán, amikor a hídon megjelent Leo szelleme. A folytatást nézzétek meg….

naughtyL - 2010. 12. 09. 23:33

nem lepődtem meg a végén, hogy doktor erica lett, de jó volt látni:) arra viszont kíváncsi vagyok ki lesz az első betege, akinek annyira örült/ nem örült!!

amúgy adam nekem nem annyira szimpatikus és így, hogy neki nem sikerült lehet, hogy csak erica-t is lehúzná magával..
vajon a következő részben adnak egy kis ízelítőt, vagy az teljesen karácsonyi különkiadás lesz..

khaal - 2010. 12. 12. 23:30

A 12. rész megint feljebb rakta a lécet, le a kalappal az alkotók előtt, a színvonal nem hogy süllyedne, hanem inkább csak tovább emelkedik minden résszel.

Érezni lehetett mondjuk, hogy küszöbön van valami nagy változás, mert Erika világa kezdett teljesen kikerekedni, a cége túlélte a haláldöfést, anyukája kigyógyult a rákból, szülei újra közelebb kerültek egymáshoz, a húga is boldog kapcsolatban él, és kiderült hogy Adam mégse teljesen közömbös irányába. Persze még mindig megtörténhet, hogy összedől az egész mint egy kártyavár, de szerintem most inkább a páciensek felé fog eltolódni a hangsúly. Alig várom a következő epizódot, hogy kiderüljön ki lesz az első delikvens.

Hor1 - 2010. 12. 15. 01:19

Dejó rész volt :) Azért elgondolkodtattak kicsit, hogy lehet, hogy 3 évadon keresztül csak álmodtunk, de szerencsére azért ezt nem merték meglépni :) Bár még van egy rész már most a 4. évadot várom. Első páciensnek meg Brentet vagy Ethant tippelek. Inkább az előbbit.

sam - 2010. 12. 19. 18:43

kár, hogy egy szó se esett erica pácienséről ebben a részben..(durva lenne, ha ethan-t visszahoznák..)
valamiért viszont nem örülök adam és erica kapcsolatának, olyan ígéretesek voltak, most meg úgy érzem adam is olyan lesz, mint ethan.. remélem azért mégis jó irányba alakulnak :)

Réta - 2010. 12. 22. 19:49

Én azt hittem, hogy Erica Ryannal vagy Kai-jal jön össze. Lehet, hogy dr. Tom lánya lesz az első páciense…

sam - 2010. 12. 29. 10:00

Kai-t imádom, elfogadnám itthonra :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz