login |

Warehouse 13: vége a 2. évadnak – írta dzsiaj

2010. 10. 12. 22:55 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Első  évadjában a megújult Syfy legnézettebb sorozata, 2010-ben azonban már jócskán veszít nézettségéből, de csatornaszinten még így is bikaerős, így jövőre érkezik a harmadik szezon. Ez a Warehouse 13. Ám a tengerentúli népszerűség csak egy dolog: vajon hogyan vélekedik róla a magyar junkie?

Artie és claudia

A teljesség igénye nélkül hadd idézzek néhány véleményt  a ti „tollatokból”: „…jó volt kaszálni az egyébként nagy potenciállal rendelkező sorozatot.”; „Én szeretem a sorozatot, bár látszik hogy lehetne jobb is.”; „Nekem valahogy bejön ez a sorozat, az összes bugyutaságával meg hibájával együtt.”; „Vicces, hogy pont az a legnézettebb sorozat amire majdnem mindenki fanyalog és/vagy rég kaszálta. Én is ezt tettem már a 2. rész után”.

Ha a többi véleményezést is elolvassuk, láthatjuk, hogy az általános vélekedés szerint az alapötlet zseniális, a megvalósítás viszont gagyi. Én is csatlakozok a sorhoz: az embernek az az érzése támad nézése közben, hogy a készítők nagyot akarnak markolni, de végül semmit sem fognak. Egyszerre akarnak kaland, akció, misztikus és sci-fi sorozatot csinálni sok poénnal, de közben nagy drámai éllel is.

NUP_141132_0174

Azonban ennyi minden nem működhet egyszerre – s nem is működik. Az, hogy mégis ez a Syfy egyik legnézettebb sorozata, valószínűleg az alapötletnek és a jó karakterek közti interakciónak köszönhető, melyek számomra is fogyaszthatóvá és emészthetővé teszik a darabot.

A második évad az első által kitaposott ösvényen halad tovább, azaz: epizodikus szerkesztés enyhe átívelő szállal, mely természetesen a premierben és a fináléban csúcsosodik ki. Közötte pedig a már említett jó (de nem feltétlenül eredeti) ötletek, melyeket mégsem bírnak mélységükben kifejteni az írók. Szemezgessünk csak: egy lelet szuperhőst csinál egy átlagos fickóból; villámgyorsan elöregedő topmodellek; semmiből megjelenő katonák, tigrisek, gladiátorok; testcsere; időutazás, de másvalaki testébe, satöbbi. A tovább mögött folytatom, spoilerekkel.

A fenti szokatlan események természetesen mind egy-egy tárgyhoz kapcsolódnak, melyek egykoron híressé váltak vagy használójukból fakadóan (H.G. Wells időgépe), vagy saját jogukon (a Titanic egy deszkája, mely halálra fagyasztja áldozatát). Ezen epizódok között vannak jól és rosszabbul megvalósítottak: az évad első négy része elég haloványra sikerült, utána azonban magukra találtak az írók, és epizódról epizódra növelték a színvonalat. Az idei kínálatból mindenképp ki kell emelnem a „Where and when” c. darabot, mint a szezon legjobban sikerültjét: ez a már említett időutazós rész.

NUP_141132_0142

Az idei átívelő  szálat H.G. Wells szállította személyesen, akiről kiderült, hogy valójában nő, na meg, hogy tikos terve van. Sajnos a titkos tervről kiderült, hogy az nem más, mint a világ elpusztítása Poszeidón szigonyának segítségével. Hogy miért? Mert lányát még a XIX. században megölték, és azóta a világ és a benne élő emberek csak rosszabbak lettek, ezért hát mindenkinek pusztulnia kell.

Igen, ennyire tellett csak, az már a hab volt a tortán, hogy a valószínűleg évtizedek óta fontolgatott ötletről Myka 3 perc alatt lebeszélte. Na ez történt a fináléban. Illetve még Pete-re rátámadt szerelme Lizzie Borden púdertükrének hatására (a kis Lizzie fejszével verte szét szülei fejét). A merénylet persze nem sikerült, ám ettől még Kelly (a nagy szerelem) berezelt annyira, hogy inkább lelépett. Végezetül pedig még Myka is elment, hiszen ő fogadta be H.G. Wells-t a csapatba, ő ismerte félre, tehát teljes mértékben az ő hibája minden, ilyen ügynökre nincs szüksége a raktárnak, úgyhogy el a naplementébe, hogy ezzel megkapjuk a kamu-cliffhangert is.

Vélemény: a kismillió lelet hatására az átívelő szál teljesen kidolgozatlan, látszik, hogy az írók inkább azon agyalnak, hogy az általuk kitalált konfliktust ugyan milyen tárgy okozhatta, ergo sokkal inkább a lelet a fontos, nem a történések. Szerencsére a színészi játékra nem lehet panaszunk, bár Allison Scagliotti egyértelműen kimagaslik a mezőnyből; Genelle Williams-szel viszont látványosan nem tudtak mit kezdeni az alkotók: állandó szereplőként a 12 részből max. 7-ben volt benne. De: volt legalább Mark „Mindenhol” Sheppard, ha csak néhány rész erejéig is.

NUP_139183_0167

A végére kiemelném még a rettenetes CGI-t. Kilométerekről lerí, hogy mi valódi helyszín és mi nem az, és az effektek is sajnos borzalmasan gyengék. Ebben élen jár az évad 11. része, mely szinte végig zöld háttér előtt egy egyiptomi piramisban játszódik. Sírni lett volna kedvem, komolyan.

Az ítélet: mivel rajongó vagyok, jár a 6/10, a kevésbé rajongók 4/10-nél többet semmiképp nem adnának.

8 hozzászólás Ne habozz!

windly - 2010. 10. 12. 23:27

a finálé és a CGI gyengeségeit leszámítva, jó a sorozat 7/10

Zirowe - 2010. 10. 12. 23:40

A Wells szál úgy ahogy volt nevetséges volt.
Jó karakter, hozta a változatosságot, simán maradhatott volna pozitív szereplőnek, ha nem akarnak mindenáron gonoszt csinálni belőle.

Arról meg már nem is beszélek, hogy az előző évad gonosza honnan tudta, hogy Wells tudja merre van a 2es raktár és hogy nála a szigony egy része.

Arról a naivitásról meg nem is beszélek, hogy “jaj, le volt bronzosítva, megölte az előző évad főgonoszát, kivett vmit a szupertitkos páncélból (aminek semmi értelme nem volt), de mi elhisszük, hogy megváltozott, és hogy nincsenek tervei egyáltalán, ezért mi, a régensek és a főkolompos, akik a kócerájt irányítják, ami a világ leghatalmasabb fegyvereivel foglalkozik, és ezért elvárná az ember, hogy legalább a minimális logikai feladatokat el tudják végezni (a+b=c), simán visszaveszik aktív szolgálatba Wellst”.
Na ez nevetséges.

Amúgy szórakoztató és sokat mosolyogtatós sorozat, de egyáltalán nem tudom komolyan venni, nem várom vagy bmi, de egynek elmegy.

Kopiati - 2010. 10. 13. 00:01

A könnyed stílusa egészen bejövős, meg az a rész ahol a Puscifer – The mission szólt az nagyon király volt.

LuPuS - 2010. 10. 13. 06:02

Már az előttem szólók összefoglalták,a hibái ellenére nézhető egyszerű limonádé.

Nagyonnagyon - 2010. 10. 13. 07:18

Engem egyszerűen idegesített a szereplők minimum 2/3-a, Eurekával volt valami közös epizód ahova átruccant egy melírozott hajú “lény” nah hát ott is az volt a mélypont nekem. Eureka se a legjobb irányba fordult az előző évadban pedig azt néztem naprakészen .. az élet kegyetlen de legalább nem esik.

KömKel - 2010. 10. 13. 18:19

Ha nem lenne a borzasztóan erős alapötlet, és a rengeteg elejtett megjegyzés, a második évad fináléja után kasza lenne. Borzasztóan gyenge finálé volt, pedig az előtte levő rész a 2-es raktárral nagyon jó volt.
Várom továbbra is a 3. évadot, de szeretnék nem bosszankodni a kihagyott potenciálokon.

Papa - 2010. 10. 14. 09:40

Kicsit gyerekes, pedig lehetne a “lost room” sorozatverziója is …
Ennek ellenére nézem, mert hiába no, nincs sok jobb.

wr - 2012. 01. 15. 02:49

Nekem nagyon tetszik! Könnyed, a fentiekkel ellentétben meg sem próbálja komolyan venni magát. Tetszenek az áthallások, a rengeteg utalás a fantasztikus filmekre, sorozatokra. Legutóbb még az Aliens is bejátszott. Remélem folytatják! Akinek ez nem jön be, az nézze a végtelen és értelmetlen Lostot, ami még csak nem is szórakoztató. Csak frusztráló. (tényleg csak zárójelben: Euréka megérdemelne egy új, normális, showrunnert,. Mondjuk az(oka)t, akik az elején dolgoztak rajta.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz