login |

Caprica: folytatódott az 1. évad – írta Hoppancs

2010. 10. 17. 22:47 - Írta: vendegblogger

24 hozzászólás | kategória: kritika,

Hála Istennek (esetleg isteneknek), az előzetes hírekkel ellentétben mégsem kellett januárig várnunk a Caprica folytatására, így az egyelőre elég soványka rajongótábor már e hó elején hozzájuthatott a várva-várt újabb adaghoz. Sokan – engem is beleértve – reménykedtek, hogy a kezdeti döcögés után kicsit végre felpörög a sorozat, és a második félévad első két része nem is okozott komoly csalódást.

Caprica - 1x10-b

A felvezető jellegű Unvanquished (1×10) után a jóval akciódúsabb Retribution (1×11) következett, mely utóbbi egyértelművé tette, hogy az alkotók egy időre áthelyezték a hangsúlyt a virtuálisan újjászületett tinilányokról az egyistenhívők közt dúló konfliktusokra, valamint a Halatha által beszippantott Graystone egyre kevésbé erkölcsös működésére.  A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

A robotőrültek mostanában nem sok élvezetet találhattak a műsorban, hisz’ Zoe szökése után a fémtest súlyosan roncsolódott, és bár végre sikerült lemásolni a chipjét, őt magát bedobozolták, és félretették szebb napokra. Tőle tehát nem várhattunk komoly aktivitást, és nagy bánatunkra a helyes Serge is csak egy pillanatra tűnt fel. Egy időre New Cap City is feledésbe merült, csupán egy kurta verekedős jelenet erejéig pillanthattunk be a „játék” állásába, melynek főszereplője az U-87-ből kiszabadult Zoe volt.

A húsvér felnőtteket viszont rendesen magukkal ragadták az események, élükön Clarice-szel, aki az EH feletti teljes hatalomátvételt tűzte ki célul, valamint azt, hogy az apoteózis hirdetésével tagokat toborozzon az egyházába. Elképzelései közelebb kerültek a megvalósításhoz, miután megszerezte a leginkább apácának öltözött gonosz boszorkányra emlékeztető Áldott Anya hozzájárulását. Ez a karakter feltehetőleg még a jövőben is fontos lesz, akárcsak a vicces göncöket viselő idősek tanácsa, másnéven Konklávé. Egyelőre azonban csak annyit tudtunk meg a Gemenonon székelő vallási vezetőről, hogy szereti a teát, és motivációi cseppet homályosak.

Caprica - 1x10-a

Clarice vetélytársainak kiiktatása mellett arra is szakított némi időt, hogy a halálugrását szerencsésen túlélő Amandát pátyolgassa, és egyetlen bizalmasává  váljon. Újraegyesült tehát az első félévadban pár igen unalmas dialógust abszolváló páros, kapcsolatuk azonban új fordulatot vett, miután Mrs. Graystone megtudott egyet s mást haverjáról. Amanda szerepe kezd izgalmasabbá válni, talán sikeresen ellensúlyozza majd Clarice – fanatizmusa és gyilkolászós kedve ellenére is megmaradt – semmilyenségét. Paula Malcolmson ráadásul remekül játssza az őrületből egyre inkább magához térő asszonyt.

A monoteista társaságból érdemes még kiemelni Lacy-t, aki egyáltalán nem biztos abban, hogy terrorista szeretne lenni, ha nagy lesz, csak sodródik ide-oda Clarice és Barnabas közt. Utóbbi bukásával kulcsfontosságúvá válhat az apoteózis megvalósításában, lévén Zoe egykori legjobb barátnője, titkainak ismerője. Ezáltal Magda Apanowicznak is lehetősége nyílik rá, hogy jobban kibontakoztassa színészi tehetségét, talán már javult is a korábbiakhoz képest.

Határozottan romlott azonban Esai Morales, aki egyre szürkébbnek tűnik a karakteréből továbbra is maximumot kihozó Eric Stoltz mellett, de azért még ne mondjunk le róla, elvégre ez annak is köszönhető, hogy az Adama-klán szerepe minimálisra csökkent. Joseph és Sam leginkább Daniel akcióit felügyeli, a kis Will nyilván otthon van a nagyival, Tamara meg elveszett az éterben. A két család drámája közül tehát Graystone-éké zajlik most ezerrel, aminek keretében a tökéletesen lepusztult, béna szakállat viselő, feltehetőleg csökkent higiéniai igényű egykori családfő vívódását figyelhetjük meg, akinek lelkiismeretét bizony egyre durvább történések teszik próbára.

Mindent összevetve reményt keltő volt az utóbbi két rész, és fokozta aziránti kíváncsiságomat, hogy miként fogják rekonstruálni Zoe eredeti programját, amire mind Clarice, mind Daniel alapozza tevékenységét. Ha hihetünk a promóknak, hamarosan előkerülnek a cylonok is, szóval türelem, emberek, jó lesz ez!

24 hozzászólás Ne habozz!

M76 - 2010. 10. 17. 23:19

Ennél ellentétesebb vélemény nem is létezik az enyémnél az biztos. Szerintem rémes volt a két új rész. Gyakorlatilag semmi érdekes nem történt. A vallási fanatikusok meg terroristák vívódása annyira hidgen hagy, hogy az valami hihetetlen. Úgy érzem, hogy az előző félévad végén árokba csúszott szekeret még mélyebbre rugdossák a sárba az írók.

Egyhelyben ugrálás történik, eddig két fő és fontos szál volt a sorozatban, az egyik a robotba ragadt zoe avatar, a másik pedig a virtuális világ eseményei. Az a két történetszál le tudott kötni és tetszett is, hihetetlenül nyomasztó volt ha csak rá gondoltam milyen lehet egy robottestbe ragadt tinédzser helyzete. Most csináltak belőle is szuperhalhatatlan virtuális vándort, amiből már volt egy tamara személyében, és az is sok volt.

Először is a legnagyobb baj, hogy jópár hónapos űr tátong a történetbe, nem tudjuk mi történt a két félévad között, és nem azért ugrottak előre, hogy érdekeseket mesélhessenek, mert eddig ebben a két részben nem sok érdekesség történt. Minthe reboot lenne nem folytatás amit elénk toltak, nekem márpedig tetszett az eddig megismert caprica, ez az új viszont eddig korántsem ragadott magával. Pl Adama-ból hogy lett szerencsétlen flótásból hirtelen tiszteletreméltó maffiaközépvezér? Aki most csicskáztatja a testvérét aki eddig semmibe vette és lenézte őt?

Két szálon folynak a történések, az újragondolt capricában egyik, hogy greystone a maffiával karöltve próbálja visszaszerezni a vállalata felett az irányítást, de ezen a szálon eddig annyi történt, hogy megpróbáltak megkörnyékezni néhány igazgatótanácsi tagot, hogy nekik kedvezően szavazzanak, de még azt se tudtuk meg mit akarnak megszavaztatni, vagy éppen leszavaztatni. A másik szálon meg van ácia, aki szisztematikusan gyilkolássza a másik oldalt, de miért most hónapokkal az ellen irányuló merénylet után? Miért nem intézete el riválisát már akkor amikor megpróbálták felrobbantani az autóban? Miért kellett egy újabb meghíúsult merénylet ahhoz, hogy tegyen valamit? De a nagyobb baj, hogy ennek a szálnak nincs tétje, nem értem mi céljuk vele, hiába próbálták barnabus leépítésével clarice felé terelni a nézőket, ettől még nem érdekel ez a szál.

cxc - 2010. 10. 17. 23:31

egyetértek M76 , még pár ilyen rész és dobós lesz a sorozat , ha már sci-fi legyen sci-fi ne pedig családi dráma

Skate - 2010. 10. 17. 23:46

Én se így képzelnék el egy BSG előzménysorozatot, még a 10. résznél bizakodtam, hogy beindul végre, de a 11. után nem igazán értem mire akarnak kilukadni, mert a promókba nem ezt láttam és bármelyik karaktert nézzem, a Galactica fedélzetének takarítója közelebb állt hozzám.

Ax3 - 2010. 10. 18. 00:16

Még ugyan csak a 10edik et néztem meg, de ennek az az oka hogy gyenge volt és ezért nem érdekelt a 11ik.
Miért kellet tulélnie az anyukának? Számomra az egyik várva várt pillanat volt mikor leugrott. Borzasztóan rossz az a nő.
A 10ik részbe annyira nem történt semmi, és annyira unalmas volt, hogy teljesen elvesztettem a reményt. A kritika miatt még a 11 ediket bevállalom, hátha.

Hoppancs - 2010. 10. 18. 00:31

No, azért annyira én sem dicsértem halálra.:) Tény, hogy ahogy azelőtt Tamara virtuális kalandjait, most a terror-szálat vitték túlzásba, de szerintem javulnak majd az arányok.

Ami Clarice-t illeti, szerintem azért nem kezdett hamarabb gyilkolászni, mert kellett neki a Rémanya felhatalmazása.

tevekex - 2010. 10. 18. 00:40

M76 véleményével maximálisan egyet értek, ha elmennek a vallási szál felé az összes sci-fi rajongót el fogják veszteni :(
Remélem összekapják magukat az írók és a dráma helyett a tudományt és a robotokat hozzák vissza a főszálba, különben szerintem kútba esik a 2. évad.

Hoppancs - 2010. 10. 18. 00:47

^U-87 már visszakerült Graystone-hoz, szóval van remény.:)

zoey - 2010. 10. 18. 08:15

Jó kis írás, Hoppancs, tetszett nagyon és bárcsak osztozhatnék a lelkesedésedben… Miután végre sikerült behoznom a lemaradást és megnéztem a 2 részt, eléggé elkeserített, amit láttam. Bár az évad első felében is akadtak lapos részek (sőt!), azt reméltem, a folytatásban akciódúsabb, érdekesebb epizódokat kapunk. Természetesen nem kaszálom és reménykedem, hogy összekapják magukat a készítők, mert kár lenne veszni hagyni egy ilyen komplex történetet. Csak úgy meséljék, hogy akarjam is tudni, mi történik a következő percben, ne pedig arra várjak, mikor nyomják már le a sok idétlent a Cylonok… :P

Nasedo - 2010. 10. 18. 08:26

Látom egyesek nem veszik észre, hogy milyen színvonalas sorozatról van szó. Gondolom náluk a sci-fi az űrcsatákról szól és hasonló akciózásokról. Pedig ez a sorozat teljes mértékben sci-fi és a jobbak közül való. Megértem, ha nem mindenki bírja a lassabb, gondolkodósabb stílust. De attól ez még sokkal több mint amit a negatív vélemények takarnak.
A kritikával egyetértek, én a sorozat végéig kitartok és várva várom az új részt.

zoey - 2010. 10. 18. 08:34

Nem a gondolkodó stílussal van baj, azt bírom, hanem a lassúsággal. Gondolkodnék én szívesen, ha lenne, min, de itt nem nagyon történik olyan sok említésre méltó dolog, hogy 40 percig lekössön.
De még reménykedem.

enedhil - 2010. 10. 18. 15:00

Szerintem is a Caprica egy nagyon jól megrendezett, modern sorozat (itt nem konkrétan a történetre gondolok). Aki ebbe nem lát bele, az így járt. Nekem tetszett a 2 új rész, valamint (sokakkal ellentétben) tetszik, hogy a vallás felé vették az irányt. Hiszen ez volt az egyik alappillére a BSG-nek. A lassúság talán az egyetlen hiba.
“Gondolkodnék én szívesen, ha lenne, min, de itt nem nagyon történik olyan sok említésre méltó dolog.” Szerintem viszont vannak említésre méltó dolgok. :) Bár nem olyan sok, mint a BSG-ben. Csak egy példa, ami biztosan mindenkinek “leesett”: a mű-mennyország kérdése.

mat - 2010. 10. 18. 16:31

Skate:
” Én se így képzelnék el egy BSG előzménysorozatot, még a 10. résznél bizakodtam, hogy beindul végre, de a 11. után nem igazán értem mire akarnak kilukadni, mert a promókba nem ezt láttam és bármelyik karaktert nézzem, a Galactica fedélzetének takarítója közelebb állt hozzám.”

Ezzel dettó így vagyok mondjuk én 3 részt néztem csak meg azt rájöttem hogy ez a sori nem nekem való.

Tatala - 2010. 10. 18. 21:01

Hát, nekem a sci-fi igenis űrvárosok, űrcsaták és űrlények sokaságát jelenti, nem egy jövöbeni városban élők drámáját. A BSG-t is ott kezdtem el unni, mikor elkezdett Balthazar a vallással foglalkozni, de ott kitartottam végig, kíváncsi voltam mi lesz a vége, ki a cyborg és ki nem…
Itt, a 6. rész után kasza volt, halálra untam magam, és a videókazettás archiválásokon és társain felidegesítettem magam…
Ennél a sorinál még a Firefly is 1000x jobb! Sztem…

winnie - 2010. 10. 18. 21:16

“Ennél a sorinál még a Firefly is 1000x jobb! ”

a firefly a legtöbb sorozatnál ezerszer jobb.

MerlinW - 2010. 10. 19. 00:24

Imádtam a BSG-t, minden percét láttam az összes SG-nek, de ez az új SyFy-os belassulás nagyon nem fekszik.

A legutóbbi részek után Caprica és SGU is ment a levesbe. Nem pálya, ha halálra unom magam és állandóan azt nézem mennyi van még hátra ilyen nevű sorozatoknál. Még a Z kategóriás Haven is pörgősebb, mint a kettő együtt, pedig az sem nagy szám. Kár értük.

m76 - 2010. 10. 19. 10:57

@Nasedo

Egyáltalán nincs baj a lassú, elgondolkodtató stílussal, sőt, idei évadból az egyik legjobban tetsző sorozat a rubicon volt nekem, amihez képest caprica villámgyors.

Az első félévad valóban jó volt, volt miről moralizálni, de ez a két új rész semmit nem nyújtott szinte, nem tudtál együttérezni senkivel, nem ragadott magával, teljesen hidegen hagyott. Az egyetlen érdekes dolog valóban a claire által felvázolt fakeheaven-be menő öngyilkos merénylők volt, de az egy 5 perces jelenet volt az első rész elején, 90 percre ez nem elég.

Hoppancs - 2010. 10. 19. 13:20

Én továbbra is bízom benne, hogy egyelőre csak pihentetik a témát, aztán majd jobban belemegyünk a virtuális mennyországos, cylon kialakulós sztoriba.:-) Bár tény, hogy ezzel a nézettséggel nem volt túl jó húzás eltávolodni a legérdekesebb száltól…Na, majd holnap kiderül, sikerül-e javítani a helyzeten.

M76 - 2010. 10. 19. 23:09

Egyébként ami engem eléggé zavar, hogy elvileg alig 2 generációval játszódik a bsg előtt, mégis olyan mintha teljesen más világ lenne. Szerintem ekkorát nem változik egy társadalom két generáció leforgása alatt. Bár remélem az élet rámcáfol, mert erre a világra mármint a valósra ráférne a változás, na mindegy cu in 2068

smaszi - 2010. 10. 21. 03:10

“a firefly a legtöbb sorozatnál ezerszer jobb.”

Pontosan! Kevés sori van amit újranézek, és a Firefly az volt

HAta - 2010. 12. 07. 03:52

Kéretik végignézni a 18. rész végéig, aztán károgni. Mintha nem is a régi sori lenne… 9/10 a 14. résztől.

PandacsokiBoborjan - 2010. 12. 09. 08:21

Nem értem egyesek mit fanyalognak.
Szerintem egész jó sorozat.
Ha jól tudom az utóbbi részeket áttették egy másik catornára. Nekem 14 -ig van meg már a 18 – 19 nél járnak.

winnie - 2010. 12. 09. 08:38

“Nem értem egyesek mit fanyalognak.”

leírták, nem? fanyalogtál már életedben sorozaton? azt meg azok nem értik, akik azt a sorozatot szeretik.

“Ha jól tudom az utóbbi részeket áttették egy másik catornára”

nem tudod jól, érdemes rákeresned az infóra a blogon.

Maniac84 - 2011. 01. 06. 18:39

Az utolsó részek nagyon jók lettek. Összességében nálam felhúzta 8/10-re a sorit. Ha választani lehetett volna akkor sokkal inkább ez mint az SGU.
Az utolsó rész végén egyébként van egy ilyen mi fog történni a következő években 5 perces szösszenet. Eredetileg a következő szezont vezette volna fel, de lezárásként is jól működik, valamint jó felvezetésnek tűnik az 1. cylon háborúhoz is. Én személy szerint bízom benne, hogy a Blood & Chrome-ban majd viszontláthatunk pár karaktert kb. 20 évvel öregebben.

harmadik eva - 2011. 02. 03. 11:02

@M76:

Magyarország: 1953 kontra 2011
Mekkorát nem változhat egy társadalom két emberöltő alatt?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz