login |

The X-Factor Australia – Út a döntőkig

2010. 10. 28. 21:16 - Írta: Hooligan

13 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

2005 nem az X-Faktor éve volt. Legalábbis Ausztráliában. A második évad Australian Idol után a Network Ten megpróbálta bevezetni váltótársként, azonban a sikert sikerre halmozó formátum akkorát bukott nézettségileg, hogy nem kértek belőle folytatást. Helyette készült még öt évadnyi Idol, egyre csökkenő minőséggel és nézőszámmal: míg az első, 2003-as döntőt 3.34 millióan nézték, addig az utolsót mindössze 1.4-en.

Egy idő után én is elvesztettem az érdeklődésemet a széria ezen változata iránt, így nem ért meglepetésként az év eleji hír, mely szerint határozatlan idejű, fizetés nélküli szabadságra küldik a műsort. A rivális Hetes csatorna szinte azonnal reagált a hírre és bejelentette, hogy idén nyomnak egy restartot az X-Faktorra! Mondjuk ehhez jó mélyen kellett a zsebükbe nyúlni, ugyanis állítólag 22 millió dolcsiba fájt a licensz megvásárlása. Az Australia’s Got Talent idei, kimagaslóan jól sikerült évada után szinte biztos voltam benne, hogy ezt sem fogják elrontani.

Hayley Teal

A második évad augusztus végén rajtolt, méghozzá egy elég ütős promócsokorral megtámogatva, amelynek egy részét már láthattátok ti is. Az indulás előtt egyébként történt egy apró malőr, ugyanis a promókban szereplő Matthew Newton felöntött a garatra és megcsapdosta egy kicsit az asszonyt, melynek következtében közös megegyezéssel lemondott a host szerepéről és elindult a DetoX-faktor válogatóján.

Helyette a Szívtipró gimi és a McLeod lányainak egyik főszereplője, a számunkra is ismerős Luke Jacobz lett a műsor házigazdája. Nincs is semmi gond vele, nagyszerűen vezényli le az adásokat. A mentorok kiválasztása hasonlóan kényes dolog, hiszen rajtuk áll vagy bukik  a műsor. Ebben az esetben be kell valljam szintén elég jól sikerült a válogatás:

xfaub

Guy Sebastian: 2003-ban ő nyerte meg az első helyi Idolt és azóta is jól megy neki a szekér, mára az egyik legsikeresebb és leghíresebb exportcikke az országnak. Most mentorként bizonyíthat.

Kyle Sandilands: a helyi Howard Stern imitátor, médiaguru, megmondóember. Sikeres rádióműsora mellett mindenhol feltűnik, zsűrizett például az Idol és a Got Talent helyi változatában is. Az biztos hogy benne is van egy erős X faktor, ugyanis stílusával rendkívül megosztja a közönséget és eléggé komolyan veszi a Judges vs. Judges harcot.

Natalie Imbruglia: Azt hiszem, őt nem nagyon kell bemutatnom senkinek, de azért mégis. Pályája kezdetén színészkedett, majd 97-ben elénekelte a Torn című dalt, amellyel beküzdötte magát az élvonalba. Népszerűsége azóta is töretlen. És sokkal csinosabb mint volt, néha úgy érzem, meg sem tudnám különböztetni a Minouge lányoktól.

Ronan Keating: Az ír fenegyerek az 1994-ben alakult, majd később feloszlott, majd ismét újraéledt Boyzone frontembere. 1999-ben szólókarrierbe kezdett, amely mondanom sem kell, eléggé bejött neki. A fiúbandák tagjaival én mindig hadilábon álltam, de mivel már egyszer kellemesen csalódtam, így kíváncsian várom hogy mit hoz ki a versenyzőiből.

Az alapvető információkat megkaptátok, most nézzétek meg az első rész cold openjét. Ha elkapott titeket a gépszíj, akkor nyomás darálni, a többieknek gyorsan összefoglalom a selejtezőket és bemutatom a 12 döntőst is. Nagyobb gondolatokat ne nagyon várjatok, a profin megszerkesztett műsorba nem nagyon lehet belekötni, meg nem is nagyon akarok. Spoilerveszély a tovább mögött!

A selejtezőket több okból is jó nézni. Egyrészt kiválóan lehet szórakozni a bénábbnál bénább, feltűnési viszketekségben szenvedő embereken, meg a nekik beszólogató zsűrin. Itt főleg Kyle viszi a prímet, a többiek azért megpróbálják finomabban közölni a pályamódosítási javaslataikat. A hangulathoz nagyban hozzájárul az élő közönség, ami – hála a jó égnek – nem olyan impotens, mint a hazai show-kban. Vagy csak nincs megkötve a kezük? Erről valami bennfentes igazán dobhatna pár infót, ugyanis egyszerűen nem tudom elhinni hogy ilyen csendben vannak…

A válogatások természetes része a dráma. Tudom, sokan sikítófrászt kapnak tőle, de lehet ezt nagyon  jól is csinálni, példának itt van Karl Dimachki. Azért valahol furcsa, hogy néha az ilyen műsorokból döbbenek rá, hogy mi mindenre képes az emberi akaraterő. A fenti videóban szereplő embernél rákot diagnosztizáltak az orvosok, amelyet sikeresen leküzdött, de sajnos nyelvének egy részét el kellett távolítani. Az orvosok azt mondták hogy 3-4 évig nemhogy énekelni, de beszélni sem fog tudni rendesen. Mégis…

A sok, általam csak egylövetű produkciók mellett volt még egy nagyon fura fazonja a válogatásnak: Altiyan Childs. A srác azon kívül hogy elfelejtette a dalszöveget eléggé szétesettnek tűnt, mégis volt benne valami, amit sem a zsűri sem pedig jómagam nem tudtam volna megfogalmazni. Nézzétek meg! Mégis kapott még egy esélyt a beválogatásra és annak ellenére hogy ismét nem tudott senkit meggyőzni, továbbengedték.

A válogatások négy adása után jött a Bootcamp, melynek kezdetén minden mentor megkapta a maga csoportját: Natalie a 25 év alatti lányokat, Kyle a 25 év alatti fiúkat, Ronan a 25 év feletti versenyzőket, Guy pedig a csapatokat. Innen már csak hat-hat versenyzőt vihettek magukkal a Mentorok házába. Nagyobb történések nem voltak, itt is sokan elfelejtették a dalszöveget, Altiyan ráadásul duplán. Meglepetés nem sok volt, az általam favorizált énekesek többsége sikerrel vette az akadályt. Egyébként hozzáteszem, hogy talán minden országban ez a legunalmasabb része a műsornak, viszont háttérzajnak tökéletesen megteszi.

A Mentorok háza nevezetű kör kezdetén az összes versenyzőt kivitték a reptérre és szanaszét zavarták őket a világban. A lányok a Karib-szigetekre mentek, a fiúk New York-ba, a csapatok Los Angeles-be, a 25 éven felettiek pedig Írországba. Szegények. A mentoroknak ebben az esetben is a sztárhaverok segítettek: Kelly Rowland, Sir Richard Branson, Snoop Dogg, Usher és a Boyzone. Elég ütős lista, nem? A szabályokat már ismerjük: ebben az etapban egyet énekelnek a versenyzők, majd feszülten várják az eredményt. A YouTube-nak köszönhetően itt vannak az összefoglalók a történésekről, illetve a végső döntések is:

Kyle Sandilands és a fiúk: összefoglaló, döntés.
Natalie Imbruglia és a lányok: összefoglaló, döntés.
Ronan Keating és a 25 év felettiek: összefoglaló, döntés.
Guy Sebastian és a csapatok: összefoglaló, döntés.

xfactorautop12

Kialakult tehát a 12-es mezőny. Nem feltétlen értettem egyet minden döntéssel, sőt. A szétcsúszott rockergyerek elő adásba küldésével szerintem eléggé nagy kockázatot vállalt Ronan. Feltétlen bizalmát bevallom csodálom. Az idő majd valamelyikünket igazolni fog. Kyle viszont elég keményen megszívta, ugyanis a fiatal srácok teljesen átlagosak, nem hiszem hogy sokáig fogják húzni. Bár ha a tinilányokat sikerül megcélozni… Ezzel ellentétben Ronan és Natalie nagyon erős hármast válogatott össze, Guy pedig szintén versenyben van a végső győzelemre. Legalábbis így láttam a döntők előtt.

A versenyben időközben a félidőhöz érkezett, hétvégén lesz egy nagyon rövid összefoglaló az eddig történtekről, ott majd ki lehet beszélni a döntőket. Most azonban maradjunk ennél a 12 versenyzőnél. Ti egyetértetek a mentorok döntéseivel? Kiben látjátok azt a bizonyos X-faktort? Továbbengedtétek volna a szétcsúszott fazont?

13 hozzászólás Ne habozz!

CyClotroniC - 2010. 10. 28. 21:22

Nagyon tartalmas írás, köszönjük. Én pont a hétvégén akarom szintre darálni magamat az ausztrál szezonból, ez csak meghozta hozzá a kedvemet. A britből is várható ilyen írás?

Hooligan - 2010. 10. 28. 22:15

Köszi. :)
Az angolból is összedobhatok egyet, ha nincs rá jelentkező. (Mintha olvastam volna, hogy valaki küldött vagy küldene…)

vikusz - 2010. 10. 28. 22:40

Ez most nagyon jól esett így este, köszi szépen :) Castiel néven írta valaki vagy 2 hete, hogy beküldött egy brites írást, de ezek szerint nem volt annyira jó, hogy kikerüljön…vagy passz :)

spoiler (?!)

Nehéz úgy véleményt alkotni a 12es mezőnyről, hogy ne írjam le, ki van még bent és ki esett már ki :D de Ronan mindenképp jó döntést hozott.. Nem is értettem, hogy Altiyan miért bakizta végig a válogatókat, hiszen említették, hogy ő már énekelt évekkel ezelőtt valami ausztrál, slágerlistás rock zenekarban..Na mindegy, a lényeg, hogy összeszedte magát és szerintem ő a legesélyesebb…
A lányok nagyon jók, India-Roset szerettem az elején, de unalmas lett, csak úgy mint Hayley..Sally odateszi magát minden egyes adásban, ő is elég esélyesnek tűnik.
A fiúk…néha úgy érzem, hogy ennek a Kyle-nak fogalma sincs mit csinál :D bár imádom, mindig szeretem az ilyen megmondó embereket..de pl. azzal a Mitchell gyerekkel nagyon mellényúlt..bár a lányok szeretik, gondolom ez fontos szerepet játszott a végén..Andrewban sok lehetőség van, csak hagyják meg neki ezt a Bublé vonalat..
Hű, a zenekarok…Luke&Joel amennyire unszimpatikus volt az elején, annyira megkedveltem őket később…Mahagony totál közömbös, a tesók szintén.
És végül az idősebb kategória…szerintem a legerősebb hármast sikerült kiválasztania Ronannek, az más kérdés, hogy a célközönségnél annyira nem sikerült bevágódniuk..

Nagyjából egyet értettem a döntésekkel, reméltem, hogy a kezdeti nehézségek után Ronan nem dobja ki Altiyant….ő a kedvenc, na meg Amanda..

Amúgy összességében szerintem nem olyan erős a mezőny…de mégis szórakoztató, imádom Kyle és Ronan szócsatáit, Natalie szúrós tekintetét :D Bár szinte borítékolható a győztes, azért izgalmas lesz, még azért vannak bent jó páran, bármi megtörténhet ;)

CyClotroniC - 2010. 10. 28. 22:44

Ha nincs időd és más sem küldött, akkor nekem is belefér holnap, hogy még a szombati live show előtt lehessen róla dumálni esetleg, bár nekem is rémlik valami, hogy valaki a magyarnál írta, hogy küld róla.

vikusz - 2010. 10. 28. 22:47

Ez most nagyon jól esett így este, köszi szépen :) Castiel néven írta valaki vagy 2 hete, hogy beküldött egy brites írást, de ezek szerint nem volt annyira jó, hogy kikerüljön…vagy passz :)

winnie - 2010. 10. 28. 22:48

jött írás, holnap írok ide, hogy mi a helyzet

baaloo - 2010. 10. 28. 23:24

szuper iras, meghozta a kedvem:) pontosan hanyadik epizod az elso elo show? szombaton es vasarnap is megy a musor ugy mint briteknel?

phoenix00 - 2010. 10. 28. 23:36

KD amit előad számot annak ki az előadója?

bullseye - 2010. 10. 28. 23:44

“ugyanis egyszerűen nem tudom elhinni hogy ilyen csendben vannak…”

a házátalakításos műsorban is kijön ez a különbség. Kintiben már attól őrjöngenek, ha elmegy a busz, itt gyönyörű laskás, saját szoba, 16+ srác meg nem mer reagálni:
– Tetszik?
– Ja, igen, tetszik, köszi…

egyedül a kicsik azok, akik boldogan rohangálnak körbe idehaza is :)

Hooligan - 2010. 10. 28. 23:53

baaloo: A kilencedik rész az első élő show.

phoenix00: Lionel Richie

vikusz - 2010. 10. 29. 10:46

baaloo: Ausztráliában vasárnap és hétfőn van!

phoenix00 - 2010. 10. 29. 16:38

Köszi Hooligan!

crystalized - 2010. 11. 03. 21:54

érdekes, hogy sose szerettem Hayleyt annyira, erre pont a párbajban tetszett nagyon…Bár még így is örülök, hogy ő búcsúzott, nagyon gyenge volt a Katy Perrys számmal…Ééééés Nat-nek gyorsan fogynak a lányai ;) bár Sally marad még egy darabig…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz