login |

No Ordinary Family: 5 rész és más semmi?

2010. 10. 30. 23:55 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika,

Jelentem, elbíztam magam. Pedig olyan jól indult és 2-3 rész után úgy véltem, hogy a Raising Hope és a The Whole Truth mellett az idei országosak közül a No Ordinary Family lesz nézős. Hát, nem. Suhintottam egyet a kaszával, így ezentúl a sorozatról vagy human, vagy önként jelentkező vendégblogger fog olykor-olykor beszámolni. Vagy én, ha olyat olvasok, hogy változás történt.

121706_7729

Pedig a ronda módon eső nézettségre (18-49: 3.2, 2.7, 2.3, 2.2, 2.0 – álljon már meg!) csak legyintettem először, de úgy tűnik, hogy a közönség sem azt kapta, amit várt. Én, akárcsak a The Event-nél a pilot végén lévő csavart “okolom”. Eltekintve attól, hogy az egyik bejött, a másik nem, mindkettőnél a csavar alapjaiban változtatta meg a sorozatról előzetesen alkotott képet, a nézői elvárásokat, s nyilván sokan nem akartál tolerálni azt, ami kapnak ahelyett, amit vártak volna eredetileg. (Ez persze gáz, hiszen a prekoncepció a néző hibája, szóval.)

A The Event kormányzati összeesküvés helyett idegeninváziót kínál, a No Ordinary Family pedig családi móka helyett többet kíván lenni, s sajnos az az érzésem, hogy ebben a csatorna keze van. Az eredeti pilotban ugyanis nem volt állandó szereplő Stephen Collins, illetve az lett volna a rendőrnő, valamint a pilóta (WTF!). A NOF csavarjával végül nem volt gondom, sosem baj, ha emelik a téteket, de lehet, hogy az átlagnézőket éppen ez riasztotta el, hiszen így egy közhelyesebb irányba indulhat el a sorozat. (Viszont az is biztos, hogy a junkie-k egy részét épp a csavar rántotta be.)

121706_7766

De mondom, nem bántam, vártam, hogy mélyedjen el a mitológia, de érdekes módon éppen akkor, amikor alaposan foglalkoztak az átívelő szállal, az 1×05-ben, azt mondtam, hogy nekem ennyi volt a sorozat. És itt kéne megindokolni, hogy miért, de ez sajnos nem megy – tudom, ennyit rólam. Túl lájtos lenne? Túl klisés? Túl…, nem is tudom, töredezett? Értem ezalatt, hogy nagyjából minden rész teljes sztorija szétszedhető úgy, hogy “a tinilány titkos buliba akar menni, a tinifiú focizni akar, apu ezt, anyu azt” – és ez így nagyon zsenge és csak felületes kifejtésre ad lehetőséget. Lehet, hogy ahelyett, hogy minden részben ki akarnák használni mindenki képességét, elég lenne egy vagy két fő problémára koncentrálni, s hagyni, hogy a többi szereplő élje az (átlag)életét.

121941_1695

Szóval bármennyire is biztos voltam abban, hogy ki fogok tartani (ha más miatt nem is, akkor Autumn Reeser-ért), de a light már nekem is túl light. Hiába aranyos helyenként a No Ordinary Family, hiába szerethető, a fent említett klisékkel nem tudok megbarátkozni. És azzal sem, hogy hiába készítő Greg Berlanti, egyszerűen semmit nem hallok az ő írói hangjából. Szóval igen, ismét csak az a helyzet, hogy nem nagyon van komoly negatívum, amit felhozhatnék, de sajnos a pozitívum is kevés. Ha heti 5-tel több sorozatot nézhetnék, a NOF ott lenne a nézősök között, de a mai kínálat mellett egy “végülis nézhető” sorozat sajnos nem fér be fix programnak. Talán majd később.

ui: Ha jól látom az 1×06-ban jön apuka és anyuka családot látogatni. Kösz, nem. Előre el tudom képzelni, hogy milyen komplikációk lesznek. Remélem, rám cáfolnak.

17 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2010. 10. 31. 00:24

Valamennyire egyetértek, az egyre nagyobb fókuszt kapó klisészál miatt nálam is nagyon éri a kasza.
A karaktereket viszont egytől egyig kedvelem, így nehéz döntés lesz, egyelőre viszont elkerülhetetlennek érzem. Sajnálom.

winnie - 2010. 10. 31. 00:27

“A karaktereket viszont egytől egyig kedvelem, így nehéz döntés lesz, egyelőre viszont elkerülhetetlennek érzem.”

ezért is éreztem azt, hogy nem lesz gond. egyikkel sincs semmi bajom, sőt még a mellékalakok is bejönnek.

Nikki - 2010. 10. 31. 00:55

Többnyire egyet értek, a múltkor gondolkodtam is a kaszán…fene tudja miért, de maradok még…

Melkor - 2010. 10. 31. 01:41

A legjobb idei újonc, viszont az átívelő szál mehet a faszba akár az évad végén, anélkül is megállja a helyét, sőt.

human - 2010. 10. 31. 01:43

winnie, eddig több részt láttál mint én :)

Pocok - 2010. 10. 31. 05:21

Egyetértek Melkor-ral. Ahogy a supnatban, itt is azok a jó részek, ahol nincs fő szál. Szerintem nagyon jó sorozat és RITA.

Kit-Kat - 2010. 10. 31. 07:54

Ezek szerint nem csak én éreztem gyengébbnek az utóbbi két részt…Én még maradok egyelőre, elsősorban a karakterek miatt, de remélem rákapcsolnak a következő részekben.

montanosz - 2010. 10. 31. 07:55

a lost girls-el elférnek egy kupacban, kell ilyen sori is ahol nem a kiforduló beleken van a hangsúly, vagy a fröcsögő véren))
tipikus hévégi sorozatok…

lestatvenom - 2010. 10. 31. 10:42

Vajon mikor jön HRG begyűjteni őket?

Biohazard - 2010. 10. 31. 11:17

Csak reszben tudok egyeterteni a fentiekkel. Valoban egy eleg furcsa fordulatot vett a sorozat, de ez meg nem kell hogy kaszat jelentsen. Eleg keves sorozat elne meg tobb evadot, ha 2 nem-annyira-jo resz utan mindenki abbahagyna a nezeset. Milyen junkie az ilyen?!

winnie - 2010. 10. 31. 11:28

“Eleg keves sorozat elne meg tobb evadot, ha 2 nem-annyira-jo resz utan mindenki abbahagyna a nezeset.”

épp ez az. hogy túl sok sorozat van, ami nem produkál 2 nem-annyira-jó részt, s épp ezért itt van előttem, hogy nézzem:)

MrZevon - 2010. 10. 31. 13:24

off: hogy lehet, hogy a 2×06-os halloweeni Community zsenialitásról még nincs poszt? :(

winnie - 2010. 10. 31. 13:42

úgy, hogy még nem jutottunk el odáig?:) gondolj bele, hogy ha nem menne el napi 3-4 óra a blogra vagy éppenséggel az OFF kommentek törlésére és megválaszolására;), akkor napi 4-6 sorozatepizóddal többet látnánk. az heti plusz 30-40 sorozat lenne. (most is nézhetnék sorozatot, alszik az egész család és az elmúlt 10 napban sorozatrészt csak 3 no ordinary family-epizódot láttam, de épp a 4 órási kritikát illesztem a blogba:)

ilyet levélbe, plz. ha részt ajánlotok.

c s o k o l a d e - 2010. 10. 31. 14:33

Hogy miért azt nem tudom, de a sorozat nézése közben egyre többször ugrik be a Flashforward… Utáltam benne a sok szánalmas “bakit” mégis végig néztem, valószínű ez lesz a NOF-vel is.

vicvega - 2010. 10. 31. 19:22

“A The Event kormányzati összeesküvés helyett idegeninváziót kínál” – ez most nagyon csúnya volt, én meg belefutottam. Évad végén terveztem darálni.

winnie - 2010. 10. 31. 19:28

sorry, de ez nem akkora spoiler, főleg, hogy lehet, hogy nincs is szó semmi ilyesmiről és direkt írtam bele, mert korábban is le lett írva többször spoiler tag nélkül – szeretnék több nézőt megnyerni a sorozatnak, olyanokat is, akik nem néznék, mert azt hiszik, hogy összeesküvős. (tényleg csak a sunyi “küldetéstudat” munkált bennem.)

hbo - 2011. 02. 24. 00:17

Jelentem a 14-15. rész környékén már rendesen előtérbe került a “fő szál” és innentől kezdve úgy látszik, hogy csak ez lesz terítéken. Eltekintve persze a családi huzavonáktól, gyerekek magánélete, stb. Ahogy látom, végre az ígéretes kezdés után megint csak lett valami a sorozatból. Bár még kicsit komótos a történetvezetés, meg előjött a szokásos, “ez sokkal nagyobb dolog, mint gondolnátok” klisé, lassan bontják ki a dolgokat, de valamiért mégis jó.

Szóval ajánlom mindenkinek visszatérésre, aki eddig elpártolt volna, főleg, hogy több évad úgysem lesz ilyen nézettséggel, szuperhősös sorozatokkal meg amúgy sincs tele a padlás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz