login |

Marvel Anime: Iron Man, a pilot – írta Dominik

2010. 11. 16. 23:48 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Annak ellenére, hogy kimondottan szeretem az animéket, elég keveset nézek belőlük, és bevallom, hogy néha hajlamos vagyok elfelejteni azt a tényt, hogy nem csak Amerikában és Angliában készítenek minőségi sorozatokat, hanem Japánban is. Az már megszokott tény, hogy a hollywoodi filmesek japán ötletekhez nyúlnak, azonban az utóbbi időkben megszaporodni látszanak a keleti feldolgozások is.

ironman01

Hamarosan itt a Supernatural anime, azonban már a Marvel a 2009-es Comic Conon bejelentette, hogy a rengeteg filmjük mellett készíteni fognak négy animét is. Az első előzetes egész korrekt képet festett a Vasemberről, okott adott a várakozásra, míg ezzel szemben a Rozsomák-anime már annyira nem tűnt ígéretesnek. Október elsején be is mutatták már az első epizódot a vaspáncélos kalandjaiból, és az én lelkesedésemet nem törte le igazán.

ironman02

Nem hiszem, hogy bárkinek is be kellene mutatni Tony Starkot, a piros-sárga páncélos igazságosztót. Mióta létrehozta a Vasembert, azóta jelentős sikereket könyvelhet el, s már a világbékéhez is igen közel jár. Azonban úgy döntött, hogy visszavonul harci teendőitől és nyugdíjba vonul. Cserébe egy új, ingyenes és környezetbarát energia kifejlesztésén kezd dolgozni, természetesen Japánban.

ironman03

Persze amellett, hogy segít a világ embereinek, egy új fegyver kidolgozásának is fáradozik. Ez a Dio, a továbbfejlesztett Vasember, amely sérthetetlensége mellett erősebb is elődjénél. De erre a technológiára másnak is fáj a foga, s Tony-nak nem lesz eseménytelen a Japánban való tartózkodása sem. Spoilerek nélkül a tovább mögött folytatom.

Az első rész megnézése előtt muszáj mindenkinek elvonatkoztatnia a filmektől, ugyanis az anime nem is törekszik utánozni azokat. Nincs olyan ütős hangulat, nincs meg a nézőnek a tiszta szórakozás érzete, azonban önmagában a japán feldolgozás is elég jó lett. Az alaptörténeten csak kicsit módosítottak, viszont a köré szerkesztett sztori a saját lábán is megállja a helyét. Talán a pilot elég lassan indult be, viszont a vége felé már sejteni lehet, hogy miként is folytatódhat a sorozat: nagyobb akciók, némi nyomozás és korrekt humor. A más típusú légkört mindenkinek el kell fogadnia, különben nem lesz teljes a szórakozás.

A filmek egyértelműen Tony miatt működtek igazán, az ő karakterén állhat vagy bukhat a produkció. A japánba való átültetése nem lett tökéletes, a különböző atmoszférához hozzátartozik a főszereplő másmilyensége is. Természetesen nem arról van szó, hogy ne lenne még mindig nőcsábász és botrányos playboy nagy adagnyi feltűnési viszketegséggel és az alázat teljes hiányával, sokkal inkább arról, hogy a humor kevésbé van jelen a személyében.

ironman04

A keleti humor másféle mint az amerikai, ráadásul jelen esetben sokkal kevésbé kap hangsúlyt. Ennek ellenére a figurájának kidolgozása nem lett rossz, a későbbi részekben egyébként is fog még bőven teret nyerni. A többi karakter elég új, egyedül Pepper Potts kapott egy gyors telefonbeszélgetésnyi szerepet.

A készítő stúdió a Madhouse, őket lehet szeretni vagy éppen utálni, én az előbbi csoportba tartozok, kellemes lett az Iron Man grafikája. Egyedi az bizonyos, egyedül Tony kidolgozása lett furcsa, maga a környezet viszont nagyon szép. Annak külön örültem, hogy a páncél megmaradt az eredetinek, és nem dolgozták át japán verzióba. Azt viszont kimondottan sajnáltam, hogy az animéknél megszokott ütős opening és ending elmaradt, főleg a főcím sikerült elég gyengén, de az egész epizódra jellemző, hogy zeneileg egyáltalán nem remekelt.

ironman05

Nem lett rossz az Iron Man anime, sok lehetőség van benne, még ha elég lassan és kicsit furán is indult. Nem szabad hatalmas elvárásokkal nekikezdeni, nem biztos, hogy mindenki teljesen elégedett lesz, ugyanis Japánban máshogy működnek a dolgok. Más légkör uralja ezt az Iron Man-t, ami kimondottan élvezhető, ha elvonatkoztatunk a filmektől. Persze ettől még akciódús, humoros, szórakoztató részeket szeretnék később, kíváncsi leszek, hogy mi lesz belőle. Pontszámilag nekem a bemelegítés 7/10, szerintem egy próbát megérhet mindenkinek.

9 hozzászólás Ne habozz!

Lalee - 2010. 11. 17. 00:13

Hát, az a Wolverine trailer úgy szörnyű ahogy van… Valami japán csaj, villogó 20 centis műkörmökkel.

derelye vágó - 2010. 11. 17. 06:58

wolverine and the x-men még nagyon jó csak sajnos nem fojtatták pénz hiányra hivatkozva :(

Llew - 2010. 11. 17. 08:29

A pilotba véletlenül futottam bele a youtubeon, de nekem határozottan tetszett. Nekem a rajzstílus is rendben van, mondjuk az a pár Madhouse anime is tetszett, amit eddig láttam. Mivel a pilot után még nem nem folytattam kíváncsi leszek mennyire lesz csak külsőségekben Iron Man és mennyire lesz heti random mechás bunyó.

Maniac84 - 2010. 11. 17. 10:09

Nekem nem jött be annyira. Viszonylag sok animét nézek, de ez fura volt. Az animék és a gyerekkoromban megkedvelt szuperhősös sorik/képregények hangulata nagyon más. Ez egyfajta mix lett így. Azt nem mondanám, hogy rossz, de nekem ilyen formában eddig nem jött be. 5/10
Majd valamikor kap még egy esélyt tőlem.

Zaraly - 2010. 11. 17. 13:03

Van egy afféle monster of the week feelingje, de az átívelő szálak is teret nyernek később, most néztem a 6. részt, és jó. Azt kell mondanom, ennél szarabbra számítottam. Sima 7/10 eddig.

Dominik - 2010. 11. 17. 15:37

Mióta írtam már lement néhány rész, szerintem nem lett a folytatás sem rossz. Akinek tetszett az első rész, az nyugodtan folytathatja.

(winnie: a képeknél a 2-es helyett az 5-ös lett berakva, úgy látom. Egyébként szerintem a tovább mögött nincsenek igazán spoilerek, csak általános leírás)

winnie - 2010. 11. 17. 15:42

köszi, javítva.

Zaraly - 2010. 11. 17. 17:24

a 4. rész pedig kifejezetten wtf tartalmú xD legalábbis én néztem egy nagyot párszor :D

Joker - 2010. 11. 17. 20:18

A témához hozzáfűzve “Nem szabad hatalmas elvárásokkal nekikezdeni” – Ameddig nem láttam csak a trailert, nagy elvárásom volt, főleg a Madhouse stúdiótól várhattam volna valamit. Az első részt amikor megnéztem, ledöbbentem, hogy wtf? ez a trailerben überkirály volt, és ekkor leesett az álam, persze nem az örömtől, hanem a csalódástól. Aki nem várta és a trailert sem látta az nyugodt szívvel tudja nézni én nem. Az Amerika koprodukciós animéktől már nem is várok sokat. A Supernatural, Wolverine a következő a szezonban indul, talán megváltoztatja nézeteimet.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz