login |

Supernatural – 6×09: Edlund sokadjára

2010. 11. 21. 23:18 - Írta: Bruzsy

41 hozzászólás | kategória: kritika,

Na, ez volt az a rész, ami valószínűleg legjobban megosztja a nézőket az évadban – én az istenítők táborába tartozom. Igen, a főszál semmit se haladt előre, és ez volt a legnagyobb előnye a résznek, ugyanis jelenleg még annyi főszál sincs, mint tavaly a porhüvelyesdi.

spn02

Nem kell mindenhová beleírni, elég néhány részben kiemelten foglalkozni vele, a többi pedig legyen inkább ilyen, mint ez a mostani: alapvető szörnyvadászat, kis vicceskedéssel, jó zenével (!) és hangulattal. Még akkor is, ha most tulajdonképpen egy tündérmesét kaptunk (szó szerint). A tovább után spoilerekkel folytatom.

Valószínűleg azért szórakoztam ilyen jól, mert már nagyon kellett egy ilyen poénkodós levezetés az évadban történtek után. Elég sötét részeken vagyunk túl, sok drámával, jól esett egy olyan 42 perc a sorozatban, amikor nem ezzel kell foglalkozni. A rész főírója amúgy Ben Edlund volt, akiről lassan ódákat lehetne zengeni, mert akármit csinál, az jól sül el, legyen az kemény dráma vagy ész nélküli agymenés. És a kedvéért még az apróbb hibákat is megbocsátjuk, mert egyszerűen jól szórakozunk.

spn03

Kezdődött az egész az X-Akták tiszteletadással a cold openben és a főcímben – jópofán volt elkészítve az egész, nem beszélve a rész közben elrejtett easter eggekről. Egyedül azt sajnáltam, hogy a résznek Winchester nagypapa leleplezése után kellett következnie, mert tuti lett volna pár poén a tarsolyban Mitch Pileggire nézve is, de így egyáltalán nem illett bele a képbe.

És aztán jöhetett a második jelentős agymenés: a tündérek. Gyanítható volt az elején, hogy az ufó csak beetetés lesz, de erre senki se számított volna – részben azért, mert túl messze állónak tűnik a sorozat mitológiájától. És egy dolgot ki kell emelni: Edlund volt az, akinek eszébe jutott, hogy Sam “lelketlensége” nem probléma, amit meg kell oldani, hanem egy iszonyatosan erős poénforrás, amihez ragaszkodni kell, amíg csak lehet. És ez volt az oka, hogy a részen szerintem majdnem annyit nevettem, mint az ominózus teddimacis epizódon (szintén Edlund).

spn01

És ami miatt még egy hatalmas dicséret illeti az epizódot, az a zene volt, illetve az az 1 perc, amíg David Bowie szólt. Egyszerűen elképesztő, hogy egy ilyen kis jelenet mennyire fel tudja dobni a részt, visszahozva a muzsikában bővelkedő első pár évad hangulatát. Abba viszont bele se merek gondolni, mennyibe kerülhetett a lincencelés, sajnos valószínűleg egy darabig megint klasszikus rockzene nélkül maradunk.

spn05

Ha bele akarnánk kötni a részbe, akkor főleg ugye a tündérek  miatt lehetne, bár azt mondom, hogy elég jól megoldották, hogy miért nem hallottunk még róluk. És ha nekem választanom kéne, akkor inkább az ilyen, semmiből jött új szörnyeket választanám, mint az alfa-vadászatot, sokkal frissebbnek hat tőle a sorozat. Sajnos a végét kell még felhoznom, ami annyira nem tetszett, kezdve Dean hirtelen szabadulásával, de nem nagyon értettem Sam magyarázatát se az utolsó jelenetben. De ezekre mind azt mondom, hogy bőven kárpótolt bennünket az egész epizód.

spn04

Egy biztos: a rész bebizonyította, ilyen monster of the week epizódokkal simán működne a sorozat főszál nélkül is. Valószínűleg ez a minőség nem tartható folyamatosan, így kell valami összekötő kapocs az epizódok között, de egyáltalán nem kell túlzásba vinni. Ez a lélekkeresés és alfavadászat bőven elég, talán egy kis rejtély még behozható a közelgő nagy háborúval, de ennyi, itt kell meghúzni a határt, és akkor remek részeknek nézünk elébe.

41 hozzászólás Ne habozz!

cat - 2010. 11. 21. 23:25

Nagyon régóta vártam már egy ilyen részre! Kábé annyira imádtam az egészet, mint a 4. évadban a teddy macisat. Egyszerűen szanaszét röhögtem magam, isteni volt! Nekem is ez jutott eszembe, h Edlund zseniálisan meglátta, mekkora humorforrás lehet Sam lelketlensége. Amikor Dean-t üldözik az “ufók” és közben Sam rendel még1 sört… hát az valami fergeteges :D A fiúk remekeltek, főleg Jensen, amilyen fejeket vágott… Komolyan mondom, nem bánnám, ha köbö minden második ep ilyen lenne. Minden szempontból sokkal többet ért, mint ennek az évadnak az eddigi legtöbb része.

Pocok - 2010. 11. 21. 23:34

Egyetértek. Sokkal jobb volt, mint egy hülye alfavadászós rész.
Nagyon jó rész volt… azt a részt meg, amikor a kocsmában ülnek, és arról beszélnek, mit kellene csinálnia Sam-nek, ha lenne lelke… azt a hét idézetének jelölöm simán :D

precise - 2010. 11. 21. 23:36

Close encounter!
Close encounter!
Hét idézete? :P Azért a mikrós, mellbimbós rész is ütött.

North15 - 2010. 11. 21. 23:37

Hatalmas rész volt. Kegyetlen jól szórakoztam.:)
Bár az eddigi 6. évados részekkel se volt igazán bajom, de ez most kiemelkedő volt.

winnie - 2010. 11. 21. 23:38

hehh, én csak azért megnéztem, mert annyit írtak róla. igaz sok negatívat, de éreztem, hogy kell nekem:) (én anno a supnat 1. szezonja után szálltam ki valamikor, amikor erősödött a főszál.)

Bruzsy - 2010. 11. 21. 23:39

és a véleményed nem osztod meg velünk? ;)

Tyberius - 2010. 11. 21. 23:41

Nálam 9/10-es az epizód, hatalmas poénok… Egyébként tetszett ez a tündéres szál, oké eddig nagyon az isten-démon-keresztény mitológia felől szólt a sorozat, de pl előző évadban előkerültek a többiek is (mármint többi vallás, többi isten, többi mitológia) és akkor már ez a tündéresdi is beleférhet akár… De ez az X-aktás főcím… :) hát az 10/10…

Yusuki - 2010. 11. 21. 23:41

Végre egy igazán jó rész volt, hangosan nevetős részekkel. A főcímért meg külön pacsi a készítőknek.
A tündéres dolog szerintem nem rossz amúgy, nem árt egy kis vérfrissítés néha a mitológiának sem (főleg, mikor kínjukban alfákat kezdenek el gyártani…). Ilyen nagy újítás pedig az angyalok behozása óta nem volt, ha jól csinálják, lehet benne potenciál.
Ja, és jó volt újra képernyőn látni Robert Picardot is.

winnie - 2010. 11. 21. 23:41

kritika formájában nem, de annyi nem elég, hogy “kellett nekem”?:) jó volt, jobban tetszett, mint a horatiós, bár ott a trickster-dolog miatt nem volt teljes az élményem.

greg gavin - 2010. 11. 21. 23:48

Egészen eddig nem tudtam biztosan, h Edlund volt a rész elkövetője,de az egész rész alatt az járt a fejemben h ez tuti az ő műve.Sztem az évad legjobb része volt eddig. Ami nagy szó mer egy simma monster of the week rész volt szemben az eddigi főszálas szenvedés epizódokal. Poénokban nagyon ott volt+david bowie. Egyébként nem tudom h melyik a nagyobb baromság egy supnat részben az ufok vagy a tündérek. Mindenestre még a tündéreken is képes voltam túllépni mer egy b*szot jó rész volt.

Drone - 2010. 11. 21. 23:52

Hu igen 6. évadban most nevettem a legtöbbet , kész felüdülés volt. Föleg az eleje mikor még azt hitték hogy tényleg ufokkal van dolguk. Sam meg nagyon jól hozza a nincs lelkem nem érdekel semmi karaktert.
egy álmos vasárnap délután nyáron simán újranézös

Energy - 2010. 11. 21. 23:56

Én imádtam!

S0m30n3 - 2010. 11. 21. 23:56

Nekem nem tetszett a rész… untam, fárasztó volt, poénok sem voltak jók szerintem. Tündérek behozatala meg szörnyű volt.

Pocok - 2010. 11. 21. 23:58

Ja. És sokkal jobban ütött a monster… mert az a színész játszotta, aki. Szerintem még hasonlít is arra, amit játszott :D

Bruzsy - 2010. 11. 22. 00:04

na igen, mondjuk én azt sajnáltam, hogy a szokásos junkie-átok játszott szerepet, azaz “az ismert színész a gyilkos”.

Mahaj - 2010. 11. 22. 00:27

Nem ezért nézem a Supernaturalt, nem tetszett a rész, de elfogadom, hogy néha ilyenek is kellenek. Mint egy feltuningolt Psych :-)

mmonitor - 2010. 11. 22. 00:33

A legrosszabb rész volt szerintem, eddig. Főképp, mert idegesítő ahogy Sam hirtelen egy ötéves szintjére került, ez nem igazán illik a képbe, olyan mint ha fogalma sem lenne semmiről na de akkor eddig hogyan..? Vagy lehet, hogy csak én nem szeretem az idétlenkedést egy ilyen sorozatban…

Mammut - 2010. 11. 22. 01:22

a spoiler jelzés előtt lelövöd a rész megoldását…

bestyen - 2010. 11. 22. 02:46

Nekem nem tetszett a rész. Borzalmas volt. És persze a legrosszabb, hogy a fõszál se halad elõre, amit már az elõzõ két évad óta nagyon nem szeretek.

glarion - 2010. 11. 22. 07:09

Borzalmas rész volt, végig unalmas, erőltetett, és valami eszméletlenül gagyi. Nekem ez volt az utolsó csepp a pohárban, én az 5. évad végén lezártnak tekintem a supnat-ot, és tovább nem érdekel.

Nina - 2010. 11. 22. 07:19

Zseniális volt… kellőképpen szétröhögtem magam… kit érdekel már a főszál és az egész sztori ánblokkk… :)

Pr13m - 2010. 11. 22. 07:21

Iszonyú jó rész volt. 9/10es nálam. Rég vártam már egy ilyen részre, amin végig röhögök. :D

LuPuS - 2010. 11. 22. 08:42

A megosztottak táborában vagyok, vagy nem.

A történet semmit sem haladt,a mitológiai kitérő szar volt. Egyedül Sam lelketlen vagyok, semmi sem érdekel játék volt élvezhető……

combrader - 2010. 11. 22. 09:59

Engem speciel iszonyat megosztott ez a rész, mert szerettem is meg nem is.

Tényleg nagyon ott volt az x-aktás tisztelgés, de utána szerintem szépen meg is gyalázták ezzel a “Csingiling” párhuzammal. Én elhiszem, hogy valahogy át kellett hidalni az UFO-zást, mert ez tényleg kicsit távol áll a supnat hátterétől, de hogy pont tündérek.
Talán jobb lett volna, ha külön veszik ezt a kettőt: egy darkosabb x-aktás és egy viccesebb tündéres rész nagyobb tisztelgés lett volna az x-akták előtt és még poénosabbra ki lehetett volna hozni a tündéreket.

Nem azt mondom, hogy rész rossz volt, csak kicsit furcsa. Mintha a gagyi meg a zseniális között lenne félúton. Rengeteg rész volt, ahol majd lefordultam a székből a nevetéstől, de egyes helyeken meg fogtam a fejem, hogy ezt most miért.

Azért egy 7/10-et megérdemel, de legközelebb lehetne több tiszteletet a “nagyoknak”.

Nellas - 2010. 11. 22. 10:01

Szegény Deant úgy sajnáltam, amikor el kellett magyaráznia mindent Samnek… XD Arra gondoltam magamban: na, nem volt elég szerencsétlennek Cas, aki hasonlóan ügyefogyott az emberi dolgokban…? :D

hallak65 - 2010. 11. 22. 10:03

Azért haladt előre a főszál, hisz megtudtuk h Sam-nak van más útja is visszaszerezni a lelkét, mint lepaktálni a démonokkal. Bár úgy rémlik régen úgy magyarázták a szörnyeket, mint a teremtés zsákutcái, nem?

yosha - 2010. 11. 22. 10:34

Abban egyetértek hogy a főszálat nem kell erőletni, a rész maga jó volt, a poénok adták, működött.
Azzal lehet egyedül vagyok, hogy szerettem volna, ha tényleg ufókról szól a dolog. Tehát egy olyan univerzumban, ahol a sátán, az apokalipszis lovasai, ezernyi démon és angyal, régi pogány istenek járják a földet, nincs helye annak a ténynek hogy a földön kivül is lehet élet?
Tehát az ufójelenések csak álcák, kifogások. Mire is? A tündérek álcája, igy rabolnak el embereket. Ilyenkor beugrik Dean kételkedő arckifejezése, hogy “Come on!” A vallásos kitalált lények léteznek de a tudományosak nem? Landolhatna a tardis az impala tetején.
A vége jó volt, felpörgött, de a felütéses poén sajnos egyszernézős.

Tatala - 2010. 11. 22. 10:37

Rossz rész volt, nem tetszett… mikor még azt hittem, hogy tényleg ufo-k lesznek benne, felállt a hátamon a szőr, de ezek a koboldok:) Még rosszabb…

2 rossz dolgot említenék:
– Dean hogy szabadult ki olyan könnyen??
– hogy tudja megtenni a kobold csávó, hogy csak úgy felhozza Sammy lelkét a ketrecből, amire angyalok sem képesek??

Nálam 2/10 a rész, legrosszabb SupNat rész evör…:S

Nessa - 2010. 11. 22. 11:01

több részt kéne írnia Edlundnak, és akkor részemről minden rendben lenne. ^^ Sam “elhülyülése” nekem is fura, de attól még qva nagy poénokat gyártanak belőle, és ezt tudom értékelni :D
a Bobbys után eddig ez a kedvencem a 6. évadban.

Deana - 2010. 11. 22. 11:12

Tatala,
ha jól emlékszem, a végén Dean mondja, hogy a kisember ejtette a vádakat ;)

Egyébként a rész engem is összezavart, de masszívan. Már a rész előtt sem smakkolt nekem a tündéresdi, és ez az epizódot látva sem változott meg. Nem SPN-alapanyag, na. Ettől függetlenül a mikrós jeleneten szabályosan szakadtam a röhögéstől, főleg Dean elégedettségén. Sam és Dean párbeszédei is tetszettek, a Pinokkiós-Tücskös nekem eddig lazán az évad egyik fénypontja volt. Ami nem tetszett, az a lassan már megszokottnak számító karakterhűtlenség volt: amikor Dean úgy menekült a Red Cap elől, mint egy kislány, aki még a barna macit is kiengedte a ketrecből, erőteljes ingert éreztem arra, hogy közeli kapcsolatba hozzam a homlokomat az asztal sarkával. Amikor az “ufó” elől menekült, még azt mondom oké, de a Red Cap-esnél? Na ne… Néha komolyan azt kívánom, hogy bár ne ragaszkodnék ennyire a sorozathoz, ha má élvezni nem igazán élvezem :S

Habarodix - 2010. 11. 22. 13:27

Nekem nem tetszett ez a rész, szerintem az évad eddigi legrosszabbja volt, annak ellenére, hogy tényleg volt benne pár jó poén. Nekem a tündérekkel nem lett volna bajom, de:

-Egy tündér simán ki tudná hozni Sam lelkét a ketrecből
– Dean, aki több évtizedet töltött a pokolba úgy, hogy nap mint nap darabokra vagdalták, egy piros sapkás fazontól majd összesz*rja magát

Sok emberrel ellentétbe Én szeretem a főszálat, számomra a 4-5.évad a kedvencem, én imádtam az angyalos témát.

gisss - 2010. 11. 22. 14:09

Nekem nagyon tetszett a rész:D Mostanában évadonként vagy ilyen hülyülős epizód, volt amikor valamilyen szerencsét hozó kütyü volt náluk, meg a múlt évadbeli részben tv sorozatokban ragadtak (CSI volt a legkirályabb “I say, Jackpot”). Több nem jut eszembe, de ezek jobban megmaradtak mint a húdenagy dilemmák a többi részből. Talán még az ACDC-re megvágott “The road so far”-ok voltak még ilyen cool feelingűek.

JohnnytheTwat - 2010. 11. 22. 14:14

Tényleg, ha az korábbi (főleg az első és a második) évadok tele voltak licenczenével, akkor most hogyhogy ilyen kevés van?

winnie - 2010. 11. 22. 14:15

csökkent a költségvetés. vagy nőttek a más irányű kiadások.

Skate - 2010. 11. 22. 17:30

Nekem közepes volt a rész. Még egy két poént élveztem, de a nagyja nálam az elmegy kategóriába csúszott.

Maxim - 2010. 11. 22. 18:08

Ez a rész nagyon ott volt! Én igazából ezt a fajta Supernatural-t szeretem, amikor bár vannak benne olyan részek, hogy bebújnál a takaró alá, de aztán jön valami eszement beszólás és lazít az egészen. Az elején bírtam, ahogy Dean mindig leállította Sam érzelgéseit.
Na meg nekem a mai napig egyik legkedvencebb részem a Bad day at Black Rock. Azzal a sok szívással. Hihetetlen volt. A depressziós teddy maci is ott volt, a sorozat paródiák is kifejezetten tetszettek. Ja meg a Monster Movie rész is ütött. Rendszeresen és lelkesen lejegyzem a jobb idézeteket. Ebből a részből:

Dean: UFO! UFO!
Sam: Dude, stop yelling you’re breaking up. I didn’t catch that last part.
Dean: Close encounter! Close encounter!
Sam: Close encounter? What kind? First? Second?
Dean: They’re after me!
Sam: Third kind already? You better run then. I think the fourth kind is a butt thing.
Dean: Empathy, Sam! Empathy!

colorado - 2010. 11. 22. 19:14

Nagyon bírtam a részt, és tényleg ráfért már erre az évadra valami ilyesmi, és még kéne több is.

Dean: UFO! UFO!
Sam: Dude, stop yelling you’re breaking up. I didn’t catch that last part.

Ez pedig így másodszorra még viccesebb! :)

human - 2010. 11. 23. 03:51

“Még akkor is, ha most tulajdonképpen egy tündérmesét kaptunk (szó szerint)”

Grat, ezzel a rész 4. percében levő mondattal összekötve elspoilerezted, pedig kivételsen új ellenségük volt. Mindezt a “innentől spoilerek” szöveg előtt.

wice - 2010. 11. 23. 07:31

Dean: “It was a little, glowing… hot… naked lady. With nipples. And… she hit me.”

Sam: “Hey, you’re the one who pizza-rolled Tinkerbell.”

Zora - 2013. 11. 16. 17:53

Most hoztam először kapcsolatba a ‘lelkes’ szót a lélekkel… :-) Márminthogy, Sam korábban lelkes volt… Szó szerint is! :-)
05:12-nél tartok. Ha végignéztem, megint írok.

Zora - 2013. 11. 16. 18:32

Hát, nagyon jó volt.
Mintha ez a “gonosz tündérek” az előszele lett volna az Once upon… sorozatnak.
És így utólag – mert most tudatosult bennem -, kösz cat a feliratokat!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz