login |

Haven: vége az 1. évadnak (de még mikor!)

2010. 12. 01. 22:49 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: kritika,

Foltozzuk be a lyukakat. Kezdjük ott, hogy a Haven a nyár egyik nagy csalódása volt (Joe-ker szerint nincs igazam, majd megírja vendégkritikában, ha akarja), de meglepetésre a Syfy berendelte a 2. évadot, s a szinkronos sugárzás talán szerzett újabb rajongókat, akik az eddigiekből úgy vélik, hogy a Haven igenis jó. Nekik van egy örömhírem: ha eddig bejött, akkor az utolsó részek pláne be fognak jönni. Én a finálé esetében is maradnék egy izmos 4/10-nél.

Haven - 1x13-b

A pilotkritikáinkban bemutattuk a sorozatot (human: 5/10, winnie: 3/10), a furcsa képességűek kisvárosáról onnan érdemes tájékozódni. Arról, hogy mi romlott el, arról innen. Elmondom: minden. Majdnem minden. Adva volt ugyanis egy érdekes, misztikus, az Eureka-hoz hasonló, de komoly koncepció, mely erős átívelő szálat ígért. Ezt meg is kaptuk – de mikorra?

Haven - 1x13-a

Egyszerűen fel nem foghatom, hogy ha már ennyire nyomatták, hogy a Stephen King-féle Colorado Kid alapján készült a sorozat (bullshit!), akkor az első pár részben miért nem foglalkoztak a fogjuk-rá érdekesnek tűnő átívelő szállal, amit a pilotban belebegtettek? Ehelyett bedobtak ilyen-olyan természetfölötti dolgokat, amelyek egy nem túl erős rejtélyfaktor hoztak be részenként (meg nulla kétkedést, azonnali elfogadást – ezt elfogadtuk), de túl közel nem hozták a 3 amúgy sem túl acélos fő karaktert. (Most azon lépjünk túl, hogy a háromból csak Eric Balfour színész, a másik kettő közül az egyik bájos, de nagyon közepes, a másik pedig egy borzalmas választás volt.)

Sorozattörténeti mélypont?

Sorozattörténeti mélypont?

3-4 unalmas rész pedig tökéletesen elég volt ahhoz, hogy a néző hagyja a francba a Haven-t. Pedig az évad vége felé már elkezdett történni ez-az, be- és visszahoztak egy-kettő karaktert, próbáltak belenyúlni a mitológiába, újabb átívelő rejtélyeket csiholni és még akár WTF-nak mondható felfedezésekre is futotta az alkotóknak. Hogy mindez a végén egy valóban drámai, de mind írásilag, mind fantáziailag gyengécske részben fusson ki. (Gáz ugyanis, hogy ha valaki a pilot után a finálét nézi meg, akkor mindkét “tettesre” szinte azonnal rájön, ergó tipikusan azzal az esettel volt dolgunk az egyiknél, amikor azért hoznak be pár részre egy karaktert, hogy a megoldást ne, mint egy ismeretlen, hanem már ismert figuraként szolgáltassa.)

Pedig eskü, hogy a Haven-t nagyon akartam szeretni, mert ennél kisvárosibb nem lehetne a hangulat, baromi jó, hogy tele van nem tipikus, sokszor öreg mellékkarakterekkel, és valóban nagyon szép helyen forog a sorozat, de a jelenlegi írógárda fantáziája sajnos csak pár érdekes kérdés felvetésére volt elegendő – és hiába a Dead Zone-os múlt, a Haven-ön jelen miatt nem bízom bennük annyira, hogy érdekeljenek a válaszok. Pedig…, a finálé végső csavarja nagyszerű volt, le a kalappal.

18 hozzászólás Ne habozz!

Hor1 - 2010. 12. 01. 23:09

A főszereplőcsajt imádom (Uncharted, Elena, valaki?), de a sorozat nekem nagyon gyenge, az első részt se tudtam végignézni, pedig többször nekifutottam. Sajnálom a második évadot, Emily Roset elnézném máshol, mondjuk egy Vampire Diariesben el tudnám képzelni. :)

zoey - 2010. 12. 01. 23:24

Én is kedvelem Emily Rose-t és talán miatta maradtam a sorozat mellett a szörnyű pilot után. Viszont, ahogy teltek a részek, valahogy megkedveltem. Bugyuta, de szerethető történet. A cliffhanger pedig valóban jó lett, kíváncsi vagyok, mit kezdenek vele.

UI: A harmadik kép alatti megjegyzésen nagyot nevettem, azt a jelenetet ugyanis oktatni lehetne a “hogyan NE próbáljunk színészkedni” órán. Az a rosszul megjátszott ledöbbent pofa…úristen.

Dani - 2010. 12. 01. 23:51

A sorozat nyögdécselt, de valamiért mégis csak néztem. A vége tényleg belendült kicsit, bár néhány megoldás nagyon gyenge volt. Azok a részek amikben nyomoztak xy szuperképességű emberkék után, azok fantáziátlanok voltak. Én jobb történeteket tudnék kitalálni. Az egész sorozatot egy részben le lehetett volna adni, összetömörítve. Ettől függetlenül, tovább nézem, és reménykedem, hogy lecserélik az írókat.

Horny Reaper - 2010. 12. 02. 07:56

Én vagyok az egyetlen akinek az első perctől az utolsóig tetszett a sorozat? Szerethető karakterek, néhol érdekes történetek, de főleg a karakterek miatt jött be igazán a sorozat. Főleg Emily Rose miatt :-) Várom a második évadot, remélem még sokat megér :-)

kelemenpapa - 2010. 12. 02. 08:13

Bejött a hangulata és bírtam a karaktereket, így néztem, pedig jópár idétlen rész volt az évadban.

A 3. képen a ledöbbent arc, pedig tényleg hatalmas :D

acrobat - 2010. 12. 02. 08:43

Nálam az a rész vitte ki a biztosítékot, amikor abban az elhagyatott szállodában voltak…
Meghal a dokinéni, nagy sírás-rívás, 5 perccel és két jelenettel később pedig már mindenki Audrey vicces megjegyzésén röhög. Köztük a halott dokinéni “gyászoló” lányával. Na ettől a jelenettől napokig nem kaptam szikrát.

Amúgy nálam gyenge 6/10 a sorozat, a végső csavar tetszett.

Kirek - 2010. 12. 02. 13:00

A 3. képen a srác kicsoda? Valamiért ismerős, de nem ugrik be honnan.

windly - 2010. 12. 02. 20:32

szerintem aranyos, nézhető sorozat,bár lehet kicsit darkosabb beállítás jobb lenne neki mert igy kicsit Disney szerű az egész, na meg több főszál kéne mert a részenkénti 1-3 perc az kevés

Viszont, véleményem szerint a finálé csavarja közel volt hogy verje a Lost clif-eit is…

Réta - 2011. 01. 06. 19:58

Jó kis sorozat ez. A kisvárosi sorozatokat amúgy is kedvelem és itt gyönyörű volt a helyszín. Nem rágtam a körmömet az izgalomtól, de azért jobban meg volt írva a sztori, mint a Happy Town. A kedvenc részem az állattámadásos volt, a kedvenc jelenetem pedig Eric Balfour sztriptíz jelenete. Szerintem ez utóbbi eléggé megnövelte a női nézők tetszési indexét.

mbear - 2011. 01. 09. 19:04

Horny nem te vagy az egyetlen akinek bejön a sori, ráadásul remekül eltalálták a szinkronhangokat is! Én jan. 7-én, mint utóbb kiderült, az utolsó részt teljes egészében láttam és király volt. A hétvégén megnéztem a teljes évadot és határozottan tetszik! :D Miért kell mindig a csihi-puhi, vér és egyéb “nyalánkság”… nekem kifejezetten tetszik ez a kissé light-os amerikai kisvárosi ütemű történet. Nálam 9/10.

Herri - 2011. 01. 12. 10:25

Nem “mertem” elolvasni a cikket, sem a kommentárokat, mert nem akarok semmi poént lelőni… Most néztem még csak meg a pilotot, és nagyon tetszett! Jó a hangulata, jók a színészek, és egy-két vicces beszólás is volt, szóval neki is esek az első évadnak. Ha annyira jó lesz mint a pilot, akkor ez bizony rendszeresen nézős lesz.

winnie - 2011. 01. 12. 10:31

írtunk a pilotról is, azt nyugodtan elolvashatod.

schray - 2011. 01. 16. 11:27

Nem azt mondom, hogy főkedvenc lett, de amilyen sorozatok most mennek… ha valakinek nem jönnek be a “sima” nyomozós, bűnügyi sorozatok, ahol nincs átívelő szál meg semmi misztikus vagy scifi elem, annak most elég kevés lehetősége van. Sokkal jobb mint a Warehouse13.

Nyilván nem ezt mondanám ha lenne még három-négy Fringe, Supernatural, Eureka szintű sorozat ami folyamatosan megy, de nem nagyon van sajnos és ez egész szórakoztató, ha a nyilvánvaló baromságoktól el tud tekinteni az ember.

BlackLily - 2011. 04. 07. 08:31

tegnap fejeztem be, és nekem tetszett.
egy részbe belefutottam úgy egy hónapja szinkronizálva (nem néztem meg, csak félig, mert tipikusan nem értettem, hogy ki kicsoda, de a hangulat bejött), aztán lecsúszott a gépre az egész évad.
és mivel mostanában a sorozatfüggésemet esténként hazafelé a vonaton élem ki (nem titkolt célom, hogy ne aludjak el és menjek túl) erre pont jó volt. nem feltétlenül kell világ-megváltani abban a negyven percben. és ha lazák is a szálak, mégiscsak van egy nagyobb ív, amitől érdekessé válik a dolog. (CSIból csak egy bizonyos mennyiséget bír elviselni az ember lánya, bár hazafele vonatozósnak azt is szerettem – megvolt a napi hullaadag, és az egyszerű (talán néhol bugyuta) megoldás, amire jót lehetett aludni, ha hazaértem.)
Emily Rose-t meg Eric Balfourt kifejezetten megkedveltem.
Nathan pedig (jajj, hogy hívják… Lucas Bryant) bár nem nagy színész – ó igen, a harmadik kép megmutatja – de én egy vállrándítással elrendeztem, hogy az érzéketlen fiú érzelmi sivárságát hozza, és így már egészen jó :)
mindenesetre nálam bejövős, ha nem is ultra nagy kedvenc.
7/10

akh - 2011. 07. 21. 03:27

Talán nem olyan izgalmas mint a Fringe, nem olyan humoros mint az Eureka, és Helen Magnus sem jelenik meg benne, de a jelenlegi szűkös kínálat mellett nem olyan rossz kis sorozat ez, Emily Rose pedig kifejezetten szimpatikus. Nálam 7/10 az átlag, de van néhány epizód ami 9/10-es.Várom a következő évadot.

Jandra - 2011. 11. 27. 22:21

Nekem tetszett, kedves, szerethető karakterek, főleg a két öreg újságíró, várom a második évadot. Átlagosan 8/10. Várom a következő évadot én is, remélem nemsokára szinkronosan is megnézhető.

Margó11 - 2012. 11. 01. 00:25

hát ez érdekes

anonimus - 2016. 05. 10. 13:19

én mind az 5 évadon végigértem, és szuper volt. nem értem egyesek itt mit néznek, mert Audrey és Nathan alakja is kiváló volt. jó színészek jó hangulat. Dukot meg egyszerűen nem lehet nem imádni szóval nem értem miért mondjátok hogy unalmas :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz