login |

Dexter: vége az 5. évadnak

2010. 12. 14. 22:07 - Írta: human

118 hozzászólás | kategória: kritika,

Kicsit meg vagyok lőve, mert szinte már vártam az évad végét, közben pedig azt látom, hogy sokaknak tetszett. Na, ez okozott fejtörést. Miért is gondolhatják így? Végső esetben az itteni kommentek választ adnak majd.

dexxxxx

Nem vitatom, voltak remek pillanatok az évadban, sőt, el kell ismernem, hogy Michael C. Hall még az írókkal szembeni apró utálatom ellenére is kiemelkedőt alakított, nem tudnám lehúzni, viszont a készítőket simán. Talán mert nem leptek meg és a jövőben sem fognak?

A finálé amúgy remek volt, de az évad könnyedén lerövidíthető lehetne 8-9 részre egy kis tömörítéssel, plusz akkor ütne is, mint a légkalapács. Innentől spoilerek.

Bevallom nektek, hogy ez az egész Lumen sztori sántított. Nem az, hogy végül összejöttek, hiszen Jordan Chase elmondta ez miért történt, még akkor is, ha nem találta el 100%-osan. Inkább arra gondolok, mint amikor végre kivitte a reptérre, rádumálta sok-sok perc alatt Miami elhagyására, erre a csaj nem száll el, hanem a részvégi cliffben beszált a taxiba. Ilyenek. Itt például az lepett volna meg, ha elrepül a géppel, akkor is, ha az unalmasabbnak néz ki első gondolatra, hiszen Dexter megint csak egyedül vadászna. Feleannyi fennakadás sem lenne a dologban.

Olyannak érződött, hogy “túl tökéletes Dexter, hozzunk be olyan hibát, ahova csak besodródik.” Értem én, hogy ezt is kellett boncolgatniuk, a mindenben igaz társ lehetőségét — szemben az eddig behozott őrültekkel, pardon my tits –, de hiába volt érdekes és megható a vége, közben nem tudták tartani a szintet.

Mindezek ellenére Lumen kapcsán volt az évad legérdekesebb jelenete. Abban Michael C. Hall megmutatta, hogy hol lakik az istene. Arra gondolok, ami pár nézőben tuti törést okozott, amikor Lumen megszökik még az évad első felében, és Dexter üldözi. Abban a mozgásban annyi ragadozóság lapult, hogy öröm volt nézni. Na meg erkölcsileg is érdekes helyzet, hiszen nem az ártatlan lánynak drukkoltunk, hanem azért, hogy utolérje a gyilkos.

A finálé kapcsán személy szerint engem az zavart, hogy Debra nem látta meg a bosszúálló párosunk. Ott tetőzött a kíváncsiságom amúgy, amikor megérkezett Dexter húga is a helyszínre. Mivel nemrég eljátszották az írók, hogy “megérkeznek a nyomozók, azt hisszük bajban van a hős, de valójában már nincs is a helyszínen” ezért sejtettem, hogy itt valamilyen szinten konfrontáció lesz. Abban bíztam, hogy meglépik, Debra rajta kapja Dextert egy hullával. Ez bizony meglepő lett volna, plusz számomra érdekesebbé tenné a következő évadra való várakozást. Erre feltűnt a koszos nejlon, én meg csak legyintettem, hogy na ebből nem lett semmi.

Ez is olyan helyzet, hogy értem és meg is indokolták az ottani monológjával, miért nem tehették meg, de valójában ez a kiszámítható út. Ebből lesz az, hogy kerülgetik a forró kását egy évig. A Quinn szálon viszont már nem húzhatják sokat a felfedést, tippre valahol a premier vagy a második részben el kell majd lőniük.

Ezért volt amúgy baromi jó anno a 24 első pár évadja. Most ellövöm a második közepét, lépd át ha még nem láttad. Amikor a másodikban megtalálták az atombombát, de már nem tudták hatástalanítani, úgyhogy a sorozatban szépen robbant egy bomba. Jack megmenekülése persze nyilvánvaló volt ott is, de mertek olyat lépni, amit kevesen előttük (Sum of All Fears hasonló), olyat ami veled marad, mert üt, mert nem azt a végkifejletet diktálja az, ami előtte történt.

De ha nagyon röviden kéne összefoglalnom az évad egyik legbénább történetszálát, akkor csak bedobnám: Angel házassága. Mindenki érti gondolom, és bólint is rá.

Érdekes gondolatok voltak ebben a 12 részben, nem bánom, hogy megnéztem, de szerintem nem pont így kellett volna megvalósítani.

118 hozzászólás Ne habozz!

MonkFan1 - 2010. 12. 14. 22:13

kár, hogy nem merték meglépni… ha nem lett volna ott az a nejlon, megint egy új irányt kaphatott volna a sorozat, mint az előző finálé után.
meg Lumen “eltávolítása” sem volt valami érdemi munka…

exileee - 2010. 12. 14. 22:18

nekem bejött az évad és az utolsó pár részben még izgulni is tudtam ami ritka sajnos mostanság. viszont annyira tudtam előre hogy Debra nem fogja őket elkapni és ez tönkre tette nekem az egész évad élményét. merhettek volna valami merészet kitalálni itt.

index86 - 2010. 12. 14. 22:22

“Itt például az lepett volna meg, ha elrepül a géppel”

Na az jó lett volna ha lumen mér korábban elhúz. Vagy: dexter a végén rájön h minden szálat el kell varrni a túlélés érdekében segít lumennek meg minden aztán megöli. Na az nagy lett volna

“Arra gondolok, ami pár nézőben tuti törést okozott, amikor Lumen megszökik még az évad első felében, és Dexter üldözi. Abban a mozgásban annyi ragadozóság lapult, hogy öröm volt nézni. ”

hát öö.. nekem egy laza kocogásnak látszott a dolog.

“Abban bíztam, hogy meglépik, Debra rajta kapja Dextert egy hullával. Ez bizony meglepő lett volna, plusz számomra érdekesebbé tenné a következő évadra való várakozást.”

Egyetértek, de szerintem kár lett volna elpazarolni egy ilyen jelenetet ebbe a szar évadba, ha meglépik ezt akkor csinálják meg jól.

“A Quinn szálon viszont már nem húzhatják sokat a felfedést, tippre valahol a premier vagy a második részben el kell majd lőniük.”

Hát ja. Csak, mint mások is említették kár hogy a kemény zsaruból erre az évadra egy érzelgős balfék lett. Nem éppen méltó ellenfél D-nek.

“De ha nagyon röviden kéne összefoglalnom az évad egyik legbénább történetszálát, akkor csak bedobnám: Angel házassága. Mindenki érti gondolom, és bólint is rá.”

Az fel se tűnt.

ooo - 2010. 12. 14. 22:26

A nejlonos részt szerintem nagyon jól megoldották. Mert ezzel kihangsúlyozták azt, hogy Debra egyetért a “vigilante”-vel, és nem a rendőr Debra ítélkezett, hanem a hétköznapi Debra. Legalábbis én így értelmeztem.

Valóban gyengébb volt az évad, sok klisé is volt benne (csak úgy feltöri az utcán a piros kocsit, amelyiken még riasztó sincs??), de élvezhető kategóriába tartozik még így is.

Tom - 2010. 12. 14. 22:26

Bizony, azt is megnéztem volna, hogy a következő évadban Lumennel együtt vadászik Dexter, de akár azt is, hogy Debra felfedezi a titkot és így mi történik (akár segíthetett is volna Dexternek, vagy megmondhatta volna, hogy húzzon a büdös p..sába és ne jöjjön vissza – utóbbi esetben új helyszínen folytatódna a sorozat, ami szerintem nem ártana).

Mindazonáltal jó volt :)

Trisztin - 2010. 12. 14. 22:29

Nagyon tetszett az 5. évad… kicsit lassan indult be nekem,de Lumennel már nagyon tetszettek a részek.
Talán az első évad tetszett ennyire,ez nagyon megfogott szinte,nem tudtam abbahagyni,még jó,hogy múlthéten álltam neki…

Angel házasságára bólintok,szerintem talán felesleges is!!

passatgt - 2010. 12. 14. 22:30

hiányzott:
-masuka
-különálló rendőrségi nyomozások
-dexter a rendőrségből

az eleje jól indult a végére azonban egy kicsit klisés és unalmas lett

Trisztin - 2010. 12. 14. 22:30

(féltem tőle,hogy Lumen meghal az évadvégére… és leginkább attól ,nehogy Dexter ölje meg,mikor el akar menni…)

Eidur - 2010. 12. 14. 22:34

“A Quinn szálon viszont már nem húzhatják sokat a felfedést, tippre valahol a premier vagy a második részben el kell majd lőniük.”

“Hát ja. Csak, mint mások is említették kár hogy a kemény zsaruból erre az évadra egy érzelgős balfék lett. Nem éppen méltó ellenfél D-nek.”

Ki mondta, hogy ellenfelek lesznek? Én speciel máshogy képzelem el. Kijár már Dexnek egy jó társ, és Quinn passzolna mindenben. Mindazonáltal ebben látom Debra vesztét is.

adhie - 2010. 12. 14. 22:35

Szerintem nem volt azért annyira rossz ez az évad, bár az tény hogy messze van a legjobbtól, annak örültem a legjobban h Debet végre nem szivatták meg valami orbitális szemétséggel megint (lehetett volna pl Quinn halála, vagy csak h rábizonyítja Dexterre Liddi megölését, vagy csak elkezdi.) Mondjuk ez ilyen karmás dolog lehet h látatlanba elengedte Dexteréket, valahogy így jött ki h az évad végére nem halott barátot meg sorozatgyilkos öcsit kapott hanem egy kapcsolatot:)

Viszont abban nem volt igaza, (pedig hétidézet lett) hogy annyira baromira egymásba voltak esve, mert akkor csak nem hagyta volna el Lumen egy sima szakítós szöveggel. Persze ezt kb már mindenki tudta ott amikor megjelent a karakter, de akkor is eléggé gyors volt ez a lezárás.

Egyébként Jordan Chase is pont olyan sebességgel tűnt el mint ahogy berobbant a sztoriba, nem is igazán sikerült leesnie, hogy most akkor miért kezdte el ezt a dolgot. (Mondanám, hogy gyilkolást, de nem az volt a lényege.)

Kövi évadban nem tudom leszek-e ilyen türelmes, az a baj, h az eddigi összes évadot daráltam (egyben) most meg kicsit az is rossz volt h hétről hétre… 12 részt…

Cherry - 2010. 12. 14. 22:36

A másik Fuentest el se kapták végül ugye?

GyMate - 2010. 12. 14. 22:38

Szerintem elég langyos évadzáró lett. Nagyon szépen lekerekítette az évad eseményszálait, talán egy kissé túl szépen is – csak a – szerintem vérszegény – Quinn szálon hagyott minimális fejtörésre okot, de ott sem volt olyan igazi edge-of-the-sea cliffhanger. Persze, a cliffhangeres, vagy valamilyen felütéses befejzés nem elvárás, sőt, azt hiszem, voltaképpen csak a Trinity-s évad végződött úgy az eddigi Dexter-idények közül, de akkor viszont jobb ötlet lett volna kicsit mozgalmasabb, kevésbé kiszámítható finálét összedobni (mert hát, Jordan Chase meghalt, Lumen elment, senki nem jött rá, hogy Dexter Dexter – ezeknek így kellett lenniük).
Amúgy maga az évad szerintem kifejezetten jó volt. Miután megbékéltem Lumennel (vagyis inkább Holdvilágképű Ms. Stiles-szal), teljesen élvezhető volt. És megint piros pont a kitalált pszichopatákért – Jordan Chase meg Boyd Fowler… Főleg Chase, habár az utolsó részben Jonny Lee Miller elővett pár elég jól bejáratott elmebeteg manírt (szájnyaldosás, harapásmímelés, stb.).
Ja, és a személyes kedvenc jelenetem a Compartmentalization-is-a-joke szcéna volt – Dexter fut egy leszalagozott meztelen fickó után, miközben a rendőrség pár konténernyire van, mindez lassítva, a hatás kedvéért.

adhie - 2010. 12. 14. 22:39

Pont ezt akartam kérdezni h mi van a mexikói bratyóval?:D

Egyébként:
“hiányzott:
-masuka”

NEM.

John_Abruzzi - 2010. 12. 14. 22:39

A kibeszélőben már leírtam, hogy nekem most már az a legnagyobb bajom, hogy lassan önismétlésbe megy át a sorozat, egyre kevesebb ötletes és merész írói húzással. Kicsit most el is gondolkodtam, hogy nyomok egy cancelt, mert a nézettség miatt jó darabig futhat még, de nekem meg ahhoz nincs kedvem, hogy nézzem ahogy az egyik top sorozatomból rétestésztát csinálnak. Így viszont maradhatna a topban. Aztán majd jövő szeptemberig még alszok rá néhányat.

ropi21 - 2010. 12. 14. 22:41

én ezt az évadot valahogy úgy fogtam fel, mint az előző (elmondhatatlanul zseniális) lecsengése, kifutása
ahogyan a walking dead egy zombis mozi első felének hat részre húzott változata, ez az évad is csak arról szólt, hogy tér vissza az útjához kedvenc vérnyomelemzőnk
ugyan akkor Lumen kapcsán bennem az motoszkált sokáig, hogy csak a pár évvel fiatalabb Dexter mellé illett Rita

illetve a meredeken növekvő feszültséget úgy vélem nem rossz picit megtörni, és egy “hétköznapibb” évaddal megajándékozni az embereket, akik lehet mostanra már nehezebben fogadnák el az eddigi sablonokat (még ha azok zseniálisan lettek kivitelezve)

most viszont szeretnék egy évet ugrani az időben, hogy ledarálhassam a következő évadot

McEwan - 2010. 12. 14. 22:43

Nekem az évad eleje szimplán szar volt. Nem az a szokásos lassan épülő érdekesség, mint pl. a 4. évadban, hanem simán egy rakás szar. Aztán mikor elkezdtek gyilkolászni kezdett bejönni a dolog, persze Lumen jelenléte kicsit mesterkéltnek tűnt, de gondoltam a végére valami jó is kisülhet belőle. És akkor jön ez az ultraszar finálé.

Chase elkapásával semmi balhé nem volt, nem lehetett izgulni. Quinn pedig egyértelmű volt hogy nem fog Debra tesója ellen vallani, mert szereti, és erre fogadni mernék a következő évadokban is, hiszen ekkora esélye még egyszer nem lesz és a bizonyítékoknak is annyi.

Az, hogy Debra számára nem derült fény Dexter dark passenger-ére KÖNYVES SPOILER TÖRÖLVE

A Lumenes végső döntés pedig a lehetőségek tárházából a legbénább kiválasztása alapján ment. Meghalhatott volna mint Rita, persze az önismétlés lett volna az írók számára, megölhette volna Dexter (én ezt választottam volna), vagy megtarthatták volna következő évadra, ami igazán csak nagy meglepetés lett volna, hiszen mindenki arra számít hogy a guest star kiszáll évad végén.
De ez az el kell mennem mert már nem érzem magamban dolog egyszerűen nevetséges volt. Azok után amiket érte tett Dex, elsősorban hogy nem ölte meg, emellett pedig hogy egy csomószor a saját életét kockáztatta érte, így kihasználva őt simán elmegy. És akkor még az írók el akarják hitetni velünk hogy ő a jó kislány és hogy fel se merül benne hogy esetleg Dexter nem hagyja majd elmenni mert az túl rizikós… inkább repítették volna el az évad közepén.

Tibcsi - 2010. 12. 14. 22:49

nem volt rossz évad,bár a 4.évadot alulról szagolja

tetszett ez a “Jordan Chase és bandája” ötlet,végre nem csak 1 ellenség volt,bár így nem mélyültek el a karaktererek mint anno Trinity a 4.évadban

Lumen szál érdekes volt,és én is szívesen néztem volna ha folytatja Dexter-rel,bár azt is elfogadtam volna ha esetleg meghal és Debra leleplezi Dextert,de hát ez van…

lényeg hogy sztem egy 7/10 jár az évadra,kedvenc epizódok közé került a 9. (ahol Dexter megmutatta egy új arcát,ezt tovább vihetik a késöbbi évadra),
viszont most nem igazán hangolódtam a 6.évadra,de remélem meglepnek vmi újjal

Lac - 2010. 12. 14. 22:52

Jó írás!
Sajnos nekem sem tetszett az évad.

rio - 2010. 12. 14. 22:53

McEwan: kösz a könyves spoilert, tényleg :)

KisDee - 2010. 12. 14. 22:56

Sztem túl happy endes volt a rész vége…az első fél órában jól ment, gördülékeny volt, de aztán vhogy kipukkadt, és lassú lett..ejj de nem kellett volna ez a babazsúr

McEwan - 2010. 12. 14. 22:59

@rio: bocs, de muszáj voltam kiadni magamból. amúgy meg utolsó rész kibeszélőben számítani kell spoilerekre :)

Báresz - 2010. 12. 14. 23:11

Nekem összességében tetszett az évad,az eleje gyenge volt,az biztos. Az a baj,hogy az előző évad olyan magasra ette a mércét,és ezzel együtt az elvárásokat is,hogy páran ezért is csalódtak benne szerintem. Quinn és Dexter kapcsolata kíváncsi vagyok,milyen irányba fog elindulni,abban sok lehetőség van mindenképpen,pláne úgy,hogy együtt van Debrával.Az kétségtelen sztem,hogy Dexter le fog bukni Debra előtt,és kíváncsi vagyok,hogy Debra ezt hogy reagálja le majd. Eddig ugye ő úgy volt vele,hogy a gyilkosság az gyilkosság,függetlenül az áldozat személyétől,de ez az ügy ezt teljesen megfordította benne. Az nem biztos,hogy szerencsés lenne,ha a köv. évadban Dexternek megint egy sorozatgyilkos lenne az ellenfele,habár az írók sztem ezt is meg tudnák oldani okosba,hogy ne legyen feltétlen önismétlő.
Részemről az évad 7.5/10 (azért a fél pont levonás,mert az eleje tényleg gyenge lett),de kétségtelen,hogy ez az egyik legjobb sorozat még mindig,főleg a mostani kínálatban.

human - 2010. 12. 14. 23:13

“nem is igazán sikerült leesnie, hogy most akkor miért kezdte el ezt a dolgot. ”

Hát szerintem pedig ezt elmagyarázták

human - 2010. 12. 14. 23:13

McEwan: DIrekt van könyves kibeszélő, mivel azt nem itt kéne elspoilerezni

ZiziZuzu - 2010. 12. 14. 23:20

Nagyon szeretem a sorozatot, és sztem a TV-Hall of Fame-jében a helye, de remélem lezárják valami méltó véggel a köv évadban, és így kerek lesz ez az egész alkotás… sztem kimerítették ami benne volt

Eidur - 2010. 12. 14. 23:29

ZiziZuzu: Épp ellenkezőleg! Annyi potenciál van még benne, 8-9 évadot simán el tudok képzelni…

andika - 2010. 12. 14. 23:33

csak nekem volt furcsa Deb utolsó mondata Dexhez? Mikor azt mondja, hogy:
you must be happy… now that this is all over.
Dexnek az egész ügy látszólag nem volt olyan nagy szám, nem? Vagy csak én hallottam bele abba a fél mondatba valamit?

bustocs - 2010. 12. 14. 23:40

engem csak az idegesít, hogy borzasztó apa:)

meg a többi rémgyengén megírt karakter (debra, angel+laguerta (wtf?!), gyerekek, lumen), a főgonosz pedig messze nem kapott elég időt, nem is lett belőle egy újabb arthur mitchell. az alapkoncepció még mindig nagyon működik, de néha csóváltam a fejem

Llew - 2010. 12. 14. 23:45

Annak ellenére, hogy az évadnyitót nagyon gyengének találtam, a folytatás hamar felkapaszkodott nálam, és a végével is elégedett vagyok. Örültem volna, ha Lumen marad, de a kerek lezárással semmi bajom. Nem hiányzott még egy olyan cliffhanger, mint az előző évadban. Jobb, ha a következő – akár az utolsó – évadban az első résztől kezdve van idejük kibontani, hogy Debra végre megtudja a titkot, és hogy ezt miként fogadja, meg ez mit jelent Dexter jövőjére nézve. Erre egyébként most, hogy Quinnel együtt vannak jó esélyt látok, bár nem osztom azt a nézetet, hogy Quinn már most is majdnem átlát Dexteren. Az, hogy Dexter végre nem egy emberrel állt szembe, nagy ötlet volt. Miller meg nagyon jó volt Chase szerepében. Simán kijárna neki egy GG jelölés. Lumen karakterét nagyon megkedveltem, jó lenne, ha legalább időlegesen visszatérne a következő évadra. Nagyon jót tett Dexter személyiségének a jelenléte, és hogy láthattuk milyen lenne egy igazi társsal.
Laguertát eltakaríthatnák (reméltem, hogy így lesz a Debrás balhé után), de legalább háttérbe szoríthatnák újra a főnök szerepébe.

KÖNYVES SPOILER
McEwan
Debra már az első könyvvégén megtudja Dexter titkát. Viszont ott nem is fejlődnek ekkorát a karakterek. Az első három könyv nem rossz, de sorozatnak a nyomába sem érnek.

McEwan - 2010. 12. 14. 23:52

@human: bocs, elfelejtettem hogy olyan is van. jogos.

@Llew: én nem olvastam a könyveket mert ugyanezt hallottam róla amiket mondtál, csak haverom mondta hogy ott az történik ami.

Gugu - 2010. 12. 14. 23:52

Köszönöm Andika, hogy végre vki ezt megemlítette !
Nemek is elég durván szöget ütött… Többször hangoztatta a páros gyilkos elméletét, és mindig ráfeküdtek erre a szálra. Dex gykran eltünt, vmi új nő volt körülötte… stb. Simán lehet hogy tudja…

Amúgy az évad nekem a legjobbak között volt, egész új arcát láttuk DEX-nek, márpedig én szeretem a karakterfejlődést. Nagyon örültem volna egy Lumen-es évadnak, tök jól klappoltak. Igazából a vége hülyén volt megcsinálva, hogy így itt hagyta, de érthető volt a guest-star miatt… De maga a finálé, én kb. végig toppon izgultam. Jó volt, csak valóban a Punch hiányzott a végéről, ebben a tavalyi eléggé verhetetlen volt… :)
Ugyanakkor kicsit olyanok az írók, mint egy rossz pszichopata, mindenki mást vár, senki sem tudja, mi lesz előre. Van aki halált, van aki kapcsolatot várt a végére, aztán idelökték ezt… Maga módján vicces… Tavaly meg mindenre számítottam, csak Rita halálára nem. :)

Ennek ellenére az egész tetszett, és még mindig azon kevés sorozatok között van, amit nagyon várok mindig… Régen ilyen volt 6-8 db, idén ez volt az egyetlen, amit amint lehetett néztem.

benchmade - 2010. 12. 14. 23:53

andikának igaza van, ez a mondat nekem is megütötte a fülemet.

Mastigias - 2010. 12. 14. 23:57

Quinn kushadni fog Debra miatt, meg most jön eggyel Dex-nek, amiért a véres dolgot elkente… Úgyhogy ő ennyi. Debra nem fog Dex után nyomozni, ő bárminek örül, amit a rendőrségen tehet, nem fog magánakciózni.
Ez után a happy end-es, rózsaszín világos évadzáró után a következő évadban azt tudom elképzelni, hogy Lumen visszatér, mint sorozatgyilkos. Rájön, hogy mégsem tűnt el belőle a Sötét Útitárs. De aztán egyre többet és többet kezd öldökölni, és valakinek (na kinek?) meg kell állítania, különben mindkettejüket lecsukják…

cat - 2010. 12. 15. 00:09

Nekem tetszett az évad, bár tény, az előző jobb volt. “Amúgy az évad nekem a legjobbak között volt, egész új arcát láttuk DEX-nek…” – na igen, pont ezt akartam írni, mármint hogy ezért jött be. Kicsit más megvilágításba helyezte a karaktert. Az évad legjobb jelenete sztem az volt, amikor a félig befóliázott csávó meglépett Dex csomagtartójából, és rohant a rendőrök felé. Na, ott kapaszkodtam :) Meg ahogy utána Dexter megoldotta a helyzetet :D

A finálétól kicsit többet vártam, azzal együtt, hogy számomra érthető Debra és Lumen is. Amúgy én már nem igazán szeretném, ha Dexter bebukna a húga előtt. Nem vagyok benne biztos, hogy rendesen kezelni tudnák ezt a szituációt az írók ezekkel a karakterekkel, 6 évad után.

albi000 - 2010. 12. 15. 00:26

Hááát… érdekes évad volt. Évekig sulykolták belénk hogy Dexter egy érzelem mentes szociopata, aki mindent csak megjátszik, erre most kaptunk egy sarokban vinnyogó kisgyereket. A másik: Dex nem szokta kétszer elkövetni ugyanazt a hibát, Pradoval meg a második évados csajszival rájött hogy ez a dolog csak egyedül működik, erre most megint megkaptuk a “jajj de jó valaki megérti a sötétséget bennem” című műsort. Remélem Quinn nem feszegeti a témát a továbbiakban mert még a végén Doaks sorsára jut pedig ő szimpatikus figura. Masukából a “kevesebb több” elve bejött szerintem, jó szólásai voltak és pont elég volt. Összességében számomra ez volt a leggyengébb Dexter évad, a finálé meg leggyengébb rész az 5 év alatt, persze a minőség még így is nagyon magas. Remélem hogy ez a gyenge éved csak a vihar előtti csend, és talán jövőre komolyabb kapcsolat nélkül meg a gyerekek kevesebb jelentével visszakapjuk a régi Dextert.

bmb - 2010. 12. 15. 00:40

nekem nagyon nem tetszett, hogy szép lassan emberré varázsolták dextert, és nagy szerencse szerintem, hogy visszatáncoltak (bár persze helyes dolognak tartom az emberséget általában, de ennek a sorozatnak az érdekessége pont annak a hiánya, meg hogy mennyire kompenzálható ez rendességgel…)

The Man Who Laughs - 2010. 12. 15. 00:49

Kissé lassan indult, de aztán egyre közelebb kerültek egymáshoz a puzzle darabok és egyre izgalmasabb részek jöttek. Micheal C. Hall továbbra is nagyszerű és a mellékszereplők is jók voltak, a Jordan Chase-t játszó különösen (persze azért nem egy Lithgow). Tetszett Dexter további jellemfejlődése és a magánéleti szál is.

Igazából csak a vége volt egy kis csalódás. Nem volt vele semmi baj, csak pont ahogyan Human is mondja hiányoltam valami olyan durva Cliffhangert mint az előző évadbeli. Minden olyan szépen le lett zárva, mint, ha egy film vége lett volna. Meg Lumen ki írása is túl snasz volt, de valószínűleg ennyi volt a karakterben, azért kíváncsi lettem volna rá, hogy mit kezdenek vele.

Összességében jó évad volt, még ha nem is múlta felül az előzőt. Várom a hatodikat.

supersigi - 2010. 12. 15. 01:02

Nekem az volt fura , ahogy a Liddi-s dolgot elintézték:) Vagyis amig csak kutakodott Dex után azon filoztam , vele mit fog tenni , elvégre nem gyilkos vagy ilyesmi , és mégis sokat nem filozott mi legyen, de akkor is talán az első aki egyátalán nem illett bele a kódex által nyújtott lehetséges célpontok körébe. Vártam volna Dextől valami lelkiismeretfurdalásos monológot, vagy valamit:D De elég lazán túlpörögtek rajta. Ezt sajnáltam. Egyébként nekem teszett ez az évad. Bár az utolsó előtti részn végénél kicsit átvertek az évadzáró előzetesével, ott kajak úgy tünt Debra konkrétan Dexre fogja a stukkert, majd lessétek meg^:)

Busman - 2010. 12. 15. 01:04

Zseni évad volt, ninden része tetszett ES a végére minden a helyére került! Kar hogy csak ilyen kevés rész van belőle :(

vova666 - 2010. 12. 15. 01:19

Kövezzetek meg érte, de én hátradőltem, és csak néztem a részeket, hatalmas élvezettel. Nem a hibákat kerestem bennük, egyszerűen csak belefolytam az eseményekbe. Nem ez volt a legjobb, de abszolút élvezhető volt.
Masuka szerintem kicsit kevés volt…:)

mortalus - 2010. 12. 15. 01:33

Dexter szinthez mérten szar volt az idei évad utolsó pár része IMO

failsafe - 2010. 12. 15. 01:58

ez a lumen, ha jól emlékszem jó pár éve még gagyi tinifilmekben szerepelt. színészileg meg is rekedt azon a szinten. örülök, hogy nem hagyták meg köv. szezonra, bár a megvalósítás elég ötlettelen volt, akkor már inkább megölhették volna

jordan chase meg az eddigi legbénább ellenfél volt
quinn pedig továbbra is halál unalmas. igaz lerágott csont, de doakes ezerszer jobb volt

szóval ez a 6. szezon annyira azért nem várós

Lajoska67 - 2010. 12. 15. 02:08

Kifejezetten szar volt a befejezés. Nagyon tetszett úgy 5-7 részig, utána leült, és már csak az utolsó részben reménykedtem, de el lett rontva teljesen. Ez a 10 perccel a vége előtt minden befejeződik dolog gáz volt. Remélem valami egyedülálló dexteres gyilkolászás lesz a következő évadban, netán rá vadászik majd egy másik igazságosztó, de ez a szerelmes vonal több mint hülyeség volt…

mjanos18 - 2010. 12. 15. 02:09

nekem is tetszett az évad. se nem 1. se 2. se 4. évad színvonal de én élveztem bár kicsit nehezen indult.
a végével nem vagyok teljesen megbékélve, minden egyes veszélyesebb helyre pontot raktak sajnos. imádtam volna nézni Lumennel őket együtt dolgozni, vagy hogy a család hogy fogadja el Lument. amikor meg debra ment dexter után egyszerűen őrülten dobogott a szívem, hogy végre meglépik :) de sajna nem. viszont ha igaza van andika-nak akkor irtózat boldog lennék :D

“nekem nagyon nem tetszett, hogy szép lassan emberré varázsolták dextert, és nagy szerencse szerintem, hogy visszatáncoltak (bár persze helyes dolognak tartom az emberséget általában, de ennek a sorozatnak az érdekessége pont annak a hiánya, meg hogy mennyire kompenzálható ez rendességgel…)”

szerintem meg pont a jellemfejlődés a sorozat egyik legnagyobb erőssége. ahogy egy elvileg érzelemmentes ember felfedezi, hogy igen is érez (az első évadban amikor félti a testvérét, első szex Ritával,a konyhás jelenet az előző évadból, a kormánycsapkodás úgyszintén onnan meg most a gyereke és Lumen felé fordított odaadás…). És jellemfejlődés am nem csak Dexternél figyelhető meg, hanem Debránál, Laguertanal, Quinnél, előző évadban pedig Ritanál.

na szal nekem még mindig a valaha volt legjobb sorozat, és túkön ülve várom a következő szeptembert :)

symor - 2010. 12. 15. 03:59

Nem lepődnék meg ha később kiderülne, hogy volt alternatív befejezése a sorozatnak, csak később a 6. évad berendelésének hírére ezt vágták be.

Rengetegféleképp történhetett volna másképp, nálam a feszültségpont ott szökött magasba, mikor Debra a vászonba lőtt. Ha akkor a megmozduló Lument eltrafálja és Dex kereket old, Lumen meg mondjuk eszméletlenül a kórházba kerül, nem semmi kis ütést vittek volna be. Elképesztó feszültséget teremtve a következő évadba.

Mindenképpen Lumennel kellett volna valamit csinálni a finálé végén, legalábbis elkapni gyilkosként és elzárni Dex mellől. Debra onnantól kezdve csak egy rövidkapcsolásra lenne a lényegtől, hiszen ő maga mondta ki, az önbíráskodónak van egy bűntársa és épp az “albérlő” került volna kézre, bármennyit tagadjon később.

Számomra ezek lettek volna azok a megoldások, amelyek a 4. évad fölé helyezik a ötödiket, így viszont kevésbé teljesültek az elvárások. Az évadkatarzis hiánya nem keveset rontott az egész megítélésén, mert valóban az írók hibájából, bátortalanul fejezték be.

Egy kitűnő évad helyett így kaptunk egy jót, amelyben ezúttal Michael C. Hall tehetsége egyeduralkodott és profizmusának idén nem volt párja. Hihetetlen a figurába ölt rutinja, és a 6. évadra remélem kap megint egy egyenrangú ellenfelet.

Julia Stiles is teljesen jól hozta a figurát, nem azzal az átlényegülő ösztönnel, mint amivel Hall bír, de nem is kifogásolható rutinnal. Valaki igazi talentum, más ismeri a megfelelő manírokat, színésztípus kérdése. Minden esetre megfelelő párost alkottak.

Hank - 2010. 12. 15. 07:14

@supersigi: “elvégre nem gyilkos vagy ilyesmi , és mégis sokat nem filozott mi legyen, de akkor is talán az első aki egyátalán nem illett bele a kódex által nyújtott lehetséges célpontok körébe. Vártam volna Dextől valami lelkiismeretfurdalásos monológot, vagy valamit”

A kód alapvetése, hogy “don’t get caught”. Liddy veszélyeztette a titkát, sőt, ezért egyértelmű volt, hogy cselekednie kell. :))

Cave - 2010. 12. 15. 07:43

A 4. évad végén, amikor bemennek a Hármas házába, Deb elmondja Dexternek, hogy tud az apja és Dex anyja kapcsolatáról. Ekkor csak egy lépésre kerül attól, hogy összekapcsolja Mossert Rudyval, Rudyt pedig Dexterrel. Ehhez képest ebben az évadban erről egy szó sem esett :( Egy cliffhangerrel az évad végén csúnya időzavarba kerültek volna, hiszen a 4. és az 5. évad jó ha négy hónapot lefogott egybefüggően. A 6. évad közepén pedig egy 1 évvel később igen gáz lenne.

Neton - 2010. 12. 15. 09:30

Én megmondom őszintén azt vártam, hogy Lumen marad, Deb meg rájön h a tesója és Lumen áll az egész mögött. Az megint kicsit megkavarta volna az egészet és valljuk be, logikusabb is lett volna. Ettől még nekem simán bejött az évad, a harmadiknál roszabbat már nem tudnak csinálni, szóval még így is 7/10. :D

Damoqles - 2010. 12. 15. 09:41

@ooo: “A nejlonos részt szerintem nagyon jól megoldották. Mert ezzel kihangsúlyozták azt, hogy Debra egyetért a “vigilante”-vel, és nem a rendőr Debra ítélkezett, hanem a hétköznapi Debra. Legalábbis én így értelmeztem.”

Nem nagyon kellett értelmezni, elég nyilvánvalóan a szánkba rágták. A fenti jelenet feloldása így nem volt sem meglepő, sem különösen feszült, csak egy könnyű út az írók számára. Nem mintha rosszul működött volna, csak kissé mesterkélten hatott, Dexet – főleg idén – mintha valami lefülelhetetlenségi isteni erő védné, bármennyi hibát és nyomot hagyjon is maga után.

Egyébként nem hinném, hogy érdemben lehetne folytatni a sorozatot a jelenlegi formában/helyszínen, ha Debra végre lefülelné a gyilkos bratyót, mert mocskos száj ide vagy oda, a csajnak sziklaszilárd etikai kódexe van, ízig-vérig zsaru.

hardi - 2010. 12. 15. 09:49

Nem tudok nem elfogultan írni, mert nekem a Shield óta a kedvenc sorozatommá nőtte ki magát a Dexter.
Évadról évadra tudnak benne újat és izgalmasat mutatni.
Az évadzárás azért lett ilyen mert a 6. évadban is kell valamit adni:
– A Lumen szál abszolút nyitott, bármikor vissza tudják hozni
– Ha Deb leleplezte volna a bátyját, akkor mégis mi lett volna a folytatásban?? Biztos hogy Deb nem tudott volna megbirkózni azzal, hogy a bátyja egy sorozatgyilkos; de egy verziónak el tudom képzelni, hogy ha befejezik a sorozatot akkor mindenre fény derül (jobban mondva csak így tudom elképzelni)
– A Quin szál még tartogat meglepetéseket, mert az nyilvánvaló, hogy Quin előtt Dex lelepleződött, és csak a Deb-hez fűzött érzelmei tartják bent ezt az információt.

Az évad szerintem 8/10, mert az elején kicsit lassan indult be, de abszolút várós a folytatás, és ha marad a nézettség akkor biztos hogy Dex még jó ideig velünk marad!!!

sss - 2010. 12. 15. 09:51

Sokan szidják ezt az évadot, de semmi gond sem volt vele, egy átlagos évad volt.
A 4. évad volt kiemelkedő trinity karaktere és színészi játéka miatt. Most nem volt ilyen szereplő az évadban.

m76 - 2010. 12. 15. 10:10

Engem legjobban az zavart, hogy dexter már szinte semmi időt nem tölt a munkahelyén és otthon sem, hoyg lehet, hogy még mindig nem tette fel senki a kérdést, hogy miaf@szt csinál állandóan, ha nem a gyerekével van és nem is dolgozik?

kant - 2010. 12. 15. 10:21

csak ismételni tudom magam:

sokan gagyizzák az 5. évadot, nálam ha nem is a leg, de majdnem: a korábbi perfekcionizmus után dex végre esendő, emberi hibákkal, tévedésekkel, családdal, gyerekkel, társsal, aki ismeri (meg elhagyja, mert nem tud együtt élni egy szörnnyel), hétköznapi csip-csup problémákkal – közben próbál időt szakítani sötét társa kielégítésére is
ez az izgalom, nem hiba nélkül megszüntetni egy rosszarcot ;-)

sokakat zavar a heppiend (úgy ált.), ennél az évadnál a visszahajóút volt volt a csúcs, a pillanat, amikor kerek a világ (ezt ügyesen már-már romantikusra fényképezték), majd jött a kijózanodás

a 11. után volt egy érzésem, hogy ezt a végkifejlet sémát/felállást már (ezerszer) láttam, de a 12. részben a szkriptesek helyrebillentették a “nemsablon befejezés” mutatót

a végén dex csak ül merengve, hogy mégsincs ember aki elfogadja őt olyannak amilyen…
de: ahogy lumen változott úgy ő is “meggyógyulhat” talán… egyszer

amúgy meg most aztán őszintén: ki várja, hogy dex lelepleződjön bárki által?
én nem, annak viszont örülnék ha kerülne végre valaki, aki szereti és elfogadja őt olyannak aki

szerintem :-)

bn_volt - 2010. 12. 15. 10:28

“Erre feltűnt a koszos nejlon, én meg csak legyintettem, hogy na ebből nem lett semmi.”

Szerintem neked az a bajod, hogy nem úgy alakult a történet, ahogy az Neked tetszett volna.
Szerintem nagyon jó ötlet volt a “koszos nejlon”, mert Debra kb isteníti a tesóját. Már a 2. évadban is azért volt fontos a látszat megőrzése Dexter számára, mert nem akarta, hogy Rita meg Deb kiakadjanak.
Nem gondoltam volna, hogy az előző hihetetlenül jó évad után sikerül megint egy ilyen jó évadot produkálni, Julia Stilesban sem voltam biztos, de nagyon tetszett.
Az évadzáró 8/10, de a szezon 9/10.

bounty123 - 2010. 12. 15. 10:29

Az már nem lenne elég, hogy Dexter egyedül vadásszon, valami újat kellett beletenni – erre tökéletes volt a lelki társ, akivel minden élményét meg tudja osztani. Kíváncsi vagyok, mit fognak kitalálni legközelebbre, remélem most sem fogok csalódni.

Falco - 2010. 12. 15. 10:36

Végigolvasva a kommenteket, elég sokan szerintem nem vették észre Dex jellemfejlődését. Szerintem ez az évad pont erre volt kitalálva, ahogy korábban már valaki írta, most kaptunk egy kisgyerek Dextert, akinek rá kellett jönnie, hogy igenis vannak érzései. A zsúr a végén a csattanó több szempontból is: Dexter épp azt fejtegeti, hogy Lumennek eltűnt a Dark-passenger-je akkor neki is eltűnhet-e, szerintem ez elég nagy érzelmi lépés az első évad pszichopatájához képest. A második, amikor Quin “jön neki eggyel” ez megint olyan, hogy mindketten tudják, hogy a másik tudja és csak kivárnak, hogy ki mit lép. Aztán még korábban feltűnt az is hogy Lumen nem hordott kesztyűt amikor Chase-t elkapták először azt hittem megint eltűnnek a gyilkosság helyszínéről mire Deb odaér, de most abban látok lehetőséget, hogy amikor a helyszínelők átvizsgálják a helyet akkor találják meg ott az ujjlenyomatát. Dex ebben az állapotban hogy majdnem lebukott simán követhetett el hasonló amatőr dolgokat mint az autólopásos eset ahogy már említették.
Nekem nagyon tetszett az évad, főleg a sok jellemfejlődés és remélem, hogy a következőben lebukik Dexter, mert szerintem azzal lehetne igazán jó fordulatokat belehozni, bár azt se bánom ha valami jobbal lepnének meg az írók. :)

sangria - 2010. 12. 15. 10:46

Én nem bánom, hogy Deb nem látta meg őket, ezzel egy csomó potenciált kiöltek volna a következő évadból.
Egyedül úgy lett volna értelme a leleplezésnek, ha Deb tovább nyomoz az önbíráskodók után és végül így jut el a saját bátyjához, nem pedig véletlenül meglátja, de erre itt nem volt elég idő.
Én úgy képzelem el, hogy Dex véletlenül hagy egy apró nyomot, ami alapján Deb nyomozni kezd,rájön hogy ez összefügghet több gyilkossággal is, és szép lassan mindent összerak, míg végül eljut a saját bátyjához. Erre lehetne építeni akár egy egész évadot, és én nem is szeretném, hogy Deb másként tudja meg.

Zulu - 2010. 12. 15. 10:49

Nekem eléggé összecsapotnak tűnik a befejezés. Szerintem volt az évad közepén egy pont, ahol az írók engedtek a nézők nyomásának és abbahagyták a fuentes meg a Deb+Laguerta szálat és onnantól csak sodródtak.
Viszont a fóliás résznél nem fognak jobbat találni arra, hogy Dex lebukjon debra előtt.

Azt pedig senki nem tagadhatja le, hogy hihetelenül informatív sorozat, ahol figyelnek hogy a dolgok tudományosan legyenek bemutatva és gondosan elmagyarázva. Erre azt hiszem kiváló példa az Autoerotic mummification:

http://www.youtube.com/watch?v=nVUVuqr6mSs

kezike - 2010. 12. 15. 11:13

az eddigi legjobb évad

sss - 2010. 12. 15. 11:57

Engem legjobban az zavart, hogy dexter már szinte semmi időt nem tölt a munkahelyén és otthon sem, hoyg lehet, hogy még mindig nem tette fel senki a kérdést, hogy miaf@szt csinál állandóan, ha nem a gyerekével van és nem is dolgozik?

Mivel ez nem szappanopera, ezért nem fér bele, hogy azt mutassák, ahogy órákon keresztül ül a műszerek előtt a laborban.

egy-két eltűnése volt lehetett gyanús (a dadus szóvá is tette).
A dadusnak azt mondja hogy dolgozik, a melóhelyen meg azt hogy otthon van. A dadus meg nem hívja fel a főnökét és ellenőrzi le.

Dupladurr - 2010. 12. 15. 11:59

Bár a kiszámíthatóságban egyet kell értenem veled human, de szerintem óriási baklövés lett volna az évad közepén kiírni Lument. Szvsz az ő karaktere volt az ami ezt az évadot nálam az 1., 2., 4. és nem pedig a 3. mellé sorolja. Egyszerűen imádtam nézni minden jelenetet amiben Dexterrel együtt szerepeltek, Julia Stiles tökéletes választás volt a szerepre. Én őszintén szólva azt is sajnáltam hogy az évad végén elküldték, mert én simán elnéztem volna még 1-2 évadot ezzel a párossal, de meg tudom érteni az írókat, és annak azért végtére örülök hogy nem ölték meg Lument, jobb volt ez így szerintem.

A Debes dolog viszont nekem sem tetszett. Az ember már az 1. évad vége óta arra vár hogy mikor tudja meg, és az írók minden évadban el is húzzák ennek a lehetőségét az orrunk előtt. Azért remélem most már a következő évadban tényleg meglépik ezt, mert most már akárhogy is nézzük a vége felé járunk, és enélkül nem lehet vége a sorozatnak. Quinn szerepe viszont érdekes lesz majd mindenesetre. Ja és az utolsó képsorért piros pont. Az a nézés bazz. Beteg, akármit is mond Snake vagy akárki.

e - 2010. 12. 15. 12:35

Akármilyen is volt, legalább vártam :)

Nekem is tetszett, hogy fejlődik a karakter, szerintem már unalmas volt, hogy egy érzelem nélküli gyilkolórobot….jó volt, hogy ezt megtörték először Rita gyerekei, aztán a sajátja.

Reméltem, hogy Laguerta mondata Debnek (“to protect your brother”) előrevetít valamit, de sajna nem. (Gondoltam ő már rájött, hogy valami nem kerek Dexterrel, de nem erőltetni a dolgot, hogy rájöjjön, mert érzi, hogy Dexter nem rossz. Igazán szöget üthetett volna Deb fejében is…bár még ráér nekem egy évadot:))

szejler - 2010. 12. 15. 12:58

A legnagyobb változás kimaradt!

Dexter végleg normális ember ember lett! Érzelmekkel! Emberi reakciókkal!!

Megszűnt az autizmusig sérült fémesen üres Dexter és a külvilág felé mutatott héj kettőssége, ami szvsz a sorozat alaphangulatát adta! Amitől a frász kerülgette az embert, akkor is, ha Dexternek szurkolt.

Dexter kétségbeesett, Dexter félti a szeretteit, stb. Felvezették, megindokolták ezt a váltást az elején(és az előző évadban), de utána Dexter humanizálódása, a karakter lényegének alapvető átalakulása magától történt, nem hangsúlyozták, nem is jelezték, pedig.

Kurva nagy lehetőséget hagytak ki ezzel az írók, ráadásul súlytalanná tették a fő karaktert. A darkpassenger már csak hobbiutitárs, a monster már nem a minden erővel még éppen kordában tartható fenevad, már nem a teljes őrület határán egyensúlyoz Dexter.

Ez nem a régi Dexter, és az új szvsz dögunalmas. A beszélgetései Lumennel egy Romana regénybe valók, rettenetesen sablonosak és nyálasak.

Res1st - 2010. 12. 15. 13:13

Az egyik író elmondja, hogy ők hogy látták a szezont. Szerintem érdekes.

http://www.youtube.com/watch?v=mpnbFGH_ARI&feature=player_embedded

Sundance - 2010. 12. 15. 13:16

Piszok jó évad volt szerintem, nem is értem akinek nem tetszett :O

winnie - 2010. 12. 15. 13:22

hogyhogy nem? ha az ízlések és pofonok nem lenne elég, akkor olyan szépen leírták sokan itt és a kibeszélőben, hogy mi a baj. azért azt nem érteni, hogy valakinek valami nem tetszik…:)

winnie - 2010. 12. 15. 13:22

“Az egyik író elmondja, hogy ők hogy látták a szezont. Szerintem érdekes.”

egyenesen az új showrunner az.

Ági - 2010. 12. 15. 13:27

Nekem ez lett a kedvenc évadom. :) A poénok az első két évad szintjén voltak. Lumen karaktere is tetszett,nem is beszélve Dexter karakterfejlődéséről, nameg Michael C Hall játékáról. Néha kicsit kiszámítható volt, ezt aláírom. (pl. hogy Jordan a táborba viszi Lument…) De annyira élveztem a részeket, hogy újra a kedvenc sorozatom lett. :)

Ági - 2010. 12. 15. 13:32

Ja és az évad pillanata… amikor Dex a befóliázott hullajelöltet berakja Dan a fogorvos hullája mellé… majd utána az Autoerotic mummification elmélet. Hát ott tíz percig röhögtem. :D:D

Ági - 2010. 12. 15. 13:32

Pontosabban nem jelölt, tényleg hulla, bocsi. :)

Gergo - 2010. 12. 15. 14:58

!!SPOILER!!

Quinn szerintem már sejti/tudja hogy a Dexter milyen csak nem akar Debra miatt tudomást venni róla

KÖNYVSPOILERT MÉG SPOILER TAGEK KÖZÖTT SEM

és a Harrison os szált kéne szerintem folytatniuk a nevelését ugyan úgy ahogy Dex és az apja volt
szerintem a Lumen es rész korrekt volt arra mondjuk nem számoltam hogy elutazik

!!SPOILER!!

blady - 2010. 12. 15. 15:06

azért az utolsó képkockán abban a tekintetben volt vmi..ridegség.
Valaki írta, h mi lesz, ha Deb rájön..sztem előbb fog megharagudni azért, ha megtudja, h ki volt Dexterino édes-kedves testvére:D minth mekkora szemétládákat tesz el láb alól. Abban talán még támogatná is, teljesen mindegy, hogy rendőr, vagy húg, vagy élethez való jog akármi. Ő is élt már át dolgokat, és pont amiatt a monológ miatt gondolom ezt így, amit elejtett Lumen előtt is.
Egyetértek az irománnyal, de nem tudok haragudni erre az évadra. Trinity tényleg fényévekre volt a mostani karakterektől és egy Rita féle karaktert sem egyszerű pótolni. Ha csak azt nézzük, h mekkora űrt (káoszt?) hagyott maga után, nem csoda, h Dex nélküle nem nagyon tud kibontakozni az apa szerepben.
Hiányoztak a Masuka poénok..régen mintha több lett volna. És Dex faterja is. Ami tényleg megmentette ezt az évadot az Michael alakítása volt részemről. Többiek meg mintha lógtak volna a levegőbe..lehet ezért nincs egy épkézláb gondolatom a sztorit illetően. maybe next time, egynek jó volt

human - 2010. 12. 15. 15:16

“Szerintem neked az a bajod, hogy nem úgy alakult a történet, ahogy az Neked tetszett volna.”

Az a bajom, hogy tipikusan halad. Fogalmam sincs hova vezetett volna, ha Deb meglátja őket, pont ezért lett volna érdekes, ha meglépik, és utána kitalálják ők, hova vezet, engem meg jövőre minden héten meglepnek vele.

Conquistador - 2010. 12. 15. 16:08

hm, nem olvastam végig kommenteket,de nekem tetszett összességében az évad. tényleg most egy másik dexter volt. amúgy szerintem kicsit hamar hozták össze a gyilkoló párost (1-2 résszel később kellett volna).
deb hirtelen megjelenését én nem vártam, ezért gondoltam úgy, hogy most MÉG nem fogja meglátni testvérét. a még kihangsúlyozza h szerintem valamikor meg fog ez is történni. talán a következő szezonban.
luman nekem nagyon szimpatikus volt, nem értem miért így kellett megírni a távozását, furán hatott nekem.
és végül egy másik morális kérdés merül még fel bennem. a kirúgott rendőr megölése. hiába volt negatív a figura, nem volt gyilkos,sőt.. rendőr volt. meglepődtem, hogy így végződött és nem volt semmi ‘ön’komment hozzá dex-től. persze nagyon elfoglalt volt és pörögtek az események, de akkoris.

Koltai - 2010. 12. 15. 16:28

Ezzel a megoldással csak annyi a baj, hogy kicsit kevés jövő szeptember végéig. Nagyon-nagyon soká lesz. Utálom, hogy ilyen ritkán, és ilyen rövid ideig van Dexter képernyőn.

hardi - 2010. 12. 15. 17:07

Koltai:
ismételni, ismételni, ismételni …
:)

Bogyó_ - 2010. 12. 15. 17:12

Pár dologgal egyet értek, amit írtatok. Valóban simán le lehetett volna rövidíteni az évadot, és Lumen karaktere sem tetszett annyira. Azonban én ezt úgy fogom fel, hogy az írók ezt az évadot rászánták arra, hogy megmutassák, Dexter teljesen más ember lett, és egyre inkább hasonlít emberre, mint szörnyetegre. És ezt szerintem nagyon jó eszközökkel csinálták, még akkor is ha néhány dolog kiszámítható volt.
Batista és LaGuerta kapcsolata viszont tényleg nagyon nem
kéne. Nem illik bele az összképbe, nagyon erőltett.
A “Debra rájön, hogy Dexter sorozatgyilkos” dolgot pedig azért nem lőtték el az írók, hogy a következő évadot ott kezdhessék, ahol akarják. Ezt el is mondta a sorozat producere, ahogy azt is, hogy a közeljövőben egész biztos meglesz ez a fordulat.
Szerintem -azzal együtt, hogy nem volt olyan izgalmas, mint az előző évadok – nagyon korrekt évadot kaptunk, nagyon jó gondolatokkal.

Akosh - 2010. 12. 15. 17:16

supersigi:
Ha jól emlékszem, a kódex első szabálya így hangzik: “Ne kapjanak el!”

horathius - 2010. 12. 15. 17:28

nekem tetszett, igaz a eleje baromira lassú volt, azért egy 7est megérdemel, dex leleplezésével 8 lenne. lument valahogy nem szerettem meg, örülök hogy lelépett, jobb lett volna ha dexter teljes magányban magába fordulva gyilkolt volna… m1, talán jövőre.

John_Abruzzi - 2010. 12. 15. 18:08

Azért én még azt is szívesen megnéztem volna, hogy Dexter dühében nem a tányért vágja földhöz, hanem Lument öli meg. Ami egyébként is logikus lett volna, mivel tud Dexterről mindent és ráadásul még gyilkos is. Tényleg, arra gondolt már vki, hogy esetleg Lumen dark passengere nem is tűnt el, hanem saját úton akar járni?:)

bmb - 2010. 12. 15. 19:15

@mjanos18
persze, szerintem azokban a példákban amit felhozol, nagyon igazad van! Én sem azt mondtam, hogy Dexter ne fejlődjön, csak azt, hogy amit az évad utolsó részéig fejlődni látszott (beleszeret lumenbe) az egyrészt irreális, másrészt a sorozat koncepciója mögötti alapdilemma egyszerű zárójelbetétele.

A Dexter alapötlete szerintem az volt, hogy nézzük meg, mennyire fejlődhet / válhat jóvá egy ember úgy, hogy ebben nem segíti semmi, csak a puszta fejlődnivágyás és az empátia (vagyis, hogy folyton azt elemzi, másik hogyan látják a különböző élethelyzeteket). Eszerint az alapötlet szerint azok a dolgok, amik a legtöbb embernek szintén segítenek, Dexter életéből muszáj, hogy hiányozzanak, sőt: még azzal is meg van nehezítve a dolog, hogy közben Dexter éjjelenként, amikor a dark passanger veszi át a kormányt, egy hidegvérű szörny — nyilván emberként még ezzel is meg kell küzdenie.

Én csak azt kifogásoltam, hogy ebből az alapfelállásból kihagytak majdnem mindent az évad folyamán — ami szerintem nem karakterfejlődés, hanem egyszerűen a feltett kérdésre való válaszolás megkerülése.

Fejlődésnek én is örülnék, és látok is belőle: nyilván amiket felsoroltál, azok ilyenek.

bmb - 2010. 12. 15. 19:26

na meg egyébként ha dexter egyszer csak humanizálódna, az azért elég botrányos dolog lenne, mármint nem valami igazságos, mivel dexter felháborító dolgokat csinál (nem, nem azt hogy lefekszik néhány héttel a felesége halála után egy másik nővel, hanem azt, hogy emberek százait felszeletelte / szeleteli fel továbbra is, pusztán a dolog élvezeti értéke miatt)

Lajos - 2010. 12. 15. 19:49

Meg kellett volna lépni, hogy Dexter lelepleződjön Deb előtt és kész, vagy legalább Quinn-t nyíltan szembeállítani Dexter-rel, mert ez így már tényleg unalmas és kiszámítható. Nem tudom hány évadot terveznek, de ha lelepleződött volna, akkor a következő évadban – ami lehetne mondjuk most már tényleg az utolsó – pl Dex és Lumen menekülhettek volna együtt a rendőrség elől, mennyivel jobban fel lehetett volna így építeni Lumen bizonytalanságát (nemcsak ott lifegne az epizód végén, mint most, nulla dráma, nulla katarzis), Dexter és Deb drámáját, Dexter kölykök iránti érzelmeit stbstb. Nem azt mondom, hogy mindenképpen ez kellett volna, de így ez az évad egyértelmű csalódás lett, és sikerült elérni azt, hogy minimális szinten se várjam a következőt.

kisgans - 2010. 12. 15. 20:23

Izé, mindenki olyan biztosra veszi, hogy Lumen csak úgy elment. De mi van, ha Dexter végül megölte őt? Nem láttunk semmi olyat, hogy pl kiment az ajtón, felszállt a repülőre és hazautazott. Meg amikor a szülinapi zsúron Astor Lumenről kérdezősködik, Dexter elég sejtelmesen mondja, hogy ‘she left’.

John_Abruzzi - 2010. 12. 15. 20:26

@kisgans: az lenne jó, ha igazad lenne, akkor jól kezdődne a következő évad

potyesz - 2010. 12. 15. 20:28

de zsír lett volna, ha Debra félrehúzza a nejlont! nagyon vártam.
ez volt az első alkalom, amikor a rendőrség ténylegesen utolérte Dextert. “ezen jó lesz ha elgondolkodik a 6-ban.”

FR85 - 2010. 12. 15. 20:31

Quinn fiókjában pihenő fotókkal,amin dexterék épp a hullát dobják ki, azzal WTF?

Nimand - 2010. 12. 15. 20:36

Véleményem szerint a világ 4 évvel ezelőtt igen csak felkapta a fejét, hogy hogyan lehet egy -mondjuk ki- sorozatgyilkosnak milliónyi rajongója, hogyan lehet egy “szörnyeteg” a popkultúra egyik kiemelkedő sztárja.
Biztos vagyok benne, hogy jó sok szociológiai, pszichológiai és más témájú szakdolgozat született Dexter cselekedeteinek hatásáról a morálisan egyre inkább válságba sodródó világra.
Bár a hollywoodi karakterklisé nem új és egyedi -láttunk már igazságosztót, nem is egyet-, a történetek szinte kivétel nélkül a “főhős” halálával végződnek, mert végső soron vásznon a világnak szépnek és jónak kell maradnia.
A második évad óta érzek valami -akár önszabályzó, erkölcsi, vagy esetleg üzletpolitikai, nem tudom pontosan- nyomást a készítőkön, hogy Dexter karakterét “kitisztítsák”, hogy magyarázat kerüljön a tetteire, hogy a jó és rossz megfelelő kontúrral -the Dark Passanger- el legyen egymástól választva; ezért is hozták be a családot, gyereket, szerelmet, romantikát a sorozatba.

Szeretem nézni, a minőségingadozás ellenére azért még van benne bőven izgalom, nincs túl sok filler epizód, de nekem kicsit hiányzik a manapság már teljesen elhagyott darkos vonulat.

beiz - 2010. 12. 15. 20:39

Szerintem nagyon jó évad volt, minden részét élveztem, de a finálé kapcsán egy picit én is csalódtam. Valahogy vártam, hogy lebukjon. (Amellett, hogy természetesen Dexnek szurkolok.)

Az évad tele volt humorral, drámával, feszültséggel.

M.C.Hall remek színész (könnyedén vitte a vállán az évadot)

GG-ra és Emmy-re lazán lehetne jelölni a frenetikus “csomagtartóból kiugrik a befóliázott hullajelölt” epizódot (én is percekeig nevettem), legjobb dráma férfi főszereplő pedig magasan M.C.H., és itt akármelyik részt mondhatnám.

Összességében nagyon tetszett. A fináléval voltak bajaim, de ha ez azt jelenti, hogy valami szuper hatodik évadot kapunk: ám legyen.

Bár Dexterhez méltó ellenfelet Trinity halála óta nehéz lesz (ki)találni…

DQ - 2010. 12. 15. 22:16

Ez az évad nagyon döcögősen indult, az első pár rész után abba is hagytam pár hétre az egészet. Utána belenéztem megint, folytattam ahol abbahagytam, és nem bántam meg. Az 5. rész környékén újra felpörgött az egész, igazi Dexter feeling volt, izgalmas, remek! Az elején Lumen is borzasztó idegesítő volt, de elmúlt és megkedveltem őt is, ami pedig nagy szó. A gyenge kezdés miatt adok neki egy 7/10-et, ha az nem lett volna, 9 simán.

KAKTUSZ - 2010. 12. 15. 22:42

Az évad első 11 része jó volt, de az utolsó rész katasztrófa! Ha Dexterino Lilat megölte és azért elutazott Párizsba, Lument is ki kellett volna csinálnia, ráadásul Lila jó csaj volt, Lumen meg ronda.
Amikor megláttam a függönyös jelenetet Debbel, Dexterrel és Lumennel, majdnem elsírtam magam a csalódottságtól. Hogy lehet ilyen szörnyű és kisstílű hűúzást eljátszani? Katasztrófa volt, utána már csak végigtekertem a rész hátralévő részét.
Ezt az évadot szépen be lehetett volna fejezni: Dex. megöli Lument és Quinnt,a végén természetesen lebuktatja Deb és a kövi évad arról szólna, hogy Dexterinót halálraítélik…

KAKTUSZ - 2010. 12. 15. 22:43

LIDDY-t bírtam, nagyon jó karaktert lehetett volna belőle kihozni, kár hogy vége

Elkon - 2010. 12. 15. 23:43

Végig jó évad volt, imádtam, de az utolsó rész hagyott bennem egy űrt. Vártam hogy meglépik debrát. Így valahogy nem. Pedig a legvége igazán szomorú és megható volt.

Golyó - 2010. 12. 15. 23:44

Nem olvastam végig a kommenteket, viszont az “alternatív” kifejezésre csak egy találatot kaptam.
A sorozat csak a múlt héten lett berendelve még egy szezonra. Biztosan volt alternatív befejezés, ami borzasztóan megkötötte az írók kezét. Nem hiszem, hogy belefér a büdzsébe, ha túl hamar ágazik el a két befejezés. Tehát körülbelül a csodálatos megszabadulást követő pár percnek kellett volna adott esetben lezárnia az öt szezont más módon, akár Dex halálával.

lol - 2010. 12. 15. 23:53

Én se olvastam a végik a kommenteket, de nem lehetséges hogy Deb rájött hogy a függöny mögött Dex és Lumen van és mivel nem akarta letartoztatni őket ezért előjött egy mesével hogy megúszhassak és mondjuk a 6 szezonban fény derül majd az igazságra.

SquareWire - 2010. 12. 16. 01:30

Korábban azt mondtam, hogy katasztrófa az évad, azóta be lett pótolva az utolsó 4-5 rész, és a végére már elégedett voltam/vagyok, bár szerintem (is) ez volt az egyik leggyengébb évad eddig. Osztom azt a véleményt, miszerint sántított a Lumen-es sztori, valamint titkon reménykedtem abban, hogy Deb végre rajtakapja Dextert, na az adott volna a sorozatnak egy új lendületet. Sebaj, ennél rosszabbat soha. 7/10

supersigi - 2010. 12. 16. 09:38

ÉRtem én , hogy az első szabály hogy ne kapjanak el, de úgy vicces belegondolni, pl dadusnak derengene valami mondjuk , és Dexter miután elment munkaidő után leszúrná valamerre , vagy mondjuk valamelyik kolléga. Amíg lehet próbálazér finom módszerekkel dezinformálni vagy terelni, mondjuk Liddi -nél persze már erősen lépni kellet, egy bocsi nem én voltam nyilván már nem volt elég:D

Elkon - 2010. 12. 16. 10:29

Golyó: Szerintem meg letárták. Vagyis mindig úgy csinálják meg az évadzárót, hogy lezárják, ha nem tudják lesz e még rendelve. Egyszer tudták csak, akkor ott is hagytak egy szép kis cliffhangert.

Stella - 2010. 12. 16. 14:33

Hogy a kritika írójának én is válaszolják, leírom nekem miért tetszett a Dexter ezen évada. Jobban, mint valaha.
Először is sokat nyom a latban, hogy az első 8 részt egyben néztem, így folyamatosan része voltam Dexter és Lumen kapcsolatának, ami pontról pontra alakult és teljesedett ki valami egyedien széppé. Felesleges magyarázni, hogy mitől is egyedi, hiszen mindenki ismeri Dexter múltját, amitől megkapó volt az évad, az a karakterfejlődés. Mindig is azért volt számomra szerethető a sorozat, mert Dexter nem a szó igazi értelmében vett rossz fiú. És lám, így az 5. évadra az is kiderült, hogy talán egyszer képes lesz felhagyni az Őt kínzó sötét énjével. A lélek a legbonyolultabb része az embernek, és ahogyan ezt tálalják ebben a filmben, az szerintem bravúros.

Én nem látok klisét a filmben, mert szerintem épp az lett volna unalmas, ha Lumen elmegy. Ez persze már egyéni ízlés dolga, de szerintem az, hogy Dexter minden évadban talál párt magának a lelke sötét oldalához, egyrészt azon emberi igény, hogy mindenkinek kell egy társ, alapvető emberi szükséglet, másrészt egyfajta karmaként is felfogható. Ugyanis mindegyikből tanult eddig. Nem tudom pontosan mi az írók szándéka, de szerintem pont azért mutatják be nekünk minden évben más és más sérült emberrel az oldalán Dextert, hogy tanulhasson belőle. A cél nélküli vadászatból nem tudna tanulni semmit sem. Kell valaki, aki mutat neki új utakat. És ahhoz nem elég az apjával folytatott társalgás – főleg, hogy Ő szörnyetegnek hitte – ahhoz húsvér emberek kellenek. Olyanok kellenek, akik elfogadják Őt. És egy napon majd Dexter is elfogadja magát úgy igazán, és akkor talán nem lesz többé ez a szükséglete. Hiszen ez a film sosem arról szólt igazán, hogy azt nézzük valaki, hogyan öldös meg másokat. Már az elejétől fogva az erkölcs egy kusza formája járja át.

Stella - 2010. 12. 16. 14:44

Azoknak pedig, akik nem értik miért hagyta D. életben Lument az tanácsolom, hogy gondolkozzon el Laila karakterén. Az a nő gonosz volt, egy napon nem lehet említeni Lumennel, hiszen képes lett volna megölni Rita gyermekeit és Dextert is, s tök mindegy a film szempontjából, hogy melyik nő, Laila vagy Lumen volt szebb… aki cicamicákat akar, az ne ezt a sorozatot nézze. Lumen azért lett gyilkos, mert halálra kínozta öt beteg állat. (Laila csak azért akart ölni, mert beteg volt) Komolyan furcsállom, aki ezek után nem érti mitől is volt Dexter és Lumen kapcsolata olyan különleges. Dexter mentette meg a borzalomtól. Nekem elég volt hallani a DVDn sikoltozó nőket, a hideg kirázott tőle és mindent nagyon világossá tett.

Ugyanez áll Debrára is, többször is elmondta, hogy mennyiszer látta a videókat a lányokról, kifejtette, hogy mennyire megrázta, sokkolta. Természetes reakció volt, hogy nem leleplezte le a nőt, aki kinyírta ezeket a világra semmiképp sem való férfiakat. Attól, hogy a modern társadalom nem ért egyet az önbíráskodással, nem jelenti azt, hogy van, aki nem érdemli meg. És Debra az a nő, aki ezt igazán megértheti, hiszen az első évad elején elrabolta egy férfi, aki fel akarta lógatni és kiontani a vérét. Szóval szerintem nem kérdéses, hogy miért is nem rántotta fel azt a ponyvát. A sorozat dráma is egyben, ezt elfelejtik azok, aki folyton csak arra várnak, hogy folyjon a vér, és durvulás legyen.

tobias88 - 2010. 12. 17. 10:59

Tökéletes cikk, nem maradt ki 1 rossz momentum sem! Teljesen egyetértek! ( sajnos )

Mat - 2010. 12. 17. 14:12

Nekem ez az évad is tetszett csak a vége nem azt hittem hogy végre valaki előtt kiderül hogy kis Dexter valójában Debb vagy legalább a nyomózó előtt így megint a nulláról kell kezdeni és bár én nagyon kedvelem ezt a sorozatot de nem tudom hogy meddig lesz benne így kakaó mert ez a minden évben új főellenség hosszútávon unalmas lesz ha nem merik meg lépni hogy kiderüljön valami.

Stella - 2010. 12. 18. 00:06

Tobias:
A cikkel való egyetértés, illetve nem értés, remekül példázza, hogy kit mi vonz igazán a Dexterben. És érthető is sokak csalódottsága, az első évadban, nem igazán ebbe az irányba indult a sorozat.

JoHn - 2010. 12. 18. 03:18

két érdekességet is mintha felfedeztem volna:

az egyik a kocsi, amit ellopott. valaki bejelent egy lopást körülbelül akkor és ott ahol dexter elhagyta a helyszínt, utána ezt az autót megtalálják jordan chase-éknél helyszínelés közben.

másik, hogy a fotók a romantikus hulladobálásról telihold idején még mindig ott van Quinn fiókjában.

az évad borzasztó semmilyen volt, szerintem jövő szeptemberben még a történéseket is nehezemre esik majd feldiézni. 5/10

sss - 2010. 12. 18. 09:27

“másik, hogy a fotók a romantikus hulladobálásról telihold idején még mindig ott van Quinn fiókjában.”

És? Mit bizonyít az a fotó (amit amúgy sem használ majd quinn)?

tobias88 - 2010. 12. 20. 17:48

Van egy olyan érzésem, hogy a következő évadra halaszották a “Dexter vs 3 kölyök” jeleneteket… Szóval az se lesz leányálom, ha nem lépnek valami eredetit! (Kiderül valaki – esetleg mindenki számára, hogy kicsoda is ő, vagy meghalnak a kölkök)

asd - 2010. 12. 22. 11:34

Nekem tetszett az egész, Lumen-nel mindennel együtt, csak amikor Debra hagyta őket elmenni a fináléban az nem, meg ha jól emlékszem úgy lett vége, hogy végül semmi sem történt, Dexter éli tovább az életét.
4. évadban meg megölik Rita-t, az utolsó percekben, és hónapokig vártam, hogy mi lesz?! Most viszont tényleg semmi sem történt, el sem hittem, hogy az a finálé.

msandor - 2010. 12. 31. 13:22

tegnap este daráltam le az évad második felét, eddig el se mertem olvasni ezt a cikket :-) , szóval nekem nagyon tetszett ez az évad is.
nem tudnám megmondani, hogy jobb vagy rosszabb volt, mint a korábbiak, egyszerűen magával ragadott az egész

a befejezéssel nekem se stimmelt minden, azt vártam végig, hogy mikor lesz benne olyan momentum, ami megdöbbent, és lehet folytatni jövőre, mint az előző befejezése

a kedvenc jelenetem: amikor meg agyabugyálta a lánya barátnőjének a mostoha apját :-)

cstimcsi - 2011. 01. 12. 20:12

Én most végeztem a 4. és az 5. évad darájával.
Szó ami szó a 4. évad magasra tette a lécet. Nekem ez a best ever. Ehhez képest az 5. nem volt annyira jó, de így is rendben volt.
Kedvenc epizód a 6. Szakadtam a röhögéstől a Mr. Plasticmanes üldözös és a Masuka bemutatja az elmélét résznél. Utána vált egyre izgalmasabbá az évad. A végén megkaptuk a rossz fiút az asztalon, lezárták a Lumen fejezetet is, ezekre mind lehetett számítani (csak ugye nem mindenkinek tetszik a megvalósítás). Sztem nem baj, hogy Deb még nem jött rá a bratyó titkára, így van még miért izgulni. Quinnek továbbra is gyanakszik, h Dexnek köze van Trinityhez, de még mindig nem sokkal tud csak többet.
Nekem nagyon tetszett a szereplők karakterfejlődése (Dex, Lumen, Debra, Laguerta). Dexter egyre több emberi érzelmet mutat, ezért is volt fontos Rita halála és annak feldolgozása Lumen segítségével. Sajnálom is Dexet, hogy megint magára maradt, de hát Julia Stiles csak vendégszereplő volt.
Kíváncsi vagyok merre viszik tovább a történetet, most sok lehetőség van. Továbbra is nézni fogom.

DICKtator - 2011. 04. 13. 04:49

Lehet valami egyes kritikákban, mert én is olykor úgy éreztem, hogy nem annyira működik a recept, mint a korábbi évadokban, nem jön át annyira a feszültség néhol. Itt azonban én elsősorban az akciójelenetekre gondolok, melyeket bár láthatóan roppant izgalmasra szántak, repetitívvé válásuk miatt már nem keltették fel igazán a figyelmet – hiszen tudjuk, úgyis meglép Dexter. (Jó példa a 24 erre is, azt én az 5. évad közepén azért hagytam abba, mert minden résznél úgy éreztem, hogy ezt már egyszer láttam.) Egyes jeleneteknél egyszerűen olyan volt az egész, mintha elromlott volna a váltó, a motor, az események felpörögnek, de mégsem ragad magával a lendület. Azért szerencsére voltak kivételek is, például a fogorvos vs nejlonosfickó rész kifejezetten eredetire sikerült, és azért a bossfightnál is lehetett kicsit izgulni – na nem Dexter, de legalább Lumen élete miatt.

De szerencsére a Dexternek csak egyik dimenziója az akció, a lényegi tartalmat már nem az adja, hanem a karakterek fejlődése, a viszonyaik, érzelmeik alakulása, ezért mondom azt, hogy az első bekezdésben foglaltak ellenére nekem tetszett az évad, mégha a negyedik szintjére valóban nem is ér fel. (Szerintem egyébként olyan magasságokban már nem fog járni a sorozat, egyszerűen azért, mert annyira tökéletes ellenfelet, mint Trinity, annyira tökéletes színészi játékkal, mint ahogy John Lithgow megformálta, gyakorlatilag lehetetlen mégegyet találni/kitalálni.) Abban egyetértek, hogy a Laguerta-Batista románc alakulása nem a legérdekfeszítőbb eseményei közé tartozott az évadnak, de még mindig jobb, mintha csak statiszták lennének saját történetek, és személyiség nélkül – és azért lássuk be, elsősorban Laguerta sokat fejlődött az évadban, talán már neki is repedezik kicsit a karrierista, egoista, mindenkin átgázoló énje.
Persze senki nem változott annyit, mint Dexter, az elszaporodó emberi megnyilvánulásai egészen új irányt szabhatnak a történetnek, hiszen az évad végére már eljutott oda, hogy az a kérdés is megfogalmazódott benne, lehetséges-e, hogy a Dark Passangerétől megszabaduljon? Ez adna egy lehetséges kicsengést a sorozatnak, ami Dexter normális, érző emberré válására lyukadhatna ki, de hogy mégse legyen happy end – ami szerintem nem is illene a történethez – pont akkor lepleződhetne le, amikor belül eljutott arra a szintre, hogy abbahagyja a gyilkolást – ez adná az igazán tragikus lezárását a sztorinak, hogy a zárójelenetben az utolsó belső monológ a villamosszékben hangzik el, miután a kamera végigpásztáz a nézelődő-helyiségben összegyűlő megtört ismerősökön. Bármennyire szeretem Dextert, ennél tökéletesebb lezárást nem tudnék elképzelni a drámában egyébként sem hiányt szenvedő történetének.

Persze, hogy a lezárás mikor fog bekövetkezni, az félő, hogy kevésbé a kreatív szempontok alapján lesz meghatározva. Elkezdtem azt érezni a sorozaton, hogy a siker kissé rányomta a bélyegét, mert az újabb évadok berendelésének állandó esélye, és a jövő bizonytalan távlatába vesző elhúzódása láthatóan óvatossá tette a készítőket. Nem mernek igazán nagyot húzni, hogy akár Deb, akár más a csapatból rájöjjön Dexter titkára, mert félnek, hogy egy idő után nem tudnak már mit kezdeni egy ilyen helyzettel, amit visszacsinálni sem tudnak, ugyanakkor a jól felépített karaktereket sem akarják elveszteni ilyen okból kifolyólag. Rita kiírása is, bár látszólag meglepő volt, és én is megdöbbentem rajta, de valójában jól átgondolt lépés volt, hiszen a karakterből kihoztak mindent, amit lehetett, a későbbiekben – ahogy már korábbi évadokban előfordult vele egyébként, még ha a negyedikben én is nagyon megkedveltem, annak ellenére, hogy korábban idegesített – kolonc lett volna a készítők nyakán.

Azt viszont nagyon sajnálom, hogy Lumen nem maradt, nagyon megszerettem a lányt, és jól összepasszoltak Dexterrel, miért kellett elmennie? :'((( Bár pont ezzel világított rá a sötét oldal elengedésének lehetőségére, még legalább egy évadot azért szívesen elnéztem volna kettőjüket, hogy Dexnek végre igazi társa akad, akivel tényleg őszinte lehet. És ez is tartogatott volna potenciált, akár úgy is, hogy megjátszhatták volna a lebukást Dexter bukása nélkül, úgy, hogy Lument kapják csak el – ez is sok drámát, és tanulságot hozott volna a sorozat létének veszélyeztetése nélkül.

Összességében azt mondom, tetszett az évad, és mégha többet döcögött is, mint az előzőek, még így is simán a legjobb sorozatok között van.

Kíváncsi vagyok mivel rukkolnak elő a következő évadra, mert egy újabb főellenség lehet, már kevés lenne, és a szövetségesek terén is szűkül a terület, ha nem akarnak ismételni – ha tehát nem akarják az írók, hogy a sztori ellaposodjon, kénytelenek lesznek valami nagyot húzni. Ráadásul Dexter személyiségfejlődésének is lassan fordulóponthoz kéne érnie, amennyiben az töretlen marad, ami viszont már a sorozat lényegét tekintve is meghatározó lehet. Ezért talán az is jó lenne, ha lassan kitűznének egy vége dátumot, hogy lesz még két-három évad, amire lehet tervezni, és annyi – ezalatt méltó befejezést kaphatna az egész nagyívű történet, és nem kéne attól tartani, hogy egy monster-of-the-year szisztémájú, karakterekkel tuningolt CSI-já változik a sorozat. Bár nekem annyira tetszik a napfényes vagy éppen sötét Miami helyszín, meg az egésznek a hangulata, hogy akkor is évekig nézném, ha arról szólna, hogy éjjel-nappal fánkot esznek a karakterek…

gevin - 2011. 06. 29. 02:28

jövőre meg kell lépniük a Debra előtti felfedést, részletesen kibontva – és szerintem meg is fogják, hiszen az lenne az egyik lehető legnagyobb csavar és előrevetítené, hogy Dex miként válhat emberré, mert ebben azt boncolgatták, hogy talán képes rá.

Julia Stiles-Dexter kapcsolat az évad fénypontja egyébként

szkeptikus_ - 2011. 07. 18. 01:07

Nekem egyértelmű csalódás volt az 5. évad. Egyrészt az ellenfelek miatt. Akármekkora szemetek is voltak, nem voltak akkora kaliberűek, mint az előzőek (ezektől a motivációs-tréner agyhalott dolgoktól meg amúgy is kiver a víz). Másrészt kikerült egy fontos komponens a sorozatból, ami miatt nagyon szerettem. A száraz fekete humor. És erről a 4. évad fináléja tehet. Elismerem csíptem Rita karakterét (majd a könyvekben kárpótlom magam, ott azt hiszem végig életben marad). Nyilván kellett egy igazán ütős twist. Meg is kaptuk. Meg az is biztos, hogy a surburban-családapa-sorozatgyilkos vonalból nem sokat lehetett volna kihozni. Viszont volt benne humor, ami megfűszerezte a sorozatot és ez szerintem elveszett és nagyon befordult drámába, persze nyilván az, de akkor is. A feszültségkeltéssel sem voltam megelégedve Az 1. és 2. évadban sorra kiabáltam föl “aztaku***ákat, amikor szorult a hurok Dexteren, de most szinte még közelebb került a lebukáshoz, és minden még jobban összejött, nekem mégsem volt izgalmas. Talán pont ezért. Nem kell mindig egyre feljebb tornászni a lécet, egyre jobban kiélezni, bár ezzel sokatok biztos nem ért egyet. Szóval csalódás. Az 1. és 2. szerintem überelhetetlen. A 4. tudott nem kis meglepetéseket okozni, meg Trinity tényleg a legbetegebb karakter volt. A 3. elment szódával, de ez az évad nekem olyan volt, hogy “na jó. letudom, ha már itt van”, de nem vártam annyira a részeket mint az az előzőeknél.

Lui - 2011. 08. 05. 23:08

na megnéztem végül én is.

Egyértelmű, hogy nem volt olyan jó évad mint a 4., és ez a finálé sem ütött annyira, de azért simán kijár az 5. évadnak a 8/10.

Az nekem is fájt, hogy nem húzta el a nejlont Debra.. Úgy kellett volna befejezni, egy ekkora cliffhangerrel..

Kár h Lumen kikerült a képből, annyira összeillettek.. :/

BoKk - 2011. 08. 11. 21:25

Na végre befejeztem (daráltam 1-től 5-ig ,de a 7. résznél belefáradtam és most folytattam) és bocsánat, de le kell írnom. Ez kurva jó volt. Csapkodtam a térdem a végén az egész nekem nagyon bejött. Nagyon drukkoltam ,hogy megússzak és persze tudtam ,hogy Dext nem kapják el ,de az volt az elképzelésem ,hogy miután az utolsót megölik Lumen feladja magát ,hogy Dex elmenekülhessen mivel Dexter megemlítette ,hogy vagy Deb-nek vagy Lumennek segít és akkor Lumen már megbékélt volna , de én közben azt akartam ,hogy Happy End legyen mert nagyon elkapott a hangulat ,hogy szeretik egymást ,de tudtam hogyan végződtek az előző évadok és az alapján nem nagyon bizakodhattam, így végül is meg is lett meg nem is.

Angel házassága itt még nem is volt annyira szembetűnő Debra és Quinn szál miatt. Ha jól emlékszem a 4. évadban volt borzasztóan unalmas, fölösleges, ott szarakodtak, őrlődtek ,hogy jaj el kell mondani ,hogy együtt vagyunk közben a másik szálon Dexter: “Ahha, a 3 gyilkos nem is 3 hanem 4 embert öl meg ciklusonként. MEG KELL ÁLLÍTANOM.”. Bánom ,hogy ezeket ne tekertem át.

Remélem a gyerekeket eltüntetik még ennyire se akarom látni, nem azért mert komolyan bajom van velük csak már hiányzik az első évados egyedül van, egyedül gyilkol felállás és közben nem kell senkire se vigyázni.

BoKk - 2011. 08. 11. 21:28

Amúgy az évadok nálam 1., 4. a legjobb ,de az első a favoritom aztán 6. és 2. 3. azokat kétlem, hogy valaha újra nézem. Talán ha elvesztem az összes emlékem akkor, nincs rá nagy esély ,de akkor tuti:D

KillerManó - 2011. 08. 18. 11:11

Pfhuuu
hát engem óriási sokk ért így a két hét alatt…ennyi idő alatt daráltam le a Dexter 5 évadját…
Eddig is mondták a haverok h érdemes megnézni..de valahogy nem vettem rá magam,volt egy pár amiket zsinorba néztem ezért nem unatkoztan,na de a nyári szünet alatt sikerült rávennem magam!
És mennyire nem bánom az egyik TOP sorozatom lett,hirtelen nem is tudnék mit mondani mert túl sok az infó…csak annyit hogy meghalok október 2 ig…:( Addig újra nézem még párszor :D
A magyar hang az valami ultragáz…de sajnos egy két évadot nem találtam fent angolul :( Lehet én vagyok mondjuk a béna…
Na de..kiváncsi leszek mi lesz az 5 évad után..
Ahogy láttam a promot..valami hit cuccra terelik…hát én elviseltem volna hogy Lumen még marad vagy rájön majd esetleg hogy mégis csak benne van az ösztön..Rita halála még mindig sz@rul érint mert akármilyen idegesitő volt mégis kellett a filmbe!Dexnek mndjuk nem szerettem most annyira ezt az arcát hogy belszeret a csajba és nem akarja elengedni,értem én hogy kicsit fejlődnie kell és embernek lennie,de őt pont azért szeretjük mert érzelmileg semleges!Ezen felül tetszett hogy próbál a gyerekekkel apai érzéseket átélni!
Hirtelen most ennyi várom a kövit!!!Kiváncsi leszek,bár a promobol sok nem derült ki:S
Jah és tényleg jó lenne ha Rita is visszatérne mint Harry a fejében :)

rdn - 2012. 01. 04. 02:41

Debrának szerintem leesett hogy Dexter bérlője feltűnően hasonlít a hordós csajokra, arra meg már az előző évadban rájött hogy Dex igaz testvére a hűtőkocsis volt. Talán azért se húz(at)ta el a függönyt mert nem akarta hogy bebizonyosodjon amire minden jel mutat, és Quinn meg Lindy is pedzegetett…

Amúgy tetszett az évad. Lumen jó újítás volt, kár hogy mennie kellett. Az hogy guest starnak volt írva(vagy honnan vették a fentebbi kommentelők?) szerintem nem jelent semmit.

rdn - 2012. 01. 04. 02:52

jah meg mondja mindenki, hogy ebben az évadban nem volt annyira komoly a főellenfél, mint a Trinity. Egy harminc éve sorozatgyilkolót nem igen fognak tudni felülmúlni… jó, hogy nagy város Miami, de tényleg olyan gyakoriak lennének a sorozatgyilkolások arra fele?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz