login |

The X-Factor UK: vége a 7. évadnak – írta CyClotroniC

2010. 12. 14. 18:25 - Írta: vendegblogger

69 hozzászólás | kategória: kritika, reality, video,

If Cher doesn’t win, she’ll win with me and my team.
/will.i.am/

A hétvégén rendezték meg a The X-Factor UK 7. szezonjának döntőjét, ami jóval érdekesebb és színesebb évad volt, mint bármelyik korábbi, bár ezt egy zenés tehetségkutatótól el is várja az ember.  Magáról a szezonról a Top11 magasságában írtam már egyszer, ahová a másfél hónap során össze is kommenteltünk egy szép 900-as adagot, ami azt hiszem, többet mond a szezonról, mintha most leállnék pontozgatni.

thexfactoruk

Aki szeretne felzárkózni, és zavarják a spoilerek, az rossz helyen jár, aki viszont szeretne egy gyorstalpalót kapni, esetleg megnézni, hogy hogyan nyomják a britek a tehetségkutatást, az kezdhet örülni, mert lesznek videók is bőven a tovább mögött. Különösen azoknak a hazai tehetségkutató nézőknek ajánlanám figyelmébe, akik szeretnének egy összehasonlítási alapot kapni, mert érdekes lehet megnézni, hogy hol kik jutnak el a végéig.

Mielőtt belekezdenék, nem árt tudni, hogy a linkelt videók 5 részes listák, tehát a 4 döntőstől 5-5 számot nézhettek meg, elsőként mindenhol a döntőben előadott egyik produkciójukkal, valamint lesz majd egy összeállítás 5 korábban kiesett versenyző legjobb produkcióiról. Itt pedig rögtön meg is tekinthettel 4 közös előadást, köztük a jótékonysági céllal rögzített Heroes című dalukat is.

Különösebb összehasonlításokba nem mennék bele, mert ez már megtörtént a kibeszélős írásnál, viszont nagyon érdekes dolgok figyelhetőek meg, különösen a hazai adásokkal párhuzamban. Azzal szerintem nem árulok el újat, hogy külföldön is megvannak a műsor párbajhősei, az indokolatlanul sokáig bennmaradó bohócok, a sallangmentes mikrofonállvány-énekesek, a korrekt hangú, ám megosztó egyéniségek, a tini kedvencek és a Tesco pénztárosból faragott dívák is.

A fentiek tükrében érdekes lenne foglalkozni a Wagner-effektussal, de ez akkora téma, hogy egy külön írást is megérdemel. Ellenben az utólag közzétett szavazatokat nézve sok okosság figyelhető meg az egész műsor szavazás-pszichológiájáról. Az például egy általános jelenség, hogy ha valaki túlél egy párbajt, akkor a következő héten dupla annyian szavaznak rá, ahogy az is megfigyelhető, hogy 1-2 párbajmentes hét után ismét megnyugodnak/spórolnak a rajongók, így visszaesik kedvencük a veszélyzónába. Talán nem feltétlenül fedi a hazai gyakorlatot, de a briteknél úgy tűnik, igenis értékelik, vagy legalábbis aktivizálják a rajongókat a kimagasló teljesítmények. Szinte mindenkinél megfigyelhető, hogy közel a dupláját, de minimum a másfélszeresét hozzák SMS-ben, ha nagyon odatesznek egy számot.

A többi szavazatos dologgal inkább az adott versenyzőnél foglalkoznék, de külön szót érdemel Mary Byrne lejtmenete, aki megnyerte az első hetet 22%-kal, majd onnantól folyamatosan esett vissza, egészen az elődöntőig, ahol ugyan több szavazatot kapott, mint Cher, de a zsűri 3:1 arányban őt küldte haza. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy külföldön hamarabb fakul az “átlagemberből sztárt csinálunk” mese fénye, ha az előadó nem képes hétről hétre megújulni a színpadon.

A szombati nap sztárduettes napja után Cher Lloyd távozott a versenyből, aki ugyan a negyedik helyen zárta az évadot, de Jay-Z és will.i.am is konkrétan bejelentkezett a 17 éves lányért, akinek nem sok esélye volt rapperként megnyerni a versenyt. Nála tipikusan megfigyelhető az a jelenség, hogy a legkülöncebb, legérdekesebb, legmegosztóbb emberek mindig is jók a Top4-6 helyezésekre, hiszen vagy utálják őket, vagy szeretik, de nyerni még sosem sikerült egynek se.

Ezt alátámasztja az is, hogy kétszer párbajozott már, egyszer a 8. helyről, de amikor feladta egy kicsit a saját stílusát, és a lassú Stay-t énekelte, akkor alig 1%-kal maradt le Matt-től és a második helyen zárta a hetet. A 4. hely kifejezetten szépnek is mondható, hiszen gyors számmal, főleg rappel, nem lehet egyáltalán érvényesülni a versenyben, mivel a meghatóbb, lassabb balladák jobban hozzák a voksokat. Ez különösen a magyar versenyekkel párhuzamban érdekes, mert egy olyan országban, ahol minden egyes adásba kell rakni egy Cserháti, Zorán vagy Máté Péter számot, nem biztos, hogy sokan lenyelnének egy Elton John/Eminem mashupot.

Cher-nél egyébként külön érdekes a netes hype, és a külföldiek érdeklődése is, hiszen ami az SMS-eknél nem nyilvánult meg, az YouTube nézettségben és facebookos rajongásban nagyon is, mert ezeken a területeken simán verte Mattet is. Mondjuk az is igaz, hogy elő-karácsonyi ajándékként kapott egy csontvázat is a lábtörlőjére, szóval nem volt mindenkinek a szíve csücske. Valahol itt kezdődik a megosztó szerepkör.

A Simonék által házilag összebarkácsolt One Direction fiúcsapat a 3. helyig jutott, akik jól láthatón tényleg a törzsrajongóikból éltek, mivel minden egyes héten a  3-4. hely valamelyikén végeztek, és szinte mindig hasonló arányban. A fiúcsapat mellett szólt a tinifaktor, meg a sok-sok lokálpatrióta SMS is, ennek ellenére nem sikerült Simonnak a bravúr, és még mindig nem volt csapat-kategóriás nyertese a műsornak.

Náluk a leginkább azzal volt a gond, amit fent is írtam, hogy volt egy nagyon erős bázisuk, de annyira nem tudtak extra dolgot letenni az asztalra, hogy új rajongókat szerezzenek. Az előadásaikat többnyire az jellemezte, hogy a közös részeknél nagyon szépen harmonizált a hangszínük, de egyénileg nem mindenki tudta ugyanazt a szintet hozni szólóban, mivel került a csapatba egy középszerű és kifejezetten gyenge tag is.

Fentebb ugyan írtam a tinifaktort, de ennek az erejét is kár lenne túlbecsülni, hiszen mindössze 3%-kal kaptak több szavazatot szombaton, mint a 4. helyen búcsúzó Cher, tehát nem sokkal többen szavaznak az 5 fiatal srácra, mint a különc rapper lányra.

Rebecca Ferguson hozta a műsor díváját, aki Cher és Katie mellett a konzervatív, kimért, de egyedi hangszínű énekesnő vonalat képviselte. Az első négy hetet a középmezőnyben kezdte, de a 4. heti Wicked Game-je meghozta számára a sikert, és azonnal felugrott a 2. helyre. Érdekesség még, hogy Matt-tel közösen nagyon sokat profitáltak Katie kiesésével, mert nagyon elhúztak másik két versenytársuktól, feltehetőleg az átszavazásoknak köszönhetően.

Sajnos/szerencsére mi nem láthattunk bele annyira a helyi bulvár áradatba, de mindenki az egyik legszerethetőbb versenyzőnek tartotta, ami egészen a döntőig nem jött át az élő adásokból. Ezzel persze a rajongói lehet, hogy vitatkoznának, de nekem inkább hideg és távolságtartó volt néha, mint egy kedves, szerény, két gyermekes családanya. Végül 6%-kal maradt alul a végső győztessel szemben.

Matt Cardle gond nélkül hozta le a műsort, aki az első héten még csak 2. helyen zárt, majd a 2-7. hét között a szavazatok negyedét, végül Paije és Katie kiesése után már közel 40%-át kapta meg hétről hétre. A kibeszélőben is tobzódtak a Matt rajongók, és akinek esetleg más is volt az abszolút kedvence, az minimum a második helyen Mattnek szurkolt.

Matt egyébként maximálisan megérdemelte a győzelmet, ezt szerintem nagyon kevesen vitatják, hiszen tényleg minden megvolt benne, ami kell ehhez a szakmához: a hangterjedelme és a karakteres hangszíne mellett nagyon sokszínű előadásokat láthattunk tőle, a lassú számokban rendszerint képes volt átadni az érzelmeket, belakta a színpadot, hangszeren játszott, emellett egy kifejezetten szerény, visszafogott képet festett magáról, ráadásul nem próbáltak meg belőle tinibálványt csinálni.

Mindenképpen nagy előnye volt, hogy rendkívül jól lavíroztak a kommersz és az egyedi között dalválasztások terén, mert többnyire maradtak a lassúbb, balladásabb vonalnál, de mindig tudtak valami egyedit belevinni, így gyakorlatilag megfelelt annak is, aki uncsinak találta Rebeccát, illetve annak is, aki nem volt maradéktalanul elégedett Cher hangi adottságaival.

Szerintetek kinek kellett volna nyernie a műsort? Bármelyik most futó magyar tehetségkutatóból valaki befért volna ide a 4-es döntőbe?

69 hozzászólás Ne habozz!

fgery1988 - 2010. 12. 14. 18:42

Engem Cher megvett a Stay-el. De lehetett tudni, vagyis számomra, az elejétől már ,hogy Matt lesz a befutó.

Hooligan - 2010. 12. 14. 18:50

Tyű, ez aztán tartalmas volt, köszi szépen.

Johnn1 - 2010. 12. 14. 18:56

Én jöbban örültem volna egy Cher – Matt döntőnek.:) Viszont így is tökéletesen megfelel, Matt-ben megvan az a sokat emlegetett “X”.

Szerintem, Janicsák Veca simán befért volna a legjobb 4 közé az angol X-Factorban is.

matt - 2010. 12. 14. 19:01

szerintem magyarok közül sehol senki nincsen egy ilyen szinthez képest, egy részről hangi adottságokat tekintve, egyéniség kérdésben meg még annyira sem.
cher állítólag már hivatalosan is aláírt will.i.am-mel, tehát nincsen semmi gáz, remélem kiviszik amerikába és akkora sztárt csinálnak belőle amekkorát csak sikerül. arra mondjuk így utólag kíváncsi lettem volna, hogyha dannii-t kapja mentornak akkor hogy alakul a sorsa, neki talán szerethetőbbé sikerült volna tennie, talán cher saját stílusának a rovásásra is. jó volt ez így.
és ez volt az első tehetségkutató, ahol tulajdonképpen jól tippeltem meg a végeredményt, eléggé meglepődtem, de elégedett vagyok teljesen :)

cabelito - 2010. 12. 14. 19:01

engem cher már a turn my swag on-nal megvett… :)

Pesszimista Pista - 2010. 12. 14. 19:04

Szerintem lett volna olyan, aki befért volna a magyarból ide. Nem mindegy, hogy milyen háttérmunkások vannak, milyen színvonalúak a kreatív dolgozók, illetve hogy mennyi pénzük van rá, és ezért az angol X, sokkal profibbnak tűnik, egy komplett, egészen látványos videóklippet hoznak össze minden egyes fellépőnek, és a mentorok, és hangtanárok is jóval színvonalasabbak gondolom, mint a magyar esetében. Persze én laikus, hozzá nem értő vagyok, de így látom.

Pesszimista Pista - 2010. 12. 14. 19:07

Illetve 50 millió emberből könnyebb válogatni, mint 10-ből. Már a meghallgatás sorozat is hosszabb volt náluk, ha jól emlékszem.

Az előbb lehagytam, gratula a cikkhez, minőségi munka!

CyClotroniC - 2010. 12. 14. 19:09

Pesszimista Pista: Ezzel részben egyet értek, másrészt nyilván egy előadás összképén sokat dob a zeneválasztás is, és szerintem a hazai showknak ez a legnagyobb problémája, hogy nem tudnak igazán jó versenydalokat adni mindenkinek.

Meg érdekes a kérdés megfordítva is, hogy itthon a teljes UK-s mezőnyből ki hol esett volna ki, és ki nyerte volna a műsort. Meg azért vannak még érdekes aspektusok, pl érdemes összevetni a Szíj Melindás és az Aiden Grimshaws Mad World-öt is. Nem azért, hogy gonoszkodjak, de na…

Pesszimista Pista - 2010. 12. 14. 19:14

CyClotroniC értelek, nem is Szíj Melindára gondoltam, és jelenlegiek közül egyik előadást sem vetném össze. De pl anno Caramel – Szálok a dallal saját dala simán tarolt volna az angol X-factorban is, megfelelő körítéssel. Persze tévedhetek is. De ez csak egy példa, néhány emberben szerintem ott van az alapanyag a mostaniak közül is. A dalválasztás is egyébként szakemberek hozzáértését tükrözi, a jó szakember meg nem olcsó :) Geszti is volt hogy mellényúlt, szóval nálunk a kvázi legnagyobbak se olyan jók. Feró esetében például nem is hinném, hogy ő választja a dalokat.

fakó békakecske - 2010. 12. 14. 19:15

veca befért volna,bár kitudja playback nélkül mit tud ugy igazából…

aykos - 2010. 12. 14. 19:18

Remek írás, remek verseny és remek győztes. Én személy szerint élveztem a műsor teljes egészét elejétől a végéig.
Egy kérdés a szerzőhöz: hol tudtad megnézni a szavazatok arányát?

CyClotroniC - 2010. 12. 14. 19:19

aykos: Linkelve van a cikkben, feltették a hivatalos itv-s X-es oldalra, de a wikipedia-s oldalon ezt szemléletesebben meg lehet nézni az összesítő táblázatban, valahol a harmadánál/negyedénél kell keresni.

aykos - 2010. 12. 14. 19:21

Köszöntem!

glarion - 2010. 12. 14. 19:33

Neeeeeeee. Most kezdtük darálni, miért kellett bevágni a top4-et képben? (Feltételezem, mert ők voltak a legjobbak eddig)

kisby - 2010. 12. 14. 19:36

Nálam Cher volt a kedvenc már a selejtezőtől, de nyilvánvaló volt hogy nem nyerheti meg a műsort valaki ilyen egyedi stílussal.
Amit pedig cikkben írtál rám is igaz, második kedvenc Matt volt. És igen, baromira megérdemelte a győzelmet.
Paije megérdemelte volna még szerintem hogy előrébb jusson, szimpatikus srác volt remek hanggal.

Azt kizártnak tartom hogy a hazai verzióból bárki komolyabb eredményt tudott volna elérni(értem itt akár a 16 közé jutást). Norbit leszámítva egy sótlan bandának tűnnek az angol csapathoz képest, ő meg hangilag nem tudna labdába rúgni. Mondjuk ennek ellenére nálunk is lásd hol tart, de valamiért nem hiszem hogy kint annyira kajálnák őt a népek. Na de a magyar adás elemezgetésébe már inkább nem mennék bele ez alatt a poszt alatt… :D

Mindent összevetve az eddigi legjobb szezon az eddigi all-time kedvencemmel, rajta kívül is sok jó egyéniséggel, és egy megérdemelt győztessel:)

vikkancs - 2010. 12. 14. 20:07

Én úgy gondolom, Nicolas befért volna az angol mezőnybe. Főleg az érdekes hangszíne miatt. Meghogy szinte mindig hibátlanul énekel, stabil, összehasonlítva olyan mint Rebecca.
Mattnek is nem mindennapi hangszíne van, szerintem ez is volt a sikere kulcsa. Kevés ilyen énekes van, nekem most hirtelen kettő jut eszembe: One Republic énekese-Ryan Tedder, vagy a Maroon 5 énekese-Adam Lavine.

Connie - 2010. 12. 14. 20:08

Jó kis post, eddig nem néztem külföldi tehetségkutatókat (magyarokat is csak néha), de most lehet, hogy fogok:)

potpapa - 2010. 12. 14. 20:08

Már a másik topicban megírtam, de ide is :). Rebecca fanként Rebeccának kellett volna nyernie.

Itthoniak közül Szirota Jennifer, Hegyi Dávid, vagy Muri Enikő sztem simán befért volna. Hja, hogy itthon ilyen-olyan indokokkal már a mentorok házából kitették őket? Ez van.

bounty - 2010. 12. 14. 20:34

A 4-es döntőbe a tinifiúk helyett simán befért volna pl. Kökény vagy Veca.
Matt abszolút megérdemelten nyert, világszínvonalú a hangja, muzikalitása, az elejétől őt tartottam legesélyesebbnek, miután Cher a bemutatkozó szereplése után lejtmenetbe fogott, sose hozta már azt a színvonalat számomra.

darkdave - 2010. 12. 14. 20:36

Jennifert azért nem vitte be a geszti sztem, mert nem szavaztak volna rá és szerintem ő még próbálkozni fog.

Muri Enikőt vittem volna, de ha megint csak marketing szempontból nézzük, egy kislányos anya nagyobb fogás mint a könnyen unalmassá válható leányzó.

Hegyi Dávid befért volna, bár szerintem csak király l helyén.

lanyka - 2010. 12. 14. 20:36

mondjátok már meg, h ki az a gyengébb énekes a One Directionben? Mármint én el vagyok ájulva tőlük (:P) de már többször is hallottam, szóval kíváncsi vagyok. :)

Arky - 2010. 12. 14. 21:01

lanyka: barna felnyírt hajú gyerek

mignon - 2010. 12. 14. 21:09

Én nagyon sajnálom, hogy nem Rebecca nyert, engem Matt előadásai mindig halálra untattak, míg Rebecca hangja elképesztő és minden szám szinte rezonált az emberben. Arról nem is beszélve, hogy nekem (ezek szerint kivétel ként) teljesen átjött, hogy Rebecca milyen szerény,és mennyire önbizalom hiányos.
Remélem valaki őt is felkarolja, mert az oké, hogy a kicsit beképzelt “én egyéniség vagyok” Chert felkarolják,de azért Rebeccát nem szabadna hagyni elkallódni, ilyen gyönyörű hanggal.

kendall - 2010. 12. 14. 21:17

Ne vicceljünk már senki nem férne ide be a magyarok közül!:D

Matt megérdemelten győzött, de Rebecca hangja fantasztikus és tényleg nagyon szerethető!Remélem nagy sikere lesz!!

CyClotroniC - 2010. 12. 14. 21:17

lanyka: A félvér srácnak semmi hangja sincs, asszem ő Zayn, ha jól tudom :)

Maya - 2010. 12. 14. 21:19

Rebeccának kellett volna nyernie hatalmas tehetség lenyűgöző hanggal!Én is inkább Matt előadásait untam….
1D meg szerintem az egyik legjobb csapat az X-factor történetében!

CyClotroniC - 2010. 12. 14. 21:23

Amúgy szerintem egyértelműen Cher a leginkább popsztáralkat a mezőnyben, akit ha nem kommerszesítenek el, sokra viheti. Matt-nél ugyanez a félő, hogy nem kapja meg egyéni előadóként a zenei kreativitást.

Női énekesek között egész jól tud imaget építeni a popipar, de fériaknál ezt nem tapasztaltam, max azok lógnak ki a mezőnyből, akik mögött együttes is, lást a fentebb említett példákat (One Republic, Maroon 5), vagy mondjuk a The Script.

Rebecca egy díva, és mostanában erre nincs nagy tér a piacon szerintem. Mondjatok olyan énekesnőket, akik a régi Whitney Houston-os vonalat hozzák manapság, mert ez Rebecca stílusa, és én ilyet mostanában nem láttam.

A One Republic, ha jók, ha nem, simán befuthat, mert jelenleg fiúbandák nincsenek, és hát Justin Bieber se azért ilyen sikeres, mert leénekelné a komplett a X-Factor mezőnyt.

Saját kérdésemre válaszolva lehetne egy-kettővel próbálkozni a hazai adásokból (Reni, Veca, Nikolas mondjuk), de lássuk azért azt is, hogy Treyc, Katie, Aiden vagy Paije minimum az általam említett magyarok szintjén volt, ha nem feljebb és simán búcsúztak a Top6 előtt. A tekintetben ajánlom azoknak a 2. videómontázst, akik nem követték hétről hétre a műsort, hogy kiket szórtak ki :)

CyClotroniC - 2010. 12. 14. 21:26

Ja és végre előjöttek a Rebecca drukkerek, mert mi a kibeszélőben nem nagyon értettük, hogy ki szavazna rá. Cher-rel szemben elfogult vagyok, így nem is említem az ő produkcióit, bár a Stay-t tutira lehetne, de talán az egész évad legjobbja Matt volt az 5. héten a “The First Time (Ever I Saw Your Face)” előadásával. Na az olyan szinten volt, hogy olyan hangilag senki, még Rebecca se produkált a szezon során.

Matt és Rebecca amúgy egytől egyik tökéletes hangú versenyzők voltak, az ő megítélésük leginkább a dalválasztásaikból fakadóan ízlésfüggőek. Nálam is egyértelműen Cher & Matt volt a kedvenc ebben a sorrendben.

skylaner - 2010. 12. 14. 21:49

Jó írás!
Mivel követtem az előző topicot, így sok mondani valóm nincs :)
Egy kérdés, volt a One Directionnak olyan száma amiben a kis szőke srác ( nem tudom a nevét) énekelt volna solot ? Lehet, hogy nem figyeltem eléggé, de én nem emlékszem ilyenre :D

Xsz - 2010. 12. 14. 21:51

Egyértelműen Mattnek kellett nyernie, örülök Chernek is hogy idáig elvitte. A magyarok közül senkit se tennék be ide mert nem csak a dalok kiválasztásának tekintetében sehol sincsenek de az előadásmódba se. pl.: magyarba egy egyedi előadás sincs ha meg egy-egy akad akkor a csőlátású zsűri-mentor egyből lehurrogja hogy az eredeti jobb. Csak a karaokee megy ezerrel. A briteknél meg pont fordítva van ha karaokeet adsz elő akkor a mentorok azt szóváteszik hogy…

skylaner - 2010. 12. 14. 21:58

Rebeccanál kár volt kihagyni a Sweet Dreams-t és a Show Me Love-t. Nem kedveltem a csajt, de ezt a 2 számot nagyon jól énekelte.

Bazsy - 2010. 12. 14. 22:08

Én Mattnek drukkoltam már az elején az Amy Winehouse számban kiderült milyen különleges hangja van azután a Bruno Mars szám volt még isteni és vele még a Britney szám is király volt.
Cher Turn my swag on nagyon tetszett, de utánna nagyon legyengült a szemembe egészen a Stayig és az utánna következő számai is nagyon jók voltak.
Szerintem megérdemelte a győzelmet Matt és szívesen hallgatnám a cdjét.

CyClotroniC - 2010. 12. 14. 23:31

skylaner: A Top5-ök értelemszerűen szubjektív válogatások, nekem a lassú James Bond-osabb vonal jobban bejött Rebecca-tól, de természetesen ha valakinek ennyiből megtetszik, az rákeres a többi produkcióra is, aki meg látta a szezont, annak meg végülis nem is olyan lényeges a videócsomag.

meroving13 - 2010. 12. 14. 23:33

Rebecca Fergusonnak kellett volna nyernie……. sokkal egyedibb, és szerethetőbb volt mint a srác, akinek bár nagyon jó hangja van, de semmi eredeti nincs benne..
Egyébként meg a másik kérdés nehéz..
Talán Nikolas befért volna a UK top4-be… talán. Katiet, és a One Direction-t leszámítva az angol verzióban sztem mindenki jobb/eredetibb volt mint bármelyik hazai tehetségkutatóban akárki, a már említettet leszámítva.

Wini - 2010. 12. 15. 00:33

Matt egyértelműen megérdemelte a győzelmet, végig stabil, és jó teljesítményt hozott. Nem csak énekes, zenész is. Mégis, másokhoz hasonlóan, Cher volt a kedvencem, szép lassan adta el magát, és utána bármennyire is rossz teljesítményt nyújtott, nem tudtam nem szeretni. One Direction egyértelmű guilty pleasure kategória. :) Rebecca unalmas volt, nekem nem volt elég a szerethető díva. Ugyanakkor a másik nagy kedvencem Aiden korán kiesett, de a Mad World-je akkor is a kedvenc előadásom marad a 7. évadból. Üdv és köszi CyClotroniC-nak, vikusznak, és mindenki másnak, akikkel együtt izgultuk végig az évadot. Remélem CyClotroniC számíthatunk rád az US X-en is.;)

lillus - 2010. 12. 15. 00:36

Viccelsz?Rebecca egyedibb,mint Matt?Persze ez szubjektív,de én úgy éreztem,h Rebecca minden héten ugyanazt csinálja.Áll,mint akit odaszögeztek és meg sem moccan. Nem vitás,mindkettőnek nagyon jó hangja van,de az X számomra Mattben van.

Lewis92 - 2010. 12. 15. 00:47

Cher (L)

Xsz - 2010. 12. 15. 01:03

meroving13: ” srác, akinek bár nagyon jó hangja van, de semmi eredeti nincs benne..” Ez kicsit erős volt nekem :D
Végül is csak az összes száma egyedi és ütős de semmi extra :D Amugy nem értem hogy mit értesz az alatt hogy nem eredeti

CyClotroniC - 2010. 12. 15. 01:08

Nekem ott dölt meg a dolog, hogy Katie nem eredeti. Na őt is lehetett szeretni vagy utálni, de egy tuti, hogy hétről hétre benne és Cher-ben volt a legtöbb eredetiség.

Res1st - 2010. 12. 15. 02:48

Először is grat Cyclo nagyon jó írás lett. Én nem értettem, hogy ment tovább Katie mikor ott volt Gamu, nekem itt volt az első problémám. Azt sem értem Wagner, hogy jutott el addig ameddig.

Nekem is Cher volt a kedvencem aztán jött Matt. Rebecca is nagyon jó volt, bár voltak kifogásaim azzal kapcsolatban tényleg, hogy egyszer nem volt képes megmozdulni, csak egyhelyben állni. Senki nem említette meg, de szerintem Cher a duettel bukott nagyon nagyot a döntőben. Will I Am borzasztó prája volt ott neki. Kb bármelyikünk tudott volna ott olyat énekelni, mint ő akkor. Ritmusban nem volt, hangja se volt, vicc volt. One Direction egyetlen értékelhető száma az a Torn volt szerintem az összes többiben teljesen viccesnek tartottam, hogy Mattnek egyedül erősebb hangja van, mint nekik ötüknek együtt.

A magyar kérdés az meg szerintem nagyon komplex. Nem lehet összehasonlítani azt a stábot, ami az angol versenyzők mögött van, ahhoz amit itt kapnak. Én meg vagyok győzödve arról, hogyha Vera vagy Nikolas ugyan ilyen hátérrel rendelkezett volna biztosan sokáig vitték volna. Vannak magyar tehetségek is, nem kell elkeseredni, csak tényleg én szívesebben vinném ki őket és versenyeztetném őket ilyen környezetben mint itthon. Nem bírok végignézni egy magyar adást mióta megnéztem az angolt. Akkora különbség van a show elemekbe, meg az egész szervezésbe, hogy az leírhatatlan.

Tudnék még itt oldalakat írni, de szerintem ennyi is elég volt. Még egyszer kösz a színvonalas írást, és azoknak is akikkel együtt tudtam végig izgulni a kibeszélőben. Jó kis évad volt, már várom a következőt!

zongi - 2010. 12. 15. 09:41

Cher!! :)
Nekem Matt hangszíne nem jön be, nemhiába Cher fun vagyok :))
Szerintetek mennyi idő alatt raknak össze neki egy albumot, mikorra várható az első klipje?
Azért ez vmiféle magyar sajátosság (a kommentelők között legalábbis),h nekünk Cher jön be…

mirelitkacsa - 2010. 12. 15. 09:56

Köszönet a cikkért, most már tudom, mit darálok vizsgaidőszak után. Cher szerintem átkozott jó, remélem sikerül befutnia :)
Viszont a magyar a nyomába se ér. Mármint rég abbahagytam, mert szánalmas és mondjuk tény, a dalválasztás és színpadkép terén van még mit fejlődnie a magyar változatnak.

Shaba22 - 2010. 12. 15. 10:43

Követtem az első három élő show-ig, azóta nem értem utol magam. De mindenképpen ledarálom utólag, mert kíváncsi vagyok minden előadásra. ;)

vikkancs - 2010. 12. 15. 11:06

Azért abba a hibába sokan beleesnek, hogy azt az X factor UK-t hasonlítják össze a magyarral, ami már hét évad óta megy. A másik meg az anyagi, szakmai háttér. Ezt sem lehet összehasonlítani. Pl. sokszor elájultam, hogy milyen k…a jó színpadi képet, koreográfiát hoztak össze az angolok.
Talán ebben fel tudták venni a versenyt a magyar X faktorosok az angolokkal, a koreográfiákkal.Ha megnézzük, hogy a Megasztárban milyen a koreográfia volt?!?!. ::))
OFF: CyClotroniC: a OneRepublic énekese pl. azért is igen befutott, mert kiváló zeneszerző-producer is. (Pl. Beyonce-Halo, Leona Lewis-Bleeding Love, Happy, de nagyon-nagyon sok előadóval-előadónak dolgozik, rengeteg Grammy-díj tulajdonosa, érdemes a Wikipedia-ját megnézni)
Rebecca hangilag meg talán azt a vonalat erősíti, amit Amy Winehouse, Adele, Duffy képvisel…

buzsu4ever - 2010. 12. 15. 11:27

MATT! elejetol neki drukkoltam… hihehetken
REBECCA – nem lehet szavakat talalni ra!

skylaner - 2010. 12. 15. 13:31

A délelőttöt azzal töltöttem, hogy letöltöttem Youtuberól Matt és Cher összes produkcióját, átkonvertáltam őket és feltettem telefonomra. Így bárhol, bármikor vissza tudom nézni :) Ez volt az első X Factor amit néztem és teljesen megérte.

dzsiaj - 2010. 12. 15. 15:29

Res1st: Gamunak valami gond volt a vízumával, asszem ki is paterolták az országból, így Cheryl nem is vihette magával. A műsorban Cheryl nyilván nem mondhatta ezt ki. A merészsége amúgy fenomenális: ott van 8 db reményteljes előadó a mentorok házában, közülük 6 afro-amerikai, 2 fehér, ráadásul mind Katie, mind Cher csúnyán elkl*rták az ottani szereplésüket, simán haza lehetett/kellett volna küldeni őket, ehhez képest…
Wagner hosszú pályafutásának pedig két oka van: egyfelől a sajnálat, az hogy ő nem képes olyat teljesíteni, mint a többiek, folyton szidják a mentorok, fújolja a közönség…tuti, hogy emiatt rengeteg szimpátia szavazatot kapott. Másfelől pedig van egy nem is olyan kicsi réteg, akik rühellik az X-faktort, karaoke-versenynek csúfolják(vajon mit szólnának a magyar verzióhoz?), és sportot űznek abból, hogy direkt a legrosszabbra szavaznak, hogy ezzel is lejárassák a műsort. Nekem is itt ajánlották, így tudom javasolni ezt a weboldalt: http://www.votefortheworst.com , konkrétan pedig mondjuk ezt az írást: http://www.votefortheworst.com/story/666651/wagner-cut-robbed-vftw-shoutout-from-simon-victory

liza01 - 2010. 12. 15. 15:53

én nem követtem teljesen nyomon, de engem cher megvett magának még a legelső selejtezőjében…
de matt is szimpatikus

lesz a magyar x-faktorról is majd “összefoglaló”?

winnie - 2010. 12. 15. 16:12

“lesz a magyar x-faktorról is majd “összefoglaló”?”

ha ír valaki és elküldi, akkor igen. mi nem írunk.

bn_volt - 2010. 12. 15. 16:32

Nálam Rebecca volt az abszolút kedvenc. Rég nem volt rám ilyen hatással egyetlen egy énekes sem, mint ő. Volt pár olyan dal, ami az ő előadásban sokkal jobb, mint az eredeti.
Pl.: A Change is gonna come. Tökéletes dalválasztás volt a részéről, abban az élethelyzetben. Olyan szinten ütött, hogy még most is libabőrös leszek, ha meghallom.
Nekem teljesen átjött, hogy milyen egy normális, szerethető, kedves emberke és nagyon drukkolok neki, hogy hosszú és sikeres karrierje legyen.
Rebecca, Matt és Cher volt nálam a végső sorrend.

A One Direction nem nyújtott értékelhetőt szerintem, a tinilányok juttatták tovább őket, mert a hangi adottságok alapján már rég nem lettek volna sehol.

Zane - 2010. 12. 15. 16:58

Majd egyszer meg akarom rendesen hallgatni a top 4 számait, mert érdekelnek, időhiányban egyelőre csak Matt és Rebecca finálé dalaiba hallgattam bele, ezek alapján nálam az utóbbi nyert volna. :)

Res1st - 2010. 12. 15. 17:57

dzsiaj: WOW, ez az oldal nagyon kemény. Kösz, hogy megosztottad velem/velünk!

CyClotroniC - 2010. 12. 15. 18:14

dzsiaj: Pedig terveztem külön Wagner-jelenség spotot a votefortheworst-tel együtt, de szerintem még így is lesz értelme :)

Zane: Ezért mondom, hogy ízlés kérdése, Rebecca jó hangú, de jellegtelen, Matt-ben több az érzelem, és színesebb dalválasztásai vannak.

CyClotroniC - 2010. 12. 15. 18:16

Cher-t amúgy már wikin beírták a will.i.am istálóhoz, ami nyilván nem kézszpént kategóriás dolog, de a legjobban az ő lemezét hallgatnám meg, így szurkolok, hogy igaz legyen a hír, bár Jay-Z jobb lett volna.

Robotcsiken - 2010. 12. 16. 15:22

Cher lemezére én is vevő vagyok!

Robotcsiken - 2010. 12. 16. 15:24

Ja, és a Grimshaw gyerek is baromi jó volt!

vikusz - 2010. 12. 16. 20:39

Vicces, hogy az RTL-en hallom…de tényleg George Michael lesz az egyik US mentor??

vikusz - 2010. 12. 16. 20:41
winnie - 2010. 12. 16. 21:40

nem. ő a sokadik név, akit bedobnak. nemsokára bejelentik, akkor lesz biztos.

lostgab - 2010. 12. 19. 00:40

Még mielőtt bármit is írni, mindenképp ki kell fejeznem az iránti boldogságomat, hogy Matt nyert :D. Szerintem nagyon megérdemelte a srác a hangszíne is különleges, talán a Coldplay-es Chris Martinéra hajaz.
A többiekről… nekem Mary kifejezetten idegesítő volt, a túlzott mutogatásával, meg a furcsa éneklésével nagyon csodálkoztam, hogy benne volt a legjobb négyben. Cher, mint ahogy írtad a kritikában, túl megosztó volt, van EGY réteg, aki bírja ezt a stílust, nem volt esélye a nyerésre. Egyébként az, hogy állítólag will.i.am már le is csapott rá, mindent elárul. Szerintem ő lesz az egyik, aki tényleg nagyot tud profitálni a műsorból.
A One Direction pedig az a fiúcsapat, akiknek lesz egy jó kis slágerük, azt el hallgatjuk a rádióban egy fél évig, aztán felnőnek és vége a mesének. Pedig nem rosszak a srácok, és működtek együtt rendesen, hangilag – ahhoz képest, hogy úgy rakták össze őket – nagyon jók voltak, és persze nem elhanyagolható a (szerintem) kissé halvány, de meglévő eyecandy faktor sem. Megérdemelten voltak ott a döntőben, és én azért számítok egy albumra tőlük.
Rebecca nálam olyan felemás volt. Nem illett össze a gyönyörű hang a beesett vállú, szégyenlős nővel. Többnyire engem untatott, bár volt néhány jó megmozdulása. A legjobb produkciója talán a Make You Feel My Love volt, egyébként is szeretem azt a számot, de a hangjával adott még hozzá valami pluszt, ami miatt elhallgatnám a dalt órákig.
Matt-ről már nem nagyon tudok írni, imádtam a hangját, pont annyira sztárolták, amennyi még belefért, abszolút megérdemelten nyerte meg a versenyt (mondjuk mikor azt mondták, hogy Rebeccával kell ott állnia, egy pillanatra megállt bennem az ütő). Volt szerencsém Angliában élőben végignézni a szombati és a vasárnapi részt is, és kaptam kicsit az ottani nézők véleményéből is. Ez alapján gondoltam előtte azt, hogy bizony, ha Rebeccával áll ott Matt a végén, mégsem olyan biztos a győzelme, amit már a 2. élő show után odaadtam neki. :) Mindketten visszafogottak voltak, lassú dalokkal jöttek, ami úgy tűnik, nagyon bejön ott a népnek.
A magyarok közül nem igazán tudom, hogy kit lehetne melléjük rakni, talán Janicsák Vecát vagy a Megából Tolvai Renátát.
Ja és még annyit akartam, hogy ezzel az utolsó két résszel engem már most megvettek a következő évadra is: Robbie Williams aztán meg Take That?! :D Lényeg, hogy nagyon jól szórakoztam. Lehet, hogy belekezdek az ausztrál darájába? :)

lostgab - 2010. 12. 19. 00:41

hopp késő van: bármit is ÍRNÉK…

D. - 2010. 12. 22. 15:50

Szerintem befért volna hozzájuk is Nikolas vagy Veca az x-faktorból, Azt gondolom Cher volt a legjobb vagy nem tudom. Mind tehetségesek úgyhogy mindegy is, ki győzött.

Pavert - 2010. 12. 30. 23:29

Hali, nagyon jó összefoglaló volt, köszönet érte! Én is Matt győzelmében reménykedtem, engem már az első válogatásnál elvarázsolt.

http://www.youtube.com/watch?v=VSph1cRiG4M

Véletlenül valaki tudja-e, h itt ki az eredeti előadó, mi a szám címe? Kíváncsi vagyok rá, de szerintem, nem fog tetszeni annyira mint ahogy Matt előadta.
Mindenkinek sikerekben gazdag boldog újévet kívánok!!!

CyClotroniC - 2010. 12. 31. 11:28

Pavert: Szerintem elég jó az eredeti is :)

Amy Winehouse – You Know I’m No Good
http://www.youtube.com/watch?v=Ll7UFxqI2pM

Pavert - 2011. 01. 02. 13:35

Köszi szépen CyClotroniC!!!

aronherpai - 2011. 02. 06. 12:13

A helyzet az, hogy az angol tehetségkutatók sokkal színvonalasabbak…. tehát egy magyar x-faktoros nehezen tudott volna érvényesülni mellettük….vastag csaba szerintem itt be se jutott volna….wolf kati, nicolas, és veca esetleg….de ez sem biztos….
Ha megnézzük az angolok legrosszabbikát az itthon talán a legjobb lenne…
óriási a különbség a kettő között, már ha csak a zsűrit nézzük meg…. sok múlik a zsűrin, lehet, ha az angol zsűri lett volna Magyarországon többet hoznak ki a magyarból, és biztos vagyok benne, hogy sokkal színvonalasabb lett volna az egész…így egy nagy szar volt…

vikkancs - 2011. 02. 07. 19:28

http://justjared.buzznet.com/page/2/ –Simon Cowell az amerikai X-faktorról

vikkancs - 2011. 02. 13. 11:17

Bocs, hogy ide írom, de elkezdte valaki nézni a dán X Faktort?

Regina - 2011. 06. 12. 12:41

hol tudnám elkezdeni ledarálni ezt az évadot az xfactorból? :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz