login |

Medium: vége a 7. évadnak. És a sorozatnak is.

2011. 01. 22. 23:15 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Ismét egy olyan sorozat a kevesek közül, melynek megadatik az, hogy az írók megírják az utolsó részét – mintha az tényleg az utolsó lenne. És ismét egy olyan sorozat, ahol lehet egyenesíteni a kaszát abban az esetben, ha az embernek nem tetszik a lezárás. Mert ezekben az esetekben nincs mentsége az íróknak, ilyenkor nem csak hirtelen félbeszakad a sorozat és az évadzáróból sorozatzáró lesz, hanem ők valóban is így akarták befejezni. És a Medium befejezése rettentő fura volt, tuti, hatalmas lenne a felháborodás, ha sikeres fansorozat lenne. Így csak kis fórumokban megy a háborgás – sok negatív véleménnyel száll szembe pár pozitív. Tavaly a 6. évad zárórészére azt gondoltam, hogy finálénak is jó lett volna. Lehet, hogy jobb lett volna. Mint ez. Ami azért egy 5/10-et megérdemel, de csak mert elfogult vagyok és mert időutazás-sucker vagyok.

Medium finale - b

Mindig is “izgatott” az a kérdés, hogy miért kíváncsiak sokan egy sorozat lezárására, hogy miképp lehet lezárni egy sorozatot – mondjuk egy szappanoperát. Ha hepiend is van és boldogan él mindenki, míg meg nem hal, a finálé után akkor is éli tovább az életét az összes karakter, nem? Ugyanúgy történnek velük majd a jó és rossz dolgok – ahol véget ér a sorozat, ott nem pause-olódik le minden, csak mi nem értesülünk róla. Ergó egyetlen, mindent lezáró esemény az lehet, ha felrobbantják a szereplőket. Vagy, ha valaki felébred és kiderült, hogy mindent csak álmodott. Volt hasonlóra példa.

A Medium álmodós sorozat, így nyilván nem lett volna nagy poén egy felébredős záróperc, így a készítők más utat választottak és lezárták a sorozatot. Mit ne mondjak, elég fura módon, de valóban lezárták. Azt még most is nehéz szavakba öntenem, hogy mi a véleményem, mert…, nem tudom, fura volt. Olykor nevetséges. Olykor kegyetlen tragikus. Olykor pedig elégedettséget okozó.

Medium finale - a

Így leírva olyan, mintha egy igazi érzelmi hullámvasút lett volna a Medium – 7×13, de valójában csak hullámvasút volt, az érzelmeket valamiért nem váltotta ki belőlem, pedig isten látja lelkem, nem egy finálét megkönnyeztem már. Itt is közel álltam hozzá, de a furcsaság mintha hátráltatott volna. Érdekes, mondhatni szemét dolgokat léptek meg az írók csak azért, hogy a záró 1-2 perccel hozzáadásával mégse legyen az embernek keserű a szájíze (az utolsó jelenetek képeit elteszem magamnak, a tovább mögé) – akkor tudatosították bennünk, hogy a Medium csak egy sorozat volt, az élet (a mienk) megy tovább kár keseregni, egy rész nem teszi tönkre az eddigi 129-et.

A Medium-ban mindig is szerettem a jövőbe nézős, kvázi alternatív valóságos epizódokat, a Medium – 6×20 nálam 2010 legjobb sorozatepizódja volt, de nyilván a 6×22 is tetszett. A 7×13-ra éppen ezért azt hittem a kezdetekben, hogy imádni fogom, főleg, hogy finálé. Aztán kaptunk egy esetet is, ami érdekesnek tűnt, főleg, hogy sok Medium-epizóddal ellentétben, itt nem lehetett sejteni a megoldást, hogy mire megy ki a játék. A végére kiderült, hogy mire ment ki.

Medium finale - c

És, ha belegondolunk ebbe és maradunk a sorozat világában, ha nem lépünk tovább, akkor vagy a totális letargia, depresszió lesz úrrá az emberen, mert “hú, ha ez meg ez történt, akkor…:((“, vagy pedig a végtelen boldogság, mert “hú, ha ezt meg ez történt, akkor…:))”. A kérdés csak az, hogy az embert a legvége érdekli vagy az, ahogy a 2005 óta figyelemmel kísért karakterek elértek a legvégéhez. (És itt most nem a 7 évados “utazásra” gondolok, hanem a 7×13-ban megtett utazásra.)

A tovább mögött akkor pár kép az utolsó percből. A történetre vonatkoztatva abszolút nem spoileresek, bárki megnézheti, de ettől még lelövik az utolsó perc meglepő történéseit képsorait.

Medium finale 02
Medium finale 03
Medium finale 04
Medium finale 05
Medium finale 06
Medium finale 07
Medium finale 08
Medium finale 01

20 hozzászólás Ne habozz!

buffyboy90210 - 2011. 01. 22. 23:28

Jéé, az első képen az ott Alison (PLL) :)

Tibi - 2011. 01. 22. 23:37

Nahát. Ha az egyik sorozat így érne véget amit nézek, elég zabos lennék.

Oppácska, megtörtént. Igaz, telenovella volt.

Titkok és szerelmek (El Privilegio de Amar), 1998. Megvolt a smár, kiírták hogy Fin, majd a novella összes szereplője megjelent, és mosolyogva együtt lesétáltak a lépcsőn … az is akit kinyírtak. No igen, Trujillo bácsi kilépett a sírból hogy meghajoljon a többiekkel.

Bár, nekem ez akkor jópofa volt.

lencsilány - 2011. 01. 22. 23:37

Hűű, akkor megnyugodtam, hogy nem csak nekem nem tetszett:). Legutóbb a Monk sorozatzárását néztem, és most ahhoz viszonyítok mindent, ezért is gondoltam, hogy túl szigorú vagyok, de akkor hála égnek nem az én készülékemben van a hiba. Ugyanis szerintem ez egy elég öncélú lezárás volt. Nem tudom, mikor tudták meg a készítők, hogy le kell zárniuk, de szerintem összecsapott és légbőlkapott volt ez az epizód, olyan legyen benne dráma, meg happy end, meg mutassuk meg, mi lett belőlük, meg azért ügy is legyen. Szerintem túl sokat akartak markolni. Pedig imádtam a sorozatot, de ezzel az utsó részel nem tudok mit kezdeni.

winnie - 2011. 01. 22. 23:43

“Nahát. Ha az egyik sorozat így érne véget amit nézek, elég zabos lennék.”

és még ez volt a jó része:)

aki nem látta – ÜBERSPOILER

ha jól értelmezem.

rögtön az elején kinyírták az egyik főszereplőt, hogy utána ugorjanak 7 évet az időben, hogy utána kiderüljön mégsem halt meg, hogy utána kiderüljön, hogy mégis meghalt, mert csak álom volt, de nem annyira, hogy a megölés ne történjen meg, utána pedig ugrottak előre 41 évet, hogy kinyírják a másik főszereplőt, hogy a “másik oldalon” egymásra találjanak. és hepiend (más kérdés, hogy szegény másik főszereplő a párja nélkül élt élete végéig – erre írtam, hogy a vég érdekel minket, vagy az, ahogy eljutott a végig). utána meg ez az integetés.

jó volt látni ugyan, hogy felnőttek egyes szereplők meg minden, de a halálok letaglózóak voltak.

i'm_rick_james - 2011. 01. 23. 03:47

winnie: Elolvastam a kommentedet. Én egy epizódot sem láttam a sorozatból, hiába mondod, hogy ÜBERSPOILER, egy kukkot nem értettem belőle, így ha most nekiállnék a sorozatnak, valószínűleg nem tudnám akkor se előre, hogy mi a vége. :)
Persze nyilván, aki nézi a sorozatot, csak még nem ért el idáig, annak gondolom, hogy spoiler.

symor - 2011. 01. 23. 04:57

Azért ez egy kuriózum volt a sorozatok kínálatában, mert néha egészen brutális elhajlások mellett is, amelyet az epizódban látott gyilkosságok tettek ki, kaptunk egy lenyűgöző családi körképet.

“Médiumnak” lenni legyen bármekkora szívás, annyiban azért irigylésre méltó volt Alison helyzete, hogy szeretetreméltó összetartozásban élte szörnyű álmokkal tarkított mindennapjait. Kevés volt és a jövőben sem lesz sok az olyan sorozatból, amely ilyen színészgárdát állít fel,a gyerekszínészektől az összeillő főszereplő házaspárig. Ritkán fordul elő hasonlóan kiegyensúlyozott szereposztás!

A sorozat dicsére válik ugyanakkor az írógárda munkája. Összességében, mert sajnos nem minden epizód tanúsítja hozzáértésüket, elég ha a fenti példát említjük a rosszabbak közül és még akad hasonló jónéhány. Emlékszem viszont egy-két részre, amelyik úgy volt megírva, hogy elfogta az embert valami meseszép borzongás.

Személyes kedvencem példának okáért a 4. évad nyitóepizódja, amikor annak fináléjában a nagylány kiharcol riválisának egy új musical-szerepre való meghallgatást, mert megérzi, hogy osztálytársa tehetségesebb annál, mint azt ő teljesíteni tudná. Az előtérbe kerülő osztálytársnő rákezd a musical-számra, csupa életigenlés árad a dalból, a lány tehetséges előadásában van valami lenyűgöző, és ezzel a jelenettel kombinálják azt a pillanatot, amikor a gyilkos visszatér tette helyszínére. A dal átcseng a jeleneteken, halk és erősödő, kitartott hangjaival, míg a nyomozó megközelíti az érkezőt és szembesül azzal, hogy Alison milyen pontosan írta le a vélhető gyilkost. Az énekhang eléri crescendóját és a gyanúsított fegyvert ránt, a nyomozó azonban megelőzi és villámgyorsan szétlyuggatja.

Ez az a rész és jelenetkombináció, amire akkor is emlékezni fogok a Médiummal kapcsolatban, ha minden más elhomályosul :)

zoreen - 2011. 01. 23. 09:29

Kb. a rész felénél esett le, hogy basszus, ez sorozatzáró! Már akkor eléggé kiakadtam, aztán meg… Nem akarok nagyon spoilerezni, de miért nem lehetett egy normális happy endet írni? Valahol nyilván ez is az volt, de mégsem az, amit sokan vártunk. Végig reménykedtem, aztán csalódtam, és el is morzsoltam pár könnycseppet. Nem feltétlenül a történet alakulása miatt, inkább mert véget ért az egyik kedvenc sorozatom, ami 7 évadon keresztül tudta szállítani a minőséget (gondolom nem kell mondanom, ez manapság mennyire ritka).
Az utolsó 1 perc, amit a képeken is látni, viszont bejött, jót tett a lelkemnek a finálé után, hogy úgy mondjam.
Viszlát, Médium!:(

Ademaro - 2011. 01. 23. 10:20

Szép volt, jó volt, elég volt. :-)

Kate - 2011. 01. 23. 10:47

hát igaza volt patricia arquette-nek abban a cikkben amiben nyilatkozta anno hogy az utolsó részre az írók “just going to burn the whole thing down”. így is lett szerintem.

nem sok sorozatzáró epizódot néztem, nem tudom mennyire megszokott a végén a színészekről bevágni ezeket a pár másodperces kis jeleneteket (gondolom nem annyira). mindenesetre azok után amilyen furán végződött nekem nagyon tetszett. kicsit a felháborodást is enyhítette. mert sok mindenre számítottam de erre nem. igaz hogy nagyjából happy end lett, de az a köztes 40 év allison-nak nem biztos hogy annyira happy volt.

marion crane - 2011. 01. 23. 14:10

Esetenként SPOILERt tratalmazhat

Azt hiszem a rész közben nem hittem volna, hogy utólag azt mondom, hogy jó, hogy így lett vége a résznek, mert nagyon emlékezetessé tette az egészet. Főleg hogy a vége felé már 70%-ban azért néztem, hogy lássam a szereplőket. Pont Joe Dubois volt számomra legkedvesebb karakter és pont az ő halálával záruljon a sorozat, igazán megrázó volt.
A Medium számomra megfelelően kombinálta a nyomozó sorozatot a karakterek építésével és mind mélyebb kiaknázásával, így elég nagy űrt hagy a mostani felhozatalban.

Art Vandelay - 2011. 01. 23. 23:00

“az érzelmeket valamiért nem váltotta ki belőlem, pedig isten látja lelkem, nem egy finálét megkönnyeztem már. Itt is közel álltam hozzá, de a furcsaság mintha hátráltatott volna.”

ezzel én is pontosan így voltam, fel voltam rá készülve, hogy az utolsó 5-10 percet végigbőgöm, de nem adtak rá alkalmat… kicsit SPOILERES kérdés: amikor meghal öreg Allison, akkor a szelleme miért is fiatalodik vissza 40 évet? Csak mert undi lett volna a csók máshogy? Elég béna… Remélem, hogy Jake Weber (Joe) és Maria Lark (Bridgette) nem sokáig maradnak munka nélkül, szerintem ők voltak a legjobbak a gárdából, szívesen elnézném őket más sorozatban is.

Gabi úr - 2011. 01. 23. 23:53

Art Vandelay: Szerintem azért, mert Joe szemszögéből láttuk őt a legvégén, akiben halálakor lefreezelt akkori Allison-kép. Erőteljes belemagyarázás, de így talán nem akkora a logikai bukfenc.

AnarchoiD - 2011. 01. 25. 13:22

feelgood vege volt .. ilyet akarok minden serienek! ;)

Stella - 2011. 03. 01. 11:47

Most néztem csak meg az utolsó részt, és csak közben olvastam egy fórumon, hogy azok már az utolsó részek, és nem búcsúztatjuk többet májusban a sorozatot, hanem most köszönt el, télen. Hihetetlen, a sorozat 3. évadjánál kapcsolódtam be, és – természetesen végignézve az első évadokat – követtem nyomon a Dubois család életét. Hiányozni fognak. Mindig azért kedveltem a sorozatot, mert olyan szép volt a családi háttér, ebből a szempontból illet hozzá a lezárás.
Mivel a legtöbb fórumon olvastam, hogy gyenge lesz a vége, így nem vártam sokat, és nem is csalódtam. Ha nem olvasom, hogy ennyire bénácska lesz az utolsó rész, biztos többet várok, de így csak nekiültem, megnéztem, tudván, hogy semmi extra nem lesz. Így nem volt olyan rossz.

Az viszont biztos, hogy a korábbi zseniális évadzárásokhoz képest, ez bizony egy futottak még kategória volt csak.

Így hozták a tudtunkra, egyértelműen, hogy nem lesz többet médium, ne is várjuk, mert nem tudnak már mit kihozni belőle.

Lee - 2011. 05. 08. 14:29

Hát én is pont a karakterek miatt néztem, azt nem bánom, hogy vége lett, csak kár, hogy így. Amúgy most daráltam le egyben a 4. évadtól, mert nem sok időm volt mostanában.

Agi - 2012. 06. 27. 05:18

Én csak most néztem meg az utolsó évadot. Nagyon szerettem ezt a sorozatot, érdekesek voltak a bűnügyi történetek is és a család is nagyon tündéri volt. Talán éppen ez volt a lényeg is, hogy az egyik oldalon ott volt az anya, aki hallottakkal társalgott és – olykor brutális – bűnügyek megoldásán dolgozott, de közben ott volt körülötte egy szerető család, állandóan csivittelő gyerekekkel, akik egyre nagyobb szerephez jutottak a sorozatban az évadok előrehaladtával. A lezárás viszont valahol pont ennek az ellentettje volt, elszakította egymástól a szerető párt, akik így csak 41 év elteltével lehetettek újra együtt, bizonyára boldogan alakult a Dubois lányok élete a továbbiakban is, de ebből mi semmit sem látunk, szóval leginkább Joe elvesztését tudjuk csak átélni. A sorozatzáróból hiányoztak a gyerekek is, akik vagy csak ici-pici szerephez jutottak, vagy egy másik színész játszotta őket, így nem is igazán lehetett velük azonosulni. Így összességében bűntény sem, boldog házasság sem és gyerekek sem voltak az utolsó részben, szóval semmi sem, ami miatt szerintem jó volt a sorozat. Elég szomorú volt, engem az örökkévalóságban való egyesülés sem tett boldoggá, sokkal szívesebben láttam volna egy olyan happy endet, ahol a megkezdett úton halad tovább az életük bármi különösebb csavar nélkül.

Lara - 2012. 10. 20. 23:38

én is csak most fejeztem be a sorozat nézést,bevallom hiányozni fog,kár hogy vége van.Én még azért csinálnék pár epizódot,pl 8.évad első részeként,hogy felébred,és nem engedi a férjét felszállni a repülőre,mert látta milyen élet várna rájuk… vagy mégiscsak életben találná a férjét…Hát mindegy,kár érte,szuper kis sorozatot lehetett végig izgulni.Csak most nem tudom mit is lenne jó nézni,nehéz egy új történetbe belefogni :)

Cinka - 2014. 04. 24. 09:05

Sziasztok!
Valaki tudja ,hogy milyen zene szól a végén amikor a szereplőket mutatják? :-)

ramen - 2014. 11. 11. 11:44

Aranyos sorozat volt, hiányozni fog.
Az utolsó képeknél jöttem rá, hogy ikrek játszották Marie Dubois-t :). Bár már régebben is gyanús volt a kislány.

Kedvenc karakter Bridgette (Maria Lark), remélem látom még.

SPOILER:

Mennyire volt megtervezve Joe repülőgép balesete?
Újra nézem a sorozatot és két utalást is találtam a balesetre, egyik (nem tudom melyik rész volt), amikor dilemma elé kerül Allison, ugyanis egy pilóta a tettes és ha elítélteti, akkor a jövőben valamikor le fog zuhani egy gép. A rész végén a reptéren várja a híreket Allison, de egy gép se zuhan le, legalábbis akkor még nem.
A másik eset, a 2. évad 2. részében történik, amikor Alison és Bridgette is megálmodják Joe halálát, konkrétan egy repülőgép baleset után a fáról lóg lefele Joe, ami természetesen ebben a részben nem történik meg, sőt a gép sem zuhan le.

Szóval az írok, már évekkel ezelőtt tudták volna, hogy a sorozatot így fogják lezárni?

Réta - 2016. 12. 28. 10:50

Hosszú kihagyás után az elejétől a végéig daráltam le a sorozatot. Szerintem végig jó volt a színvonal, ez az utolsó rész viszont csapnivalóan sikerült. Az évek során rengeteg érdekes ötlet volt, és voltak időugrások, alternatív valóságok is, amiket klasszul megoldottak. Például amikor a fiatal Allison egy csomó életet mentett meg azzal, hogy nem kopogott be egy ajtón vagy az utolsó évadban Ariel férjezett anyukaként ébred. Az előző évadzáróban majdnem Allisont ölték meg, úgyhogy ezek után annyira nem lepődtem meg Joe halálán. Nagyon nem tetszett nekem, amit a karakterrel csináltak mostanában, például mikor kocsmázott meg másfelé kacsintgatott, az szerintem nagyon idegen volt a személyiségétől. Az imdb-n azt írták az egyik fórumon, hogy azért nagyon népszerű a sorozat a középkorú nők körében, mert bemutatja egy szép család mindennapjait három szöszi aranyos gyerekkel és a tökéletes férjjel. Ezt az érzést sikerült teljesen tönkretenni az utolsó résszel. Nekem az alternatív szál sem tetszett, ahol Joe életben marad, de agykárosult drogfutárt csinálnak belőle. Marienek teljesen igaza volt, ha Joe meghalt, miért nem búcsúzott el a családjától vagy látogatta meg őket néha, hiszen pontosan tudta, hogy az összes családtagjával akkor beszél, amikor akar. Ha már megölték, akkor legalább bemutathatták volna, hogy normálisan elbúcsúzik, aztán megjelenik a lányok esküvőjén, vagy az unokák születésénél, esetleg áldását adja arra, hogy Allison néhány év múlva randizzon valakivel. Így lett volna valami értelme a halálának. Én is bosszankodtam az évadzárón, de végül arra jutottam, hogy átírom magamban a számomra optimális módon, hiszen minden alkotás csak félig van kész, minden befogadó hozzáteszi a saját látásmódját.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz