login |

Modern Family: Hol a 2. évados visszaesés?

2011. 01. 23. 14:59 - Írta: winnie

38 hozzászólás | kategória: kritika,

Luke, I’m your father.

Muszáj megemlékeznem ismét a Modern Family-ről, mert mostanában egyszerűen zseniális, csak úgy záporoznak ránk a 8-9/10-es részek. És fura, de a sorozat még mindig nem terjedt el itthon, pedig szűk körben a magyar premierje is megvolt és rettentően közérthető, hogy azt ne mondjam: kommersz. Gondolom, a 3-4. évad környékén lesz majd egy kisebb boom, ami nem késő, hiszen jelenleg az egyik legnépszerűbb sorozat, így a mininum 7 évad szinte biztosra vehető. Na, szóval.

Modern Family - d

Why do I have to watch a French movie, I didn’s do anything wrong.

Van az a bizonyos sophomore slump, a 2. évados visszaesés, amit egyszerűen nem találni a Modern Family-ben – november óta tehát változatlan a helyzet. Hihetetlen, hogy mennyire ismerik az írók a karaktereiket, mennyire lubickolnak az alapfelállásban, mennyire jó témákat adnak nekik hétről-hétre. A sokszor emlegetett szerkezet persze ezt megkönnyíti (erről majd egy külön poszt), a 2×11-2×13-as részek közül kettőben csak minimálisan fűzték össze a családokat, mindenki járta a saját útját, de kit izgat, ha ez a saját út ennyi röhögéssel van kikövezve.

Modern Family - b

Nyilván a 3 család és sok szereplő miatt mindenkinek megvan a kedvence (akit nem szeret, ha háttérbe szorítanak – Alex 2×11-es hiánya megbocsáthatatlan, de a többi gyerek sem kap még mindig elég terepet) és mindenki lát valakiben gyenge, illetve gyengébb pontot, de a pozitívumok és Phil mindent ellensúlyoznak. És ami meglepő, hogy miközben a karakterekhez hűek maradnak a készítők, a poénok, úgy érzem, hogy nem válnak repetitívvé, a 2. folyamán is frissek tudnak maradni. És, ami megint csak nagy pozitívum, hogy a frissességet nem a sok vendégszereplővel érik el (persze akad egy-két epizodista), hanem az egymás közötti interakcióval.

Dettó nagy pozitívum, hogy a humor nem egykaptafás, hanem mindenféle “stílusból” merítenek. Eleve szerencsés, hogy a Modern Family olyan, mintha 3 különféle sorozat lenne, így minden család kicsit más humort visel el, de összességében is megvan a fizikai komédia (elesik, megütik), a sima félreértéses-bohózatos tematika (Gloria, Claire és az email), a kényelmetlen humor, az öv alatti (szexuális innuendó), valamint az elmúlt részekben ismét a durvább, politikailag nem korrekt megoldások (a vörös hajú gyerek).

Modern Family - a

Ja, és ami a legfontosabb, hogy a fent említett karakterismeret az írók részéről (valamint a remek színészi játék) abban is megmutatkozik, hogy olyan dumákat írnak egyes karaktereknek, amik alapból lehet, hogy nem is zúl viccesek, de ha Gloria mondja (“Why is the woosh? Please come back!”) és ahogy mondja, máris fetrengős lesz. Ugyanez igaz persze Phil-re, Claire-e és még pár karakterre.

Modern Family - e

Komolyan kíváncsi leszek arra, hogy mikor kezdünk el panaszkodni, hogy bezzeg az első három-négy évad milyen jó volt. (NEM!)

38 hozzászólás Ne habozz!

fakó békakecske - 2011. 01. 23. 15:05

lehet tudni h mikor kezdik adni itthon a 2.évadot

winnie - 2011. 01. 23. 15:08
Dr. Atom - 2011. 01. 23. 15:24

“így a mininum 7 évad szinte biztosra vehető”

A próféta szóljon belőled. Én is arra vagyok kíváncsi, mikor kerül be a MF a magyar sorozatos “kánonba”, ahogy pl. a HIMYM szinte azonnal megcsinálta ezt.

khaal - 2011. 01. 23. 15:29

Valóban nagyon ott van a sorozat, egy igazán gynege részet se tudnék mondani. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy semmi kiemelkedően jó, hangosan felnevetős pillanat se jut eszembe így hirtelen. Amíg viszont ilyen stabilan tartja 8-9 pont körüli szintet, ez nem jelent különösebb gondot. Ellenpéldának hozhatnám az Outsourcedet ahol van egy-két fetrengős jelenet részenként, közben viszont sok az elég lapos rész.

szendroib - 2011. 01. 23. 15:30

Én is fel voltam készülve, hogy visszaesik majd a 2. évad, a többi idei sitcom szinte mind romlott a korábbiakhoz képest, de a Modern Family még mindig szépen tartja magát:).

Robi - 2011. 01. 23. 15:38

Szerintem a második évad nem hogy rontott volna, hanem még jobb lett. :) Reméljük nem romlik a színvonal.

harmundo - 2011. 01. 23. 15:51

Áhh, nekem csak ilyen kiemelkedően jó poénok jutnak az eszembe :-D. Az ajtózár csattanása az előző rész végén, vagy ami a cikkben is van, “Why do I have to watch a French movie, I didn’s do anything wrong.”, vagy amikor a csóka nem tudja a jegyét, vagy micsodáját érvényesíteni, vagy amikor, vagy amikor… A legjobb komédia szerintem most, csak a Glory Daze-zel említhetném egy lapon, ami szintén az egyik kedvencem lett az utóbbi időben.

TibChee - 2011. 01. 23. 16:11

A HIMYM-re sem volt semmi baj két (és fél) évadig. Talán ott a megváltozott alapfelállás kicsit más mederbe terelte a sorozatot, de a magas minőség megmaradt.

A Modern Family-nél szerintem lényegesen kisebb a veszélye egy ilyan hanyatlásnak. Márcsak azért is, mert itt gyakorlatilag semmi átívelés nincs, így az alapfelállás is tartható jó sokáig.

4-5-6 évad múlva tudnék egy olyat elképzelni, hogy a gyerekek kirepülnek a fészekből (elsősorban Haley), családot alapítanak, ezzel lehetőséget adva újabb zseniális karaktereknek.

A nézettségi adatokat nem szoktam követni, de a minőség tekintetében a Community sem szenvedett csorbát, az alapfelállás is változatlan, a zsenialitás is maradt. Hasonlóképp a Cougar Town sem esett vissza minőségben szvsz, bár ez eleve nem egy kategória az előbb említettekkel.

hbo - 2011. 01. 23. 16:11

Sokak örömére nincs beleszólásom a sorozat sorsába, mert ha lenne, én a meleg párt rögtön egy tollvonással ki is húznám az egész sorozatból.

Na nem azért, mert ekkora homofób idióta lennék(vagy igen?), de sokkal szívesebben látnám a másik két családot többet. Főként kihegyezve az egészet a Jay-Manny és a Phil-Luke helyzetekre.

pappjano - 2011. 01. 23. 16:12

Minden szavaddal egyet értek winnie, magam sem fogalmazhattam volna jobban! Egyszerűen lélegzetelállító, hogy nem tudnék egyetlen olyan részt sem mondani ami gyengébb volt mint a többi. Minden percét élvezem, és itt valahogy az sem zavar hogy csak 20 perces. Egyébként Phil szntem messze jobb humorforrás mint mostanra Barney a HIMYM-ben…

minase - 2011. 01. 23. 16:25

mindíg 2x nézem, mindíg találok benne új poént. tetszik, hogy legutóbb a meleg családot csak annyival fűzték a többihez, hogy a vendéglátójuk egyébként a “repkedő szomáliés” étterem tulajdonosa is egyben, ahova Gloria-ék tartottak. nekem is a változatos jellegű poénok tetszenek, egyszerűen sosem tudni, honnan támadnak. jól tették, hogy kevesebb az interjúrészlet. az elején nagyon erőltetett volt az a sok szemforgatás, oldalra kinézés. office után gyengének tűnt. mostanra hanyagolják az ál-dokuzást

the_robbie - 2011. 01. 23. 16:26

Imadom meg mindig a sorozatot, de szerintem azert egy gyenge visszaeses megvolt, lehet csak szubjektiv, de mar nem szorakozom rajta olyan jol, mint tavaly. Momental a legjobb comedy szamomra a Community :)

Swappy - 2011. 01. 23. 16:44

Nem!

CyClotroniC - 2011. 01. 23. 16:54

No a Modern Family nem hogy nem esett vissza, de javult a 2. szezonra. Az én szememben az 1. évadban Claire volt a gyenge láncszem, most nekem simán már az egyik kedvenc, egyszerűen talán most lakták be a karakterét az írók szerethetőre, legalábbis nálam.

A gyerekekre értelemszerűen csak a kispados szerepkör jut, és nem tudom, hogy jó-e vagy sem, de Manny-n nagyobb volt a hangsúly, most ezt mindig kicsit más kapja meg. Luke-nak is tudnak nagyon jókat írni már, mint a biciklis résznél, de a Hayley nekem a kedvenc továbbra is. Egyrészt egy kicsit bejátszik az eyecandy faktor, másrészt ugye ő a legidősebb, így ő tud belekerülni a legtöbb problémába is. Ja és az ‘Unplugged’ epizód az epic win volt.

Mitch & Cam hozza a szokásos kínos poént, bár ez néha jut Phil-nek is, aki nagyon Michael Scott-os, azzal a kis csavarral, hogy neki a családi háttér miatt mindig szerethetőbb, szerencsésebb a lecsengése a bénázásainak, míg hát az Office esetében a kollegák ezt kevésbé tolerálták.

Gloria & Jay nekem a 2. szezon vakfoltja, Gloria egy kis sztereotípabb lett, mint korábban, neki ezt az e-mailes vonalat kéne erőltetni. Ő nála jó kis humorforrás lehetne a korral való viccelődés, a beilleszkedni akarás, stb, stb…

Jay meg karakteréből fakadóan szürkécskébb. Ő a “voice-of-reason” a családban, amolyan külsőszemlélő, aki egy kicsit az átlagnézőt személyesíti meg, kimondja, amit egy átlag ember gondolna. Kicsit hálátlanabb szerep, mint a többi, de kell, hogy működjön az egész, ráadásul az “Of course you did/are” stb beszólásai nagyon ülnek mindig.

Összességében nekem 8/10, az első évad csak 7-es volt, és a mostani szezonban tényleg nincs jobb 20 perces egyelőre. Mindig vannak kimaradó karakterek, és bár Alex-et is bírom, tényleg ő a legkevesbé érdekes, mivel okostojásra írták meg, és gyakorlatilag csak a családját szokta oltani. Viszont az egy nagyon jó vonal lehet, hogy a 3 gyerek közös kap részeket, mint az e-mailesben is, mert ugye más jellemek, más korosztály, stb, és érdekesekebbek a reakcióik így.

Nálam kb így néz ki a toplista szubjektíven, de hangsúlyozom, hogy kivétel nélkül mindenkit nagyon bírok:

1. Phil & Manny & Hayley <— bármennyi screentime jöhet, nem unom meg őket
2. Mitch & Cameron & Claire & Luke <— marha jók, pont jó arányban használva
3. Gloria & Jay & Alex <— kicsit még gyúrni kell rajtuk, mert kevésbé ütnek, mint a többiek

Balu - 2011. 01. 23. 17:08

Én Modern Family-t feladtam az első évad felénél. Komolyan az egyik legrosszabb sitcom volt amit valaha láttam, részenként kétszer mosolyodtam el kb. Persze ez teljesen szubjektív vélemény.

kezike - 2011. 01. 23. 17:25

az office után a valaha volt legjobb vicces sorozat. én is azt mondanám, hogy egy nagyon nagyon picit visszaesett a 2. évad, de nem mondom, mert megnéztem az utolsó részt, és már fájt a hasam annyit röhögtem rajta.

CyClotroniC - 2011. 01. 23. 17:30

Érdekes lenne egy sitcom-preferencia post is hét kérdésének, hogy mindenki írja le a 3-5 kedvencét, és esetleg a legnagyobb csalódásait is. Nagyon jól megfigyelhető szerintem, hogy hol vannak átfedések. Pl @kezike írta, hogy Office után a kedvence, nekem még ugyan nem, de erősen arra felé tart, és a visszaesés ellenére nálam is az Office a #1, ha a fénykort nézem.

Thrasher - 2011. 01. 23. 17:32

@Balu:
“Persze ez teljesen szubjektív vélemény.”
imádom, amikor ezt hozzáteszik, már épp kezdtük volna azt hinni, hogy nem szubjektív vélemény, hanem kormányrendelet.

“olyan dumákat írnak egyes karaktereknek, amik alapból lehet, hogy nem is zúl viccesek, de ha Gloria mondja (”Why is the woosh? Please come back!”) és ahogy mondja, máris fetrengős lesz.”
az a vicc, hogy ha azt mondaná nekem valaki, hogy azért szeret egy karaktert, mert viccesen beszél, súlyosan lenézném az egyszerű ízlése miatt, de még nálam is nagyon műkodik Vergara játéka.

“rettentően közérthető, hogy azt ne mondjam: kommersz”
és valahogy mégis kreatív. a 2×13 pont teljesen jó példa erre, mert őszintén, ez a félreértéses dolog elég régi sablon, de mégis sikerült úgy megtolteniük, hogy ne legyenek nyilvánvalóak a poénok.

kezike - 2011. 01. 23. 17:40

cyc: ez teljesen így van. általában sztm vannak akiknek az office, parks, MF, 30rock féle dolgok jönnek be, és vannak akiknek a anyádos, 2 pasis, bigbang félék. talán a kínosság az amiben az első kategória sokkal erősebb.
ui: jóvan most nem kell leírni mindenkinek, hogy de én az anyádat is meg a 30 rockot is szeretem, köszi:)
uui: jósolok: episodes be fog kerülni az első kategóriába.

Balu - 2011. 01. 23. 17:44

@Trasher: Ha meg nem rakom oda, akkor azért reklamálnak. Nem lehet mindenkinek eleget tenni. :>

Balu - 2011. 01. 23. 17:45

^Hopp, egy ‘h’ lemaradt.

Zsu - 2011. 01. 23. 18:13

Nincs info, hogy az első évad magyarul DVD-n mikor jelenik meg? A Hung-ot is kinyomták pikk-pakk.

Evangeline03 - 2011. 01. 23. 18:14

Hatalmas sorozat! Imádom!!!

KG - 2011. 01. 23. 18:14

a 2x01et leszámítva tényleg minden rész nagyon jó a 2. évadban.
szerintem a hierarchia:

1. phil
2. jay
3. manny
4. cam
5. gloria
6. luke
7. mitch
8. claire
9. haley
10.-99. statiszták
100. alex

chdstr - 2011. 01. 23. 18:22

Szerintem is jobb a második évad, mint az első volt. Nagyon szeretem a sorozatot, viszont kicsit túlhájpoltnak érzem…
Egyik nap az imdb-n nézegettem hány csillagon állnak az általam nézett sitcomok és meglepődtem, hogy MF 9.1 csillaggal vezet az összes közül…

Community: 8.9
30 Rock: 8.6
Parks and Rec: 8.8
Cougar Town: 7.5
még a Friends is 9 csillagon áll…

Bárhogy is nézem, a Community, 30rock és Parks and Rec. hármas szerintem minőségibb sorozat, tehát ha azoknak tartom reálisnak a pontszámát, akkor MF nekem olyan 8.4 körül állna. Cougar Town pedig közelebb helyezkedne hozzá, ha mondjuk a minőséget vesszük fő szempotnak akkor olyan 8.1 csillaggal. Ha a viszont azt nézzük, hogy milyen a sorozat hangulata és mennyire van tele egy-egy rész számomra hangosan nevetős poénokkal, akkor CT kerül előrébb és olyan 8.5-öt kap.

Kedvenc szereplők egyébként MF-ből egyértelműen Gloria és Phil….

winnie - 2011. 01. 23. 19:20

“Egyik nap az imdb-n nézegettem hány csillagon állnak az általam nézett sitcomok és meglepődtem, hogy MF 9.1 csillaggal vezet az összes közül…”

sorozatot nincs értelme imdb-n nézni, főleg, hogy sokra csak pár tucat szavazat van. ami nem meglepő, mert sorozatot nem lehet pontozni. egyszer egy pontotn le tudod pontozni, legtöbbször a pilotot, de utána ha változik az érdemjegy, akkor mit csinálsz?:)

TJ - 2011. 01. 23. 19:46

2. évad szerintem is sokkal jobb eddig, én elsőt még úgy néztem, hogy inkább aranyos mint vicces, de most már le kell néha állítanom, hogy rendesen ki tudjam magam röhögni :)

Thrasher - 2011. 01. 23. 20:02

imdb-n egyrészt eszetlenül túl van pontozva a legtobb sorozat, gondolom, főleg rajongók pontozgatnak csak ott sorozatokat, meg akik mennek 1-eseket dobálni, mert láttak egy részt, és nem tetszett nekik, vagy nemtom…
másrészt igaza van winnienek, csak epizódonként lehetne, de azt igazából minek. vagy esetleg évadonként, epizódokat átlagolva.

baaloo - 2011. 01. 23. 20:16

maradjon meg sokaig ilyen szuper, en imadom:)

truhali - 2011. 01. 23. 20:38

második nekifutásra jött be, de azóta nagy kedvenc. viszont gülüszemű Hailey- t ütném :-(

CyClotroniC - 2011. 01. 23. 21:00

truhali: Ez a másik mókás aspektusa a sitcomoknak, hogy annyira erősek a karakterek, hogy a nagy fanek között is van mindig szórás, hogy kinek ki jön be és ki nem. Haley-nek hatalmas nagy kedvencem, főleg az 1. szezonban imádtam, Sarah Hyland meg nálam ott volt a 3-as eyecandy listámom… Éljenek a bambiszemek! :)

chdstr - 2011. 01. 23. 21:27

Mondjuk én mostanság már filmeknél sem tartom kifejezetten mérvadónak imdb-t…:)

Haley am sztem is jó arc

CyClotroniC - 2011. 01. 23. 21:35

chdstr: ~5 éve már, hogy szinte minden hype film 8.0 felett hoz, ha csak nem kolosszális bukás, hypeolt animációs filmet meg már 8.5 alatt nem is találni. Sorozatoknak régen se volt sok értelme IMDb-n, de most már valóban a filmpontszámok se reprezentatívak. Max egy dolgot szoktam megnézni, hogy 7.0 alatti vagy feletti az adott film. Azért egy reprezentatív vonal movieknál, csupán valami személyes érintettség, suckerség, rajongás alapján lehet 7.0 alatti nézhető alkotást találni.

Ági - 2011. 01. 23. 22:11

Most daráltam le a sorozatot, imádom. Egy baj van vele, hogy mostantól várni kell egy hetet a folytatásra! Alex kicsit sok nekem, nem bírom a strébereket… :) Amúgy mindenki szuper.
Croctopus!!! :D:D:D

wirth6 - 2011. 01. 24. 08:54

“Mitch & Cam hozza a szokásos kínos poént”

Mondjuk az utóbbi időben szerintem kicsit túl kínos is, így az ő részeiket az elmúlt pár epizódban nagyrészt át is tekertem. Valahogy nekem túl sok volt a ‘secondhand embarrassment’.

winnie - 2011. 01. 24. 09:20

minél kínosabb, annál jobb:)

muszu - 2011. 01. 24. 14:12

nah örülök, hogy végre írtál róla Winniiie már hiányoltam :P hasonló véleményen vagyok én is, egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a sorozatot! nem tudok negatívumot mondani, szerintem úgy jó, ahogy van! már pár barátot is rávettem hogy nézzék, azóta imádják ők is :-) Az a legkülönösebb számomra, hogy ugyebár sok sorozatot nézek és mindben van egy, de ált. több karakter akit nem kedvelek vagy éppen unalmasnak találok….de a Modern Family-ben egyszerűen imádom az összes szereplőt, annyira jól megírt és szerethető az összes karakter 1-től 1-ig, hogy le a kalappal :-) Szóval csak így tovább és bízom benne, hogy remélhetőleg jóval később ( de leginkább soha ) nem fog beigazolódni az az “elkerülhetetlen visszaesés”, ami sok megkedvelt sorozatnak kaszát hozott…Nagyon remélem, hogy kiadják itthon DVD-n, mert remekül mutatna a gyűjteményben :-)

Papichulo - 2011. 01. 24. 16:24

A ‘sophmore slump’ az nem ‘sophomore slump’ akart lenni?

Vagy ez itt valami szleng es emiatt indokolt az eltero irasmod?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz