login |

Pilot-mustra: Skins US – 1×01

2011. 01. 24. 21:22 - Írta: winnie

32 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(human pilotkritikája, az eredeti ismeretében itt.) Jelentkezzen, akivel megesett már az, hogy megnézett direkt vagy tudtán kívül egy feldolgozásfilmet (vagy sorozatot, ld. The Office) és utána a mások által sokkal jobbnak tartott eredeti közel sem tetszett neki annyira? Ez vajon axióma, hogy mindig az első jön be, vagy előfordul, hogy az eredeti, a történet ismeretében is jobban tetszik? Bőven lehet példákat sorolni, nekem elsőnek mindig az amerikanizált Kör jut eszembe, de tudom, hogy sokan vannak itthon úgy, hogy imádják Stallone-vel az Oscar-t, és az eredeti francia verzió még akkor sem jön be nekik, ha akkora komikus a főszereplője, mint Louis de Funes. Egy szó, mint száz: ha most megnézném a Skins – 1×01-et, az angolt, vajon csettintenék, hogy “ihajde!”, vagy vállat vonnék, mert a sztori ismerős lenne? (A kérdés feltehető a Being Human esetében is, persze.)

SKINS US – 1×01 – 6/10

Skins US - 1x01-c

Az eredeti Skins nálam a blog miatt is parkolósávra (=”nézős, de később”) került, tudom, hülyeség, de nehezebben kezdek el olyan sorozatot, amit néz human, mert tudom, hogy arról ő úgyis tud írni. De egyébként is féltem elkezdeni, mert szégyen, nem szégyen, nekem inkább a jólfésült amerikai tinisorozatok jöttek be korábban, a devianciát mindig is nehezebben fogadtam be – a Skins esetében féltem, hogy legyűrnek a prekoncepcióim. (Persze mivel nem kezdtem el azonnal, ahogy haladtak előre az évadok, úgy került egyre hátrébb a daralistán, de ünnepélyes ígéretet teszek arra, hogy ha az amerikai verziót kaszálom, akkor előkapom az angolt.)

Skins US - 1x01-d

Mert ahhoz kaszálni kell az amerikai verziót – egyelőre erről még szó sincs. Nem mondom azt, hogy letettem a pilottól a hajamat, de voltak benne biztató momentumok, a frissessége (haha, tudom, remake esetén vicces ilyet leírni, de hát ld. az újszülöttek és a viccek relációját…) pedig mindenképpen arra késztet, hogy folytassam. Még akkor is, ha első blikkre az egész inkább valami koncepciótlan hot mess volt (pedig!), nem nagyon tudtam meg senkiről semmit. De arra még lesz idő.

Nem tudom, hogy mennyi értelme van most a történetről írni, hiszen hallomásból azért a legtöbben ismerik a sorozatot (human pilotkritikája meg itt van), de a nyolc tagú tini baráti társaság iskolai, családi és bulis krónikájának a nagy pozitívuma, hogy a karaktereknek mindössze a 12,5%-a volt ellenszenves és egyelőre 25%-a semmilyen, így maradhat, főleg, hogy a további epizódok más és más szereplőkre fognak koncentrálni egy ideig.

Skins US - 1x01-b

Hogy aztán mikor és hogyan fog eltérni az angol sorozattól az amerikai (mert el fog térni), azt nem tudom, talán nem is fogom tudni, hiszen az eredetibe még nem kezdek bele. Azt meg nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy valaki az angol mellett, főleg, hogy itt van a küszöbön az 5. évad, párhuzamosan az amerikait is vigye. Persze vannak fanatikusok, akik ezt fogják tenni, én is kíváncsi leszek arra, hogy miként fog teljesíteni a Skins US, ha majd saját anyagból fognak dolgozni, s hogy az csak új sztorikat fog-e jelenteni, vagy a karaktereket is másképp fogják formálni?

Skins US - 1x01-a

Szóval nem hajletevős, de friss és lendületes kezdést produkált a Skins US, rengeteg zenével, amelyek közül az én laikus fülem egyet sem ismert fel, szóval ez is egy plusz pont. Az viszont biztos, hogy előtudás nélkül a remake-jellegbe nem tudok belekötni. Szinte biztos, hogy akinek ez nem jön be az angol verziót nem ismerve, az az erdetit sem komálná. Persze kivételek mindig vannak.

32 hozzászólás Ne habozz!

tszajko - 2011. 01. 24. 21:39

Vártam már a kritikát, sok mindenben egyet is értek…
Más kérdés, hogy a us pilot alapján nagyon gyorsan végigdaráltam a uk első két évadát, és annak ellenére, hogy nekem is voltam előítéleteim, egy sima 8,5/10-et adnék az angol verzió első generációjára.

Ennek ellenére én követni fogom az amerikait is, kiváncsi vagyok, hogy mit hoznak ki az eltérő sztoriból…

Maxxid - 2011. 01. 24. 21:44

Én is túltettem magam rajta, érdekes a felvetés, nálam azért van egy szakadék az angol és ez közt, Maxxie csajos változatban nem annyira szimpatikus, meg valahogy ez a cheerleeder dolog se jön be nekem alapból, de így különvéve nem biztos hogy nem folytatnám. Így most azért UK S5-öt várom, ezt meg majd ledarálom nyáron, valóban nem rossz, de az angol hangulatát nem adta vissza nálam.

habistee - 2011. 01. 24. 21:46

Én néztem az eredetit. És ezt is lehet nézem az eycandy faktor és a zene miatt. Valamint kiváncsi vagyok mit változtatnak. Amúgy, feltételezem, hogyha az eredetit nem ismerném, annyira nem lenne rossz a remake sem, csak hát, ismerem a régi hangulatát.

Hojzi - 2011. 01. 24. 21:49

Hát nemtudom, 30 perc után erős tekeréssel bírtam csak befejezni. Félreraktam mindenféle előítéletemet de így sem. Azzal, hogy az MTVnél fut és ki lett belőle kukázva mindenfajta naturalizmus értelmét vesztette az egész feeling. Az milyen már, hogy a fuckot kisípolják de a motherfucker mehet nyugodtan. Kicsit olyan mintha szándékosan 14-16 éves korosztályt céloznának meg vele és szörnyen le van egyszerűsítve minden. A Tonyt játszó srácról meg folyton Rami Malek ugrik be aki a 3 korábbi sorozatomban ( War at home/Pacific/24 ) is baromi antipatikus volt már. Nem tehetek róla de idegesít a feje.
Kicsit műmájernek érzem és nem vagyok benne biztos, hogy a készítők biztosak lennének benne, hogy meddig mehetnek el a húzásokkal. De ezekkel a csonkításokkal tényleg a lelkét veszik el az egész feldolgozásnak, kicsit olyan érzés mint valami cenzúrázott akciófilm ahol nem lövöldözhet senki és a szereplők sem halhatnak meg.

Frank Luck - 2011. 01. 24. 21:50

“Szinte biztos, hogy akinek ez nem jön be, az az eredetit sem komálná.”
Remélem ez nem igaz. Az eredeti Skins nálam a ‘később ledarálom, mert biztosan marha jó’ kategória, de gondoltam az US-t követni fogom. Nos, nem fogom. Ettől függetlenül a britet is biztosan be fogom próbálni. Ha jobbak a karakterek, még mindig nyerő lehet, ez nálam a sok ellenszenves karakter (kb az összes) miatt lett kasza.

Hojzi - 2011. 01. 24. 21:58

Amúgy nagyon érződik sajnos, hogy MTV és ugye a sok aggódó szülő miatt a prűdség teljesen rányomja a bélyegét az egészre. Ebből kifolyólag kétlem, hogy lesznek underage karakterek fehérneműben. Szexjelenetek meg teljesen kizárva…
Egyedüli pozitívum az Tony csaja :)

McEwan - 2011. 01. 24. 22:37

“Szinte biztos, hogy akinek ez nem jön be, az az eredetit sem komálná.”

öööö jelen. én az eredetit az első résztől fogva néztem, de ezt rögtön elkaszáltam. és nem azért mert uuuu, az eredetihez úgysem érhet fel… hanem egyszerűen szarok voltak a színészek, és számomra a karakterek is felületesek. pláne így, hogy nem lehet őket “lezülletni” úgy, ahogyan az angolban, hiszen már most támadja őket mindenki a profánságért, és a reklámspotosok is kihátrálnak mind.

lássuk be, ez értékelhető minőségben még jelenleg nem adható le amerikai tv-ben (azt nem értem miért, hiszen a tini mamák simán adható), pedig én tényleg úgy ültem neki, hogy nem fogom összehasonlítani az angollal, ha legalább annyira elengedik a karaktereket… de ez nem jött össze.

összehasonlítva egyébként valahova a 3-4. angol évad alá tudnám helyezni, pedig már azok sem tetszettek túlzottan.

winnie - 2011. 01. 24. 23:17

““Szinte biztos, hogy akinek ez nem jön be, az az eredetit sem komálná.”

öööö jelen. én az eredetit az első résztől fogva néztem, de ezt rögtön elkaszáltam. ”

úgy értem, hogy aki új néző. az természetes, hogy a régieknek nem jön be.

FeGa - 2011. 01. 24. 23:18

Én egyelőre biztos maradok a US változattal, annak ellenére, hogy várom az új UK évadot is. kevés tinisorozat van azért. mármint amit nézek is :P aztán a kettőből lehet csak az egyik fog túlélni, de nem biztos, hogy az “eredeti”.
Mellesleg tényleg para, hogy a Hojzi által említett aggódó szülős nyomás mennyire fog beleszlni a kreatív irányvonalba…

Dohi - 2011. 01. 25. 00:08

*jelentkezik* hirtelen a reggie perrin ugrik be, de nem kizart, hogy pl. a v-vel es/vagy a rigettel is ez lesz a helyzet, ha eljutok az eredeti verziokig. ez ele viszont nem sok remennyel fogok leulni, ahogy az 5. uk evad ele sem.

gebriell - 2011. 01. 25. 10:47

pont tegnap néztem meg. fura, de nekem úgy is tetszett, hogy az angolt anno nagyon szerettem. viszont azt észre vettem, és gondolom ezért tűnt bizonyos rész tök logikátlannak, hogy a nyári promókból pár részt újraforgattak. ott még pl. a cassiet (cadie??) alakító lánynak rövid a haja. ott volt a stanley-cadie jelenet miközben zajlott a buli. egyszer nappal volt egyszer éjszaka. a promó videóban még egy jóval brutálisabbnak partynak tűnt (bár lehet az egy másik részben lesz), éjszakai jelenetekkel, itt kb nappal volt és ahhoz képest lájtos. igazából ehhez csak annyi kellett volna, hogy a vágó rendező összeül és nem leszarja.

Argon - 2011. 01. 25. 11:27

A zenékért érdemes volt megnézni. Olyan jó ízléssel válogatták össze, hogy leesett az állam. Nem hittem volna hogy sikerül valamilyen téren felülmúlni az eredetit.

gyuri - 2011. 01. 25. 12:51

na, ez az egyetlen hiteles kritika a US verzióról. nyilván azoknak szól, akik még nem látták az eredetit, így nem is értem a sok rossz kritikát, persze hogy nem fog annyira tetszeni a UK után… bár szerintem nem volt vészes, én nézni fogom.

adhie - 2011. 01. 25. 13:14

Egyébként igen, axióma, és igen, a being humannél is ez van (nem az a human:), legalább is nálam, persze meg lehet annyira utáltatni az embert egy remake-kel, de manapság már nem nagyon kerül ki olyan sorozat, ami már csak a minősége miatt nézhetetlen. Na jó ez elég félreérthető lett, de az a lényeg a TV-s médiában van pénz arra, hogy minden sorozat megüssön egy “alap” normális szintet (értsd: nem kell hozzá dedalon).
Egyébként így, hogy egyikből se láttam még semmit, (persze “délelőtti videó” címen promókat, ilyeneket, meg a sztorit vágom valahogy én is várnék még egy kicsit, és majd ha mondjuk kint lesz az első fél évad inkább az amcsit kezdeném el… Mondjátok, hogy előítéletes vagyok, de valahogy ez van.

zotyorage - 2011. 01. 25. 13:27

Érdekes, én ha most lenne egy sorozat, aminek se a US, se a UK verzióját nem láttam, tuti a UK-t kezdeném el (vagy mindkettőt), valahogy UK sorozatban még sose csalódtam akkorát, amerikaiban pedig már sokat kellett félbehagynom.
Mondjuk az is igaz, hogy én most egy olyat se tudok, amiből a US az eredeti, mindig a UK-t dolgozzák át.

Nekem viszont pont az Office-al volt, hogy az angolból megnéztem egyet, nem tetszett, majd évekkel később az amerikait is bepróbáltam, és azt azóta is nézem. Persze azt is elhatároztam, hogy az angolt is meg fogom próbálni újra.

Gergő - 2011. 01. 25. 14:27

tényleg nem kötekedésből,de az biztos úgy helyes hogy komepciótlan?

AntiHero - 2011. 01. 25. 15:05

Pont tegnap/ma néztem meg. Eredetit ismerem, tetszik, lemásolhatatlan (hangulatban).

Az amerikai meg túljátszott, túl díszletezett másolat. Nem azt mondom, hogy szar. Csak nekem túlságosan amerikai. Mindenki szuper kocsikkal jár, minden sarkon egy Ford Mustang..

Azt már meg se említem, hogy a fű amit kaptak 900$ értékű, de a kocsi amit elcsórtak meg jóval több..

Nem kaszálom, mert imádom a skint. Az lesz, hogy megvárom míg lemegy az egész évad és egybe megnézem, úgy talán jobb lesz.

Zsofesz - 2011. 01. 26. 00:09

Én is nézem az eredetit és így két rész után már biztos vagyok benne, hogy maradni is fogok a US-nél is, mert tetszik, hogy nem szó szerint másolják a dolgokat. Ez most egy teljesen más felállásnak látszik, szerintem a szereplők neveit teljesen meg lehetett volna változtatni és azt mondani, hogy ez nem remake, hanem ez a Skins US :)

kris.sk - 2011. 01. 26. 01:04

Szerintem ez egy rossz vicc, én végig se néztem őszintén a pilotot. Egyszerűen az a gondom, hogy volt az eredeti angol, ami tökjó, ezt meg megcsinálták kb ugyanarra, csak egy rakás 0 színésszel. Ez csak egy vélemény…
Másrészt meg, minek egy sorozatból csinálni egy amcsi verziót, ami eredetileg is angol nyelvű…
Én megértem, hogy utálják a feliratot, utálják a szinkront, de ez azért túlzás. Jó mondjuk a Brit akcentusért én se vagyok oda, de azért szerintem meg lehet érteni. Számomra ez egy olyan dolog, hogy kell valami amivel megtömhetik a zsebüket, ezért elővettek egy külföldön állatira befutott sorozatot és megcsinálták, úgy ahogy…
Azt a világot amiről a skins UK szól, szerintem sosem fogja egy amerikai tini megélni, más a kultúrájuk, ezért megcsinálni sem lehet rendesen amerikai tinis környezetbe, számomra nem hiteles. Őszintén még a zenék is mímeltek voltak nekem ebben a pilotban.

winnie - 2011. 01. 26. 01:55

“Szerintem ez egy rossz vicc, én végig se néztem őszintén a pilotot. Egyszerűen az a gondom, hogy volt az eredeti angol, ami tökjó, ezt meg megcsinálták kb ugyanarra, csak egy rakás 0 színésszel. Ez csak egy vélemény…”

véleménynek vélemény, azzal nincs gond, sokaknak nem jött be az eredetit ismerők közül, de ha nem nézted végig, akkor nem tudodm, hogy mennyire más. és, ugye nem színészekkel, hanem gyerekekkel. akiknek ez az első színészi munkájuk. mint az eredeti skins-stáb zömének esetében is.

“Másrészt meg, minek egy sorozatból csinálni egy amcsi verziót, ami eredetileg is angol nyelvű…
Én megértem, hogy utálják a feliratot, utálják a szinkront, de ez azért túlzás. ”

nem utálják jobban a feliratokat, mint itthon, nem a nyelv az oka. egy tévécsatorna sajátgyártású produkciókkal tud leginkább nézőket szerezni, nem pedig importokkal. találtak egy jó sorozatot, feldolgozták, ennyi. eleve nem érdemes a műfajt megkérdőjelezni, hiszen akadnak példák jó és sikeres angol remake-ekre. ha pedig megkapják a jogtulajdonostól a jogokat, akkor pláne nem.

“hogy kell valami amivel megtömhetik a zsebüket, ezért elővettek egy külföldön állatira befutott sorozatot és megcsinálták, úgy ahogy…”

ezzel senki nem tömi meg a zsebét. az írók jobban keresnének, ha elmennének mondjuk a gyilkos elmékbe írónak, az mtv is sokkal nagyobb nézettséget ér el a reality-jeivel. ők csak alig fél éve vágtak bele a szkriptelt bizniszbe és a fiatalokat eltaláló sorozatnak érezték a skins-t. (azért az állati befutással vigyázni kell, kisebb csatornán megy a skins, a barátok köztet többen nézik nálunk, mint angliában a skins-t)

“Azt a világot amiről a skins UK szól, szerintem sosem fogja egy amerikai tini megélni, más a kultúrájuk, ezért megcsinálni sem lehet rendesen amerikai tinis környezetbe, számomra nem hiteles.”

azt a világot, amiről a magyar nézők zömének fogalma sincs, ezért nem is tudja, hogy az “olyan”, nyilván nem akarják átültetni. a sorozat amerikai lesz, a világ is. a szereplők is. ha siker lesz, akkor 2013-ra már lehet, hogy több skins us epizód lesz, mint skins uk és akkor végképp nem lehet remake-ről beszélni.

Gabrielle - 2011. 01. 27. 14:11

Lehet,h az első rész nálam kérdőjeles volt még (az angol verzió pilotját csak azért megnéztem,h össze tudjam hasonlítani a kettőt,és nekem jobban tetszett az us változat),de ez a második engem abszolút meggyőzött,tulajdonképpen imádtam.Én egyelőre biztos nézni fogom,aztán majd kiderül,h hogy alakul a többi karakter,de amit eddig mutattak,az kifejezetten tetszett.

blueraccoon - 2011. 01. 29. 09:56

én már magát az alaphelyzetet nem értem. miből gondolták, hogy a skinsből lehet remake-t csinálni? kultikussá vált a sorozat, nem véletlenül, nagyon szerettem mind a négy évadot, és mikor megnéztem a us verziót, sírva röhögtem a bugyutaságán. görcsösen ragaszkodtak az alapsztorihoz, a szereplők még névre, könyörgöm névre is koppincsok, de mégis fele annyi átérzéssel és árnyaltsággal. cassie/cadie és effy/fogalmamsincsmianeve akasztott ki leginkább, nyomukba se érnek az eredeti karaktereknek. cassie anorexiás. cadie meg csak sajtoscsipszet eszik? hát mi ez, most komolyan? a gyönyörű jégkirálynő, effy meg egy zombifejű undormány? ha már remake és ennyire ragaszkodtak az eredetihez akkor csinálják jobban. nagyon mellélőttek. meg hát skins alaphangulat összesen kb. 3 kisípolt fuckkal, kitakart mellekkel és totál felöltözve… hagyjuk. tudom ez egy anglofil értelmetlen fújogásnak tűnhet, de egyszerűen nem tudok mást gondolni erről. nekem az mtv mindig a tinimamis, jersey shore-os, hillses unalmas, sematikus és irreálisan fényűző sorozatok gyártója marad, nekem egyszerűen túl amerikai, és csak nevetni tudok még csak az ötleten is, hogy hozzászagoljanak angliához.

winnie - 2011. 01. 29. 11:54

“miből gondolták, hogy a skinsből lehet remake-t csinálni?”

mit nem lehet érteni ezen? ha valamiből, akkor a skinsből remekül lehet remake-t csinálni. veszel egy csapat tinit és a saját kultúrád szerint befolyásolod az életüket és a karakterüket.

“görcsösen ragaszkodtak az alapsztorihoz, a szereplők még névre, könyörgöm névre is koppincsok, de mégis fele annyi átérzéssel és árnyaltsággal. cassie/cadie és effy/fogalmamsincsmianeve akasztott ki leginkább, nyomukba se érnek az eredeti karaktereknek. cassie anorexiás. cadie meg csak sajtoscsipszet eszik? hát mi ez, most komolyan? a gyönyörű jégkirálynő, effy meg egy zombifejű undormány?”

épp te írod, hogy ragaszkodtak, utána meg reklamálsz, hogy nem ragaszkodtak? hogy saját karaktereket teremtettek? nyilván nem fognak másolni, hanem saját akarnak csinálni.

“meg hát skins alaphangulat összesen kb. 3 kisípolt fuckkal, kitakart mellekkel és totál felöltözve…”

ez nem az,amitől skins a skins. a minőség nem függ attól, hogy mit sípolnak vagy takarnak.

daruka - 2011. 01. 29. 18:00

Megnéztam az első rész felét, aztán kitöröltem, és ledaráltam az eredeti első évadját. Összehasonlíthatatlanul jobb.

kri - 2011. 01. 29. 20:18

Winnie! Skins Uk s5 kezdésről fogtok írni?

moebius - 2011. 01. 29. 20:30

Igen, remélem lesz írás az 5.ik évadról, mert ez a kezdés mutatta meg igazán hogy mennyire nincs sehol au US verzió az eredetihez képest.

Blackpanther - 2011. 01. 29. 21:22

Én a “Life on Mars” sorozatból, először az amerikai verziót láttam és utána kezdtem el az angolt, de 1 részt tudtam megnézni az eredetiből.

http://www.tvrage.com/Life_on_Mars_US/episode_list/1

http://www.tvrage.com/Life_on_Mars_UK/episode_list/all

Az amerikai, szinte az egész történetet lekoppintotta…

winnie - 2011. 01. 29. 21:29

“Az amerikai, szinte az egész történetet lekoppintotta…”

?? az amerikai mindenben más volt, a sztori alakulásától a lezárásig – de hisz te írod, hogy 1 részt láttál.

a remake-eknél az a szokás, hogy a pilot az ugyanaz, a felütés, az alapsztori egyezik, azzal próbálják berántani a nézőt, de utána kénytelenek teljesen más irányba menni, hiszen más emberek írják a sztorit.

winnie - 2011. 01. 29. 21:31

“innie! Skins Uk s5 kezdésről fogtok írni?”

nem tudom. ha nem kapunk vendégkritikát, akkor lehet, hogy megnézem, ha nem szükséges semmi előtudás.

kri - 2011. 02. 01. 14:11

Semmi előtudás nem szükséges. Érdekelne a véleményed:)

montanosz - 2011. 02. 22. 17:53

én voltam olyan “szerencsés” hogy egyszerre kezdtem a két verziót nézni, az amcsi 20 perc után delete, az angol verziót ahogy haza jövök melóból már darálom is, enyhe függőséget okozott)))

dddoni - 2011. 02. 23. 16:23

Az eredeti kérdéssel most találkoztam újra. Skinsből az angolt láttam előbb, Shamelessből az amcsit. Mindig az jött be amit előbb láttam. Bár a Shamelessnél talán nem olyan szembetűnő a különbség, de valamiért az amcsi drámaibbnak és kidolgozottabbnak tűnik.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz