login |

Accused: vége az 1. évadnak

2011. 01. 26. 21:38 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, antológia, kritika,

(Az Accused pilotjáról itt írtunk.) Hat rész volt csak, de milyen hat rész! A BBC bűnügyi antológiájának a sztoriját már leírtam, minden részben megnézhettük, hogy kerül a bíróság elé valaki, most már csak a végső értékelés van hátra és a szurkolás, hogy Jimmy McGovern sorozata kapja meg a 2. évados berendelést. (Nem bizakodok, de hátha.)

Accused S1-d

Hiába a bűnügyi szál, az Accused természetesen kőkemény dráma, szörnyű látni, hogy siklik ki teljesen hétköznapi emberek élete, hogy kerülnek bíróság elé – pedig a flashback-ek első jelenetei általában idillikusak, mi pedig filózhatunk, hogy mégis hol lesz az a banánhéj, amin elcsúsznak szerencsétlenek. Elgondolkodtató és tanulságos minden egyes történet, na!

Az Accused 6 részében bőven megvolt a változatosság, ami a történetet, illetve annak végkimenetelét illeti: akadt bűnös és ártatlan a bíróság előtt, volt, akit elítéltek, volt, akit felmentettek. Érdekes módon hiába volt minden részben csupa új szereplő, sikerült a homogenitását megtartania a sorozatnak, egyedül a záró résznél éreztem zavart az Erőben, az elég furcsa volt, más, mint a korább megszokott felállások, de az sosem baj, ha egy epizód különbözik. (Még akkor sem, ha épp ezért az 1×06 közel sem jött be annyira, mint kellett volna.)

Accused S1-c

Belegondolni olyannyira nem akart az ember a megismert karakterek sorsába, hogy a lehúzós hangulatnak köszönhetően két részt nem tudtam egymás után megnézni, s ez pedig egyértelműen a jó írásnak köszönhető: mivel antológiáról van szó, 58 perc ideje volt a készítőknek felépíteni őket, majd “összeomlasztani“, s ez az esetek többségében remekül sikerült.

Erre remek példa a sorozat főcíme, melyben búskomor zene mellett látjuk az egyes epizódok vádlottjait. A finálé nézése közben is beugrott, hogy mit követtek el a korábbiak és, hogy milyen sorsot rótt ki rájuk az esküdtszék és a bíróság. Nem összefüggő részekkel operáló sorozatnál ritka az ilyen, de felettébb jó érzés volt visszagondolni a korábbi részekre, plusz pont jár ezekre a visszaidézésekre.

Accused S1-b

Az Accused sorozatként 6-7 pont körüli végeredményt produkált, így 6,5/10-ben kéne kiegyeznünk (és ez a 6,5 nem “majdnem közepes 6,5”, hanem “éppen hogy csak nem remek 6,5”), hogy azonnal keressünk egy másik, épp ennyire színészorientált bűnügyi drámát Angliából.

4 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2011. 01. 27. 00:14

reszemrol az 5. resz volt valamivel gyengebb, mint a tobbi, igy ha pontoznek, 6.5-nel joval tobbet adnek ra.

winnie - 2011. 01. 27. 00:34

na, igen, annak is más volt a felépítése, bár annak mondjuk a kezdetektől fogva. de az bejött.

Gaines - 2011. 01. 27. 12:31

Én is pont arra akartam rákérdezni, hogy miért a 6. rész ütött el nálad jobban, mikor az 5. váltott igazán szerkezetet a Columbo-típusú felépítéssel. Nekem egyébként az első két rész volt pont a haloványabb – leginkább a második, a katonás -, utána nem volt hullámvölgy; így utólag visszatekintve a 3-4. részek ütöttek a legnagyobbat mind sztori, mind alakítás tekintetében, a harmadiknak, ami a tavalyi év egyik legerősebb érzelmi hatást kiváltó sorozatepizódja volt, még a nehezen hihető végkifejletet is megbocsátottam. Pontozásban simán kiszórnám a sorozatra a 8-at, és én is bízom abban, hogy lesz folytatás, le lehetne még akasztani egy-két zseniális angol karakterszínészt (mutat arra egyáltalán bármi, hogy McGovern nem egyszeri antológiának szánta?).

A főcímet meg mindig áttekertem. :D

Mizchris - 2011. 01. 27. 13:58

Ha tévés főmufti lennék, Jimmy McGovern-nek látatlanban is nagyobb összegeket osztanék ki, hogy tudod, mit, rendezz, amit akarsz, úgysem nyúlsz mellé soha.
Zseniális lett az Accused, én megadom rá a 8 pontot és nagyon remélem, hogy tervebe van véve már jövőre is valami produkció tőle.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz