login |

Pilot-mustra: A két Onion-sorozat

2011. 01. 28. 15:05 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, ,

Az Onion-t mindenki ismeri remélem, legalább említés szintjén. Egy kamu hírekkel operáló netes hírlapról van szó, mely videókban sem gyenge, korábban jelen volt tévés és filmes platformon is. A napokban két sorozat indult el az Onion nevében: keddenként a Comedy Central az Onion SportsDome-ot adja (2 rész ment le eddig), péntekenként pedig az IFC az Onion News Network-öt (1 rész ment le eddig).

Mindkét sorozat, naná!, kamu híres, híradós sorozat, arról szól, hogy lehet 20 percben minél több marhaságot komoly arccal elmondani, mintha az esti híreket rágnák a szánkba. A kamuhíres műfajt az angolok űzik a legjobban, több hasonló sorozatuk is volt/van, de nálam egyik sem volt nyerő, így lemondtam a műfajról.

ONION’S SPORTSDOME – 1×01 – 3/10: Nem is volt meglepetés számomra, hogy a főképp amerikai sportokkal (a nagy négyes és a söpredék) foglalkozó sorozat kezdése ennyire nem jött be. Akadtak benne jó ötletek, jobb poénok, de a szitkom része, a stúdiós dolgok, a műsorvezetők, a szakértők reakciói és párbeszédei sokkal érdekesebbek voltak, mint a tényleges tudósítások. (Make’em suffer-rovat FTW!)

Onion-03

Utóbbiak túlságosan egypoénosak voltak, mert hiába jó mozgássérült bokszolós (oké, MMA) szívhezszóló riport, repetitív, minden arra az egy poénra van felfűzve, hogy nincs keze az ürgének, ezért fém műkezei vannak. (Dettó a Lebron-os jelenet.) Pár poén tehát aranyos ugyan, de csak ezekért végigülni 20 percet teljesen felesleges lenne. Viszont le a kalappal a készítők előtt, nem semmi munka lehet egy kamuhíradót megírni és leforgatni ilyen sok szereplővel.

ONION NEWS NETWORK – 1×01 – 7/10: Naná, hogy bele sem akartam nézni a híres verzióba, de megtettem és milyen jól tettem! Ami nem működött a Sportsdome-ban, az remekül működött itt. Pedig isten látja lelkem, ezerszer nézek inkább sportos poénokat, mintsem politikai és bűnügyi hírek paródiáit. Ötletes tudósítások, jó műsorvezetés, korrekt interakció a kiküldött “tudósítókkal”. Zseniális volt, ötletorgia, igaz, aki olvassa az Onion-t, az lehet, hogy találkozott már az összes poénnal, nem tudom. Én nem olvasom, így minden új volt.

Onion-01

És, ami a legfontosabb, vicces jelenetek. Kezdve a “falusi” tévés kitekintéstől, azon bírósági döntésen át, hogy a fehér kiskorú diáklányt fekete felnőttként fogják kezelni, egészen a Suri Cruise életére törő jövőből jött katonákig. A hab a tortán pedig a helyreigazítást küldő olvasói levél volt.

Onion-02

Fura, de szinte alig tudok kevésbé vicces jelenetet felidézni. Lehet, hogy az egyműsorvezetős megoldás miatt inkább azokra tudtak koncetrálni? Passz. Azt viszont nem tudom, hogy mennyire lesz nézős, hiszen alapjába véve ez is csak egy szkeccs sorozat, sok random, nem összefüggő poénnal, azaz kvázi a YouTube-sorozat kategóriába esik nálam. (Mondjuk úgy fair, ha jelzem, hogy mindkét sorozat pilotjában volt átívelő szál, hír, amihez többször visszatértek. Mint a Portlandia-ban is.)

ui: A pontszámokkal kapcsolatban, fura dolog, én utálom a legjobban a “műfajában” hivatkozést egyes értékelésekben, de hiába volt minden ízében zseniális az Onion News Network, a 10/10 csak a kamuhíres műfajban állja meg a helyét. Összképileg ez még mindig “csak” hetes.

3 hozzászólás Ne habozz!

dave - 2011. 01. 28. 15:31

Sose hallottam erről. Olyan mint a hircsarda.hu?

i'm_rick_james - 2011. 01. 28. 16:40

ONN 1×01-et láttam. Volt pár rész, ahol majdnem behaltam a röhögéstől.
Nekem nagyon bejött.

Dohi - 2011. 01. 28. 17:22

a sportosat kihagytam, es barcsak a masikat is kihagytam volna. viszont ha kamu hirek, akkor newstopia. shaun micallef, igy nyilvan zsenialis.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz