login |

Pilot: Working Class

2011. 02. 02. 00:12 - Írta: human

9 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Folytatom fáradalmakkal teli utam a tipikus sitcomok mezején. Strapás az utazás, hiszen ezek a 20 percek úgy szívják el az éltető perceket, mint az okmányirodában való várakozás. A Retired at 35 után a Working Class pilotja is hozzám került.

workingclass

Az fogalmazódott meg bennem, hogy keresnünk kéne egy 40 körüli női írót a blognak. Nem azért, mert neki tetszene, de jobban meg tudná ítélni az ilyeneket. Bár lehet ő is csak azt tudná mondani, amit én fogok most, hogy ez a “régi, talpraesett női” alapokból táplálkozó pilot gyenge. Azért régi, mert 10 éve még itt tartott valahol az egyenlőség, és azért gyenge, mert az. Poénok konkrétan nincsenek benne, maximum egy kis szerencsétlenkedés a szerelmi életben.

A sorozat alapja annyi, hogy többszörösen elvált nőnek szarul áll a szénája. Rosszul keres bolti eladóként (ide jön a hatalmas klisé, lehet mindjárt elspoilerezem), ebből kell eltartania a gyerekeit és az életképtelen férfit, a bátyját. A nőknek célzott sorozatokban sok a teljesen rájuk utalt férfi általában. Az anyagi nehézséget úgy érzékeltetik, hogy otthon vizezett tejjel eszik már a kukoricapelyhet, szappannal most hajat (nyilván nem úgy néz ki, ez lenne amúgy a képen is, haha) és ilyenek. Mindezek ellenére azért hatalmas házban él.

Egy ideig kesereg ezen, gazdag férjet akar fogni, de aztán úgyis oda vezet majd a történet fonala, hogy talpraesetten helyt áll, előléptetik meg a többi. Ennek a kezdetét láthattuk a pilotban.

Tudjátok mi a rossz? Amikor feltűnik egy férfi a boltban, és szinte centire eltalálod mit fog vele tenni a főszereplő. Aztán ezt nem is viccesen, inkább kínosan adják elő. Itt jönne be biztos az együttérzés a női nézőktől, hogy nehéz igaz férfira találni ennyi “csomaggal”. Nekünk csak az van, hogy mennyit bénázik a főszereplő. De még nem is ez a fő baj, hanem hogy a feltűnt férfinak rögtön kitálal a boltról mindent, miközben flörtöl vele, aztán kiderül, hogy ő a főnöke. Jaj, most aggódjunk a munkahelyéért? Hát nem, hiszen az ilyen sorozatokban és filmekben az jön, hogy az igazmondásért dicséret, akár előléptetés is jár, “ha már annyira ért hozzá” dumával. Itt a kettőből csak az előbbit kapja a főszereplő, az utóbbinak csak az ígéretét, de még így is gáz.

Mondom, poénból semmi nem volt, de a csatorna eddig legnézettebb műsora. Mivel nem országoson megy. Tipikusan a felesleges nézni jelzőt tudnám használni rá, de a sajátjai között korrektül van elkészítve, így 4/10 azért jár neki. Ami pozitívum még, hogy nem egy gyönyörű nőt tettek be ebbe a főszerepbe. Ne oltsatok, nem csúnya a nő, egyszerűen csak sorozatos szinten értem, rögtön azzal kezdve, hogy nem csont és bőr. Micsoda bevállalás, hahh.

9 hozzászólás Ne habozz!

Spiduola - 2011. 02. 02. 01:12

Nem ez a csaj volt a Rebában a 2. feleség?

lacczko - 2011. 02. 02. 01:35

De.

winnie - 2011. 02. 02. 01:38

majd reba is fog vendégszerepelni ebben.

maniakus - 2011. 02. 02. 01:43

Nekem bejött, olyan pár évvel ezelőtti családi vicces sorozatnak tűnik, amit csak úgy elkapott az ember egy-egy csatornán és volt belőle 20 rész, azok keringtek körbe évekig délutánonkét. Másképp nem tudom megfogalmazni sajnos :)

szucsitg - 2011. 02. 02. 10:21

úgy tudtam, mit fogsz írni human…
de igazad van, tényleg iszonyat gáz, h pozitív jövőképet próbálnak kommunikálni a népnek, és a morálisan helyes cselekedetek “jutalmazásra” kerülnek.
sőt, az is iszonyat tré, hogy nem próbálnak meg intelligensnek tűnni akaró poénokkal operálni, szimplán csak szórakoztatni. meg eleve milyen dolog már, hogy az évtizedeken át működő multi-cam hagyományokat követik.

persze, igazad van most is, sokkal tanulságosabb, ha azt látja az ember, hogyha elég nagy a pofája, akkor még a lecsúszott alkoholisták is kokót szívhatnak minden másnap két szilikon csöcs közül. netalántán, hogy a drogbiznisz kifizetődő, mert ha elég sok a kapcsolatod, úgyis megúszod. de legfőképpen az a leghasznosabb, ha a gyerek megtanulja, hogy drogozni menő, és mivel fiatalkorú úgyis kvára mindegy, mert megússza.

nadix - 2011. 02. 02. 11:24

Az a kategória, hogy jöhetnek még olyan ínséges idők, hogy ilyet kelljen néznünk, addig megmarad a bloggereknek. Nekünk meg adja az ég, hogy ne jöjjenek.

human - 2011. 02. 02. 14:46

szucsitg: nem kell az oltás meg a “tudtam”, úgy teszel mintha egy multikamerás sitcom hagyományt betartót sem néznék. Igen, a Working Class hozzájuk képest gyenge, nem a kokószippanó írókhoz képest. Például ott van a családbarát Melissa and Joey, teljesen hagyományos és még nevetni is lehet rajta, szemben a Working Class-szal.

SpockCooper - 2011. 02. 03. 09:24

Én csak azért kommentelek ide, hogy elmondjam, ezt jól megírtad human. Ideje ránézni a filmes blogodra is, kattintok is.

elliot - 2011. 02. 06. 11:49

Amcsiban a 40 éves háztartásbeliek ilyen sorozatokat néznek? Ezek olyanok, mint nálunk az ilyen Árva angyal stb? Amúgy nem vagyok biztos abban, hogy mindenkinek a kiemelkedő, finom humorral operáló sorozatokat kell néznie. Van, akinek bejön a rosszabb fajta is, mert neki ez elég. (pl. magyar tévénézőknek is mindegy).

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz