login |

Transformers: Prime – Darkness Rising – írta FZoli

2011. 02. 04. 16:11 - Írta: vendegblogger

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

A Hasbro, megelégelve a 2000-es évek állandó Transformers-rebootjait, úgy döntött egységes, koherens alapokra helyezi a franchise-t. A War for Cybertron játékon alapuló Exodus regény már ebben a szellemben készült. Fogták, amit az eddig inkarnációkból jónak tartottak és ebből nőtt ki az új márka, a Transformers: Prime, melyet mi mással is lehetne eladni a srácoknak, mint egy animációs sorozattal? Az új sorozatot a The Hub csatorna tűzi műsorára. Egyfajta beetetésként az első évad öt részét, melyek egy minisorozatot alkotnak november végén adták le, míg a “tényleges” évad február 11-én fog elkezdődni.

Autobots, roll out!

transformers prime-01

Természetesen az óriásrobotok iránt rajongó emberben ilyenkor egyből felmerül a kérdés, mennyire fogyasztható ez a sorozat az idősebb korosztály számára, főleg amikor meglátja a stáblistán a Kurtzman-Orci duó nevét. A legutóbbi Transformers nevet viselő alkotásuk eléggé megosztotta a publikumot, kérdés mi a helyzet ezúttal? Főleg, hogy sorozatos körökben őket leginkább Fringe készítőiként ismerhetjük. A tovább mögött spoileresen folytatom.

Manapság kevés olyan embert találni a fiatalabb nemzedékek tagjai közt, aki ne ismerné a Transformers alap sztoriját, ezért a készítők ettől megkíméltek minket. A történet kezdetén az Autobotok és Álcák egy ideje már a Földön tanyáznak, utóbbiak ugyan már három éve csendben vannak. Ám ez hamar megváltozik és az első összecsapás Sziklaugró életébe kerül. Az Álcákat vezető Üstökös természetesen nem elégszik meg ennyivel, következő célpontjának Arcee-t nézi ki. Pechjére a drone-jai nem bírnak el az autobottal és a segítségére siető Űrdongóval, a később befutó Válaszfal pedig végleg elijeszti őket. Sajnos a csatának két fiú – Jack és Raf – szemtanúja és “résztvevője” lesz. Optimus szerint a fiúk Megatron visszatérése esetén veszélyben lehetnek, ezért mindkettőjűket (majd kiegészülve a japán Mikóval, mindhármójukat) beviteti a bázisra, hogy elmagyarázza nekik a helyzetet.

Közben Optimus félelmei beigazolódnak: Megatron visszatér és hoz magával némi Sötét Energont, ami a legendák szerint egyenesen Unicron véréből keletkezett és állítólag képes a holtak feltámasztására. Üstökös kísérleti alanyként felajánlja Sziklaugró holttestét és a legenda igaznak bizonyul: Sziklaugró valóban felkel, de őrjöngő zombi módjára kezd viselkedni. Megatront ez különösebben nem zavarja, ő már egy legyőzhetetlen élőholt sereget vizionál maga előtt, mellyel végre legyőzheti az Autobotokat…

The first rule of robot fight club is that you don’t talk about robot fight club.

transformers prime-02

Azt hiszem ennyi bőven elég a történetről. Amint látható az írók egyből belecsaptak a lecsóba, az Autobot-Álca polgárháború eseményeit röviden elintézték egy flashbackben. Ráadásul a “rejtőzködünk az emberek elől” témát sem vitték túlzásba, ugyanis már a második részben kiderül, hogy az USA kormánya tud a Transformerekről és William Fowler ügynök képében összekötőjük is van az Autobotokkal.

A minisorozat bonyodalmául szolgáló Sötét Energon elég érdekesnek tűnik, bár látszólag lezárták ezt a szálat, a későbbiek során biztos előveszik még. Ha hasonló színvonalú sztorik lesznek a sorozatban is, akkor részemről nem lesz panasz. Sajnos a Y7 korhatár eléggé behatárolja a készítőket, bár ahhoz képest itt-ott meglehetősen sötét volt az epizódok hangulata. Gondolom, sokat segít, hogy a főszereplők robotok, akiket nyugodtan lehet aprítani. (Erre a “brutalítás”/korhatár dologra egyébként az egyik jelenetben nagyon aranyosan rá is játszottak.)

Nézzük meg közelebbről a szereplőket, az öt rész alatt akadt belőlük pár. Az Autobotokat öten képviselik: Optimus Fővezér, a csapat vezére; Racsni, a medikus és technikus, aki többi inkarnációjával szemben nem igazán komálja az embereket; a csipogásokkal kommunikáló Űrdongó; Válaszfal, az “izom” és végül Arcee, az egyetlen női Autobot (egyelőre). Mint látható a csapat megfelel az animációs sablonoknak, Optimus a “bad-ass” vezér, Űrdongó a tipikus “hamar a kiscsávók kedvence lesz” karakter, Racsni és Válaszfal a potenciális humorforrások, míg Arcee a kötelező női tag illetve jelenleg ő tűnik a moralizáló karakternek. Az Autobotok közül őt rázta meg legjobban Sziklaugró halála, így Jack egyfajta pótlékként szolgál számára elveszett barátja helyett.

Az Álca oldal egyelőre nem ilyen nagyszámú, bár ez később biztosan változni fog. Eddig Megatron, Üstökös és Fülelő bukkantak fel, hozva a szokásos szerepüket, bár utóbbi egyáltalán nem beszél, hanem hangfelvételeket játszik vissza, így némileg a mozifilmek Űrdongójára hajaz.

transformers prime-03

Transformers-sorozat természetesen nincs gyerekszereplők nélkül (kivétel a Beast Wars), ez most sincs másképp. Jack Darby-t leginkább a mozifilmek Samjéhez tudnám hasonlítani, bár ő nem hajtogatja öt percenként, hogy “No, no, no!”. A minisorozatban az első veszélyesebb akció után ott akarta hagyni az Autobotokat, ám végül Arceenek sikerült visszahívni. Életkoránál fogva (16) valószínűleg idővel ő lesz a csipet csapat vezéregyénisége.

Miko Nakadai japán cserediák. Pont Jack ellentéte, imád pörögni és oda van a – minél hangosabb – amerikai popzenéért. A legnagyobb veszélyhelyzetekben sem esik pánikba, temperamentuma még sok gondot okozhat. A csapat harmadik tagja Rafael Esquivel, a tipikus “kis zseni” karakter. Számítógépes ismeretivel nagy segítségére lesz Racsninak, ráadásul a trióból ő az egyetlen, aki gond nélkül megérti Űrdongó csipogását.
A felnőtteket Jack anyja és Fowler ügynök képviselte, előbbiről egyelőre nagyon nincs mit mondani, utóbbiban van potenciál.

One shall stand, one shall fall.

Végül néhány szó a megvalósításról. Általánosságban elmondható, hogy az egész minisorozaton érezhető volt a Kurtzman-Orci hatás, a film több eleme, úgy, mint mondatok, jelenetek és zenei részletek felismerhetőek voltak.

Ami az animációt illeti, az a Transformerek esetében teljesen korrekt. Természetesen nem olyan részletesek, mint a mozifilmekben, de ezt szerintem senki nem várja el egy animációs tévésorozattól. Az előzetes plakátok láttán kissé húztam a szám, ugyanis a robotok dizájnja (eltérő arányban) a TF: Animated-ben használtra hajazott, de a kételyeim alaptalannak bizonyultak. Az Animated-féle megjelenést sikeresen ötvözték kisebb-nagyobb arányban egyéb Transformers-ábrázolásokkal (pl. Optimus teste egyértelműen az Animated-et idézi, míg a feje mozifilmekből származik) és ezek mozgás közben is igen jól mutatnak. Sajnos a háttér már nem ilyen kidolgozott, bár azt hiszem ez megbocsátható bűn, hisz úgy is az előtérben zajló zúzással van elfoglalva a kedves néző.

Az 1984-es The Transformers-t a sztorija mellett a remek szinkronhangok tették emlékezetessé. A Prime készítői úgy tűnik tisztában voltak ezzel, hisz sikerült két igazi G1 veteránt leszerződtetniük: Optimus hangja, nem más, mint Peter Cullen, míg Megatront Frank Welker szólítja meg. A két öreg természetesen kiválóan hozza a szerepét, de a többiekre sem lehet panasz. A zenék mindig épp az adott jelenetnek megfelelően szólnak, oda nem illőt nem tapasztaltam. Vájtfülüek itt-ott felismerhetik bennük a mozifilmek dallamait.

Összességében nekem tetszett a minisorozat és bizalmam jeléül megadok neki egy 8/10-et. Csak javasolni tudom a megnézését, az öt rész felfogható egy ~100 perces Transformers moziként is, aminek a végére viszonylag elvarrják a szálakat, így aki a kasza mellett döntene, annak sem lesz hiányérzete. Azt hiszem, nagy reményekkel tekinthetünk a sorozat egy hét múlva esedékes folytatása elé.

11 hozzászólás Ne habozz!

csbi - 2011. 02. 04. 16:30

Nekem nagyon tetszett, én biztos maradok még…

Piemaker - 2011. 02. 04. 19:00

Köszi az ajánlót.Belekezdek,mert jónak ígérkezik!

Conquistador - 2011. 02. 04. 20:48

hm, utánanézek.

Dohi - 2011. 02. 04. 20:54

ha transformers, akkor generation 1. durvan 20 fontert beszerezheto a teljes sorozat.

SlyZero - 2011. 02. 04. 21:58

Fülelő emlékeim szerint az eredeti szériában teljesen néma volt.
A sorozaton még gondolkodom. A 7-es korhatár és a grafika momentán erősen visszariaszt.

FZoli - 2011. 02. 05. 18:39

@SlyZero: Elképzelhető, G1-ből eddig mindössze egy fél részhez volt szerencsém, így inkább a képregényből indultam ki. Egy próbát szerintem megér, mozgásban jobban néz ki.

SzigetiKev - 2011. 12. 11. 16:28

Nem tudjátok mikor lesz kiadva a boltokba játékként ( figuraként ) :D és a mesét fogják majd vetíteni Magyarországon? :D

csab - 2012. 01. 30. 15:56

én már egy csomo részt láttam és kijelentem hogy ez a napi sorozatom

csab - 2012. 01. 30. 15:57

én már egy csomo részt láttam és kijelenthetem hogy ez a napi sorozatom

torma elvira - 2012. 02. 13. 18:01

Ez a kedvenc mesem es filmem is egyben imadom Nem tudom ha vege lessz fogok e valamiert izgulni mint a transzformersz utan<3<3<3

Klau - 2012. 05. 17. 14:45

Nagyon jó! Mondjuk Űrdongó majdnem olyan mint a filmben.
(pl.: néma)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz