login |

Pilot-mustra: The Chicago Code – 1×01

2011. 02. 12. 16:11 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Let’s do this!

Az egykori Ride-Along most The Chicago Code, mely a Detroit 1-8-7 mintájára azonnal pozicionálni kívánja magát. Mégpedig Shawn Ryan vezényletével, akinek hivatalosan ez a második saját sorozata a The Shield után. Igen, volt showrunner a The Unit-ban, majd a Lie To Me-ben, írt a Terriers-be, aminek a készítésébe is segített, de a The Chicago Code a második Shawn Ryan-sorozat. És a második ütős Shawn Ryan-pilot. Kettőből kettő?

THE CHICAGO CODE – 1×01 – 7,5/10

The Chicago Code - 1x01c

A The Chicago Code, mint a Detroit 1-8-7 rendőrös (nyomozós – rendőrjárőrös) sorozat, ami kőkeményen Chicago utcáin játszódik, ez volt a koncepció, Shawn Ryan nem akart sok stúdiózást, mindössze két állandó díszlete van a sorozatnak. És ez a kinti lét, akárcsak a Southland-nél, máris plusz ponttal indít, nagyon átjön, azonban Chicago egy fokkal zamatosabb és felismerhetőbb, mint Los Angeles-külső. (Kapunk kötelező magasvasutas fílinget is anélkül, hogy tolakodó lenne, éjszaka pedig az úton somfordáló tisztítós kocsi priceless.)

The Chicago Code - 1x01b

Ebben a sorozatban is (mint a Detroit 1-8-7-ben) egy fura nyomozó áll a középpontban, a lengyel származású Jarek Wysocki, aki (mint a Detroit 1-8-7-ben) kap maga mellé egy új, első blikkre zöldfülű társat. Itt azonban véget is érnek a párhuzamok, hiszen még mielőtt megismernénk a többi állandó arcot, rögtön a sorozat elején kiderül, hogy a The Chicago Code nem “ki a tettes ebben a részben?” krimi, hanem erőteljesen a politikáról is fog szólni, hiszen a másik főszereplő Wysocki egykori társa, a hihetetlenül gyorsan csúcsra érő városi rendőrfőnök (az első ember, a sorozatban: superintendent), aki az első nő ebben a pozícióban, így naná, hogy ezerrel akar bizonyítani, s győztesen kijönni a politikai csatározásokból.

These are their stories, mondhatnám a Law & Order-re hajazva, hiszen a történet ismertetése véget is ért. A rendőrök üldözik a bűnt, a szuperintendáns pedig a fehérgallérosokat, a korrupciót, és megpróbálnak rászállni Chicago kiskirályára (Delroy Lindo), akinek lecsukásához nagyon sokat kell még tenni – éljen az átívelés! A sorozat egyébként, még egyszer, rendőrös, nem nyomozós. Itt nem fognak körömnyi bizonyítékokat vizsgálgatni, inkább kérdezősködni, üldöznek autóval és futva, s persze naphosszat furikáznak a város utcáin a járőrkocsikban, hogy némi karakterizáció is történjen.

The Chicago Code - 1x01a

Amikor elkezdődött a The Chicago Code, majdnem kirohantam a szobából, mert Jennifer Beals (nem tudom, hogy mennyire jön be ez a feszes, furán visszafogott stílusa) elkezdett narrálni. MINEK? – visítottam, – Shawn Ryan elkezd érzéseket a szánkba rágni ahelyett, hogy sorozatot készítene? Mire kaptunk egy feszesen vágott, remek montázst a ifjúkori éveiről és “motivációiról”, mire elégedetten csettintettem.

Majd, amikor jött egy következő szereplő, aki lenyomott egy saját narrációt (plusz megkapta a montázsát), azt mondtam, hogy de nem rossz ez! Így kell karaktereket felpakolni a pilotban: stílusosan, mégsem öncélúan, pár perces dialógusokat és szájbarágást megspórolva. Az pedig ahogy a vége felé a narrációt, mint dramaturgiai eszközt használják, komolyan könnyeket csalt a szemembe. Perfekt és ütős volt. Mint ahogy a tipikusnak tûnô pilot sem hatott fáradtnak, marha jó élmény volt.

If there’s the single thing Chicago knows, it’s how to punch back.

14 hozzászólás Ne habozz!

Klunks - 2011. 02. 12. 16:29

Jól hangzik, a Blue Bloods-ba úgysem kezdtem bele, a Terriers-nek meg vége, befér ez még így hetibe. A nagy átívelő szálakat meg szeretjük.

zierka - 2011. 02. 12. 17:22

Tetszett, csak kicsit túlzsúfoltnak éreztem.

marcilu - 2011. 02. 12. 17:29

Én is pont ma néztem meg. Ilyesmit korábban még soha, úgyhogy számomra igazán eredeti volt még az is, ami másnak talán nem… Pörgős volt, nekem néha túlságosan is, de majd megszokom. :)

Klunks - 2011. 02. 12. 19:29

Tényleg nagyon jó volt, a zöldfülű partnert meg már a FNL-ban is bírtam.

M76 - 2011. 02. 13. 00:26

valóban nem tűnik rossznak, nekem csak egy dolog nem tetszett, hogy a superintendent kicsit túl teátrálisan adja elő magát, és állandóan az a bárgyú vigyor van rajta, még a fenti képen is.

khaal - 2011. 02. 13. 09:40

Detroit 1-8-7 mostanra az egyik kedvencem lett, a Third Watch-ot pedig a klasszikusok között tartom nyilván, így már alapból érdekelt a sorozat. Ez a cikk kellet még, hogy tutira belenézzek ebbe a pilotba is, pedig azt mondtam nem állok neki több új sorozatnak.

bagida - 2011. 02. 13. 11:59

What a feeling!:)

betonfelhő - 2011. 02. 14. 01:47

nagyon tetszett a pilot. nagyon jó karakterek.

Lajoska67 - 2011. 02. 14. 20:16

Annyira nem jó, amennyire istenítik. A főszereplő karakterét pl. nem nagyon lehet hova tenni.

montanosz - 2011. 02. 17. 18:21

nagyon jó sori lesz

Desmond Wallace - 2011. 02. 23. 19:23

Remek volt a 2. rész. Jobban bejött, mint az első.

Steven Great - 2011. 02. 26. 02:29

A pilot nagyon tetszett. Nem volt üresjárat, a szereplők is egész korrektek. A nézettség miatt nem kezdtem el eddig nézni, de talán most már beáll szintre.

clark - 2011. 03. 09. 15:30

már láttam 3részt eddig ,tetszett és nézni is fogom,sokkal jobb mint a southland az elég lapos.

jó a story érdekes szemszögből mutatja be a rendőrség működését,egy kevés akcióval fűszerezve.

a szereplők rendben vannak,sok évad van ebben a soriban,remélem nem lesz kasza,mondjuk eddig egész jól teljesít.

8.5/10 eddig a 3rész

clark - 2011. 05. 02. 12:40

9résszel a hátam mögött egyre jobban megkedvelem.alig várom már a kövi részt.
agyon pozitív ,érdekes,jó színészek,korrupció kis akció.
minden megvan ami kell egy jó sorinak!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz