login |

A tényleges első rész: Criminal Minds: Suspect Behavior

2011. 02. 18. 14:30 - Írta: human

15 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Bár nekem most kicsit tele van mindenem a nyomozós sorozatokkal, még a kedvelteket sincs annyira kedvem nézni, viszont mivel csak én láttam anno a Criminal Minds-spinoff backdoor pilotját, kisgyermekem sincs, így hozzám került ez a sorozatt. Nem baj, legalább megnézhettem, hogy miért nincs értelme egy x+1-edik karaktermentes procedural drámának.

suspect-boredom

Ami furcsa volt, hogy ez az epizód tényleg második rész hatású volt inkább. A karaktereket be sem mutatták rendesen, szemben a múlt tavasszal vetített előzetes résszel, szóval aki most ült le újoncként, annak kevesebb kapcsolódási pontja volt. Bár így nem is maradt túl sok.

suspect-boredom2

Erről van szó, egy újabb Criminal Mindsról. Olyan ügyekben vetik be magukat, ahol a helyi erők tehetetlenek, vagy túl lassúak. Közvetlenül az FBI helyi fejesének (Richard Schiff a WW-ből) jelentenek és kicsit kevesebb papírmunkát kell végezniük a nyomozás alatt. Amikor végeztek, akkor nyilván mindent részletesen be kell nyújtani azért, hogy legyen nyoma.

A mostani kezdőrészben egy szőke kislány eltűnése után nyomoznak. Kicsit kevés a nyom és a tényleges nyomozás (egy Castle ehhez képest gyanúsítottkorzó), főleg csak a számítógépet bújják és gondolkoznak a papírmasé karakterek. Az egyikőjük azért kap egy minimális mélységet, de a drámai jelenete még így is súlytalan lesz a végén sajnos.

Igazából aki odavan az “egy rész – egy ügy” sémájú nyomozós sorozatokért és a jelenleg futó sok nem elég neki, annak nyugodtan ajánlott. A többieknek viszont nem érdemes belenézni, mert semmi marasztaló extra nincs benne. Részemről 5/10.

Egyelőre elpazarolják Forest Whitaker tehetségét. Még mindig nem hiszem el, hogy pont erre a sorozatra bólintott rá, pedig ha már tévé, simán mehetne kábelre inkább. Anyagi okok miatt hajlandó 7 évre beragadni a tévébe, ha véletlenül siker lesz a Criminal Minds spinoffja.

15 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 02. 18. 14:44

az eleje tiszta law and order volt a kiírással és a borízű hanggal:)

Skate - 2011. 02. 18. 15:14

Én már a Criminal Minds-et sutba dobtam tavaly májusban. Sejtettem, hogy a backdoor pilot-nál több színvonalat nem fog hozni. Hová lett a vállalkozószellem az írókból? :(

beem - 2011. 02. 18. 16:19

Hát én sokkal többet vártam ennél.

A story:
A “red cell” ötlet szerintem borzasztó, már egyszer felépítették a BAU színfalait akkor minek ez az új helyszín.

Az eset követte az egyszerű, de nagyszerű szerepet, azzal nem volt gond. Viszont ahogy megoldották az ügyet az sok minden volt, de nem nyomozás.

A karakterek
A karakterek nem lettek árnyalva, jóformán egyáltalán. Prophet háttértörténetétől eltekintve. Garcia meg előlépett mellékszereplőből főszereplővé (ami részemről nem baj, sőt).
Sokkal többet vártam itt, de gondolom nem ezekre a színészekre írták a pilotot, így inkább story-ra helyezték hangsúlyt. Az új FBI direktor szerintem nagyon cuki (Richard Schiff is the best!), de teljesen hihetetlen volt a karaktere, személyesen elmegy a világ végére kétszer is, csak mert miért is?

Végszó:
Bennem felmerült már régebben, hogy az írók eredetileg Shemar Moore karakterének akartak adni egy saját csapatot (volt erre több utalás az eredeti sorozatban), ahol nem gyilkosságok, hanem mindenféle más “high profile” ügyeket oldottak volna meg, gondolom az edző terem is ezért lett kitalálva (Shemar Moore elég jó kondiban van), ezzel szemben Forest Whitakerre ez nem igazán mondható el. :-/

Összességében szerintem: a story érdekes, a megoldás pocsék, a színészek jók, a karakterek nincsenek kibontva, Forest Whitaker nekem pedig abszolút antipatikus (más filmekben szerettem).

Remélem, hogy a sorozat megmarad, és az írók tudnak csiszolni a dolgokon, meg összerázódik a csapat, meg minden, de szerintem csak akkor fogom majd darálni, ha a második évad vetítése zajlik, ha nem éli meg, akkor én adtam neki egy esélyt.

4/10

chatelaine - 2011. 02. 18. 16:28

En szeretem a nyomozos sorozatokat de ez valami szornyu volt…nekem is a law and order jutott eszembe joparszor:))
forest whitaker jo szinesz de nem erre a szerepre. az osszes tobbi szereplo sem volt hiteles nekem. nem tudom mi vagy ki fogja leultetni a nezoket minden heten erre a showra. akkor inkabb mar az eredeti, bar az is kezd unalmassa valni lassan. de ott legalabb a karakterek jok.

sebien - 2011. 02. 18. 16:56

“that was very helpful”. ez maradt meg bennem, hogy csak ennyit tudott whitaker hozzátenni a kikérdezések végén.

arról nem is beszélve, hogy az elején meg elírták janeane garofalo (garafolo lett) nevét :(

sebien - 2011. 02. 18. 16:59

na jól van, látom a másik cikkben már írták garofalo-t, sry

mrzed - 2011. 02. 18. 17:48

Hát, ez valami SZÖRNYŰ volt.
Komolyan. Már majdnem úgy voltam, hogy delete … csak az vitt előre, hogy Criminal Minds, szóval nem lehet ez olyan sz.r, biztos lesz jobb is … de nem.

A szereplők uncsik. Persze van a pár jól ismert (na azok sem csillognak, valahogy nem rájuk írták a szerepet) szereplő, de a többi épphogycsak létezik kategória (ráadásul komolytalanok. eze FBI-os? Ne nevettessenek már … ránézésre is).

Az eredeti sorozatban szereplőknek (sztori szerint) igen magas az intelligenciájuk.
Hát, ezeknek nem (gondolom megint lehet szidni az IQ_Lite forgatókönyvírót … mert hogy ezt nem a CM írói írták, az első ránézésre is hótziher).

A történet uncsi, fordulatoktól mentes, kiszámítható, felejtendő. Érzelmi töltet NULLA. Semmi felkavaró, felrázó vagy valami, igazi limonádé. A barbárok közt-ben is láttam már izgalmasabb részt …

Én azt hittem, hogy az NCIS spinoffjánál szarabbat már nem lehet csinálni, hogy annál durvább minőségromlás már nem elképzelhető.

Tévedtem.

beem - 2011. 02. 18. 18:32

OFF:
De jó, “magától” átjött ide amit írtam a kibeszélőbe.
Köszi akárki is rakta át. :)
ON:
Teljesen egyetértek Humannal, remélem, hogy ennél a résznél csak jobb lesz a sorozat. :-/

rajo - 2011. 02. 18. 22:29

hát mikor megláttam a számítógépzseni csajt, hogy ebben is benne van, akkor ment el a kedvem, számomra borzasztóan irritáló karakter volt a sima CM-ben is, erre átrakják ebbe is?

üti a billentyűzetet, ami sorba adja ki a kulcsinformációkat a nyomozáshoz, kb. ezzel ő a főnyomozó, kicsit több esze lenne teljesen feleslegessé tehetné a special agent-eket ugyebár
na mind1 ez az elvi gondom ezzel a nővel, a másik hogy baromira irritáló a kinézete, a hangja, a stílusa, én inkább megpróbálnék egyedül nyomozni, minthogy ezzel a csajjal kelljen együtt dolgozni

Garcia áhhh, ez nálam levesz 5 pontot a 10-ből eleve

Whittaker király, pontosabban voltak király filmjei
mi a rákot csinál ebben a sorozatban a noname csapatával?
a kopasz arcnál is elég gyér volt a háttértörténet, a kutyát nem érdekli hogy pending ügynökből teljes jogú ügynök lett, csak mert nem lőtte le a tettest

hát a másik 3 nyomozóról egyelőre jobb nem beszélni, egyszerűen jelentéktelenek, de ezt tudjuk be annak, hogy csak 1 rész ment le belőle

igaz, ezek után még 1et megnézek, aztán beintek Garcianak és kasza

4/10

gevin - 2011. 02. 19. 16:36

szar látni, hogy hova jutott Whitaker, mert tényleg vannak zseniális alakításai. és akkor tényleg egy 100+1-edik egy rész egy ügy sorozatban kell kikötnie? ejj ejj, öreg Szellemkutya..

ha megnézném akkor is csak Whitaker miatt, de még sajnos ő sem tud rávenni pláne ilyen vélemények után. A CM-et meg sose bírtam.

Eszter - 2011. 02. 26. 15:48

Hát némileg többet vártam volna én is. A női karakterek nem megragadóak, a CM első évadában Elle, JJ teljesen jó és hangsúlyos karakterek voltak, csinosak, visszafogottak. Itt meg látunk egy botsáskát, aki nem csinál semmit csak szaladgál, meg egy másikat, aki folyton moralizál. Olyan, mintha megcsinálták volna a cm szappanopera változatát. Ami viszont kifejezetten pozitív, az annak az ábrázolása, hogy két különböző karakterű vezetőszemélyiség mellett mennyire más lesz egy csapat munkatempója, stílusa, gondolkodása. Ebben viszont nagyon veri a CSI-t. Ott a CSI Miami-ban sikerült egy karikatúrát csinálni Horatioból. Szerintem a sori olyan 7/10, igaz ebben benne van a várakozás is, hogy az idő folyamán szépen kiforrnak a karakterek. Jó ötlet lenne egy olyan rész az elején, hogy a csapat tagjait felülvizsgálatnak vetik alá, és az egyik szereplő szájából hallhatunk róluk jellemzést.

kati - 2011. 03. 15. 09:47

na en most mar osszezavarodtam egeszen. Letoltottem par reszt az elso sezonbol. DE en azt akartam ujra megnezni amit az RTL Klub kozvetitett es erre valami uj figurak jellenek meg a kepernyomon. Kesobb gondoltam hogy bizti az eslo sezon van igy aztan a masodik megvaltozik, de most lattam itt a hozzaszolasokat amik 2011-ben irdotak szoval valami nem stimmel…valami nagyon nem…megtudna nekem valaki magyarazni mi tortenik?

kicsit - 2011. 04. 07. 12:48

Az RTL a Gyilkos elméket (Criminal Minds) adja, az új sorozat az Alapos gyanú (Criminal Minds: Suspect Behavior) címre hallgat és az AXN sugározza. Nem tudom minek az első évadát töltötted le, de a CM első évadában is szerepeltek olyan figurák, akik a mostanában leadott részekben már nem.

akh - 2011. 08. 09. 17:33

Nekem hiányozni fog a sorozat, de a lezárás mindenképp.
Izgalmasabb volt mint a CSI sorozatok.

Bertollnok - 2012. 06. 13. 01:54

Szerintem korrekt volt.

Ki nem állhatom a sematikus, epizodikus krimit. Forest Whitaker azonban akkora király, hogy miatta simán végignéztem ezt a spin-offot.
Nagy kár a befejezésért…

FW játéka miatt 6/10. Nélküle max négyet adnék rá.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz