login |

Pilot-mustra: Bedlam – 1×01

2011. 02. 20. 13:51 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Hehe, ez érdekes élmény volt, de csak magamat hibáztathatom, mert úgy vágtam bele a Bedlam-ben, hogy csak annyit tudtam róla, hogy egy természetfölötti thriller/horror sorozat Angliából. Érdekesen kezd, amivel belövik a természetfölötti aspektust, majd jön egy pazar főcím, hősünk pedig kap egy csomó SMS-t, hogy mentse meg Kate-et, aki, mint kiderül, könnyen kísértetetk játékszerévé válhat. Na, gondoltam, mentés-of-the-week sorozat a főhőssel – végülis jöhet.

BEDLAM – 1×01 – 4/10

Jé, Will Young, az első Pop Idol nyertese

Jé, Will Young, az első Pop Idol nyertese

És mekkorát tévedtem. Mármint nem akkorát, mert menteni fognak benne, de teljesen furcsa érzés, hogy én a pilotot úgy néztem, mintha az a főhősről szólna, a többiek pedig csak aktuális vendégszereplők lennének, így, hogy úgy mondjam, nem is invesztáltam beléjük különösképpen, s egyrészről ennek tudható be az, hogy inkább csak vállat vontam az 1×01 láttán. (Nem mintha nem lett volna ezer meg egy jel arra, hogy ez egy hosszabb sztori lesz, de fogjuk az éjszakai megtekintésre.) Másrészről pedig a nem-is-értem-hogy-képzelték kategóriába tartozó snassz ok és megoldás miatt csalódtam.

Bedlam - 1x01-b

De a lényeg: a Bedlam tehát egy természetfölötti sorozat, melynek főhőse látja a halottakat, illetve látomástöredékek segítségével infókat tud meg róluk, s feladata (vagy csak annak érzi), hogy megnyugtassa háborgó lelküket, mellyel általában az élőket veszélyeztetik. Az első részben hősünk egy kvázi-rokonát fenyegeti a baj, aki egy olyan társasházban lakik, melyet egy egykori elmegyógyintézet romjain építettek fel. Mint később kiderül, az épület eredete miatt további megmentésre váró lelkek és emberek is fel fognak tűnni.

Bedlam-3

Amellett, hogy a Bedlam nyitánya vállvonogatós volt, ha szigorúan az összképet nézem, viszont kifejezetten tetszett a hangulata, melyre ezer meg egy képi-, illetve még inkább hangeffekttel erősítettek rá a készítők. Folyamatos (igazi és kamu) ijesztgetések, neszezések, látomások – ha ezeket a hatásvadász megoldásokat nézem, akkor bizony muszáj maradnom, mert szeretek megijedni, s bár a Bedlam kiszámíthatóan ijesztgetett, tetszett, hogy végre akad egy “keménykedős” sorozat.

Bedlam - 1x01-e

De mondom, hiába a jó effektek vagy a hangok, ha a történet az elég gyenge, vagy inkább tipikus volt. És, mint írtam, a karakterek egyelőre annyira nem keltették fel az érdeklődésemet (ilyet még nem tapasztaltam egyébként, hogy más elvárások miatt másképp viszonyultam hozzájuk), pedig nincs velük semmi probléma, három lakótársról van szó, két lányról és egy fiúról, hozzájuk költözik be a halott látó főhős. Ha pedig azt nézem, hogy van egy belebegtetett átívelő szál, ami még érdekes is lehet, s talán még az elmegyógyintézet mitológiájából is kaphatunk a továbbiakban, akkor mindenképp maradok egy ideig.

17 hozzászólás Ne habozz!

Marcipán - 2011. 02. 20. 14:26

Köszi a leírást, tőlem lehet kap egy esélyt a sori.
Mennyire van Szellemekkel suttogós utánérzése a dolognak?

winnie - 2011. 02. 20. 14:52

hát, most hogy mondod… alapból azt vágtam volna rá, hogy semennyire, de végülis igencsak hasonló az alap. mondjuk én még nem láttam a második részt.

Réta - 2011. 02. 20. 14:52

Majd szóljatok, ha vége az évadnak, hogy egyben nézhessem meg. Biztos, hogy jó lesz, hiszen angol+misztikus. Ahogy az angolokat ismerem maximum 6 rész lesz belőle évadonként.

Marcipán - 2011. 02. 20. 17:53

Köszi winnie, csak azért kérdeztem mert a leírás alapján az ugrott be elsőnek. Persze lehet megnézve már nem ennyire egyértelmű a dolog.

Réta - 2011. 02. 20. 18:29

A fenébe! Most néztem meg az imdb-n, az egész csak három epizód.

winnie - 2011. 02. 20. 18:59

az imdb hazudik, 6 részes lesz.

Ruby - 2011. 02. 20. 19:07

Ha már új, angol, és természetfölötti, akkor egyértelműen a Marchlands. Mondjuk az inkább dráma, egy kis “szellemes” beütéssel.
imdb-n is 9.7-en áll, és valóban olyan jó.

winnie - 2011. 02. 20. 19:55

ruby: majd az is lesz, sajnálkozok róla egy sort, hogy miért nem rendelték be amerikában – azon ritka esetek egyike, amikor anglia vesz át amerikai sorozattervet.

tghcs - 2011. 02. 20. 20:08

Bocs, hogy off vagyok, de a Marchlandsot én is meg akarom nézni. Látta még valaki? Winnie? Ruby, írnál még róla, hogy milyen, mert itt nem találtam róla semmit.

winnie - 2011. 02. 20. 20:27

írunk róla holnap (az eredetiről, az oaks-ról anno itt írtunk, nagyon várós volt: http://www.sorozatjunkie.hu/2007/08/07/mar-kezdik/ – aki akarja, az el is olvashatja az amerikai pilot szkripjét, hogy mi változott: http://www.sorozatjunkie.hu/wp-content/uploads/2008/12/script_the_oaks_1x01_-_amelia.pdf

Ruby - 2011. 02. 20. 20:29

winnie: igen, én is olvastam, hogy amerikai az ötlet, viszont nagy kérdés, hogy egy 24 részes évaddal mit kezdtek volna vele. nekem valamiért az az érzésem, hogy ez angol sorozatnak lett teremtve.

off
tghcs: láttam, illetve most járnak az öt részesre tervezett sorozat 3. részénél. számomra régen nem volt olyan sorozat, amit ennyire várnék, hogy mikor lesz már a következő része.
adott egy ház – Marchlands -, 3 különböző korban mutatnak 3 különböző családot, akik ebben a házban élnek. az első családnak meghal a lánya, a második család kislányát ez a meghalt lány “kísérti”, illetve barátkozik vele, a 3. család (ez a jelen) pedig épp gyerek vár, mikor beköltöznek ide, de náluk is megjelenik a kísértő múlt. ennél többet nem merek mondani, mert szerintem már spoiler lenne.
nem egy gyors pergésű sorozat, de nagyon megéri. csodálatosak a színek, a beállítások, minden.

tghcs - 2011. 02. 21. 20:15

Ruby, köszi az ajánlást, eddig is kíváncsi voltam rá, de most már biztos belevágok, mert nagyon jól hangzik. Kíváncsian várom a junkie-kritikát is, mert az eddig itt ajánlott angol sorozatok nekem is nagyon bejöttek.

Nikolka - 2011. 02. 23. 10:06

Engem annyira nem fogott meg a sztori,de a szereplők nagyon szimpatikusak voltak.A 3.részben Lily Loveless (Skins-Naomi) a vendégszereplő,szóval szerintem azért kitartok,őt nagyon szeretem.
Will Young szerepelt a Skinsben is,de nem tudtam,hogy ő egyenlő az énekessel.

Steven Great - 2011. 02. 24. 05:32

Ez a pilot kifejezetten tetszett. Mivel a horrorokban szinte bármilyen gagyit képes vagyok megnézni, így ehhez képest ez teljesen szórakoztató volt. A szereplők és a hangulat nálam simán kompenzálja a nem túl mélyröptű sztorit is. Ha pontozni kéne, 7/10 lazán.

Binky - 2011. 03. 28. 11:23

Végignéztem az évadot. Várni akartam az utolsó részig, hogy írjak, bár ne tettem volna. Sokkal nagyobb hévvel ömlengtem volna, hogy mennyire tetszett a sorozat. De az utolsó 5 perc nagyon elsavanyította a mosolyom. Most ez cliffhanger akart lenni vagy MI?!!! Az összes rész teljesen jó volt, működött az ijesztgetés, épp elegendő horror és borzongás volt benne. Csak azzal rontották el, hogy valami nagy rejtélyt akartam a ház köré csavarni és ezt beletuszkolták az utolsó részbe. Húú, apuci gonosz vagy nem?!! Felnyitjuk a titkos házrészt. HHHHúúú! Lemegyünk a ki tudja hány év elteltével is tökéletesen működő lifttel, húúúú. Aztán meg üvegtörés, jönnek a szellemek. És vége, Jed egyedül marad velük. Hááááttt, ez így nagyon gáz lett. Inkább maradtak volna az egy rész egy rejtély és megoldás szerekezetnél. Ha nem kaszálják el, én azért várom a 2. évadot, mert amúgy jó volt a feeling.

clark - 2011. 04. 06. 12:32

eddig 2 részt láttam,az első egész jó volt,de a második elbizonytalanított,még megnézem a 3.részt is és majd az fog dönteni.

clark - 2011. 04. 08. 13:34

a 3.rész se volt igazán jó így kaszáltam.
elég uncsi volt,sokkal többet kihozhattak volna ebből,mert jól indult.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz