login |

Pilot-mustra: Marchlands – 1×01

2011. 02. 22. 16:13 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika, pilot-mustra,

Azt hiszem, a Marchlands-szel meg is lennénk a mostanság indult érdekesebb angol sorozatokkal (Outcasts, Bedlam). Az űrhajós-bolygógyarmatosítós és a szellemes után újabb szellemes sorozat érkezik, melynek ráadásul amerikai az alapanyaga. Szerintem nem sokan emlékeznek a The Oaks című pilot, de 2007, nyarán írtunk róla, hogy a várós kategóriába került (tudjátok: egy ház és a benne a 60-as években, a 80-as években és a napjainkban élő család története), s hogy Shawn Ryan lett volna a showrunner-je. Végül a FOX-nak nem kellett, de az alapötlet megtetszett az angol ITV-nek és elkészült belőle az 5 részes első évad. (Anno kiraktuk az eredeti pilot forgatókönyvét, érdekes olvasmány.)

MARCHLANDS – 1×01 – 6/10

marchlands-kis

Igazából a lényeget el is mondtam a sztori vázolásával. Adott egy yorkshire-i ház, mely lakóinak életébe nyerhetünk betekintést 1968-ban, 1987-ben és 2010-ben. A 68-as család egy ifjú házaspárból és a férfi szüleiből áll – előbbiek fél éve elvesztették 8 éves kislányukat. A 87-esek egy “sima” papa-mama-gyerekek (egy fiú, egy lány) felállásúak, míg a mostaniak egy frissen beköltöző ifjú pár, ahol az asszonyka gyereket vár.

marchlands-itv-iii

Ez a koncepció nekem alapból felkeltené a figyelmemet, rengeteg lehetőség van benne, érdekes párhuzamokat lehetne a családok történeteiben alkalmazni, de a Marchlands-ban a családok elsősorban a természetfölötti síkon kerülnek egymással kapcsolatba (másodsorban pedig a didaktikus, béna vágóképekkel…). A 87-esek kislánya ugyanis rendelkezik egy képzeletbeli baráttal, aki szerinte halott és Alice-nek hívják – épp úgy, ahogy a 68-asok gyerekét. A jelen párja is felfedez némi Alice-ra utaló jelet, de ott főképp az tűnik érdekesnek, hogy mi okból is költöztek a házba.

marchlands-itv

A pilot valójában nagyon erősen felvezető-bemutató jellegű, ami egy 22 rész/évados sorozat esetében elfogadható lenne, egy 5 részesnél azonban luxus. Ráadásul ez a felvezetés olyan szempontból nem is annyira sikeres, hogy bár bemutatják a karaktereket, azokat valamiért távol éreztem magamtól – talán azért, mert többségüket csak családi körben, általában a házban láttam, és otthon azért másképp viselkedünk, mint egyébként.

marchlands-itv-ii

De ez a koncepció, nincs mit tenni. A felvezetett szellemes szál pedig nem feltétlenül tűnik eredetinek, mégis felkeltette az érdeklődésemet, ami párosítva a három idősíkos sztorimeséléssel (egyes szereplők több idősíkban is jelen lesznek), természetes, hogy maradásra fog bírni. A Marchlands pilotja ugyan semmiképp sem volt kiemelkedő, de mindenképp tisztességes munka. Amiből bármi kisülhet. Kérdés, hogy az 1×02 után okosabbak leszünk-e.

14 hozzászólás Ne habozz!

Dohi - 2011. 02. 22. 19:24

a pilot alapjan nezosnek nyilvanitottam, aztan a 2. resz gyengebb lett, de mivel 5 lesz belole osszesen, belefer.

az uj angol cuccok kozul pedig kihagytatok a mad dogs-ot, bar kinek mi szamit erdekesnek. (nekem pl. a ma este indulo silk biztos nem, mert ugyvedes.)

mulder - 2011. 02. 22. 19:24

azt hiszem, én neki fekszem.

Wiiktor - 2011. 02. 22. 20:37

UK-éknál miért ilyen rövidek az évadok? Valami hagyomány, vagy gazdaságilag ez jött be nekik?

winnie - 2011. 02. 22. 20:39

passz. ennek sosem jártam utána, biztos van rá válasz. lehet, hogy mert kevesebb részben könnyebb minőséget tartani. ha azt nézzük, némelyik angol sorozat évadhossza megegyezik az amerikai kábelsorozatok egy részének évadhosszával. (plusz, míg amerikában adva van egy 12-20 fős írói szoba, angliában sokszor csak 1-2-3 ember van az írói kreatív oldalon.)

Wiiktor - 2011. 02. 22. 22:32

Értem, köszi.
Amúgy megnéztem a pilotot, nekem tetszett. Csak le ne zárják úgy az évad végén, hogy “hú, egy pedofil bácsi bekergette a vízbe Alice-t, és ezért nem nyugszik. Rájöttünk, mindenki örül és Alice el-fade-el integetve.” Akkor igazán dühös lennék.

Nikolka - 2011. 02. 23. 10:02

Megnéztem a 3.részig,és nekem nagyon tetszik.Talán a 3. lett a legjobb.De a pilot is jó volt,különben nem győzött volna meg,hogy tovább nézzem.
A 3 idősíkon kívül nagyon tetszik az is,hogy van akit több idősíkban láthatunk.És alig várom,hogy több szereplőről kiderüljön több dolog,a jelenben,vagy a múltban.
Nagyon szép amúgy a táj,a színek,remek hangulatot kölcsönöz.

Alice - 2011. 02. 23. 14:45

Köszi a tippet, nagyon érdekel az alapötlet, és már a képek alapján is rengeteg ismerős színészt felfedeztem (na jó, csak hármat :) A legjobban Jodie Whittakernek örülök.
Mindenképpen belenézek.

Horny Reaper - 2011. 02. 23. 20:44

Csak nem Raymondo a 87-es család apukája? :-) Úgy látszik nem tud szabadulni a nyolcvanas évekből :-)

Wiiktor - 2011. 02. 24. 20:19

A csoportképen ott van Alice középen a tükörben :D

montanosz - 2011. 02. 26. 18:51

Érdekes, hogy semmi rendkivűli, mégis azt vettem észre hogy 5 perce a kezemben tartom a félig lerágott csirkecsontot mert lekötötte a figyelmemet az események váltakozása, és elfelejtettem tovább rágcsálni))

marcilu - 2011. 03. 30. 21:28

Én most néztem meg az egészet. Eléggé tetszett, az öt résznyi időt egyáltalán nem sajnálom tőle. Sokszor tényleg kiszámítható, de mégis lekötötte a figyelmemet. A szellemes ijesztgetéseket mondjuk én kicsit idegennek éreztem, szerintem jobban illett volna a hangulathoz, ha hirtelen vágások és hatásvadász zenék nélkül csinálták volna. Érdekesek voltak a karakterek és a titkok is. 8/10

ldavid - 2011. 04. 04. 23:29

akinek ez tetszett, próbálja be a 32 Brinkburn Streetet is, a BBC hasonló, két időben játszódó sorozata
bár kicsit bénább, mint a Marchlands

Steven Great - 2011. 04. 15. 17:26

Most végeztem az 5. résszel, és nagyon tetszett az egész. Viszont eléggé lezárták, szóval nem tűnik valószínűnek a folytatás. Vagy van valakinek erről infója?

Daphne - 2011. 06. 08. 14:32

Én is most néztem végig, és iszonyatosan bejött. Örülök, hogy bevállaltam:) Jól eltalálták a családokat, és a titkok is érdekesek voltak. Engem is a Steven Great által felvetett gondolat foglalkoztat… Lehet folytatása?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz