login |

The Cape: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is.

2011. 03. 13. 13:48 - Írta: winnie

13 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

You’re not a superhero, you’re a circus act.

De kár a The Cape-ért, de azt kell mondjam, hogy nem meglepő a nézők elpártolása – félresiklott a sorozat. Pedig a pilotja remek volt (8/10), a második rész visszaesett kissé (5,5/10), s utána a sorozat beállt egy erős 3-4/10-es szintre, elveszítve szinte mindent, amiért annyira szerethető volt az eleje. Így sajnos még nyugodt szívvel egydélutános darára sem tudom ajánlani a szuperhős-rajongóknak, mert a pozitívumok eltörpülnek a negatívumok mellett. Lássuk a medvét, természetesen spoilermentesen.

The Cape - Season 1-b

Kezdjük a pozitívumokkal: Chess, Scales, Dice, Kozmo, Razer, Lich, Google és Hicks – a nagy részük epizódcím is volt: jó kis szuperhősnevek, sőt, jó kis rosszfiú “szuperhősök”, azonban itt véget is ért a tudomány. Adva volt ugyanis Palm City meg a The Cape univerzuma jól felépítve, benne jó figurák, de az írók egyszerűen nem tudtak velük mit kezdeni. Megalapozták őket, mindegyik kapott egy frankó dizájnt, kitalálták a konfliktusaikat és érdektelenség leplét borították rájuk.

The Cape - Season 1-d

Annak ellenére, hogy a The Cape alapból a főszálról szólna, szinte teljesen epizodikus volt, a hősök zöme, bár közük volt a középpontban álló The Cape kontra Peter Fleming harchoz, jöttek és mentek, mindenféle utózönge nélkül, úgy, hogy bármikor visszatérhessenek a későbbiekben. Érdekes karakterek, érdektelen, szinte minden meglepetést nélkülöző sztoriban. (Így visszagondolva csak egy csavar volt az egész sorozatban, meg egy meglepő, “ez meg mi ez?” kérdést kiváltó rész végi cliffhanger. Márpedig, ha a hangulat eltűnik, akkor csak a trükkös történet marad.)

A The Cape-et csak a szuperhős sztorikat kedvelőknek lehet ajánlani, mert másoknak lehet, hogy röhejes lesz az egész. Nem vicces, mint az első rész, mert a folytatásban még a jó egysorosokat is elnyelte az írószoba, hanem neccesen röhejes, mert olykor bizony elég vékony a határ az önirónia, a véres komolyság, valamint a röhejesség között. Nekem megfelelőnek tűntek az arányok, de a a képregényeket annyira nem ismerő nézőre már nem vennék mérget.

The Cape - Season 1-a

Ugyancsak nagy luftja volt a The Cape-nek pár érdekes történetszál gyenge kihasználása. Például az 1×01-ben felvezetett szupergonosz, Chess, bár kvázi igazoltan, de szinte mindvégig hiányzik a sorozatból, s ugyanez a helyzet a feleség ügyvédi énjével, amelyik a felvezetés után úgy tűnt, hogy bekavarhat a tőrbe csalt főhős ügyébe, de csak egyetlen egy szál jutott neki, ami ugyan jelentős volt, de kevés. Pedig esküszöm, hogy annak nagyon örültem, hogy a történésektől távol lévő család sztorija, illetve a visszaemlékezések épp annyi időt kaptak, amennyit még tolerálni lehet – a nehezét megoldották, a látszólag könnyebb feladatba viszont beletört az a bizonyos bicska…

The Cape - Season 1-c

Akit érdekel: az 1×10, bár Endgame címet visel, s jelentős eseményeket tartalmazó rész volt, nem lezárás, de igazából befejezésnek megteszi, mert nem is hagy nyitva sok kérdést. Főleg azért, mert, mint írtam a The Cape-ben nem is voltak nagyon kérdések, nagy rejtélyek, felfedezések vagy meglepetések, mindössze az izgathatott minket, hogy egymásra talál-e a főhős a családjával, illetve, hogy mi az egyes karaktereknek, illetve magának a köpenynek a háttértörténete.

13 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 03. 13. 13:53

(Hivatalosan persze még nem kasza a The Cape, de a 13-ról 10-re történő epizódszámcsökkentés és az zárórész, az 1×10 csak netes premierje beszédes.)

Komédiás - 2011. 03. 13. 14:21

nekem tetszett, reménykedek, lesz még folytatása
a legjobb rész persze a duplás volt

Wondorog - 2011. 03. 13. 14:43

Hát elég sok szálat hagytak lezáratlanul, ráadásul Chess nem is szerepelt egyáltalán (vajon a dilidoki az előző részben végleg elűzte?), pedig ugye az első rész végén is az volt, hogy the cape vs chess part1, a tarot körről sem derült ki semmi, a mallini és cape közötti konfliktus sem bontakozott ki, kellett volna az a +3 rész, végig főszálasan, jobban meg tudták volna oldani

mate - 2011. 03. 13. 15:50

remélem a NOF nem jut ugyanerre a sorsra!

hbo - 2011. 03. 13. 18:44

lol. nem sok sorozat van szerintem, ami sokkal esélyesebb lenne a kaszára, mint a NOF.

ldavid - 2011. 03. 13. 22:22

szerintem is kár érte, és tényleg kellett volna még az 3 rész, mondjuk egy normális lezárással, ez így nekem kevés volt

benceclick - 2011. 03. 13. 23:47

Nagyon jó volt a zárás. Amit lehetett, kihoztak belőle.

Tényleg jó pár dolog lezáratlan maradt, főleg arra lettem volna kíváncsi, hogy Orwell mitől hülyül meg néha (lehet h örökölte az apjától?).

Mindenkinek ajánlom, én nagyon szerettem, el tudom képzelni, hogy valamikor újranézzem az egészet. :)

Orwell is watching

winnie - 2011. 03. 13. 23:59

“Tényleg jó pár dolog lezáratlan maradt,”

én is orwell múltjára utaltam, de ezen kívül nem éreztem lezáratlan dolgot, mivel szinte alig másztak bele valamibe.

a zárás nekem sajnos teljesen hiteltelen volt azzal, hogy a rosszfiút megpróbálták szimpatikussá tenni – előtte semmi sem utalt a fene nagy vívódásaira, sőt. az pedig csak hab a tortán, hogy cape megbocsátott neki, pedig tudjuk, mi lett az árulásának a következménye.

az 1×10-nél vagy direkt próbáltak valami zárást összehozni és akkor érthető, hogy miért csapták össze ennyire a karaktert, mert alapból nem ezt tervezték vele, de most, hogy csak egy részük volt rá, megtehették – vagy pedig alapból ez lett volna az 1×10, egy sima évadközi rész, ami véletlenül kellett zárásként funkcionáljon.

benceclick - 2011. 03. 14. 00:45

Értem, mit mondasz. (Én “sajnos” nagyon elfogult vagyok a sorozattal, mert én vagyok az egyik fordítója, szóval nem tudom teljesen objektíven megítélni. Egy 10/7-et adok részemről erre a 10 részre.)

És nem tudom, de én úgy érzem, hogy az 1×10-et direkt próbálták lezárni, hogy mégiscsak legyen vmi vége. Mondjuk én vártam, hogy majd felfedi magát Dana előtt, annyira pedzegették végig, de mégsem. (Így legalább nem lett klisésen teljes happyend a vége) :D

Gergő - 2011. 03. 14. 18:06

sztem várható volt hogy befejezik

(remélem terminátoros a csaj még szerepel valami jó kis sorozatba :) )
elment nem volt rossz a sorozat de hogy mondjam eléggé átment a sorozat a vígjáték kategóriába sok olyan szereplő volt akit nem lehet komolyan venni
meg ugye nekem nem fekszik annyira a szuperhősös dolog sem

egy 5/10 nekem összességében

[engé] - 2011. 03. 14. 22:30

Nekem az első két rész bőven elég volt, pedig nagyon vártam anno.

cyborgwings - 2011. 03. 15. 21:40

végre pótoltam a négyrésznyi lemaradásomat. a finálé nem annyira tetszett, tényleg elég összecsapott lett, meg túl sokat lelkiztek benne.
alapvetően bírtam a sorozatot, pedig nem vagyok oda a képregényekért. a pilotbeli humort én is hiányoltam a folytatásban, meg leginkább azt sajnáltam, hogy nem szabadultak meg a végig szörnyen béna és rohadtul irritáló kiscsávótól, valamint a nem kevésbé unalmas anyjától (pedig hogy drukkoltam a 9. rész elején…).

clark - 2011. 03. 17. 12:31

meglehetett nézni,csak 10 rész,elég kevés,nem gondoltam volna hogy ekkora bukta lesz ebből.

pedig mit kihozhattak volna,érdekes sztori,misztikus világ,tele mágiával ,rejtelymekkel,érdekes múltak,hátterek,de semmi.és ez nagyon bosszantó.

én nagyon szeretem a superhero-os dologakt,de végül is ez nem is volt az ,csak sima ember mágiával,ettől még batman is sokkal jobb,neki ott a sok kütyü meg ilyenek.
az első rész volt a legjobb,azután nagyon ingadozott,volt egy két jobb rész,a finálé ismét közepes lett,félig lezárták félig nem ,lehet még bíznak,hogy midseasonra vagy vmi kis csatorna megveszi és tudják folytatni.

sajnálom hogy vége de végül is ez várható volt,reális.

szerintem van vagy 5%-a a túlélésre:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz