login |

Pilot-mustra: Endgame – 1×01

2011. 03. 20. 15:00 - Írta: winnie

15 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika, pilot-mustra,

Pár napja megemlítettem, hogy a kanadai Showcase ráhajtott a sorozatokra (eddig volt a Lost Girl, nemsokára jön pár, köztük a XIII), s az újoncok között ott van egy nyomozós sorozat, ami érdekes koncepcióval bír: főhőse Arkagyij Balaban, orosz származású sakkvilágbajnok, aki barátnője meggyillkolása utáni sokkja miatt nem hagyta el a szállodáját. Ennek már 4 hónapja, s miközben megpróbálja kideríteni, mi állhatott a lány halálának hátterében, felkérik, hogy segítsen egy nyomozásban.

ENDGAME – 1×01 – 4,5/10

Endgame - 1x01-b

Szóval sakknagymesterünk csak a szállót nem hagyja el, a szobáját simán, köntösében rohangál összevissza tipikus kócos hajú őrült zseniként, miközben még szimultánt is ad, s ezalatt a vezetőség az adósságát (a szoba ára és az apró) próbálja behajtani rajta. És a személyzet révén kapcsolatba kerül egy gyerekrablási üggyel, ami akár pénzzel is kecsegtethet, szóval bólint rá.

Az Endgame a pilot alapján tipikus kriminek tűnik, amit ugyan megbolondítanak a kevéssé mobilis főhőssel (Lincoln Rhyme megvan Jeffery Deaver itthon is megjelent regényeiből? Vagy a Csontember című filmből? Na, ő volt helyhez kötött, csak egy ujját tudta mozgatni.), de tudjuk, hogy ez a mai korban azért nem nagy dolog. Nagymesterünk így, ha tudni akar valamit, telefonál, gyanúsítottakat kéret magával, vagy alkalmi társait küldi ki embereket kikérdezni, mely beszélgetésbe maga is bele tud kapcsolódni telefonon. Ez így, ha kivonjuk a belső drámát, akár parasztvakításnak is vehető. Azért van más is.

Hősünk bár a tetthelyet nem látja, de itt jön a sorozat egyik “trükkje”: elképzeli a dolgokat, szcenáriókat futtat le az agyában a bűncselekményről, a fejében körbenéz a tetthelyen (kicsit Raines-es megoldás), sőt, még kihallgatások közbeni visszaemlékezéseknél is megjelenik beszélőtársa flashback-jében, hogy rákérdezzen erre-arra. Ez utóbbi sem eredeti, de látszik, hogy erre gyúr az Endgame, szerintem jópofa volt.

Endgame - 1x01-a

Ami nem volt jópofa, amellett hogy a Gennady angol ejtésétől folyton letört a fülem, az maga a főhős. Hősünk nyilván bogaras valamilyen szinten, de sajnos inkább volt idegesítő, mintsem vicces vagy jófej – hol van Mr. Monk, amikor szükség lenne rá? Márpedig, ha a főhős nem nyerő (értem én, hogy ilyen, de legalább hadd érezzek már vele együtt, ne kívánjam őt a pokolba), akkor az bizony dealbreaker lehet egy sorozat esetében.

Főleg akkor, ha az eset semmi extra. Márpedig az eset nyomozás és rejtély szempontjából nem volt extra, ami nem annyira megszokott volt az talán az, hogy mivel emberrablásról volt szó, így többször is láthattuk, hogy mit csinál tettes és áldozata, ezzel adtak némi mélységet a sztorinak. De, ha a későbbiekben gyilkosságok lesznek, akkor nem tudnak így trükközni. Úgyhogy hiába tűnik viccesnek a mellékszereplők összeválogatása (egy sakkrajongó egyetemista és egy mexikói szobalány adott neki ötleteket, plusz még a hotel mufurc biztonsági főnöke is kapocs a külvilággal), ha a főhősön megbukik a dolog. És a vele kapcsolatos átívelő szálon, amiről annyira nincs infóm, hogy nem is érdekel.

15 hozzászólás Ne habozz!

anikros - 2011. 03. 20. 15:11

Abszolút bejött, szinte végigvigyorogtam Arkady minden megjelenését, aki vitte a hátán az első részt. Úgy tűnik inkább Sherlock mint Poirot volt a megihletője némi Castle behatással.

Pocok - 2011. 03. 20. 15:21

Most nézem. Hát ez borzalmas. Unom magam, a főszereplőt utálom, a helyszínek, a beállítások, az akcentusa… utálok mindent. Most még befejezem, de aztán soha többet.

Még valami… ezek a beleképzelős részek szintén borzalmasak. A fények alatta túl fehérek + az a zene… egyszerűen… borzalmas.

rajo - 2011. 03. 20. 15:27

förtelmes volt…

kb. ahogy pocok írta, ez a beképzelem, hogy mi történhetett…

meg csak a konyhán dolgozó segédszakács nem pofázott bele a nyomozásba szinte, ja és minden civil nyilván érdemben hozzátudott járulni az ügyhöz

sakk-makk

amúgy elég sok nyomozós sorozatban zavar vmiért, hogy a hozzátartozók kb. nem is tűnnek idegesnek, szomorúnak stb.

itt is eltűnt a kisgyerek, kb. többet foglalkoztak azzal, hogy kinek ki a pasija, minthogy a gyerek vajon él-e még:D

Bones tudja ezt magas szinten művelni, mikor behívják a hozzátartozókat, aztán fapofával elmondják, hogy “találják meg a férjem gyilkosát, mert ez fontos nekem, de most mennek kell ebédelni, viszlát”

clark - 2011. 03. 20. 15:37

szerintem meg jó volt.

érdekes volt,könnyed,humoros.nekem tetszettek ezek az érdekes megoldások,az események futása.meg hogy vajon mi is történt.

nekem nézős.az nem baj hogy kanadai ,csinálnka jó sorikat,sőt being erica,lost girl stb.

tény hogy sok nyomozós van,de ez nem olyan mint a többi és pont azért jó.

én pl egy csi-t se nézek mert nekem meg azok nem jönnek be,uncsik úgy ahogy vannak.

ez könnyed,kikapcsolódos sori,aki szereti az ilyen műfajt annak tuti bejön.

még a krakterekkel se volt gondom,sakkot is szeretem:D,bár az nem volt benne sok.

előbb-utóbb biztos kimozdul a szállodából és addig is oldja meg a kis ügyeket,de a háttérben ott lesz a fő szál hogy ki és miért ölte meg a feleségét!

a pilot kap egy 7.5/10 et!

szerintem - 2011. 03. 20. 15:50

nekem sem tetszett, nagyon nyögvenyelősek a párbeszédek, a színészek egyelőre semmit nem mutattak, senki sem szimpatikus. a főszereplő fickót sokkal idegesítőbbnek találtam a különc dolgaival, mint amilyen érdekesnek akarták ábrázolni. ráadásul halálosan idegesítenek az olyan lehetetlen szituk, mint ez is, hogy ő miért és hogyan is lakik a szállodában, meg az ezzel járó zűrök. egyszerűen nem tudok tőle a sztorira figyelni, annyira zavaró baromság. de nem baj, mert itt annyira azért nem volt mire figyelni. de a legnagyobb hibája talán az volt, hogy olyan lapos volt a sztori és a megoldás is nagyon összecsapott volt, semmiféle egyedi gondolkodásmódra nem volt szükség, mégis ő oldotta meg. tőlem már most többet kapott, mint amit megérdemelt, hogy végignéztem az epizódot.

Pocok - 2011. 03. 20. 16:02

Látom winnie beninjázta a kommenteket, akkor nem kell mégegyszer leírnom. De azért még valami. Jobban belegondolva…
Komolyan azt akarják, hogy aggódjunk a gyerekért? Csak mert annyira izgultak maguk a szereplők is, mintha egy játékmaci veszett volna el.

A fickó a képen NEM az újságot olvassa :D

phoenix00 - 2011. 03. 20. 16:26

A 2. képen nem Marcus a V-ből?

Sylar05 - 2011. 03. 20. 18:47

Szerintem ő az. Elég jellegzetes arca van.

marcus - 2011. 03. 20. 18:56

Most már más sorozatban is olyan, mintha más lenne a teste alatt. Le nem mossa magáról, hogy V. :)

Maala - 2011. 03. 21. 10:54

Nekem bejött. :-)

clark - 2011. 04. 04. 12:24

eddig 3rész után is tetszik.ez nézős lett:D

most michael shanks volt a vendég szereplő a 3.részben.

jó hogy ez nem a szokványos nyomozós sori,üdítő!

clark - 2011. 05. 02. 12:39

nekem még minidg tetszik így 7rész után is!

akh - 2012. 02. 06. 00:26

Végre egy jó sorozat!
Hát nem ezt is elkaszálták…

winnie - 2012. 02. 06. 00:32

“végre”? ez úgy hangzik, mintha nem lenne több mint 100 jó sorozat jelenleg:) legalábbis nekem csak gyűlnek.

Fere - 2014. 03. 16. 22:00

A heten valamikor a FOX-on elcsiptem ket percet. Aztan maskor meg ket percet es erdekes volt a cim. Ma fogtam es probabol leszedtem az elso reszt. Valhogy lejott a masodik is es megneztem 13 reszes ami belefer az eletembe igy a maradek 11 resz is jon mar le.
Szerintem egyszer egy het alatt vegig lehet nezni. Igy visszagondolva a li to me stilus ugrik be nekem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz