login |

Southland: vége a 3. évadnak

2011. 03. 23. 18:22 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: kritika,

I’m a cop.

Ismerős mondat. Ismerős sorozat, itt az ideje búcsúznunk. Mármint nekem, mert bár úgy vagyok a Southland-del is, mint a V-vel, hogy a következő évadra érdekes alaphelyzetet festettek fel, nem érzem, hogy maradnom kéne a 4. évadra. Pedig a sorozat vérprofi készítőgárdája (az évadfinálé írója/rendezője két Vészhelyzetes volt: John Wells és Christopher Chulack), remek színészei és a nagyon tuti Los Angeles-i helyszínek vonzanak.

Southland - 3x10-c

De hiába ismerem el a Southland erényeit, a jelenleg adott többi zsarus sorozat jobban érdekel. Ez a kulcs szó: “érdekel”. A Southland remek lehetőséget ad az elgondolkodásra, az érzelmek elfojtására és burjánzására (mind karakterek, mind a néző szintjén), de a 3. évad végére olyan száraz lett, mint egy dokumentumfilm. Egy száraz dokumentumfilm.

Southland - 3x10-a

Intenzív a sorozat, szó se róla, ezt a finálé is bizonyította, de még egyszer mondom, valamiért mindez (már?) nem köt le. Pedig nem a karakterekkel, a zsarukkal van a gond (Chickie-vel mondjuk igazán foglalkozhatnának többet), az ember szíve szakad meg Cooper miatt, de visszagondolva a régi időkre, addig tetszett igazán a sorozat, míg az NBC-n ment. (Annak ellenére, hogy a TNT-s 2. évad is az NBC-re készült eredetileg.)

Southland - 3x10-b

Osztályozni nincs is kedvem, azt akkor a legrosszabb, amikor az ember elismeri az alkotók melóját. Egy Southland-re nem lehet azt mondani, hogy gyenge sorozat lenne. De… (Azért hiányozni fog a sorozat hétköznapisága, hihető keménysége, az improvizációk. És a sokkoló momentumok, mint a fináléban a tetőről való.)

14 hozzászólás Ne habozz!

endel - 2011. 03. 23. 18:34

egyszeruen zsenialis, nekem a most futo zsarus sorozatok kozul az abszolut kedvenc. neha emlekeztet a Breaking Bad-re, mikor a semmibol, a 20. percben bedobnak egy rohadt nagy WTF-et, amitol 1-2 percig lefagysz. sajnalom, hogy ilyen ‘rovid’ reszesek az evadok, de lehet pont ettol ut akkorat

M76 - 2011. 03. 23. 18:55

Szerintem is a legjobb zsarus sorozat, ez elvitathatatlan. Pont a szárazsága és dokumentarista jellege miatt tetszik, nem próbálják benne idealizálni a szereplőket, mindenkinek vannak hibái. És azt se próbálják elhitetni veled, hogy a rendőröknek minden héten valami elvetemült sorozatgyilkost kell elfogniuk, meg izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba részt venniük.

i - 2011. 03. 23. 19:57

Vannak tényleg száraz pillanatok, de pár dolog meg hatalmas jó:

– főcím
– részek elején a jövőbe látunk
– narráció tömény mondatai
– néha gyomrosok
– LA helyszinek
– karakterek
– valóságosság.

Winnie, melyik zsarus sorozatok előzték be?

napocskin - 2011. 03. 23. 20:23

Az egyik abszolút kedvenc, nemcsak a zsarus sorozatok, hanem az összes sorozat közül, sajnálom, hogy nincs róla több szó, meg rendes kritika. :-P

symor - 2011. 03. 23. 20:56

Ez olyan “elment a kedvem a jótól”-fajta vélemény volt winnie-től :) Egyébként azt sem tudom milyen más zsarusorozat jöhetne szóba jelenleg (amelyek iránt winnie, most jobban “érdeklődik”), már olyan, ami ilyen minőséget mutat fel.

Talán a The Chicago Code az egyetlen, ami egyenlőre alulról karcolja a Southland színvonalát. Más nem jut eszembe egyszerűen, az, hogy jövőre milyen újonc zsarusorozatok lesznek pedig már más kérdés.

Tényleg nincs egyéb. A Blue Bloods a családábrázolás szempontjából tetszett, de cselekményben nagyon gagyi, közel nézhetetlen kategória; a Detroit 187 pedig tényleg annyira “száraz”, hogy az hosszútávon elviselhetetlen. Mi marad?

Mégsem a választék hiánya az, ami végül a Southland felé húzza az embert, hanem mert egy kiváló sorozat, minden összehasonlításon túl is.

Winnie finálékritikája nem cáfolja ezt, inkább fájlalja az “unalmas” realizmust (aka dokumentumszerűség), habár az epizódok “intenzitását” elismeri.

Hogy, akkor most mégis mi van, ezekkel az ellentmondásokkal?

Kevésszer látni ilyet, de winnie-t elérte a bloggerkedés objektivitásának válsága (egy alapvetően szubjektív műfajban:) a Southlandot illetően. A sok nagyszerű vélemény, ajánló után ez a “kapuzárási pánik” természetesen elfogadható, főleg ha úgy érzi valaki ezt a sorozatot kiiktatná az idejéből másra :):)

Ha ennyiből még nem tiszta, akkor egyértelműsítem, hogy a Southland NEM “egy száraz dokumentumfilm” szerintem, VALÓSÁGHŰ, amibe bele lehet unni (lásd. winnie), INTENZÍV (hallgass winnie-re!) és KÖTELEZŐ néznivaló, amennyiben zsánered a zsarusorozatok műfaja. Jelenleg nincs jobb hasonló a kínálatban és az sem biztos, hogy jövőre lesz!

danger - 2011. 03. 23. 21:21

Hat szerintem nem foglalkoznak eleget a karakterekkel, a hatfajasos drogos tema mar baromi unalmas volt.
De a mexikoi utcaban tortent wtf az nagyon ott volt. En maradok 4. evadra is.

winnie - 2011. 03. 23. 21:30

symor: fura dolog, mert több tök jó dolgot fel tudok idézni a részből, vagy 10 képet is lőttem, annyira tetszettek (nem tudom, a fentiek mennyire beszédesek), de a 3. évadban már nem jelentett szórakozást a nézése. és nem azért, mert nem sziporkázva poénos.

az okokat ott keresem, hogy eddig igen, de most már nem. de mi változhatott?

symor - 2011. 03. 23. 22:01

winnie: A hozzáállásod :)
A Southland a The Wire és a Shield utáni hiányérzetre adott némi csillapítást, amikor elindult. Mostanra már megszűnt ez a gyógyír és újdonság jellege, ezért kikopott pár emberből, habár a nagyságából mit sem vesztett. Egy junkie számára azt hiszem ez egyfajta terápiás magyarázat, mégis lehetséges dolog :)

winnie - 2011. 03. 23. 22:09

“elhitetni veled, hogy a rendőröknek minden héten valami elvetemült sorozatgyilkost kell elfogniuk, meg izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba részt venniük.”

jaja, ez nagyon igaz.

symor: ellenkritika, ha lesz időd, a 4. évad kezdéséig?:)

symor - 2011. 03. 24. 00:52

Túl sok mindent nem kell ellentmondanom, a kommentem már nagyjából lefedte a véleményem.

Másrészről a Zent pedzem, hogy írni kéne valamit róla hamarosan, mert nagyon tetszett, csak mostanság nincs több időm egy-egy blogra egyperces hozzászólásokon túl. Az elkövetkező két hétben megpróbálok inkább a Zenről egy vendégkritikát összerakni, ez is bizonytalan intervallum, de nagy kedvem van hozzá, időm meg talán lesz.

zdawg - 2011. 03. 24. 03:44

mindig is bejött a southland, de nálam pont a túlzott elvárás (shield- és wire-pótlék) miatt eddig nem ült nagyon. viszont a harmadik évad egy kicsit jobban kibontotta a karaktereket és a dokumentarista / random életképeket mutogatunk random rendőrök életéből érzet nálam egy kicsit kerekebb egész lett. izgalmas sorozat, a negyedik rész az ide komplett sorozatos évad egyik legsokkolóbb része volt.

m76 - 2011. 03. 24. 08:53

Ja tényleg a Zen is nagyon jó volt, de az nekem nem is tűnt annyira rendőrsorozatnak, sokkal inkább ilyen magánnyomozós szerű, annak ellenére, hogy a főszereplő alapból rendőr. Meg szerintem több rész kellett volna neki, így 3 részben nagyon összezsúfolt lett túl gyorsan történtek a dolgok nem volt idő kibontakoztatni egy-egy szituációt.

symor - 2011. 03. 24. 16:17

m76: Nem is azt írtam, hogy zsarusorozat, hanem azt, hogy talán inkább arról írnék vendégkritikát. Ha kategorizálnom kellene a Zent nyomozós-sorozatként tenném én is, de bővebben, majd egy valószínűleg lassan elkészülő cikkben teszem.

Wynonna - 2011. 03. 24. 16:44

Én nemrég daráltam le az eddigi részeket és a harmadik évad közepétől hetiben néztem. Nálam pont a harmadik évad miatt került a toplista élére. Teljesen megfogott a hangulata, és nagyon bírom a szereplőket.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz