login |

Pilot: The Borgias – 1×01

2011. 03. 30. 00:04 - Írta: Bruzsy

48 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Ugyan még csak pár nap múlva lesz a premierje a Showtime új történelmi sorozatának, de már láthattuk a másfél órás pilotot. Aki nem tudná, miről van szó, címszavakban pár ismertetőjegy: a Tudors “utódja”, főszerepben Jeremy Irons, a készítő az Oscar-díjas Neil Jordan, és Magyarországon forgatták. A helyszín amúgy a reneszánsz Itália, középpontban a Borgia-család, illetve annak a feje, a frissen pápává választott Rodrigo Borgia, sok dugással, kardozással és ármánykodással megfűszerezve.

borgias1

Előre le kell szögeznem, hogy bár a kedvenc történelmi korszakomról és helyszínemről van szó, egyáltalán nem fog érdekelni, hogyha bizonyos dolgok megváltoznak, vagy nem száz százalékosan hitelesek. Igen, Cesare és Juan, a két idősebb Borgia-fiú életkorát megcserélték, nyilván kellett dramaturgiailag a módosítás az elkövetkezőkhöz, ettől nem dől össze a világ. Ugyanez volt a helyzet annak idején a Tudors-szal. És bár a két sorozatban a stílus kivéve nincs sok közös pont (igaz Michael Hirst, a Tudors készítője itt íróként jelen lesz), mégis önkéntelenül mindenki ahhoz fogja hasonlítani a Borgiák történetét – én is.

A fő probléma a pilottal nem is a sablonosság volt, az ilyen kliséket már megszoktuk a hasonló sorozatokban, bevallom, nem is számítottam másra. A karakterek tipikusak, megvan a szeretőkön felháborodó feleség élettárs, az apja árnyékából kitörni akaró fiú, az apjának megfelelni akaró fiú, az ártatlan kislány, az ármánykodó politikai ellenfél. Cserébe ott van a nagy manipulátor apa, aki egy pilot után már összetettebb karakternek tűnik, mint VIII. Henrik volt négy évad alatt.

borgias2

Az igazán nagy gond inkább a rossz megszerkesztettség volt. Három fő szála van a pilotnak, ebből az egyik befejeződik a 20. perc környékén, és utána sajnos egy fél órás üresjárat következik, ami fájóan rányomta a bélyegét a részre. Persez idővel beindul a második, majd a harmadik is, ezek viszont inkább tipikusan túlnyújtottak lettek. Simán belefért volna a pilot története 60 percbe, vagy maximum 70-be, de a másfél óra soknak tűnt.

borgias3

A színészekről egyelőre nem lehet megmondani, hogy jók-e vagy rosszak, Ironst pedig fölösleges egekig magasztalni, az ő képességeivel tisztában vagyunk. A helyszínek lógtak ki néhányszor, olykor-olykor nagyon érződött, hogy bizony nem Rómát látjuk – a kedvencem az alábbi képen látható ajtóüveg, ami sokaknak ismerős lehet, de ezek is csak akkor tűntek fel, amikor egy kicsit unatkozni kezdett az ember. Amit ki kell még emelni, az a hihetetlenül hangulatos főcím, kár, hogy másfél perces, így a második-harmadik nézés után mindenki át fogja tekerni.

borgias4

Összegezve: egy kellemes, tisztes iparosmunkának számító felvezetést kaptunk a Borgias pilotjában, aminek ugyan megvannak a maga hibái, de kiindulási alapnak tökéletes. Ami előny, hogy nem annyira ismertek a történet bizonyos pontjai, mint VIII. Henrik esetében volt, így sokkal szabadabban dolgozhatnak az írók is, és akár mi is meglepődhetünk néhányszor a történet alakulásán. Ha pontoznom kéne, 5,5/10-et adnék, várjuk a folytatást.

48 hozzászólás Ne habozz!

Steven Great - 2011. 03. 30. 03:05

Összességében nálam 7.5/10 a pilot. Az egész hangulata magával ragadott (kiemelném a zenei aláfestést), úgyhogy a folytatás egyértelműen várós.

EZBranigan - 2011. 03. 30. 03:19

Érdekes, ahogy ezekkel a tipikus, sablonos jelzőkkel bánsz a sorozat esetében. Olyan borzasztó sok történelmi témájú sorozat nincs, mely másikban láttál ilyen karaktereket?
A való életben is van “szeretőkön felháborodó élettárs”, “ármyánykodó politikai ellenfél”. Főleg ebben a korszakban és ebben a családban aztán pont ilyen karaktereket találsz, ha nem őket teszik bele, akkor meg az a baj, hogy megváltoztatták a történelmet.
Valahogy meg kell találni egy egészséges egyensúlyt a történelemhűség, és a közönség igényeit dramaturgiailag kielégítő módosítások között.

symor - 2011. 03. 30. 03:23

Kétes érzéseim vannak a pilottal kapcsolatban. Egyfelől mert tényleg sűríteni lehetett volna a cselekményén, másrészről a fordulatok nem győztek meg, annyira magától értetődő volt minden ebben a részben.

Az pedig régen rossz, ha azon kezdek el gondolkodni egy epizód nézése közben, hogy vajon milyen lesz a kanadai Borgias, aminek szintén nagyon hangulatos promoja volt még anno.

Neil Jordent eddig úgy ismertem, hogy nagyon jól tud hangulatot teremteni rendezőként, ez viszont egyáltalán nem látszott meg ezen a filmméretű részen. Valahogy súlytalan volt az egész és nem vonzotta magára úgy a figyelmemet, mint Jordan korábbi munkái egyébként.

Később rájöttem, hogy ennek a talán a zenei aláfestés az oka, illetve annak hiánya. Nem emlékszem a jelenetek katartikusságát és izgalmait felemelő motívumokra, és ez egyfajta hiányérzetet okoz. A Tudorokból simán fel tudom idézni Henrik és Anna első megszakított szeretkezését, a kivégzések szinte kegyetlen érzékiséggel láttatott rítusait, azok aláfestő zenéjével együtt, ahogy felejthetetlen Henrik halálközeli látomása is, melyben kép és zene egymás tökéletes kiegészítője.

A The Borgias ezzel szemben sablonmunka, vagy legalábbis az én fülemnek olyan semmilyen. Trevor Morrist felkeresném az alkotók helyében, hogy pofozza ki.

A Borgias szereplőiről egyenlőre tényleg nem lehet mondani se jót, se rosszat. Irons is kicsit takarékra tette magát, két jobb pillanatot leszámítva; amikor majd el csöppen a fejére kerülő pápai korona miatt és az utána való jelenetben a mámorba kicsit bele is ájul és a gyóntatás, amikor lazán hozza azt a fajta sötét, kéjvágyó figurát, amiért Jeremy-t már régen megszerettem.

Egyébként senkit se lepjen meg, hogy a Borgias-ban Irons bizony elég csúnya, megöregedett férfi (különösen a Tudorok szépszál udvaroncaihoz és királyához képest), az arca olyan mint a sápadt fényű, meggyűrt papír a szeme viszont még mindig eleven, gondolkodó tekintetű. Az őt körüllengő fajsúlyos benyomást pedig nem kelti senki más a sorozatban, a többi szereplő nem felel meg ezeknek a rejtett energiáknak, egyenlőre.

Az orgyilkos alakja eddig talán a legérdekesebb a szereplők között, benne még sok lehetőséget látni. Habár hozzáfűződik egy olyan John Woo-s sakkban tartás is, amit több mint kínosnak találtam az epizódban, azért mindenképpen érdekes figura.

Úgy vagyok tehát ezzel a pilottal, hogy inkább bizakodást keltett bennem az elkövetkező részek felé, mintsem tűkön ülő várakozást.

Astaroth - 2011. 03. 30. 10:03

Maga a pilot nekem tetszett, szeretem ezt az érát. Nekem várósabb, mint a “Camelot”.

naughtyL - 2011. 03. 30. 12:27

én nem szeretek pontozni, de azért az 5,5 túl szigorú.

érdekes, hogy mondtad ezt a Tudorok-hoz való hasonlítást, pedig a kettő elég más, és mégis, én is ahhoz hasonlítottam..

nekem valamiért nagyon bejött. tetszett minden. volt hangulata, nekem a szereplők is kellően szimpatikusak. nem volt tökéletes, de azt hiszem jól fogunk mi ezen szórakozni a jövőben:)

amúgy egy kisz szőrszálat én is akarok hasogatni:D azok a fránya olasz nevek néha érdekesre sikerednek.
a leggyakoribb a BorDZSa helyetti BorZSa.
de ez nem gáz csak, gondoltam bedobok én is valamit, ami olyan..

Én nagyon várom a folytatást!

Maya - 2011. 03. 30. 15:44

Hát erről lemaradtam, kicsit későbbre vártam a pilotot, gyorsan pótolom a hiányosságot… :) Irons miatt kötelező számomra, bár előre látom, hogy elfogult leszek miatta a sorozottal :P

kukulkan - 2011. 04. 02. 22:59

Bruzsy: Mi a baj az ajtóüveggel? Ez most így a pilot megnézése után se esett le…

Nekem ilyen szempontból csak egy sárga színű, tipikusan 19. századi magyar ház szúrt szemet, ami így kissé kilógott a díszletből.

lajos41 - 2011. 04. 03. 02:18

5 év töri szak, több korabeli témájú előadás és néhány könyv után Cesare Borgiaról 10/10. Szuper volt!

combrader - 2011. 04. 04. 11:22

@ kukulkan: Nemes egyszerűséggel az üveg nem a korabeli Rómát idézi. Anyámék szobájában van ilyen üveg a bútorzat egyik ajtajában. Meg nagyapámnál mattal ilyen ajtóüveget, vidéken. Momentán csak ennyire lógott ki.

Egy-kettő jeleneten érződött, hogy ez bizony magyarhon, de én, mint lelkes Assassin’s Creed fan (kegyetlenül eltalálták valamennyi epizód helyszíni megvalósítást) cseppet sem érzetem hogy nem Rómában vagyunk. Míg a kisebb bakikkal sem.

Nálam 7,5-8/10 körüli a pilot. Várjuk a folytatást!

clark - 2011. 04. 04. 12:22

nekem nem igazán tetszett,nem is igazán szeretem ezt a kort,inkább vhk meg ilyenek.
megnéztem a pilotot nagy nehezen,de olyan semmilyen volt.nem szeretem a papos/pápás dolgokat se.

nem fogom nézni.

kukulkan - 2011. 04. 04. 16:54

combrader: Á, értem. Én mondjuk még nem láttam ilyen üveget, talán ezért nem éreztem oda nem illőnek.

Egyébként abban a jelenetben, mikor Cesare kérdezi a bérgyilkost, hogy hogy hívják, felröhögtem, mert elképzeltem, ahogy azt mondja: “Ezio Auditore”. :D

naughtyL - 2011. 04. 05. 20:55

nem szokásom, de körbenéztem a neten, hogy milyenek a vélemények és nem csak angol oldalakon is ugyanaz a ‘problémája’ támad sokaknak a sorozattal. Meglepő nem meglepő.

Mégpedig, hogy nem volt benne elég szeksz, hogy több szekszre számítottak ennél..
és rögtön az jutott eszembe, hogy a kábeles sorozatoknál vagy az ilyen kosztümös/történelmieknél, nektek gondolom nem kell sorolnom mikre gondolok, sokan jönnek azzal, hogy a szekszel próbálják meg eladni. és, hogy ez milyen undorító meg felesleges..ennyit arról, hogy ez nem néző vonzó része a dolognak.

amúgy nemár, hogy ilyen kevés komment legyen itt..pff.

winnie - 2011. 04. 05. 21:12

az egy dolog, hogy vannak, akiket ezért (is) érdekel, de ez a totális minoritás. a nagy többséget a sorozatokban nem vonzza a szex, s ha nem a nagy többségre célzod be a sorozatodat, akkor onnantól kezdve nem nézővonzó. attól, hogy vonz nézőket valami még nem lesz nézővonzó, ha többet taszít. a beírókkal szemben ugyanis ott vannak azok, akik eleve be sem próbálták a sorozatot ilyen-olyan okok miatt.

látod te is, hogy milyen kevés a komment:)

jjtiller - 2011. 04. 08. 10:43

Én meg teljesen egyetértek winnie-vel, nagyjából épp 1 óra játékidő után ültem fel, hogy ezt eddig bírom nézni… Ha érdekelne a történelmi korszak, akkor még adnék neki esélyt, így már nem, szerintem nagy csalódás

jjtiller - 2011. 04. 08. 10:43

bocs, Bruzsy-val, nem figyeltem elsőre a kritikát író nevét

sam - 2011. 04. 08. 12:49

Nekem is nagyon tetszett, alig várom a következő részeket.. Miközben néztem rájöttem mennyire hiányzik a Tudors.. gyorsan le is szedtem és majd együtt nézem őket ^^
Nekem spec. pont elég volt az a szex mennyiség, amit kaptunk :D

Eltiron - 2011. 04. 09. 12:33

Tegnap este néztem meg és rettenetesen felháborított.
Az amerikai film/sorozatkészítőknek az “Európa”, “történelem”, “középkor”, “ókor” kifejezésekről mindig ugyanaz jut az eszébe: szado-mazo szex, vérfertőzés, kardozás, szadizmus, kivégzések, még több szadizmus, még több szex.
Ez egyszerűen gyomorforgató. Régóta várom hogy végre készüljön egy valóban jó, nagyszabású (tehát nem Onedin család) történelmi sorozat, de eddig sorozatosan (;-)) csalódnom kellett. A teljeség igénye nélkül: Rome, Tudors, Pillars of the Earth, Spartacus…
Mind szoftpornóba hajló kardozós málnaszörp-parádé. Nem várok elegy soritól történelmi hűséget (bár egyszer megérné kipróbálni), de legalább nagy vonalakban meg lehetne kísérelni az eseményekre támaszkodni.
Utoljára történelmi témájú sorozat, ami tényleg tetszett (lehet röhögni), az a Sógun volt.

P.s.: a középkori európai történelem nagy rajongója vagyok, de nem hinném, hogy emiatt irracionális elvárásaim lennének.

winnie - 2011. 04. 09. 13:17

eltiron: lehet, hogy igazad van az amerikai sorozatkészítőkről, de ne feledd, hogy ezt egy ír készítő jegyzi, a tudorokat egy angol, míg a pillars of the earth egy wales-i műve.

én nem tudom, hogy mi folyt a középkorban, de az biztos, hogy ezeknél a sorozatoknál sokal durvább volt. tippre, a közékorban is szexeltek (az ókorban meg naná, ott folytak az orgiák), így fel sem merülne bennem felháborodni, hogy nem történelemhű a dolog. (mondjuk azért sem tenném, mert feltételezném, hogy aki írja, jobban tudja:)

naughtyL - 2011. 04. 09. 19:45

@Eltrion: látom jártas vagy a sorozatok között és ha csak egy kicsit is ismered a törénelmet még mellé, nem lehetett kétséged afelől, hogy Ebben aztán biztos, hogy lesz mocskos/szadomazo/vérfertőző szeksz.. és akkor az orgiákat nem említem.

de egyébként, ha nézel mág más kábeles sorozatokat is esetleg, azokra is könnyen rá lehetne ezeket húzni. (True Blood, Weeds, Californication stb..ezekben is aztán van dögivel csúnya mutogatás)

nekem furi, hogy ez zavar valakit. én már az a generáció vagyok, akinek fura, ha nincs valamilyen testrész mutogatás.. ezt nem azért mondom, mert ezeket keresem filmekben/sorozatokban, egyszerűen már már immunis vagyok rá, szóval ez nekem nem negatív tényező.

naughtyL - 2011. 04. 09. 19:47

*eltiron

naughtyL - 2011. 04. 13. 18:01

hangulatos volt a jelenet, amikor Rodrigo meg a két fiú beszélgetett kajálás közben.

irons nagyon érzi a karaktert!!

jöhet a folytatás:)

naughtyL - 2011. 05. 03. 18:34

azért írok, hátha erre tévedne valaki:)

pörög a sztori rendesen. nagyon tetszik, ahogy szövik a szálakat.
és olyan szimpik ezek a szereplők! Még szegény David Oakes is, aki katedrális után itt sem kapott túl szerethető karaktert, de mostanra azért őt is sikerült jobban bemutatniuk és azért így már nem is olyan rossz, mert így már rendesen lehet utálni:D

ebben a részben a libidó aztán tényleg az egekbe szökött, de nem gáz. azt figyeltem ki nem..
ezt csak azért említettem meg amúgy, mert tudtam, hogy Juan és Sancia (Emmanuelle Chriqui, aki nem semmi nő) abban az undorító szobában fognak egymásnak esni, ahol az asztal körül kitömött emebrek ülnek! sok mindent láttam már, de azért ez kicsit megrázott..

Geoffre me igen jól járt az asszonykával.. 13 évesen ilyen nőt:D ő vette el Sancia-t..

Della Rovere meg mit össze nem vándorol, hogy a háttérben szervezkedjen..

Firka - 2011. 05. 03. 21:51

naughtyL, én erre tévedtem :)

nekem is nagyon tetszik ez a sorozat, főleg, hogy annyira jók a karakterek, nagyon összetettek és szépen kidolgozottak. a sztorit is remekül vezetik… jaj, nagyon jó az egész :)

még nem néztem meg a vasárnapi részt, de a kommentedből azt szűrtem ki, hogy David Oakes karaktere (a karakternek amúgy mi a neve? mert hol Juan, hol Geoffre, hol Gioffre jön velem szembe…) végre nagyobb szerepet kap. Ennek már előre örülök, mert nekem eddig olyan kis semmilyen volt, és ez úgy még inkább feltűnő, hogy a családja többi tagja meg egyáltalán nem az :)

naughtyL - 2011. 05. 03. 22:30

@Firka: ennek örülök:) vééégre!

Gioffre, akit először félreírtam a legkisebb Borgia fiú. Juan meg mindig Juan:D nagyon háttérbe volt szorítva, de Lucrezia esküvője óta azért elég sokat tudtunk meg róla. és a maga módján ő is érdekes karakter! nem mondod majd, hogy semmilyen:D
Csak nála nem tudom eldönteni, hogy maga Oakes vagy a katedrális miatt kevésbé szimpatikus..

Cesare-ból is jó sokat kapunk most, meg úgy mindenkiből, szóval tényleg jó kis rész volt ez.

meg az is elég jó jelenet volt, mikor az esküvő után a nászéjszaka előtt a másik szobából válaszolgat Sancia a kis Gioffre-nak, miközben az ajtófélfának dőlve Juan-al..

symor - 2011. 05. 04. 00:49

A The Borgias-ból kezd eltűnni a meztelenség, ami rohadtul elszomorító :(

A legutóbbi részben megkaptuk az első elszabott takarójelenetet, amiben Cesare-nak csípőig ér a szövet Ursulának egészen a mellkasáig. Hová tűnt a Tudorok bátor pőresége kérem szépen?

Holliday Grainger Lukréciaként még villantotta a mellét egy rövid pillanatra nemrég, de azóta mindenki szemérmeskedik. Piszok egy dolog ilyen matinémegoldásokkal élni, mikor itt azért szépen zajlik az ágyékcsörte. Pont az angol királyi udvarnak kell merészebbnek látszania az olasz arisztokráciával szemben. Kérem szépen, ez már csaknem történelemhamisítás :)

Az alkotók, Emmanuelle Chriqui válláig tartó merészségükért meg külön szégyelljék magukat!

A sorozat ebbéli gyávasága ellenére azonban kezd feljönni. Kicsit ugyan még mindig sok az előkészítő szakasz, mint a hírig és jobb tempót is szabhatnának a cselekménynek.

Irons rutinból hozza a figurát, egyenlőre nem játssza le a partnereit, pedig csont nélkül megtehetné. Mintha szándékosan visszafognák lehetőségeiben, a kevesebb jobb elvén, ami itt nem igaz. Három nagyobb pillanatot nyújtott a színészveterán mindeddig az évadban, ebből kettőt a sorozat elején:

1. Rodrigo megkoronázásakor az arckifejezése, majd önimádó beájulása nagyon ott volt
2. A pápa meghallgatja az elhanyagolt asszony, Farnese gyónását elhajtott magzatáról, majd a dialóg folytatása közben olyan kéjvágyó tekintettel les a fülke rácsaira, amiből csak úgy süt az átélés
3. Irons elmagyarázza szeretőjének a pápai aktuálpolitika miértjeit, miközben a csupasz lábán játszadozik és végül megtámadja “Franciaországot”

6 epizód után ennek ellenére Irons több és jobban megírt színészi momentumot érdemelne.

François Arnaud, mint Cesare és David Oakes Juanként jól alakítja szerepét, mégsem tűnnek pótolhatatlannak. Valahogy nem annyira kiemelkedőek. Ez megint csak a Tudorok emléke miatt lehet, amiben Cavill, Neil, Dunning, Northam és Frain elkényeztetett minket rendkívül karakán játékával.

A Borgias-fiúk egyenlőre csak jók, nem emlékezetesek. Legalább azonban nem tűnnek olyan feleslegesnek a szerepükben, mint Joanne Whalley, aki tényleg bárkivel helyettesíthető lenne.

Ha pedig már szóba hoztam egy női szereplőt, meg kell említenem a többit is. Holliday Grainger végül nagy meglepetésnek bizonyult Lukréciaként. Nagyon ráérzett az ártatlan kis konspirátor szerepére, ő jelenleg talán a Borgias egyik legjobb szereplője, Sean Harris orgyilkosa mellett.

Ruta Gedmintas példának okáért hozzá képest rohadt unalmas. Szép, meg minden és sírni is nagyon tud, csak semmi sem jön át abból, hogy személyisége is lenne. Furcsán erőtlen az egész csaj, az apácaruhás jelenetnél konkrétan retro-pornó hangulatot inkább árasztott, mint valódi tragédiát.

Lotte Verbeek, Rodrigo szeretőjeként egyenlőre csak érdekes, de neki legalább van kisugárzása, és érte ugyanolyan kár, mint Ironsért, mert nem szerepeltetik hatásosabban.

Hát ennyi, rövid panaszkommentnek indult, de csaknem egy félidős évadkritika lett belőle :)

Nézzétek tovább velem és vitassátok!

naughtyL - 2011. 05. 04. 15:04

nekem nem hiányzott még pár villantás, szerintem így is kaptunk a legutóbbi részben 3 férfi segget is pölö. Cesare-ból meg aztán tényleg majdnem mindent láthattunk.. és biztos vagyok benne, hogy fogunk még látni különböző testrészeket is.
meg például Sancia és Juan pont úgy estek egymásnak mind a két alkalommal, hogy pont nem volt idejük még a ruhákat is levenni, szóval szerintem így volt jó.

a kisfiús jelentnél meg azért durva lett volna..

Érdekes, mert én épp akartam írni, hogy milyen jó szerintem/nekem Irons továbbra is.

az apácaruhás jelenet nekem sem jött be, meg mondjuk maga a karakter sem.. Cesare-hoz ez azért elég kevés.

Firka - 2011. 05. 04. 21:02

naughtyL, köszönöm a tájékoztatást, jól összekavarodtam a nevekkel :) valószínűleg azért /igen, magyarázom a bizonyítványom :)/, mert a testvérek közül egyedül Juannak van spanyol neve, ami számomra érthetetlen (mármint az, hogy nem egységesen spanyol vagy olasz mindegyikük neve).

én teljesen elégedett vagyok Jeremy Irons játékával. visszafogott, de mégis hihetetlen energiát sugároz. ha nincs is sok jelenete, szerintem nagyon uralja a részeket. nekem most a Juannal közös jelenete tetszett a legjobban.

attól a nápolyi családtól (ahonnan Sancia is jött) meg teljesen kész vagyok :) annyira morbidok és groteszkek mindannyian a kitömöttemberes szobájukkal együtt, hogy nagyon.

symor - 2011. 05. 04. 21:21

naughtyL: Férfiseggek?!
Máris máshogy látom a dolgokat :)

Az gondolom lejön, hogy a jeleneteket összevágják és amikor Emmanuelle megmutatta a csupasz vállát talán a kissrác ott sem volt, csupán a stáb egy felnőtt része. Ez így lehetett volna a teljes pucérságnál is. A jelenet lényegét viszont egyik verzió sem változtatta volna meg, a puma bizony így is úgy is rávetődött a fiókára :)
A gyávább megoldást választották, ez pedig nekem a mai televiziózásban nem jön be.

A másik mentségedre pedig, miszerint Sancia és Juan gyorsnumerájával nem ért rá bontogatni a másikat az a válaszom, hogy a Tudorokban (állandó hivatkozási alap) Natalie Dormer simán villantott a kapkodásban is.

A lényeg a lényeg, hogy Ruta Gedmintas és Emmanuelle Chriqui részére az alkotók megengedőek voltak, valószínűleg a szerződésükben ki van kötve a meztelenségük mértéke. A készítők ergo adták a nyuszit és ezt kompenzálandó talán kapunk még néhány férfisegget, na köszi :(

Gubóka - 2011. 05. 04. 21:31

jajj hát szerintem nagyon jó a sorozat!!!

bevvalom a tudorst en nem britam nezni, az első évadnál kaszát kapott, ugy idegeltek a szereplok. lhet majd be kene probalni egyszer ujbol..

de a Borgiassal elegedett vagyok 100%ban, mindig is imadtam az iylen temaju filmeket, sorozatokat. kész orgia ez nekem :)

es nekem Juan nagyon is szimpatikus, a POTE szerep ellenere, ott nagyon szivdöglesztő volt. itt ez a frizura tejoééééég. remélem levágják a haját mert borzasztó és valami normalisabbat kap :DD

nálam 10/10

naughtyL - 2011. 05. 04. 22:57

@Firka: oh nagyon szívesen:) meg a Juan olaszul Giovanni.. én sem tudom miért így mondják..
jaj ahogy beszélt szerencsétlen Juan-al, mintha valami szaros kis kölyökkel beszélne.. az nekem is nagyon bejött.

Sancia ha jól emlékszem csak féltesója, aki ordibál az apjához, na az a csávó nagyon kemény. tök vicces mindig:D

@symor: nem akartalak kiakasztani, de csak azokat mutogattak a részben.

a kisfiút én konkrétan a karakterre értettem, magára a szitura. és igen lejön, hogy forgatnak..

Szerintem teljesen felesleges egyfolytában így hasonlítgatni a Tudorokhoz..

@Gubóka: ha elsőre nem voltak szimpatikusak a szereplők, szerintem másodjára sem lennének azok.. bár az biztos, hogy nagyon jó szórakozást nyújtott a Tudorok.

ne nagyon számíts rá, hogy levágják a hajukat:D szerintem meg éljen a hosszabb/hosszú haj a pasikon:D

symor - 2011. 05. 05. 01:02

naughtyL: Még csak nem is én szajkózom a Tudorokkal való hasonlóságot leginkább, maguk az alkotók visszhangozzák. Jordan, Irons, Grainger és Chriqui egy-egy interjúban mind a Tudorokhoz hasonlította a The Borgiast, hozzáteszem egyik sem véletlenül.

Ha a kissrácos “szitut” hozod fel kifogásként, amikor én a forgatott és bemutatott jelenetek bátortalanságát taglalom a pőreséget illetően (nem, nem férfiseggek szempontjából:), máris két külön dologról beszélünk. Emiatt kérdeztem, hogy “lejön”-e a dolog. Nem debilnek tartalak, csak az érvelésed nem annak a problémának megy neki, amiről írtam, hanem már magát a cselekményt firtatja. Ezzel szemben én még a bemutatás külsőségeit kifogásolom, illetve némileg azok hiányát.

A Tudorokhoz csak akkor válik feleslegessé hasonlítani a Borgiast, ha maguk a közreműködők már nem ezt teszik, illetve minőségében már meghaladja ez a mostani produkció. Előbbi fennáll, utóbbi még nem valósult meg.

naughtyL - 2011. 05. 05. 09:04

@symor: igen én is hallottam tőlük a sok hasonlítgatást, de én azért mondom, hogy felesleges, mert alapból annak tartom az összehasonlítást. és talán jobban is lehet élvezni, ha el tudsz vonatkoztatni. Meg értem én, hogy ezt azért is nyomatják, hogy akinek az bejött ez is be fog, de én ezt is vitatom..

ahha. de, mint Te is mondtad, szerintem is a színésznők nem akartak villantani. amúgy meg még ki tudja mit hoz a jövő (férfi seggeken kívül persze)..:)

*Örülök, hogy végre van akivel lehet kibeszélni:)

Heisenberg - 2011. 05. 05. 13:08

Szerintem azért mondják Juannak mert a Borgia család spanyol származású :)

Firka - 2011. 05. 05. 13:56

Heisenberg, azt mi is tudjuk, hogy spanyolok :) nekem az volt a problémám, hogy ha már egyszer Juan tesóinak mind olasz neve van, akkor Juannak miért nem /pedig olyan jól hangzana a Giovanni :) /. az sem zavarna, ha mindenkinek spanyol neve lenne, de ez, hogy őt spanyolul, a többieket meg olaszul hívják, nekem fura.

naughtyL, én is örülök, hogy elindítottad a kibeszélési hullámot a “hátha erre téved valaki”-hozzászólásoddal :)

naughtyL - 2011. 05. 06. 12:55

engem nem zavar kit, hogy hívnak:D majd hozzászokunk:D meg ez legyen a legnagyobb baj a sorozattal:)

@Firka: :)

Heisenberg - 2011. 05. 09. 15:22

Ja értem :) Akkor viszont szerintem az lehet, hogy Juan a legidősebb fiú (a sorozatban nem, de amúgy igen) és neki még spanyol nevet választottak :)

Amúgy nagyon tetszett az új rész, az egyik kedvencem lett idén. Már csak két rész van sajnos, de szerencsére lesz második évad :) A francia király és Machiavelli hatalmas arcok :D

naughtyL - 2011. 05. 09. 15:50

@Heisenberg: én is erre gondoltam, mert tudtam, hogy felcserélték őket, korban. jellemző is lenne rájuk, hogy csak azért is spanyol nevet adnak az első szülöttüknek:D

jaj én még nem láttam!! ne is mondjál nekem ilyeneket, hogy már csak mennyi rész van hátra.:(

symor - 2011. 05. 10. 04:18

Pár kellemes megállapítás a legutóbbi rész tanúsága után:

– a kosztümök és az egyes szobabelsők díszlete fenségesen van kialakítva a Borgias-ban, szinte jót tesz a szemnek rájuk nézni

– Chriqui adott a férfinépnek egy árnyalatnyival többet magából, bár még mindig tehetné bátrabban, legyünk megbocsátóak mert talán mégsem csak rajta múlik mikor mennyit követel tőle az epizód :)

– François Arnaud kezd egészen stílusos lenni, legalábbis a legutóbbi beszólása Jézusról, mint “konkurenciáról” nagyon cool volt

– nem hittem volna, de immár bizonyos, hogy Holliday Grainger Lukréciája a sorozat egyik legjobb szerepe és ebben sokat számít Holliday Grainger tehetsége, igazi felfedezés őt nézni, úgy tűnik a következő epizódban ez az érzés a karakterrel együtt, csak erősödni fog. Megérdemelne akár egy önálló sorozatot, hiszen Lukrécia Borgia-nak nem semmi egy élete volt apja halála után is.

Pár kellemetlen észrevétel:

– Irons még mindig takarékon, kellemes a jelenléte és érzi a szerepet, csakhogy annyi másban láttam már kieresztett oroszlánkarmokkal, hogy az itteni cicázása egyenlőre nem hat meg. Habár a sorozat végéig még lehet egy-két nagyobb pillanata, eddig csak sok kicsi volt, kivárom…

– Ruta Gedmintas elcsábított úriasszonyként csak unalmas volt, Márta nővérként viszont merő borzalom, vagy vágják el a torkát sürgősen, vagy a második évadra cseréljék le a színésznőt mert irtózatosan rontja az összképet

Mielőtt elfelejtem, naughtyL örömére ismét villant egy férfisegg, ezt most nem egészen tudom hová sorolni, valakinek természetesen ez is tartozhat a pozitívumok közé :)

tomberek56 - 2011. 05. 11. 18:47

Évad eddigi legjobb része szerintem, ha nem is 10/10, de 10/9 mindenképpen.

Machiavelli meg a francia király jelenete meg valami zseniális volt :)

Firka - 2011. 05. 12. 18:08

Ma végre volt időm, és én is megnéztem.

Machiavelli nagyon jó fej :) remélem, fog még szerepelni sokat és hasonlóan szellemes megnyilvánulásai lesznek :)

Ruta Gedmintas karakterét én sem bírom. Mikor elvonult apácának, reménykedtem, hogy hátha kikerül a képből, de úgy tűnik, mégsem :( nem tudom, a színésznő hibája-e, vagy a karakteré, de számomra gyenge és jellegtelen.

Symor, szerintem nincsen gond Jeremy Irons játékával. én is tudom, hogy többre is képes, de valahogy a helyzetei, jelenetei nem követelik meg az intenzívebb jelenlétét. úgy látom, hogy “egyszemélyes show-k” helyett inkább nagyon összedolgozik és összhangot a teremt azzal a másik színésszel, akivel éppen szerepel, a játékával pedig szinte azonnal érezteti a karakterek közti kapcsolatot. talán emiatt tetszenek mindig olyan nagyon a jelenetei (most az volt a kedvencem, amikor a régi gyóntatójával találkozott).

symor - 2011. 05. 19. 12:40

Nagyon hamar véget ér ez az évad, bár már így is egyértelmű, hogy Holliday Grainger a sorozat legnagyobb felfedezettje!

andras_a - 2011. 05. 23. 21:05

Hatalmas ez a sorozat!:) Nem tudja vki hány részes az első évad?

Heisenberg - 2011. 05. 23. 21:57

Nagyon jó volt az évad, hiányozni fog a másodikig :)

Kilenc rész volt mindössze az első évad, de lesz második. Ha jól hallottam, akkor júliusban kezdik forgatni, és szintén itt készül majd.

symor - 2011. 05. 24. 02:41

A Borgias konzekvenciai: túl hullámzó, túl rövid évad, visszafogott, de tekintélyt parancsoló Irons-szal, szemet gyönyörködtető kosztümökkel, lenyűgöző új tehetséggel Lukrécia szerepében, sajnos takarékoskodóbb meztelenséggel, lassú bonyodalommal és mégis kellemes pillanatokkal, figyelemreméltó orgyilkossal tálalva.

Jövőre sűrűbb cselekményt, átgondoltabb részeket, nagyobb tempót, egy nyesett nyakú Márta nővért, erős Ironst, rengeteg Lukréciás ármányt és még több szexet, vért és látványt kívánok a sorozatból.

Az egész évad 6/10-nél nem volt több, de csupa lehetőség, ezért a következő évad akármeddig emelkedhet.

andras_a - 2011. 05. 25. 20:32

ööö elvileg nem 10-részes? Vagy már lement a 10.-is?

winnie - 2011. 05. 25. 20:36

9 részes volt az évad.

wondorog - 2011. 05. 26. 11:09

Hát nekem nagyon tetszett, az utóbbi 3-4 rész pedig a francia királlyal nagyon pörgőssé tette. Mikor a végén ki volt írva a feliratnál, hogy köszönjük az egész évados figyelmet, akkor erősen elkáromkodtam magam, azt hittem legalább a 10 rész meglesz.

naughtyL - 2011. 05. 26. 22:29

na. tudom ti már túl vagytok rajta, de sajna ebből nem lehet vizsgázni:D

1×07-hez @symor: bóknak veszem, hogy egyből eszedbe jutottam a férfi segg láttán:)
amúgy az a jelenet a főcímben is látható:) mert én, mint az elején is mondtam, soha nem tekerem a főcímet:) olyan jó.

amúgy nekem folyamatosan nagyon bejön.
és az 1×08 után csak megerősíteni tudom, azt amit @symor is folyamatosan írogat, hogy Lucrezia a legjobb karakter. amit most is nyomatott, nem volt semmi. Mindig a nők irányítanak, ezt eddig is tudtam. de nekem tényleg mindenki jó itt. a francia király külön piros pont!!

a finálét még nem néztem, de csak jót várok.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz