login |

Star Wars: The Clone Wars: vége a 3. évadnak – írta Dominik

2011. 04. 02. 22:54 - Írta: vendegblogger

15 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Az idei évadra véget ért a Star Wars: The Clone Wars, melynek 3. szezonja, mely tartogatott kellemeset és kellemetlent is. Azonban végre azt kell leírnom, hogy több a pozitívum, és újabb fejlődést könyvelhetünk el. Talán az írók rájöttek, hogy kicsit feljebb kellene vinni a célközönség életkorát? Akárhogy is, mi, nézők csak örülhetünk, hogy tartalmasabb és izgalmasabb részeket láthattunk – bár még mindig nem kell túlságosan sokat várni, ez még mindig a Csillagok háborúja univerzum animációs sorozata a Cartoon Networkön.

tcw1

A készítők folytatták eddigi szokásukat és két-három epizódon átívelő történeteket kreáltak, melyek többségében nem is mutattak rosszul a képernyőn. Szerencsére nem erőltették az évadkezdésben látott klónkatonák történetét és továbbra is a jedik, illetve az ő környezetük maradt előtérben. A kezdeti kisebb kalandok után Amidala szenátornőre helyezték a hangsúlyt, több részen át is őt követhettük nyomon. Politikai csatározásai mellett találkozhattunk újra a hutt Ziróval, míg végül karácsonyi szünetre vonult a sorozat.

tcw2

Az évad első felében tehát semmi változatosság nem történt, megvallom, le is írtam erre az évre az animációs szériát, hiszen tavalyhoz képest sok minden nem változott. Kevés érdekes és igazán szórakoztató epizód volt, többségbe kerültek a legjobb esetben is csak átlagos sztorik, amely nem feltétlenül gond annak, aki rajongott már korábban is a sorozatért. A 2. évadzáró környékén megcsillogtatott írói tehetség pihent, cserébe a nézői elme érdeklődése is alább hagyott. Bár lehet, hogy csak én vártam igazi változást és ezért csalódtam nagyot, mikor nem történt semmi hasonló. Minimális spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A nemlétező téli szünet után viszont magára talált a The Clone Wars. Ugyan a 2011-es évben csupán 10 részt sugároztak, mégis több szórakozás jutott erre a 4 különböző történetre, mint a korábbiakra. Januárban kezdtünk a Sötét Oldallal, ahol Dooku, Ventress és egy Zabrak fajba tartozó különös lény ellentéte került bemutatásra, majd egy “filozófiaibb” jellegű trilógiát láthattunk, mely a Jó és a Rossz örökös harcának témakörét járta körül. Utánuk pedig Tarkin kapitány (még nem nagymoff) és Even Piell, végül zárásként, Ahsoka és Chewbacca kalandozott részeken keresztül.

Az évad második felében jelentkező minőségi fellendülés mindenképpen bizakodásra ad okot (még ha fel is merül a kérdés, hogy ha az írók képesek voltak ilyen történeteket írni, akkor eddig miért nem tették). A korábbi problémák ha nem is szűntek meg teljes mértékben, de az érdekes és izgalmas események fenntartották a figyelmet, szórakoztattak, s olykor még komolyabb (legalábbis nem rettentően buta) pillanatok is előfordultak. Nem próbálkoztak feleslegesen a humorral és a hangulat sem mindig a 10 éven aluli korosztályt vette célba.

tcw3

A karakterek között is történt némi változás. Végre előbukkantak a Sötét Oldal tavaly hiányolt alakjai, s az állandó szereplők mellett más Jedi-mesterekkel is találkozhattunk. Mindamellett észre kellett még nekem is vennem, hogy Ahsoka szerepe megváltozott. Már közel sem az az idegesítő és gyerekes lányka, hanem fejlődésével együtt a személyisége is alakult. Bár még mindig örülnék, ha eltalálná legalább egy aszteroida méretű objektum, de már nem annyira zavaró a jelenléte.

Biztos vagyok benne, hogy az éjnővérek szálát még viszontláthatjuk, az idei évadnak a legkimelkedőbb részei kötődnek a nevükhöz. Amennyiben ezt az új irányvonalat követik, akkor folytatódhat a minőségbeli javulás. Tudom, hogy lehetetlent kérek, de nagyon örülnék, ha tovább komolyodna a sorozat, és végre nem csak egy gyerekes animáció lenne. Pontozásban nehéz dolgom van, hiszen ha tavaly megadtam a 7 pontot a jószívűségem miatt, idén még többet kellene adnom. 7,5/10, de lehet még jobb is jövőre.

15 hozzászólás Ne habozz!

Pr13m - 2011. 04. 02. 23:09

Nagy részével egyet kell értenem, de azért voltak a szezon első felében is nagyon jó részek, én mondjuk az első két klónost is ide sorolom! Jó volt látni egy két részben, hogy képzik ki őket. De a Kendar Wossos rész is nagyon ütött. Sajna abban igazat kell adjak, hogy elég sok volt a Padmés rész,ahol már én is kezdtem kicsit feladni, de jót tett a “szünet” és a váltás mert onnantól nem volt megállás. Az összes történet rettenetesen ütött, mind akciókban, látványban és filozófiában. Már van bemutató a köv évad, és úgy nézem visszatér majd Grivi, aki ebben az évadban eléggé háttérbe szorult. :) 8/10

sorozatfan92 - 2011. 04. 02. 23:16

Összességében bejött az évad, nekem a Jó és Gonosz harcával foglalkozó részek voltak a kedvenceim. De a kiszabadítós részek sem voltak rosszak. Nálam 8/10, de én egy kicsit kevésnek éreztem az évadot, és nem is volt nagy fordulat a végén, ezért meg is lepődtem, mikor olvasom, hogy évadzáró volt.

zoo - 2011. 04. 02. 23:47

Azt rosszul láttam, hogy(talán) az éjnővérek Darth Maul képét bámulják a gőzben, azaz hozzá küldik edzésre a harcost?

dezmond - 2011. 04. 03. 00:02

@zoo: nemláttad rosszul, valószinű hogy ő volt(az biztos hogy a testvére) O.o

hogy hogy oldják meg azt hogy életben van azt nem tudom, de hatalmas WTF volt mikor megláttam. pláne hogy utána egy részben se volt benne, marad a 4. évad:(

cabelito - 2011. 04. 03. 00:32

azt olvastam h sikerült klónozniuk (valami külföldi rajongói oldalon). persze valószínüleg ők is találgatnak… de majd úgyis kiderül :)

Platschu - 2011. 04. 03. 00:38

Kár, hogy nem tudnak 42 perces részeket gyártani, mert szívesen nézném még. Így is érezhető, hogy a 22 perc játékidő kevés egy nagyobb lélegzetvételű történethez, így jó döntés volt, hogy bátran belevágtak trilógiák írásába.

Dohi - 2011. 04. 03. 00:54

egyelore 10 epizodot lattam az evadbol (a postot is csak addig olvastam), de nekem pont az elso ketto tetszett legjobban, tok erdekes volt belesni a ‘kulisszak’ moge, a tobbi kozott alig voltak ertekelheto reszek. valtozast nem vartam, de legalabb masodik (ha nem is elso) evados szinvonalat igen. az elozo evadban is a padmes-politikai-szenatusos reszek voltak a melypont egyebkent. meg jarjar, de ot szerencsere annyira nem eroltetik. meglatjuk, hogy alakul az evad masodik fele.

donka - 2011. 04. 03. 01:02

Ez igy van én is ugy tudom hogy klónozták mivel valamelyik képregényben még vaderrel is harcol tehát akkor remélhetőleg meg sem hal a galaktikus birodalomig ;)

Llew - 2011. 04. 03. 01:15

“Szerencsére nem erőltették az évadkezdésben látott klónkatonák történetét”
Én ezt inkább sajnálatosnak mondanám. A filmekben szinte csak mozgó díszletként kezelt mellékszereplői után itt volna a jó alkalom, hogy komolyabban foglalkozzanak a klónokkal (még a háborúnak is ők a névadói), erre évadonként kapnak 2-3 részt. Ha valakiknél, hát náluk óriási karakterfejlődést lehetne elérni.
Elég fura, hogy minőségi különbségként írod le a félévkor bekövetkező pofázásról akcióra váltást. Persze tényleg voltak gyengébb részek az évad első felében, és magam sem kimondottan vagyok oda a politikai részekért, de azért ott is voltak jó részek. És pont a politikai részek jelentenek komolyodást, és adják meg hátteret a lődd-vágd részekben bemutatott háborúhoz.
Ahsokát is meglehetősen felületesen nézed, hisz igen komolyan megváltozott. Az első részek cserfes gyerekéből, mostanra helyenként már megfontol kamasz lett (az új karaktermodellel ez fizikailag is meglátszik), az évadzáró dupla részben meg szinte már felelősségteljes felnőtt vezető vált belőle.
Ez szerintem elég komolyodás, főleg gyerekszereplők lelövésével kísérve. Ettől többet nem nagyon várhatunk szerintem egy animációs sorozattól.

Illetve én megemlíteném még az animáció fejlődését is, ami helyenként elég szembetűnő (új karaktermodellek, mimika növekedése, részletesen kidolgozott gyönyörű háttér), és HD-ben való nézésért kiált.

Skate - 2011. 04. 03. 02:39

Most biztosan nem fog tetszeni sokaknak, amit leírok.
Számomra a legnagyobb hibája a sorozatnak, hogy nincsenek felépítve az évadok, hogy feszes legyen a történet. Külön történetek vannak, melyek több részre elnyúlnak és hiányolom a hangsúlyos részek elosztását legalább. Évadnyitó és az évadzáró hiánya is probléma. Az első fele nekem elég közepes volt, a Vetresses rész óta éreztem jelentős javulást, amitől ismét élvezhető lett a sorozat számomra.
Láttam már amerikai rajzfilmsorozatokat, amik képesek voltak ezeket a problémákat áthidalni, már a ’90-es évekből is akad egy-kettő.
A Clone Wars bőven nézhető kategória, de mégse tudok 6,5/10-nél jobbat adni erre a megoszlott évadra.

Janó - 2011. 04. 03. 07:16

Tudja valaki mikor jelenik meg Magyarországon a 2.évad dvd-n?

Villám - 2011. 04. 03. 09:11

Star Wars oldalán ki is jött rögtön 2 trailer köv. évadhoz ami megint tele van sok akcióval:
http://www.starwars.com/video/view/001246.html
http://www.starwars.com/video/view/001247.html

Ami ezt az évadot érinti számomra egy nagy csalódás volt. (Itt leszögezem hogy nem vagyok SW fanatikus csupán a szórakozás faktor miatt nézem a sorit.) Az évad kezdés tetszett lendületes volt telei akcióval igaz ezzel a random visszaemlékezős részekkel ki tudnak még mindig üldözni a világból. Úgy voltam vele hogy ha így folytatjuk jó kis szórakoztató évad elébe nézünk amit ugye bár a brutálisan jó 3 évados trailer is ígért. Aztán jöttek, és ezért bocs de jobb kifejezést ne tudok erre, szánalmas öngyilkosságba üldöző pökhendi selejtes politikus részek. Ha csak egy kettő lett volna belőle akkor azt mondom jó van kötelezőt letudtuk mehetünk tovább de hogy több részen keresztül ezt próbálják lenyomni a torkomon az azért már sok. Ha politikát akarok nézni bekapcsolom az M1 és ott nézem de nem feltétlenül a korrupcióról akkor egy hónapon keresztül egy animációs sorozatban hallani. :S Az tény hogy az évad második fele jobb volt de valahogy ezek a politikai izék elvették a kedvemet az egésztől. Ahsokáról meg csak annyit hogy ott lett volna a tökéletes alkalom hogy kinyírják az erőről szóló részben de ehelyett inkább még szenvednek vele. Bár még azt is kinézem Lucas apóból hogy osse fog meghalni inkább átáll majd sötét oldalra Anikin melle de majd kiderül….
Amúgy ajánlom figyelmébe mindenkinek a Sw oldalát ahol mindig szokott lenni egy kis okoskodás az készítőktől hogy hogyan készült az aktuális rész.

Llew - 2011. 04. 03. 14:23

A politikai részekkel nem lenne semmi gond, ha skate által is írt jobb elszórt eloszlásban jelennének meg. 2-3 mozgalmasabb rész között jobban elférne 1-2 politikai rész, mint, így hogy az első félév szinte csak arról szólt.
Én leginkább az epizodikussággal nem vagyok kibékülve, hisz a 2-3 részes tömbök ellenére mégis csak az a sorozat. A nem időrendben adott részek miatt pedig a nagyobb átívelő szálak is szétszóródnak az évadok között. Jobb volna, ha lenne valami komolyabb főszál, egy komolyabb hadjárat vagy bármi kapcsán, és az ahhoz tartozó részek között lenne pár független epizód.

The Man Who Laughs - 2011. 04. 03. 20:33

Nagyából én is egyet értek a kritikával. az évad fénypontja valóban az elmúlt 3 nagyobb történet (boszorkányos, jó vs rossz, menekülős) volt. Az évad közepi Ashoka-Padme részek nagyon nem tetszettej, mert au hagyjál h nincs bennünk akcíó, de ugye mivel ez alapvetően egy gyerek sorozat ezért az ő szintjüköm is voltak megírva a politikai részek (így pedig közhelyesek és semmitmondóak lettek az idősebbek számára).

Ashoka meg valóben egy kicsittt kevésbé idgesítő, de ettől még halnia kell. :D

m_adee - 2011. 04. 17. 11:37

nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan oldják meg Ashoka felszívódását a sorozat legvégén.

szerintem meghal. legalábbis remélem. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz