login |

Young Justice: kezdett az 1. évad

2011. 04. 04. 14:45 - Írta: dzsiaj

11 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Sőt, kilenc epizódot már végig is nézhettünk belőle, s most pár hét szünetet tart a Cartoon Network, de messze még a 26 részes évad vége. A széria a DC képregénykiadó fiatal, szakszóval: sidekick karaktereinek története, akik egy alternatív Földön egyesítik erőiket az igazság védelmében. A sorozatnak amúgy semmi köze sincs sem a Teen Titans című animációs sorozathoz, sem pedig az azonos, Young Justice című képregényhez.

Young Justice-04

A fő történet az lenne, hogy a nagy szuperhősök „segédei” szeretnének kitörni ebből a szerepkörből, és saját jogukon akarnak nagy nevekké válni. És valóban, a DC képregény-univerzum leghíresebb tinijei jelennek meg itt: Robin, Superboy, Kid Flash és Miss Martian. Hozzájuk csatlakozik az eddig képregényes múlttal nem rendelkező Aqualad, valamint Green Arrow egyik növendéke, Artemis. (Ha lehet hinni a híreszteléseknek, a sorozat közepe és vége felé még kapunk melléjük egy-egy állandó szereplőt).

Csakhogy az élet nem habostorta, és kiderül, hogy a srácokat nem akarják ám bevonni semmilyen komoly dologba, a híres-neves Igazság Ligájába pedig pláne nem. Erre fel az egyik tini, Speedy (a későbbi Red Arrow) le is falcol, és úgy dönt, magányos farkasként folytatja útját. Persze a többiek sincsenek oda a hírtől, és stikában bevállalnak egy küldetést.

Young Justice-03

Ennek során fedezik fel Superboyt egy titkos földalatti létesítményben, a Cadmusban, s róla kiderül, hogy Superman klónja. Nagy bunyók közepette ki is menekítik őt a komplexumból, ám közben már a Liga is rájött, hogy az ifjú hősök a hátuk mögött tevékenykedtek. Dorgálás helyett azonban Batman bejelenti, hogy a fiatalok saját csapatot kapnak Young Justice néven. A tovább mögött folytatom apróbb spoilerekkel.A dupla pilot végén megtudhatjuk azt is, hogy létezik egy titkos tanács, kiknek elmosódott arcát ezután minden rész végén megcsodálhatjuk, és az is kiderül, hogy van valami nagy tervük, melyet most még homály fed.

Young Justice-01

Ezzel nagyjából ki is merítettük a Young Justice “szövevényes” történetét. A további részek innentől arról szólnak, hogy minden epizódban megjelenik egy aktuális rosszarc, akit kisebb-nagyobb nehézségek árán legyűrnek, ám végül mindig kiderül, hogy a rosszfiú csak a titkos tanács egy katonája, és hiába szívják meg mindig, az pont beleillik a terveikbe. (Csak nekem van 80-as évek fílingem ettől?)

Igen, sajnos a Young Justice, mint azt neve is mutatja, már sokkal inkább a tini éveik elején járó korosztálynak készült, mint mondjuk a pár évvel ezelőtti zseniális Justice League, vagy az 1 évadot megélt Wolverine and the X-men. A fő hangsúly a bunyókon van, a párbeszédek leginkább a helyet töltik ki, az epizodikus történetek pedig nem sok eredetiséget mutatnak.

Mindezek ellenére a Young Justice mégiscsak szórakoztató a maga megmosolyogtató módján, mert ha a készítők úgy akarják, tudnak azért meglepetést okozni, sőt, másodpercekre azért fel-felsejlik, hogy a későbbiekben azért lesznek durvulások is.

Az első kilenc részen azonban még inkább az izzadtságszag érződik, ahogy megpróbálják felépíteni az univerzumot és lerakni a történet alapjait. Szerencséjükre a kétdimenziós figurák hamar megszerethetőek, és még az egyszerű történetek is képesek lekötni – még jó, hogy csak 20 percesek a sztorik, mert 40 percben sehogy sem működnének. (Nem véletlenül ilyen hosszúak az animációs sorozatok.)

Young Justice-02

Az ítélet: semleges szemmel nem lehet rá 5/10-nél többet adni, viszont a képregényszerető, bunyórajongó junkie szemével könnyű szívvel megy rá a 7/10, de ebben már benne van az is, hogy nagy bizodalmam van a folytatásban.

11 hozzászólás Ne habozz!

lynx - 2011. 04. 04. 15:55

köszönjük a kritikát

Cared - 2011. 04. 04. 16:40

Épp tegnap fejeztem be a Justice League Unlimited utolsó évadát, szerintem az nagyon jó volt. Az zavaró benne, hogy ismeretlenebb karakterek vannak benne? Csak azért, mert én ősszel a Smallville darám során szerettem meg a DC világát (utána meg persze JL), így csak a főbb karakterek ismerem, de nagyon pótlom a lemaradásomat :)
A Young Justice-t pedig már csak azért is fogom nézni mert Nolan North (Nathan Drake) Superboy hangja, csak meg kéne adni az utolsó löketet, így JLU után:D.

Spartacus - 2011. 04. 04. 17:34

Köszi, tetszett a kritika, tuti,hogy belenézek. Nekem “eladtad” a sorozatot a kritikáddal ^^

Azgathot - 2011. 04. 04. 20:25

Nekem speciel nagyon tetszett 8/10, bírom az ilyen szuperhősös sorozatokat és szerintem jól beleillett a DC-univerzumba.

FZoli - 2011. 04. 04. 21:00

Két apró pontosítás:
1. Aqualadnak már van képregényes múltja, nem rég jelent meg a Brightest Day lapjain, pont a rajfilmszerepe “felvezetéseként”.
2. (Ez már csak szőrszálhasogatás :D) Az aktuális Young Justice képregény a rajzfilmen alapszik, ennek megfelelően nem a DC fősodor része.

Amúgy jó az ajánló, valószínűleg vetek rá egy pillantást. Superboyt és Robint komálom :)

DancingDragon - 2011. 04. 04. 23:02

Rohadt jó sorozat, nekem nagyon tetszik. Mindig is faltam a DCAU cuccokat, de ez szerintem minden várakozást felülmúlt eddig :)

Az pláne imádnivaló benne, hogy igenis tinik, és nem csak szuperhősök, és ez eddig úttörő szerintem. Mert például vannak ongoing képregények amikből hiányzik ez a momentum, amikor annak helye lenne. Pl Robin ongoing, amit imádtam, de nem fogja meg a tini részét. Úgy kezelték őt benne mint egy sima hőst, és nem pedig mint egy tinédzsert, akinek a hormonjai pillanatok alatt szöknek az egekbe. Viszont itt ez a dolog bőven megvan. És nagyon jó az interakció is a karakterek között, szerintem nagyon el van találva, van egy olyan érzésem hogy meg fog annyit élni mint a JL biztosan:)

JoHn - 2011. 04. 05. 00:35

Hahaha, nice. Én is beküldtem egy kritikát erről pár hónapja (?), kb. ugyanezt írtam, nem is láttam szerintem 3 résznél többet.

BuB - 2011. 04. 05. 07:45

Arról van vmi hír esetleg, hogy magyarok leadják ezt?
Lehet a nevek miatt pontosítani kellene, mielőtt olyan zseniális fordítások születnek, mint a legutóbbi Pókember rajzfilmnél: Shocker-Szörnyeteg, Green Goblin-Zöld Goblin… és a többi.:S
Kár, hogy basznak utána nézni a kedves fordítók…

Conner Kent - 2011. 05. 12. 00:49

Nekem nagyon tetszik a sorozat. Jobban mint az Igazság Ligája. Ki is fejtem hogy miért. Igaz ebben is vannak olyan dolgok, hogy a jó harcol a gonosz ellen, és a végén a jó győz, de tetszik az is, hogy a cselekményszál több szálon fut.
Az igazság ligájában nem igen figyeltek oda erre szerintem, a karakterek jellemfejlődésére, a Batman: A rajzfilmsorozatban jelen volt, talán még a Supermanben is.

A Young Justice esetében olyan fiatalokról beszélünk, akiknek a magánéletben gondjaik vannak,sőt még a csapatnak is össze kell rázódni, valamint meg kell felelni a mentoraik felé is.
Sőt azt se tudjuk kik a főgonoszok, akiknek az arcát nem látjuk. Annyi lehetőség van ebben a sorozatban, a karakterekben, amiket remélem jól ki használnak a továbbiakban.
Például Superboy-ban érzek több lehetőséget, aki felnézne Supermanre, de a Kryptoni hős nem tudja hogy kezelni a helyzetet, és nem foglalkozik a fiúval. Ez a konfliktus is megoldásra vár, továbbá mikor lesz Superboynak neve, (Conner) valamint A Marsi lányról se tudunk semmit. Azt meg végképp nem hogy miért mondogatja hogy ‘Hello Megan’ :-D
Nagyon szeretem ezt a sorozatot.

matt - 2011. 11. 13. 16:36

Nos tényleg jól kezdődött,de így a 16. rész felé kezdem ötlethiányosnak érezni.

Sokat akarnak egy részbe belesűríteni,túl sok kezd lenni a klisé,a történetekben sem érzek annyi spirituszt,mint a sorozat kezdetén…

Kíváncsi vagyok lesz-e 2. évad,bár szerintem a 20. rész környékén már tudni fogom a választ,ha maradnak az írók ebben a státuszban.

bacsek - 2011. 12. 12. 12:00

Sziasztok!Engem nagyon érdekel a sorozat,dehát egyszerűen sehol se találom!Vagy én vagyok a béna(ami meglehet:D),de nagy segítség lenne ha valaki küldene egy letöltő linket nekem,e-amil címem: bacsek4560@indamail.hu előre is köszi :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz