login |

Mildred Pierce 1-2. rész – írta City225

2011. 04. 05. 14:42 - Írta: vendegblogger

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

HBO, Kate Winslet, miniszéria. E három tényező látatlanban is garantálja a jövőbeli díjkiosztók főszerepét, de kérdés a minőségi drámákat szállító csatorna ezúttal is emlékezetes, nézőbarát sztorit talált-e magának, vagy a sorozat csupán a kritikusok lenyűgözésére készült.

Mildred Pierce-02

Kicsit merüljünk el a történelemben: James M. Cain 1941-ben megjelent könyvéből 1945-ben forgattak játékfilmet, amelynek címszerepéért Joan Crawford az Akadémia elismerését is elnyerte, a legjobb női főszereplő kategóriájában. Ezúttal a sztorit az HBO gondolta újra ötrészes minisorozat formájában, főszereplőjének megnyerve az Oscar-díjas Kate Winsletet. A világválság idején játszódó történet elején, Mildred, férje hűtlenségét megelégelve kilép a házasságból egyedül maradva két leányával.

Az elválást követően a fiatalasszony kénytelen szembesülni az egyedülálló anyaság vonzataként járó felelősséggel, amely a szokásos szülői feladatok mellett a mindennapi megélhetéssel járó anyagi problémák fenyegetettségét is magában hordozza. Mildred büszkesége nehezen engedi “alantas” munkák betöltését, pedig a világválság idején egy állás visszautasítása túl nagy luxusnak is bizonyulhat. A nyomasztó felelősség végül legyőzi az ego védekezését, és Mildred pincérnői állást vállal egy étteremben. Az ambiciózus, okos és jobbhoz szokott nő azonban nem éri be a sebtében elvállalt munkával, szép lassan felfelé lépdelve próbál megállni saját lábán bizonyítva önmagának, gyermekeinek és környezetének is talpraesettségét.

Mildred Pierce-03

A cselekmény jó HBO-sorozathoz híven nem pörgős, szép lassacskán folydogál, miközben nemcsak bemutatja, hanem meg is ismerteti főszereplőjét. Mildred belső vívódása a történet tényleges központja, vajon az egyedülálló nő hogyan felel meg a külvilág és a saját elvárásainak két kiskorú gyermek felelősségteljes nevelése mellett, férje elhagyása után. Kate Winslet mellett a mindig fantasztikus (friss Oscar-díjas) Melissa Leo szintén üde színfoltja a széria bevezető epizódjának, öröm nézni színésznőt, a karakteréből áradó pozitív kisugárzás segíti Mildredet józannak maradni.

Mildred Pierce-01

Az első rész nagyobbik lányán elidőzve ér véget, nem árulok el nagy titkot, hogy a kezdetben eleganciát és jólneveltséget sugárzó Vade a későbbiekben igencsak megnehezíti Mildred amúgy sem könnyű helyzetét. Az első rész 7,5/10-es kezdéshez volt elegendő, semmivel sem múlta felül illetve alul elvárásaimat, a történet nem tempójával, hanem ténylegesen átélhető problémáival és hiteles karaktereivel próbálja nézőit megfogni. Nem nehéz megállapítani, hogy Kate Winslet gyakorlatilag erre a szerepre (is) született, így remek teljesítményén nem sokan lepődnek meg. A magam részéről kíváncsian várom a folytatást.

6 hozzászólás Ne habozz!

Nina - 2011. 04. 05. 19:46

Jó összefoglaló, és nekem személy szerint nagyon bejön ez a minisorozat. Kate-et öröm nézni, Guy Pierce is remek.

Gaines - 2011. 04. 05. 20:03

Az első részt végignéztem, és nem vitatom el a cikkben megfogalmazott dicséretet (a régi Amerika hangulatának megidézésében Todd Haynes rendezőt nehéz utolérni), de valahogy mégsem éreztem késztetést a folytatásra. Kate Winslet alakítása kiváló, és a történet témája is érdekes-átélhető-elgondolkodtató, de a tempó túlságosan is komótos, sok jelenetet – pl. a nagyvárosban, mielőtt bemenne az étterembe – túlságosan elnyújtottnak éreztem. Alapesetben a csigalassúságú, elidőző sorozatok a gyengéim, de a Mildred Pierce-nél úgy éreztem, hogy ezt a történetet talán érdemes lett volna rövidebbre fogni.

naughtyL - 2011. 04. 05. 20:45

nekem kifejezetten tetszett. én amúgy is szertem a lassabb sorozatokat.
egyetértek az írással.

Kate Winslet meg tényleg nagyon jó. elképesztő az a nő.

El Diablo - 2011. 09. 06. 15:45

Biztos nézős lesz, Kate Winslet jól választ szerepeket, eddig mindenben remek volt.

Basil - 2011. 09. 21. 08:10

Nézem a sorozatot. Tegnap este a második rész után, meg kell mondjam, talán a legjobb sorozatrész volt, amit valaha láttam. Persze még változhat a sorozat egészéről a véleményem, de ez nagyon erős rész volt. Nem spoilerezek, de volt benne minden, ami kell, …vagy talán nem is kell?

Basil - 2011. 09. 24. 10:16

Végig nagyon jó volt, az utolsó másodpercig!
Kate Winslet zseniális, Evan Rachel Wood arca abban a jelenetben, amikor az ágyban fekszik, cigarettára gyújt és ránéz az anyjára, húúú! De Guy Pearce is remek a selyemfiú szerepben, a férjet játszó Brían F. O’Byrne is szerethetővé válik, de a többiek is nagyon jók.
Részemről 10/10, nem letörlős, újranézős.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz