login |

Lights Out: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Paya

2011. 04. 15. 23:48 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

A fények kihunynak. Véget ért a Lights Out 1. évadja, és az első mondatban nem csak egy egyszerű tükörfordításról van szó, hiszen ezzel a sorozat is befejeződött az FX-en. De kezdjük az elején, hátha valaki nem olvasta human pilotkritikáját. A Lights Out középpontjában Patrick “Lights” Leary áll, a visszavonult nehézsúlyú világbajnok ökölvívó. Igen, a sorozat a bokszról szól, arról a bokszról, amit imádni szokott az ember: a felkészülésről, a nagy csatákról és bajnokok tündökléséről és bukásáról, s mindezt úgy teszi, hogy a 13 rész alatt, egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány mérkőzést látunk.

Lights Out - FX - 02

Persze 13 részt Eye of the Tigerrel nem lehet megtölteni, – nyugi nincs benne még csak hasonló se – így Lights családja is hangsúlyos szerepet kap. Természetesen a bunyó családi biznisz, és bár klisésnek hangzik az “apu az edző, bátyó a menedzser” felállás, az egész meglehetősen átgondolt, és úgy lett felépítve, hogy egyik karakter se lógjon a levegőben, talán a nővért kivéve, aki inkább csak katalizátora az eseményeknek.

Az alapfelállás sem lehetne egyszerűbb, hiszen Lights az utolsó meccsén vesztett, visszavonult, aminek már öt éve. Azonban lassan elfogy a pénze és a haknik, valamint fél-illegális melók elvállalása mellett egyetlen kiútnak (naná!) a visszatérés látszik. Ennek folyamatát követhetjük végig 13 rész alatt, miközben kiemelt szerepet kap, a sportot irányítók folyamatos taktikázása a pénzzel és a bokszolókkal.

Lights Out - FX - 01

Itt külön kiemelném Reg E. Cathey-t, aki Barry K. Word szerepében zseniális, mint folyamatosan a saját érdekeit néző menedzser. Persze vendégszereplőkből is kiválókat sikerült összetoborozni. David Morse, mint lecsúszott bokszoló? Reiko Aylesworth, mint a nagy ellenfél felesége? Pazar! Aztán itt van Eamonn Walker, aki pedig a senkiben sem bízó edző szerepében szintén brillírozik, kár hogy ő kevésbé ismert, és mostanában 1. évados kaszákban tűnt fel (Justice, valaki?, vagy Kings?, vagy The Whole Truth?), na majd ezután.

Lights Out - FX - 04

Még mielőtt a spoilerekre rátérnék, megjegyezném, hogy az első évad kerek egészet alkot, az 1×13 akár sorozatzárónak is beillene. Természetesen a készítők meglebegtették a 2. évad lehetőségeit is, de erről és a többi spoilerről már a tovább mögött.


Kezdjük is a végéről, hiszen annak az ellenére, hogy a sorozat véget ért, azért a finálé végén elhangzó “Who won?” sok mindent előre vetített. Érdekes irány lenne nézni, ahogy Lights elindul a lejtőn, mert ahol David Morse karaktere járt már, az elég elrettentő volt. Ez egyébként több kérdést is felvet bennem, mennyire akarták a készítők a bokszot megtartani a folytatásban.

Lights Out - FX - 05

Nem tudom, hogy szándékos volt-e vagy a főszereplő Holt McCallany tudta csak ennyire felgyúrni magát, de Lights végig egy megviselt ember benyomását keltette a ringben. A végső 3 menet persze tökéletes volt, úgy lett izgalmas, hogy abba még belekötni sem lehet, annak ellenére, hogy Death Row visszahozása azért adta volna magát egy későbbi meccsre. A bírói részlehajlás is külön izgalmassá tette a dolgot, viszont maga a meccs katarzisa nem tetszett elsőre, kicsit túl könnyű volt az utolsó menet, még ha tudom, hogy élőben sincs másképp, egy szerencsés ütés nagyon ritkán elég, azt pedog már Morales ellen eljátszották.

Amitől egyébként rendben volt nagyon a sorozat, az a realitás, illetve az arra való törekvés. Persze itt-ott mintha megkerülték volna praktikus okok miatt, de azért végig érezni lehet az ezirényú írói szándékot. Ami rendkívül szimpatikus volt, az Death Row és Lights viszonya, az egymás iránti kölcsönös tisztelet a sorozat első felében. Kidolgozott kapcsolat volt, ami az első pillanatban megingott, mikor Death Row veszélyben érezte a címét. Ezután a fináléig fokozódott a dolog, a gyűlölet pedig annyira a felszínre tört mindkettőjükben, hogy a beharangozás igazán parázs lett, de nem csak a megjátszott, marketing vitával, mint a Morales elleni meccs előtt, itt valódi, zsigerinek mondható gyűlöletről volt szó. De, hát ez kell, hogy egy bokszoló felszívja magát… Arra azért kíváncsi lettem volna, hogy a kiütés után kettejük kapcsolata hogy alakult volna – alakult volna-e egyáltalán. Ezt sajnos már nem tudjuk meg.

Lights Out - FX - 03

A sorozat vége miatt viszont nem búslakodom, mert így nagyon szép emlék lesz, és hát ott ért véget, ahol az első rész elején kitűzte a célját, lényegében Death Row legyőzése volt a sorozat végpontja, és bár tudom, hogy az írók addig folyatták volna, amíg lehet, nekem tetszett, hogy kvázi minisorozatként véget ért. Az utolsó 15 perc pedig messze mozi minőségű volt, több szempontból is, ha elérkezik a sorozat Magyarországra, érdemes még egyszer végig nézni szinkronosan is. Egy évadot megért gyöngyszemek, új társatok született a Lights Out szerepében! A finálé megérdemel egy 8/10-et.

9 hozzászólás Ne habozz!

Astaroth - 2011. 04. 16. 02:23

Eamon Walker már az Oz-ban is nagyot alakított. LO-t nem láttam, meghoztad a kedvem hozzá.

siridar - 2011. 04. 16. 08:40

Nekem negatív prekoncepcióim vannak a sportolós (pláne boxolós) filmekkel, úgyhogy eléggé gyanakodva kezdtem el nézni.

Bocs a rajongóktól, de sajnos nem csalódtam; engem kifejezetten untatott az első három rész, tovább meg nem bírtam. Az anyám és a nővérem viszont imádja :)

Pelevin - 2011. 04. 16. 12:29

Vegyes érzelmeim vannak, mert bár szerettem a sorozatot, azért örülök is a kaszának, mert nem szívesen nézném ahogy Lights teljesen leépül, és eljut Rainmaker szintjére, amikor már semmire sem emlékszik, csak arra, amit leírt. Ugyanakkor arra én is kíváncsi lennék, hogy hogyan alakult volna Death Row és Lights viszonya a későbbiekben.
A mellékszereplők nagyon erősek voltak, Eamon Walker és David Morse is, pláne Eamon Walker, aki ugyanazt a szerethető, megszállott mentort hozta, mint az OZ-ban. (És persze Reg E. Cathey, akit a Drót, az OZ és a Corner után most is bírtam.)
Ja, és az utolsó pár perc a Creedence Clearwater-rel nagyon rendben volt.

Paya - 2011. 04. 16. 18:54

WOW! Köszönöm, hogy kiraktátok a kritikámat.

Az eredeti cím az a Fények kihunynak volt, ezért egy picit értelmetlen lett az első bekezdés, viszont nagyon köszönöm a nyelvhelyességi javításokat, és a linkeket, valamint a képeket is. Hajnalban írtam, szóval nem volt teljesen oké, akárki is pofozta ki, egy sörre majd egyszer a vendégem.

yaze - 2011. 04. 16. 19:59

E. Walker egyre jobb, OZ-Justice (egyik korai kedvencem volt)-LO vonalon láttam, meg remélem még fogom is sorozatban.

Gaines - 2011. 04. 17. 23:51

yaze: Ha berendelik, legközelebb a Ronald D. Moore-féle 17th Precinctben láthatod az egyik főszereplőként. És egyetértek, piszok jó színész, a Lights Outban a cikkben is említett vendégszereplők – ő meg David Morse – voltak messze a legjobbak.

winnie - 2011. 04. 18. 01:42

paya: javítva, természetesen, csak elfelejtettem jelezni.

clark - 2011. 08. 07. 16:37

nekem tetszett egész jó volt.jó színészek/karakterek.
a hangulata is jó volt,sajna a kaszáért.
kíváncsi lettem volna hogy mit hoznak ki a 2évadból,hogy leépüle ,vagy csak elkezdődött,vagy agyrázkódás,visszatér e vagy edző lesz stb stb.

gevin - 2011. 08. 09. 23:48

úristen mekkora volt a finálé! atyaég. E. Walker egy kibaszott zseni: már-már majdnem túljátssaz a szerepét, végig a széleken táncol, de végig tartja magát, nem esik át a túloldalra és veszett jól csinálja. Egyértelműen a Lights out legjobbja lett nálam.

A befejezés elég keményre sikeredett. (rohadt nagy kár a kaszáért, mert iszonyat megszerettem.)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz