login |

Pilot: Game of Thrones – a veterán szemszög

2011. 04. 16. 13:11 - Írta: Bruzsy

184 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

(Itt olvasható winnie kritikája – ő nem ismeri a könyvet.) Mint azt korábban elhintettük, megpróbálunk két kritikát is írni a Game of Thrones-ból, azaz Trónok harcából – egyet könyvismerő szemszögből, és egyet laikus szemszögből. Na, ez az előbbi, szóval George R. R. Martin remekeit ismerők (vagy a premier előtti vetítésen részt vevők) ide, a többiek pedig vigyázzanak, mert egy picikét spoileres leszek. De csak a kép alatt, a tovább után.

got12

Kezdjük azzal, hogy engem meggyőztek. És bár igaz, hogy nem várok el soha egy 100%-osan könyvhű feldolgozást semmiből se, nem zavar, ha valakinek más a szeme színe, mint a könyvben, mégis örültem, hogy mennyire érződik az első két részen GRRM keze nyoma, útmutatása. Ugyanazok a mondatok hangzanak el, mint az eredetiben (hála égnek a felirattal nézőknek is meglesz ez a kiváltság, ugyanis az HBO megszerezte a magyar műfordítás felhasználásának jogait), egyszerűen életre kel az eddig csak az elménkben létező világ, Westeros.

Egyébként a sorozat pont olyan, mint a könyvek szereplői: nem ilyen egyszerűen eldönthető, hogy jó vagy rossz-e. A prológust szerintem már mindannyian láttuk, valószínűleg nem is egyszer, arról nem is akarok többet beszélni. A közepére beillesztett főcímről már annál inkább. Ugyanis az valami hihetetlenül jó lett, konkrétan tátott szájjal néztem az egészet.

Csak hogy legyen valami elképzelésünk: Westeros térképét látjuk, ami fölött egy koronaszerű alakokból összerakott lángoló gömb lebeg (ezt még mindig nem értem, mit akar jelképezni), miközben kiemelkednek a síkból a történet fő helyszínei: Winterfell (Deres), King’s Landing (Királyvár), a Fal, Pentos… Ráadásul ez részenként változni fog, attól függően, hogy az adott epizód hol játszódik.

got4

És innentől kezdve már be is vagyunk szippantva. Az atmoszféra ugyanis hihetetlen, és ezt nem csak arra értem, hogy minden teljesen korhű és elhihető, hanem hogy az egyes helyszíneknek konkrétan “szaga van”: egyetlen képkockából, egy fél pillantásból meg tudjuk állapítani, hogy Deres kissé pórias kastélyában, Királyvár fényűző palotájában vagy épp Pentos napfényes kikötőin járunk. És ez bizony nem kis teljesítmény, már csak ezért megérte az a részenkénti több millió dollár, amit az HBO a sorozatra költött.

A történetről nem akarok túl sokat mondani: teljesen könyvhű. Aprócska dolgokat megváltoztattak ugyan, nincsenek több perces flashbackek, magukba elmerengő monológok, a múltat és a véleményeket kizárólag a párbeszédekből tudjuk meg – elég jól, de erről majd inkább a laikusokat kell megkérdezni. Amit még ugyanígy remekül oldottak meg, az a rokoni viszonyok tálalása: az uralkodó fogadásánál Arya narrált végig, mint a jól felelni akaró tanuló. Ez nekünk lehet kicsit erőltetettnek tűnhet, de mindenképp szükséges: tegye fel a kezét, akit első olvasásra nem rémített el az első 100 oldalon található temérdek név és cím. És a sorozat végén nincs Függelék.

got3

És ha már szóba került a regény első része, meg kell említenem egy olyan gyengébb dolgot is: az első rész hihetetlenül vontatott volt. Lassan csorogtak az események és a későbbi cselekményt előrevetítő történetszálak. A regény is ugyanilyen, be kell vezetni, meg kell alapozni, de sajnos ez itt túl alapos lett. A második részre már ez a probléma eltűnni látszott, ott már gördülékenyebb volt a sztori is. Szóval nem kell nagyon aggódni, csak sokakat elrémíthet az eleje – bár ha belegondolunk A Gyűrűk Ura első egy órája se szól semmiről, mégis mekkora siker lett a mozikban.

És akkor térjünk rá a szereplőkre. Sean Bean hibátlanul hozza a rideg Ned Starkot, bár néhol mintha ő is a rémfarkas szürkeségébe omlana. Lesz még ideje bőven bizonyítani, szóval ez nem gond. Akit nagyon ki kell még emelnem, az Peter Dinklage, alias Tyrion. Röviden és tömören: ezt a szerepet konkrétan neki írták. Lubickol az Ördögfiúka karakterében, inni lehet minden szavát, és csak borzongva merek belegondolni, hogy ha már itt – a történetnek ennyire a korai szakaszában, amikor Tyrion inkább csak egy háttérszereplőnek számít – ilyen mesteri pillanatokat kapunk, mi lesz később, amikor megvillan az Ő apró termetének zsenije.

Na, de a többi színészre se lehet panasz. Mark Addy nagyon jó Robert Baratheon, Nikolaj Coster-Waldau pedig konkrétan együtt él Jaime Lannisterrel, a legapróbb manírjai is annyira tipikusak a Királyölőre, hogy az hihetetlen. Ki kell még emelnem Michelle Fairley-t, aki szintén remekül játssza a neki írt szerepet, Catelynt. És itt van is egy gond: a megírt Catelyn, a szerető, gondoskodó családanya és feleség ebben a két részben nem más, mint egy bitch. Sajnos ez nagyon rossz irány, nem örülök neki, de ez nem von le semmit Fairley babérjaiból.

got2

Az ifjabbik generáció is nagyon jól eltalált casting volt: Arya és Joffrey mintha csak a könyvből lépett volna elő – ha utóbbinak nem akartam volna csak ez alatt a 2 óra alatt legalább 5 pofont adni nagybátyja mintájára, akkor egyet se. Bran és Sansa is hozza a kötelezőt, de a legnagyobb pozitív csalódás Havas Jon alakítója, Kit Harington, akit korábban nem tartottam jó választásnak a szerepre, de most megmutatta, hogy fölösleges volt félni. Egyedül a Robbot alakító színésszel vannak problémáim: olyan, mintha most lépett volna ki egy Tussaud-panoptikumból. A szeme élettele, az arcizmai nem mozognak, mimikája nincs – nem ezt várná az ember Deres örökösétől.

Ha egy kicsit távolabb, a Keskeny-tengeren túlra pillantunk, a Targaryenek-történetére, szintén csupa meglepetés vár ránk: Emilia Clarke is a legjobb választásnak tűnhet, remekül adja Daeneryst, a szexualitására éppen most rádöbbenő, tizenéves khaalesit, és Viserys is nagyon jónak tűnt a viszonylag kevés játékideje ellenére (a “I want my crown!” mondatnál önkéntelenül is elmosolyodtam, elképzelve, hogy mi lesz még itt). De a legjobb akkor is Jason Momoa alias Khal Drogó volt, akinek nagyjából három szó jutott a két részben, de mégis, a kiállása, a nézése… Uralta a képernyőt, és ez nagyszerű.

got5

A színészektől egy kicsit eltávolodva: a fényképezés és a díszlet gyönyörű. Már csak ezeket bámulva elmerül annyira az ember, hogy észre se vegye az esetleges problémákat, pedig nem is volt sok észrevennivaló. Egyedül a zene kap nálam fekete pontot: Ramin Djawadi (FlashForward, Prison Break) nem jó zeneszerző, ezt sajnos le kell szögezni. Próbálkozik ugyan, hogy jelen legyen a zene a fontosabb jelenetek alatt, de súlytalan és ötlettelen. Még az amúgy agyondicsért főcím alá se tudott valami igazán ütős és fülbemászó muzsikát összehozni.

Rövidre zárva tehát maratoni kritikámat: azt hiszem kijelenthetem, hogy a könyvek jogai a legjobb kezekbe kerültek. A készítők maximálisan tisztelik az írott szót, az apróbb változtatások eddig a történet javát szolgálják, és remek döntés volt, hogy inkább a díszletekbe és a megvalósításba ölték azt a talicskányi pénzt, amit a csatornától kaptak, mint nagy nevű színészekbe: a “kicsik” is tudjak ugyanazt, ha nem még jobban. Még az se tűnt fel problémának, amiktől a promók láttán fogtam a fejem: a parókák is helyénvalóbbnak tűnnek így, benne, mint egy-egy képkockán vagy jelenetben kiragadva.

Sajnos az első rész lassúsága és vontatottsága miatt arra csak 6/10-et tudok adni, a második már súrolta a 8/10-et alulról (átlagoljunk, 7/10 a kezdés), de van egy dolog, amitől félek: a gördülékenység hiánya fájó lesz. Az HBO ugyanis nem kettő, hanem egy részt ad csak le vasárnap este (itthon hétfőn este), ami a gigantikus marketingköltségek és hype hatására akkorát fog robbantani, hogy másnap magyar idő szerint fél 3-kor már a második évados berendelés sajtóközleményét fogjuk olvasni

Az az egy rész pedig (hiába ér véget egy nagy cliffhangerrel, a zuhanással) lehet, hogy nem fog elég nézőt visszacsábítani a folytatásra. Ugyanis mi – akik tudjuk, mi vár még ránk – vagyunk a kisebbség, ez a sorozat hiába készül elsősorban nekünk, nem mi fogjuk életben tartani. Hanem a sok laikus, akiket oly bátran száműztem a posztom elején.

Szóval ha valaki hétfőn találkozik először Westeros világával, és mégis végigolvasta ezt a kritikát, kérem, hogy tartson ki. Ez se volt gyenge, de ígérem: innen már csak jobb lesz. Fényévekkel.

184 hozzászólás Ne habozz!

Tamass - 2011. 04. 16. 13:23

Igaz,hogy mar csak kettot kell aludni, de akkor is irigyellek :-P

szzsömi - 2011. 04. 16. 13:34

Kb. az ötödik résztől fog csak igazán beindulni szerintem, addig ‘ki kell bírni’. :)

Bolton - 2011. 04. 16. 13:43

Nagyjából mindennel egyetértek, nekem mondjuk az első rész jött be jobban, de minden ismerősöm az ellenkezőt vallja, szóval én vagyok az érthetetlen kisebbség :)

A zene engem is zavart, teljesen sima sablon lapos fantasy háttérzene, semmi újat nem fogunk hallani etekintetben.

Nagyon kíváncsi leszek a laikus kritikára. Az én laikus ismerőseimnek nagyon bejött a sorozat.

mczolly - 2011. 04. 16. 13:50

Bolton: Ó, nem vagyok egyedül, nekem is az első rész tetszett jobban. :D
Ami a zenét illeti, én nem tartozom a Djawadi-haterek népes táborába, de a főcím kivételével itt tényleg unalmas és felejthető volt a zene.

Desmond Wallace - 2011. 04. 16. 13:56

1×01: 7/10, 1×02: 8/10

A sorozat méltó lesz a könyvekhez. Ez már biztos. Eddig nekem is Peter Dinklage alakítása jött be leginkább, de a többiek is jók. Rengeteg a szereplő, így sokaknak még nagyon kevés idő jutott a két óra alatt.

Mindkét rész nagyon egyben van, a cliffhangerek pedig megtarthatják a nézőket. Milyen érdekes, hogy mindkétszer Bran-nél fejeződik be az epizód.

Catelynt meg kell védenem, bár tényleg nem ugyanaz a karakter, mint a könyvben, de szerintem vele se lesz probléma a későbbiekben.

Zene: Eddig tényleg felejthető.

A történet meg tényleg lassan indul, de…

Most meg várhatunk két hetet a folytatásra.:)

and1 - 2011. 04. 16. 14:18

Ott voltam én is a vetítésen, és a szünetben a páromnak pont azt mondtam, hogy szeretem az ilyen lassan hömpölygő mesélős “elbeszéléseket”
Az írással teljesen egyetértek, a valóságban jobban működtek a szereplők, mint a képeken. Talán csak árnyalatnyi különbségek tűntek fel (Daenyt kislányosabbnak, Havast férfiasabbnak, Robbot helyesebbnek képzeltem). Akiket nagyon vártam (a kedvenceim a könyvekből) Arya és Tyrion nagyon jók!
Várom a folytatást, és reménykedem, hogy a könyv a külföldi megjelenéssel azonos időben (vagy nagyon gyorsan utána) itt is elérhető lesz és a Jóisten tartsa meg Martint egészségben amíg le nem üti az utolsó rész végén, hogy END.

ruudkrol - 2011. 04. 16. 14:37

kimerito es alapos kritika. Gratulalok.

Busmen - 2011. 04. 16. 14:46

Huhh de várom a hétfőt!! Titeket irigyellek!!

trekie - 2011. 04. 16. 14:53

Engem is a lassabb részek zavartak, de a könyvhöz képest fényévekkel gyorsabban halad. Eddig mindenképpen Peter Dinklage volt a legjobb Tyrion-ként, de ezt nem tartom olyan meglepőnek mivel egyenlőre így az elején ő szolgáltatta a legnagyobb részét annak a kevés humornak ami elfért a két részben. Kiváncsi vagyok később, hogy alakulnak a dolgok amikor még összetettebb karakterként láthatjuk majd.

papoca - 2011. 04. 16. 14:54

Gratulálok Bruzsy, hosszú, de remek írást hoztál össze, amelynek a legnagyobb részével egyet értek. Nekem személy szerint nem volt bajom az első rész “lassúságával”, mert tényleg annyi szereplőt kell bemutatni, hogy ezt nem igazán lehetett volna pörgősebben megoldani úgy, hogy az ne menjen az érthetőség rovására. Ahogy te is mondtad, a sorozat végén nincs függelék. A főcímet imádtam én is, alig várom, hogy újra láthassam, a hideg szaladgált a hátamon, ahogy az egyes helyszínek “megelevenedtek”. A szereplők közül nekem is Arya és Tyrion tetszett leginkább, aminek azért is örülök, mert a könyvben is ők a kedvenceim. Joffrey viszont sokkal utálnivalóbb lett, mint a könyvben (ott csak néhány pofont kívántam neki, itt viszont sikerült pillanatok alatt meggyűlölnöm). Ezzel szemben Viserys, aki számomra a könyv legocsmányabb karaktere volt, a filmen csak egy szánni való bolond lett, és bevallom, kicsit hiányzott az érzés, hogy nem tudom szívből utálni. Michelle Fairley-tól viszont kiütést kapok. Nem tudom miért, de bármiben látom, a hideg ráz tőle. És igen ennek nem tesz jót, hogy a karakterét sokkal ridegebbre vették, mint a könyvbéli Cat volt. Azért remélem sikerül vele is megbarátkoznom idővel.
Lényeg, hogy imádtam az első két részt, alig várom a folytatást, és nagyon remélem, hogy a többi könyvet is viszontláthatjuk a képernyőn. Az HBO-nak pedig innen is nagy köszönet a tegnapi estéért! :)

Eddard - 2011. 04. 16. 15:22

Hol néztétek meg???

Bolton - 2011. 04. 16. 15:22

Az HBO föllőtt egy Viewer’s guide-ot:

http://viewers-guide.hbo.com/game-of-thrones/#!/guide/houses/

Van benne egy interaktív térkép, meg lehet a különböző házak családfáit bogarászni.

Én itt találkoztam először Loras Tyrellel és Hodorral. Amennyire jónak találom az egész szereplőgárdát, ez a kettő akkora melléfogásnak tűnik… majd meglátjuk.

winnie - 2011. 04. 16. 15:35

“Hol néztétek meg???”

ott van a 4. sorban a link, kiemeltem direkt, páran úgy látták. (mások meg sajtóvetítésen.)

RaveAir - 2011. 04. 16. 15:51

Nem láttam még ugyan a részeket, de nem értek egyet azzal, hogy a lassúságggal van bajotok. Az első néhány résznek lassúnak kell lennie, ahogy megismerjük a világot, a benne lévő intrikákat, a karaktereket (valaki szemszögéből). GRR Martin bácsi nagy mesélő, és karakterét látva el is tudjuk képzelni, hogy leül egy nagy hintaszékbe, kezében vaskos könyvvel ahogy mesél, csak mesél és mesél… Igazán sajnálatos, hogy cameoszerepét (erre van valami szép magyar szó?) – elmondása szerint – kivágták a sorozatból.

Az előre borítékolva volt, hogy mindenki a törpétől fog elájulni. Pedig gondolom, hogy csak a saját magát hozza, viszont apró termetével egyértelmű, hogy ki fog tűnni a tömegből. :)

A karakterek viselkedését is kár kritizálni, hiszen GRR Martin jóváhagyta. Ő sokkal többet tud egy-egy szereplő jelleméről és elfogadható viselkedéséről, mint bárki más. Arra viszont elég kíváncsi lennék, hogy vajon a sorozat készítőit, azon belül forgatókönyvíróit mennyire vonta be a még meg nem írt könyvek tartalmába, vagy az esetleges végkifejletbe. Úgy érzem, hogy majd az is kellően furcsa borulást fog okozni, hogy az első évadra előhozták egy olyan karakter halálát, aki majd csak amúgy a 3. könyvben veszítené el életét. Vajon ki lesz az?

Egy valami azonban érdekelne, és erről még senki nem írt semmit. A magyarnevű karakterek neveit hogyan ejtik ki a sorozatban? Emlékszem, hogy egyszer (vagy inkább többször) kérdezték GRR Martint, hogy bizonyos szavakat vagy neveket hogyan kell kiejteni, és ő nem tudott kézzelfogható választ adni rá. Ahogy arra sem, hogy magyarosan kell-e pl. Sandor nevét ejteni.

Mindenesetre már nekünk sem kell sokáig várni, hogy az első rész megtekintésére, és ráadásul még külön fizetnünk sem kell érte, mivel szinte minden szolgáltatónál ezt ingyen megtehetjük.

winnie - 2011. 04. 16. 15:58

“Nem láttam még ugyan a részeket, de nem értek egyet azzal, hogy a lassúságggal van bajotok. Az első néhány résznek lassúnak kell lennie”

nem fogadatlan prókátorként más gondolatait kitalálva írom, de szerintem nem arról van szó, hogy azért baj, hogy lassú a pilot, mert nem jó (szerintem egy GoT-rajongó 10 órán keresztül elnézte volna ebben a világban az első két rész sztoriját), hanem azért, mert a random nézőt meg kell fogni. és legtöbbször ez a lassúsággal nem fog menni. hiába kezdik el nézni sokan, amerikában nemhogy a 2-3. részig, de még a 20. percig sem adnak esélyt valaminek, ha nem rántja be őket.

adott a regény, nyilván nem lehet rögtön sebességgel kezdeni (vagy funkciótlan flashbackkel, ahogy szokás), de a lassúság, ha nézőket taszít, bizony egy sorozat végét is jelentheti.

szegény rubicon milyen veszett lassú (és nagyo jó!) volt – a pilot után alig maradt néző:)

mukuru - 2011. 04. 16. 16:04

lassú? szerintem a legnagyobb gond inkább azzal van, hogy túlzottan pörög. ok bele kell férni 10 részbe, de egyszerűen semmi idő nem volt arra, hogy legalább egy kicsit is kibontsák a karaktereket. még így a könyvek után is, hogy tudom ki mit miért művel hiányérzetem van, mi lesz akkor a casual viewer-rel?
ezt leszámítva casting, látvány remek, zene mint említve lett kevésbé, igazából semmi nem rémlik így utólag belőle.

amúgy a vetítés legjobb pillanata egyértelműen az volt, mikor robert “kussolj asszony” mondata után a mögöttem ülő arc egy elégedett HÁ felkiáltással nyugtázta az eseményeket. innen is szeretnék küldeni neki egy hatalmas pacsit.

RaveAir - 2011. 04. 16. 16:10

Szerencsére az HBO sorozatai nem arról híresek, hogy hamar kikukáznak őket, ezért talán nem kell félteni a Trónok harcát sem.

Abban viszont egyetértek, hogy az első rész valóban nem a legalkalmasabb a nézők megfogására. A Westeros világával megismeretőt barátom is azt mondta, hogy először a könyv első 150 oldalával kell meglenni, és onnantól majd le sem akarom majd tenni. Ez valóban így volt.

Bruzsy pedig vélhetően nem elég nagy rajongó, hogy lepontozta az első részt. :P Én csak erősen remélni tudom, hogy az HBO-nak sikerült olyanra megalkotni az első évadot, hogy egyszerre fogja szeretni a Trónok harca mozgóképes változatát a keményvonala rajongó és az egyszeri sorozatnéző is.

Bruzsy - 2011. 04. 16. 16:19

a lassúságot itt két szemszögből is lehet nézni: az egyik, amit winnie is leírt, a random néző befogása, és hiába HBO, azért az nem jelent semmit. a másik, hogy a történetet már ismerők se csak azt lássák belőle, hogy a 30. oldalon ez történt, akkor ezt a 18. percben látjuk. ez a gördülékenység hiányzik, néha olyan érzésem volt az első részben, hogy “ezeknek kell meglennie, ezek megvoltak már eddig, kipipálhatjuk”. ez így száraz sajnos.

no meg tegyük hozzá, hogy én nagyon élveztem még az elsőt is, így is, de objektíven értékelve ez negatívumnak számít.

winnie - 2011. 04. 16. 16:30

“Szerencsére az HBO sorozatai nem arról híresek, hogy hamar kikukáznak őket, ezért talán nem kell félteni a Trónok harcát sem. ”

túl drága a sorozat és passzióból nem fogják 2. vagy 3. évadra berendelni, ha nincs néző, ld. róma – a presztízs egy dolog, de más egy how to make it in america vagy flight of the conchords megtartása, mint egy GoT-é.

viszont az hbo abszolút bizalommal viseltetik és akkora a hype, hogy elvileg annak a nézőszámban is meg kell mutatkoznia. ráadásul azért remélem az hbo-nézők tisztában vannak a dolgokkal.

Báresz - 2011. 04. 16. 19:16

Nagyon kíváncsi vagyok már erre a sorozatra,hogy hogyan sikerül átadnia a könyv hangulatát,a a karakterek érzelemvilágát,gondolatait,motivációit (főleg Daenerys-re,mert őt tartom talán a legérdekesebb karakternek,habár az összes karakter kiváló).Az eddigi kritikákat olvasva úgy érzem,hogy ezt,amennyire lehetett,sikerült megoldani,nemhiába,az HBO nem ad ki összecsapott munkát a kezei közül.
A könyvet nemrég kezdtem el olvasni az a sorozat körüli hype hatására,és egész egyszerűen lebilincselően remek alkotás.Üröm az örömben viszont,hogy ahogy látom,az az összes online könyvesboltból elfogyott az összes kötet a Varjak lakomája kivételével,remélem ez a hiány csak rövidtávú lesz,mert minden bizonnyal meg fogom vásárolni szép lassan az összes részét ennek a nagyszerű könyv sorozatnak :)

qwertre - 2011. 04. 16. 20:31

winnie nem tudom miert kell veszmadarkodni

1. Az HBO a koltsegek teljes tudataval ment bele a sorozatba, es a Rometol boven elmarad a koltsegvetese
2. A Rome kaszalasat is mondhatni megbantak mar, mert anno nem szamoltak a kesobbi DVD meg egyeb letoltos dolgokbol befolyo osszegekkel
3. A diszletekbe es forgatasi helyszinekbe beleolt penz miatt jobban megerne nekik egy masodik evadot is leforgatniuk, meg ha gyengebben is szerepel az elso evad, mintha mindent dobnanak a kukaba
4. A nezettseg masodlagos az HBOnak az elofizetok gyarapodasahoz kepest, mivel nem reklamoznak a filmek alatt

+pletykak keringenek masodik evados szereplok es helyszinek keresgeleserol, ami tudom hogy semmit nem jelent, de akkor is

nem olyan egyszeru, hogy “tul draga, sok nezo kell”

Chal - 2011. 04. 16. 20:41

RaveAir: az első két részben nem volt még se János se Sándor neve kiejtve, úgyhogy passz :) De szerintem “Dzsánosz” és “Szándor” lesz, e felől nincsenek illúzióim :)

winnie - 2011. 04. 16. 20:46

nem vészmadárkodom, csak leírtam a realitásokat – hidd el, nincs kaszálhatatlan sorozat. ha biztos lenne a 2. évad, berendelték volna, hiszen időben el kell kezdeni a produkciót, mert az nem kis időt vesz igénybe. ezért lehet várni nagyon hamar a berendelést. az abszolút kiszámíthatatlan, hogy hányan fogják nézni a premiert és hogy hányan fognak maradni – nem lepődnék meg az 1,2M-n, sem a 6,5M-n sem.

“nem olyan egyszeru, hogy “tul draga, sok nezo kell””

nem is írtam ilyet, csak annyit, hogy nem elég annyi nézőt produkálnia, mint egy 1-200 ezer vagy 5-600 ezer dollár per epizódos sorozatnak.

szzsömi - 2011. 04. 16. 20:50

Roy Dotrice [Dzséjnosz] és [Szaendor] kiejtéssel olvasta fel a hangoskönyvben.

RaveAir - 2011. 04. 16. 20:50

Chal: A magyar szinkronosban azért elvárás lenne magyarul ejteni őket. (Már csak azért is, mert a trollok rögtön nekiugránának, hogy miért magyarítják a neveket.) :D

Chal - 2011. 04. 16. 20:53

Amúgy azt a bődületes mennyiségű pénzt én nem éreztem rajta, nem mondom hogy rondák a díszletek, nehogy valaki félreértse, nagyon tetszett minden, és a helyén vannak a dolgok. De valahogy nem olyan mellbevágó mint vártam, a LOTR hasonló dolgaitól (látvány, páncélok, díszletek, CGI-k, stb..) szerintem messze van, nem egy kategória. Pl. szerintem egy egész estés nagyvásznas filmhez kevés is lenne, sül róla, hogy nem mozifilm.

Nagyon félek tőle, hogy a laikusok hogy fogják fogadni, valaki írta a másik postban, hogy a haverját vitte el, aki nem olvasta a könyvet, viszont nagy fantasy fan, és Ő úgy aposztrofálta a végén a dolgot hogy: “fantasy barátok közt”. Egyszerűen nem tudtam laikus szemmel nézni, mert jelenleg is olvasom a harmadik kötetet (épp két fejezett között jöttem Junkiet olvasni :) ), de lehet srácok hogy ez benne van…. :(

Amúgy meg félreértés ne essék, kb 3 oldalon keresztül tudnék róla ömlengeni is, és ezt a fenti pár sort csak zárójelbe írnám a végére, szóval peace :)

winnie - 2011. 04. 16. 21:04

“messze van, nem egy kategória”

egyrészt a pénz nem csak a látványra megy el, másrészt sorozatokon nem szabad ilyesmit számon kérni – max a sorozatok világán belül. míg moziban a legnagyobb költségvetésű filmek 150 perce 200 millióba kerül, itt 600 perc kerül mondjuk 50 millióban. azaz egy rész átlagosan 5-8 millióba. 5-8 millióból egy egy szobában játszódó hollywoodi filmet sem tudnak leforgatni:)

valahogy felfoghatatlan az egész. mármint, hogy van magyar film, ami többe került ennél, mégis ég és föld a produkció minősége a GOT irányába.

Chal - 2011. 04. 16. 21:13

Ofc, teljesen rendben van, csak telhetetlen vagyok :D

Egy igazán laikus kritikát amúgy szívesen olvasnék, kíváncsi vagyok, hogy hogy látja az egészet egy kívülálló, mert tényleg rajtuk fog múlni a sorozat jövője.

Marcipán - 2011. 04. 16. 21:30

Na idekeveredtem én is végre a fórumra.
Tegnap sikerült megtekinteni nekünk is (tesómékkal összesen 4-en voltunk, plusz mint kiderült még egy ismerős páros is ott volt a vetítésen) az első két részt. Tombolán sikerült begyűjtenünk egy Nikolaj Coster-Waldau által aláírt képeslap szerűséget, meg ugye kaptuk a többi meglepit is amit mindenki. Le a kalappal az HBO előtt, úgy gondolom kitettek magukért.
A filmről: első körben leszögezem, én nem vártam mozis képminőséget, ebből adódóan nem is okozott csalódást hogy a főcímen meg egyes részeken kimondottan érezhető volt a tv-s minőség.
A zenével sem volt különösebb bajom, annyira nem arra koncentráltam, hogy szinte fel sem tűnt hogy milyen. Az sem jó, ha a zene uralja a filmet, valahol a kettőnek összhangban kell állnia, az tény hogy az észrevétlen sem jó, lehet karakteresebbre vehették volna. Na mindegy, a lényeg:
A 6 főből 3 fanatikus (jómagam is közéjük tartoznék), és 3 olyan volt aki nem olvasta a könyveket. Akik olvastuk, egyöntetű vélemény volt, hogy elvarázsolt minket az egész úgy ahogy volt, a színészekről csak áradozni lehet, Robb és Havas kivételével telitalálat mind. Talán még Cat-nál képzeltem volna el más színészt, de összességében úgy érzem Robb kivételével a másik kettővel nem lesz gond a későbbiekben, mert itt az első két részben elég meggyőzőek voltak a szerepükben. A történet mesélést én nem éreztem lassúnak egyáltalán, és a két részt nagyjából egyformára értékelném. Pontot nem tudok adni, túl elfogult vagyok, és túl elvarázsolt (most még). Az esetleges lassúságot talán majd azok kifogásolják akik nem olvasták a sztorit, hiszen a könyvekhez képest rettentő gyorsan peregnek az események. A kis Lannister kölyök már fejre olyan hogy legszivesebben megcsapkodná az ember, és a Targaryen bátty is nagyszerűen alakítja a köcsögöt, (SPOILER) még pár pofont lekever a hugának és éljenezni fognak az emberek majd ha eléri a végzete. (Koronázós szövegnél én is hehhentettem egyet LOL!)
A könyvet most nem kezdem el bogarászni, de mintha Khal Drogóék első együttléte nem így lett volna benne(?). Persze sebaj, mert a bemutatott változat talán érdekesebb lett/sz mint amire emlékszem. Én is inkább azon a párton vagyok hogy a kiemelt szerepet kapó erotikus és egresszív jelenetek nem ártanak a nézettségnek, sőt. Erre szerintem szükség is van, hisz alapvetően maga a történet nem egy pörgős kaszabolós-akciós valami, inkább jellemekről és ármánykodásokról szól, akik számára ez kevés lenne, azoknak talán ezek a dolgok lesznek amik ott tartják őket a képernyő előtt… (?)
Még valami: farkasok… hmm… furcsa kifejlett felnőtt farkaskutya-husky szerűségeket látni a képernyőn. Ha már kutya, akkor tettek volna be valami írfarkas keveréket, az nagyobb is, és le lehet cserélni cgi-re ha már a történet szerint is nagyobb, ezeket hogyan cserélik le ha egyáltalán ez tervbe van véve? No mindegy, ez legyen a legnagyobb gond a sorival, és akkor minden rendben is van!
Szerintem sok dolgot kihagytam, ennyi jött most így hirtelen.
A csapat 3 tagja akik nem látták teljesen pozitívan nyilatkoztak, van aki a rögtöni elolvasást is tervbe vette. Szóval reménykedem, hogy jól fog muzsikálni a GOT a tévében!
Egy nagy hajrá neki! Martin bácsinak meg pár extra kávé hogy rápörögjön a következő 2 könyvre!

….és most bő 2 hét várakozás… :S

ui:
Rettentő mód várom a másik szemszögből megírt kritikát is! :)

arya - 2011. 04. 16. 21:54

hagyjátok abba, menjetek aludni, már sárgában látok mindent az irigységtől, borzasztóak vagytok :D :D :D
egyébként tényleg jó és megnyugtató kritika, köszönet érte, most már legalább hajlandó vagyok elhinni, hogy valóban olyan jó lesz, mint amilyennek az eddigi anyagok alapján tűnik.

Chal - 2011. 04. 16. 22:00

Azért minket is lehet ám sajnálni! Gondolj bele, most két hétig semmi újdonságot nem láthatunk :))

Marcipán - 2011. 04. 16. 22:16

Chal – na én ezt nem mertem így leírni, bár megfogalmazódott bennem, csak amolyan verés-gyanús duma :DDDD

Chal - 2011. 04. 16. 22:30

Én sem gondoltam komolyan.. Oltásnak jó, nem? :)

Marcipán - 2011. 04. 16. 22:35

Chal – oltásnak tökéletes! :DDDD

Chal - 2011. 04. 16. 22:42

Fokozzam? Én nyertem az egyik posztert :P

Split - 2011. 04. 16. 22:45

Egy resz utan elvbol nem kaszalok sorozatot, elobb megvarok belole 3-4 reszt! :)

Marcipán - 2011. 04. 16. 22:46

Én meg az egyik dedikált képeslapot. Csak rátukmáltam az öcsémre hogy ne engem fotózzanak. :P
Pff nem egy sorban ültünk? :D

Chal - 2011. 04. 16. 22:52

Nem rémlik. Én rohadtul zavarban voltam, mert nem értettem a kérdést, ami így hangzott: “ki a király jobb keze?” És a helyes válasz az volt hogy “a tanácsadó”.

Miféle tanácsadó?? A tanácsadó a Mester lehet max, nem? Vagy az árulóra gondoltak (mert volt ilyen választási lehetőség is, és akkor Kisujj) vagy a Pókra, vagy mi van???

Aztán gondoltam csak rosszul fogalmaztak, és a király segítőjére gondoltak mint tanácsadóra, így azt a választ mondtam :)

Marcipán - 2011. 04. 16. 23:05

Jaaa, akkor tudom hol ültetek. Az tényleg elég hülye kérdés volt, én sem nagyon tudtam hova tenni, úgyhogy nyugi. Kb kizárásos alapon tudtam volna csak rá válaszolni. Nekünk a hány részes lesz a sorozat volt a kérdés. Khmm… tippeltünk, meg súgtak is :D
Remélem nem gáz hogy itt offolgatunk… :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2011. 04. 16. 23:16

@Bruzsy, Marcipán

Köszönet a véleményért, mindkettőtöknek! :) Már nekem sem kell sokat várnom, és olvasván a külföldi previewket, ezeket, illetve az egyik fórumtársam, balays82 véleményét is:

http://www.pcdome.hu/forum.php?action=ll&t=20836#1881020

Nos, szerintem remek lesz ez. :)

@RaveAir

“Úgy érzem, hogy majd az is kellően furcsa borulást fog okozni, hogy az első évadra előhozták egy olyan karakter halálát, aki majd csak amúgy a 3. könyvben veszítené el életét. Vajon ki lesz az?”

Ezt hol olvastad? Mert elég furcsa lenne…

SPOILER (mind az összes könyv, aki nem olvasta, nem tükrözze vissza)

Visszafejtö: http://www.typemirror.com/reverse.php

(: S: .zagi men melémer ,monloros si segelselef áÁÁ

…mes nomeA ,tnomroM .ttaim alázs ileb-SoSA ayrA ,mes rodnaS .óiprokS söröV a ezssö pasc elev trem ,mes ygeH A .gem lah nozsáN söröV a ö zsih ,tehel men bboR

…tehel mes ölperezs bböf kiygE

SPOILER

Egyébként a WiC.net oldalán vannak rész-taglalók, ki hogy és mint lesz, lehet ott kellene kutakodni.

Belefutva egy-kettőbe, elég jól követik a könyvet, nem elsz itt gond. :)

RaveAir - 2011. 04. 17. 07:47

Juraviel.Ihuan.Bedvin

Egészen pontosan itt:
http://winter-is-coming.net/2011/04/dd-more-ruthless-than-grrm/

“According to GRRM, a character is killed in this 1st season of the series who does not die until the 3rd novel. Because of spoilers, he chose not to discuss it further (I tried!), but he did indicate it was a male character.”

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2011. 04. 17. 09:46

@RaveAir

Köszi. :) Pár napig nem jártam fenn a WiC.net-en, aztán tegnap nem olvastam vissza a posztokat.

Elég érdekes lesz, remélem nem egy kulcsszereplőt ölnek meg, hisz azzal borul a történet…

Gaines - 2011. 04. 17. 17:23

A főcím gömbszerű izéjére közben rájöttem, iránytű akar az lenni. Plusz Elióék írták twitteren: “The bands on it tell the story of Valyria and the conquest and then the rebellion.”

BWizard - 2011. 04. 17. 22:45

Én voltam a kék 83-as, aki megnyerte a “Hány részes lesz egy évad?” kérdésre a dedikált Jamie Lannisteres fotót, csak nem találtam meg a tombolámat, mert rajta ültem! :D
Azt hitték, hogy talán a WC-re mentem, és azért húztak ki titeket mint “pót-nyerteseket”, hiába jelentkeztem és kiabáltam, nem vettek tudomást rólam. Azt mondta a bemondó, hogy látom-látom, hirtelen a piros 17-es kék 83-as lett. Jó fej! :P
De semmi probléma, nem kérem vissza a jussomat! :D :D :D

Marcipán - 2011. 04. 17. 23:29

Off. Két olyan aláírt képet sorsoltak, mi a kék 7 és 8-asok voltunk, és első húzásra nyertük, úgyhogy rajtunk nem is követelhetnél jusst :PP
Na… vajon mikor jön a másik kritika? Állandóan nézegetem, várom már türelmetlenül :)))

winnie - 2011. 04. 18. 00:12

“Állandóan nézegetem, várom már türelmetlenül :)))”

jaaa:) majd kedd körül. én a tévés verziót nézem.

Marcipán - 2011. 04. 18. 10:25

Jól van, akkor nem keresgélem egyenlőre! ;)
Ezek szerint nem voltál vetítésen?

Mclane227 - 2011. 04. 18. 12:49

Szerintem Ramin Djawadi jó zeneszerző. A szökés zenéjét nagyon szerettem, az Iron Man első részéhez írt muzsika pedig egyszerűen fantasztikus. Remélem azért csak nem lett olyan rossz, amit ehhez a sorozathoz alkotott…

mkfad - 2011. 04. 18. 13:03

Laikusnak 8/10 a pilot, de csak hogy tudjam még feljebb is pontozni majd a későbbiekben. A zene semmilyensége a legfájóbb pont, de azért a Winterfell első megpillantásánál felcsendülő dallam egészen hangulatos volt(egészen vagy 4 másodpercig :D).

A kicsit lassú történetvezetés meg nyilván szükséges rossz volt hogy egy laikus, mint én, emésztgethesse hogy ki kinek a kicsodája. Bár ezért a lassúságért a remek színészek és a helyszínek bőven kárpótoltak.

Nem nagyon vártam a sorozatot amíg engem is meg nem talált a hype (meg a preview), de ekkora lelkesedést rég éreztem egy pilot után. Elviselhetőbbek lesznek a hétfők abban a tudatban, hogy vár otthon az újabb Trónok harca rész :)

A főcím meg nyami

Nereus - 2011. 04. 18. 13:31

Nagyon jó lesz a sorozat, ha beindul a sztori, valamint a fiatalabbak beleszoknak a szerepükbe.

Az a hihetetlen, hogy milyen kis apróságokat belecsempésznek a rajongók kedvéért. Figyeljétek meg az intro sequence-ben az égő gömb(az üstökös?) körül pörgő fémkereten elmesélik három domborművön a Bitorló háborúját. Első képen a Targaryen sárkány felégeti a királyságot, a másodikon a szarvas, a farkas és az oroszlán leteríti a sárkányt. Végül a harmadikon minden ház behódol a koronás szarvasnak. :D Fantasztikus

Heisenberg - 2011. 04. 18. 14:35

Nagyon vártam a sorozatot, annak ellenére, hogy nem olvastam a könyvet, sőt csak az első előzetes megnézése után tudtam meg, hogy létezik. És nem is csalódtam, szuper volt az első rész. Tetszenek a karakterek, érdekesnek tűnik a sztori is.
Egyetlen dolgot nem értettem. Az elején azt a félős pasit miért nem ölte meg az a világító szemű lény? És egyáltalán hogy menekült meg? Ez később ki fog derülni vagy csak nagyon gyorsan tudott futni?

bikkbakk - 2011. 04. 18. 14:36

szintén GOT-laikusként filmként kifejezetten gyengének tartottam a pilotot, érdektelenek a szereplők, iskolás a rendezés, lassú az expozició. Még egy részt talán megnézek, de ez eddig max 5/10. Persze nálam.

szucsitg - 2011. 04. 18. 19:47

@Heisenberg

MINOR SPOILER

ez nem igazán fog kiderülni, h mi is történt utána. mégis kimesélné el? a kékszemű izékről azért lesz szó.

@bikkbakk

sorry, tudom, te jobbat csinálnál. nekünk csak ez jutott. de majd megnézem a profi operatőri és vágói ténykedésed a BK-ban.

bikkbakk - 2011. 04. 18. 21:10

szucsitg,

hát igen kritizálni csak annak szabad, aki tud jobbat. Mi ez, óvoda? ezt ugye nem gondolod komolyan? :)

Juraviel.Ihuan.Bedvin - 2011. 04. 18. 21:40

@Nereus

Remek szemed van! :)

Én nem is vettem észre, pedig tényleg ott van minden, amit mondtál. :)

Ha nem, baj a saját fórumtopikomba a neveddel együtt kölcsönöztem az észrevételed. :)

szucsitg - 2011. 04. 18. 22:05

@bikkbakk

nem kell jobbat tudnod, de látszik, h közöd nincs az egészhez, és a büdös életben nem fogtál még kamerát a kezedben, és a családi összeröffenés lekamerázása nem minősül annak. jah, meg videót se vágtál, mármint olyat, ami nézhető lenne. persze, muszáj volt vmi baromságot beírnod, h bizonyítsd, te jobb vagy itt mindenkinél.

Kriszwells - 2011. 04. 18. 22:29

“az uralkodó fogadásánál Arya narrált végig,” ezt mire írtad a cikkben? Nekem nem tűnt fel vagy nem tudom. 60 percest láttam, ugye nem vágták meg?

winnie - 2011. 04. 18. 22:51

huhh, abba a mondatba belekontárkodtam, lehet, hogy elbakiztam valamit. majd bruzsy megmondja, mire gondolt.

Bruzsy - 2011. 04. 18. 23:12

nem te voltál. :-P

áll sorban a Stark család, Arya pedig mint az aranyos, jólértesült kisgyerek meséli Sansának, hogy “nézd, az ott Jaime Lannister, a királyné ikertestvére…” stb. :)

Kriszwells - 2011. 04. 18. 23:16

Jah, oké rendben, akkor nem volt erőltetett mert fel se tűnt :)

Justice - 2011. 04. 18. 23:55

Én az első rész alapján úgy vagyok vele,hogy jónak jó és mindenképp maradni fogok,de azért egy Seeker 3.évadnak jobban örültem volna :(

bikkbakk - 2011. 04. 19. 08:14

Édes szucsitg,

tényleg gyerek(es) vagy, látom. csak gyerekek veszik személyes sértésnek, ha egy olyan művet kritizálnak, amiért ők rajonganak:)

egyfelől – szerencsére – fogalmad sincs, ki vagyok, de ez teljesen mindegy is. Az észrevételeimet (melyeknek semmi köze az operatőri munkához, úgy fest nem is érted, miről beszélek)magukban kell értelmezni, azokkal érdemes vitatkozni.

Hogy érthetőbb legyen neked, megismétlem:

A készítők beleestek abba a hibába, hogy a könyv rajongóinak akartak sorozatot készíteni. Így aztán a film nem csak lassú, de ritmustalan, nincs struktúrája. A túl sok szereplő miatt egyik sincs kibontva, “szűz szemmel” mind érdektelen.

Ettől még szeretheti bárki, tarthatja jó filmnek, de hadd legyen meg nekem is az a szabadságom, hogy elmondjam, nekem mi az véleményem.

Marcipán - 2011. 04. 19. 10:29

bikkbakk:
tedd hozzá: szerinted.
hála az égnek akik eddig az ismerősök közül szintén szűz szemmel látták nem így nyilatkoztak. ízlések és pofonok. neked nagy eséllyel nem ez lesz “A” sorozatod.

Marcipán - 2011. 04. 19. 10:30

utóirat off:
személyeskedésnek pedig szerintem sem helye sem értelme nincs egy ilyen fórumon. kit érdekel hogy ki kicsoda, és fogott-e kamerát a kezében avagy sem. hulla mindegy, megnézzük, értékeljük, leírjuk. ennyi. ettől nem lesz senki sem kevesebb, sem több. ezek csak vélemények.

bikkbakk - 2011. 04. 19. 10:46

marcipán,

már az első kommentembe is beleírtam, hogy “Persze nálam”. Az is igaz, hogy ez amúgy egy rossz szokás: hisz a művészet minden kritikája bizonyos határokon belül szubjektív.

Marcipán - 2011. 04. 19. 13:24

bikkbakk
oké. akkor elnézést!

lumiere - 2011. 04. 20. 12:55

Úgy olvastam most el ezt a kritikát, hogy már láttam az első részt. Én annyira nem ismerem az eredeti sztorit, de most az első részt után, alig várom a másodikat :)

Aeidail - 2011. 04. 21. 07:32

Úgy néztem meg az első részt, hogy nem olvastam a könyvet, illetve semmi információm nem volt a történetről. Egyetlen kötődésem csupán annyi volt, hogy láttam a főcímet.
Apropó. Szerintem az a forgó fényes micsoda a nap, bár lehet, hogy tévedek. :)
Nem akarok ódákat zengeni, a pilot elnyerte tetszésemet, és nekem, egy olyannak, aki nulla tudással rendelkezik a világgal és a történettel kapcsolatban, teljesen megfelelő volt a ritmus. Mikor vége lett, vártam olyan két órát, és elkezdtem másodszorra is megnézni, csakhogy biztos legyek abban, hogy jól értelmeztem a dolgokat. :)
A zenéről nem ejtek szót, mert semennyit sem vettem belőle észre – remélhetőleg ez változni fog.
El kéne olvasni a könyveket…
7/10, lesz ez még jobb is! Számomra jobb lett volna egy duplán eddig tartó bevezetőrész, hogy 100%-ig rá tudjak hangolódni, és hogy teljesen megértsem a dolgokat.
Ettől függetlenül minden egyes résznél örömtáncot fogok járni, annyira be vagyok zsongva. :D

Desmond Wallace - 2011. 04. 21. 09:35

“Szerintem az a forgó fényes micsoda a nap”

Azt hiszem, hogy twitteren már volt erről szó, szóval az inkább egy iránytű.

Aeidail - 2011. 04. 21. 09:38

“Azt hiszem, hogy twitteren már volt erről szó, szóval az inkább egy iránytű.”

Majd jól kifigyelem magamnak! ;)

Brendan - 2011. 04. 22. 09:50

Én csak félig vagyok laikus, mert a könyvet nem olvastam ugyan, de a fantasyt szeretem. Ilyen szemmel nézve: én nagyon ígéretesnek találom ezt a sorozatot, és alig várom a következő részeket. A Martin-könyvek megvannak, de most már direkt nem olvasom el őket, legfeljebb az első évad végén – utólagos magyarázatként, a hangulat kiteljesítéseként. Így legalább élvezetes lesz a film, és meglepetésként érnek majd a fordulatok.

Heisenberg - 2011. 04. 25. 12:28

Aki nem sírt fel a második rész végén, azzal valami baj van :)

Junkieka - 2011. 04. 25. 17:53

Akkor most ez lesz a hivatalos kibeszélő?

Szóval: Azta, de geci ez a sori! Imádom !!!!
:D:D:D

Vektor - 2011. 04. 25. 21:28

1×02: Könyv-hű továbbra is, ami a rajongóknak jó, de a nézettségnek nem biztos, hogy jót tesz. Következő résztől indul be igazán a szarkeverés, úgyhogy nehogy feladják páran.

MrSpock - 2011. 04. 25. 21:53

Jah végeztem a 2 résszel és nagyon felbasztam magam főleg a kis köcsögön,hogy nyivákolt már! Első lenne akit kinyírnék,nem érdekel hogy gyerek!! Aztán az egész családot! Remélem Arya fogja kicsinálni a megfelelő pillanatban!:D
Daenerys ,és Tyrion akit bírok eddig,meg Ned is okés,bár lehetne kicsit keményebb. Khalban látok valami potenciált ha az újdonsült arája kicsit majd megneveli:D

sam - 2011. 04. 26. 01:30

@MrSpock
dettó…rég utáltam karaktert ennyire, de hogy egy komplett család is ennyire utálható legyen…

Amúgy nekem is nagyon tetszik eddig, ezerrel ajánlom is mindenkinek, hogy nézzék xD

Eddard - 2011. 04. 26. 10:00

Srácok ha tudnátok még mi fog történni meg mit csnál a “kis köcsög” LOL

Marcipán - 2011. 04. 26. 10:14

@ Eddard

…bakker, megfilmesítve elég kemény lesz… :(

Marcipán - 2011. 04. 26. 10:51

http://www.imdb.com/title/tt0944947/

2660 szavazat alapján 9,4-es átlag!! nocsak!? :))

Junkieka - 2011. 04. 26. 11:36

Ne nézzétek meg az IMDB-t !!!!! Oda van írva, hogy ki hány részben szerepel… csak egy kicsit spoileres [nagyon], vazz… :,(

winnie - 2011. 04. 26. 11:43

az imdb-ben teljesen random vannak felsorolva, hogy ki hány részben van, attól függ, hogy melyik olvasó írja be – amíg nem jönnek ki a részekről a sajtóközlemények, addig nem tudni, hogy ki mikor mennyit fog szerepelni. teljesen felesleges, ráadásul az állandó szereplőket minden részre feltünteti a számláló, mág akkor is, ha nincs benne az illető. emiatt nem érdemes aggódni.

Bruzsy - 2011. 04. 26. 12:48

Most, hogy ez lett a hivatalos kibeszélő, előre szólnék, hogy ez megszűnt “Csak könyvolvasóknak” szóló poszt lenni. Ne spoilerezzetek légyszíves, sőt, még csak ne is utaljatok semmire.

Ne rontsuk el senkinek se a szórakozását.

Jon Snow - 2011. 04. 26. 12:55

1×02:
ÁÁÁÁ, eszméletlen, hogy mennyire jó továbbra is. Amikor Jon Snow búcsúzkodik, majdnem elsírtam magam.
Emilia Clarke elképesztő teljesítményt nyújt Daenerys szerepében. Ebben a részben mindenkit maga mögé utasított színészileg.
Catelyn-nel még mindig nem vagyok kibékülve. A színésznő jól játszik, de a kinézete továbbra sem passzol.
Minden esetre eddig 10/10 az első két rész.

Marcipán - 2011. 04. 26. 12:58

3. rész előzetese, ha még nem láttátok:
http://www.youtube.com/watch?v=CSxODw7y1AE

adam92 - 2011. 04. 26. 13:12

Mikor láttam az első részt, még nem olvastam a könyvet, em is hallottam róla…de most!
A két rész ledarálva, az összes könyv beszerezve, megy az olvasás a non-stop újranézése az epizódoknak!
Függő lettem! Imádom!!! :D

enn - 2011. 04. 26. 13:40

Rég voltam ilyen izgatott egy sorozat miatt, talán tavaly nyáron a True Blood miatt (amiatt idén is :D)
A könyvet is elkezdtem ehhez olvasni, de perpill epizódonként olvasok annyit, amennyit halad a sztori, nem akarom spoilerezni magam.
Már az első rész is tetszett, a második meg pláne, kb mindegyik karakter története érdekel. Tyriont nagyon bírom, a helyében én is megcsapkodnám a kis herceget, megérdemli. Sansát sem bírom, bár ez még változhat, ha kiderülnek dolgok róla később. Arya-t csípem, belevaló kiscsaj, és sajnáltam hogy el kellett válnia Jontól, meg hát a farkasától.
Egyik kedvencem Daenerys, tetszik, hogy egyre magabiztosabb lesz, és alig várom hogy még több részletet lássak a kapcsolatából Drogoval. Drogo meg hát…enyhén szólva is kellemes látvány női szememnek. :D
Akit még többet szeretnék látni az Viserys. Ő az egyetlen olyan gonosz karakter, akit ennek ellenére is kedvelek. Meg talán Jaime.

Ingorion - 2011. 04. 26. 15:25

Én végeztem az első könyvvel, meg az első 2 résszel is. Mindekettő iszonyú hangulatos, érdekes és izgalmas, a héten beszerzem a ciklus második és harmadik részét is. Fanatasztikus tényleg, az egyik legigényesebb fantasy, amit olvastam az utóbbi időben, a sorozat meg kötelező hétről hétre. :))

Mekare - 2011. 04. 26. 17:20

Na most, hogy csak egy hajszálka választ el az első könyv befejeztétől (közbejött a húsvét és egyéb időrabló tevékenységek :P) így is szórakoztató volt a sorozat, plusz a karakterek, akiket igazán megszerettem és kipótolhattam magamnak a jeleneteket…általában amúgy vagy ismerek valamit mielőtt már elkezdődik vagy nem olvasom el, míg véget nem ér a sorozat/film…ilyen még nemigazán fordult velem elő, hogy az első részt még totál Westeros szűzként éltem meg a másodikat meg máris kicsit többet tudva.
Viserys sajna már nem az első számú kedvencem, de attól még szeretem ezt a figurát. A szándékai miatt, a hibáival együtt. Sőt talán azokat szeretem benne a legjobban, közelebb hozták hozzám. :) Ne ébreszd fel a sárkányt!
Kicsit önkéntelenül is kipótolgattam magamnak a jeleneteket, nem meglepetés, hogy részletesebbek voltak a dolgok írott formában, de nekem így is nagyon tetszettek a második rész jelenetei is. Kivéve talán egyet, ami szerintem még jobb lehetett volna, mert megalapozta az eredeti formájában, azt ahogy Jonhoz és Cathez viszonyulok. Itt kezdtem el együtt érezni a kis fattyúval, és nem annyira kedvelni Catet, utálni nem utálom azért, legalább 3D-s a nő. Mentik a karaktert vagy miért volt ennyivel lágyabb ez a búcsúzkodás?
A rémfarkasokat különösen szeretem és még a könyv olvasása közben elképzelve Ladyt is nagyon nehéz volt búcsút venni tőle, nemhogy itt igazi szépségekkel eljátszatva :(
Megint az a helyzet áll fenn, hogy sokakat szeretek és ez nem lesz így jó, mert akkor sokakat is fogok elveszíteni :P
Legfőbb kedvencek: Dany, Arya, Viserys, Ned, Tyrion, Jon, Drogo, Cersei és eddig még Bronn is
Akiket utálok: Joffrey, néha Sansa

A többi semleges..bár ha a külsőt nézzük szeretem Jaime-t, mert kicsit úgy néz ki, mint Dennis Leary tűzoltó cucc helyett páncélban. :)

Marcipán - 2011. 04. 26. 18:44

Jesszusom annyira jó azt olvasni, hogy többeteket is így beszippantott a történet és már a könyv is! :))))
Nem tudom hogy én írtam-e már, de ha már a kedvenceknél tartunk, nálam totál megosztott első helyen áll Dany, Tyrion és Jaime. És vannak persze szép számban a második helyen állók, köztük olyan az egyetlen meglepő figura a Véreb, a többiek pedig természetesen Arya, Jon… (a többi könyvből is lennének, de nem spoilerezek)…
Aki totál negatív az persze “a kisköcsög” (ez tetszett, úgyhogy elloptam :DD), meg Viserys. De ezzel nem mondtam semmi újat. :P
A film nézésével gyanítom átíródnak kicsit az emberben a könyves emlékek, meg talán egyes karakterek is. A könyvben pl számomra Drogo sosem volt egy “fontos” karakter, itt viszont ezzel a szereposztással valahogy hangsúlyosabbnak érzem a szerepét. (Persze lehet hogy csak szimplán megkavar, hogy micsoda egy csodás “férfiállat”!!:DD)
Amit kicsit furcsálltam, hogy Joffrey szerepére egy már alapból antipatikus kinézetű kiscsákót választottak, így rögtön érthetetlenné válik hogy mi a fene tetszik benne Sansának…, másfelől kevésbé meglepő a “kisköcsög” (erősen negatív) jelleme. No de mindegy, összességében szeretem, imádom és várom a 3. részt!!

Eddard - 2011. 04. 26. 20:11

@ Marcipán

Nagy igazság! Iszonyat durva lesz…

Llew - 2011. 04. 26. 20:21

Az első rész annyira bejött, hogy megvettem a könyvet és hétvégén el is olvastam, így kicsit furcsa volt a második rész. Viszont határozottan jól adják vissza. A casting meg óriási, mert az utálható karakterek kapcsán szinte bemásznék a képernyőn és magam verném ők fejbe. A dothraki tábor jeleneteknél viszont nekem valahogy nagyon érződik a sorozat szabta keret. Egyszerűen nem hiszem el, hogy az egy több tízezres ember tömeg, szembe a westerosos jelenetekkel, ahol simán beveszem, hogy az egy úri kastély.

Eddard - 2011. 04. 26. 23:09

Az a “gond”, hogy tényleg nagyon hű a könyvhöz…
Az átlag nézőknek túl lassú és nem lesz jó a nézettség!

MrSpock - 2011. 04. 26. 23:10

Örülök hogy többen átvették a kisköcsögöt.:) De így mindenkinek tiszta is kiről van szó:D Jason Momoa anno még a Baywatchban domborított:) Mondjuk ott bírtam,vitt egy kis humort a történetbe néha. Mostanra már mégjobban megizmosodott,főleg,hogy Conant is ő alakítja.
Igen,nekem is az az érzésem a nomád kis tábor elég szűkre van szabva,de talán még azért,mert nem értek el a végleges helyszínre,csak letáboroznak néha,az úton és nem valószínű,hogy az egész sereg ott van. De ez legyen a legnagyobb gond az egésszel! Nem gondoltam volna,hogy ennyire megtetszik a sorozat,de köszönhető pár szimpi szereplőnek,és itt lehet nagyon útálni a többit:D Bízom benne,hogy nem hiába,és annyi lesz nekik:)

Ax3 - 2011. 04. 26. 23:18

Eddard
Sajna igazad van, ugyanis szerintem elég unalmasan kezd.
Komolyan ki kellett arra térni hogy a barbár vezér nemi élete hogy alakul?
Az elkényeztetett hazug gyerek dolog szerintem elcsépelt, teljesen kiszámítható volt minden egyes cselekmény.
Ha ezt a két dolgot kihagyták volna (-25 perc) teljesen jó lett volna. Még így is 6/10.

Eddard - 2011. 04. 26. 23:32

@ Ax3

Igazad van, Khal Drogo ezen “élete” semmit nem befolyásol a történeten.
A kis király még kellett is a jövőre nézve. Azzal nem volt nagy gond…

arya - 2011. 04. 26. 23:42

a barbár vezér nemi életére azért kellett kitérni, hogy lássuk Daenerys mint válik egyre magabiztosabbá, miként nő fel, és mint veszi szép lassan a kezébe sorsa alakulását. ez ennek a folyamatnak a kezdete volt.

Jon Snow - 2011. 04. 27. 07:43

Pontosan úgy van, ahogy arya írja. Minden egyes dolog okkal történik, mivelhogy ez egy karakterekre és azok egymáshoz való viszonyára épülő sorozat/könyv. Azt pedig mindenkinek érthetővé kell tenni, hogy ki honnan indult és mivé válik. Lesznek még bőven meglepetések. :)
Az alkotóknak meg minden tisztelet kijár a könyvhűségért. Ha Martin művét semmibe veszik és teszem azt, telerakják mindenféle véres összecsapásokkal, akkor meg mi értelme lett volna az egésznek? Pont azokat a nézőket veszítették volna el, akikre alapjáraton számítottak.
Vagy csinálják meg, úgy, ahogy kell, vagy sehogy.
Azt aláírom, hogy a könyvet nem ismerők számára kissé lassú és/vagy kusza lehet az eddigi történet, de idővel úgyis le fog tisztulni. Pl: a Boardwalk Empire-t tudnám hasonlatként említeni. Nekem ott kellett 3-4 rész, mire letisztázódott, hogy ki kicsoda.

Eddard - 2011. 04. 27. 18:20

Ez mind szép és jó és igaz, de a sorozatot nem azért csinálják, hogy mi könyvimádók nézzük csak, hanem egy szélesebb réteg is. Nekik pedig vontatott…

Desmond Wallace - 2011. 04. 27. 18:57

“Azt aláírom, hogy a könyvet nem ismerők számára kissé lassú és/vagy kusza lehet az eddigi történet”

Egyeseknek lehet, de sokakat már a pilot elvarázsolt, az 1×02 meg pláne, pedig nem olvasták a könyveket.

A sorozat meg mindenkinek készül. Annak is,a ki olvasta (apró utalások, amelyeket a könyvet nem ismerők nem érthetnek), meg annak is, aki csak most ismerkedik ezzel a világgal.

A nézettség meg, ahogy olvashattátok is már, eddig rendben van.

Marcipán - 2011. 04. 27. 19:09

Kicsit off

Hát gyerekek, teljesen kikészültem. Nagy lelkesen elinditottam a port-on a sorozat topicját, de van egy figura aki annyira lehúzta mindkét részt, és olyan stílusban hogy már lassan olvasni is fáj. Úgyhogy ha ez így megy továbbra is, idemenekülök a junkie-ra kizárólagosan, itt szinte élvezet csemegézni a hozzászólásokban, és ezt nem azért mert mondjuk mindegyik pozitív… :((

Elnézést a panaszmukiért, ígérem érdemi lesz a többi hozzászólásom!

Mekare - 2011. 04. 27. 23:26

Nővérem sem olvasta a könyveket és nem is fogja, egy ideje próbálom felhozni sorozatok terén,és már rágta a körmét úgy várta a második részt, mintha csak a kedvenc kis True Bloodja jönne. Üt ez azért a könyvek nélkül is rendesen.
Amúgy a szeretkezős jelenet is lejön, vagyis neki lejött nem kellett magyarázni, elég jól eljátszották szerintem mind a ketten, az azt megelőző dothraki stílusban történő közösülés közben Clarke kisasszony szeme nagyon tetszett, szerintem ott izzott benne, hogy a sárkány vére :)

bigfinger - 2011. 04. 28. 07:16

Hűha:

Game Of Thrones, the new fantasy drama starring Sean Bean, had 531k (2.1%) on Sky Atlantic from 9pm, down 212k on last week’s debut episode.

Csak az ünnep miatt?

naughtyL - 2011. 04. 28. 21:21

Engem túl könnyen szippantott be az első rész, annyira tetszett. wáów. ezt így nagyon szépen köszönjük.

Nem olvastam a könyveket, bár már megvettem apunak, mert tudom, hogy öngyilkosság vizsgaidőszak előtt belekezdeni egy könyvbe..:) az ember tanul a saját hibáiból.. szóval ez majd nyári elfoglaltság lesz.

figo! - 2011. 04. 29. 16:16

Nagyon kialakulóban van a sorozat, a második évad kapásbóli bejelentése nekem elhamarkodottnak tűnik. Két kb. semmitmondó rész után 9.5-öt elérni az imdb-n nem semmi, a nagy beharangozó után mondjuk nem is csodálom ezt a magas pontszámot (látottak alapján nálam eddig max 6-7.)
Még nem merném kijelenteni a sorozatra h jó vagy rossz, ha legalább fele annyira jól sikerült a többi rész, mint amennyit a reklámra -inkább már kampány- költöttek akár jó is lehet:D.

Desmond Wallace - 2011. 04. 29. 16:29

“9.5-öt elérni az imdb-n nem semmi”

Ez szó szerint semmi. Gyakorlatilag ennyit ér egy sorozatnál a pontszám az imdb-n. Egyáltalán nem mérvadó.

winnie - 2011. 04. 29. 16:36

jaja. a sorozatpontszám egy pilot pontszám, az epizódok már 8,4 és 8,5-ök, ennél a mostani smallville is jobb, a vampire diaries meg pláne – de ezek rajongói sorozatok. azok mindig kapnak sok szavazatot, általában 10-est. míg a jóval nézettebbek olykor alig. sorozatoknál még nem túl működőképes az imdb.

mildi - 2011. 04. 29. 19:54

mondjuk, nem nagyon bánom, ha olyanok, akik magát a műfajt sem szeretik/ismerik nem pontozzák le. horrorfilmeknél jól megfigyelhető a jelenség…:( akkor inkább a túlzó rajongói pontok.

naughtyL - 2011. 05. 01. 16:43

harper’s island-ben könyörögtem utoljára azért, hogy egy gyermek vérét ontsák, de ez a kis gyökér.. már mikor a lovon mutatták egy pillanatra, hangosan mondtam, hogy na ide nekem, ütöm amíg lélegzik..

Remélem jó neveket írok. Arya eddig jó kis karakter, tudom kislány, meg nincs olyan fontos szerepe még, de önnön magamra emlékeztet:D

Daenerys-nél kicsit megijedtem, hogy jaj ne sírdogáljon végig, és örömmel láttam, hogy gyorsan a kezébe vette az irányítást.

jók azok az erős női karakterek.

a Lannister-ek meg nagyon jó gonoszak eddig. remélem náluk ez még csk a kezdet.
Tyrion meg úgy látszik nemigen fog kifogyni a bölcsességekből:)

Azon gondolkodom, hogy ezt inkább tömbösíteni kéne, ennél nagyon visszafizetődő lenne, véleményem szerint.

Shrike - 2011. 05. 02. 14:54

Ezúttal meglepően sok új jelenet volt a könyvhöz képest, de alapvetően tetszettek, nem érzem azt, hogy lehúznák az alapanyagot, szerencsére érzik az írók a karaktereket. Bár a változtatásokat illetően nem mindig értek egyet velük, de meg kell mondjam, ez még így is a legkönyvhűbb feldolgozás, amihez valaha szerencsém volt, szóval gratula D&D-nek.

A főcímnél javították a címereket, juhé! A legfurább az volt, hogy a Sansát és Aryát játszó színésznők neve mellett más címer állt. :)

Sok új szereplő jött most be, és továbbra is zseniális a castingolás, az egy szem Catelynt leszámítva, akivel sztem sosem fogok teljesen megbékülni, mindenkivel elégedett vagyok.

Havas Jon szála hm-hm, nem lett telitalálat, jobban ki kellett volna bontani (nem írom le, mit, hátha spoiler), és amúgy is, HOL VAN SZELLEM?? :P
Így kicsit furcsának is találtam, hogy Jonról nevezték el a részt.

Zárójelenetnek olyasmit tippeltem, amit a közepén sütöttek el (hogy kiderül a tőrről, hogy Tyrioné), így most nem volt cliffhanger, viszont nagyon epic volt, az eddigi kedvencem befejezésem. Mindig megoldják, hogy a hideg futkosson a hátamon, most pl. azzal, ahogy Ned arcát mutatták a végén, meg fémkardokat hallottunk fa helyett, meg a zene… nagyon szuper.
Arya, Syrio FTW, meg minden. Imádom Aryát, talán még jobban, mint a könyvben. :)
(Az csak nekem tűnt fel, hogy Syrio szólt neki, hogy egy kézzel fogja a kardot, és utána szinte végig két kézzel hadonászott? Ezen nem fogok fennakadni, csak furcsa volt.)

naughtyL: “kis gyökér” csak nem Joffrey-ra gondolsz? Jó ezt olvasni. :D
A neveket jól írtad. :)

szagergo - 2011. 05. 03. 10:01

Eddig két részt láttam laikusként ( nem olvastam a könyvet, de szeretem a fantasy-t ), és nekem nagyon tetszik. A hangulat és a zene nagyon jó, intró szuper ( ez persze mellékes ), Sean Bean meg egy hatalmas + a sorozatnak. Remélem sok évadja lesz, de most már nem merek belekezdeni a könyvbe, még a végén spoilerezne nekem. :)

szzsömi - 2011. 05. 03. 15:27

Beszélgetés Gemma Jackson, Harry Lloyd, Sean Bean, Mark Addy. Spoilermentes.
http://www.youtube.com/watch?v=pJzPbNFETR0

Marcipán - 2011. 05. 03. 20:21

http://www.youtube.com/watch?v=uqZorL-1gcU

4. rész előzetes…. hát Sam-et nagyon nem így képzeltem el… :(

Iron - 2011. 05. 05. 10:53

Game Of Thrones intró heavy változat:
http://www.youtube.com/watch?v=GC-ZmlwBWKM

hatalmas :D

szagergo - 2011. 05. 05. 11:16

Nagyon jó sorozat lesz ez. :)

Aki még nem látta volna a 3. részt, az ne olvassa ezt el, mert SPOILER jön:

Amikor Arya-t tanítják kardozni a rész végén, az nagyon jól el lett találva. :) Az oktatója is jó választás volt.

SPOILER VÉGE

Ááááá, 10 évadot neki minimum! :) Bármeddig el tudnám nézni, így 3 rész alapján.

Kedvencek: Ned, Tyrion, Arya, Havas Jon

Jon Snow - 2011. 05. 06. 15:02

Kicsit offolok, többet nem teszem, de muszáj megosztanom ezt a trailert.
Jason Momoa (Khal Drogo), mint Conan a barbár.

http://www.youtube.com/watch?v=JLtyuLGsj8Y

Heisenberg - 2011. 05. 09. 13:58

Jó volt a negyedik is, de most már azért jobban beindulhatna szerintem. Őrültem az ismerős arcnak a kovácsműhelyben :)

figo! - 2011. 05. 09. 20:14

hát beindulhatna, ezzel egyetértek. Ez számomra kezd vontatottá válni. Nem ártana több harc, vagy fordulat. Nagyon csöpögtetik a történéseket, és a beszélgetések egyrésze is sztem semmitmondó(az új dagi szereplőt pedig alig értem olykor mit mond…:d) hm legalább ebben a részben már volt egy halálos kimenetelű párbaj.

Mekare - 2011. 05. 10. 00:46

Kisujj jobban néz ki, mint elképzeltem..vagyis a színésznek sunyi képe van és úgy tetszik emiatt :D ez az első,hogy valakit nem bírtam a könyvben, de a színész szimpatikusabbá tette, ő volt a részben az egyik legjobb szerintem :)
Sam :) Ó és végre láttuk újra Szellemet..azért több megjelenés jó lenne, mert gyönyörű :)
A Bikát játszó színésznél meg felhorkantam, hogy az nem a Skinses gyerek..3-4 évad+Eden lake? De még csak imdb néztem meg ott pedig még nem került fel a karakter a lapra :P
Viseryses jelenet nagyon jó volt a kádban, nem tudom miért kedvelem, ugyanúgy nem tudok parancsolni az érzéseimnek, mint ő :D szánalmas kis féreg :) (ú még felébresztem a sárkányt :D)
Emilia Clarke=Dany nagyon jó volt most is, az epizóddal együtt.

Llew - 2011. 05. 11. 01:05

Szépen építkezik a sztori és haladunk előre, de a lovagi tornát kicsit bővebbre is vehették volna, hogy legyen valami akció.

MrSpock - 2011. 05. 11. 14:00

Jah a lovagi torna eléggé gagyi volt,főleg annak tudatában,hogy sírtak milyen sokba fog ez kerülni a kincstárnak. Erre 2 db páncélos egymásnak ront,és kis duma mellé,ennyi is volt. A többivel úgy nem volt gondom,csak ha már tényleg nagyszabású valami akkor legyen is az. 2 sor emberke lobogtata ott a zászlókat,nem árott ha vannak ott legalább ezren. Nah de ez legyen a legkevesebb,de azért mégis olyan B-osztályú megoldás volt.

tiktak - 2011. 05. 11. 14:59

A lovagi torna véget ért? Sztem nem csak ennyi volt. Vagy igen?
Nekem nem is a azzal volt probléma, hogy gagyi volt, mert hát ilyen ruhákat hordtak, ilyen volt a felszerelésük stb. A pénz a vendégek kajájára meg ilyenekre kellett, elméletileg mindenhonnan jöttek a résztvevők (lovagok, nemesek stb), azért beszéltek nagy költségekről. Amivel problémám volt, az a tömeg. Lehetett volna ilyen kis ütött-kopott, csak nagyobb tömeggel.

hirnalon - 2011. 05. 16. 10:01

Na aki a mai részre azt mondja unalmas volt, annak baj van az ízlésficamával! Plusz pont jár, hogy az akciók mellett még továbbra is sokan a sötétben kutakodnak, és még rengeteg cselszövés vár(hat) leleplezésre (mondjuk nem olvastam a könyveket, szóval nem tudom, mire kapunk választ az első évadban). A nevekkel viszont még mindig gondban vagyok, szerencsére az arcmemóriám viszont jó :D

Damoqles - 2011. 05. 16. 10:52

Ötcsillagos rész volt. Talán az eddigi legjobb, de mindenképp a legmozgalmasabb. És végre feltűnt Bronn is. :)

Maala - 2011. 05. 17. 11:17

Huh, a készitők 5. résszel kapcsolatos interjúja egész érdekes volt… Főleg az a rész tetszett, amikor Varys és Littlefinger beszélgetéséről meséltek (tisztára 2 mastermind volt), és hogy Tyrion még talán náluk is nagyobb… Ami érződik is. :-)

figo! - 2011. 05. 17. 23:11

na ez már élménydúsabb rész volt, remélem ilyen színvonalon folytatják

Andi - 2011. 05. 18. 10:40

Az ötödik rész is nagyon jó volt. Ütős volt, alig várom a folytatást. Láttam a 6. rész előzetesét is, izgi lesz.
Lehet valamit tudni arról, hogy lesz-e második szezon, és ha igen, mikorra várható?
Elkezdtem a könyvet olvasni. MIndenkinek ajánlom. Nem lehet letenni. (Kár, hogy egyelőre nem lehet kapni.)

Llew - 2011. 05. 18. 13:44

Andi:
Már az első rész bemutatója után volt hír a második évad berendeléséről. Nyilván jövő tavasszal, legkorábban télen jön.

Alexandra üzletekben keresd, mert az ő kiadásukban jelent meg utoljára, náluk még volt nemrég mindenhol, bár a sorozat bemutatója kapcsán nagyon lerabolta a nép a készleteket.

RexpecT - 2011. 05. 19. 20:48

Lehet már tudni, hogy emelkedett-e megint a nézettség?

winnie - 2011. 05. 19. 20:50

igen. 2,6M

RexpecT - 2011. 05. 19. 22:29

Ez jó hír.Reális lehet az évadzáróra 3M feletti nézettség?

winnie - 2011. 05. 19. 22:32

simán, simán.

RexpecT - 2011. 05. 23. 09:56

Ez a rész is nagyon ott volt.Remélem lesz megint kritika :).

Ax3 - 2011. 05. 23. 11:05

Fire can not kill a dragon:D Szegény pali ezt is megtanulta.

Kosinva - 2011. 05. 23. 16:43

Eddig nagyon jók a részek és ezt úgy, hogy ez a első évad az első könyv alapján megy, ami csak egy nagy felvezető a többi héthez (na jó eddig csak négyhez) és így nem is annyira pörgős. Remélem majd a második évad is tartja a minőséget, mert akkor az jobb lesz, mint a első évad és akkor még senki se említette a harmadik évadot (ha lesz), aminek könyvben még a másodiknál is pörgősebb cselekménye van, és így még a másodikat is tudja überelni. :D

Heisenberg - 2011. 05. 23. 16:50

Ez volt eddig a legjobb rész szerintem! Mindegyiknek minimum ilyen vége legyen legközelebb is :)
És ha keresitek, már a hetedik rész is fellelhető, de inkább ne néztem volna meg azt is, mert így most még rosszabb a várakozás.

szzsömi - 2011. 05. 23. 18:12

A hatodik rész elvette a kedvem a sorozattól. A hetedik visszaadta. A legjobb rész az eddigiek közül. :)

Prophet - 2011. 05. 23. 23:05

No, ha a kis bájgúnár nem Robert sarja, hanem egy idegesítő fattyú, akkor ki is az igazi örökös? Persze van egy hierarchia. Idősebbik testvér?

ender1112 - 2011. 05. 25. 07:56

Prophet: igen, az idősebb testvér, Stannis, bár eddig a nevét is alig lehetett hallani.

Cléda - 2011. 05. 25. 13:25

És Stannis már szerepelt? /nevekkel gondban vagyok, nem ismerem a könyvet/

A sárkány srácot sajnálom, az ő karakterét nagyon bírtam..
Meg remélem majd kikelnek a lányzó tojásai is, ha már annyit vannak mutogatva :)

szzsömi - 2011. 05. 25. 13:30

@Cléda: “És Stannis már szerepelt?

Még nem volt. :)

Andi - 2011. 05. 27. 12:59

Bocsi, a nevek még nem igazán tiszták. Nem az volt Stannis, a király fattyú gyereke, akit meglátogatott Ben Stark Királyvárban? Valami kovácsműhelyféle volt talán… Bizonytalan vagyok, talán a 4. részben lehetett?
(Nem tartok még itt a könyvben, ez a magyarázat, hogy még keverem a dolgokat.)

Belkar - 2011. 05. 27. 13:16

@Andi: Nem az két külön személy Stannis a király testvére (?).
Egyébként ez sokat segít:
http://kepfeltoltes.hu/110527/Game-of-Thrones_www.kepfeltoltes.hu_.png

ender1112 - 2011. 05. 28. 10:06

Andi: Robertnek két fiatalabb testvére van, közölük az idősebb Stannis, a fiatalabb Renly. És van egy csomó fattyú gyermeke. Az öröklés rendje szerint a legidősebb törvényes férfi rokon az örökös.

norgezoo - 2011. 05. 28. 22:51

4 részt megnéztem mielőtt belekezdtem volna a könyvbe.
Hiba volt akárcsak egy percet is látni a sorozatból.
A könyv eszméletlen jó, mindenkinek igazat adok, aki dicsérte.
Most néztem meg az 5. és 6. részt, és a kezdeti lelkesedésem a sorozat iránt alábbhagyott. Tudom nagyon sok pénzt beleöltek, de meg sem közelíti a regényt, mondhatni primitív megoldásokkal akarják ámulatba ejteni a nézőt. Sajnos nem sikerül, csakis G. R. R. Martinnak az olvasót!!!

u.i: Lassan a 3. kötetet veszem, napokra magával ragadja az olvasót!

winnie - 2011. 05. 28. 23:04

“4 részt megnéztem mielőtt belekezdtem volna a könyvbe.
Hiba volt akárcsak egy percet is látni a sorozatból.”

ezt a logikát nem értem. ha a könyv ennyire jó, és a sorozat is nagyon tetszik annak, aki nem ismeri a könyvet, akkor logikusabb, ha az ember végignézi a sorozat x évadját, majd a végén előveszi a könyvet. akkor dupla jó lesz neki, míg a könyvet olvasva csak szimpla, nem?

szzsömi - 2011. 05. 29. 00:12

“dupla jó lesz neki, míg a könyvet olvasva csak szimpla, nem?”

Azért nem, mert a sorozat lelövi a váratlan fordulatokat, meglepetéseket, amiket olvasva nagyobb élmény megtapasztalni. Ez csökkenti a későbbi olvasás örömét. :) Sőt, előre elárul olyan infókat is, amik csak az x-edik könyvben (a legmegfelelőbb időben) jöttek volna elő, így meg már a sorozat első évadában megtudjuk. Önmagában (sorozat nélkül) a könyv jobb, mint önmagában (könyv nélkül) a sorozat, ezért, ha valaki nem szeret olvasni, annak jó a sorozat, de egyébként sztem érdemesebb a könyvvel kezdeni. :)

winnie - 2011. 05. 29. 00:14

az utolsó gondolatot, kiegészítve az időfaktor bevonásával én is írtam, de egy jó könyv akkor isjó, ha az ember újraolvassa. akkor meg főleg, hogy látja mozgóképen és csak utána olvassa. ha nem lenne abszurd, akkor az élvezeti értékeket összeadva (tévé + könyv) lehet, hogy ez a sorrend adná a legtöbbet:) passz.

szzsömi - 2011. 05. 29. 00:24

Lehet, majd alkalmasint kipróbálom úgy is. :)

Bruzsy - 2011. 05. 29. 00:48

aláírom: a GoT harmadik olvasásra is odab*sz ;)

norgezoo - 2011. 05. 29. 10:23

Az én hibám volt :)
Mármint, hogy a HBO-s sorozattal kezdtem.
Szerintem is mindig egy könyvvel kell kezdeni a művelődést, utána jöhet a megfilmesítése. Körülbelül a 350. oldalig semmi meglepetést nem tartogatott a könyv, legalábbis a fordulatokat tekintve, de mind nyelvezetében, mind részletességében, a leírásokban, jellemrajzokban, dialógusokban óriási remekmű!!! Azután már a fordulatokat is “orgazmusként” éltem meg :).

A sorozat egyébként tetszett, és ez, valamint a hozzászólók ajánlása késztetett arra, hogy beszerezem a könyvet (NAGYON NEHEZEN). Utána változott csak meg a véleményem, egy könyvhöz sohasem fog felnőni a megfilmesítése. Legalábbis az adott sorozatnál. És az addig igényesnek tartott részek tetszési indexe is jócskán csökkenhet…
De ízlések és pofonok!

RexpecT - 2011. 05. 30. 09:43

Megint egy erős rész, szívesen ledarálnám az összes részt :)….

Andi - 2011. 05. 30. 13:02

Szerintem is jobb a könyv, de még így is alig várom az esti film folytatását.
A filmben sok olyan infó nincs meg, ami a könyvben megvan, de ez normális.

Egyébként hány részes lesz a sorozat, mert elnézést, nem tudom.

enedhil - 2011. 05. 30. 13:03

A mostanin kívül lesz még 3 rész, azaz 10 részes ez az évad.

Gaabor10 - 2011. 05. 30. 23:43

Nem értem miért írják páran, hogy nehezen szerezték be a könyvet, én bementem a győri alexandrába, és az ajánlott könyvek polcon vagy 200darab volt.

Gaabor10 - 2011. 05. 30. 23:48

Nem olvastam a könyvet(még), de az normális, hogy Cersei(királyné) jeleneteinél, a második másoodpercben érzek hatalmas ingert arra, hogy bemásszak a képernyőn és megfojtsam?

winnie - 2011. 05. 31. 00:10

“Nem értem miért írják páran, hogy nehezen szerezték be a könyvet, én bementem a győri alexandrába, és az ajánlott könyvek polcon vagy 200darab volt.”

a két nem kapható könyvet most adták ki megint, azért. ami eddig is eléhető volt, azt mindenki megrendelhette a neten.

Llew - 2011. 05. 31. 00:55

“Nem olvastam a könyvet(még), de az normális, hogy Cersei(királyné) jeleneteinél, a második másoodpercben érzek hatalmas ingert arra, hogy bemásszak a képernyőn és megfojtsam?”
Teljesen :)

Gaabor10 - 2011. 05. 31. 08:15

köszi winnie:)

Andi - 2011. 05. 31. 08:55

Köszi az infót. Ez a három rész az 1. könyv végéig fogja bemutatni a sztorit? Mert én még eléggé a könyv elején tartok, de már az egyik ismerősöm végigolvasta, és azt mondta, hogy nem igazán tudja elképzelni, hogyan fog a maradék 3 részbe beleférni a maradék anyag.

A második szezont hány részesre tervezik, tudni már erről valamit?

Meg kell mondani, régóta nem láttam ilyen szuper felnőttmesét.

ax3 - 2011. 05. 31. 12:16

Nem tudom ki írta a könyvet de remek módon tartja fent az izgalmat. Kiderül valami, ugy érzed hogy a “jók” felül kerekednek és akkor történik valami ami megkavarja az egészet. Izgalmas rész volt.

Llew - 2011. 05. 31. 13:04

Andi:
Igen, az első könyv vége az első évad vége is. Ha az ember olvasta a könyvet, akkor az első rész után nagyjából be lehetett lőni, hogy hol lesz vége egy-egy epizódnak. Én már az elején nagyobb összegben fogadtam volna, hogy mi lesz a 8. rész vége, és a mostani alapján be fog jönni.

A második könyv terjedelme alapján a második évad is valószínűleg 10 részes lesz. Max 12.

figo! - 2011. 05. 31. 14:31

ezt a részt most eltalálták

vargatom - 2011. 06. 01. 01:48

George Martin asszem show runner volt a Beauty and the Beast tévésorozaton (Linda Hamilton és Ron Pearlman), szóval nem véletlen hogy a könyvek is teljesen erre a mintára készültek, szinte minden fejezet végén cliffhangerrel, meg minden.

SZVSZ egyébként a harmadik könyv az, amit komoly kihívás lesz egy évadba sűríteni, bár az is igaz hogy bőven van mit vágni az anyagból.
A jobb kérdés inkább az, hogy ugye kb. másfél hónap múlva kijön az ötödik kötet, tehát 2015-ig van anyaga az HBO-nak – na de vajon lesz-e hatodik kötet 2016-ban és hetedik, befejező rész 2017-ben? 1994-ben jött ki az első könyv és GRRM nem nagyon törődött semmi külső körülménnyel eddig ;)

vargatom - 2011. 06. 01. 03:02

SPOILER

Hehe, igen, szegény Sean Bean lassan csatlakozhat Liam Neesonhoz abból a szempontból hogy mennyire beskatulyázzák egy bizonyos fajta szerepre ;)
Mondjuk az azért így négy kötet után kábé egyértelmű, hogy kik a valódi főszereplői a történetnek… (Jon, Dany, Bran, Arya, Tyrion) de ők se sokkal hangsúlyosabbak a többi vagy kéttucatnyi egyéb szereplő mellett, egyelőre.

/SPOILER

Nagyon kiváncsi vagyok egyébként, hogy vajon az HBO képes lesz-e elhúzni 7-8 évadon át ezt a sorozatot, elvégre fantasy meg költséges, nem úgy mint mondjuk egy Mad Men vagy egy ER. Ha sikerül nekik, az jó precedenst teremtene rengeteg más meglévő könyv számára, szóval több okból is szurkolok nekik, szerencsére eddig minden jól is alakul…

Prophet - 2011. 06. 01. 11:44

Nem volt még ilyen nehéz vizsgaidőszakom. Két napja “adták” az utolsó részt, még hátra van akkor öt, amit nem tudom, hogyan lehet kihúzni. Az előzetest (http://youtu.be/6AoQQjkL2gc) már kikockáztam. Azt hiszem, nagy hatással van rám ez a sorozat – a könyvet az évad végéig még nem akarom megvenni.

Andi - 2011. 06. 01. 12:58

Llew, köszi!
Azért remélem, hogy minden passzolni fog, és az összes könyvnek meg tudják majd csinálni a szezonját. Persze ez nagyon idillinek tűnik.

Mennyire sikeres a sorozat? Nem igazodom ki a mutatókon. Meg gondolom egy-egy szám mást és mást jelent a sorozattípusokon belül. Nem is tudom, hogy fantasyból csináltak-e már sorozatot.

Bruzsy - 2011. 06. 01. 19:14

vargatom: a harmadik szezon (már ha lesz) garantáltan csak a harmadik kötet első felét fogja összefoglalni, a második csak a 4.-ben lehet :)

Prophet: három az az öt, csak 10 részes az évad.

Andi: átlagos a nézettség, de a premier után nem esett, hanem növekedni kezdett, ami remek hír. majd meglátjuk, hogy szezon végére illetve a második évadra mi lesz vele – a True Blood is akkor kezdett el száguldani felfelé.

vargatom - 2011. 06. 01. 23:45

Azért írtam 7-8 évadot, mert szerintem is borzasztóan tömöríteni kéne a harmadik kötetet, hogy beférjen 10*60 percbe. De ettől még megoldható, lehet összevonni karaktereket, cselekményszálakat, ismétlődő eseményeket…

Egyébként az nagyon gáz lenne, ha nem tudná az HBO végigvinni és valamiért menet közben lelőnék a sorozatot. Nekem úgy tűnik hogy elég ügyesen emeli a téteket könyvről könyvre a szerző és így fenntartható az érdeklődés és a nézettség is…

Bruzsy - 2011. 06. 02. 01:03

pedig ne áltasd magad: ez a sorozat garantáltan nem fog végigmenni. legalábbis jelen pillanatban nagyon kicsi az esélye. 3-4 évadnak már örülhetünk sztem.

lynx - 2011. 06. 04. 14:37

én imádom.
Csak legyen második évad, aztán majd izgulunk jövőre a többiért.

ender1112 - 2011. 06. 05. 23:13

A második évadot már berendelték, most már a harmadikért kell izgulni.

Kosinva - 2011. 06. 06. 10:13

Hát van rá esély, hogy kultikus sorozat legyen belőle, akkor pedig a DVD eladás ugyanannyit nyom a latban, mint a nézettség. A HBO-nak pedig érdeke, hogy lemenjen az egész történet (mind a 7 könyv). A Románál tanultak belőle rendesen, hogy nem csak a nézettség számít a DVD eladásokból húzott bevételek is és persze amíg úgy tekintenek a sorozatra, hogy végigviszik, addig a sorozat értéke sokkal, de sokkalta nagyobb. De majd meglátjuk, még a második évadot is csak most kezdték el forgatni.

winnie - 2011. 06. 06. 11:16

“akkor pedig a DVD eladás ugyanannyit nyom a latban, mint a nézettség. ”

a dvdeladás a legtöbb esetben egyenesen arányos a nézettséggel. ergó minél jobb a nézettség, annál több dvd megy el. persze az hbo-nál már a helyzet, de általánosságban igaz, hogy míg a reklámbevétel 70 milliárd dollár körüli adat, addig a dvd-bevétel egy évben a csatornáknál 450 millió egy korábbi év alapján. hihetetlenül ég és föld. ha már dvd, akkor az egyre növekvő itunes szeletet is lehet említeni

“A HBO-nak pedig érdeke, hogy lemenjen az egész történet (mind a 7 könyv).”

nem hiszem, hogy sok érdeke lenne. szeretnék, mindent megtesznek érte, de ennyi. az állásával nem fog játszani egy programigazgató csak azért, hogy az utolsó évadot már állástalanul nézze.

Belkar - 2011. 06. 06. 11:59

Na megvolt a 8. részt hát jó kis rész lett talán ez volt az első az évadban amit 10 percesnek éreztem :) Várom a kritikát :)

szpojleres mókus - 2011. 06. 13. 10:24

Ezt nevezik Stark részről szop*snak :D
Érdekes, én Stark apukától mondjuk olyan lojalitást vártam el a nézeteihez, mint Vorenus volt a rómából.

Maala - 2011. 06. 13. 12:39

Na, ebből elég.

Valaki legyen oly szíves, és mondja meg, hogy hol járunk a könyvben, mert hogy én ma befejezem a könyvet, az kurvaélet.

Maala - 2011. 06. 13. 13:07

Megleltem időközben. :-)

Ivy - 2011. 06. 13. 13:40

Maala: Én úgy csináltam, hogy direkt csak addig olvastam el, mármint a 8.rész végéig. Ami azt jelenti, hogy tartok a 728. oldalon és a következő fejezet Tyrion de azt már nem kezdtem el, mert szerintem tuti a 9-es részben lesz róla szó. Bár hozzá kell tenni, hogy a könyvben azért elég sok esemény felcserélődött de még nem tudtam meg előre semmit, úgyhogy szerintem olvashatod :D

feareg - 2011. 06. 13. 16:27

Hát ez nekem sok volt, még emészteni fogom egy ideig.. :\

Junkieka - 2011. 06. 13. 17:04

Azért ennek a Martinnak sem lennék szívesen az ellensége; hogy ez mekkora egy genyó !!!!!! :D:D:D
Most először igazán, totál ledöbbentem.
És rohadt jól volt megcsinálva a végső jelenet… Aztaqrva!!!!

Cold Heart - 2011. 06. 13. 17:18

Na, erre nagyon nem szamítottam, itt tényleg hullanak
a főszereplőnek tűnő arcok

Maala - 2011. 06. 13. 20:42

Ivy: Már késő, elolvastam, az utolsó ~48 oldal volt még hátra.

És nagyon jó, wtfoltam vagy 4-5öt. :-D

vybil - 2011. 06. 28. 04:39

nekem a konyv rohadtul nem jott be, a negyedikre meg ki is fulladt, gyorsan elolvastam hogy mi varhato Arya ugyben, szerencsere sokaig marad az elok soraban, igy varom a film folytatasat
egyebkent nem ertem miert kellett a konyvet eme formajaban megirni, mikor 2 karakter az erdekes , Arya es a sarkanylany, a tobbi toltelek karakter, a sorozatban is vannak reszek amik nagyon unalmasak, csak feleslegesen viszik a penzt, inkabb a minosegibb gyartasra kellene helyezni a hangsulyt mert nehol nagyon lowbudget erzest kelt

Gaabor10 - 2011. 12. 30. 17:06

vybil: a többiek egyáltalán nem töltelék karakterek:) olvasd el az 5. könyvet, és meglátod, hogy a karakterek 95%-ának elég komoly szerepe van:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz