login |

Pilot-mustra: Mobbed – 1×01

2011. 04. 17. 21:54 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra, reality,

ÁÁÁÁÁÁÁÁ!

(A FOX pár hete adta le a Mobbed pilotját, és a jó nézettség hatására berendelt belőle 8 részt későbbre.) Amikor megnéztem a Mobbed promóit, akkor ez volt a reakcióm. A fenti idézet. Hihetetlenül nyálas, gejl és manipulatív műsornak tűnt, egyes pillanataitól én éreztem kényelmetlenül magam. Persze megnéztem a pilotot, mert van egy blogom (gondolom, ismeritek egy páran), meg aztán, mintegy szakmai ártalomként a sorozatok első részeit általában megnézem, hogy képben legyek velük valamennyire. És, hogy milyen lett a Mobbed? Hihetetlenül nyálas, gejl és manipulatív. De kit érdekel, mert egyben baromira felemelő élmény. Igen, igazi élmény. MIVAN??

MOBBED – 1×01 – 7/10

Mobbed - 1x01-c

Nem is tudom, hány pontot adjak, mert az élmény maximális volt, a műfaj engem kissé kényelmetlenné tesz (feszengek, hogy “jaj, csak nehogy elszúrják”, holott tudom, hogy nem fogják), mint ahogy nem feltétlenül látok benne sok újranézést, hiszen a szerkezet állandónak tűnik. Ja, hogy mi is az a Mobbed? Egy flashmob-reality. Valaki ír a FOX-nak, hogy be akar valamit jelenteni valakinek, a FOX pedig (Howie Mandel és csapata) szervez neki egy flashmob-ot, aminek révén megteheti bejelentését.

Azt, hogy mi a flashmob, itt elolvashatjátok: sok idegen előre megszervezetten, de a kívülálló szemében teljesen randomnak tűnően egyszerre csinál valamit. A Mobbed – 1×01-ben egy srác így kéri meg barátnője kezét (csöpp), de a pilotban szó van arról, hogy bejelentheti valaki azt, hogy gyereket vár, hogy előléptették, hogy kapja be a főnöke, hogy meleg, vagy bármi intim titok, ami még eszébe jut – kényelmetlenebbnél kényelmetlenebbnek tűnő szituk, főleg, ha neked jelentik be ezer ember szeme láttára, kamerák kereszttüzében. Ennyit az intimitásról.

Mobbed - 1x01-a

De.

Bármennyi ellenvetésem is volt a Mobbed ellen, hazudnék, ha az mondanám, hogy nem tetszett. Tetszett, mert egyrészt Amerika és jól el volt készítve. És kegyetlenül túl volt húzva, a sima lánykérést muszáj volt ezerféleképp felturbózni, az 1×01 kezdése meg…, á, azt látni kell. A pilot első fele egyébként afféle insider reality, látjuk, hogy tervezik a flashmob-ot, hogy gyakorolnak rá (szia, Tabitha és Napoleon a So You Think You Can Dance-ből!), a második fele pedig az eksön, amikor beindul a flashmob és az ember egyik szemével csodálja, hogy milyen jól néz ki, a másikkal pedig az “áldozatot” figyeli és izgul, hogy a.) mikor szúrják el, b.) hogy fogadja az “áldozat” a bejelentést.

A lényeg: érdekes volt látni a készülődést és nagyon, nagyon feelgood az egész flashmob-élmény. Elsőre legalábbis biztosan. Hogy a folytatásban milyen lesz, nem tudom. Lehet, hogy nem is fogom nézni, de az biztos, hogy rég tört rám ilyen jó érzés sorozatozás közben.

Mobbed - 1x01-d

Ennyi a Mobbed-ról, most általánosságban rólam és a műfajról. Az a helyzet az efféle, “a tévécsatorna jót tesz az átlagemberrel”  feelgood reality-kkel (Undercover Boss, Extreme Makeover: Home Edition), hogy ritkán nézem őket. Nem azért, mert rosszak, sőt! Én egy nagy, elérzékenyülős mamlasz vagyok, akit valamiért könnyedén felemel lelkileg az, ha látja, hogy mások megkapják méltó jutalmukat vagy valami hihetetlen élményt élnek át. Nem tudom, talán a helyzetükbe élem magam? Szóval, jó nézni ezeket a show-kat, de.

Egyrészt az ember tudja, hogy a műfajban szinte biztos a hepiend, hiszen másképp nem is tűznék műsorra. Ebbe a kiszámíthatóságban a Mobbed azt hozza, hogy a néző mégis idegeskedik, ami kicsit stresszessé teszi a feelgood-ot – hogy ez jó vagy rossz, mindenki eldönti maga.

Másrészt viszont az is mindig motoszkál bennem, hogy ezek a műsorok akkor a legjobbak, leghatásosabbak, ha minden flottul megy bennük, ha a gikszerek is előre megírtak, ha színészek vannak bennük – a végeredmény ugyanaz vagy jobb, a nézőnek pedig nem tűnik fel semmi. És hiába tudom, hogy jórészük teljesen valódi, nem manipulált, ez a tudat, hogy laborkörülmények között, beépített emberekkel is elő lehetne állítani az epizódokat, kissé megnehezíti azt, hogy rájuk klikkeljek. (Persze miután elkezdem nézni az éppen aktulis feelgood reality-t, már nem gondolok ilyesmire és csak örülök, miközben emelkedem.)

Harmadrészt pedig a fent említett sablont vetném fel, azaz ezen műsorok minden epizódja általában ugyanúgy épül fel, ami heti rendszerességgel még elmegy, de darálni újra és újra kvázi ugyanazt a részt, csak más szereplőkkel, kissé monoton.

11 hozzászólás Ne habozz!

Dregnarr1 - 2011. 04. 17. 22:10

Hoppá, köszönöm, hogy felhívtad a sorozatra a figyelmem!

vicvega - 2011. 04. 17. 23:19

Én is. Hogy elkerüljem. Ha van műfaj, amit zsigerből utálok, akkor az ez.

szalesz123 - 2011. 04. 17. 23:25

én sem kedvelem a reality-t, de ezt bevizsgálom :D

Pocok - 2011. 04. 18. 01:22

Realityt szeretem.
Flashmobot nézni szeretem.
Viszont egy érzelgős, flashmobos reality??? Köszi, de kösz nem.
Pedig amúgy imádom az ilyeneket nézni pl az addict blogon. De amiket írtál… ez nem én vagyok.

Paya - 2011. 04. 18. 01:48

Centire ez a véleményem, mint Winnie-nek. Úgy ültem le elé, hogy ezmiez? Aztán így az utolsó 20 percig nem is értettem, hogy lesz ebből valamirevaló műsor. Az utolsó 20 percet viszont háromszor néztem végig egyszerre. Durván feelgood. Azóta leszedtem HD-ban és néha megnézem a végét újra, ha rossz a kedvem. Jöhet a következő.

Dregnarr1 - 2011. 04. 18. 03:04

Megnéztem.
Úgy öltem hozzá, hogy alapjáraton aranyosnak és poénosnak találom a flashmobokat, biztos ez is kis aranyos táncikálás lesz egy jópofa leánykéréssel, de ez mindent felülmúlt.

Az első felében szó szerint izgultam, képesek lesznek-e ilyen rövid idő alatt megszervezni (egyáltalán miért ilyen rövid időkorlátot kapott a dolog… persze az anyagiakon kívül), a második felében meg végig a hideg rázott az ámulattól.

Ha így, gép elől ilyen hatást gyakorolt az emberre, el nem tudom képzelni, milyen lehetett ott élőben, hát még a főszereplők számára!
Csaj helyében már első percekben elájultam volna a csodálattól. Bár az éles helyzet kezdetén a srác is be volt tojva rendesen, igen derekasan helytállt ő is.

Szóval az egész eszméletlenül jó volt.

Magáról a sorozatról pár szót:
A rész előtt féltem, hogy nagyon sok mindent ellőnek az éles akció előtt az előadásról az első húsz percben, de nagyon jól összedobták, mutattak is sok dolgot, meg nem is.
Szerintem a további részekben is lesz helye az előkészületi fázisnak, a koreográfusok stresszelése és a mindig változó téma és helyszín miatt nem hiszem, hogy unalomba fulladna a dolog.

A reklámblokk előtti ‘coming up’ vágásokat nem hiába rühellem, szerencsére itt is hamar kapcsoltam és ment a némítás arra a fél percre.

Megrendezett vagy sem: szerintem ilyen magas szinten nem nagyon számít ez, hisz már csak az, hogy összecsődítettek ennyi népet és megszerveztek egy ekkora eseményt elég ahhoz, hogy ne érdekelje a nézőt a “valódiság”.

Mondhatom, hogy már most a sorozat rajongója lettem, el sem tudom képzelni mik lesznek még itt az újonnan berendelt pár részben… mert hogy nem adják ennél alább, az biztos.

Réta - 2011. 04. 18. 06:14

Köszönöm a részletes ismertetőt, ez éppen elég ahhoz, hogy elkerüljem. Nagyon utálom, amikor az emberek kiteregetik a magánéletüket, akármilyen poénos is a műsor.

random olvasó - 2011. 04. 18. 09:54

Ha valaki nem csípi a Flashmobokat akkor tudom ajánlani ezt a videót:

http://www.youtube.com/watch?v=btL-EeX96Kk

FUCK YEAH! :)

Shaba22 - 2011. 04. 18. 11:15

Megnéztem és nekem nagyon bejött. ;) Nézős lesz. Lehet tudni, hogy hány résszel terveznek első körben? Egyébként ezzel az első résszel a legsablonosabb témát sikerült ellőni. Szerintem a többi ezek után mind izgalmasabb lesz. Ráhangolódásnak viszont tökéletes volt, engem beszippantott.

winnie - 2011. 04. 18. 11:33

írtam fent: a fox 8 részt rendelt, de hogy nyáron vagy ősszel vagy mikor lesz, azt még nem tudni.

mevrim - 2011. 04. 19. 12:36

Akármennyire is nyálas is, nekem bejött. Okosan egyből a flashmobbal kezdtem és csak utána néztem meg az előkészületeket. Így nézve viszonylag sokmindent ellőttek (SPOILER pl az esküvőt SPOILER) az alatt, úgyhogy szerintem a többit is így nézem majd.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz