login |

Detroit 1-8-7: vége az 1. évadnak. És a sorozatnak is?

2011. 04. 18. 14:25 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

I love this city.

Lehet, hogy szolid volt a Detroit 1-8-7, de már a kezdésnél elszúrták. Amikor úgy döntöttek, hogy mégsem dokumentarista stílusban valósítják meg. Nem azt mondom, hogy akkor jobb lett volna, sőt, akkor nyilván az egész sorozat másképpen alakul, hiszen így nem voltak kamerák jelenlétéhez kötve, de az is biztos, hogy akkor a D187 kiemelkedhetett volna a tipikus zsarusorozatok közül, akkor meghatározhatta volna önmagát egy gimmick-kel. Nem tette. Tipikus maradt.

Detroit 187 - 1x18-a

A Detroit 1-8-7-t már a pilot után leírtam, de kábé egyetlen sorozatként az első részt követően emelkedni tudott minőségben, de utána akkora volt a hullámzás, hogy magam sem tudtam, hogy mitévő legyek. Az sosem jó, ha nincs állandó nívó, ha jobb és kevésbé jó részek váltják egymást. Ekkor látszott, hogy az alkalmazott formulát (1 rész – 2 eset – 6 nyomozó) tartani akarják.

Tartották egy ideig, de aztán egy új szereplő behozásával belekezdtek egy átívelő szálba az évad egyik rejtélyes kérdését bogozgatva (az ügyek száma is olykor 1 per epizód lett), sőt, elkezdték komolyabb veszélybe sodorni a karaktereket (nyilván a kasza árnyékában, eső után köpönyeg címszó alatt), de ami engem leginkább zavart, hogy azt hitték, hogy vannak olyan jók a karaktereik, hogy érdemes mélyebben megismerni őket.

Detroit 187 - 1x18-b

Sajnos részemről még Micheal Imperioli rejtélyeskedő Fitch-e sem volt túl izgalmas, a többiekről nem is beszélve. A zsaruk tök jók voltak odahányt skicckarakterekként, akiket a színészekre bíztak, hogy azok saját eszközeikkel töltsék meg őket élettel, de amikor elkezdték “mélyíteni” a figurákat, sajnos rögtön elkezdtem ásítozni, egyik sem tűnt jó alapanyagnak (nyugdíjra vágyó zsaru, becsajozni akaró zsaru, ehh). Meg kellett volna maradniuk a vázlatoknál.

A finálé is elég sokáig csak csordogált, inkább karakter momentumokkal volt tele, s valahogy a Nagy Fenyegetés nem tűnt olyan fenyegetőnek sem érdekesnek. Azonban a rész közepétől, az egyik megszokott Fitch-féle kihallgatástól beindult a rész, hogy utána egy kérdéses, nem tipikus katarzisba torkolljon, ami valóban nem volt rossz. Ha ilyet tudnak írni a készítők, akkor máskor miért nem ezt a színvonalat hozták? Ehh, a Detroit 1-8-7 számomra kihagyott lehetőség volt, a finálé felemássága jó leképezése volt a sorozat felemásságának. Erre pedig felemás érdemjegy jár: 5/10. De legalább nincs nagy cliffhanger, van megnyugtató lezárás.

2 hozzászólás Ne habozz!

muhaddib - 2011. 04. 18. 20:28

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de lassan minden második cikk így kezdődik: “X-Y sorozat”: vége az első évadnak. És a sorozatnak is?

Ennyire életképtelenek az újoncok? Vagy a jól bevált koncepciók kezdenek kimenni a divatból?

Szerintem a legnagyobb változás mégis, hogy a kábeles adók rengeteg pénzt beleölve előkészítették a terepet a hatalomátvételhez. Az ő sorozataik életben vannak, és menetelnek, hatalmas ovációt kiváltva. Vajon ez lesz a jövő? 1 sorozatért is képesek lesznek az emberek előfizetni pár csatornára? Remélem igen, mert így folyamatosan magas színvonalú sorozatokat kapunk majd ezentúl.

winnie - 2011. 04. 18. 20:46

ennek csak az az oka, hogy a csonka évados sorozatok most érnek véget (és az is, hogy még nem biztos a kasza, sak sejthető). amikről írtam mostanság, azért nem is kapnak májusi részt, mert gyenge a nézettségük. lesz bőven túlélő 1. évados sorozat, de ha a kábelhez hasonlítjuk az országos felhozatalt, nem szabad feledni, hogy az országos sorozatokat még így is többen nézik, másrészt pedig országoson van, hogy 10-14 újoncot dobnak oda a nézők elé, amikből marad a harmad, míg kábelen sokszor csak évi 1-2 premier van, azok is nagyon óvatosan kivlasztva.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz