login |

Happy Endings: Most akkor jó vagy sem?

2011. 04. 22. 14:44 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Mit ne mondja, a Happy Endings eléggé megosztja az embereket. És ez meglep. Nem, nem azért, mert el nem tudom képzelni azt, hogy ami szerint gyenge, az mindenki szerint az, nem. Lásd, a 2010/11-es Running Wilde-nál biztos voltam benne, hogy sokaknak bejön az a típusú humor, engem botrányosan hidegen hagyott – le is húztam (jé, nem is annyira), human pedig az egekbe magasztalta, s ebből egyébként az év poénja is megszületett.

Happy Endings-cast-kis

Még a Mr. Sunshine esetében is egyértelmű volt, hogy a közhelyes “vagy bejön, vagy nem” kategóriába tartozik. De megvallom, a Happy Endings-nél valamiért ilyesmi eszembe sem jutott. Simán elkönyveltem a pilotot borzasztónak, s ezen a második rész sem javított, mindössze a kliséként direkt kiemelt klisé (a tipikus meleg vendégszereplő) volt vicces, ami mindent elmond. Pedig majdnen minden midseason szitkomot megtartottam.

Happy Endings-02

human középutas maradt a pilotkritikájában, valamit látott a sorozatban, guilty pleasure-ként bélyegezte meg. Ez még elfért, de utána olvastam sixx véleményét: ő “egy tényleg vicces újonc”-nak titulálta a Happy Endings-et és párhuzamnak a Better Off Ted-et hozta fel. Én meg a kritikáját elolvasva rájöttem, hogy mennyire képben vagyok, ugyanis olyannyira egy hullámhosszon mozogtam a pilottal, hogy le sem esett, hogy Jane és Brad, azaz a Scrubs-os csaj és a Wayans-gyerek karakterei házasok.

Tudom, no komment. A sorozat egyébként tipikus Jóbarátok-klón, a középpontban egy oltárnál szakító párocska áll, mellettük pedig, a fiú és a lány oldalán is ott van két-két barát, akiket csak a fő pár fog össze. Érdekes a koncepció, ami viszont megdöbbentett azon kívül, hogy igazán a humort nem lehetett kimutatni az első 20 percben (a stílusát pedig beazonosítani pláne esélytelen volt), az az, hogy már az első percben megutáltatják a nézővel az egyik karaktert.

Happy Endings-03

Persze ezt általánosságban mondom és nem szívbajosak az írók, hogy bevállalták a feladatot, de hiszem, hogy sokan ezután mondták, hogy inkább nem kérnek a sorozatból. (Sajnos a nézettségen látszik, hogy az 1. évadon túl nincs jövője a Happy Endings-nek.) A másik nagy problémája pedig az volt a pilotnak, hogy Nem. Voltak. Benne. Karakterek.

A legtöbb sorozatkezdést követően azért egy kicsit be lehet azonosítani a szereplőket, itt viszont a főhős minden idők legpapírvékonyabb figurája, csak Jane-ről lehet tudni, hogy szeret irányítani. Ennyi. A többiek senkik, kivéve a meleg srácot, aki egy abszolút klisémentes meleg karakter. Igaz, róla sem tudunk meg többet, de ez az ötlet nagyon pozitív volt. (Kábé egészen az 1×02-ig, amikor az írók hátba veregették sajátmagukat, mert a rész arról szólt, hogy az egyik szereplő kiakad, hogy a srác nem klisés meleg, és ő klisés meleg barátot akar magának. Ööö, a szájbarágás nem kúl. Annál már csak az nem kúlabb, ha valaki használja kúlnak írja a cool-t. De már az sem, ha valaki magyar szavak között cool-ozik.)

Happy Endings-01

2,5/10-nél nem lehet jobbat adni sem az első, sem a második részre. Szóval, a döntés rajtatok áll. Ha másért nem, ezért is érdemes bepróbálni. Hogy kiderüljön, kinek van igaza. (Senkinek. És mindenkinek. Tudom, de akkor is.)

6 hozzászólás Ne habozz!

Tomasina - 2011. 04. 22. 15:16

Tényleg vicces, hogy ennyire különböző véleménnyel vannak erről a sorozatról. Én is olvastam már hideget-meleget más oldalakon, de nekem kifejezetten tetszik. Látom persze, hogy klisés a felépítése, és sokszor látni előre a poénokat, de mégis jól szórakozom rajta. Szóval guilty pleasure a javából :).

Timcsi - 2011. 04. 22. 16:30

Épp ma néztem meg az első részt! Nekem tetszett, mindjárt nyomom a másodikat. A nevekkel még bajban vagyok, de a csaj, akinek a szülinapját ünnepelték, na ő lesz a kedvencem, már most látom :D A meleg srác is rendben van. És cuki is:) A két szőke csajt kábé a rész végére tudtam elkülöníteni, akkor is úgy, hogy az egyiknek világos szőke haja van, a másiknak meg sötétebb.

kdavid91 - 2011. 04. 22. 16:32

Én a 3-4. résznek adtam még egy esélyt és kellemesen csalódtam, mert bejött. Többször is hangosan nevettem rajta.

paranoid android - 2011. 04. 22. 18:34

Én pont a karakterekben látok pozitív eltérést a megszokottól. A sitcom a vázlatos, egy-két karakterisztikumra rágyúró személyiségeket preferálja. Az hogy a Happy Endingsben nem ez van (vagy inkább nem olyan erőteljesen), az nem jelenti azt, hogy nincsenek karakterek. Csak nem olyan könnyen kiismerhetőek, mint máshol, nem böksz rá két perc után, hogy “ez a nemtörődöm, az meg a szarkasztikus”, és aztán végig megfelelnek a skatulyájuknak. A meleg srác szerintem zseniális, az egyik legfrissebb karakter, amit sitcomban láttam, de az SNL-es csaj is remek.

oxigen - 2011. 04. 22. 18:57

nyelvtannáciskodás for the win:
“(el)marasztal” lehúz, kritizál, negatívumokat sorol
“(egekbe) magasztal” tetszést fejez ki

winnie - 2011. 04. 22. 19:01

ez nem nácizás, hanem félreértelmezés lenne részemről:) elírtam, mint a pontszámból is látszik:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz