login |

Fast and Loose: Így improvizálnak odaát

2011. 04. 24. 21:13 - Írta: winnie

20 hozzászólás | kategória: ajánló, Anglia lecsap, kritika,

Nem a Beugró ellen akarok beszélni és nem is az Amerika-központú junkie kívánkozik ki belőlem, de nálam azért nem lett rendszeresen nézős a Rudolf Péterék műsora (amikor elkapom véletlenül, persze nézem, s voltam már tévéfelvételen is, zseniális volt, de.), mert annyira erősebb volt a Whose Line Is It Anyway (és tsai), akár Amerikában, akár Angliában. (A műfaj pedig van olyan szórakoztató, hogy mindenki az “elsőt” tartsa etalonnak.)

Fast and Loose-cast

A Fast and Loose január 14-én indult a BBC2-n, nyolc részes volt az első évadja és gondoltam, megmutatok a YouTube segítségével pár poénos jelenetet, némelyeknél a röhögés garantált. A sorozaról elég bőven annyi, hogy improvizálós, hasonló a műfaja, mint a Beugrónak. A műsorvezető Hugh Dennis, az előadók közül páran: David Armand, Wayne Brady, Laura Solon, Humphrey Ker, Pippa Evans, Justin Edwards – csak az angoljunkie-k ismerik őket.

A BBC összeállított egy YouTube-playlistet, amin a 8 részből 16 jelenet van rajta – lehet, sőt muszáj mazsolázgatni a linken.

  1. A sorozatban a legnagyobb alapvetés ismerős lehet páraknak: az egyik szereplőnek dalszöveget kell elmutogatnia társainak, akiken fülhallgató van. Persze tök mindegy, hogy kitalálják vagy sem, a lényeg a tánc, a Funny Interpretative Dance. Volt az adásokban Don’t Stop Me Now, You Can’t Hurry Love, Careless Whisper, Eternal Flame, Human, Love is All Around, You’re So Vain és Hit Me Baby One More Time. Zseniális poénok vannak benne. A playlisten mindegyik szám fent van.
  2. Itt van még a Sideways Scene, ami nem mindig sül el jól, de nagyon aranyos. A szereplők fekve játszanak el adott jeleneteket (amiket bemondásra változtatnak folyamatosan), de úgy, mintha állnának, a kamera pedig felülről veszi őket, így kvázi egy síkban mozognak. A playlisten van négy ilyen jelenet.
  3. És akad még Upside Down Game (egy jelenet úgy eljászva, hogy a tévében fejjel lefelé mutatják az egyébként álló szereplőket, Musical (egy tévéműsort/filmet musicalben előadni), Forward Rewind Game (megy a random jelenet, melyet a játékmester bármikor visszatekerhet, amikor a szereplők visszafele játsszák el az addigiakat, majd ismét előrefele folytatódik a sztori) vagy a Double Speak (amikor ketten egy bő ruhában egy személyt alakítanak, egy személyként beszélnek, azaz ugyanazt kell mondaniuk)

Fast and Loose-dance

20 hozzászólás Ne habozz!

mirkOp - 2011. 04. 24. 21:17

Múltkor néztem meg a Twitter bejegyzésed alapján, és hát nem rossz :)

Dohi - 2011. 04. 24. 21:17

nocsak, nem vartam irast rola. nekem sajna nem jott be annyira, mint szerettem volna/vartam (sok volt a toltelek fordulo is), de laura solon (a kepen jobbrol a masodik) mindenkepp fenypont volt itt is.

(a whose line nalam egyelore kimaradt, a sok evad miatt nem akarodzik belekezdeni, igy thank god you’re here-en nevelkedtem :))

FeGa - 2011. 04. 24. 21:47

pedig szkeptikusan álltam a videokhoz, de könnyesre nevettem magam néhány jeleneten. Pl a lyrics elmutogatós zseniális, a kedvencem viszont az oda vissza tekerős Indiana Jones jelenet volt, azon tényleg kicsordult a könnyem

Hooligan - 2011. 04. 24. 22:03

Ez a Funny Interpretative Dance ez valami kegyetlen. Köszi a tippet. :)

bikkbakk - 2011. 04. 24. 22:08

Kint van hagyománya az improvizációnak, itthon nincs, ezért is szórakoztatóbbak ezek lényegesen.

http://www.youtube.com/watch?v=qGiWoizdEMg

sohse - 2011. 04. 24. 22:33

A Whose Line Is It Anyway nagy kedvencem, így kíváncsian vártam, hogy megüti-e a szintet ez a show. Mi az, hogy… Jókat röhögtem a videókon, köszönöm szépen a tippet :)
Egyébként énnekem az “első” a Beugró volt, mégsem az lett az etalon, hanem a Wliia. Ha jól emlékszem, azt is ennek az oldalnak köszönhetem :)

kiskiraly - 2011. 04. 24. 22:34

Funny Interpretative Dance csak nekem nem tűnik imprónak? Jó mondjuk ismerős számok, de akkor is. Ott helyben találja ki a mutogatást?

Amúgy ezt hiányolom a Beugróból is. Nem csak hogy kitalálunk szituációkat, hanem változatos (pld zenés) előadások is vannak. Nem kerülne sokkal többe…

Dohi - 2011. 04. 24. 22:36

kiskiraly: dehogy impro, de attol meg vicces.

Platschu - 2011. 04. 24. 23:04

Ez marha jó! Köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmemet! :D

Pádi - 2011. 04. 24. 23:31

Teljesen egyetértek az első pár mondattal, a Whose Line teljesen más, ez nem feltétlen jelenti azt hogy a Beugró rosszabb csak annak ellenére hogy ugyanaz a kettő, mégsem fedik le egymást.

Egyébként Drew Carrey’s Improv-A-Ganzáról lesz-e szó?

Pádi - 2011. 04. 24. 23:34

Viszont Wayne Bradyt nem csak az angojunkiek ismerik, HIMYM, illetve WLIIA rajongók?

winnie - 2011. 04. 24. 23:35

“Egyébként Drew Carrey’s Improv-A-Ganzáról lesz-e szó?”

egyelőre még nem sikerült megnéznem, de már be van tervezve. ha megérdemli, akkor írok – bár előtte jó lenne összehoznom egy posztot a whose line-ról.

vova666 - 2011. 04. 24. 23:42

“s voltam már tévéfelvételen is, zseniális volt, de”
nagyon irigyellek.
Én mániákus Beugró fan vagyok, mégsem sikerült még soha élőben megnézni őket, mindig elfogyott minden jegy (az utóbbi időben kb 3 másodperc alatt)
pártoljuk a hazaiakat szerintem, ennél a műsornál nincs színvonalasabb szerintem jelenleg

szerintem - 2011. 04. 25. 10:01

mondjuk szerintem is teljesen mas mufaj, mint a beugro, nem is ertem, miert kellett osszehasonlitani. kezdem peldaul azzal, hogy ez nem impro, egyedul a sideway scene tunik annak, de az nem is olyan vicces, mint a tobbi. lehet, hogy a beugro nem mindenkinek tetszik annyira, de szerintem kivalo otlet, nagyon jo probalkozas, es szinvonalas produkcio, semmi sem kozeliti meg a magyar teveben szerintem.

winnie - 2011. 04. 25. 10:07

teljesen ugyanaz a műfaj (nem 80 vagy 90%-ban, hanem 100%-ban), csak mások a feladatok benne (ősi a formátum a játékmesterrel, a fix és változó stábbal, a visszatérő és rotálódó feladatokkal) – és szinte minden improvizálás benne, a különbség annyi, hogy ez a műfaj már elég nagy múltra tekint vissza angliában és amerikában.

a beugró pedig, ha azt nézzük, akkor nem ötlet, hiszen szinte minden, ami van benne, korábbi impró-sorozatokban, kvázi feldolgozás, de szerencsére ez az a műfaj, ahol nem zavaró a feldolgozás, hiszen a végeredmény mindenképp eredeti lesz – mint írtam is, szerintem elismertsége jobbára abból fakad, hogy sokak így találkoztak először a műfajjal, s nem csak abból, hogy jó (maga a műfaj egyébként korábban is jelen volt különféle variációkban a színpadon, némelyik meglehetősen érdekes és színvonalas volt.)

az pedig, hogy nem közelíti meg a magyar tévében semmi, sokszor hallani, igaz is lehet, de én azért annyiban fenntartásokkal kezelném, hogy ez valójában színház, ergó, ilyen alapon egy színházi közvetítés sorozatra is lehetne ezt mondani:)

des - 2011. 04. 25. 10:18

Nekem ez a Interpretative Dance pont nem tetszik benne. Mindig végig tekertem. A Sideways Scene a kedvencem benne, ha mondhatjuk ezt, de itt is lehetne több kellék, felállás, szitu, mert az első 2-3 után már kevésbé hat viccesnek. Lehetne ezt jobban fűszerezni.

des - 2011. 04. 25. 10:25

Pádi:

thx a Drew Carey’s Improv-A-Ganza említését. erről nem is tudtam. Drew a wliia-ban elég terebélyes külsővel rendelkezett, és most ahogy néztem ennek a ganzának a promóját, alig ismertem fel… :D

wtf? benne van colin és ryan is?. szerintem ez instant get lesz.

profchaos - 2011. 04. 25. 11:03

Hatalmasak, tényleg néha megkönnyezem annyira röhögök, DE… el nem hiszem, hogy ezek improk. Annyira kidolgozott és látszik, hogy tudják mit csinálnak, SZERINTEM ezek betanult jelenetek… de ettől függetlenül óriási! :D

Pádi - 2011. 04. 25. 14:28

des, tudtommal a nagy kedvencek mind benne vannak még Wayne is, bár ő csak 2 részre ért rá.

Egyébként pont most láttam hogy Drewt a WWE Hall of Fame-be is beválogatták, ami vicces mert a WWE Sports Entertainment szervezet (ami a pankráció sznobul), és Drew kb aszem 10 éve szerepelt kb 10 percet. :D

endberg - 2011. 04. 26. 10:47

A Wliia és a Beugró egyértelműen egy tőről fakad, (még szinte teljesen ugyanolyan számok is vannak benne), ami nem baj, sokkal erőltetettebb lenne, ha csak azért találnának ki saját verziót, hogy különbözzön.
Ami alapvetően más bennük, az a tempó, a jelenetek nyitottsága, meg a popkult utalások (főleg filmesek). A Whose Line sokkal nagyobb fordulaton pörög, sokkal feszesebb az egész, emiatt nem tudnak kifulladni a jelenetek. A szituációk egyszerűbbek és rövidebbek, ezért nagyobb a színészek szabadsága. (ami eleinte kifejezetten zavart a beugróban, hogy túl voltak bonyolítva a szituációk). Vannak egészen rövid dolgok is, mint a Props, vagy a Scenes from a hat, ahol záporoznak az ötletek, poénok. Ami pedig különösen szórakoztatóvá teszi a Wliia-t, az a rengeteg filmes utalás.
Persze a beugró is zseniális, de azt nem tudnám úgy darálni, ahogy pl. a Whose Line-t tettem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz