login |

The Kennedys

2011. 05. 04. 14:39 - Írta: CyClotroniC

15 hozzászólás | kategória: kritika, minisorozat,

Mikor bejelentették, hogy érkezik a The Kennedys című 8 részes minisorozat 24-es írók és rendezők gondozásában, tévés szinten kifejezetten kiemelkedő szepeosztással, elképzelni nem tudtam, hogy ne működjön a végtermék. Ki ne lenne kíváncsi egy intrikákkal és politikai csatározásokkal tarkított hidegháborús politikai drámára, aminek a készítését már jóval a szereposztás előtt le akarták állítani?

kennedys1

Az érdeklődésemet csak tovább csigázta, hogy a History Channel dobta a végterméket, majd a Showtime és néhány egyéb kábelcsatorna se merte bevállalni a sorozatot. Mégis milyen lehet az a minisorozat, amihez a Showtime-nak sincsen gyomra?

A készítők csatornáról csatornára házaltak, míg végül az apró ReelzChannel fogadta be őket, és április elején 8 nap alatt leadta a nettó 5 és fél órás anyagot. Azt mindenki verje ki a fejéből, hogy a hardcore republikánus Surnow, vagy a túl sok fikció miatt nem kellett senkinek a The Kennedys, egyszerűen csak megnézték a fejesek, és egy dühítően agyzsibbasztó buta gagyit láttak. A minőség hiánya mondjuk a Reelzt nem nagyon zavarta, mert a csatorna méretéhez képest kifejezetten jó nézettséget termelt nekik már maga a sorozat körüli felhajtás és hiszti is.

Őszinte leszek, a 3. résztől fogva én bizony bőségesen tekergettem, bízva abban, hogy egy ponton majd feljavul, de nem így történt. Elképzelni nem tudom, hogy a Kennedy család történetét hogyan lehetett ennyire semmitmondóan unalmas módon feldolgozni. Túlzás nélkül mondom, hogy a gimis törikönyvet vagy akár a Wikipediát olvasva is érdekfeszítőbb Kennedy-képet kapunk, mint a sorozat alapján.

kennedys2

A  színészeket gyakorlatilag sarokba szorítja az amatőr forgatókönyv, és láthatóan szenvednek a baltával szabott szerepükben, ahol egyedül talán Barry Peppert lehet dicsérni Bobby megformálásáért. A legtöbben csak karikatúrák, és jó esetben 2-3 sablonból építkeznek karaktereik.

– Jack, Joe meghalt, szóval te leszel az Elnök!
– De apu, nem akarok…
– Csönd, Elnök leszel, mert Kennedy vagy!

Nagyjából így indul be JFK politikai karrierje, aki a fájós háta közepére se kívánja ezt az egész elnökösködést. Ellenben szeret félrelépni szőke lányokkal, amiből mi csak annyit látunk, hogy egy jót beszélgetnek. Tulajdonképpen egy közös jelenete nincs Marilyn Monroe-val, akinek a haláláról is csak egy rádióhírből értesülünk, és ugyanilyen elegánsan és prűden kapják el a kamerát minden egyes merényletnél.

Hangsúlyozom megint, hogy nem azzal van a gond, hogy történelmileg sekélyes adaptációt kaptunk, vagy, hogy túl sokat lobog az amerikai zászló a főcímben, egyszerűen politikai drámaként nem állja meg a helyét, és könnyed délutáni szappanoperának is csak erős közepes. Aki hatalmi harcokat akar látni hús-vér karakterekkel az nézzen inkább Game of Thrones-t vagy The Borgias-t, mert 3/10-nél nem érdemel többet az, akit két epizód után kinéznének a Berényi Mikiék is a Mátyás király térről.

15 hozzászólás Ne habozz!

lostgab - 2011. 05. 04. 14:45

Köszi szépen a kritikát CyClotroniC, pont tegnap gondolkodtam, hogy vajon lesz-e róla még valami írás. Mondjuk még nem fejeztem be, az első két rész nem volt rossz, kíváncsi vagyok a többire is (a kritikát addig is nem olvasom végig, majd utána :))

Maxxid - 2011. 05. 04. 14:54

“Ki ne lenne kíváncsi egy intrikákkal és politikai csatározásokkal tarkított hidegháborús politikai drámára…”

Nincs olyan ember a Földön :D

LSL - 2011. 05. 04. 14:59

Nem tudom, szerintem abszolút rendben volt, 1-2 részletet nyílván máshogy is be lehet mutatni pl (gyilkosság), de ez is egy feldolgozás.
Pacific-nél 1000x jobban lekötött

CyClotroniC - 2011. 05. 04. 15:15

LSL:

Biztos volt, akinek tetszett, és az is lehet, hogy a lepontozásomban benne van a csalódás, mert ezt vártam a legjobban talán, de ha valakinek kifejezetten pozitív véleménye lenne a showról szerintem nyugodtan küldhet winnie-nek írást, mert legalább lesz egy ellenvélemény is, az meg sosem árt :P

winnie - 2011. 05. 04. 15:19

kaptunk még egy másik kritikát is, de az is nagyon lehúzza. dettó 3/10.

Nina - 2011. 05. 04. 15:49

Teljesen igazad van – ekkora szarkupacot rég láttam, szerencsére… egy szövegkörnyezetben életveszélyes emlegetni a Game of Thrones-szal vagy a Borgias-szal:D
Az első két részt végigszenvelegtem, oszt’ kaszabarát lett belőle. Pedig Tom Wilkinson rocks, de hát szarból nem lehet várat… még neki sem.

vikkancs - 2011. 05. 04. 16:17

Nekem egyedül a Hallmark féle Kennedy film jött be. De az nagyon. Már vagy 5x láttam.

Gaines - 2011. 05. 04. 16:27

Szerintem meg a Kevin Costneres-Bruce Greenwoodos Tizenhárom nap sikerült nagyon jól. Megvolt benne a hidegháborús feszültség, meggyőzőek voltak az alakítások.

cyborgwings - 2011. 05. 04. 16:36

az első négy rész nem volt olyan rossz. mondjuk varrás közben néztem, szóval ez tényleg tipikusan az a délutáni szappanopera jelleg, de egynek jó volt. a körmöm nem rágtam le izgalmamban, úgyhogy a másik négy epizód megtekintését nem sietem el.
berry pepper tényleg remek, de talán még az ő karakterét sikerült a legjobban kidolgozni. a többieknek nem is nagyon volt mit eljátszani.

new-york-islanders - 2011. 05. 04. 17:14

Valamiért nekem nagyon dilettánsnak (rendezés, forgatókönyv, színészek) tűnt az első két rész ezért a maradékot már el sem kezdtem nézni.
Pedig a készítők neveivel elsőre semmi bajom nem volt, de a végeredmény szó szerint nézhetetlen lett.

Sassy - 2011. 05. 04. 17:43

Én is küldök kritikát, úgyszintén negatívat/csalódottat.

bikkbakk - 2011. 05. 04. 18:46

semmiképp nem 3/10, volt az 5/10 is, de az apa valóban karikatúra.

symor - 2011. 05. 04. 23:20

Hogy nézne ki egy normális Kennedy feldolgozás?

David Milch és Matthew Weiner írná;
Oliver Stone rendezné az első részt;
Matthew Weiner és Susanna White rendezné a továbbiakat;
maximum négy 90 perces epizódból állna;
Peter Krause játszaná JFK-t;
Zoe McLellan Jacqueline-t;
Benedict Cumberbatch alakítaná Bobby Kennedyt;
Dylan Baker Joe Kennedy-t, aki még hasonlít is rá.

Cameozni beugrana Anthony Hopkins Nixonnak (Hannibalként is visszatekerte már az időt) Michelle Williams Merilynként, Alec Baldwin McNamara-ként és Michael Gambon Lyndon Johnsonként.

Csekély 100 milliós ráfordítással, részenként 25-tel nemhogy nem akarnák a kábelcsatornák leadni a Kennedy-ket ilyen alkotógárdával, hanem licitálnának, hogy ki tehesse meg először :)

Legközelebb hallgassanak egy a junkie-ra B)

Fiskális - 2011. 06. 01. 16:20

Kár, hogy Kennedy-mama kitűnő alakítását nem vettétek észre (Joe Jr. halálhíre, vagy a titkárnő csókos távozása stb.).

ikka - 2011. 12. 03. 19:58

Nem hiszem, hogy annyira le kellene húzni a sorozatot. Én kifejezetten örülök neki, hogy nem látni Kennedy szétloccsanó fejét vagy mikor éppen du..a a nőket. Már minden film erről szól. Végre le lehet ülni egy nagyobb gyerekkel is megnézni a sorozatot és nem kell közben a szemét takargatni a kényesebb/durvább jelenetek miatt.
A szereplők a lehetőségekhez mérten és a korlátok ellenére nagyon jól hozzák a karaktereket. Néha el is felejtkeztem róla, hogy színészeket nézek. Azoknak feltennék egy kérdést, akik szerint a színészek alakítása satnya: Személyesen ismertétek a történelmi személyeket, hogy ilyen negatívan nyilatkoztok az alakításokról? El kellene már fogadni, hogy a filmek alapját a valós élet adja, de a színészek ruháitól kezdve a forgatókönyvön át minden csak kellék…nem valóság.
Nem akarok senkit meggyőzni az igazamról. Nekem kellemes kikapcsolódás ez a sorozat. A célját valószínűleg eléri: az emberek nem felejtkeznek el a Kennedy-ekről.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz