login |

Downton Abbey: az 1. évad – írta Nina

2011. 05. 08. 16:18 - Írta: vendegblogger

45 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Van élet a Büszkeség  és balítélet után is! Bizonyára nem vagyok egyedül a klasszikus brit sorozatok iránti rajongásommal. Sokan még a kilencvenes évek közepén bemutatott, az azóta Oscar-díjat nyert Colin Firth főszereplésével készült Büszkeség és balítélet című Jane Austen-sorozatot vesszük elő egy évben minimum egyszer, ha el akarunk merülni a vidéki Anglia rusztikusan romantikus világában.

Downton Abbey-cast

Persze készült több tucat remek minisorozat azóta, és előtte is, ám valamiért a Büszkeség  és balítélet olyan meghatározó, erőteljes hatással van sokakra, hogy nehéz elvenni tőle a “minden idők legjobb brit kosztümös sorozata”-címet. Nos, van egy jó hírem: a Downton Abbey megpróbálkozik a lehetetlennel, és nagyszerű úton halad, hogy emlékezetes maradjon, akár méltán híres elődje(i).

Igaz, a Downton Abbey esetében nem is minisorozatról van szó, hiszen évadokban mérhető a jelenléte. A 7 részes első évadot tavaly ősszel mutatta be az angol ITV – hatalmas sikerrel, s valamikor idén érkezik is a második szezon (8 résszel és egy karácsonyi különkiadással). Nyilván nyolc évad nincs a történetben, de mindenképpen kellemes döntés volt, hogy nem merítették ki négy-hat részben az egészet, főleg mert egyre jobban magába szippantott, a hangulatával, a hibátlan szereplőivel egyetemben.

Downton Abbey-02

Spoilerekről furcsa lenne beszélni, a történet meglehetősen hétköznapi: egy bizonyos Crawley család életét követhetjük nyomon, akik jelentős kastéllyal és az ahhoz tartozó személyzettel vannak megáldva. Ahogy az lenni szokott, a család legfontosabb kérdései közt szerepel az öröklés, s a legidősebb lány férjhez adása, lehetőleg a legkisebb veszteséggel.

A történet a 20. század elején kezdődik, a Titanic elsüllyedésének évében, 1912-ben; az I. Világháború előtti boldog békeidők minden csodálatos, reményekkel teli motívuma felfedezhető a történetvezetésben. Nagyon izgalmas időszakban indul a sorozat, amikor a Régi és az Új találkozik, s amikor a háború a küszöbön áll, de igazán senki nem hiszi, hogy sor kerülhet rá. A tovább mögött folytatom – értékeléssel, spoilerek nélkül.

A Downton Abbey egyik pozitívuma, hogy nem kizárólag az urak, hanem a személyzet szerepe is központi, szinte teljes egyensúlyban van a két oldal egymással. Bőven beleláthatunk a cselédek, a szakácsnő, a komornyik, a házvezetőnő életébe. Aki ismeri az ilyen típusú sorozatokat, és szereti a lassú történetvezetést, a választékos kifejezéseket, nem fog csalódni. A lassú alatt viszont még véletlenül sem az unalmasat értem: számomra a hat rész minden perce feszült figyelmet követelt és nem esett nehezemre elmerülni a mesében.

Downton Abbey-05

A korhűséghez illő toposzok természetesen nem hiányozhatnak: elsősorban a kosztümökön mérhető le, mennyire igazodik ahhoz az időszakhoz a sorozat, amelyről voltaképpen szól. A ruhákon megjelenik az a kettősség, amelyre még bővebben kitérek. Elhangzik már a fűző elhagyását szorgalmazó óhaj is, és a ruhák rövidülnek. A hozzám hasonló, divatra is fogékony delikvensek gyönyörködhetnek egy sort a hölgyek és urak eleganciájában – ez az első piros pont.

A XX. század elején, közvetlenül az I.Világháború előtt a feminizmus már felütötte a fejét és jócskán megfertőzte az arra érzékeny hölgyeket, ebből is kapunk ízelítőt a hat rész során. A felszín alatt jóval több dolog és érzelem munkálkodik, mint az első pillantásra sejtenénk, persze az öreg róka sorozatrajongókkal nem is lehet elhitetni, hogy minden szép, jó és a réten rózsaszín bárányok legelnek. Ebben a sorozatban, ahogy már említettem, a cselédség is megkapja a maga tizenöt perc hírnevét, ami pikánssá, cselekményessé változtatja az egész sorozatot, és új megvilágításba helyez bizonyos eseményeket. Mintha kétféle szemszögből látnánk a legtöbb jelenetet, és ez nem válik a sorozat hátrányára, sőt!

Downton Abbey-07

A szereplőgárda briliáns, elég csak megemlítenem Maggie Smith-t, Huge Bonneville-t vagy Elizabeth McGovernt. Hozzá kell tennem, mennyire örültem Maggie Smith feltűnésének, hiszen az utóbbi időben súlyos betegséggel küzdött, amit a jelek szerint szerencsésen legyűrt. A Downton Abbey-ben így már rutinosan, de lenyűgözően alakíthatja az Öreg Lady-t, akinek természetesen kevés dolog tetszik, és a legnagyobb ellensége az elektromosság bevezetésének.

Downton Abbey-03

Mégsem lehet őt egyértelműen negatív karakterként kezelni, sokkal összetettebb személyiség, akárcsak a többiek. Nincsenek elnagyolt jellemek, mindenki éppen annyit ad, amennyit a helyzet megkíván. Semmi nem fekete vagy fehér, sokrétű, izgalmas szereplők nyílnak ki a szemünk előtt, persze mindegyik tartogat még titkokat jócskán ahhoz, hogy vonzó legyen a második évad.

Érdemes elidőzni a jelmezek mellett a berendezésen is. Ki ne álmodott volna arról, hogy egy kastélyban él? A sorozat hangulatához nagyban hozzájárul ez a hatalmas épületkomplexum, mely egyaránt viseli az ősök emlékét és a jövő, a haladás hatását. A családi birtok grandiózus, a parkbéli romantikus sétákkal és a rejtett szobákkal teljes a kép. A zegzugos folyosók megannyi titkot rejtenek.

Downton Abbey-06

Maga a család is titokzatos, zaklatott, ráadásképp a família feje egy gazdag amerikai feleséggel rendelkezik, és három lánnyal, de fiúörökössel nem. Máris megvan az egyszerű, de annál bonyolultabb következményekkel járó alapprobléma. Világosan látszik, milyen kettősséggel kell megküzdeniük: még élnek a régi eszmék, melyektől már majdnem mindenki görcsösen szabadulna, de mégsem tudnak. Az öröklés állandó feszültséget gerjeszt, Damoklész kardjaként lebeg felettük és megmérgezi az életüket; a Titanic tragédiája megrendíti az erősnek tűnő család alapjait. A romantikát is belengi valami furcsa, sötét várakozás, csöpögős jelenetektől még véletlenül sem kell tartani. Nálam ez pozitívum, de nem lehetetlen, hogy a jövőben azért lesz boldog beteljesülés is… ámen.

Az első évad a világháború kitörésével ér véget, és nem túlzó kijelenteni, hogy a boldog békeidőknek örökre vége a Crawley családban. A második évadban megtudjuk, hogyan folytatódik a történet. Részemről, epedve várom.

45 hozzászólás Ne habozz!

Ineteq - 2011. 05. 08. 17:06

Szintúgy alig várom:) Nagyon jó hangulata van a sorozatnak, egyből magával ragad és beszippant. Csak ajánlani tudom én is.

sophie - 2011. 05. 08. 17:37

“Matthew this, Mathew that, Matthew, Matthew, Matthew”…:):)
Igényes sorozat, nem hittem volna, hogy ennyire fog tetszeni.

Junkieka - 2011. 05. 08. 18:11

Én eddig azt sem tudtam, hogy létezik ez a sori…. Megyek és megpróbálom levadászni valahonnan… Maggie Smith-t én is nagyon csípem.

Shinbi - 2011. 05. 08. 18:24

Mindenképpen érdemes megnézni, mert 1) jó a történet 2) csodálatosak a kosztümök és 3) jó egy kis brit angolt is hallani. :)

Mizchris - 2011. 05. 08. 18:53

Jaj, de jó, hogy végre valaki írt róla, méghozzá ilyen színvonalasan :) Köszönöm, a második évadot pedig én is nagyon-nagyon várom már!

kulup - 2011. 05. 08. 19:56

Csatlakozom, kiváló sorozat.

Nina - 2011. 05. 08. 20:09

az elején lévő diszkrét szóismétlés természetesen direkt került bele. :D

Örülök, hogy egyezik a véleményünk, aki pedig még nem látta, nyomás nézni!

ebence - 2011. 05. 08. 20:12

Szuper sorozat! Tavaly karácsonykor a párommal gondoltuk belenézünk, hát, hét óra múlva keltünk fel a tévé elől. :)

Venusz - 2011. 05. 08. 20:17

Hogy maradhatott ez ki nekem, amikor imádom a kosztümös angol sorozatokat? Persze a B&B a No1 örökre :)

turosz - 2011. 05. 08. 20:18

Már épp hiányoltam, hogy nem írtatok róla… Bár én is csak a héten fedeztem fel, le is daráltam gyorsan. Nem rossz az első rész sem, de igazából a második rántott be, remélem mielőbb élvezhetjük a folytatást.

lucianaslytherin - 2011. 05. 08. 20:22

Listás volt, listás volt, de most már nem várok tovább. A héten megnézem. :)

Nina - 2011. 05. 08. 20:55

*köszi a javítást*:)

Tempy - 2011. 05. 08. 21:30

Én imádtam az első évadot, annyira jó szereplőket válogattak össze. A zenéjére is érdemes odafigyelni. Nálam mindenképpen várós a második évad :)

Ági - 2011. 05. 08. 21:43

Nagyin jó kis írás, kedvet is kaptam a sorozathoz. :) Felírtam a nyári listára. :)

Binky - 2011. 05. 08. 21:50

Szerintem is nagyon jó ez a sorozat. Egyben ledaráltam a teljes évadot. És nagyon várom a 2.-at!
A zenéjére szerintem is érdemes odafigyelni, annyira gyönyörű…

Desperate HOUSEwife - 2011. 05. 08. 23:45

Eddig is volt kedvem bepróbálni, de a kritikád azt hiszem, kicsit előrehozta a dolgot. :) Nagyon jó írás, és semmi kétségem, hogy én is szeretni fogom a sorozatot, ez a hangulat, amit leírtál…hmm, jöhet!

Smash - 2011. 05. 09. 00:25

Hát Nina csak annyit tudok mondani, hogy KÖSZÖNÖM!
Elolvastam, letöltöttem, ledaráltam, alig várom a folytatást.
Szeretem, amikor megjelenik itt a junkien egy írás valami rejtett gyöngyszemről. Csak azt bánom, hogy eddig csak egy évad volt belőle (a brit sorozatoknál ez a mennyiség gyorsan ledarálható). Ha tudsz még valami nem túl ismert jó kis soriról, szívesen fogadnék ajánlást kommentben!

Infinity - 2011. 05. 09. 01:59

Pontosan úgy vagyok, mint te Smash. Délután láttam a posztot , kerestem is meg egyből.. most végeztem . Köszönjük Nyina!:)

Infinity - 2011. 05. 09. 01:59

-y

Nina - 2011. 05. 09. 07:05

Jaj, nagyon jó, hogy szereztem pár újabb rajongót-ez volt a nem titkolt célom az írással:)))

naughtyL - 2011. 05. 09. 09:00

annyira jó, hogy írtál róla. teljesen elfeledkeztem erről, pedig anno olvastam róla és egyből, hú ezt anyának le kell töltenem. Igen ő azok közé tartozik akik évente egyszer minimum megnézik a Büszkeség és Balítéletet:)
szóval az írással csak megerősítettél abban, hogy jó szórakozás lesz ez.:)

Köszi @Nina:)

edit - 2011. 05. 09. 10:51

Engem meggyőzött az írásod, már darálom is. Annyira örülök, hogy vannak még ilyen fanatikusok, mert szintén imádon az angol kosztümös filmeket.

tiktak - 2011. 05. 09. 12:36

Nekem is nagyon tetszett.
Esetleg van még tipp angol kosztümös sorozatra?

winnie - 2011. 05. 09. 12:53

sokféle kosztüm9s lehet:) nekem kosztümről a kösztümös zsánersorozatok jutnak eszembe, mint az ügyvédes garrow’s law, ez 17. századi – és normál sorozat. ami jól sikerült még az a cranford, ami a 19. században játszódik, de csak minisorozat – mini több is készül, volt nemrég twist olivér, büszkeség és balítélet feldolgozás is, emma is volt vagy lesz. a crimson petal and white-ról nemrég írtunk is: http://www.sorozatjunkie.hu/2011/04/26/jelzes-the-crimson-petal-and-the-white/

még eszembe jut a Lark Rise to Candleford, ami a xix. század végén játszódik és most lett vége a 4. évaddal.

hátha valamelyikről kapunk írást és akkor bővebben is lesz róluk szó

Nina - 2011. 05. 09. 13:08

Fú, van jó sok minisorozat. Amik eszembe jutnak (és nézhetőek).

Észak és Dél
Tartózkodó érzelem
Mansfield Park
Pusztaház örökösei (Scully-val :P)
Szép remények
A Hiúság vására
Édesek és mostohák
Értelem és érzelem (alap)

Gwen - 2011. 05. 09. 19:49

Még nem hallottam erről, de egyből megjött a kedvem! :-))

(Az Észak és Dél-ből kettő is van, a “klasszikus”, amerikai, Patrick Swayzee-féle, illetve egy újabb, egy angol mini, 4 részes, na, az is nagyon jó ám!) :-))

MZ - 2011. 05. 10. 10:24

Köszi Nina, elolvastam a kritikát, letöltöttem és megnéztem, most meg várom a 2. évadot!:o)

Lunarian - 2011. 05. 13. 18:04

Szintén csak köszönni tudom az ajánlást. Pont a poszt előtt kerültem ilyen kosztümös-romantikus hangulatba, a héten be is daráltam ezt a kevéske hét részt. :)

otto - 2011. 05. 18. 00:21

Köszi az ajánlást, letöltöttem és az utóbbi idők egyik legjobbja volt, örök hála érte, a cikk nélkül valszeg nem is tudnék róla.

Nina - 2011. 05. 18. 09:04

Köszönöm mindenkinek a reagálást, és örömmel olvasom, hogy mindenkinek tetszett:)))

Lora - 2011. 05. 18. 22:38

Köszi Nina, csak ismételni tudom az előttem szólókat, elolvastam-eltöltöttem-beleszerettem.

Hihetetlenül igényes benne minden, a karakterek jelleme, a történet, a díszlet-minden.

Ráadásul lassú a történetvezetés, és mégsem válik egyetlen percre se unalmassá.

Mikor lesz 2. évad?

Nina - 2011. 05. 19. 10:02

Ősztől jön elvileg a második évad, de ha tudok pontosabb infót/infókat, jelzem majd Winnie-nek és ő biztosan kiteszi a hírekbe.:)

winnie - 2011. 05. 19. 10:07

arra mérget vehettek, hogy ezentúl több figyelmet fog kapni a sorozat:) (sőt, nemsokára kiteszem az 1. vad előzeteseit, ha vanak, hogy visszalinkelhessek a posztra, jelezve, hogy milyen jó kommenteket kapott a sorozat.)

Nina - 2011. 05. 19. 14:46

Köszi W!

Menekülő - 2011. 06. 06. 02:30

Én Karácsonykor láttam az első évadot, egyszerűen nem tudtam betelni vele, annyira tökéletes. A Gosford Park egy kicsit csalódás volt, így féltem, hogy ez sem fog átütni, de szerencsére hamar pozitívan csalódtam, nagyon várom az új évadot. :-)

ungabunga - 2011. 06. 22. 00:40

Köszönöm a kritikát, dara megvolt, igazi gyöngyszem.
+1 várakozó a 2. évadra.

barátfüle - 2011. 06. 25. 10:31

Köszi a kritikát! Mintha magamat olvastam volna. ;)
Most daráltam le másodszor a sorozatot, ezúttal magyar felirattal. És így végre értettem mindent. :)
Alig várom már a 2. évadot!

Alice - 2011. 08. 16. 13:41

Végre meg tudtam nézni a hétvégén. Lélegzetelállító sorozat, méltó helye van a Cranford és a többiek mellett. Jóval komorabb hangulatú, mint amit sokan várnak, de éppen ez adja az egyik varázsát. Igényes, addiktív, és a színészek elsöprően jók!

Még jó, hogy kivételesen nem dolgoztam hétfőn, mert hajnali 5-ig fennmaradtam miatta. Létezik valaki, aki le tudott állni közben? :) Persze tudhattam volna, minek kezdtem bele későn.

2. évadot azonnal! Addig is jöhet néhány DA újranézés és a szereplők korábbi minisorozatainak újranézése. Hogy itt mennyi ismerős arc köszönt vissza! :)

Látom, a fentebbi kosztümös listá(k)ban filmek is vannak, de sebaj. A Cranfordot tudom még ajánlani nagyon (2 évad).

Még annyi, hogy az se riasszon senkit vissza, ha esetleg egy könyvnek több adaptációjával is találkozik, az utóbbi 15-20 évben ez egyáltalán nem ritka, sőt. Érdemes mindegyiket megnézni, mert nagyon sok pluszt vagy nagyon mást is adhatnak. Pl. lásd a legújabb Emmát vagy Értelem és Érzelem sorozatot, hogy Austennél maradjak.

jinjang - 2011. 09. 12. 14:37

Régóta listán volt, most jutottam oda, hogy ledaráljam.
10/10. Azt hiszem ez, meg Nina írása elmond mindent, amit kell.

Alice - 2011. 09. 16. 10:08

A Maggie Smith-t ábrázoló képhez tartozó jelenet (d.countess vs chair) kb. tízszer visszatekerős kategória :)

lumiere - 2011. 09. 23. 23:06

Ez egy zseniális sorozat, ennyit tudok hozzáfűzni :D

Miss Keamy - 2012. 01. 20. 04:42

Zseniális. Imádom az ilyesfajta tipust:))
Ha most nem nyert volna GG-t, tuti nem próbálom be.
Nina az írásod olyan lenyűgöző mint a sorozat:)
Junkie köszönöm ismét hogy vagy nekem:D

Arkadia - 2012. 09. 19. 20:36

Ez a sori nekem hogy maradhatott ki?! Imádom a kosztümöst! Mindent, ami kosztümös, sori, film… :) A legújabb felfedezettem a Hozományvadászok és a Forsyte Saga! :) Hazamegyek és megnézem! :)

Hobo - 2013. 03. 03. 16:33

Az ördög a részletekben rejlik! E mottó (is) vezérelt, mikor megnéztem (harmadjára) az évadot. Nem találtam benne kivetni valót. Nemcsak a beszéd stílusa, de a finom, apró részletek is magával ragadóak, pl. az ételek, az öltözködés, a használati eszközök, a teaivás módja, stb., stb…Ha valakit érdekel, akkor még a jogi háttér is alapos. Ami még inkább a többi sorozat fölé emeli, az az, hogy végig (a harmadik évad végéig!) tartja ezt a színvonalat!!!!!!!!!! Le a kalappal az író házaspár előtt!. Fantasztikus, hogy ennyire kidolgoztak mindent. Kompakt az egész! Még nem láttam ilyen kiegyensúlyozott, finom humorú sorozatot, ahol az írói-, a színészi- és a “háttér”gárda is ennyire a maximumot hozza ki magából.

gabi - 2015. 02. 26. 13:14

Bocsi, de az első évad nem 6 hanem 7 részt tartalmazott.
Ezt egy csöppet elszámoltad!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz