login |

Fringe: vége a 3. évadnak

2011. 05. 08. 22:14 - Írta: Desmond Wallace

77 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Sok kérdést hagyott maga után a Fringe 3. évadjának fináléja, így lesz min merengeni az elkövetkező négy hónapban. Ahogy látom a véleményeket, a többséget lenyűgözte az évadzáró epizód, engem azonban annyira nem. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tetszett volna, csak éppen nem volt rám olyan nagy hatással az a bizonyos cliffhanger.

Fringe 3×22 01

Mielőtt részletesebben rátérnék az évadzáró epizódra, pár mondat az évadról: a minőség eléggé hullámzó volt 2010/11-ben, de ez nem újdonság, mert eddig is ez az egyenetlenség jellemezte a sorozatot. Olykor nagyszerű epizódokat kapunk, de sikeresen tudtak unalmas és érdektelen részeket is írni.

Az S3 remekül indult, de 2011-re már visszavettek a minőségből a készítők. Pedig decemberben még azt reméltem, hogy a mostani lesz a sorozat legjobb szezonja, azonban sajnos nem tudták végig azt a színvonalat tartani, amit ősszel megszokhattunk. Azért nem kell szégyenkeznie se a sorozatnak, mert még mindig jó a Fringe, csak éppen akadnak olykor hullámvölgyek, amelyek rontják az összképet.

A 3. évad végére javult egy kicsit a történet, a finálé pedig jó volt – még akkor is, ha a legtöbb eleme csak szemfényvesztésként fogható fel. A lényeg, hogy egy olyan epizódot láthattunk, ami visszacsalogathatja a rajongókat – talán a hűtlenné vált nézőket is – az őszi folytatásra. Ennyit bevezetésképpen, most pedig spoileresen folytatom.Az események túlnyomó többsége a jövőben, 2026-ban játszódott. Ezért nem volt súlya például annak, hogy meghalt Olivia. Meghalt, siratták, eltemették. És? Úgyis tudtuk, hogy ez a jövő nem fog megtörténni, így Olivia se fog meghalni. Ezért is volt egy kicsit csalódás ez az idősík.

Fringe 3×22 02

Persze érdekes volt látni az egyes szereplők jövőbeli énjét, akik a világvége közepette remekül tartják magukat, hiszen alig öregedtek. A fodrászokat azért közben lecserélte a csapat. 15 év alatt mindenkinek változott valamelyest az élete, de ezeket a változásokat inkább csak vizuálisan próbálták érzékeltetni velünk – kevés sikerrel.

A többi esemény funkciója pusztán annyi volt, hogy Peter visszakerüljön a jelenbe, aztán megoldja a világvége problémát. Sikerrel vette az akadályt, aztán meg jött a cliffhanger, ami engem annyira nem nyűgözött le. Nem fogok tűkön ülni szeptemberig azon filózva, hogyan is oldják fel ezt a kamu befejezést. Azért kamu, mert 100%, hogy ez az új helyzet hamarosan meg fog változni, csak néhány epizód kérdése az egész.

Fringe 3×22 03

Persze az utolsó pár perc felvet jó néhány kérdést is, amiken lehet rágódni nyáron, az biztos, hogy innen érdekes irányba terelgethetik tovább a történetet. Hogy mit fognak ebből kihozni, arról fogalmam sincs, meglátjuk, a változás viszont elkerülhetetlen.

A finálé összességében érdekes és izgalmas volt, de egyáltalán nem hibátlan, valahogy nem éreztem azt, hogy most lenyűgöztek volna. Lehet, hogy túl sokat vártam, vagy talán nem vagyok elég nagy rajongó, de ennél nagyobb durranást is kaphatutnk volna. Mindettől függetlenül egy 7,5/10-es osztályzatot megérdemel zárás.

(Egy nagy hiányosság volt még az utolsó két résznek. A másik dimenzió nem csak két szereplőből, Walternatívból és BOliviából áll. A többieket miért hanyagolták ennyire? Mintha teljesen megfeledkeztek volna róluk.)

Fringe 3×22 04

A 3×22 tehát 7,5/10 volt, de ha az egész évadot pontozom, akkor 7/10-nél nem tudok többet adni a látottakra. Még kellene egy kis plusz, hogy igazán maradandó sorozat legyen a Fringe. Talán a 4. évadban majd ezt is megkapjuk az íróktól.

77 hozzászólás Ne habozz!

Melkor - 2011. 05. 08. 22:17

Nálam ez a finálé elhozta az évad elejétől húzódó kaszát.

Csabi - 2011. 05. 08. 22:18

Nekem az a furcsa! Hogy a 3.évad elején,meghalt Boyles. Itt meg hogy került bele újra mű szemmel?

acrobat - 2011. 05. 08. 22:25

Csabi, az a Broyles a másik világ-beli volt. A “miénk” él.

Lajosék a másodikról - 2011. 05. 08. 22:33

Ugyanazt érzem, mint a Lostnál, a készítők egy idő után elvesztik a fonalat és az érdeklődést úgy próbálják fenntartani (a Fringe esetében speciel sikertelenül), hogy minden szereplő megbolondul és baromságokat kezd csinálni. A végére meg rakunk egy cliffhangert, aminek értelme semmi, de jól mutat.

Értem én, hogy ne várjunk szocialista realizmust, de amikor a világ éppen megsemmisülni készül, akkor továbbra is kizárólag az a d6+1 ember foglalkozik a megmentésével, aki eddig. Olivia tök egyedül megy megkeresni Sam Weisst, mert ő éppen ráér, más viszont nem. Az egyetlen embert, akinek köze van a géphez otthagyják minden felügyelet nélkül a kórházban, mert csak. Attól, hogy ez papíron sci-fi (vagy mi) még nem kéne mindenkinek tökéletes idiótaként viselkedni.

Egyébként lezárásnak elfogadható lett volna a rész, így, hogy folytatják, további baromságok várhatók.

ax3 - 2011. 05. 08. 22:33

Amikor Walternate azt mondja a fiának hogy most ha télleg ott lennék nem tudnám megállni hogy megöljelek, az vmi botrány jó volt.

evone - 2011. 05. 08. 22:34

szerintem nem felejtették el a többi szereplőt se, azt a helyszint ott osszeolvasztotta peter, gondolom ha walternative kimegy abbol a teremből, akkor a saját világában lesz. mindenki maradt a sajat világában, csak lett egy közös szoba. szerintem. nem tudom érthető-e amit írok. :)

asterix - 2011. 05. 08. 22:38

Azt a WTF-et nem tudták nálam felülmúlni, mint mikor Olivia kirepült a szélvédőn, de azért nem semmi finálé volt.

avada - 2011. 05. 08. 22:44

Az öregedést én is figyeltem. Gondoltam is, hogy de jó Oliviának, mert egyáltalán nem öregszik. Kiváncsi leszek, hogy fog kinézni Anna Torv 15 év múlva.
Amúgy meg nem telik sminkesre, vagy maszkosra? Egy pár ráncot felnyomathattak volna…

Timcsi - 2011. 05. 08. 22:48

Csabi: Az a Broyles, aki meghalt akkor, a másik univerzumból való Broyles, ez a félszemű meg a mienk :)

gajdipajti - 2011. 05. 08. 22:48

Nekem mondjuk kétszer kellett megnéznem, hogy teljesen megértsem, mert az elején túl sok volt a WTF, meg hogy akkor most hol is vagyunk.
Jó rész volt, de nem a legkiemelkedőbb az évadban ( az a White Tulip volt). Várom a folytatást.

Pinkslippers - 2011. 05. 08. 22:50

én is úgy értelmeztem ahogy evone, hogy lett egy híd, ami átjárhatnak és együtt tevékenykedhetnek. Nekem kifejezetten tetszett a finálé, és a Walternate-s hologramm nálam nagyon ütött. Viszont ahogy olvastam Peter szereplése majd szünetel egy ideig, de nagyon remélem, hogy hamar visszatér :)
Amúgy kíváncsi vagyok mit hoznak ki a karakterek együttmunkálkodásából, meg ugye ott van Olivia gyereke is, aki tuti bonyodalmakat okoz meg. Kíváncsian várom a szeptembert… :)

adaam - 2011. 05. 08. 22:51

hát igen a fodrászok, astridnál szerintem jó volt de peter és olivia valami borzalmas volt olivia meg kifejezetten randa :D és én sem azt kaptam az évadzárótól amire vártam :(

Csabi - 2011. 05. 08. 22:55

Peter bele ment abba a szerkezetbe,akkor most nem a másik univerzumba ment át?Egy tény nagyon érdekes rész volt,valahol nem értettem :)

bestyen - 2011. 05. 08. 23:02

Abszólút egyetértek. Nagyon lagymatag egy rész volt. Sokkal többet vártam. Szeretem az időutazás témát is, de it annyira nem jött be. Kevesebbet kellett volna a jövőben lenni. Tavaly a 2.évad finálé jobban ütött.

Dark Wolf - 2011. 05. 08. 23:02

“Nem fogok tűkön ülni szeptemberig azon filózva, hogyan is oldják fel ezt a kamu befejezést.”

? Senki nem amiatt ül tűkön, hogy most akkor Peter lesz-e még, világos, h lesz, hanem amiatt, hogy mi az isten van, és erre milyen válaszokat fognak adni. Így kábé arra a szintre degradálod a cliffet, mint amikor lelövik a főszereplőt, és “na vajon” túléli-e. Ez azért kicsit érdekesebb.

marcus - 2011. 05. 08. 23:03

Röviden és tömören én is ugyan azt gondolom, mint a post írója. Úgy érzem voltak ütősebb olyan részek amik nem a főszállal foglalkoztak. Illetve nagyobb jelentőséget adtam a mellékszálaknak. Vagyis, hogy a végkifejlett, a fonal vége más lesz e tekintetben. A sok különös eset valahol találkozik. Persze a gyerek áthozása miatt volt mindez. De azért egy repülős cold open, vagy süni ütött és ezek csak hangulatot adtak. E mellet én sem vagyok lelobozódva, sem, de teljesen megelégedve sem. Nálam mindig is erős közép szinten volt a sorozat, és még mindig így van stabilan. Ez viszont már nagy szó a mai sorozatoknál.:)

Timcsi - 2011. 05. 08. 23:03

Csabi: Peter a jövőbe ment a géppel, a mi jövőnkbe, merthogy a másik világ elpusztult. Aztán a végén összeolvasztotta a két univerzumot egy részen, így tudnak egymással kommunikálni és megoldani a problémákat.

marcus - 2011. 05. 08. 23:05

Még 22 rész hátra van tehát ítélkezni is felesleges a sorozat felett. Addig pedig csak kérdőjelek vannak. Várjuk az új részeket! :))

Timea817 - 2011. 05. 08. 23:07

Annyira felidegesített ez a rész, pedig még AltLivia szülését is birkatürelemmel és negatív érzelmek nélkül néztem végig. De ez még nekem is sok, nagyot csalódtam a sorozatban. Nem igazán szerettem Peter-t, nem érdekelt volna ha meghal, de hogy nem is létezett?! Túl sok szereplőre volt hatással, és biztos vagyok benne hogy nem fogják a személyiségüket emiatt megváltoztatni, főleg hogy biztos hogy Peter visszatér valamilyen formában. Egyszerűen alattomos húzás volt.
Rossz nézni, hogy ez a sorozat is a Lost sorsára jutott. Túlmitizálták és már annyira belegabalyodtak saját magukba, hogy nem fognak tudni normális magyarázatot adni. Ha egyáltalán veszik rá a fáradságot hogy megpróbálják.
Erősen gondolkozom a kaszán, bár nagy a kísértés Anna Torv miatt, attól tartok egyedül már nem lesz képes még egy teljes évadot a hátán cipelni.

Bacce - 2011. 05. 08. 23:18

Az oké hogy felvetnek egy csomó új kérdést, de akkor legalább régieket válaszolnának meg, vagy legalább adhatnának valami utalást hogy pl mi közük a kopaszoknak a dolgokhoz. Egyre csak gyűlnek a kérdések és sokszor az az érzésem hogy bizonyos dolgokra soha nem fogunk választ kapni, nem akarok csi-t:), de azért van egy pár dolog amit ideje lenne lezárni.

beno - 2011. 05. 08. 23:21

Én úgy értelmeztem hogy Peter nem ment a jövőbe, hanem elpusztította a piros univerzumot. Csak a néző ment a jövőbe. Aztán visszament oda ahol tartottunk és most nem pusztította el a túloldalt hanem csinált egy átjárót a két univerzum között és eltűnt. Nem tudom érthető vagyok-e.

hererák - 2011. 05. 08. 23:22

nekem nagyon tetszett a rész (9/10) és az ezt megelőző pár rész is nagyon jó volt, az évad meg nálam megérdemel egy nyolcast :)

a cliff érdekes volt, párszor át kellett gondolnom mire megértettem mik történtek :D

PrinceKardinal - 2011. 05. 08. 23:22

Nalam a FRINGE S3 viszi a palmat!

Nagyon jo lett es dicserem az irookat.

Anna Torv bebizonyitotta hogy nagyon jo szineszne es kepes uj arcokat is mutatni.. eleg csak megemleteni a az igazi Olivia es a masik Alivia kozti kulombsegeket. Nalam meggyozo volt!

Kiemelnem Walter szerepet is! Nagyszeru szineszi alakitasnak tartom es kalapomat emelem folg abban a tudatban, hogy lattom par filmet ezzel a szineszel es ott is teljesen mas arcat muttata.. nalam 10pont.

Story… hat S2 eleje es kozepe nem volt tul jo de a vegere mar bele jottek es az egesz S3 izgalmasra sikerult bar.. talan 1resz volt anyira izgalmas mint a tobbi.

Ami a vegen tortent nagyon is izgalmas. Peter szerepet megszuntetik mert a szinesz Joshua Bishop (remelem jol irom) az UFO cimu filmet megy forgatni szoval ot kiveszik. Kulfodli siteokon mar nagyban mennek a konspiraciok.. de nem fogom lelonni a poent akit erdekel az olvasson utana :)

Tehat nalam a S3 8.5/10

De hogy oszinte legyek, szerintem a S4 mar nem lesz enyire izgalmas. Peter nelkul eltunik a szerelmi szal is ami ugy mint a CHUCK-nal fatalis lehet es hat a storyt is valami nagyon nagy dologal kellene updatelni ami nem bizots hogy sikerul de remenykedem :)

Kellemesen csalodtam es remenykedem… remelem a Fringe S4 nem olyan lesz mint a Chuck-nal.. mert az valami botranyosan gagyi es nem szeretnek elbucsuzni Sarah utan Oliviaval is… HAJRA FRINGE.

kla - 2011. 05. 08. 23:33

Egy kicsit azért nézzetek már utána, mielőtt hülyeségeket írtok, Joshua _Jakcson_ nem megy sehova.

És igen, Peter a jövőbe került, nem a másik univerzumba, bizony. Jacknek meg flashforwardja volt, csak szólok.

ldavid - 2011. 05. 08. 23:41

nem tudom, miért, de engem az évad vége felé egyre kevésbé érdekelt a fő szál
amikor még ügyeken is dolgoztak, és csak kisebb dolgok derültek ki, valahogy jobban lekötött az egész

the_robbie - 2011. 05. 08. 23:42

csak csatlakozom az elso posthoz, “Nálam ez a finálé elhozta az évad elejétől húzódó kaszát”. Bar toronymagasan ez volt az eddigi legjobb evad, meg mindig keves szerintem.

asterix - 2011. 05. 08. 23:46

Írták, hogy Joshua már aláírta a negyedik évadra a szerződést, úgyhogy ha megy is forgatni talán csak pár epizód erejéig.

adhie - 2011. 05. 08. 23:53

Szerintem azért kb ilyenre lehetett számítani mint amilyen lett az évadzáró. Már az első évad óta fokozatosan jött fel a mostani főszál (az első évadban kb csak a végén volt), és egyre intenzívebb lett. Igazából az első évadhoz képest sztem kevesebb volt a filler, viszont ennek az köszönhető, hogy a nemfiller részek is kicsit mintha unalmasabbak lettek volna, mondjuk szerintem voltak akkora WTF-ek ebben az évadban is, mint az elsőkben. De én ettől függetlenül jól éreztem magam közben, mert tudtam h most sem lesz akkora cliff, (mert eddig sem volt évadzáróknál) mondjuk szerintem jól oldották meg ezzel az observeres-félmondatos-nemlétezős megoldással, mert már egyből utána gondoltam 3-féle módot, hogy hogy lehetne visszaírni Peter-t a sztoriba. Kicsit mondjuk jobb lett volna, ha 22 helyett mondjuk 44 részes lett volna ez az évad:D oO

Norbi_023 - 2011. 05. 09. 00:02

Szerintem az ül most tűkön szeptemberig,akinek szívéhez nőtt ez a sorozat.Én nagyon szeretem,az egyik kedvencem és a színészeket,karaktereket is nagyon bírom.A 2.évadnál volt nálam kaszaközeli,de nem bántam meg,mert a 2.évad fináléjátol szerettem meg igazán a sorozatot.
Az viszont tény,hogy erre a 15 év pluszra gyúrhattak volna kicsit jobban.Ami tetszik nekem,hogy még csak tippem sincs,hogy hogyan folytatják majd pár hónap múlva.Egy valamit nagyon nem értek:
SPOILER!
Az nem fér a fejembe,ha Peterre nem emlékeznek,mert ő nincs akkor Walter és Walternate között hogy van ellentét,ami abból indult ki,hogy Walter elrabolta Walternate fiát Petert???De hogyan amikor nem létezett?Ha nincs Peter akkor a két fél között nincs kapcsolat sem nemhogy ellentét!Valakinek van tippe,hogy ez hogy lehet??
Az évad 9/10 és ez volt az eddigi legjobb évad.Csak így tovább Fringe!:))

Fecka - 2011. 05. 09. 00:12

Spoiler!
nekem az a tippem, hogy azt a “hibát” akarták kijavítni, mikor kiskorában beszakadt a tó és megmentette Petert az observer, így most olyan mintha akkor meghalt volna, de akkor megcsinálta a kaput ami ugyanide vezetett, hogy a másik világ romokban
ui: viszont ha akkor Peter meghalt akkor nincs “kisPeter” Boliviának

donka - 2011. 05. 09. 00:28

egy valami nem tiszta nálam. véletlen múltkor nem úgy volt h állivia átakart szökni liberty islanden a mi világunkba és ezér walternativ pipa lett…na most meg ugy látom pacsi volt köztük….

hologrammos rész nálam is nagyszerű volt:D

viszont ha futurewalter a féreglyukon képes időutazásra akkor mér nem megy vissza leállitani magát peter elrablásáig? persze oké hogy ami történt megtörtént de ennyi erővel az alt világ pusztulása is megtörtént…

polovcev - 2011. 05. 09. 01:05

Walter és Walternate közötti ellentét akkor is létezik ha nincs Peter, mivel Bell és Walter már hamarabb elkezdték kutatni az alternatív univerzumot. Én legalábbis ezt vettem ki az írók egyik nyilatkozatából.
Legfeljebb félreértettem:)

betonfelhő - 2011. 05. 09. 01:19

elég meh volt. és a sminkesek sem erőlködtek.
DE
1) nem lett (botrányosan) szar.
2) lesz 4-ik évad.

és ennek én már örülök, mert akár el is kaszálhatták volna a foxék.

henci - 2011. 05. 09. 01:24

Igazából engem nem is az döbbentett le, hogy jó volt-e, vagy rossz. Sokkal inkább az foglalkoztat, hogyha Peter soha nem létezett, akkor Walter miért ment át a másik univerzumba?

kiskiraly - 2011. 05. 09. 01:57

Én az Alias-sal nagyott koppantam (kaszáltam is rendesen), mert talán minden idők egyik legjobb szezonfináléját (2. évad), ahogy megmagyarázták a 3. évad közepén…
Remélem a Fringe nem fog ilyen sorsra jutni.

Lajoska67 - 2011. 05. 09. 02:20

A legjobb szó rá, hogy “gagyi” lett. A következő évadban már űrhajók is lesznek meg robotokkal harcolnak és persze lézersugárral lövöldöznek. Lement a színvonal, az az igazság. És mivel Peter nélkül nincs Fringe, semmi izgi nincs azamúgy logikátlan eltűnésében.

De nagyon hálás vagyok a sorozatnak, mert én is kerítettem egy ezüst féldollárost, és tényleg nagyon szép pénzérme!:-DDD

harmundo - 2011. 05. 09. 07:37

“viszont ha futurewalter a féreglyukon képes időutazásra akkor mér nem megy vissza leállitani magát peter elrablásáig? persze oké hogy ami történt megtörtént de ennyi erővel az alt világ pusztulása is megtörtént…”

Ha Walter menne vissza, akkor két Walter lenne egy idősíkon ugyanabból a világból. Mivel Peter a gépet használta, ezért “saját magába tért vissza”, a jövőből hozott tudatával megváltoztatta a döntéseit, tehát a történelem csak simán máshogy nem alakult, nem pedig külső hatásra terelődött másik mederbe.

“Lement a színvonal, az az igazság.” — pont fordítva érzem, nekem már herótom volt attól, ami az első évadban is ment, hogy teljesen érdektelen, különálló eseteket oldanak meg, mint valami sci-fi csi-ben, a harmadik évad tömény főszál volt, és imádtam ^^.

Llew - 2011. 05. 09. 09:13

Jackson nem megy sehova. A pénteki hírek között winnie linkelt két interjút is a készítőkkel, abba elmondják, hogy továbbra is szerződése van.

Fecka:
Tényleg, ez jó észrevétel, nekem teljesen kiment a fejemből. Ezzel a megszolgálta a célját szöveg is értelmet nyerhet. Nem a születésekor kapta a világok összehozás feladatot, hanem mikor a kopasz kimentette. A Walterek közötti ellentét pedig megmaradt a gyerekrablás miatt. Az egyetlen bökkenő, hogy a Megfigyelő Waltert is megmentette.

Dark Wolf - 2011. 05. 09. 09:57

Fecka és Llew:
a bökkenő azzal, amit fejtegettek, hogy az observer azt mondta, “he NEVER existed”.

Michael - 2011. 05. 09. 11:05

Utólag belegondolva Peter haja mintha az anyjáéra hasonlítana. Mikor az alternatív univerzumban (vagy nevezzük multiverzumnak?) találkozott vele, akkor az anyjának is hasonló volt. Vagy tévedek?

samyramis - 2011. 05. 09. 12:27

Őszintén szólva az első évadban még megörültem volna egy ilyen Olivia fejlövésnek, most viszont tudtam közben is, hogy úgysincs tétje… Bár Anna Torv ebben az évadban volt a legszimpatikusabb, már kedveltem is, főleg, mikor a másik világban ragadt. De utána mikor minden visszatért a régi kerékvágásba, akkor kezdett visszasüllyedni a klisékbe, amit eddig is felhasznált színészi játék címén, szóval nekem a végére megint unszimpi lett. Remélem a negyedik évadban jobb lesz. Ja, és igen, hogy a másik Oliviát is ő játssza, az ad némi reményt, de a végefelé, mikor elkezdett aggódni a Peterért, és börtönbe is került, akkor nem tudom, hogy az íróktól szándékos volt-e a párhuzam, de annyira hasonlított a “mi” Oliviánkra, hogy az már fájt… :(

viirag - 2011. 05. 09. 13:31

Tetszett az évadzáró, magasra dobták maguknak a labdát. :) Nagyon kíváncsi leszek, hogy a 4-ik évadban ki tudják e bogozni a dolgokat vagy még jobban bekutyulják és csak növelik a megválaszolatlan kérdések számát.
Nekem az is hiányzik, hogy Peter múltját nem magyarázták meg. Azt úgy elfelejtették. Még a legelején volt körülötte rengeteg titok és sejtetés valami sötét, gebaszra utalva, amikor bekerült Olívia és Walter mellé a képbe. Bújkált is, stb. Ezért nekem ez a vakfolt is zavaró. Igazán szánhattak volna rá valamikor az évadok során egy epizódot, ami ezt megmagyarázza, illetve kiderül, hogy mit csinált Peter. Mert, hogy miből élt, mivel foglalkozott az nekem a 3 évad alatt nem derült ki.

Desmond Wallace - 2011. 05. 09. 14:15

“Így kábé arra a szintre degradálod a cliffet, mint amikor lelövik a főszereplőt, és “na vajon” túléli-e. Ez azért kicsit érdekesebb.”

Lehet, hogy túlságosan leminősítettem ezt a cliffet, de nekem csak egy picit volt ez érdekesebb annál, mint amit te is említesz.

Nem hiszem, hogy a folytatásban valami oylan magyarázattal tudnának majd szolgálni, ami teljesen megindokolja ezt a cliffet. Persze örülnék, ha nem lenne igazam.

Neton - 2011. 05. 09. 14:52

SPOILER!!!! Nekem simán bejött a cliffhanger, hiába tudom, hogy érvényes szerződése van mindenkinek a jövő évre. :D Nyilván 1-2 rész alatt megoldják, itt nem is ez az érdekes része. Hanem az, hogy összeolvadt a 2 világ, vagyis kénytelen lesznek együtt dolgozni. Valamint a 2 Olivia kapcsolata miben fog változni, Péter-Olivia-Bolivia háromszég, 2 Walter ugye. Charlie-ról nem is beszélve, aki nálunk ugye meghalt, máisk világban él. Szóval rohadt érdekes dolgokat lehet innen kihozni. Pl simán poén lenne, ha a 2 Fringe csapat itt-ott együtt dologzna egy ügyön. Amúgy Astrid jövő haja mennyivel jobb volt? Eddig is szép nő volt, de így nálam simán eyecandy volt. Anna Torv ugye meg nem annyira az. :) De ha nem lesz jövőre túl sok töltelékrész, akkor nem gyenge évadot fogunk kapni remélhetőleg.

mse - 2011. 05. 09. 14:56

Nekem abszolúte bejött. Lehet, hogy elfogult rajongó vagyok, de hát ez van. :P

Személy szerint számomra ez a cliff Lost-értékű volt. Igaz, hogy nem az volt, hogy bumm, most mi van, hanem egy afféle crescendóban fejlődött ki a végkimetel. Peter összeforrasztja a két világot, elmagyarázza a hamutárca fő részeit, eltűnik, majd az observerek bevágják a “merthogy nem is létezett” szöveget. Azért ez így egymás után ütött. De már mint mondottam volt – lehet, hogy csak én vagyok elfogult. :)

A jövőképben pedig kiváló karakterdrámákkal találkozhattunk. Izgalmas látni, hogy hova fejlődnek/fejlődhetnek a szereplők 15 év alatt (kivéve Ninát, aki ugyanúgy néz ki, mint 40 éve :D :D :D). Persze, valószínűleg nem térünk vissza ebbe az idősíkba, de ettől függetlenül Peternek megmaradnak az emlékei, úgyhogy nem is tűnik el teljesen ez az alternatív valóság.

Az, akit nem fog lekötni a folytatás gondolata nyáron, igazán kölcsönadhatná az elvonótablettáit… :)

Desmond Wallace - 2011. 05. 09. 15:04

“összeolvadt a 2 világ”

Nem olvadt össze a két világ.

Maya - 2011. 05. 09. 15:13

Az évad számomra 8/10-esre sikeredett, és ugyan már az első évadtól az egyik kedvencem, de külön örülök, hogy nem eset/rész üzemmódban haladunk, bár így utólag belegondolva valahogy mindegyik kapcsolódott a későbbi eseményekhez, vagy szorosabban, vagy kevésbe, “előre magyarázatnak” teljesen jók voltak, mintegy felvezetve a később nagyobb hangsúlyt kapó főszálat és annak eseményeit.

Nekem nem volt az az érzésem, hogy annyira hullámzó lett volna a teljesítmény az évad során, valóban voltak gyengébb részek, de tartom továbbra is, hogy egyre jobb a Fringe :) A váltakozó főcímekért külön pacsi a készítőknek… :P

Az évadzáró nekem bejött, érdekes volt látni, a “mi lenne ha” idősíkot, és szerintem ennek megvalósítása is jó volt. Azt ugye senki nem gondolta komolyan, hogy Olivia lelövését wtf-nek szánják az írók? Szerintem a lényege az az volt, amit Olivia halála ugye elindított… mindenki sírt meg minden, de a hangsúly Walter önmarcangolásán volt, hogy ugye ez mind miatta történt, nagy fájdalmat okozva legfőképp Peternek, és ki tudja, hogy jár egy zseni agya, mi az ami előhívja a briliáns gondolatokat, ill. megoldásokat :)

A vége ugye bármerre folytatódhat, csak arra nem hogy mindenki majd jól összedolgozik az alternatív párjával :P Úgyhogy lesz itt még a következő – valószínűleg az utolsó – évadra nem kevés wtf momentum. Én legfőképp a két Walter játékára vagyok kíváncsi, de nagyon. Az hogy mi lesz Peterrel, nem kérdéses, a “megváltók” nem tűnnek csak úgy el… (Bár nem tudom mikor forgatták ezt a részt, de gondolom még közel sem volt 100% hogy lesz 4. évad, így akár szánhatták sorozatzárónak is, de úgy írták meg, hogy folytatható legyen) Én is azt az elméletet osztom, hogy az Observer azt a hibát próbálta helyrehozni, hogy kimentette Petert a tóból. Én spec. számítok rá, hogy szembekerülnek valahogy az Observerekkel, hiszen eddig csak mellékpályát kaptak néha-néha a megfigyelők egy-két résztől eltekintve, de a végén az anoním-observer-gyűlés sokat sejtető :P

Az évad messze a legjobb része mondanivalóban és hangulatában egyaránt a Firefly volt számomra. Ezt tartom a sorozat eddig legjobb részének is.

Bocsi, ha hosszú lett :)

Kovasz - 2011. 05. 09. 15:20

OFF: Szinkronosan mikor várható a 3. évad?

LoGi - 2011. 05. 09. 15:32

engem megvett a “kamu befejezés” és a 15 évnyi változás :3
walter a gumicukorjával :D

Koltai - 2011. 05. 09. 16:12

A tavalyi évadzáró jobban tetszett, de ezzel sincs semmi baj, épp csak annyi, hogy messze van még a szeptember. :)

skhalin - 2011. 05. 09. 16:16

Remek sorozat remek évad az itt jelenlévő sok Rézandrisnak üzenném ne nézze és akkor jövőre nem kell olvasnom a megfásúlt kommenteket :D.

evone - 2011. 05. 09. 16:49

hirtelen azt nem értem, ha peter soha nem is létezett, meg ilyesmik, akkor mi a faszomért alakult ki ez a helyzet? :) mert ha nem létezett, akkor walter soha nem is ment volna át a másik világba, de mondjuk ezekszerint, akkor átment, csak más miatt..

Lajoska67 - 2011. 05. 09. 19:11

Tuti olyan lesz, hogy akkor most létrejött egy új dimenzió, ahol két világ tagjai összedolgoznak, és majd átmennek pl. egy harmadikba megnézni, hogy ott hogy oldották meg, és jéé, ott Walternek van egy fia. Vagy kiderül, hogy Peter a gépben van még igazából, csak elképzeli a végét, és majd máshogy oldja meg. Vagy visszahozzák valahogy a megfigyelők, mert szükség van rá. Olyan nagyon meglepő módon ebből nem lehet kijönni.

_Ra_ - 2011. 05. 09. 19:50

Ahogy Walter is mondta, paradoxon… Peter mindenképp visszatér.

H82 - 2011. 05. 09. 21:03

A gépet nem építette senki mégis létezhet, de ha Peter nem tud felmutatni tizenöt generációig visszamenő családfát akkor ugyan visszatér a világába, de semmivé foszlik és már a visszatérte UTÁN átalakul a világa olyanná amilyen lenne nélküle? Jaj… Jó rész volt, de ez hatalmas nagy fasság! Már vártam hogy Peter egyszercsak újra megjelenik egy gitárral a kezében és elkezdi üvölteni, hogy “doooc!”, vagy, hogy “this is heavy!” Kezdhetnék a negyedik évadot úgy is, hogy szerepel benne peter meg egy angyal is többek közt, “tessék fiam ezek a szerencsétlenek nélküled is öldökölnék egymást, na takarodj már vissza”.

beno - 2011. 05. 09. 21:18

szerintem valamit félreértettetek! Peter nem ment előre az időben, hanem elpusztította a másik univerzumot. aztán a néző ugrik pár évet és egy lehetséges jövőképet látunk.

H82 - 2011. 05. 09. 21:56

beno:Szerintem még ne próbálkozz egy ideig a tiszta angol sorozatnézéssel újra.
Évadzáró előtt egy résszel peter csodálkozik a jövőben hogy mégis hol van, walter az évadzáró végén magyaráz peternek, hogyha múlt peter tudatát jelen peter fejébe tuszkolhatnák (ez de hülyén hangzik így), ergo átélné ezeket az eseményeket mint szereplője akkor másképp választana, mindenki megmenekülne, hurrá. “I’ve seen doomsday” Másképp mivel is magyarázod peter eltűnését például? Imádom amikor valaki olyan akar megmagyarázni egy fordulatot akinek fogalma sincs róla, bocs :D

Stratocaster - 2011. 05. 10. 00:07

Imádom az időparadoxonokat, de itt valahogy nincs logika Peter eltűnésében. Ahhoz, hogy a “soha nem is létezett” állapot kialakuljon, minimum halva kellett volna születnie, viszont a mostani időutazás ezt nem érintette, 2026 és a jelen között volt utazás, ennek meg nem lehet hatása korábbi eseményekre.

H82 - 2011. 05. 10. 07:27

Stratocaster: Az az egy még rendben is volna a törések miatt az univerzumban, mert azok térben és időben voltak ergo összekötnek több időpontot is. Ebben a világban pl. a gépet sem fogják beküldeni egy járatba, mert minek és mibe tennék ezt, már múltbeli események amik a gép tervrajzához stb kapcsolódnak sem következnek be, lehet hogy pl pont ez inspirálta waltert az időgép esetében így meg évekkel később készült el, vagyis mindkét Pet meghalt. Na de annak akkor sincs semmi értelme hogy egy készítő nélküli gép boldogan ott álljon a sarokban míg a személy akivel hasonló dolgok estek meg semmivé váljon.. ráadásul mondat közepén, nem is azonnal a változás után… Ezt hogy?

meynabi - 2011. 05. 10. 09:21

Nekem addig tetszett a sorozat, amíg ilyen xaktásan oldották az ügyeket részenként. Reméltem, h nem cseszik el azzal h összehozzák a fijút meg a lyányt. De. Onnantól már csak néztem. Most meg jönnek itt nekem a szerelmes(?)pár konyhás-hálószobás beszélgetős jeleneteivel. Kár h ez engem nem érdekel.
Ott qrták el az egészet, mikor kizárólag a fő esemény-rejtély szállal kezdtek el foglalkozni. Ez olyan lostos nekem: adott a hűdenagy rejtély, ami az utsó évad utsó részének utsó 5 percében lesz megmagyarázva-vagy nem(lásd loszt)-addig meg megy a rétestészta effektus, unaloműző csavarokkal, amiket képtelenek lesznek megmagyarázni.

Meg itt van ez a walter is. Az ő karaktere vitte nálam a pálmát, olyanokat röhögtem rajta. Erre most itt van ez a búvalb*szott szerencsétlen, állandóan bocsánatot kérő zombi.

Tanulva a lostból, erre a sorozatra egy percet nem vesztegetek a továbbiakban.

svéd - 2011. 05. 10. 12:52

“soha nem is létezett….” meg az anyjuk valagát, ennél azért többet érdemel egy kitartó néző vagy rajongó, így elkenni a szánkat egy ilyen utolsó mondattal, komolytalan! egyre és egyre több kavar, levegőben lógó és elvarratlan szálak, logikai paradoxonok, blőd és indokolatlan lépések… pedig én csak szórakozni szeretnék egy ilyen sorozaton, nem a kibaszott létezés értelmét keresem! több posztoló is utal a J.J. Abrams féle Lostos vonalvezetésre és kuszaságra, hát megint sikerült, amit ott elkezdett és nem tudott befejezni -normálisan- azt megpróbálták itt is elsütni, hátha lesz belőle valami. kétlem, de remélem. grrrr….

gabro - 2011. 05. 10. 21:44

Jó. És mi van az idén bevezetett harmadik univerzummal? Ahol Walter a helyi nasa feje volt?

H82 - 2011. 05. 10. 22:42

gabro: Mi van?

Chaos88 - 2011. 05. 10. 23:26

gabro:
te amúgy aludni szoktál sorozatnézés közben, vagy csak háttérzajnak rakod be? :D
nincs harmadik világ (egyelőre), két világ van:
– az épelméjü Walter (Walternate világa)
– és a “mi” világunk

amit pedig a fináléban láttál, az a mi világunk volt 15 évvel később, miután Peter bekerült a gépbe és elpusztította a másik univerzumot.

marcus - 2011. 05. 11. 15:21

A 3. évad utolsó 3 részéből készült videó promója: http://www.youtube.com/watch?v=JVJpdAgUgMc

nadi - 2011. 05. 11. 19:41

Nem volt olyan nagy a cliff, de nem volt rossz a rész. Egy dolog, szerintem Olivia halálának nem is kellett, hogy súlya legyen, legalábbis a néző szempontjából. Peter szempontjából viszont annál inkább. Különben semmi sem venné rá, hogy visszamenjen a múltba, főleg úgy, hogy előzőleg már egyszer véletlenül elpusztított egy valóságot benne több milliárd emberrel.
Csak remélni tudom, hogy volt/lesz értelme ennek az eltűnésnek. Azt már lehet, hogy csak én magyarázom bele, de lehet, hogy ez volt az amire Waltert felkészítették. Hogy visszaküldje őt, vállalva azt, hogy így sosem létezett. Mert az, hogy beengedte a gépbe az nekem gyengének tűnt. Egyrészt mert baromira nem az ő döntésén múlott, másrészt nem jelentett biztos halált Peter számára és ezt valahol ő is tudta. Tehát erre nem kellett volna felkészíteni. Szóval így számomra kicsit elnyeri értelmét a cliff, vagy ha nem az akkor a tipródás amit a kopaszok csináltak, hogy felkészítsék.
De lehet, hogy ez csak az én fejemben van így. :)

marcus - 2011. 05. 12. 08:49

A 3. évad utolsó három részéből készült FRINGE videó!

http://www.youtube.com/watch?v=mfCWWBAsZhk

Ha gondoljátok kitehetitek!

nadi - 2011. 05. 15. 11:29

És igen. A készítőkkel készült interjúban megerősítették, hogy arra a bizonyos 2026-os búcsúra készítették fel Waltert a figyelők. :)

Cameracrew - 2011. 05. 15. 15:32

to Norbi 023:
Teljesen én sem értem a dolgot, de ha megfigyeltétek, miután Peter eltűnik, a 2 Walter már nem beszél egymáshoz, így ha marad az első pár epizódban ez a verzió, furcsán fognak egymásra nézni (ki-kicsoda valójában)!!! :-)
De én szerintem is visszatér Peter, s valószínűleg 2-3 epizód alatt megoldják a dolgot!

lirhen - 2011. 05. 16. 10:49

Cameracrew:
Nézd meg alaposabban, dehogynem beszélnek azok:P
http://www.youtube.com/watch?v=QXsUkLTy8P0

Cameracrew - 2011. 05. 16. 18:13

Igen, közben rájöttem, hülyeséget beszélek! :-)))

donka - 2011. 05. 26. 09:42

Ez a finálé szerintem közelében sincs a Lostnak. Emlékszek annak idején egész évben azon pörgött az agyam hogy úristen mi lesz a következő lépés. A Fringe közel sem tartja ezt a szinvonalat. Még az első évad fináléja jó volt meg a másodiké, de mondjuk ott is kiszámitható volt amikor már csak 2 perc volt hátra hogy hmm akkor ebben csere lesz ebből:D
Talán ez a baj a Fringe-nél hogy a Lost-tal probálom hasonlitani és ez miatt persze hogy csalodnom kell. Nah mind1 mostmár végignézem a 4. évadot is, de ha már Abrams akkor inkább várom a Super 8-at, Person of interest, Alcatraz-t meg a Mission Impossibble 4-et.

blurp - 2011. 05. 31. 10:17

Nekem az tetszene, ha Peter Observerré válna. Vagy mindig is az volt? :-)

Tücsök@ - 2011. 06. 23. 20:24

Imádom ezt a sorozatot.
Azért kezdtem így, mert nem voltam megelégedve ezzel a fináléval…de ettől még nagyon várós a 4. évad.
Volt csattanó, amin nyomtam egy WTFot, de még se erre számítottam, pedig az évad alapjában véve nagyon tetszett.
Nem jött be:
Ez a Peter sosem létezett dolog és nem volt szó az fináléban Bolivia gyerekéről..(akitől elméletileg a másik világban beindult a gép).

De a karaktereket imádom továbbra is.
Bejött ez a kettős világ dolog. És Anna Torv szerintem kitett magért ebben az évadban: Olivia, Bolivia… Belly :D

Waldi - 2011. 09. 17. 10:18

Ntfs:sd:suv eheti resze nagyon Fringe-s lett :D

beni - 2012. 05. 10. 19:37

Sziasztok! Én most fedeztem fel ezt a sorozatot, elkezdtem nézni, nagyon tetszik! Pár rész és töltöm le a 2. évadot, azonban annak csak a fele szinkronizált, és megszeretném tudni, hogy egyántalán levan-e szinkronizálva, + a 3. évad ?:D

Stockes - 2013. 08. 04. 12:50

A részt értettem, csak a legvégét nem. Mi az, hogy soha nem létezett Peter? Az világos, hogy Walter 2026-ban engedte el a fiát, ahogy a figyelő kérte tőle. Meg talán az is érthető, amit írtak, hogy a figyelő nem mentette meg újra, de ez még mindig nem egyenlő azzal, hogy soha nem létezett, mert létezett ő mindkét univerzumban. El tudná ezt valaki magyarázni?

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz