login |

Stargate Universe: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Platschu

2011. 05. 11. 22:42 - Írta: vendegblogger

118 hozzászólás | kategória: kritika,

A Stargate Universe a Csillagkapu scifi világon belül különleges helyet tölt be a rajongók szívében. Egyszerre lett gyűlölt és imádott sorozat, amelynek okairól szeretnék most pár szót szólni.

Stargate Universe-07

Az egész sorozatkészítési folyamat rosszul indult, ezt be kell látni. Még a tervezés fázisában kiszivárgott az SGU történetének a vázlata, miszerint hogy egy űrhajós sorozatot terveznének Brad Wrighték. Én magam is csak hümmögtem a dolgon, mert nem tudtam elképzelni, hogyan lehet a térkapu rendszerekről szóló mesébe úgy bevonni egy teljesen új történetszálat, amelynek szereplői fixen egy mozgó hajón fogják élni az életüket és onnan járnak el kalandozni.

Aztán eltelt pár hónap a várakozással, majd lesújtott a kaszás és a SyFy Channel kivégezte a Stargate: Atlantista sorozatértékelőmet itt olvashatjátok. A bűvös 100. részt még elérték az ötödik évaddal, s a szomorú hír utánai napon a csatorna már a Stargate Universe berendelésével örvendeztette meg a felhábrodott rajongókat. Ezen kommunikációs hibából fakadó bélyeget azonban az új SG-sorozat sosem tudta lemosni magáról, hogy az 5. évad miatt egyre drágább Atlantis leállítása árán jött létre az Universe.

Stargate Universe-05

Korábban működött az SG-1/Atlantis közös évad három esztendőn át, de ott még a készítők csak sajnáltatták magukat, hogy mennyire nehéz volt a kibővített stábbal évi 40 részt legyártani, miközben a díszleteken és az effektgyártó cégek kapacitásán is osztozni kellett. Itt ez a lehetőség eleve nem is volt adott, pedig lehet teljesen másképpen indult volna az egész. Olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy az Universe sorozatból eleve két évadot kért a SyFy Channel és ez biztosabb ígéretnek tűnhetett a készítőknek, mint egy Atlantis 6. évad  nézettségtől függő sikere.

A premier előtt persze a dörzsölt producerek rengeteg mindent megígértek, hogy komolyabb és érettebb sorozatot fognak készíteni, amiben nem lesznek angolul beszélő idegenek és magunk mögött hagyjuk a vancouveri erdőséget is, ahol gyakorlatilag már minden fát és tisztást húsz oldalról megmutattak. A népharagot persze igyekeztek olyan plusz fülesekkel csitítgatni, hogy lesznek crossoverek és a humor sem tűnik el.

Stargate Universe-10

Én előzetesen kissé szkeptikusan álltam a Stargate Universe-hez, mert féltem, hogy nagyon a Battlestar Galacticát fogják koppintani felsőbb utasításra. Közben az sem igazán jött be sokaknak, hogy a régi sorozatokra jellemző SG:U logót is lecserélték egy modernebbre, amit végül még a főcím elhagyasával is megfejeltek. Még a megszokott Joel Goldsmith által szerzett komolyzenei aláfestő muzsikára is kevésbé fognak támaszkodni, mert valóban más irányt akartak követni.

Ami bizakodásra adott okot, az a szereplőgárda, a színészek közül párat más filmekben és sorozatokban már láthattunk. Számomra legfontosabb Ming-Na (Camille Wray) volt, akit a Vészhelyzetben kedveltem meg igazán. Az igazi húzónév azonban Robert Carlyle (Dr. Rush) lett, akitől eddig kissé távol esett a scifi műfaja. (Érdekesség egyébként, hogy számos vendégszínész is azért lépett fel az SG-sorozatokban, mert a gyerekeik kérték meg rá őket. Az SG:U is szép listával büszkélkedhet, de valójában nem a színészeken vagy a játékukon múlt a sorozat sorsa. Hogy min, azt a tovább mögött spoilermentesen elmondom, klikk a folytatáshoz.

A premier után vegyes érzések kerítettek hatalmukba. Egyrészt imádtam, amikor új kapuhálózatot meséltek be, mintha egy könyv újabb fejezetébe nyertem volna bepillantást. A nosztalgiát idéző kawoosh után már a hajóra érkezés óhatatlanul az Atlantizt idézte fel bennem. Ott legalább önként mentek a későbbi Lidérc eledelek a városba, míg itt a történet a véletlent említi.

Stargate Universe-03

S ez már az első felütés egyik gyenge pontja volt, hogy Dr. Rush a saját egója miatt odacsalta őket a hajóra, mert hitt egy Ős legendának. Ez utóbbi egyébként szintén a készítők hóbortja, hogy bár szinte minden téren csődöt mondtak az Ősök, arra azért bőven volt energiájuk, hogy elhintsék az utódok között az ezekről szóló meséket. Ezt csak azért jegyeztem meg, mert magáról a hajóról pontosan tudjuk, hogy hol haladt keresztül, de az írók csak előre tekintettek és a majdnem roncs múltját valahogy sosem sikerült kibogozni. Hogyan sérült meg? Kik jártak ott? Kikkel találkozott? Miért hagyták el? Megannyi megválaszolatlan kérdés…

Ám, ha már a múltról beszélek, akkor említsük meg a Lucian Szövetséget is. Az SG-1 9. évadjában bukkant fel el az a maffia jellegű társaság, de igazából sosem derült ki, hogy ők hogy jöttek létre és mit is akarnak. Az írók egyik legnagyobb hibája volt, hogy a 8. évadot lezárva kilencediket (vagy a Stargate: Command 1. évadot, ha úgy tetszik) úgy indították el, hogy igazából nem mesélték el a Tejútrendszer hatalmi átalakulását és a főszereplők életének változását.

Ezért is vette mindenki zokon azt, amikor O’Neill tábornokot csak úgy eltávolították, hogy kikössön a HomeWorld Command nevű washingtoni posztján. De hogy miért került oda és mit is csinál, ez az utolsó két évadban sem lett világos.  Ez a helyzet a Lucian Szövetséggel is, amelyről nem tudjuk pontosan, hogy miért is akarta a hajót mindenáron megszerezni, mely célnak láthatóan rengeteg forrást alárendeltek. Az írók szándékosan nem akarták keverni a sorozatok világát, de mivel ők maguk mesélték be itt ezt az új ellenséget, ráadásul nekünk, rajongónak gyártják, így igazán visszanyúlhattak volna jobban is a már felépített mitológiába.

Stargate Universe-04

Magának a küldetésnek jövőjével is csak a 2. évadban kezdtek el komolyan foglalkozni, azzal, hogy mégis merre is tartanak, mert előtte csak sodródtak a Destiny-vel. Már az SGU legeleje óta nem értettem, hogy akarják az írók a cselekményt úgy mozgatni, hogy gyakorlatilag minden megismert fajt, helyszínt vagy szóba jöhető bolygót maguk mögött kell, hogy hagyjanak. Erre bemeséltek egy nemes főcélt, amelyről éppen pár hete is voltak tudományos cikkek, hogy valójában az egész univerzum kialakulásáért felelős, az Ősöknél is hatalmasabb lények vagy hatalom megismerése a cél. Ez nagyszabásúnak hangzik, de egyben megoldhatatlannak is, amelyet nem tudom, hogy gondolhatott komolyan Brad Wright.

A korábbi sorozatokban eleve általános bölcsesség volt, hogy “az univerzum végtelen”, tehát nem értem, hogyan akarták ezt a küldetést lezárni úgy, hogy a hajó már millió évek óta sodródik, míg most halandó léptékkel számolva is maximum egy emberöltő lenne a háttérsugárzásba ágyazott kirakós megfejtésének ideje. S ha még meg is történne, hogy bemennek a Nagy Bumm közepébe, mégis mit lehetne mondani egy  ilyen hatalommal bíró erőnek?

Na, ez az, amit jó darabig nem fogunk megtudni, mert az öt évadosra tervezett sorozatot leállították. Wright nagyon szeretett volna tető alá hozni egy SGU történet lezárására szolgáló DVD-filmet, de az MGM még erre is nemet mondott. Korábban elhúzták a mézes madzagot egy SG-1 és Atlantis DVD filmmel is, de amikor már átfestették az SGC díszleteket és lebontották az atlantisi kaputermet a Destiny hídja miatt, akkor azért lehetett sejteni, hogy ez nem fog megtörténni.

Stargate Universe-08

Az MGM stúdió a csőd szélén táncolt, de úgy tűnik a DVD-filmekkel nem szakítottak elég pénzt, hogy érdemes legyen beinvesztálni. Pedig a számok szerint mind az Ark of Truth és a Continuum is a gyártási költségének háromszorosát visszahozta. A bizalom megrendülése a nézettség drámai esésével is magyarázható, mivel a lélektani 1 milliós küszöb alá is lement a legújabb SGU sorozat. (Ha belegondoltok, nálunk többen nézik a Barátok köztet 10 millió emberből, mint az USA-ban az SGU-t a 300 millióból.)

A SyFy egyébként mindent meg is tett a kurdarc eléréséért, mert átpakolta péntekről keddre a sorozatot, hogy végül hétfőn véreztesse ki. A péntek volt a korábbi scifi napjuk, de mivel nyáron jól mentek a saját sorozataik kedd esténként, így az SG:U-val is kockáztattak a sokkal nagyobb őszi konkurenciaharcban.

S akkor hol is bukott meg az SGU? Egyértelműen az irányváltáson és a nézettségen, ami kissé hasonlít a tyúk és a tojás esetéhez. Egyszerűen a rajongók nem azt kapták, amit vártak. A legelső évadban túl sok volt a lassan építkező földi rész, amely hozott ugyan pár fordulatot, de egy SG-1 és Atlantis után mindez idegenül hatott.

Próbáltak ugyan komolyabb témákhoz is hozzányúlni (például homoszexualitás, szex, vallási tabuk), de ezt is más kábelsorozatokhoz képest roppant szerényen sikerült kivitelezni, mert továbbra is családi sorozatként akarták az SGU-t eladni. Miközben az írók azt hangoztatták, hogy fiatalosabb lesz a sorozat, ők maguk már inkább a felnőtt korábbi rajongókat akarták megszólítani ezekkel a témákkal, így még a célközönség kiválasztása is ellentmondásos lett.

Hiába voltak egész jó karaktermomentumok és kiemelkedő színészi alakítások, ha a részek többségének nem lett újranézhetőségi értéke. Régen én magam is újra és újra megnéztem egy részt vagy csak legalább beletekertem egy-egy kedvenc effektemet tartalmazó jelenetbe, de itt ez a fajta kötődés és igény már nem jött létre. Ezen még a korábbi SG szereplők sem tudtak segíteni. Lassan azonban megszerettem az új karaktereket, de mégis hiányzott az, hogy frakciókra szakadjanak és a BSG-szintjén oltsák egymást. Valahogy nem volt igazi súlya a karakterek közti interakciónak, ha leszámítjuk, hogy a beképzelt és tudálékos Rush közellenséggé vált.

Stargate Universe-02

Mindezek mellett a kívülálló azt gondolhatná, hogy nem volt elég látványosság a sorozatban. Ez is igaz is és nem is. Nem értettem, hogy minek kellett ilyen batár nagy hajót létrehozni, miközben csak két siklójuk volt. Egyszerűen dramaturgiai szempontból három hajóból álló flottával újfent nem lehet újfent az űrcsaták királyának, a BSG-nek a trónjára pályázni, mert esélytelen mozgalmas és dinamikus ütközeteket bemutatni.

A bolygók szerencsére üde színfoltok voltak, mert valóban a többséget blueboxban vették fel. Én sem vártam persze Avatár-jellegű ökoszisztémát, de kicsit csalódás volt, hogy többnyire kihalt sivatagokban mászkáltak, még ha ez mindenképp előrelépés volt az erdőhöz képest. Kár ezért, én speciel sokkal vadabb és extrémebb tájakat és formákat meséltem volna be a helyükben, amelyekből mostanában a Star Wars: The Clone Wars-ban jutott ki az ilyesmire vágyó nézőknek. Tény, hogy néhányszor el is utaztak a készítők, hogy New Mexicóban, külső helyszíneken forgassanak, amit a korábbi sorozatokban is szorgalmazni kellett volna, de a stáb utaztatási költsége miatt idővel erről le kellett mondani.

Szerencsére itt-ott azért villantottak a készítők pár idegen fajt is. S itt lyukadtunk ki talán az egész SG-világ legszebben elkészített lényeihez, a jobb név híján csak Kékeknek nevezett lényekhez. Ők elég sokat ármányodnak a két évad során a legénységgel és Chloeval, de mégsem derült ki, hogy miért is teszik pontosan, majd úgy ahogy jöttek, távoztak is. Az egyetlen szövetségünket is rövidre zárták, míg a drónok rejtélye sem lett megoldva.

Ugyanúgy azt is sérelmeztem, hogy a korábbi SG-sorozatok visszatérő témájaként itt is több alternatív valóság áldozta fel magát a szereplőkért a multiverzum miatt, akiknek így semmit nem kellett tenniük és csak ölükbe hullottak az információk. Közben pedig a készítők annyira elszeparálták őket a korábbi SG-sorozatoktól, hogy az ott megszerzett tudást és technológiát szinte alig használták. Így is több rajongó sérelmezte, hogy a kommunikációs köveket többet mutatták, mint magát az új csillagkaput. Ez utóbbit egyébként ritkán vonták be aktívan a történetbe, mert gyakorlatilag már a létező összes tárcsázással kapcsolatos problémát korábban körbejártuk.

Stargate Universe-01

A sorozat éppen úgy végződött, ahogy a franchise is. A keserédes búcsú után nyugovóra tért és tetszhalott állapotba került. Csak remélni tudom, hogy az MGM észhez tér és belátja, hogy van még potenciál ebben a franchise-ban, még ha a Universe nem is váltotta be a reményeket.

A leírtak alapján talán úgy tűnhet, hogy nem szerettem ezt a sorozatot, de ez nem így van. Akárhány részt megnéztem, a szórakoztatási faktor még  mindig jelen volt, mert az epizód közben nem érdekeltek a logikai hibák és a készítésről szóló háttér információk. Mégis volt és van is bennem egyfajta hiányérzet, hogy ez sokkal jobb is lehetett volna és többet ki lehetett volna hozni belőle, hiszen akkora múlt áll már a készítők mögött.

Tehát jók a színészek, szépek az effektek és bár volt értelem és érzelem is rendesen, de ez ebben a formában kevésnek bizonyult a felvevő piac számára. Amit el lehetett volna adni pár éve, az most ebben az ötvözetben nem működött, mert a rajongók többsége egy Csillagkapu-sorozatban új világokat és fajokat akar látni, nem pedig egy maroknyi ember melankólikus hazavágyódását.

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy a 2. évad 18 részét jobb lezárásnak éreztem volna, mert ha belegondoltok, akkor a virágzó Novus civilizáció megalapítása, az emberiség túlélésének lehetősége egy galaxisokkal távolabbi világban igazán nemes végzet lehetett volna a Végzet utasainak…

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a figyelmet, a biztatást és segítséget mindazoknak, akik a teljesen SG-franchise (1 mozifilm, 14 év, 17 évad, 354 rész és 2 DVD film) ideje alatt az Abydos Gate készítésében, a hazai rajongói klub és a fórumunk életében aktív szerepet játszottak. Azt hiszem, hogy több ember nevében is mondhatom, hogy ennyire szeretett és közkedvelt scifi világ már rég született, amelyen egy generáció nőtt fel. Megtisztelő, hogy a fordításokkal, cikkekkel és rejtvényekkel szolgálhattalak benneteket az évek alatt, de sajnos most az oly tág Csillagkapu-világ egy időre bezárul. De ahogy tartja a mondás, minden kijárat egyben bejárat is valahová és talán majd még utazunk együtt a képzeletünk kapuján át. Kree.

118 hozzászólás Ne habozz!

Melkor - 2011. 05. 11. 22:47

Nagyon jó írás, viszont azzal nem értek egyet, hogy a karakterek közti interakció súlytalan.

JimmyL - 2011. 05. 11. 22:53

En nagyon szerettem a korabbi sorozatokat, de ezt keptelen voltam nezni… 4-5 resz atunatkozasa utan kaszaltam. Pedig az SG1 ez egyik igen kedves sorozatom, de azt sem sikerult ugy revbe vinni a 8. evad utan, hogy ertelme legyen… csak ugy elmaradt… hat ez van….

Kacsasult - 2011. 05. 11. 23:00

Nagyon megszerettem a vegere a sorozatot.

Rush nagyon bírtam, foleg az okoskodasai miatt :)

http://www.youtube.com/watch?v=Fv4wIwqjots

Aldo - 2011. 05. 11. 23:02

1997 óta nem volt olyan év, hogy ne lett volna Csillagkapu epizód a TV-ben. Kár, hogy ez a sorozat most megszakad.
Dobtak volna össze egy Atlantisz 6. évadot. Remélem, azért meg a közeljövőben készül 1-2 DVD film.

Klunks - 2011. 05. 11. 23:03

Szép írás, tök jó, hogy lett egy ilyen is. :)
Tényleg megvoltak a hibái, de két évad alatt én megszerettem a főbb karaktereket, és külön örültem, hogy az időutazós csapatot nem zárták le egy részben, ahogy eddig az összes ilyen SG-epizódban, hanem rendesen továbbvitték, ami az évad legérdekesebb történetét eredményezte.

bz - 2011. 05. 11. 23:07

hát elismerésre méltó, hogy ilyen sokat írtál erről a valamiről, sorozatnak nem nevezném, számomra nézhetetlen volt, 8,9 részt bírtam.

Platschu - 2011. 05. 11. 23:27

Annyi mindent lehetett volna még beleírni, csak tegnap kicsit kapkodtam. :)

Melkor: Arra értettem, hogy nem volt elég mélysége, mert nem hatott a cselekményre. Nyilván itt nem lehet hatalmi taktikázást, politikai ármánykodást bemesélni, ha először még a hajót sem tudták irányítani és utána is a kis szedett-vedett csapatnak össze kellett tartania. A hajót pedig nem is lehetett volna két irányba vezetni.

Rusht túlzásba vitték, mert hosszabb távon baromi idegesítő volt a titkolózása és hogy nem tanította a legénységet, majd miután ő maga is úgy csöppent bele a kalandba, nem találta őket elég méltónak a tervei bevonásába. Erre a zárórészre megint bedobják, hogy Younggal kölcsönösen nem bíznak egymásban, miközben előtte még az asztalnál idillikus képet sugalltak. Ez most mire volt jó a “békekötés” után a végére?

A civilek vs. katonaság ellentétet is hamar lerendezték az első évadban és utána Wray csak súlytalanul szomorkodott, mert gyakorlatilag semmi hatalma nem maradt.

S akkor mi is volt még? Szerelmi háromszögek-négyszögek (James-Matthew-Chloe-Eli-Ginn; Volker-Lisa-Greer ; Varro-TJ-Young-feleség-Telford; Amanda-Rush-Gloria), földi drámák, illetve a Lucian vs. Föld ellenszenv.

Ha ezeket leszámítjuk, akkor igazából végig Young volt a parancsnok, míg mellette Rush önhatalmúlag azt csinált, amit nem szégyellt.

Tehát nem éreztem azt, hogy lenne egy kitűzött cél, hogy mit is akarnak ebből az egészből kihozni. Ezt a karakter témát is csak azért emeltem ki most, mert tudatosan ezzel akarták a showt eladni és ezért vettek visszább a scifi vonásokból. S nem is azt mondom, hogy rossz volt ez, mert volt itt pár érdekes etikai és morális csavar (pl. öngyilkosság, leszbi jelenet, kettős gyilkosság, más testének felhasználása stb.), de ha egyszer egy bevált úton már jártak, akkor miért kellett ilyennel kísérletezni? Vagy ha már meglépték, akkor nyugodtan mehettek volna még meredekebben és még provokatívabban előre, mert így olyan volt, mintha mutatnának valamit és nem is.

Arról nem beszélve, hogy korábban megszoktuk az epizódikus felépítést, itt pedig szépen ráérősen méláztak. Nekem bejött ez a forma is, hogy tényleg a részek összefüggtek, de valahogy az arányok és az elvárások a rajongók és a csatorna felől nem találkoztak. Kár érte, mert az SG-1 és az Atlantisz után a Universere is azt mondhatom, hogy egyre jobb lett és a legérettebb, legkiforrottabb évad során állították le.

victor - 2011. 05. 11. 23:38

Az írás tényleg nagyon jó lett mindenre részletesen kitértél ez tetszett!

Míg mások a Szomszédokon nőtt fel én tényleg elmondhatom hogy nekem a Csillagkapu volt ez a sorozat. Nagyon furi lesz nélküle most egy darabig. Egy darabig, mert tudom idővel lesz még Csillagkapu.

SGU-ról egy kis rövid vélemény:

Jó volt, de nem kiemelkedő. Fura, de nekem az érettebb megközelítés kifjezetten tetszett, bár ilyen dolgokat mint a homoszexualitás és a nagy volumenű drámát nem erőltettem volna túl.

Legnagyobb gyengepontja a sorozatnak: a lassúság. Istenem 5 évados lett volna. Belegondolok ha mindenáron megvalósult volna ez az 5 évad az életemet fel mertem volna tenni arra hogyha eljönn a 100.-dik rész úgy állok fel a képernyő elől hogy ” Na ez egy jó sorozat volt”. Mert a potenciál tényleg ott volt és elkezdett kibontakozni. Azonban ilyen tempó mellett az is csoda hogy egyáltalán 40 rész megélt a sori.

Szomorú, hogy így ért véget mert tényleg rengeteg kérdés maradt megválaszolatlanul. MI lett a kék idegenek, a drónok, Eli, TJ, Dr. Park és úgy amblock az egész misszió sorsa? Mivel a remény hal meg utoljára én bízom benne, hogy ezekre a kérdésekre valamilyen formában választ kapunk.

Szép volt, jó volt ameddig tartott. Manapság mindenfele a reboot szele söpör végig, remélem a Csillagkapu háza táját is mihamarabb eléri.

.tnm - 2011. 05. 11. 23:39

nem állok neki, szapulni (pedig megérdemelné). a bukása nem a dark-ságán múlt, hanem azon, hogy a tudományos fantasztikum izgalmait legalább 30 részben mellőzték.

az igazán sunyi az az, hogy már a kasza híre után került adásba a Nova-s rész, ami az első valóban érdekes, jól végiggondolt sztori volt a sorozatban, az is tetszett, hogy bár sablonosan- de továbbvitték a szálat a következő részekre is. a sorozatzáróban egyébként érdekes, hogy egy szó se esik a Nova-król:

SPOILER

pedig ugye nekik abszolút nem mindegy, hogy most skippelik-e az egyetlen galaxist, ahol a rokonaik lehetnek.

az utolsó rész viszont hozott még egy valamit, ami nagyon hiányzott a sorozatból, tökéletes tempó. végre feszes volt, nem szarakodtak üres vágóképekkel, nem néztük percekig, ahogy a köveket gyűjtögetik, stb…

SPOILER vége

az előbbi két pozitívumot egy kicsit a sors bosszújának is vélem.

Azoknak, akik a SGA után sírnak:
Meg lehet nézni mégegyszer az 5. évadot, amikor már 28milliomodszor lőtték el azt, hogy evakuálni kell egy falut, de a falu fele nem akar menni. (megjegyzés SG1: egyik korai évadában mikor legelőször volt ez, O’Neill csak annyit mondott, hogy jól van, akkor haljál meg.)
meg a horror rész, és egyéb szörnyűségek. szal azt nagyon érezték, hogy váltani kell, csak sajnos nem szappanoperára kellett volna váltani, vagy legalább mikor látszott, hogy a dolog nem működik, akkor nem ilyen sokáig várni a visszakozásig.

mellesleg az SG1 200. részében egy csomó olyan dolgon gúnyolódnak, amit utána az SGU megcsinál (pl. főcím helyett, csak a logó bedobása)

SG sorozatokon nőttem fel én is, mindig különleges helyük lesz szívemben, de már nem tudok könnyet hullatni értük, és talán jobb, ha nem erőszakolják meg mégegyszer a franchise-t (mint pl. a Continuum filmmel, amiben annyi logikai baki volt, mint 10 évadnyi SG1ben együtt sem)

.tnm - 2011. 05. 11. 23:43

“nem állok neki, szapulni (pedig megérdemelné)” természetesen a sorozatot, nem az írást! nehogy valaki félreértse :)

sorozatfan92 - 2011. 05. 11. 23:50

Eléggé nézhetetlen lett a sorozat, ezért nem is bánom, hogy vége, de tényleg legjobban az fáj, hogy emiatt nem lehetett Atlantisz 6. évad. Örök kedvenc marad az Atlantisz. Az Universe legnagyobb hibája a kommunikációs kövek. Amikor láttam, hogy azok következtek, akkor tekertem is át azokat a jeleneteket/részeket.

Zirowe - 2011. 05. 11. 23:51

Azért, hogy legyen mibe belekötni az amúgy jó írásban: nem az sgu az első sorozat, ami egy hajón játszódik az sg világban, hiszen ha úgy vesszük, Atlantis is egy hajó, és az sga fő helyszíne volt! :D

Ami a remek színészeket illeti, ezt is kétségbe vonnám: kb egytől egyig pocsékak voltak, az egyetlen kiemelkedő teljesítményt (már már felesleges pazarlásnak érezve) Rush karaktere nyújtotta, látszott is, hogy ő az egyetlen profi színész.

“Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a figyelmet, a biztatást és segítséget mindazoknak, akik a teljesen SG-franchise (1 mozifilm, 14 év, 17 évad, 354 rész és 2 DVD film) ideje alatt az Abydos Gate készítésében, a hazai rajongói klub és a fórumunk életében aktív szerepet játszottak. Azt hiszem, hogy több ember nevében is mondhatom, hogy ennyire szeretett és közkedvelt scifi világ már rég született, amelyen egy generáció nőtt fel. Megtisztelő, hogy a fordításokkal, cikkekkel és rejtvényekkel szolgálhattalak benneteket az évek alatt, de sajnos most az oly tág Csillagkapu-világ egy időre bezárul. ”

És ez a szomorú, hogy egy ilyen múlttal és rajongótáborral rendelkező sorozatot tettek tönkre, alig két év alatt.. :(

.tnm: novus végigondoltságáról csak annyit, hogy 120 embernek az életben nem lenne több millió leszármazottja. :)

És nekem az sga horror része igenis tetszett!:P
Mindig is komolytalanabb sorozatként kezeltem az sg-1 mellett az sga-t, a végén már próbáltak kicsit komolyabbak lenni, de akkor is szállította a kellő kikapcsolódást. :)

kaito - 2011. 05. 11. 23:56

köszi az írást, tetszett. az első évadot eléggé elbaltázták, ott sztem sokan elpártoltak. én is kaszáltam volna, ha van más hasonló sci-fi. a második évad sokkal jobban tetszett, és bár ebben is volt pár gyengébb rész, de mellette egészen remekek is. remélem feltámad még poraiból a franchise, mondjuk három év múlva ;)

Ray Person - 2011. 05. 11. 23:59

Tényleg nagyon jó írás! Ebből is látszik, hogy a SG teljesen más volt rajongó-sorozat kapcsolat szempontjából. Itt mindenki a sajátjának érezhette a sorozato(ka)t, túlzás nélkül állíthatom, hogy családias kötődés alakult ki a készítők, szereplők és a rajongók között.
Az SGU tény, hogy baromi lassan indult, a második évadban (későn) kezdett el erősödni, ha nézőszámban nem is, történetileg mindenképpen. A 18-as résznél mondtam azt, hogy na ez egy igazi CSK rész volt. Camille beszédét kiemelném, az SG1 200 végén levő asimov idézethez tudnám hasonlítani, az is ütött.
Szép 14 év volt, reméljük lesz még pár!

Zirowe - 2011. 05. 12. 00:02

Ray Person: Camille beszédét??
Kb a legértelmetlenebb része volt az egésznek, csak folytatta tovább a “távol vagyok a világomtól, de akkor is megmutatom mi a demokrácia és a hatalmi ágak megosztásának a lényege, mert én hithű amerikai vagyok, annak ellenére, hogy ferde a szemem és a saját nyelvemen köszönök!”..

zagloba - 2011. 05. 12. 00:05

Számomra az SG-1 minden sorozatok sorozata.

Az SG-U egy végtelenül unalmasra sikeredett “próbálkozás”, ami megtagadása és megcsúfolása mindannak, amit a Csillagkapu jelent…/jó karakterek-csapat!, izgalmas sztori, humor, akció, misztikum/. Na, ezekből itt semmi nem volt meg!
Igyekszek mihamarabb elfelejteni.

.tnm - 2011. 05. 12. 00:10

@Zirowe

a Mitokondriális Évához képest a 120 nem rokon ember igazi génóceán, sztem. :)

a horror rész meb elment volna, ha egy nagyon erős évedban lett volna filler, és esetleg azért valami mellék átívelő szálhoz kötik, de akkor már alapból nagyon a bögyömben volt a sorozat.

az utsó előtti SGA rész is erősen kitekintős volt, de azzal pl. semmi bajom. (Johnny Cash FTW)

Ray Person - 2011. 05. 12. 00:12

Zirowe: Szerintem másról beszélünk.Én a 18 végére, a suli avatóünnepségére gondoltam.

Zirowe - 2011. 05. 12. 00:13

.tnm: na jó, de ott voltak legalább 40ezren a hajókon+az őslakosok.
Baltar is megmondta, hogy 40ezer nem elég a faj túléléséhez, ezért volt “szerencse”, hogy az őslakosok kompatibilisek voltak. :D

zagloba: Ámen!:)

.tnm - 2011. 05. 12. 00:15

@Zirowe

[nem BSG-re akartam utalni. az a másik nagy Scifi, ami nagyon a bögyömben van. pont a vége miatt]

Zirowe - 2011. 05. 12. 00:15

Ray Person: én is arról.
Nagyon kellett oda.
A “nem érdekel, hogy csak 120an vagyunk és újra kell benépesíteni a bolygót: én akkor is leszbikus maradok!” csaj monológjára a végén, aki mindenkit túlélt, és végre örült, hogy nem kell Younggal csatáznia a hatalomért.
Alja. :P

DeadMan - 2011. 05. 12. 00:20

Na lehet kicsit szembefutok az árral, de én ezt a lezárást szinte tökéletesnek éreztem.
Nem tudom, hogy szándékos, vagy véletlen volt, de számomra ez nagyon jól funkcionált sorozatlezárásként, egyszerre éreztetve a sorozat végét, és azt, hogy a történet ezzel még nem ér véget.
Jó, hogy nyitva maradt a vége folytatásra, ha esetleg valaha lenne belőle még egy dvd kiadás, vagy novella – ez utóbbi tudtommal tervbe van véve.

És most a sorozatról általában:
Szerintem az első évad ölte meg. A nagyon lassú kezdés, a sok földön játszódó rész, és a karakterek kihasználatlansága. Már az első évad felében elindult egy javuló tendencia, ami aztán az évad végére visszaesett, majd a második évadban már stabilabban emelkedni kezdett a színvonal, és a végére eljutott oda a sorozat, hogy hiányozni fog:)

Nem egy ember írt oldalakat a logikai problémákról, írói hülyeségekről is – ahhoz képest, amiket az SG-1-ben és az Atlantisban elkövettek, ezek semmik voltak. De mégis, mivel az elején nem rántotta be az embert, nem maradt más, mint az összes hiba, amiket az előző sorozatokban az első pillanatban megszeretett karakterek és az állandó akció, a történet dinamikussága el tudott fedni.
Ha gonosz akarnék lenni azt mondanám, nem kellett volna erőltetni azt, ami már két sorozatban is nyilvánvalóan nem ment.
A 2. évad azonban jó irányban indult el, úgyhogy én sajnálom, hogy nem lesz 3. szezon.

Most pedig a Stargate franchise pihenőre vonul, reméljük, hogy minél hamarabb újult erővel támad fel hamvaiból.

Melkor - 2011. 05. 12. 00:22

Melyik volt az SGAban a horror rész?

Redmaster - 2011. 05. 12. 00:22

Én csak azt tudom mondani amit már kismilliószor mondtam mindenkinek:

Ez egy gecijó sorozat… lett volna ha nem teszik a nevébe hogy csillagkapu.

Én amúgy agyam eldobom ettől a lassan indult be rinyától. Szerintem egyáltalán nem. Pontosan arról szólt amiről kellett. Hogy szépen elkezdték élhetővé tenni az eléggé öregecske hajót. Sose értettem hogy mire vágytak a nézők. Mi kellett volna? Több akció a bolygókon? A lőszerek elég hamar elfogytak volna. Több akció az űrben? Scott meg Greer nem sok mindent tudtak volna lelőni utána meg a következő részben megint mehettek volna tankolni a napba.

Az viszont jó hogy úgy zárták le a sorozatot hogy bármikor folytatni lehessen. Csak ki tudja mikor jön meg az eszük. Ha egyáltalán megjön.

stargatelost - 2011. 05. 12. 00:30

Nem volt semmi baj az SGU-val, tökéletesen építkezett a maga tempójában. Csak a befogadó közönség nem tudta ezt értékelni (mert nem ehhez voltak szokva).
Végre komoly következményei voltak a tetteknek, nem egy rész alatt zavarták le a dolgokat. Ha valaki beteg volt, akkor beteg volt több részen át. Ugyanez ha sérült.
A korábbi sorozatokhoz képest én a legtöbb részen tudtam izgulni, mert a realitásból építkeztek, bármi megtörténhetett, és sokszor nem volt happy end a vége.

Számomra a legjobb sorozatok közé került a Stargate Universe, amit valaha láttam (pedig 100-on túl vagyok már)

Zirowe - 2011. 05. 12. 00:33

stargatelost: végre voltak következmények?
Ja, csak kb mindig “véletlenül” előbukkant egy időtorzulás, ami miatt megmenekültek a következmények elől..
A többi sg-ben is volt játék az idővel, de ilyen kevés részen belül ennyiszer nem merték még soha eljátszani ezt.

Ha valaki beteg volt, akkor beteg volt több részen át.
Igen, és Varro zuhant több emeletet, aztán a következő részben már táposan védte az embereket és rohangált aknavetővel..

Realitás: haladnak át a napon, minden elég, a víz elpárolog, a nő megvakul, de a kis vászontáska a növényekkel megmenekül..

Oké.

Zirowe - 2011. 05. 12. 00:34

De a hab a tortán mégis az volt, amikor mindenki mindent eldobott rögtön, hogy TJ betegségére keressenek egy megoldást, ami még 10 évig NEM FOG JELENTKEZNI, és még legalább 10 míg belehal!!!
Mindenki aggódik és kétségbeesett, mindenki dobjon el mindent, mert TJ 20év múlva meg fog halni, és ezt nem hagyhatjuk annyiban!!

Atis - 2011. 05. 12. 00:37

Én is szerettem volna megírni ezt a kritikát (igazából meg is írtam). Kb fél napig szedegettem a gondolataimat, gyűjtögettem a jó dolgokat. Kb mostanra lettem kész és el is akartam küldeni a megfelelő címre, de sajnos erről most lemaradtam :/

Mindenesetre szerintem tetszett a Platschu által írt cikk. Sokkal részletesebben és alaposan le tudta írni, amit én saját magam próbáltam összehordani :)

Amúgy a 2. évadnál már kicsit jobban beindult a cselekmény és érdekesebb dolgok kezdődtek, amiket sajnos már nem fognak vászonra vetni. Mindenesetre, ha a befejező évadok történetét kiadnák könyvben, én biztosan beszereznék belőle :)

Hunnenkoenig - 2011. 05. 12. 00:38

Vegre vege ennek a foshalomnak.

A cikk jo lett (kösz erte), akkor is, ha meg igy is tul gyengeden bant a sorozattal.

Amit ezek itt Sci-fi, drama, action, dramaturgia, iras es szineszet cimszo alatt produkaltak az kritikan aluli volt.

Megertem 42 evet es lattam valoszinüleg több szaz filmet es sorozatot es meg soha de soha nem törtent meg egyiknel sem, hogy anelkül, hogy tudnam miröl szol, a promo kepek alapjan azt mondtam volna, hogy ez egy unszimpatikus vadbaromsag.

Ket evad utan sem volt Elin es Rushon kivül senki, akinel barmilyen erzelem megmozdult volna bennem es most az utolso resznel is azt vartam, hogy kiderül, hogy a katonagyerek meg a politikuskispicsa szerelme csak valami vicc volt, mert annyira de annyira nem volt semmi töltet benne es annyira erdektelen volt, hogy most ök szeretik e egymast vagy sem.

A sztorik a masodik evadban kezdtek javulni, de csak annyira, hogy ebren vegig tudjam nezni, ne aludjak be közben.

Mar csak igy kötekedeskeppen: egy reszen belül nem tudjak megtartani a logikat, könyörgöm. Elöször minden kapunal varjak öket, utana meg eltelik nagy kussban vagy 10 perc, mire a dronok megjelennek valahonnan messziröl jöve FTL-böl dropolva… most akkor mi a picsa van?

Szerintem is jobb lett volna a Novusz Földusz mifaszom resz lezarasnak. Ebben mondjuk legalabb lekapcsoltak a villanyokat.

Na mindegy. Rajtam ne muljek, felejtsük el ezt a kis bakit es akkor most nekiallhatunk egy elvezheto, izgalmas SG Akcio-Dramanak komolyan es söteten jo szineszekkel, nezhetö karakterekkel picsogas nelkül, logikus es kifejtett es lezart szalakkal. En leszek az elsö, aki sorba all erte.

Hunnenkoenig - 2011. 05. 12. 01:00

“Végre komoly következményei voltak a tetteknek, nem egy rész alatt zavarták le a dolgokat. Ha valaki beteg volt, akkor beteg volt több részen át.”

Ezt nem gondolod komolyan igaz? VAgy csak en nem erzem ki a szarkazmust?

Amikor kek kis hülyepicsa “dramaja” arrol szolt, hogy “jajj most mi lessz vele meghal de meg elbucsuzik maganyos cellajaba bezarva uristen de szegeny hogy sajnaljuk” aztan eccercsak trara, hiphopp meggyogyul kitudja hogyan es hirtelen az egesz “drama” nullazva.

Es ez egy pelda volt.

Az ÖSSZES elinditott szal, ami a sorozat alapjat kellett volna hogy kepezze az vagy nem lett megmagyarazva, vagy egy mondattal elinteztek es nullaztak.

Ha folytatodott volna a sorozat, akkor a dokicsaj betegsege is eltünt volna, miutan 5 reszen keresztül azon picsogott a fel hajo. Es valszeg ugy tünt volna el, hogy epp mikor vak csaj azon picsog hogy jaj ö most akkor nem lat es mi lessz vele, akkor megkerdi:

– Ja amugy a te halalos betegsegeddel mi van?
– Ah semmi, tegnap kigyogyultam belöle
– JA ok, akkor folytathatom a picsogast, hogy mennyire szerencsetlen vagyok.

Es folytatta volna. Addig amig eccercsak ebed közben valaki meg nem kerdezte volna: “hallottatok, hogy a vakpicsa ujra lat?” es ezzel el lett volna intezve.

Gondold vegig a sorozatot es mondj nekem EGY olyat, amin picsogtak, ami barmiylen formaban befolyasolta volna a sztorit vagy *gasp* az univerzumot.

Feldobni random bajokat, amikbe aztan csak feligmeddig merünk belemerülni aztan pedig elfeldjük /nullazzuk az nem drama iras. Az fos.

Hunnenkoenig - 2011. 05. 12. 01:02

Ja, azt meg elfeldtem hozzairni, hogy (mint ahogy zirowe is irta) mindig ugyanazon dramaztak.

Ugyanaz a fos zöldben.

Mindig valaki beteg volt vagy nemtudta kivel kurjon. Ennyi.

Zirowe - 2011. 05. 12. 01:05

Egy kis elmélet gondolatmenet: darálom most a st voyagert, és ott a voyager az akkori leggyorsabb hajó, és warp 9,75ös sebességen kb 70év lenne neki 70.000 fényév megtétele egy galaxison belül, ugyebár csak az egyik kvadránsból a másik kvadránsba.

Destiny egy glaxis kb 3/4ét 3év alatt teszi meg ftl sebességgel.

A Deadalus 3millió fényévet (Föld-Atlantis) 18nap alatt tesz meg, ugyanezt zpm meghajtással 4 nap alatt.

Atlantis wormhole drive-al pedig kb akárhova ugorhat rögtön, sokkal nagyobb távolságokat átívelve egyszerre, mint azt a bsg-ben az ftl jump-al elérhettek.

Asgard hajók szintén másodpercek alatt képesek átívelni galaxisokat..

Azért elég durva, hogy a star trekhez képest mennyire “begyorsultak” a hajók az sg univerzumban.

De az st hajóknál még a star waros hajók is gyorsabbak voltak..

Mindegy, nem is tudom, hogy jutott eszembe ez most így hirtelen. :D

Amúgy szerintem az még mindig egy járható út lett volna, ha már haza nem akartak tárcsázni, hogy Atlantist jól megpakolják zpm-ekkel (hiszem az egész ős tudás már a birtokukban volt+az asgardok tudása, csak tudtak volna ezzel kezdeni vmit..) és wormhole drive technológiával, Destiny térképei alapján, baromi rövid idő alatt utol tudták volna érni őket.

Csani - 2011. 05. 12. 01:24

Én se hittem volna hogy, hiányolni fogom ezt a sorit, de a 2ik évad hatalmas minőség javulást hozott, az a szomorú ebbe, hogyha nem lettem volna SG fan, garantáltan nem néztem volna 4-5 résznél többet az egészből…
Értem én, hogy próbáltak újítani, realisztikusnak hatni, darknak, szenvedősnek, sötétnek, de ezt nagyon nem találták el első évadban.
Talán annyiban jó hogy elkaszálták 2 évad után, hogy így még vmikor talán van esély arra, hogy újjáélesszék a franchiset.

@Zirowe:
Az lett volna a szép ha Atlantisszal párban lőtték volna a command shipeket :D

nadi - 2011. 05. 12. 01:31

Lehet, hogy páran meg fogtok kövezni, de nálam már a SGA is kiverte a biztosítékot. “Mekkéjt” kb percenként tudtam volna falhoz vágni, nem beszélve a még nála is idegesítőbb idegen csajról meg a rasztás Teal’c utánzatról. Számomra az is a Stargate meggyalázása volt.
A lényeg, hogy az SGU ezzel ellentétben megszerettette magát velem, aztán a végére szinte megutáltatta…de a sokkal dühösebb vagyok miatta mert ebből valami nagyon jót is ki lehetett volna hozni. Az utolsó rész meg egyszerűen csak béna…
Amúgy a kritika az egyik legkorrektebb amit itt olvashattam.

Csani - 2011. 05. 12. 01:41

@nadi: Nem lett volna “mekkéj”, SGA közel se lett volna ilyen jó. Amúgy 5ik évaddal nekem a fő bajom az volt, hogy a fő hangsúlyt a legunalmasabb és számomra legfölöslegesebb szereplőre helyezték Teyla-ra, illetve a gyerekére.
Tény hogy 5ik évadra ott is elértek a folyamatos önismétlést, illetve az újító húzások se jöttek be annyira (mint a már említett horroros rész), de ettől még szerintem sokkal jobb volt mint SGU.

Zirowe - 2011. 05. 12. 01:49

Haha!
http://stargate.wikia.com/wiki/Wormhole_drive

Paul Mullie revealed that this drive was created simply as a means of getting Atlantis instantly to Earth. Though Brad Wright initially intended to incorporate the drive into the Stargate Universe series, it is currently only planned to be used in the upcoming Atlantis movie.

Rögtön gondoltam, hogy kb ezzel akarták a végén a hazatérésüket megoldani. :)

Roltii - 2011. 05. 12. 07:28

Akkora lett vége mikorra megkedveltem…fasza.
SG-1 és SG-A-t nagyon szerettem, érdekes volt, jó storykkal, egész jó átlagszínvonallal. Ezek után az SG-U első évada maga volt a katasztrófa, majdnem abbahagytuk, de hát mégiscsak stargate… Ezek után a második tök jó volt, végre érdekesek, nem unatkoztam alatta, erre vége…köszi…

blade78 - 2011. 05. 12. 07:55

Na azt kéne egy aranytömbbel agyonverni amire egy citromot kötöztek aki ezt a SG-U-t kitalálta.
NEM ÉRTEM.. miért nem sikerült csökkenteni a SG-Atlantis költségeit… az volt a legjobb sori.. :/
Na most megyek és egy kicsit sírok a diófa alatt a kertbem.

Dzséjt - 2011. 05. 12. 08:02

Jó írás, Platschu!

Én még nem láttam az utolsó öt részt (egen, ennyire kiábrándított ez a sorozat… ha azt veszem, hogy régen a Stargate volt az, ami egyáltalán rávett, hogy ne várjak a magyar TV-re…). Amikor indult az SGU, azt vártam, hogy ez lesz a Stargate franchise Deep Space Nine-ja. Hát, úgy tűnik, az Enterprise-za lett. Gyengén kezdett és jól kinyírták, amikor már jó volt.

Horsee - 2011. 05. 12. 08:04

Én eleve 11. évadot csináltam volna a sima Csillagkapuból, rendesen lezárva az Ori-szálat. Az Atlantist pedig kb 8 évadig vittem volna, elég sok lehetőség volt a “Super Hive”-ban. Azért kár volt leállítani az Atlantis-t, hogy a Universe 2 évig húzza. Ha az Atlantis megélt volna kb 8 évadot és rendesen lezárták volna, utána kísérletezhettek volna ezzel az új sorozattal. Megjegyzem, szerintem az első Universe évad eléggé gyenge, de mostanában volt 1-2 jó rész. Kár a Universe cliffhangerért, de volt már zavaróbb évadbefejezés is. :)

Gabesz - 2011. 05. 12. 08:44

Köszönjük Platschu

Sanzee - 2011. 05. 12. 09:05

Szerintem kezdett belendülni a sorozat, kár, hogy elkaszálták.
Egyébként ha nem is az úabb sorozatrészek, de a fanficek szerintem pont most kezdenek majd virágozni. Gondoljunk bele, magyarországon a Terminator-filmek után indult virágzásnak a Terminator írás, több tucat regény is megjelent belőle, amik őszintén szólva sokkal “látványosabb” csatákkal voltak fűszerezve, mint a mozifilmek. rengetegszer elképzeltem a gerillaharcot, amit a túlélők folytatnak.
Na de vissza a témához. Szerintem pont ez várhat a Csillagkapura is, most jöhetnek a kellő írói vénával megáldott fiatalok, akik írnak egy-egy fanficet, mondjuk a CSk-9-cel, vagy egy olyan csapattal, akiket nem nagyon láttunk a sorozatban. Vagy magukkal a fő karakterekkel.

EvilHedgehog - 2011. 05. 12. 09:09

@Csani:

Teyla-t ne bántsd! “Ő volt a legtehetségesebb statiszta a sorozatban….”

Platschu - 2011. 05. 12. 09:27

A hozzászólásokból azért le lehet szűrni, hogy mennyire ellentmondásos a sorozat fogadtatása, miközben igény lenne valamilyen folytatásra.

Ami még nem tetszett, hogy a hajó irányításának megszerzésével gyakorlatilag csak piknikeztek mindenhol. Erre mindenféle mondvacsinált indokkal kellett vesszőfutást járniuk. A Novuson is ne mondjátok, hogy nem szerelhették volna fel magukat ruhákkal és eszközökkel, de akkor megint bejöttek a drónok (replikátorok távoli rokonai :D)… Erre még az új utasokat is két sorban lerendezték, holott szó volt róla, hogy pár új arc a 3. évadban is velük tart majd, de Varron kívül a Lucianok se voltak életképesek a 2. évadban.

A hajó energiaszintje is egy vicc, mert egyszer teljesen fel van töltve, a köv. részben már megint aggódnak, hogy mit bír. Szóval ezért is értettem, hogy az egész koncepció úgy tűnik a “majd lesz valahogy, de addig bedobunk egy távlati célt is” ötletre volt felépítve. Ám hogy ténylegesen mit akarnak a szereplőkkel kezdeni az idegen bolygón az étel- és ásványgyűjtésen túl, arra már nem futott kreativitásból.

Én egyébként Ori szuperkapukból álló lánccal mentettem volna ki őket (ld. kapuhíd), mert azok több galaxist le tudnak fedni és a darabok átküldhetőek akármelyik helyszínre.
Vagy ha kicsit még emlékeztek a kén alapú, légkört átalakító Gadmeer fajra az SG-1 4. évadból, akkor ott eleve elmondták, hogy több ezer bolygót vizsgált át a hajójuk, tehát annak segítségével már csak lehetett volna Icarus jellegű bolygót találni.
Nem beszélve az atlantiszi adatbázisról, amiben biztos, hogy kellett legyen valami a Destinyről, ha már a Pegazus-galaxison is átkelt (ekkora logikai hibát), de tételezzük fel, hogy vissza felszedték a régi kapukat és letették a harmadik generációt. Atlantiszon eleve megtalálható az eredeti kommunikációs kőszettről (ld. A5x18 Identity).
De ott lett volna még az Apollo-13-s módszer, hogy otthon elmondják, hogy mi áll rendelkezésre, hogy megy a Destiny programja, majd testcserével ide-oda megpróbál egy rakás földi tudós segíteni nekik.

Na mindegy, nem nekem kell befejezni a showt. :)

EvilHedgehog - 2011. 05. 12. 10:00

Platschu:
“az atlantiszi adatbázisról, amiben biztos, hogy kellett legyen valami a Destinyről” – Igen. Próbálják fenntartani a misztériumot, miközben Atlantiszon megvan minden infó…

Továbbá…ha az atlantiszi adatbázisban nem volt benne TJ betegségére a gyógymód, akkor a régebbi Destiny-ében miért lett volna?

Zirowe - 2011. 05. 12. 10:02

Plataschu: Novuson nem a drónok szóltak közbe, hanem az, hogy kezdett végleg szètesni a bolygó.:)
De legalább szereztek konzerveket és légszűrőket:

Elvileg ugyebár 40-50% volt a max töltöttségi szintje a hajónak, és az akksik megjavítása helyett inkább építettek egy lepárlót..

Na ja, csak az Ori supergate-el az a baj, hogy kellett volna még egy belőle, amit darabokban átküldenek egy kisebb kapun.
Mivel csak egy kapu van, ami képes ekkora távolságon keresztül megnyitni a féregjáratot, és az Destiny, az ottani kapun kellett volna átküldeni+fel kellett volna robbantani egy bolygót az energiaellátáshoz.
Ilyen tudásuk meg nincs még, hogy ezeket mind megcsinálják egyedül, Ori+Ősök pedig ugyebár konyec.

Az Icarus jellegű bolygóval pedig még mindig csak egyirányú lett volna a kommunikáció, bár akkor legalább átküldhettek volna egy atomtöltetet a hajóta, hogy véget érjen a szenvedésük.

Na igen, ez a “rohadtúl lebutított 0. generációs kapu” is csak azért kellett, hogy nagyobb hangsúlya legyen a kamu drámának, mert azonkívül semmi értelme és logikátlan.
Meg ugyebár tudjuk, hogy a földi kapu a legrégibb, az pedig az egésu galaxisba tud tárcsázni (mondjuk ilyen szempontból a Carter-McKay bridge is hülyén volt megcsinálva, merr nem értettem minek kell mind a két oldalon 20kaput tárcsáznu, ha azok a kapuk lefedték az egész galaxist, és rögtön lehetett volna egy kapuval tárcsázni a bázist).

Az apollo módszerről meg annyit, hogy Carter+McKay fél nap alatt várat épített volna abból a szarkupacból!:D

Zirowe - 2011. 05. 12. 10:03

EvilHedgehog: elvileg nem eleve az atlantisi adatbázisból tudtak Destinyről?
A gyógymód meg biztos ott van, csak a Földön vannak fontosabb gondjaik is, mintsem egy szanitéc pina megmentése!:D

Llew - 2011. 05. 12. 10:11

A kritika jó, bár Platschu a későbbi hozzászólásaid alapján lehetett volna keményebb is. Így kicsit olyan, mintha direkt finomkodtál volna.
Én nagyon szerettem a SG franchiset, ezzel lettem junkie. Az SG-1 volt az igazi kedvenc, de az Atlantisz matinéját is bírtam. Aztán akartam szeretni az SG:U-t is, de nem ment. Pedig kapott esélyt, egészen a második évad elejéig kínlódtam vele. Persze lehet jönni azzal, hogy akkor kezdett jó lenni, meg is érdemlem, ha akkor kaszáltam, de amikor sok-sok részen keresztül annyira nem tud lekötni, hogy már menet közben a logikai hibákon agyalok, meg bő egy évad után a karakterek még mindig teljesen semlegesek, nem érdekel a sorsuk, akkor szerintem felesleges. Volt benne potenciál, tényleg jó lett volna ha komolyodik az SG, kicsit sötétebb lesz, de én ezt a megvilágításon kívül másban nem éreztem. Egy évadig tartó tengés-lengéssel, mindenféle látható koncepció nélküli adhoc történetekkel nem lehet elindítani egy sorozatot. Meg is látszott, hogy a tűrhető kezdő nézettség után a második évadra szinte folyamatos lett az 1 M, ami azért nagyon halovány, egy ilyen múltú sorozatnál. Ha egyszer nagyon sok időm lesz, vagy nagyon űrhajós scifire vágyom majd, akkor lehet ledarálom a második évad maradékát, de erre kevés esélyt látok.

EvilHedgehog - 2011. 05. 12. 10:14

Zirowe: “atlantisi adatbázisból tudtak Destinyről” Azzal tisztában vagyok… csakhogy a sorozat alapján egy szövegfájlt találhattak amiben kb ez volt.

“Vannak kilencjegyű címek is. Például ez:———-”

“A gyógymód meg biztos ott van, csak a Földön vannak fontosabb gondjaik is, mintsem egy szanitéc pina megmentése!”

Nem TJ érdekében gondoltam.
Mivel az Atlantiszi adatokhoz nagyon régóta hozzáférnek, esetleg egy orvosi csapat azóta csak átnézte , hogy vajon tudnak e gyógyítani olyan betegségeket amit mi nem… :)

v. - 2011. 05. 12. 10:27

Köszi a cikket, a kommentekre most nincs időm, csak egy gyors megjegyzés: kicsit félrecsúszott a spoilermentesség azzal a 2/18-cal… :( A teljes második évaddal vártam, a sorozat végéig. Persze nyilnán így is lesznek meglepő fordulatok, de attól még nem volt szép. :(

Cancer - 2011. 05. 12. 10:28

Én azzal értek egyet, h nagyon kiaknázatlan maradt a sori. Az SG1 és SGA által szerzett tudással tényleg újra helyre lehetett volna rázni az öreglányt. De a készítők nem akarták keverni a szériákat.
Valaki írta, h nem volt lassú a sorozat eleje, építkezett a maga módján, de ez nem tetszett a rajongóknak – ebben is lehet vmi, de akkor is le lehetett volna rövidíteni az építkezési időt.

McKay pedig az abszolút no.1 karakterem az SG farnchiseból. O’Neill és ő állnak nálam az első helyen. Az SGU-ból egy karakter sem volt, aki ‘lázba hozott’ volna, mint McKay és O’Neill. Én személy szerit Greerben láttam fantáziát (kis pszicho gyerek). Általában szoktam szeretni a genyó szereplőket, de Rush már túlzás volt (Baalt is úgy szerettem!). Én is szívesebben néztem volna tovább az SGA-t.

Ennek ellenére sajnálom, h vége. :(

Ez a cikk pedig nagyon tetszik! Köszi szépen érte!

LuPuS - 2011. 05. 12. 10:51

Platschu
Az írás kitűnő!

Zirowe:
Atlantis+ZPM gondolatmenet nekem is megvolt egy ideig ,de amint látom BW-ék nem is gondoltak erre, ejnye.
——————————————————
Jövőbeli SPOILER:
Egy lezáró egységes film:Carter, Daniel Jackson, McKay, Rush(+Eli) kontra “szuper gonosz”( lidérd. replikátor goaud hibrid, aki már felemelkedett ,de visszajött Baal szuper katona formában) részre kíváncsi lennék.Amikor négyen négy különböző úton próbálják meg kitalálni, mi legyen.
O’neill pedig lazán megszólal:
– Mi lenne ha kihúznánk a dugót? SNITT

Zirowe - 2011. 05. 12. 11:07

LuPuS: pedig feljebb linkeltem, hogy BWnek feltehetőleg ez volt a célja, hogy majd a worhole drive-al elmegy értük Atlantis és hazahozza őket, gondolom hajóstul (bedokkoltatják a városba, vagy csak kiterjesztik rá a pajzsokat).

Megyó - 2011. 05. 12. 11:38

Én is azok közé tartozom, akik az SG-n nőttek fel. Kb 10 lehettem, amikor láttam a Children of Gods-ot, mint a Csillagkapu 2. része, és nemsokára el is kezdték adni a TV3-on (télen nyáron), aztán ugye a 2. évad utolsó részénél abbahagyták, mert rá egy hétre kb meg is szűnt a csatorna.

Ha jól emlékszem rá olyan 2-3 évre kezdte el az rtl továbbadni a 3.évadot szombat délutánonként, és én minden héten ott ültem a tv előtt, vagy ha nem volt időm rögzítettem VHS-re :) Aztán valamikor kb rá egy évre nálunk is bekötötték a szélssavú internetet és frankó DC program segítségével kósza rákerestem a Stargate kulcsszóra és leszedtem a legújabb részt, valamelyik 8. évadost, és lehidaltam, mikor olyanokat láttam, hogy már űrhajója is van a földieknek :)

Tovább keresgélve találtam valami furcsa nevű SG videókat is, amiben az Atlantis szó szerepelt és le is szedtem az első dupla epizódot és hát köpni-nyelni nem tudtam, annyira elvarázsolt a Rising…

Szóval összességében nekem az SG volt az, ami 1) elindított a junkie felé vezető úton (olyannyira, hogy az SG vége kellett ahhoz, megírjam az első postomat a junkiera) 2) még úgy tudtam nézni, hogy tényleg izgultam, hogy vajon túlélik-e a szereplők a szitut minden egyes héten, mert akkor nem tudtam, hogyan működik a sorozatok világa. Pl tényleg elhittem, hogy amikor Daniel sugárfertőzést szenvedett nem volt más kiút, mint a felemelkedés, aztán visszadobták az ősök, mert megszegte a szabályokat, nem pedig beleunt a szerepébe aztán mégis csak visszasírta magát.

Amikor elkezdtem nézni az SG:U-t, nekem is az volt a benyomásom, mint itt úgy látom sokaknak: 1: lassú és gagyi (pl mikor nem volt víz, erre hoztak 1 köbméter jeget, amibe majdnem belehaltak + később kiderül, hogy még fertőzött is),
2: kicsit (vagy talán nagyon is) hajaz a BSG-re, ami valóban talán a legjobb scifi, amit valaha láttam, mégis a SG közelebb áll a szívemhez a fent említettek miatt.

Voltak iszonyatosan rossz részek, nálam ennek a csúcsa az volt mikor a Camile visszament a földre, mint Stephen Hawking női mása és több hónapon keresztül a barátnőjének kellett ápolni. Ilyen dolgok nem is értem miért fogalmazódtak meg az írok fejében.

A második évad számomra is fellendülést okozott, ami a Novus két részben tetőzött, nekem ez a történet nagyon bejött, még akkor is, ha az egész egy SG-1 első évados kliséből indult (1969-napkitörés). Egy vicces megjegyzés vicces lett volna, ha kiderül a dronokat a novusiak csinálták, hogy legyőzzék a másik országot, csak ők fellázadtak és kiirtották őket, ezzel még jobban lekoppintva a BSG-t :D

Egy szó, mint száz, az utolsó részre már én is sajnáltam, hogy vége az SG:U-nak és ezzel a csillagkapu sorozatoknak. Én csak remélni tudom, hogy az MGM, a SyFy és az írók is észhez térnek és valamilyen formában folytatódik a történet. (Nem feltétlen a Universe, lehet más sorozat is, vagy ahogy már mondtátok, még a könyv is nagyon jó lenne).

UI: THX a kritikáért, nagyon jó.

LuPuS - 2011. 05. 12. 11:41

Zirowe:
Ezen átsuhantam, így a munkahevében. :)

szagergo - 2011. 05. 12. 11:46

Az SGU-ban semmi olyasmi nem volt, ami miatt szerettem az SG1-t és az SGA-t. Én úgy érzem, hogy elég nagy pofont adott ez a “szörnyszülött” a franchise-nak. Remélem még azért előveszik majd egyszer a dobozból.

Az szerintem elég beszédes, hogy sok olyan ismerős közül, aki imádta az elődöket, egy sem bírta ezt a vackot. Olyan embereknek viszont tetszett, akik nem ismerték az elődöket.

Megérdemelte a kaszát. Valahogy nem tudok nem utálattal nézni erre a sorozatra.

Be kellett volna fejezni az SG-1-t mondjuk így: http://www.youtube.com/watch?v=Iqt-H3YTYY8

:)

Ezt meg meg se csinálni…

Hell Hound - 2011. 05. 12. 11:49

Az írás egyszerűen hibátlan.
Nem is nagyon tudok mit hozzátenni főleg mivel az előttem felszólalók szinte mindent elmondtak amit én is el akartam.
Talán csak annyit, hogy minden idők legjobb Sci-Fi sorozata, mármint SG-1 és az SGA, de az SGU egyáltalán nem illik a képbe. Igaz, hogy a hozzászólásomat azzal kezdtem, hogy dicsértem az írást de talán mégis kimaradt valami belőle mégpedig az, hogy az SGU végtelenül UUNNAALLMMAASS.
LuPuS – nak pedig üzenem, hogy támogatom az ötletét.

Cuna - 2011. 05. 12. 11:55

Egyszerre szerettem és utáltam ezt a sorozatot. Szerettem mert tetszettek a karakterek, a színészek, a képi világ, a hajó, a zene. Utáltam mert a részek kb fele dög unalmas volt :\
Bánom, hogy vége lett, a második évadra azért komoly fejlődés mutatkozott benne, de volt néhány olyan rész benne (főleg az első évadban)aminek a végignézése felért egy tökönrúgással…

OST album még mindig nem lesz? Arra azért lenne igény.

Zirowe - 2011. 05. 12. 11:57

szagergo: tudom, hogy ezt már egy párszor előttem az sgu-s írásoknál, de számomra továbbra is ez a megfelelő bejezés a pilotnak és a sorozatnak:
http://www.youtube.com/watch?v=7fEgtnotCQ4

Ennyi, nem is kell tovább ragozni!:D

Villám - 2011. 05. 12. 12:10

First things first: Nagy mennyiségű összeget mertem volna rátenni, hogy ilyen összefoglalót írsz P .
A következő sorok csak pusztán az én véleményem nem akarok senkit meg győzni vagy meg cáfolni. Ne tessék támadásnak venni.
Annyira szeretem amúgy, hogy amióta elkaszálták a sorit hirtelen a nagy többség elkezdett bömböl, „jaj, ne annyira jó volt”, meg isteni magaslatokba kezdik emelni kedvencem, hogy már a Firefly emelik gyesek egy szintre. Emberek könyörgöm komolyan Firefly…..ugyan már….(most olyan szívesen ideírnám az 1:30 lévő szövegethttp://www.youtube.com/watch?v=sYWHUB5vuXU, de nem lehet, mert tuti balhé lesz belőle). Ezt a sorit lelőtték elhamvasztották a havakat bedobták a napba a napot fölrobbantották és a megmaradt darabjait atomjaira lőtték tehát tessék már fölfogni agyilag, hogy vége
Amúgy olyan érdekes, amikor annak idején elkezdődött Atlantis olyan menő volt fikázni azokat, akiknek rögtön bejött (tudom saját bőrömön tapasztaltam minden egyes SGA kommentáromnál…good times). Aztán amikor elkaszálták a sorit érdekes mód mindenki sírt, hogy miért kellet elkaszálni egy ilyen jó sorit (amivel egyet is értek) akkor valahogy eltűntek az utálok és azóta se nagyon jöttek elő bár tény, hogy nem nagyon vagyok már annyira benne a témában, mint régen.
Az SGU ezt vélem felfedezni, hogy hirtelen mindenki sajnálja, hogy kaszát kapott, csak azért mert 14 év után valami olyasmi szakadt, meg ami már évek óta ki volt fáradva. Bocs pontosítok, az írok voltak már kifáradva, amiért képtelenek voltak valami újat az asztalra tenni. Ugyan azokat a klisés részeket minden SG soriban évadonként meglehetett találni. Egy kis időutazás aztán egy kis alternatív univerzum egy csipet légből kapott bázisok meg problémák meg utána még egy kis időutazás, mert valljuk be az időutazás jó poén (+még pazaroljunk el egy DVD filmet is az ilyenekre, mert mért ne). A többi rész (max. 5 /évad) meg szóljon a fő szálról.
Én még mindig azt mondom, hogy az SGU alapötlete jó és érdekes és némely karakter még érdekes is. De a kivétel egy vonat szerencsétlenségre hasonlít. Ami köszönhető az íróknak, akik úgy voltak az egésszel, hogy 14 évvel ezelőtt is működött az, amit írtunk akkor most is fog „minek javítsunk azon, ami még működik”.
Az évad /sorozat záróhoz meg csak annyit fűznék, hogy ilyen rész csak olyan valaki ír, aki már érzi a kaszás bácsi leheletét a nyakán és még tán a kaszájának a csillogását is látja a hátérben. Tehát szerintem érezték itt az írók, hogy nem lesz több évad csak hát ugye az a nyamvadt remény hal meg utoljára
A mondó vagyok, hogyha valaha lesz megint új SG akkor valaki másnak a kezébe kéne adni a gyeplőt lásd Doctor Who. Ott is ezt csinálták/csinálják és nem volt belőle semmi nagyobb probléma…na de mindegy majd kiderül, hogy ha egyszer valamikor lesz új SG

szagergo - 2011. 05. 12. 12:16

Hell Hound

Urgó? :)

szagergo - 2011. 05. 12. 12:19

Zirowe

Még nem láttam, úgyhogy köszi, jó ötlet nagyon. :)

pass auf - 2011. 05. 12. 12:23

Amúgy mekkora király lezárása/cliffhangere volt már az utolsó résznek! Szerintem tökéletes!
Pont olyan a Destiny és rajta az emberek sorsa, mint a sorozaté. 3 évig most hibernációban lesznek, aztán pedig kijönnek mintha mi sem történt volna. Lehet hogy pont 3 év telik el a folytatásig vagy egy másik Csillagkapu sorozatig.
De az is lehet hogy Eli elszámolta és ezer évig sodródnak. Akkor ez szimbolikusan a sorozat végét jelenti.

Nagyon sajnálom hogy pont most lett vége, mert nagyon jó lett a 2. évad! Sok idegen, bolygó és emberi civilizáció. És egyre több sci-fi.

Mivel átugorják ezt a galaxist, mindendezt eldobták a készítők, de lehet belőle egy sokkal izgibb sztorit kihozni. Pl. mikor felébrednek a Földnek sikerült utánpótlási vonalat létrehozni. Plusz az Atlantiszt is utánuk küldetik…

girhes - 2011. 05. 12. 13:04

én végignéztem tiszteletből, de a vége nagyon szar lett,
ahogy iláj a hídon áldogál
és kampec
a novussal jobb lezárás lett volna..

Bacce - 2011. 05. 12. 13:46

Hát az tény hogy lehetett volna húzni a leszármazottaikkal kapcsolatos interakciót és azzal befejezni, vagy abból csinálni egy új sorozatot hogy ott letelepednek.
Részemről csinálhatnának bármit, első perctől kezdve nézem az összes sorozatot, kár érte. Most majd jönnek a könyvek. Szívesen fogadnék egy sgu regényt.

Bondon - 2011. 05. 12. 15:55

nekem nagyjából bejött az SGU bár az Atlantist sokkal jobban bírtam. Sőt az SGU a végére kezdett kibontakozni, az elején nem jöttek be az új karakterek.

az írók néha szoktak utólag kiadni transcripteket az elmaradt évadról. van már valamelyikhez (sga, sgu)

Kár érte. Eddig egyedül az SG-1 nél érteztem, hogy elég volt ennyi, már kicsit leült a végére, persze akkor ott volt az SGA (ráadásul a legjobb részekkel.)

amúgy az SGU – DS9 analógia nem jó. SGA-DS9 és SGU-voyager az már inkább. bár kissé eröltetett.

amúgy meg ismerve a stúdiókat, minden sorozat napjai meg vannak számlálva amire hivatkoztak hogy azok mennek tovább.
(kétlem hogy pl a sanctuary túl sok évadot fog még kapni, most jól jött, mondhatták hogy az még megy)

szvsz, akkor most minden scifi sorozat leállt? Kevésbé érdekel hogy 2013 lesz e BSG vagy nem. gondolom bízhatok hogy 1 éven belül lesz terra nova meg talán valamikor SW?

Az enterprise utsó része után éreztem ilyen űrt utoljára.

trema - 2011. 05. 12. 16:36

Üdv!

Melyik is volt a ,,horror rész” SGA-ban?

EvilHedgehog - 2011. 05. 12. 16:45

Bondon:

Én is úgy érzem, hogy a számomra érdekes témákbna jelenleg nincs Sci-fi…

Bízok a BSG Blood and Chrome-ban, de még a pilot megjelenési dátumát sem láttam sehol….

DeadMan - 2011. 05. 12. 16:48

Na megint hangoztatnom kell, szerintem is tényleg nagyon jó volt így az utolsó rész.

Ha valamikor valamilyen formában folytatni akarják, tökéletes az alap hozzá.
A Destiny kiugrik a normál űrbe az új galaxis peremén, de a hibernáló kamrák nem nyílnak ki. Utána egy jó 5-10 évig sodródik, majd megnyílik a csillagkapu, amin keresztül egy rakás SG katona, tudós átmasírozik, egy félig töltött zpm-mel a hónuk alatt. Persze a hibernáló kapszulák nagy része meghibásodott már, úgyhogy a felesleges karakterektől egy könnyed mozdulattal meg lehetne szabadulni.
Rush, Eli, Greer, meg esetleg még Young lehetne a túlélők között, egyébként pedig pár tökös, új karakter. A sztorival pedig innen azt csinálnak amit akarnak, lennének új, normálisabb karaktereink, és tanulva a hibájukból akciódúsabbra, a régi stargate szellemiségéhez jobban illőre vehetnék a figurát, és mellette a “felnőttebb” hozzáállás értelmesebb részeit is meg tudnák tartani.
Mert azért valljuk be, Rush-on kívül a másik legnagyobb erénye a sorozatnak maga a Destiny volt. És bőven lenne potenciál a hajó történetében még.

Szóval összefoglalva, azért tartom nagyon jónak a lezárást, mert ha bármikor folytatni akarják a sorozatot, vagy másik sorozatot akarnak csinálni, ami a Destiny-n játszódik, akkor kvázi rebootolhatják az egész formulát, miközben a működőképes, és a rajongóknak tetsző elemek közül mindent megtarthatnak.

Persze erre a kommentre leginkább majd 3-5 (vagy nmég több) év múlva lehet érdemes visszatérni, ugyanis az SG franchise ugye most parkolópályára kerül egy időre.

Végezetül érdekes kérdés rajongóknak és utálóknak egyaránt:

Ha 5 év múlva újra felélesztésre kerül az SG univerzum, a Destiny-t vegyék elő megint, vagy valami teljesen újat kérünk?

Utálók vonatkoztassanak el a negatív élményeiktől kicsit, és vegyék figyelembe magában a hajóban rejlő lehetőségeket, vaskalapos rajongók pedig gondoljanak bele, hogy ezen kívül még nagyon sok, szinte végtelen lehetőség rejlik ebben az univerzumban.

Én magam sajnos nem is tudok dönteni. Bár talán a fentebb leírt verzió jönne be nekem a legjobban, mert én a hajót magát az első pillanattól kezdve imádom, plusz Rush a 2. évadra kinőtte magát az egyik kedvenc SG karakteremmé, és felkerült O’neil és McKay mellé:)
Nektek mi a véleményetek?

nadi - 2011. 05. 12. 18:28

Szerintem felesleges volt a levegőben hagyni a végét. Nem hiszem, hogy össze lehetne vonni az eredetivel, ez annyira más. Még O’neili-t is idegennek éreztem a Végzeten. Bár ha ezt jól meg tudnák oldani akkor az talán garancia lenne egy jó sorozatra.

Galadriel - 2011. 05. 12. 19:11

Trema: Whispers. Nekem bejött :)

Sylar - 2011. 05. 12. 20:14

“Hogyan sérült meg? Kik jártak ott? Kikkel találkozott? Miért hagyták el? Megannyi megválaszolatlan kérdés…”

– Nem úgy volt ,hogy az ősök nem is mentek a Destiny-re mert idő közben felemelkedtek? Szal nem volt legénysége.

Zirowe - 2011. 05. 12. 20:16

Sylar: ja, de elvileg mondták, hogy a kékek már jártak a hajón, illetve, hogy pár súlyos csata jegyét/sérülését hordja magán a hajótest..

Aztán szartak az egészre magasról.

Ray Person - 2011. 05. 12. 20:20

DeadMan: Szerintem sok szempontból egy vissza a gyökerekhez dolog kéne. Nem arra gondolok, hogy térjenek vissza a Goauldok, hanem például indulhatnának újra a Földről minden részben.
Az elvarratlan szálakat kéne valahogy megoldani, mint a Pegazus-i asgardok, mi történt atlantisszal miután leszállt, a destinyvel, Eli-jal. Azt is meg lehetne lépni szerintem, hogy nyilvánosságra hozzák a csillagkapu programot.

szvendzsön hemdáj - 2011. 05. 12. 21:58

Hiányzik az eredeti Stargate világ folytatása, aszzem egyszer az Universet is végignézem :). Tényleg mintha megfőttek volna sci-fi témában a készítéssel. Egy Asimov idézet jutott eszembe: “A változás, a folyamatos változás, az elkerülhetetlen változás az, ami a társadalom meghatározó tényezője manapság. Semmilyen érzelmi döntés nem történhet anélkül, hogy nem csak a mai világot, hanem a jövőbeli világot figyelembe vennénk. Ez viszont azt jelenti, hogy az államférfiainknak, az üzletembereinknek, s egyáltalán mindenkinek sci-fi módon kell gondolkodnia.”
Kell a jó sci-fi sorozat ez tény, igény is van rá. De akkor most ismét kezdjünk el nézni valami klasszikust vagy nekiáll végre valaki megalkotni valami igazán ütőset? Vagy egy lassan fejődő középszerű sagát?

DeadMan - 2011. 05. 12. 23:11

Ray Person: Igen, ha lenne egy teljesen új, ismét a Földhöz kötött sorozatunk, azon belül is simán lezárhatnák mind3 eddigi sorozat esetlegesen lezáratlan ügyeit, lenne lehetőség a Destiny és az Atlantisz ilyen-olyan módon való rendszeres felbukkanására. Ezért is mondom, az SG univerzumban gyekorlatilag nincsenek határok, bármit ki lehetne találni.

Bár, hozzátartozik az igazsághoz, nekem amióta láttam a kilencvenes években, azóta is az eredeti film a kedvencem SG-ben, és az SG-1 meg az Atlantis csak fokozatosan nőtt rám, így én mondhatni ugyanúgy voltam vele, mint az Universe-el.
Ennek ellenére nem mondom, hogy nem jönne jól még egy SG sorozat, de kicsit nagyobb átgondoltságot várnék, mint az elmúlt 2 évben (vagy akár előtte bármikor:D). Tehát, ha a készítők új arcok lesznek, az nem is biztos, hogy a legrosszabb dolog, ami történhet…

Még egyszer mondom, ezzel kapcsolatban folytathatjuk a diskurzust egy jó 5 év múlva:)

Hunnenkoenig - 2011. 05. 13. 01:36

Nekem semmi bajom a destinyvel meg a sötetseggel meg a komolysaggal meg a dramaval.

En siman neztem volna az SGU-t meg 10 evig, mert az alapkoncepcio jo.

Ha rebootoljak, en siman vevö vagyok ra.

Csak akkor dobjanak ki mindenkit a gennybe. Szineszeket es irokat, producereket.

Szineszek közül Eli es Rush maradhat. A többi menjen narancsot szedni.

DeadMan - 2011. 05. 13. 10:26

Na majdnem összegubancolódott a bajszunk, de mikor mondtad, hogy Eli meg Rush maradhat, akkor megenyhültem:)

Amúgy tőlem nem is kellene kiszórni mindenkit, a nagy része a szereplőknek akár maradhatna is, ha valaki írna nekik normális karaktert és értelmes történeteket. Szerintem nem a szinészi játékkal volt a gond, hanem az írókkal.

Friczi - 2011. 05. 13. 11:18

Én a 2. évadtól kezdtem megkedvelni a sorozatot, sajnálom a kaszát, de értem miért kapta. Jó lenne, ha valamilyen formában kiderülne, mit terveztek a folytatásra.
Arra válaszoljon nekem valaki, hogy a leszármazottiakt miért hagyták a dronokkal fertőzött űrben?? Amikor ők is technológiailag fejlettek lesznek, ki lesznek írtva!!!

Hunnenkoenig - 2011. 05. 13. 13:00

DeadMan: na ennek örülök, hogy megsem akadt össze :-)

csbi - 2011. 05. 13. 17:59
Hunnenkoenig - 2011. 05. 13. 19:02

Hah, a Mallozzi elmondja, hogy fogalmuk sem volt arrol, hogy mit csinalnak. Latszott is az egesz sorozaton.

Ha erdekel valakit a “French incident” akkor itt a link a kephez:

http://forums.scifi-nexus.com/images/misc/ftf.jpg

“Fuck the French” a jobb oldali oszlopon :-P

A franciaknak semmi humoruk…

Platschu - 2011. 05. 13. 21:23

Itt a GW tulaja írt egy nyílt levelet a SyFynak, amire a csatorna reagált is :
http://www.gateworld.net/news/2011/05/how-wrestling-is-killing-science-fiction/
http://www.gateworld.net/news/2011/05/an-open-letter-to-stargate-fans-from-syfy/

Ez pedig egy rajongói videó, amit még az készítők is méltattak. Szépen összefoglalja a teljes SG franchiset:
http://www.youtube.com/watch?v=YvlRzQAt5xk

Villám - 2011. 05. 13. 21:30

Kérdezem én ha fogalmuk nem volt hogy mit akarnak akkor miért is kellet ezt erőltetni? (Persze tudom pénzből sosincs elég de ezt leszámítva)

Amúgy nagyon dühítő és egyben szomorú hogy egyes sorozatoknál egy átlag rajongó többet foglalkozik azzal hogy mi milyen módon haladhatna tovább illetve minek milyen következménye van mint maguk az “írók” akik mint a mellékelt ábra is mutatja majd lesz valami elven dolgoznak

Zirowe - 2011. 05. 13. 23:34

Platschu: végignéztem a videót, ami remek, és újból eszembejuttatta, hogy mennyire remek és pörgős sorozat volt a két alap sg sorozat, és mekkora egy fos, lassú, szenvedős “valami” volt az sgu!

Illetve újra kedvem támadt egy össz-SG darához, mert már kezdek belefáradni a komplett st darában (st:tos, st:tng,ds9 megvolt, voyager 3.évad elején járok, de már nagyon unom!:D)!:P

Ez az 1film, 10+5évad és két dvd film nagyon sokat tett le az asztalra, egy egész különálló és komplex világot megalkotva, amitől teljesen idegen volt az sgu..

R.I.P. SG.

Zirowe - 2011. 05. 13. 23:45

Ezt pedig most találtam:
http://www.youtube.com/watch?v=nNEy5Zfy1HA&feature=related

De nagyon adja!:D

ayren - 2011. 05. 14. 10:13

@zirowe

“Baltar is megmondta, hogy 40ezer nem elég a faj túléléséhez”
Úgy tudom, a genetikai vizsgálatok szerint volt olyan időszak, amikor az emberiség 2000 egyedre zsugorodott. Mi mind az ő leszármazottaik vagyunk.

ayren - 2011. 05. 14. 10:35

Természetesen az SG1 az ász a három közül. Még minden ötlet új (persze, önmagához képest, hiszen a sci-fi toposzokat ott is kölcsönvették), szerethető karakterek, és amit legjobban díjaztam, az önirónia. :)
Az SGA-t is néztem, de sokkal kevésbé jött be. Súlytalanabb, unalmasabb (netán idegesítőbb) karakterek, a humora felejtős,és valahogy kevés volt újdonságnak a lidércek népe. Az SG1 halványabb mása, szerintem.
Az SGU komorabb volt, lassabban csordogált, a karakterek érdekesség szempontjából számomra valahol az első két sorozat karakterei között helyezkedtek el. Nézhető volt, és talán egy hajszállal érdekesebbnek is találtam az SGA-nál, de krokodilkönnyeket nem fogok hullajtani utána.

M and Ms - 2011. 05. 14. 19:28

Sziasztok! Nekem lett volna egy jobb befejezésem vagyis igazából évadzáró episódom pl: ha azok a kék idegeneket odahívták volna vagy ők siettek volna a Destiny segítségére és ebből kialakult volna egy szövetség az idegenek és a legénység között,de persze a 3.évadban kiderült volna,hogy valójában mit akarnak a hajón élőktől:) meg mondjuk a 3.évadban több élőlényekkel teli bolygót találtak volna+stb:)

M and Ms - 2011. 05. 14. 19:31

Ja és hiányoltam a csillagkapu feelinget a sorozatból volt pár rész ,de kevés volt sajnos meg keveset szerepelt a vadiúj kapu pedig nekem nagyon bejött:D hangja tárcsázás közben:) persze a féregjárat hang elmaradt:( viszont a sorozat első része iszonyat jó volt:) és amikor a Lucian szövetség betárcsázott:D

Hunnenkoenig - 2011. 05. 15. 01:48

“Úgy tudom, a genetikai vizsgálatok szerint volt olyan időszak, amikor az emberiség 2000 egyedre zsugorodott. Mi mind az ő leszármazottaik vagyunk.”

De az 75 ezer evvel ezelött volt es 10 ezer evvel ezelött 5-10 mio ember elt a földön aszerint a teoria szerint.

Szoval 65 ezer ev alatt nött 2000-10.000-röl 5-10 milliora.

Ezeknek csak par szaz evük volt ugyanerre a stuntra. Egesz nap csak dugniuk kellett mint a nyulak…

ayren - 2011. 05. 15. 08:45

@Hunnenkoenig

Én a BSG-re reagáltam, nem az SGU-ra. Hogy az idézet szerint Dr. Balthar hülyeséget mondott. 40 000 egyed bőségesen elég egy faj túléléséhez. A Mitokondriális Éva létezését(aki a BSG univerzumban ember-cylon hibrid) 150 000 évvel ezelőttre teszik a tudósok. Annyi idő pedig elegendő lenne 40 000 embernek, hogy benépesítsenek egy bolygót.

Zirowe - 2011. 05. 15. 08:49

Hunnenkoenig:
“Egesz nap csak dugniuk kellett mint a nyulak…”

Úgyse volt jobb dolguk.

Welt - 2011. 05. 15. 16:11

Én nem láttam ez előző csillagkapu sorozatokat, így nincs viszonyítási alapom, de az Universe nagyon tetszett kár érte :(

Hunnenkoenig - 2011. 05. 15. 22:38

Ha erdekel valakit, csinaltam egy windows hatteret stargattel.

Mint a lost buszos annak idejen, csak most stargatettel. Szal ertitek :-P

http://www.bilder-hochladen.net/files/big/8fqu-k.jpg

wryvery - 2011. 05. 16. 11:43

Szubjektív véleményem:

A valaha volt legjobb franchise volt a SG. Szerettem mindhármat, mindet más miatt. R.I.P: SG franchise….

Csigusz - 2011. 05. 16. 18:24

Mivel egy külsős írt cikket róla, reméltem végre egy normális szemlélettel lesz ábrázolva az SG:U
de gyakorlatilag megint csak a fogás lett keresve rajta mindenhol, hogy mit és hol lehet belerúgni (sebaj, így legalább végképp beillik a junkie profiljába)

nekem azok a mondatok tetszenek amikor az író hiányolja, hogy erre meg arra meg amarra miért nem kaptunk választ.
talán mert eleve 5 évadra tervezték, de csak 2 valósult meg? :D nem nagy logika rájönni, hogy simán lehet minden meg lett volna magyarázva.

személy szerint én örültem, hogy végre scifi-t láthatunk és nem akció-komédiát. mert most őszintén, énis szerettem a régieket, de az Atlantis full az volt mint az SG-1, csak a csapat meg a helyszín volt kicserélve (de még a karakterek is ugyanazok voltak)
Végre itt meg láthattunk egy komolyabb hangvételt, igen az első évadban bűn unalmasak voltak a földes szálak ez tény, de mint néző mégis jobban kötődtem akármelyik karakterhez.
Jah és hát ugye Rush meg überelhetetlen jelenség lett.

no mind1, szép volt jó volt, talán életem első kaszája amit tényleg baromira megsiratok.
és jó lett volna egy pozitívabbat olvasni róla így utoljára…

.tnm - 2011. 05. 16. 22:16

@Csigusz

a fenti Mallozzi blogbejegyzésből kiderül, hogy az évadzáró cliffhanger-ek a feloldását se találták még, nem volt itt “ötéves terv”; menet közben szülték az átívelő szálat (ha volt egyáltalán)

[és senkinek se a darkosabb hangvétellel volt probléma {bár attól még igazából dark se lesz, hogy sötétebb a kép és hatszor annyit nyafognak meg kiabálnak, mint minden értelmes, mély drámában}]

Platschu - 2011. 05. 17. 00:50

Csigusz: A külsős ez esetben belsőst jelent. S igyekeztem semleges maradni, nehogy szó érjen, hogy elfogultságból írok pozitív kritikát, miközben én magam is láttam jó pár tervezési hibát a legújabb SG mesében. :P

A GateWorldon még megy ez adok-kapok a GW-SyFy-JM között, de a nézettség-minőség arányon kellett volna az íróknak elgondolkodni.

DeadMan - 2011. 05. 19. 12:32

Csigusz: Na te vagy a másik véglet, a vaskalapos rajongó. A végére nekem is megtetszett az SG:U, hiányozni is fog talán (bár valami furcsa módon én teljesen elégedett voltam a lezárással, főleg az SG-1 és az SGA csalódást keltő utolsó részei után). Szóval semmiképpen nem sorolnám magam az utálók táborába. De ez a fenti kritika, ez még egy fokkal talán pozitívabb is, mint amit én írtam volna.
Attól még szerethetsz egy sorozatot, hogy elismered a hibáit. De ez csak az én véleményem:)

Hunnenkoenig: Te vadállat:D:D:D
Ugye tudod, hogy ez azonnali hatállyal ment háttérképnek.
:)

Hehh, ez marha jó lett. Megérkezett Rush, majd ő rendet rak az elszemetesedett windows-omban:)

Hunnenkoenig - 2011. 05. 20. 21:18

DeadMan: Örülök, hogy tetszik :-)

Nekem is ez a hatterem most a laptopon.
Asztalink meg a LOST buszos :-P

uhu - 2011. 05. 21. 11:16

Egy új sorozat, az SGU stábjával:
http://www.gateworld.net/news/2011/05/savela-sgu-vets-pitching-new-sci-fi-series-echoes/

Elég jónak tűnik, remélem, lesz belőle valami.

Leeadama - 2011. 05. 22. 21:00

Kedves sorstársaim, akiknek végülis bejött volna az SGU: senkit sem szeretnék elkeseríteni, de, mint azt több oldalon, többször kifejtették már- darabokra szedték a sorozatok díszleteit és bedobozolták, sőt, volt amire licitálni is lehetett! Ergo: fuccs bárminemű felélesztésnek! Maximum egyszer, majd egy új sori /HA/ jöhet. Hát ennyi. Nekem nagyon fog hiányozni a teljes franchise, beszélhetünk SG1-ről, SGA-ról, vagy akár SGU-ról.

Leeadama - 2011. 05. 22. 21:05

Hunnenkoenig! Nem csinálnál egy Eli – osT is? :-)

Kommentező - 2011. 05. 26. 20:05

Kár, hogy vége én nagyon szerettem. Kiváncsi lettem volna pár dologra ami a film eddigi résziből nem derül ki. R.I.P SG:U :(((((

Hunnenkoenig - 2011. 05. 26. 20:51

@Leeadama: Nagyon nehez jo csillagkapus kepet talalni a neten. Ez volt az egyetlen, ami hasznalhato volt.

De majd megprobalok varazsolni valamit.

balbertimi - 2011. 06. 12. 19:47

legalább hazavitték volna őket! Biztosan bennem van a hiba, de én azokat a sorozatokat szeretem, amelyeknek van végük – jó, pl. a dokisoknak úgysincs, de az ilyen jellegűeknek igenis legyen valamilyen lezárása, ne pedig ilyen “neszesemmifogdmegjól”, rágódjál rajta, hogy most mi lesz. Sajnálom, hogy voltak lassú részek is, a logikátlanságokat meg lehet bocsájtani, mert azért fikció, hogy ne legyen túlságosan igazi, nemde?? Szóval, isten veleg, SG sorozat. Bárhol meglátok 1-1 részt (valahol mindig adják), azért még leragadok elé, pedig az SG-1-et totál végignéztem vagy háromszor, az Atlantiszt meg, ameddig volt scifis adónk, addig. Szóval, kár érte…

kacsa1982 - 2011. 07. 12. 17:19

hát én szerettem ezt a sorozatot is.Mint minden csillagkapu filmet sorozatot.Én gyerekként ezen nöttem fel emlékszem még a parabolán elsönek a régi német rtl2 ön adták a csillagkaput.Én már akkor szerelmes lettem ebbe a sorozatba.pedig szerint jo kis sorozattá nötte ki volna magát az univerzum is.Mint ahogy az atlantiszt sem kellett volna igy abahagyni.sajnálom hogy már nincs több csillagkau semmilyen formában.Talán ezért is kedvetem meg ennyire az univerzumot hisz ö volt az utolso csillagkau sorozat amit láthattunk:(:(:(:(:(:( Mindörökké Stargate:)

Eli - 2011. 07. 17. 12:22

Nekem tetszett a CsK U. Egész jóra sikerült,de az első évadot ki lehetett volna bővíteni még 5 résszel :) Mert el telt egy pár hét a hajóra lépés óta,és máris a felénér járt a sorozat. A bevezető részek,és a luszian szövetség támadása közt jól jött volna egy nyugodtabb Bolygó fel fedezéses akármi :) Nem is nagyon kellett volna oda még több idegen,mert szerintem ők is elég érdekesek voltak,és lettek is volna,csak egy kissé komolyabb szerepet kellett ki osztani rájuk.
A Csillagkapu CsK-1 el semmi bajom,de az első részek már elég régiek :) Meg csinálhatákk volna jobb kamerákkal. Minőségi felvételeket kelet volna készíteni. Mert vannak filmjeim korábbról,mellyekben ég most sincs egy kép kockányi hi sem,és 5-6 évvel idősebbek az első Csillagkapu filmtől.

Az Atlantisz szerintem jóra sikerült,de az is lehetett volna jobb, itt nem a ké minőséggel volt a gond,hanem a gyenge efektek. Nem is voltak oylan gyengék,de én többre számítottam.

A CsK U meg Young nyílvánvaló dolgokra kérdez rá,mintha egy 9 éves gyereknek akarnád el magyarázni,hogy a nap sugározza a meleget,és az alatt kell napozni,de ő este a Holdfényben napozik,mert az olyan szép!

A komoly sorozat helyett egy lebutított semmit adtak-tudományi szempontból. Joban vette volna ki magát az egész,ha az írók utána néznek néhány dolognak,és egy kis igazat is tesznek az egészbe a féreegjáratokon és az időutazáson kívül.

Az új csillagkapu hangja,meg tényleg király :)

Young ezredesnek irányítania kellene a halyót,és nem kérdezősködnie,hogy a gyengéb felfogású nézők meg értsék a dolgokat,mert ezzel a felsőbb réteget (értelmesebb) taszítják el a képernyők elől,és ennek ez a vége.

Mikor Camill el foglalta a halyót akkor Dunning miért nem lőtte szét azt a nagy pofáját? Igazából nem utálom a csajt vagy valami,de abban a részben tényleg le kellet volna puffantani :) ha nem is akkor legalább a vállába egy golyót amit TJ egy perc alatt meg oldott volna,de a halyó harc nélkül az övék,és nem kellet volna kockáztatnia Greernek,és Youngnak a halyó oldalán való császkálással az életüket.

És az 1×13-as rész amikor ott vlt a sok kaja 6 ember miatt hagytak ott még egy vagy két fordulónyi ellátmányt? Ez hülyeség. Ki tudja mikor találtak volna egy új bolygót,amiről fel tölthetik az éléskamrát? Át veri sot ot ő fel hoz pár embert,és az ellátmányt,és meg beszélik a dolgot visszafelé menet,és mire a 2. eszállítmányt hozzák már vége is a dolognak,és mindenki,vagy legalább a katonák vissza mennek a végzetre,és nincs több probléma az egésszel,és fordúlhattak volna egy 3.-at, és még a bolygón maradttaknak is lett volna esélyük. Vagy a 3. lemenetelnél Young vitte volna a sérült kompot-lényegében azért volt kevés az idő több fordulóra,mert Elő kellet készíteni a sérült kompot a bolygóra való lemászásra,és ez baromi sok időt vett el,és a legénység ne akar éhen halni néhány ember hülyesége miatt.

Vagy fegyverrel kényszerítenek mindenkit,hogy tünés ne pazaroljuk az időnk stb. A helyzet meg oldva.

A lusian szövetség meg Vagy ki kellet volna szívni a levegőt az elején,vagy hadják el foglalni a halyót,ahogy tették. Ott volt egy csomó Lusian szövetségi tag a halyón az el foglalás után. Fel kelet volna használni őket a halyó fel derítésére,és a tárgyak amik a ládákban vannak-biztos nem azért pakolták teli az Ősök a Hajót úriás konténrekkel,mert Jó kedvük volt,hanem gépek voltak benne,amiket néhány emberrel meg fejthettek volna,hogy mik is azok. És nem hiszem,hogy az ikaruszról nem tom valaki említett itt 120 embert igazából fogalmam sincs pontosan menyien votak a végzetn,de nem hiszem,hogy 120 emberből csak 10-15 volt tudós vagy mérnök vagy mi a franc a többi meg csak a létszámot nyomta fel,és csak enni mentek a bázisra,és aztán a hajóra is.

Fognak pár embert,és biztosan találnak a halyó megjavítására alkalmas berendezéseket. Ha ez olyan szuper fejlett halyó stb,akkor miért nem javítja magát? Fel térképez egy bolygót belülről meg néi hol van értékes nyersi,amire szüksége van és vagy ki küld néhány robotot nyersiért,vagy robbant egy lyukat ,és fel sugározza ahajóra vagy mit tudom én fel hozatja arobotokkal a csillagkapun keresztül,miután távolabb ment. Egyépként nm hiszem,hogy egy 100 millió éves Acél vagy annál is erőseb anyagból készült akármi ki bírna akár egy géppuska lövést is enyi időő után,és persze még harcban is járt nem olyan rég,és még mindíg működik javítások nélkül. Ha a végzet meg javítaná magát mindegy menyi idő alatt, csak tegye meg,akkor semmi gond sem lenne időnként a halyó egyes részeit teljesen át építheté,és a halyó nemegy mozgó instabil szita lenne. Az emberek mit tennének? Vagy Atlantisz hogy készíti az óriás halyókat? Vagy a ZPM-eket vagy a rakétáit ezt miért nem mondják el? Vagy ondták. Szerintem minden avárosból indul ki ott csinálják a ZPM-et mega rakétákat is. Egy ős halyó simán el fér az egyik fő szárnyán atlantisznak azt hiszem még 3-is minden főszárnyára egy. És ha logikusan közelítjük meg a dolgot az egy szper fejlett város,és csak az animátorok,vagy a forgatókönyv írók nem tudtak be tenni oda néhány robotkezet,amint émeg építi a hajókat stb. szerinte ezt teljesen el felejtettésk.A nyersi meg egy másik tészta. Az ősöknek is kellet lennie egy nagy hatótávolságú sugárnak,ami ide oda transportál,mint a lift,vagy az asgard sugár. Ki transportálják a kellő helyről a nyersit- GYORS HATÉKONY nem vesz igénybe emberi munkát,émég a számítások sem. Ha a városnak meg mondják,hogy töltsd fel a készleteid (hajók,rakéták élelmiszer stb),akkor ki számít minent automatikusan salyát magától. egy ilyen nagy,és fejlett városnak nem hiszem,hogy nincs egy normális számítógépe,ami emberek nélkül is meg oldja azt amit kel,sokkal gyorsabban,és hatékonyabban égezve el mindent,amit kell. Pl: védekezés. Ha a Végzet bele tudot repülni a napba Atlantissza miért nem teszik ezt minden lidérc támadás után,és töltik fl a város energia reléit,vagy miket. És ígfy ne kel használniuk a ZPM enegiáját,és a váos ki is bírná,és egyszerűen még az ősök is le győzhették volna a LIdérceket,és ne kellet volna nekünk. :)

És Atlantis még az Icarus expedíció előtt el indulhatott volna meg nézni a Végzetet, vagy Young-ék hajóra kerülése után pár héttel ott is lehetet volna kisebb ugrásokal,a ZPM energiájának pocséklása nélkül,hogy ne kelljen bolygókat keresgélni a szükséges nyersiért,hogy még egy ZPM-et csinálhassanak. Vagy Megy Atlantisz el viszi azt a 3 ős anyahajót ugrókkal közepes hajókal stb,és védték volna aVégzetet,és Ezzel minden meg oldódik,és izgalamsabb. :)

Na jó nekem be jött minden Csillagkapus film a kisebb hibákat kivéve főleg a tárcsázósokat azok az agyamra mentek!!! TÉNYLEG ENNYIRE HÜLYÉK AZOK AKIK ÖSSZE VÁGJÁK A FILMET? NEM TUDTÁK VOLNA ÚGY ÖSSZE VÁGNI A SOROZATOT,HOGY AMIKOR A HETES ÉKZÁRAT TOLJÁK A HEJÉRE AZ MOZOGJON IS? mEG UTÁNA NEM A HATOS ÉKZÁR KÓDOLÁSA MEGY,HANEM MEGNYÍLLIK A FÉREG JÁRAT,MERT ITT EBBEN SOK HIBA VOLT!!!.

nAMINDEGY SZASZTOK. eGYÉPKÉNT SAJNÁLOM,HOGY ILYEN HAMAR VÉGE A CSILLAGKAPUKNAK :) éN MINDEN HÉTEN MEG NÉZEK KB 2 ÉVADOT. MÁR EGY ÉS FÉL ÉVE,MERT AKKOR KATTANTAM RÁ :)

Eli - 2011. 07. 17. 12:36

Ha valamit nem értetek vagy ki olvashatatlan,akkor szóljatok,mert gyorsan írtam,és ejtettem kiseb nagyobb hibákat. :D

Eli - 2011. 07. 17. 12:47

jaaa igen a költség vetés szerintem meg térült volna a sorozat is,és a film is-TÖBBSZÖRÖSEN,mint amúgy,ha egy kicsivel több Pénzt költenek a film vagy sorozat leforgatására. Szerintem a Csillagkaput teljesen át kellet volna dolgozni néhány kívülről jött új íróval gyütt. A léyneg nem változott volna,de új,és jó ötletek is születtek volna,és kitalálhatták,hogy hogyan zárják le a két már meglévő,és sikeres sorozatot. És a harmadik sorozatot hogyan tehették volna jobbá. szerintem Brad wrightet,és a töbib írót is érdekelte a sorozat,mert látszott rajtuk,hogy oda vannak érte,akkor miért nem tettek érte többet?

Néhány új idegen,vagy több földi űrhajó stb. A több úrhalyó lehetővé tette volna nagyobb űrcsaták lejátszását óriási veszteségekkel,de a égén még is győztesként jöhettünk volna ki mendenből.

Nme tudom mi van ezzel a Stargate Redemptionnal, szerintema története nagyon jó, egy idegen faj a reworn meg támadja a Galaxist 19 évvel az Ori kiűzése után a Galaxisból,és már a föld is tud a kapuról, hát hiába animációs film lett volna,és nem rendes, nagyon jó lett volna szerintem, csak azt szeretném tudni,hogy miért nincs még kész? :) Már nagyon várom. :) Igaz történt egy kis változás a földi flottában. :D A Prometheust jól hejben hagyták,és az ős anyahajót is,de ezt kivéve minden remek. A történetben annyi változna,hogy építettek,és találtak még egy hajót,és nem kell abbahagyni a felénél,mert már bele rajzoltam ezt,meg azt is.

És nem akaródzik ki javítani. Ez felesleges. Csak a szövegen kel változatni megfelelően ahhoz,hogy illjen az animációs filmhez :)

Géza - 2011. 09. 08. 00:39

Nyugodj békében, Csillagkapu.
És támadj fel harmadnap.
Ámen

sisisisi - 2012. 08. 13. 22:24

Nekem nagyon tetszett minden csillagkapu film és sorozat is eddig. Kár hogy vége.

De talán majd egyszer folytatódik, mert sok sci-fi sorozat “meghalhat”, de a stargate örök.

A stargate feltámad!

Hunor - 2013. 10. 30. 22:30

“a rajongók többsége egy Csillagkapu-sorozatban új világokat és fajokat akar látni, nem pedig egy maroknyi ember melankólikus hazavágyódását.”

Igen, nekem is ez volt a bajom vele, elvileg a világ legjobb tudósai akik vállalták, hogy egy másik bolygón dolgozzanak. És itt egyfolytában csak sírtak.

Szerintem ha a KINO-t nem rakják bele, akkor nem lett volna, hogy azt a 40 percet sírással töltsék.

dildi - 2013. 10. 31. 23:43

Hát személy szerint nekem bejött a sorozat, pár gyengébb részt kivéve, voltak benne jó pillanatok. Sőt a második évadban az a rész amikor az egyik bolygón kiirtják őket valamilyen lények és a végén kiderül, hogy ide oda ugrálnak az időben az szerintem talán a sorozat legjobb része volt. Ami a szinkront illeti azt hiszem korrekt Rush hangját kivéve, szerintem förtelmesen nem illik hozzá.

eugenenordern - 2013. 12. 29. 19:25

Nekem nagyon bejött a sorozat. Az összes stargate-et megnéztem, kétszer is, mert közben a párommal is megszeretettem, úgyhogy vele újranéztem. :) Számomra óriási fejlődést mutatott az egész sorozat, beleértve az Atlantist is, és hihetetlen élmény volt az a két évad, melyet az Universe-ből volt szerencsém látni. Csak remélni merem, hogy lesz harmadik évad. :) Persze én azért néztem, hogy élvezzem, nem azért, hogy elemezzem! :)

dani154 - 2014. 01. 30. 14:16

Nem tudunk valami frisset? lesz mostanság valami új SG ? Most néztem végig megint az atlantist hát baromi kár,hogy nem folytatták lett volna benne potenciál:/ amugy azon röhögtem igy az utolsó résznél,hogy a goauldok bezzeg nem jöttek segíteni a sztori szerint mikor megtámadták a foldet…:D Nyilván nem írták bele ,de erre gondolhattak volna az írok,hogy Tilkék nyilván nem hagynák,hogy leigázzák a földet hanem jönnének segíteni :D

Estevez - 2015. 02. 19. 09:20

Az első évad szenvedés volt a lelkizős részekkel, aztán mire beindult volna, már le is vették – hibernálták őket. Ami végülis egy jól tervezett lezárás.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz