login |

Justified: vége a 2. évadnak – írta Flanker

2011. 05. 14. 16:47 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

– So, you want me to recommend you for a promotion?
– Yeah. They’re always looking for guys like me.
– You mean guys that have shot people?
– Exactly.
– Yeah, well, you got that covered.

A Justified első évadja jött, látott és kereszteződésbeli Kamazként vitt mindent (lásd kritikánkat tavalyról). Persze a Dexterhez vagy a Losthoz hasonlóan egy ennyire jó első évad igencsak megnehezíti az írók dolgát, hisz a rajongók elvárásai felülről nézik távcsővel a Himaláját. Emiatt tudtam elfogadni  az évközi, enyhén fanyalgó hangokat, melyek szerint idén volt több unalmasabb, gyengébb rész, neajdisten töltelékepizód. Talán a finálét látva, aki elégedetlenkedett, az is belátja hogy lehet tévedett. Minden percre, minden pillanatra és kiváló mellékszereplőre szükség volt.

justified_finale_1

Pedig a 2. évad stílusában, felépítésében egy jottányit se változott az elsőhöz képest. Kaptunk átívelő, összevissza kuszálódó szálakat, olykor részekre eltűnő szereplőket, szépen felrajzolt történeti íveket. No, meg persze várható és váratlan fordulatokat, akciót és érzelmet dögivel, néhány “bad guy of the week” történetet. És legfőképp zseniális színészeket (60 fölötti női főgonosz talán sose volt még ennyire félelmetes, hiteles egy sorozatban) igen komoly jellemfejlődésen áteső- fő és mellékszereplőket.

Ami nem meglepő, hiszen a Justified mindig is a karakterekről szólt. Raylan Givens azért hiteles a gyorskezű modern seriff szerepében mert tudjuk, látjuk minden másodpercben mit miért tesz, ahogy a Bennett/Crowder csata se egy elveszett szabásminta miatt zajlik évtizedek óta. Senki se azt a sorsot, életpályát éli, amit szeretne, ami a kábeles sorozatokat körüllengő hitelesség egyik záloga: csak az egy sorban felvázolt papírszereplő az, akinek nincs is több dolga. Sokan próbálnak küzdeni az események sodrása ellen, kitörni, s teszik mindezt inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az utolsó percekben se az óriási katarzist kapjuk, hanem a “végre túlvagyunk rajta, éljük tovább az életünket”-érzést: Kentuckyból senkit se visz el a fehér herceg(nő) szőke lovon.

justified_finale_2

Ugyan az évadzáró brutalitása egy hangyakörömynyit elmaradt az első évados zárórészben történtekhez képest, ám panaszra így se lehet okunk. Teljes lelki nyugalommal osztok ki az évadra egy 8.5/10-es pontszámot. A harmadik szezonz pedig a főcímdalból kölcsönvett idézettel várom.

I see them long, hard times to come.

30 hozzászólás Ne habozz!

Zolee - 2011. 05. 14. 16:53

A cikk minden szavával egyetértek, az egyik legjobb jelenleg futó sorozat szerintem.

gisss - 2011. 05. 14. 16:53

Én ma tervezem megnézni az utolsó részt:) Milyen hülye mazochista egy fazon vagyok már hogy itt szenvedtetem magam estig, míg most is nézhetném már:D

Klunks - 2011. 05. 14. 17:11

Egyetértek, a gyengébb epizódok ellenére is összességében rettentő jó volt ez az évad, és a casting is tökéletesre sikerült, egyre átfogóbb képet kapunk Harlen-ről.
Simán a kedvenc sorozatommá lépett elő az idei évben.

m76 - 2011. 05. 14. 17:53

Ha az elején lévő idézet a legjobb amit sikerült a sorozatból kiollózni, akkor nem bántam meg, hogy az első rész után kaszáltam.

Harlequin - 2011. 05. 14. 18:23

Egyszerűen nem lehet megunni. Igazi gyöngyszem ez, naná, hogy maradok a 3. évadra.
A hangulat, az akcentusok, a a karakterek rántanak magukkal, nagyon eltalált egyveleget hoztak össze. Hiteles sztorik, nincs felesleges happy end és rózsaszín lufi.
A zárójelenetek annyira passzoltak az egész szezonos cselekményhez, ritka ilyet látni. Így is lehet. Nem kell falkaparós cliffhangerrel zárni. Ha végigkövetted, úgyis maradsz jövőre is.
Mags zseniális volt, a fiacskái is. Timothy pedig, hát ő Timothy :)
A gyengébb részek miatt talán 9/10 a vége.
(csak nekem tűnt fel, de ebben az évadban jóval többször verték rommá Raylant, mint előtte:)

Anthony - 2011. 05. 14. 19:31

Harlequin, egyetértek mindennel.
Igen, Raylan softabb lett a második évadban, nem lőtt halomra éppen mindenkit, aki szembejött :D Ezzel azért kicsit vesztett a lendületéből a sorozat.

gisss - 2011. 05. 14. 19:36

Azt tényleg bírtam az első évadban hogy szinte minden részben lelőtt valakit. Mostmeg SPOILER
el se süti a fegyverét az évadzáróban.

Desmond Wallace - 2011. 05. 14. 20:12

Az előző évad ütősebb volt, de most se igazán volt okom a panaszra. Raylan karakterét kicsit megpuhították, ez meg főleg Winonának volt köszönhető. Ez nem tetszett.

A színészek és a dialógusok még mindig kiemelkedőek voltak. Na meg a hangulat is egyedi még mindig.

8/10

Flanker - 2011. 05. 14. 20:21

Örömmel olvasom hogy alapjában véve nem írtam nagy hülyeséget..:)

m76: ez csupán az évadzáró egy rövid szösszenete. Nem csak a humor a lényeg benne, sőt: hanem ami mögötte van. jól tükrözi a sorozat lelkivilágát, és spoilermentesen utal a 3. évad egyik lehetséges szálára.

jjtiller - 2011. 05. 14. 20:53

Én nem igazán értem az örömujjongást, szerintem az első évadot meg se közelítette a második… Különösen a finálét rontották el, ahol igazán exponálódott, Raylant nagyjából egy fogyatékos szereplővel tették egyenértékűvé, a korábbi tökössége a múlt ködébe veszett

jjtiller - 2011. 05. 14. 20:55

Mindig előbb írok, aztán olvasok, bocs :) Szóval akkor egyetértek az előttem szólókkal, és a Game of Thrones-nál is muszáj volt megjegyeznem, hogy a hangulat azért nem minden…

bogyó - 2011. 05. 14. 21:00

Ez az évad töketlenítette Raylant. Sajnos ez a számomra idióta Winona karkatergyilkosként funkcionált ahányszor elvinnyogta magát. Ez a szál megkeserítette az egész évadot, pedig a hangulat, a főszál és minden egyéb nagyon magával ragadó volt. A szerelmi nyámnyilaság nélkül nem lett volna semmivel sem rosszabb az első évadnál.

Flanker - 2011. 05. 14. 21:21

Tény hogy Raylan nem lőtte le a legyet is futtában.. nekem ettől emberibb lett, és a emiatt a sorozat hitelesebb, realisztikusabb.

Pityuerez - 2011. 05. 14. 21:22

Nekem is nagyon tetszett a finálé is, és úgy maga az egész, mert nekem gyakorlatilag egybe volt az 1.-2. évad, mert mire végeztem az 1. évad darával, már bőven elkezdődött a 2.évad!

Tényleg hihetetlen hangulat, zseniális színészi játék!
Talán egy kicsit sok volt, hogy 3x halhatott volna meg minden további nélkül a mi Raylanünk, de mindenki elbaltázta!
Bár a végén igazából nem volt veszélyben, de azért egy kicsit azért ő maga is megszeppent(meg én is), aztán hamar kiderült, hogy itt másról van szó!

Természetesen én is ott leszek a 3.évad nyitányánál!

Llew - 2011. 05. 14. 22:14

A második évad is hozta az első szintjét. Sztoriban és karakterekben, meg színészi játékban is. A mélypont a második marhadnál lévő Winonás részeknél, illetve úgy általában a Winonás jeleneteknél van szerintem. Valahogy kilóg az egész, hiába árnyalták vele Raylant, ha közben tényleg el is puhult. Az viszont határozottan jó volt, hogy a végén nem láttuk lőni. Mert ugye ki tudja mi lett Boyddal, akinek a visszatérését a régi útra alapozhatták volna kicsit jobban, ha már annyi időt áldoztak a megjavulására.

bibe - 2011. 05. 14. 23:54

Szinkronnal viszont ne nézzétek meg. Nagyon gyenge. Pont a hangulat nem jön át. Nincs egy fia akcentus se…

Harlequin - 2011. 05. 14. 23:58

@bibe: még csak a gondolat sem merült fel bennem. Timothy hangjától kiráz a hideg (jó értelemben), meg úgy összességében, kb. 1 éve hihetetlenül tudok értékelni 1-1 akcentust :) (pedig már régebb óta nézek eredetiben dolgokat). Zene a füleimnek.

Winona feltűnése bennem is ellenérzést keltett az elején, azonban nálam mégsem estek át a túloldalra, , hanem jól illeszkedett a történetbe, és Raylan karakteréhez. (bár én az férjét, vagyis az exférjét rühelltem, teljesen inkompetens karakter volt, nem is értem, miért erőltették. Ezért a -1 pont az évadban nálam)

winnie - 2011. 05. 15. 00:05

“Szinkronnal viszont ne nézzétek meg. Nagyon gyenge. Pont a hangulat nem jön át. Nincs egy fia akcentus se…”

a nézők zömének mit sem jelent az, hogy hogy beszélnek. annál inkább az, ha magyarul. akinek van lehetősége, nyilván angolul nézi, de sokkal, sokkal többen nézik (és szeretik) magyarul. és nem panaszkodnak:)

vgabor - 2011. 05. 15. 00:42

Aki csak kicsit is tud angolul az eredeti nyelven nezze, akar felirattal, de mindenkeppen angolul. A film hangulatanak legalabb a felet a szereplok videki Kentucky-i akcentusa adja…

A masodik evad kicsit hullamzo volt (Winonat igazan lelohetne valaki…), szerintem ebben az evadban igazan Boyd, Mags, a Bennet sracok es Ava hoztak a sorozat sava-borsat.
8.5 / 10 kb nalam is, az evad kozepen tul sok Winona volt :(

cabelito - 2011. 05. 15. 02:15

nálam Dexter, Sopranos, Entourage szinten van. Szerintem ez mindent elmond… :)

Neoprimitiv - 2011. 05. 15. 08:32

Winona karaktere néha valóban idegesítő, de miért pont ő lenne egyértelmű a sorozatban? Akik Raylan rambózásának hiányát puhaságnak élik meg, azok esetleg kihagytak néhány epizódot, amelyek arról szóltak, hogy a zsaruk Kentuckyban sem lőhetnek halomra bárkit hivatalos eljárás, ne adj isten retorziók nélkül. Raylan mindegyik jelenetében benne volt, hogy bármikor hajlandó golyóval rendezni a dolgot, csak nem szeretné – akinek ez puhaság, az eddig nagyon félreértette a karaktert.

Az angolul nézést én is támogatom, sajnos nincs már meg az AXN-es első évad, de magyarul visszaadhatatlan az a karakter ábrázolási többlet, amit az akcentusok jelentenek. (Egy szögedies vagy pálócos hangsúlyozás erőltetett lett volna, angolul viszont a beszéde néhány embert automatikusan el is helyez a képben, pl. Tim és Rachel mindig “idegen” lesz. Raylan pedig néha kifejezetten rá is játszik az akcentusra, ha hangsúlyozni akarja, hogy most nem csak a zsaru, hanem a HMCS is beszél belőle.)

Margot Martindale (Mags) pedig brutális volt az egész évadban, ilyen színésznőkre kellene filmeket írni.

naughtyL - 2011. 05. 15. 09:45

Továbbra is kiváló szórakozást nyújt. Valóban elmarad egy picit az első évadtól, de tényleg nagyon jóra sikeredett ez is. És most is erős és jól kidolgozott karaktereket kaptunk. akiket öröm volt követni a poros úton!

jöhet a következő évad:)

És én is kérnék abból az almás pités üccsiből, amit Maggs osztogatott. Természetesen a méreg nélkülit, ha kérhetném:D az orromban éreztem a finom illatát:)

payskin - 2011. 05. 15. 11:36

A zseniális Margo Martindale mellett szerintem a Dickie-t játszó Jeremy Davies is eszméletlen jó volt (öröm volt látni a Lost után). Illetve a szegény Boyd “balladája” az egész évadban döbbenetesen jól volt megírva. Remek sorozat, nálam is a legjobbak között van.

zagloba - 2011. 05. 15. 18:07

” Az utolsó percekben se az óriási katarzist kapjuk, hanem a “végre túlvagyunk rajta, éljük tovább az életünket”-érzést”

Na, ezzel egyet lehet érteni!
Alig lehetett végigszenvedni az évadot!
Végre túl vagyunk rajta, a felszabaduló időben nézhetünk valami tökös sorozatot /pl. Southland SoA/.
Valaha a Justified is ilyen volt.

A kemény, határozott Raylan egy nyámnyila, picsogó senki lett, akit párszor jól elvernek, fellógatnak stb.
Ettől számomra nem emberi lett, hanem béna.
Timothy zseniális, de láthatóan irányt tévesztett a forgatókönyv. Az “árnyalt karakterek” /ez általában az unalmast jelenti…/ a történetvezetés rovására ment.

Spoiler:

Boyd rossz vagyok-jó akarok lenni-jó vagyok-rossz leszek-nagyon rossz vagyok-színeváltozásai hiteltelenek és követhetetlenek.
Bányászként ellenáll minden kísértésnek, aztán hipp-hopp, megint bűnöző lesz…
Mags karaktere kiváló, azt leszámítva, hogy semmi félelmetes sincs benne.
Dickie, Coover és Doyle /vidéki balfaszok/, nem igazán lehetett őket komolyan venni.
Félreértés ne essék: a színészi játék óriási! Csak a karakterek gyengék.
A mélypont Helen halála volt. Na, itt látszott leginkább, hogy “mivel az előző részekben semmi nem volt, nyírjunk ki valakit, hogy történjen végre valami”!
Ki legyen a szerencsés…?
Aztán persze az uccsó két részben gyorsan dobjunk be egy kis akciót….

Spolier vége

Winonáról inkább ne beszéljünk…őt kellett volna kiírni a sorozatból, minél előbb…
Nem illik a képbe, de sajnos erőltetni kell /?/egy szerelmi szálat is. Ettől lesz Raylan “emberi”/?/
Ja, és a legbántóbb: nem voltak ügyek! Raylan nem dolgozott!! Ténfergett egész nap, alig volt rész, mikor nyomozott volna valaki után…

Persze, szeretjük a Justified-ot, de ha a 3. évad is ilyen lesz, negyedikre nem kerül sor, az tuti…

clark - 2011. 05. 16. 12:38

jobban ütött az eslő évados finálé ,de ez se volt rossz.kicst másképp alakultak a dolgok mint ahogy gondoltam,de attól még igazán remek kis sori!

raylan tényleg kicsit tehetlen balfasz lett a vége felé,semmmi akció,csak ide oda lófrált meg a hülye exével meg annak a férjével bohóckodott.
sőt a főnök is alig jutoot szerphez,nem úgy mint az első évadban,sokat dobott a sorihoz.elmentek ide oda vadászni emerekere,de most semmi.ennekellenére is szeretem a sorit.

az évadra simán megy a 8-8.5/10.
kicsit kevesebb ügy és balhé volt benne,kevesebb feszültésg ,túl sokat szerepletek a 3elmeroggyant tesó meg a megs.
walton goggins is kevesbbet szerepelt,pedig benne is lenne lehetőség.,de majd a 3évad biztos jobb lesz!

Binky - 2011. 05. 27. 23:07

Hát tényleg gyengébb lett ez az évad, de az utolsó pár perc azért javított a véleményemen. Az egész évadot Mags vitte a hátán, az utolsó jelenete meg hihetetlen volt, nagyot ütött. A kis Loretta is jó volt, nem bánnám, ha többet szerepelne majd. Winonát én is kiírnám a picsába, csak elpuhítja Raylant, közben meg semmi szerepe. Amíg az ő seggét mentette cowboyunk, nagyon untam. Bár lecsukták volna, azért szurkoltam.

fan8 - 2011. 06. 14. 18:13

Ez a sorozat egyszerűen zseniális. Ilyen jó szereplőket már rég láttam. Boyd karaktere pedig egyszerűen söpör mindent. :)

JRC - 2011. 10. 29. 11:13

Alaposan megkésve, de egyetértek zaglobával, hogy SPOILER ON Helen halála kicsit sok volt OFF és emiatt nekem az utolsó két rész, és azok cselekménye meg sem közelítette a 2. évad egészét, az azt megelőző 11 epizódot. Túlságosan “felgyorsultak” az események és a lezárást is elkapkodottnak éreztem.

Ági - 2012. 01. 03. 06:59

Most fejeztem be a második évadot, múlt héten akadtam rá a sorozatra. :)Az első évad nekem is jobban tetszett, de azért ez sem volt semmi. Érdekes, hogy engem is végig Winona idegesített és nagyon szurkoltam, hogy valaki lője már le. :D Nyilván ez alól a megyünk Glyncoba szál alól valahogy ki kell bújni, remélem úgy, hogy Winona elhagyja, amiért csakazértis elment Harlanba.

Wagnerur - 2012. 01. 09. 22:11

Valamit hagyni kell a 3. évadra is. Ott majd könnyes búcsút veszünk Winonatól. Ex-férj esetleg visszatér és begolyózva kigolyózza.
Szerintem voltak olyan események amiknek lesz folytatása a harmadikban. Vagy csak remélem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz