login |

Shark Tank: vége a 2. évadnak

2011. 05. 14. 22:52 - Írta: winnie

14 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika, reality,

I’m out again.

És jön a 3. évad a tegnapi hír szerint – bizakodtam benne, mert ennél olcsóbb sorozat nem sok van. Szóval teljes az örömöm, miközben azok hüledezek, hogy a Mark Burnett-féle Shark Tank képes volt kinőni magát az egyik legnagyobb kedvencemnek. Aki akar róla olvas, annak ajánlom az 1. évados kritikámat, ismertetőmet, amiből kiderül, hogy miért csodálkozom. A Shark Tank nem verseny, nem is látványos, 95%-ban rádiózni is lehetne, nagyjából arról szól, hogy öt ember beszélget egy hatodikkal (UNCSIII!), és mégis kötelező számomra, pedig az ilyen sorozatokat pótolom be inkább YouTube-on.

Shark Tank Season 2-a

A fenti 1. évados linken minden infó ott van a műsorról, nincs miért ismételni: egy üzleti tárgyalásos reality-ről van szó, azaz 5 állandó szereplő, gazdag ember várja, hogy bejöjjön hozzájuk valaki egy lehetőleg jó üzleti ötlettel, ők pedig saját pénzüket használva beléje fektethetnek. Több százezer dollárt vagy milliókat. Ez nem játék, hanem valódi üzleti tárgyalás.

(Zárójelben muszáj megjegyeznem, hogy eleve fura a Shark Tank léte, mármint, hogy Amerika ilyen későn kapcsolt. Kezdték a japánok, Angliába nemsokára a 9. évad érkezik és még egy csomó országban volt a műsor, a teringettét, még idehaza is, Ecopoly címmel. Szóval furcsa, hogy csak tavaly próbálta be Amerika, s bár nincs zajos siker, de a pénteki pangásra úgy tűnik, hogy elég az ABC-nek.)

Shark Tank Season 2-d

A 2. évadban azon kezdtem el filózni, hogy miért nézem a Shark Tank-et, mi a jó benne, mi izgat leginkább. A karakterek, a gazdag befektetők? Lehet. Nagyszerűek az interakcióik, nagyon dinamikus a szerkesztés, pörög a termékbemutató, zseniális ahogy alázzák egymást (a fináléban Kevin O’Leary nagyon elszállt), ahogy keresztbetesznek és ahogy okosakat is mondanak. Más látni a dolgokat a pénzemberek szemüvegén keresztül.

Van, hogy bejön valaki egy jópofa ötlettel és végül kiderül, hogy nem érdemes befektetni (ld. a fináléban a terhes póló). Máskor jön egy fura ötlet, szanaszét röhögik és aztén meghallják, hogy eddig mennyit hozott és hirtelen mindenki rárepül az üzletre. (ld. megint a finálé első ajánlója, de egy korábbi részben is jött körberöhögés után több milliós ajánlat).

Az egész Shark Tank-ben jelen van a feszültség, hogy mi lesz a prezentáció végeredménye, de érdekes módon nem azért, mert a néző feltétlenül annak szurkol, hogy kapjon sok pénzt a cápákhoz beállító ember. Ha kap, akkor persze átmegy az egész élmény feelgoodba, mert egy kreatív ember lehetőséget kap az élettől, de sok más műsorral ellentétben itt ez nem prioritás a néző szemében. (Lehet, hogy az kölcsönöz perverz figyelmet részünkről, hogy olykor a prezentálónak lehet, hogy tényleg az élete függ a választól? Tudjuk, hogy nem, hiszen a Shark Tank-es szereplés eleve remek reklám, de ettől még ez is tényező.)

Egy a gond a Shark Tank-kel, meg magával a formátummal: hogy nem tudjuk meg, mi lesz a kötött bizniszek sorsa.

Már az 1. évadban is oda voltam a Shark Tank-ért, csak e fenti kifogást fogalmaztam meg, ennyi állt a teljes siker útjába. Nos, már ennyi se áll, ugyanis részenként egy vagy két update-et kapunk korábbi befektetésekről, sőt, olyan ötletekről is, amik végül pénz nélkül maradtak. Teljes a kép, most kéne azt írnom, hogy 10/10 a sorozat. Nem, nem a részek 10/10-esek, hanem az összkép. (Epizódok igazából amúgy is nehéz osztályozni, itt nem nagyon van jobb vagy rosszabb epizód. Adva van egy nagy folyam, amit feldaraboltak kvázi random, szóval nincs külön szerkezetes a műsornak.)

Shark Tank Season 2-b

Nehezen tudom elképzelni, hogy a Shark Tank nagyot változzon a továbbiakban. Túl fix a formátum, nehéz nem szórakoztatóra megcsinálni a jelenlegi kreatív és szereplőgárdával. Igaz, az S2-ben 2-2 részre beugrott Marc Cuban és Jeff Foxworthy, de szerencsére pont Kevin Harrington helyére, aki talán a legszürkébb – ráadásul ők is hoztak némi frissességet és színt a szereplők közé, főleg Cuban a gátlástalanságával.

Ami furcsa: a Shark Tank abszolút bejön, de arra továbbra sem nagyon tudom rávenni magam, hogy az angol vagy kanadai verziókba (mindkettő Dragon’s Den) belekezdjek. Ízlésvilágilag elamerikaiasodhattam, csak ezt a verziót tudom befogadni valamiért.

14 hozzászólás Ne habozz!

Paya - 2011. 05. 15. 00:15

A terhes pólós ötlet nagyon érdekes volt, mert TÉNYLEG jó ötletnek tűnt, amíg darabokra nem szedték. Kicsit sajnáltam a csajt, főleg, hogy már el is lopta más meg az ötletét.

Dohi - 2011. 05. 15. 05:28

sose neznek ilyesmit, de megemlitem ismet (hatha elobb-utobb napi video lesz belole itt), hogy a harry & paul-fele dragons’ den parodiak nem rosszak, az al murray-fele duncan’s den pedig egyenesen zsenialis, koszonhetoen a szinten zsenialis laura solonnak.

Morpheus - 2011. 05. 15. 08:26

Winnie!

Ne is próbáld ki a Dragon’s dent :D belenéztem youtube-on és szörnyű volt. Ami nagyon jó a shark tank-ben az az 5 befektető, jók a dumáik, és igazából ha bele gondolsz egy csomószor nem is az van hogy pénz kell a vállalkozásnak, vagy nem az a prioritás, hanem hogy a tapasztalat a szakmai tudás kell. Hányszor volt, hogy Daemon azt mondja, hogy a gyártással nem kell foglalkoznod, én legyártatok mindent saját üzemben. Ez az amit nem éreztem az angol változatban, itt tényleg jó kapcsolatokkal rendelkező emberek vannak (biztos ott is csak ott nem jött át), vagy olyan ötletek vannak amihez nem is ez kell.

Roosevelt - 2011. 05. 15. 10:42

Kevin O’Leary tényleg nagyon elvetette a sulykot az utolsó részben, bár sztem igaza volt, csak nem így kellett volna előadnia (mondjuk az ő stílusa mindig ilyen nyers).

Kevin Harrington-t meg igazán lecserélhetnék, nagyon egysíkuan gondolkodik a többiekhez képest, általában semmi okosságot nem tud hozzáfűzni (általában 2 mondattal operál: i’m out, i’m on the fence right now :D), ráadásul max. 5 bizniszbe szállt be a 2 évad alatt.

winnie - 2011. 05. 15. 11:07

oleary durva volt, de ezt szeretem is benne, nagyon nagy arc es, ha valami utan erdeklodik, akkor az nem hulyeseg.

tenyleg, eszembe jutott, hogy vajon hany uzletbe szalltak be osszesen, mi a megoszlas?

Roosevelt - 2011. 05. 15. 11:45
tumpara - 2011. 05. 15. 13:41

Jó, hogy írtál róla winnie, teljesen elfelejtettem, most van mit bepótolnom!

Paya - 2011. 05. 15. 15:01

Kevin O’Leary és Robert Herjavec visszi a hátán a showt, az biztos. O’Leary-ben amúgy azt birom, hogy még mások üzletébe is belepofázik. :) Nagyon nagy arc.

hbo - 2011. 05. 27. 09:25

Ezen, meg a The Apprentice-en kívül vannak más üzleti realityk is? Mondjuk amik érdekesek.

winnie - 2011. 05. 27. 09:32

“Ezen, meg a The Apprentice-en kívül vannak más üzleti realityk is? Mondjuk amik érdekesek.”

ha ezek bejönnek, akkor annyi külföldi verziója van annyi évaddal mindkettőnek, hogy azokkal el is van az ember.

más üzleti nem ugrik be, inkább több foglalkozásnak volt reality-je, ahol volt üzleti aspektus is, de inkább csak ezek.

hbo - 2011. 05. 27. 10:45

Az Apprentice nekem pl csak Trump miatt érdekes. Olvastam a könyveit, úgyhogy az kötelező volt. Ebből kifolyólag -bár nem tudom kik vannak külföldi verziókban- a többi érdektelen. Meg igazából amerikaiakra gondoltam. Amúgy sem igazán fekszenek a külföldiek.

winnie - 2011. 05. 27. 11:05

a külföldiek közül nekem sem fekszik egyik sem, de állítólag az apprentice UK-ben (most indult az S7) sir alan sugar nagyon jó. ezt tervezem, hogy bepróbálom.

dwightschrute - 2011. 06. 18. 22:31

A kanadai dragons dennel sincs semmi baj, főleg hogy O’Leary és Herjavec azokban is benne van – legalábbis abban a 10-12 részben, amit én láttam, benne voltak.

Aylin - 2012. 06. 16. 13:56

Too a lot of bloggers are setitng themselves up for disaster and a extended life complete of pain if they don’t soon commence to recognize that it is quite important to preserve in thoughts your posture when you slave away writing weblog posts and articles all day! If you have a desk job or function on the net like I do, there is a high likelihood you may well develop sciatica or other back pain matters. I suffered with this predicament for years, but I lastly discovered a that got me some lengthy relief.. It really is taken almost a full year of daily function to get it back to full wellness once more, but having no pain is definitely one thing that I am thankful for every single day! I’ve just been reaching out to other bloggers and webmasters lately attempting to share this information mainly because I was in a position to avoid a nasty and dangerous surgery by following the tactics on that website. I hope you don’t have back pain, but I know that even if you don’t, you will likely know an individual who does. In which case, I hope you can forward them this info! It actually did save me a TON of pain!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz