login |

Trónok harca: Interjú Peter Dinklage-dzsel

2011. 05. 15. 20:15 - Írta: Bruzsy

5 hozzászólás | kategória: insider, interjú,

A Game of Thrones machinátor törpéjét, az életet nagy kanállal habszoló Tyrion Lannistert alakító Peter Dinklage először 1995-ben, a Csapnivaló című filmben tűnt fel. Azóta már láthattuk az Állomásfőnökben, a Narnia Krónikái sorozatban, a Halálos temetésben. Az HBO-nak köszönhetően pedig egy exkluzív interjú készült a színésszel, amit a tovább után olvashattok, természetesen magyarul.

Kérdés: Hogyan írná le Tyrion Lannistert?

Peter Dinklage: Egy nagyon értelmes ember, aki egy kardok által uralt világban kell éljen, és mivel a vívásban nem jeleskedik, az intelligenciájára kell támaszkodnia. Nagyon összetett karakter, gazdag és nemesi származása pedig egyszerre segítheti őt és tolhat ki vele. Bár nem beszél róla, a sorozat során kiderül, hogy nagyon nincs jóban a családjával, és ez eléggé megmagyarázza a viselkedését. Nem ápol jó kapcsolatot velük, különösképpen a nővérével és az apjával. De nagyon okos. Nem az erejével, hanem az eszével menekül meg a nehéz helyzetekből. Egyszerűen imádom ezt a karaktert. Szeret inni. És szereti a nőket.

K: Jószándékú, de mégis megvannak a hibái.

PD: Igen, nem fekete-fehér karakter – ebben a sorozatban, nincsenek egyértelmű hősök és gonoszok. Vannak akik hősiesen tesznek gonosz tetteket. Az élet is ilyen, inkább szürke. Jó emberek tehetnek rossz dolgokat, és fordítva. Épp ezért vonzó egy színésznek az ilyen szerep: senki se eredendően jó, és ezt élvezet eljátszani.

K: Hasonlít rá valamennyire?

PD: Igen. Valószínűleg ezért tetszik ennyire ez a karakter. Már nem úgy értem, hogy tetszem magamnak, ugye értik. Vannak közös vonásaink. Nem fogom részletezni, hogy pontosan mik azok, ha nézik a sorozatot, rájöhetnek. Majd meglátják, hogy mely jelenetekben lubickolok igazán.

K: Hogy kapta meg a szerepet?

PD: Már jóval régebbről ismertük egymást David Benioff showrunnerrel. Ő keresett meg, még pár éve, amikor az egész sorozat még csak tervezési szakaszban járt. Elolvastam az első könyvet, és nagyon megtetszett. Ismerem az HBO sorozatok minőségét és ez így nagyon meggyőző volt. Szóval rögtön igent mondtam. Később leültünk Daviddel és Dannel (D. B. Weiss, másik készítő – a ford.),  egy kávéra, és órákon keresztül beszélgettünk a sorozatról.

K: A rajongók is rögtön Önt szerették volna, már amikor tudomást szereztek a sorozat készültéről.

PD: Igen, nagyon kedves volt tőlük, aranyosak. És elég nagy nyomást is jelent ez. De én nem foglalkozom az ilyen dolgokkal – ez az HBO-sok feladata. Nem tudok rá úgy gondolni, mintha rossz dolog lenne. Egyszerűen csodálatos.

K: Van valami elmélete, hogy a fantasy műfajt miért szeretik ennyien világszerte?

PD: Mert az élet unalmas, és jó elképzelni, hogy van más is. Komolyan hiszem, hogy ezért szeretjük annyira a Csillagok háborúját vagy a Gyűrűk Urát. Sokkal érdekesebb az élet úgy, ha elhisszük: a varázslat létezik.

K: A sorozat hiába fantasy, azért az HBO-ra illik, nem?

PD: Igen. Képzeljük el a Maffiózókat, csak pisztolyok helyett kardokkal és New Jersey helyett kastélyokkal. Tényleg olyan. Már az írás is olyan, mint a Maffiózóké: Dan, David és a többi író nagyon eleven, intelligens forgatókönyvet írt, mindenkit érintő kérdésekkel. Sose gondoltam erre a sorozatra úgy, hogy ez fantasy lenne. Úgy értem, hogy vannak benne fantasztikus elemek, de inkább a valósághoz áll közel, a Narniával ellentétben. Sőt, a karakterem, Tyrion még szkeptikus is, nem is hisz ezekben az elemekben.

K: Milyen volt a forgatás a nyirkos Észak-Írországban?

PD: Van arra azért jó pár napsütéses nap is. Júliusban kezdtünk dolgozni. Imádtam, egyszerűen boldog voltam, hogy a nyárra kiszabadulhattam New Yorkból. A new york-i nyár tikkasztóan meleg, ott fent pedig kellemes, szellős időjárás volt. Kicsit hamarabb kezdett el hűlni a levegő, mint az Egyesült Államokban szokott. Késő novemberre, decemberre pedig már igazán beköszöntött a hideg, és rengeteget havazott. De hát a sorozat mottója, hogy “Közeleg a tél”, mire számíthattunk?

K: Mi a helyzet a jelmezekkel?

PD: Kicsit hideg volt bennük, de királyul néztem ki. A bőrből készült ruháktól alapból királyul néz ki az ember. Bőrből és lószőrből készített férfiszoknyáink is voltak. És ez segített, hogy igazán magunknak érezhessük a karaktereket. Ebben a műfajban ez elengedhetetlen, nem lehet elcsalni.

K: Melyek voltak a kedvenc jelenetei?

PD: Huh, kicsit összemosódott már az egész. Egész Észak-Írország. Nehéz választani, olyan, mintha több kutyakölyökből kéne megmondani a kedvencedet. Sok közös jelenetem volt Kit Harringtonnal, aki Havas Jont alakítja. Érdemes rá figyelni, ugyanis nagy színész lesz belőle, sőt, már most is az. És ez volt az első komoly munkája. Élveztem vele dolgozni. 23 éves, nagyszerű színész és kicseszettül jóképű. Azokat a jeleneteket emelném ki főleg, mert később elég különleges kapcsolat alakul ki a karaktereink között.

K: És a többiek? Elég sokan dolgoztak ott.

PD: Lena Headey-vel, aki a nővéremet alakítja, már régóta jóban vagyok – még évekkel ezelőtt dolgoztunk egyszer együtt, és azonnal jó barátok lettünk.

K: Volt szüksége beszédtechnikusra a brit akcentushoz?

PD: Igen, Brendan Gunn-nal. Egy remek ír fickó, aki rengeteg filmben dolgozott már. Mindenkinek segített a sorozatban, mindenkire jutott egy kis ideje. Folyamatosan figyelmeztetett, ha egy szót másképp ejtettem ki, mint korábban, tényleg nagyon figyelt arra, hogy mindannyiunk akcentusa a lehető legtökéletesebb legyen.

K: Akkor is akcentussal beszélt, amikor épp nem forgattak?

PD: Az egy kicsit túlzás lett volna. Nem, nem akartam furcsán beszélve visszajönni New Yorkba. Az itt nem hangzott volna túl jól. A haverok garantáltan kiröhögtek volna.

Köszönjük az interjút!

5 hozzászólás Ne habozz!

Bolton - 2011. 05. 15. 21:58

Kár, hogy ilyen rövidke, de jó interjú :)

betonfelhő - 2011. 05. 15. 23:12

“Kár, hogy ilyen rövidke”

LOL

Shrike - 2011. 05. 16. 01:06

Köszi, jó volt.
A Csapnivaló meg alapmű. :)

Fefe - 2011. 06. 20. 22:20

De soka lesz a 2. evad…..

Silver-sama - 2017. 08. 03. 20:14

““Kár, hogy ilyen rövidke” XXD

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz