login |

90210: vége a 3. évadnak – írta Zora

2011. 05. 19. 14:22 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Adott a legnagyobb tömeget vonzó irányítószám, pár, tinédzsernek ki nem néző huszonéves, a legbénább főcím zene és klip, valamint egy leleményes írói gárda. És a végeredmény? Jó!

90210-S3 finale poster

A szkeptikusok közé sorolom magam, ha a 90210-ról van szó. Nem tagadhatom, hogy néztem olykor a 90-es években az eredetit, de a mostani sorozat már rég nem a régi széria, és épp ettől kifejezetten élvezhető. A kezdeti fázisban, ez különösen igaz az első évadra, valóban remake-ként indult, de amint elszakadtak ettők az írók a végeredmény is egyre jobb lett.

90210

A 90210 tulajdonképpen az emberi kapcsolatokról szól, illetve szélsőséges érzések megéléséről. A körítés meg változik, ahogyan most is. Szereplőink többsége most az érettségi évében jár és komolyodik a tét. Az írók munkája pedig tényleg dicséretet érdemel, nem unatkoztunk a 3. évadban, rengeteg minden történt. Spoilerekkel folytatom a tovább mögött.

A finale amolyan záróakkordja volt az évadnak. Az egész S3  időintervalluma maga az érettségi, a “végzős év” volt, szereplőink nem buliztak vadul, azonban a titkok és a kapcsolatok mélységei bizony a felszínre törtek.  Az epizód elején Silver és Adrianna a körömépítés után örök barátságot esküsznek, mely persze azt eredményezi, hogy a búcsú után Adrianna az autóban magában beszél, s odahallucinálja halott ex-barátját. Lejáratott popsztárunk hazugságaira azonban fény fog derülni, de még ne ugorjunk akkorát.

Silver és Navid szerelme beteljesülni látszik és sokkal jobban passzolnak egymáshoz, mint bárkivel előtte. Ugyancsak érdekes a hippi szörfös csajból verbuválódott zsenge leányzó, aki  tizennyolc évesen férjhez megy egy indiai származású 4. stádiumban lévő rákoshoz, akit droghasználat végett ismert meg. Főleg, hogy a droghoz pedig pont az anyja előző évadbeli minősíthetetlen viselkedése kergette, akivel azóta nemhogy megbékélt, de mára az esküvő sem lenne igazi nélküle. Ő persze a lánya érdekeit szem előtt tartva tagadja áldását, majd Dixon hatására mégis részt vesz a ceremónián, s a gyenge sallangokkal teli hegyi beszéd után ő kíséri oltárhoz leányát.

90210

Külön figyelmet érdemel Naomi karakterfejlődése: a megerőszakolt elkényeztetett lányból az igaz barát és a hű szerelem beteljesülésének megformálója lesz, amiért jár a piros pont.  A megerőszakolást elkövető tanár szál pedig valódi izgalmakat rejtett (rendőrség, kihallgatás, verekedés, kiszolgáltatottság), kicsit Criminal Minds-jelleggel kifejezetten jól állt mind a sorozatnak, mind a karakternek.

Sajnálom, hogy Dixon története nem alakult az egész évad során, amolyan jó mellékszereplő, aki mindig ott van, ha kell, kiváló beszélgetőtársként funkcionál, de ennél több nem adatik meg neki. Holott a 90210 pont Dixon titkos kapcsolata miatt kezdett először érdekessé válni. Csakúgy, mint testvére Annie karaktere, aki egy zsarnokoskodó unokahúgon kívül nem túl sok mindent kapott az évad végéig, mígnem megismerte a gazdag színésznőt, aki fájdalmas körülmények közt távozott az élők sorából, mégis igazi dámaként volt jelen, s az őt szerepeltető epizód az évad kedvencévé vált a krimi szálon túl.

90210

A finaléban Annie-ből nő lett, persze először dacos kislányként dobja a férfit maga mellől, majd felnő, s az utolsó pillanatban egy valódi szerelem szemtanúi leszünk, ami egyrészről az elengedést, másrészről pedig a valóságot is tükrözi. Nem lehetsz mindig azzal, akit szeretsz, és nem is biztos, hogy együtt tudtok boldogok lenni, ha teljesen másként képzelitek el a jövőt, de végre semmi köpködés nincs, hanem megélve a pillanatot búcsúznak. Hogy örökre vagy sem, azt nem tudjuk.  De pozitívum, hogy nem erőltetett hepiend a vége, hanem inkább keserédes.

Teddy, mint meleg karakter eleinte érdekes volt, ahogyan barátkozott a nemi identitással, hogy miként is kell ezt megélni, egészen addig míg bájos-csajos csevegő partner  nem lett a csajok számára, akiktől tanácsot is kér, majd pasit visz az esküvőre plusz egy fő jelleggel. És ennyi… Ó, igen, meg visszatér a teniszhez. Úgy tűnik, mást nem nagyon tudnak vele kezdeni.

A felnőtt szereplőket felvonultató játék meg egyenesen felesleges volt. Nem sok történt és valószínűleg nem is fog, azon túl, hogy Jen távozott – majd visszatért. Jen karaktere pedig igazán izgalmas volt újdonsült kismamaként, ahogyan szerencsétlenkedett a gyermekkel. Sokan így indulnak az anyaság útján, jó lett volna ezt képernyőn látni. Karaktere a gonoszkodóból a gúnyolódó, szarkasztikus felé vezetett, s ez kifejezetten tetszetős is volt.

90210

A cliffhanger mégis Naomiról szólt, kiderült, hogy terhes, de a barátjával nem lehet együtt a szülők miatt – ó, vajon mi lesz? Megvallom, hogy tulajdonképpen nem is érdekel. Abban kételkedem, hogy Naomiból anyát faragnának, mert ha örökbe adná a gyereket, akkor Adrianna 2-vé válik, ha pedig megtartja az egész sorozat átmegy Secret Life of The American Teenager-be.

Összességében haragszom az írókra, a cliffhanger pedig valóban, maga Adrianna. Szereplőnk egy szikla tetején a hallucináció közepette morfondírozik azon, hogy leugorjon-e vagy sem. Én személy szerint örültem volna Adrianna halálának. Izgalmas lett volna az, hogy a szereplőkre milyen hatást gyakorolt volna az az ember, akit a pokolra kívántak a tettei miatt. Az írók részéről érthető megoldás volt az, hogy életben tartották azt a szereplőt, illetve megformálóját, aki tényleg mindent el tud játszani.  Adrianna utolsó szavai persze bölcselkedően annyiak, hogy “igyekszem jobb ember lenni”.

90210

A sorozat nem mindenkinek szól, mindannyian mást preferálunk, viszont ledarálva is jó, sőt talán ütősebb is úgy. A kritikám ellenére az évad lekötötte a figyelmemet: nem minden valóságos, de a 90210 kicsit olyan, mint egy jó ponyvaregény. Nem szépirodalom, nem krimi, de ügyesen van megírva, s szórakoztat. Itt nincsenek hosszú elhúzott párbeszédek, mint mostanság sok sorozatban. A nem kevés szálon futó történetet jól összehangolták az írók és bőven adtak lehetőséget arra, hogy a folytatódhasson a sztori ezek után is. Drámából sem volt hiány, a szereplők többsége szerethető – végső soron, kell ennél több?

(Némi szomorú érdekesség: eredetileg benne lett volna az epizódban Ryan és Debbie búcsúja, ahogy Ryan megkéri Debbie-t, hogy költözzön vele Párizsba Ezt sajnos kivágták, mert nem fért bele az időkeretbe. Azt mindenki eldönti, hogy a 41 leadott percből mindegyik volt-e olyan létfontosságú, hogy ne búcsúzzunk el a két távozó karaktertől.)

8 hozzászólás Ne habozz!

gebriell - 2011. 05. 19. 14:30

az én nagy csalódásom, hogy Oscart kiírták. Benne lett volna még potenciál, pláne Naomi szinten. Vagy csak olyan általános szarkavarónak is jó lenne. Túl sok karakterrel nem nagyon tudnak mit kezdeni.

Debbie és Ryan kapcsolata tük jó volt, erre Párizsba küldik (wtf??), minek?

Akkor arról már ne is beszéljünk, hogy a kis Annie örökölt a gazdag nénitől csomó mindent, meglebegtették a nő lányát, aztán sehol semmi? Ezt utána hogy hozzák elő a 4. évadban?

Mindenesetre az eleje jóval izgalmasabb volt, mint a vége, de jobb lett mint a Gossip.

Nola - 2011. 05. 19. 14:49

Oscar kiírása szerintem abszolút érthető, a karakter mint a baráti társaságban jelen lévő személy.. kizárt lefeküdt Ivy-val és az anyjával is, mindenki utálja, nincs ebből mit kihozni.

Debbie és Ryan meg szerintem kényszerből lettek összetéve, ahogyan eddig az összes felnőtt szereplő egymással. A főszereplők meg leérettségiztek nincs már akkora szükség az eltűnt szülőkre… ezzel szemben mondjuk az eredeti 90210-ban jelen voltak a szülők, mellékszereplőként, amikor kellettek a sztorihoz, de nem ez volt mint itt, hogy olykor saját sztorijuk van. Viszont tényleg hiba volt kihagyni őket a fináléból, ha már mindenkire szántak időt. Bár Teddy sem kapott sokat.

Annie, ahogyan majd saját életet kezd szerintem megkapja a halott nő lányát is, mint nehezítő körülményt.

gebriell - 2011. 05. 19. 15:21

Hozzáteszem, hogy jelenleg mindenki utálja Adrianat is (aki mérgezte a saját barátnőjét, hazudott össze-vissza. Ezek akkor inkább megbocsájthatóak, mint az, hogy Ivy és anyu is összejött az Oscarral?! Pláne úgy, hogy ebben a sorozatban is járt már mindenki mindenkivel.

Nola - 2011. 05. 19. 15:34

Nem gondolom azt, hogy inkább megbocsátható, azonban azt igen, hogy ő mégis csak állandó karakter, s gondolom megtartják.

sam - 2011. 05. 19. 20:46

Őszintén szólva nem tudom ezután hogy alakul a viszonya Adriana-nak a többiekkel…egy ilyet soha az életbe nem bocsátanék meg senkinek, főleg nem egy elvileg pisis korom óta jó barátnőmnek…nem lenne semmi, ami miatt el tudnám ezt felejteni, de még meg se tudnék bízni benne.
De ők tudják…nem kellett volna eddig elmenni szerintem.
A lopástól kezdve nagyon nem tetszik az irány, ami fele elvitték őt :(
Silver és Navid pedig valóban nagyon jók együtt, remélem tartós marad.
Nekem tetszett az évad, sokkal jobbak voltak mint pl. a Gossip Girl vagy a How I met your Mother..

Kata - 2011. 05. 19. 20:53

sokkal jobb lett a sorozat, mint a gossip girl. pedig az elején elég bénácska volt. de Naomi most szerethető, meg érdekes is a dolog az okoskával. viszont kizárt, hogy terhes lesz, a tesója már volt, lepasszolós téma nem megy. én 90%-ra biztos vagyok benne, hogy ezzel akarja L.A-ben tartani a srácot, mert ugye gondolkodott rajta, hogy mivel lehetne. őt azt a típusnak nézem, aki mindent megtesz, hogy ne legyen terhes, már előre.
Ryan Párizsba megy? mi van? ez nagyon gáz, szerintem ő szerepelhetne rendszeresen, de nem Jennel, semmi közük egymáshoz.

comet - 2011. 05. 19. 23:34

Nekem meg pont tetszik a főcím+ a zene, olyan kis hangulatos, elmennék egyszer Beverly Hillsbe ;)

amúgy a Naomis dolog tuti kamu, és majd jól berág rá a geek csávó, hogy átverte, h. ittartsa őt.

buffyboy90210 - 2011. 05. 22. 22:05

Na végre én is megnéztem az évadzárót :)
Nekem tetszett, imádom a 90210-t, napjaink egyik legjobb sorozata. Szerintem sincs semmi gond a főcímmel, jó nyári, tengerpartos hangulata van.
Én is úgy gondolom, hogy Naomi csak azért mondta Max-nek, hogy terhes, mert nem akarja, hogy elmenjen. Liam meg tuti vissza fog térni, hisz ő marad állandó szereplő. Egyébként én arra vagyok kíváncsi, hogy mit fognak kezdeni Raj-al, mert sztem biztos nem lesz állandó szereplő, valószínűleg kinyírják, gondolom. Azt viszont tényleg nem tudom elképzelni, hogy mi lesz Adrianna-val, illetve hogy meddig fog tartani, míg kibékül a többiekkel, mert tuti h előbb-utóbb ki fog.
Ami biztos, hogy most még jobban várom a folytatást, mint azelőtt, mert most komolyan nem tudni, hogy kivel mi lesz, ki hová megy főiskolára (ugye elvileg mindenkit Beverly Hills-ben kellene tartani), ki mit fog csinálni, szal érdekes lesz, már nagyon várom…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de nem adjuk ki senkinek)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz