login |

The Mentalist: vége a 3. évadnak

2011. 05. 20. 19:44 - Írta: CyClotroniC

91 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

Can I get the check please?

A The Mentalist eddig se volt mentes a Red John-t érintő találgatásoktól, és a mostani nyárra minden eddiginél nagyobb beszélgetni valót szolgáltattak az írók a sorozat rajongóinak. Az évadzáró dupla epizód kifejezetten jó volt, talán az egyik legjobb, amit eddig összeraktak, és főleg azért értékelhető, mert hatalmas teret nyitott a sorozat előtt.

mentalist1

A nagy tér viszont jó pár helyen alá van aknázva, így nagyon meg kell gondolniuk, hogy merre mennek tovább, mert vagy az írói szabadság és kreativitás, vagy pedig a nézettség fog csorbát szenvedni attól függően, hogy melyik utat választják Bruno Hellerék. A tovább mögött jöjjenek a spoilerek, a találgatások, a sorozat és a finálé értékelése!

A The Mentalist eddig lassú patakként csordogált 3 éven keresztül többnyire csak azzal fokozva a feszültséget, hogy minden egyes új visszatérő szereplőt meggyanúsítottak a rajongók azzal, hogy ő Red John vagy minimum egy embere. Ezt leszámítva azonban a kiszámíthatóság és a könnyedség jellemzi az egyes eseteket, amik mellett azért nehéz szó nélkül elmenni.

mentalist2

A legnagyobb bajom talán az, hogy az epizódonként feldobott 5-6 gyanúsított közül pofon egyszerű élből kettőre szűkíteni, mivel Jane a csapat sztárjátékosa, és mindig ő jön rá a hivatásos kibicek helyett a gyilkos kilétére, és mivel mindenkit más hallgat ki, így azokat nyugodtan ki is lehet zárni, akikkel Patrick nem beszélt, bár az esetek többségében még ezt a dramaturgiai kiskaput se kell használnunk.

A finálé példájával élve, bosszantó amikor 10 perccel hamarabb tudod, hogy nyilván azért ment a srác a benzinkúthoz, hogy leadja a lemezt, nyilván azért volt kötél a nőnél, hogy lentebb ereszkedjen az erkélyről, és nyilván azért liftezett a nyolcadikra, lépcsőzött a hatodikra és ugrott ki az ablakon, hogy mindenki továbbizgulhasson, akinek nem lett volna eddig is egyértelmű, hogy Grace férjjelöltjének annyira semmi funkciója sincs, hogy tégla lesz belőle.

Emiatt nem tudok 6/10-nél többet adni a szezonra, mert az a minimum, amit elvárok egy nyomozóstól, hogy meglepjen, vagy legalábbis kihívás elé állítson, erre pedig a The Mentalist nem képes, lássuk be. Az évadzáró viszont így is megért egy 8/10-es osztályzatot, mert feszes volt, és minden butaság ellenére még jobban is állt nekik az, hogy közösen jutnak el A-ból B-be, majd onnan C-be, minthogy párosával kihallgatnak közel sem gyanús karaktereket.

mentalist3

Itt van nekünk viszont az évad utolsó 10 perce, ami jócskán el fogja szórakoztatni az elméletgyártókat a nyáron. Rögtön leszögezném, hogy nem hiszek abban, hogy Patrick Red John-nal végzett volna, ezt pedig nem feltétlenül ősszel fogja igazolni a sorozat, hiszen tökéletes lehetőség nekik egy következő évadfinálét úgy zárni, hogy utolsó snittként egy ismerős vérvörös arcocska mosolyog vissza a nézőre, aki aztán újra izgulhat még pár éven keresztül azért, hogy ki is Ted felesége Patrick nemezise.

Az elmúlt évek során már előhozták sokan a helyszínelős srácot, Kristina Frye-t, Minellit, LaRoche-t, sőt a költői szimbolizmusért rajongók még magát Patrick-et is meggyanúsították. Ezzel szemben továbbra is úgy gondolom, hogy az igazi Red John-t még nem láthattuk képernyőn, és amíg megy a sorozat szekere, nem is fogjuk. Ellenben rengeteg lehetőséget kínál fel ez a szezonzárás a jövőt illetően.

mentalist4

Jane rengeteg ember előtt ölt és messze nem önvédelemből. Ezt pedig baromi nehéz lesz kimagyarázniuk, tehát mindenképpen súlya lesz a tettének ősszel. Ez a három lövés ráadásul ugyanúgy üzenet a társai és Red John felé is, hogy Patrick nem csak beszél a bosszúról, de bármennyire is jámbor, képes meghúzni a ravaszt.

Ha én írnám a sorozatot, az őszi etapot végigvinném úgy, hogy Patrick tényleg abban a hitben él, hogy az igazi Red John-t kapta el. Érdekes látni ugyanis a karakterét, hogy hogyan változik, könnyebbül meg, szabadul fel, vagy fordított esetben hogy emészti fel a paranoia, hiszen tényleg nem lehet abban biztos, hogy az eredeti Red John-nal végzett. Mindezt persze bírósági tárgyalással, a CBI-tól való kitiltással, vagy konkrétan börtönnel kiszínezve.

Később, ha Red John visszatér, márpedig pénzt mernék tenni arra, hogy visszatér még, akkor pedig érdekes lesz látni, ahogy visszazuhan, elveszíti minden fogódzkodóját, és kvázi újra kezdheti előröl az egészet. Red John az egyetlen dolog, amitől ez a nyomozós sorozat a The Mentalist, és nem bármelyik másik, ezt a kártyát, pedig nem a 3. évad végén fogják eldobni az írók, hiszen nem írták be magukat egy olyan zsákutcába, ahonnan ne lehetett volna másik fináléval kimászni.

mentalist5

Egy jó finálé pedig sokkal inkább egy remek építkezési alap, mintsem lezárás, így remek teret adhat arra, hogy élettel és jellemfejlődéssel töltsék fel a karaktereket. Patrick ölt, Grace az áruló vőlegényét lőtte le, és Lisbonnak is foglalkoznia kell ezekkel, meg a csapat vezetésével, ráadásul ugye ott van még a Hightower-féle lezáratlan szál is.

Persze kérdés, hogy mennyire emésztik meg a nézők, hogy úgy játszanak velük az írók, ahogy Red John Patrick-kel, illetve lássuk be, hogy az is benne van a pakliban, hogy tévedek, és ennyi volt a sorozat Red John-szakasza. Nagyon szeretném hinni, hogy nem így van, hiszen 3 év után végre eljutottunk oda, hogy az eljópofizott sablon esetek mellé némi drámát is be lehet csempészni a háttérbe. Remélem, hogy a The Mentalist igazán csak jövőre kezdődik el, a ziccer adott, de a CBS jó kapus hírében áll.

91 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2011. 05. 20. 16:32

a cliffhanger az évad egyik legjobbja volt, igazi wtf.

mint ahogy az is igazi wtf lesz, ahogy majd feloldják 10 perc alatt. mert ezt nem igazán lehet feloldani. akár gyilkosság, akár gyilkossági kísérlet, ennek csak akkor nem lesz komoly hatása, ha…, nem tudom, álom volt.

legalábbis én, mint móricka ezt gondolom, de az írók azért írók, hogy meglepjenek.

ja, és meglepődnék, ha ő lenne red john, de jó volt, hogy nem lőtték el szinte sehol, hogy ki lesz a vendégszereplő, pedig nyilvános helyen forgattak. (guglizva még jó, hogy ilyen oldalakat nem olvasok: http://www.zimbio.com/pictures/-VlCfgBEZ18/Mentalist+Season+Finale/4Ci54WbPT0W/Bradley+Whitford)

LuPuS - 2011. 05. 20. 20:07

csak gyorsan ide írom, nem olvastam el, és csak majd holnap fogom megnézni, majd aztán nyilatkozom :D

norti - 2011. 05. 20. 20:17

Percekig csak az jött ki a számon a végén, hogy ÁÁÁÁÁ! Ilyen egy 10/10-és évadzáró nálam. A többit meglátjuk, én nem filozofálgatnék, ezek után csak nem cseszik el a továbbiakban.

Az a Tedes poén azért erős volt :P

Chriiton - 2011. 05. 20. 20:20

Hát valóban volt pár gyengébb rész de összeségében szerintem jó kis évad volt, kicsit meglepett az évadzáró rész vége,mondjuk szerintem furcsán venné ki magát ha később kiderülne hogy a Patrick egy végülis ártatlan embert lőtt agyon, RJ nélkül is lehetne folytatni a sorozatot,gyilkosságok továbbra is lesznek + lehetnek még “emberei” akik folytatják a sorozatgyilkolást.Valóban igaz hogy lehetne benne egy kicsit több dráma.
Mindenesetre nagyon várom a következő évadot.

Duka - 2011. 05. 20. 20:22

!SPOILER!
Megjegyzem “RJ” ott szorongatott egy skulót a hóna alatt szóval nem hiszem, hogy Patrick-nek nehéz dolga lesz kimagyarázni magát a dologból főleg ha ugye visszanyomozzák hogy “RJ” a téglával beszélgetett nem is olyan rég stb,stb…
Legalábbis ha az írok a rövidebbet húzzák akkor valami ilyesmi lesz szerintem. Reméljük nem.
!SPOILER!

De ami igaz az igaz eddig a The Mentalist és Hawaii Five-0 fináléjára mondom azt, hogy úgy lett vége hogy vakarom a fejem őszig.

winnie - 2011. 05. 20. 20:26

rengeteg a szemtanú, erre szerintem nem lehet önvédelmet rá fogni – meg ahogy olvasom az interjúját, eredetileg hátbalőtte volna.

Tod - 2011. 05. 20. 20:49

Önvédelmet talán ki tudják magyarázni, ott volt a csávó karjánál a fegyver. A csattanó az lesz a következő évadban szerintem, hogy az összes Red John ügyet lezárják miközben Jane kap majd valami miniatűr jelet, amit csak ő ért meg, amiből az következik, hogy RJ él és virul, csak a zsarukat akarta lerázni.

Persze ez csak akkor áll, ha a hátba lövéshez más feloldás kapcsolódik, mint a mostani történéshez. Ellenkező esetben tippelni sem tudok, mi lesz.:D

CyClotroniC - 2011. 05. 20. 20:51

Furcsa lenne, ha Jane nyilvánosan lelő valakit és semmi súlya se lenne. Attól hogy valakinél fegyver van, még nem önvédelem háromszor (!) lelőni.

Tod - 2011. 05. 20. 21:01

“A fegyveréjért nyúlt, tüzet nyitottam.” Millió krimiben eljátszották már, ehhez annyi is elég, hogy a válla kicsit moccanjon. Viszont igen, én is érzem, hogy ez sehogy sem áll össze, biztos nem ez lesz, de akkor is, ez CBS, nem fogják megbontani 2-3 résznél tovább a bevett formulát.

Bullseye - 2011. 05. 20. 21:01

a remek magyar címek egyik elsőjére, Miss Pszichozsarura emlékszik valaki? Ott is elfogták egy idő után a nagy arctalan szupergyilkost, ha jól emlékszem. Mi lett utána, hogy élték túl? mert lehet élet a főmumus halálával is

De őszintén szólva, az a Red John, aki eddig halálra manipulált embereket, hogy elárulják a közvetlen kollégáikat, öngyilkosok legyenek, ha elfognák őket stb. ez a megaagy nem fogta fel, hogy Jane meg akarja ölni?

Bullseye - 2011. 05. 20. 21:03

Valszeg hamar elrendezik a szitut. pl. Jane sittre kerül, de erre RJ újra ámokot fut, hogy kiengedjék és játszhassanak. Ozt majd a komoly lelkizés lesz Jane büntetése a csalódott CBI osztagtól…

lijacska - 2011. 05. 20. 21:19

nekem a crossover tűnt fel: Gupta!
jó évadzáró volt.azt kívánom hogy tényleg Red John volt az áldozat.Egész más irányba terelhetné az egész sorozatot.

Discordian - 2011. 05. 20. 21:36

Szerintem az a része stimmel a dolognak, hogy Jane azt a személyt lőtte le, aki végzett a feleségével meg a gyerekével… viszont amilyen erőforrásai voltak (mindenhová beépült emberek, inkább az öngyilkosságot választó gyilkos, stb.), én azt a megoldást tartom valószínűnek, hogy itt nem egy konkrét személyről van szó, hanem egy szervezetről vagy szektáról vagy ilyesmiről.

Voltak azok a részek, amikor egy szekta környékén nyomozott, amit Malcolm McDowell vezetett… szerintem még elő fog kerülni az a szál, mert valami ilyesmivel lehet a legjobban megmagyarázni, hogy hogyan tudott ennyi ember együttműködni Jane ellen.

Szóval ha fogadnom kellene, én azt mondanám, hogy Jane bosszút állt a konkrét gyilkoson, Red John viszont nem egy ember, hanem egy csoport/szekta, ami továbbra is működik, be van épülve sokfele, bosszút akar, stb.

yaze - 2011. 05. 20. 21:58

Vegyes érzelmekkel ülök itt most, hogy megnéztem. A kezdetek óta nem szeretem a RJ szálat, egyre jobban felfújták, mostanra olyan szintre, ahonnan nincs visszaút. Olyan szuperbűnözőt csináltak belőle, aki elkaphatatlan. Azt szeretném hinni, hogy ezzel vége. Nem gondolta, hogy Jane meg meri húzni a ravaszt, és paff. (Persze ez is sántít, hiszen ha akkora király, akkor tudnia kellett volna.) Könyörgöm legyen így. Ne kínlódjunk tovább ezen. Mennyien vannak vajon akik azért néznek meg évi 24 részt, hogy abból 3ban redjohn-ról majd valami kevés szó esik? Akik kötődnek a karakterekhez, elviselik a fent remekül leírt egyszerű kivitelű sztorikat úgyis maradnak.
Személy szerint csak tölteléksorozatnak nézem, de engem most nagyon elégedetté tett az utolsó 10 perc, és várom az új távlatokat. Red John nélkül.

yaze - 2011. 05. 20. 22:01

Igen, azt kihagytam, hogy mitől vegyes érzelmek. Az utolsó 10 perctől eltekintve egy helyenként borzalmasan kiszámítható, helyenként meg borzalmasan bugyuta finálé volt.

CyClotroniC - 2011. 05. 20. 22:08

Discordian: Erre én is gondoltam, hogy Red John nem egy ember, hanem van valami felsőbb körökben mozgó fejes, akinek az emberei kvázi mind “Red John”-ok, ugyanakkor ez a lehetőség megölné egy kicsit a sorozat mitológiáját. Red John egyénként sokkal ijesztőbb, főleg ha szépen majd kibontják a motivációit, a múltját, az életét. Persze ez egy olyan konzervatív network-ön, mint a CBS, lehet, hogy nem történik meg, de így lenne a legszebb.

Red John eddig mindig figyelmes és óvatos volt, szellemileg méltó ellenfél Patrickhez, itt pedig ezt nem mondhatjuk el. No és azt se felejtsük el, hogy miért ült ott a plázában, ha a CBI főnök nincs beépítve? Elvégre csak őt hívták oda. Persze követhette Jane-t is, de miért tenné? És ha már Grace barátjának megnézték a mobilját, ugyanezt meg lehet majd tenni az állítólagos Red John-éval is, és rögtön kiderülne, hogy nem ő volt a kirakós utolsó darabja.

Az önvédelem meg eszméletlenül olcsó húzás lenne. Az hogy háromszor lőtt és utána még le is ült teázni, az kiveri rendesen a biztosítékot egy esküdtcégnél, kezdve azzal, hogy fegyvere se lehetne valószínűleg. De mint fent is írtam, ha az egész felelősségét elmaszatolják off-screen nyáron, akkor hatalmas lehetőséget dobnak el. Ez egy olyan fordulópont Jane életében, amire lehet építkezni, akár azon kattog, hogy az igazit ölte-e meg, akár elhiszi. Ez után nem lehet egyszerűen meghúzni azt, hogy viccelődve elbohóckodják a nyomozást, mint eddig.

CyClotroniC - 2011. 05. 20. 22:11

yaze: Nekem is töltelék sorozat, de Monk karaktere is azért működött 8 éven keresztül, mert végig ott volt Trudy halála a fejében, a színfalak mögött. Red John-t nem kell belebegtetni mindig, én se igénylem, de a megléte formálja olyanná Jane-t, amilyen. És ha ez most nem RJ volt, akkor még jobban lejjebb rántja, az pedig csak a sorozat előnyére válhat, ha sötétebb tintával írják a scriptet :P

Discordian - 2011. 05. 20. 22:13

“No és azt se felejtsük el, hogy miért ült ott a plázában, ha a CBI főnök nincs beépítve? Elvégre csak őt hívták oda.”

Nekem az jött le, hogy Grace elmesélte a barátjának az egész dolgot, csapdástól, és tőle tudta meg RJ.

Pocok - 2011. 05. 20. 22:18

Ezt gyors leírom, mielőtt elolvasom a sok írást.

Nagyon durva volt a vége. De sajnos a szobás jelenetet annyira bután csinálták meg. Még szerintem a 10 éves is levágta, mi a helyzet. Ezt sokkal sokkal jobban meg kellett volna csinálni.

Pocok - 2011. 05. 20. 22:25

Ha ezek után visszahozzák RJ-t… hogy nem is őt lőtte le… az könnyen kaszával végződne nekem. NAGYON ROSSZ ÖTLET LENNE! Egy ilyen lezárás után nagy hiba lenne. Arra meg ne is gondolj, hogy csak álom volt… az instant kasza lesz.
És igen, Malcolm M. is ott van még, vele is van még dolga… szóval remélem ezt most lezárták… majd jön valami más.
De ha kiderül, hogy nem ő volt az… AKKOR NAGYON SZOMORÚ LESZEK :S

Slukk - 2011. 05. 20. 22:54

nem túl jó kritika.

Szerintem nagyon jó évad/rész volt. Ez biza rj volt és most nyeka.

CyClotroniC - 2011. 05. 20. 22:59

Slukk: A részt én is dicsértem, az évadot nem, de nem is ez a lényeg, ez ízlés kérdése. Az viszont érdekelne, hogy miért vagy olyan biztos abban, hogy ez RJ volt?

Papa - 2011. 05. 20. 23:00

Ez az előre tudés tényleg kicsit negatív … és már mikor az asztalnál ült, akkor sejtettem, hogy na ott az asztal alatt csinálja ezt meg … hát nem tévedtem sokat.

wondorog - 2011. 05. 21. 00:41

Nekem azért tűnt egyértelműen Red Johnnak, mert amikor felvette a telefont, pont olyan vékony hangon beszélt, mint amikor a 2. évad végén elmondta a Tyger, Tygert, ráadásul, ahogy ránzeztem AW-re, azt mondtam, ő a tökéletes Red John.
Talán tényleg az volt, amit mondott Jahnnek, hogy belefáradt ebbe az egészbe, már nem élvezte úgy mint az elején. És ahogy a kibeszélőben is említettem, ott van Brett Stiles, aki egy teljesen új szálat indíthat el. Mindamellett, hogy Red John meghalt, még azért lehetnek a múltjában olyan dolgok, amik előre vihetik a cselekményt.
Nekem az az egész teljesen olyan volt, mint a Lost 5. évad végén, hogy 2 éve rebesgették a Jacob mítoszt és végül őt is 5 perc beszélgetés után Ben hűvösre tette.
Lehetnek itt még érdekes dolgok, de szerintem Red John halott, a “Strawberries and Cream” címbeli utalás is ezt sugalalja.

Chriiton - 2011. 05. 21. 06:11

Azért is gondolom hogy ő volt az igazi RJ,mert ő mindig is Patricket tekintette nemezisének és mindig is azt akarta hogy ő “kergesse”,nyomozzon utána, mint amikor a 2.évadban megölette Bosco-t a titkárnőjével hogy újra Patrick kapja meg az RJ ügyet,szóval ezzel a húzásával csak annyit ért volna el hogy börtönbe zárják,és az eddigi viselkedése nem arra utalt hogy ilyesmit akarna.

Neoprimitiv - 2011. 05. 21. 09:03

A lövöldözéshez kapcsolódva (nem láttam a részt) annyit mondanék, hogy a Castle kapcsán most komoly fegyverhasználati háttérismeretekre tettem szert (ott egy menekülő tettest lő meg hátulról a rendőr). A fegyverhasználat kérdése a filmekben látottakkal ellentétben koránt sem egyértelmű és akár lehet jogos is, ha 1) Jane-nek joga van fegyvert hordani és hivatalosan tagja a helyileg illetékes bűnüldöző szervnek (az elsőt nem tudom, a második úgy tudom, hogy igen), 2) ha a célpont alaposan gyanúsítható súlyos, fegyveres vagy élet elleni bűncselekménnyel és 3) fenn áll a veszélye annak megismétlődésének vagy a polgárok súlyos sérelmének.

Látható, hogy az utóbbi két feltétel tipikus gumiparagrafus, ráadásul gondolom államonként ezek mellett még eltérő plusz jogszabályok is vannak. Egy dolog fontos lehet, az pedig az, hogy a lövés előtt azonosítania kell magát. Nem közvetlenül előtte (a Castle-ban pl. csak a megelőző kergetőzés elején kiáltott el egy “Police”-t, utána már nem), de nem lőhet szó nélkül. Figyelmeztető lövés viszont pl. nem szokás kint.

Anthony - 2011. 05. 21. 10:05

Ugyan, RJ az újság alat Jane-re szegezte a fegyót, ezért ilyen Justified-es lősz vagy lövök helyzet volt – legalábbis Jane nyilatkozhatja ezt simán.
És igen, szerintem is ez RJ volt. Mért adná ki magát valaki RJ-nak? :S
Pont az volt a meglepetés, hogy mindenki azt várta, megint nem tudják elkapni, és majd csak az utolsó évad utolsó részében lesz meg. És közben nem.
Simán van innen is tovább. Azzal egyetértek, hogy a finálé baromi jó volt, innen arra mennek tovább, amerre csak akarnak.

Anthony - 2011. 05. 21. 10:11

Ja igen, még 2 dolog. Egyik az a kritika, hogy kiszámítható a sorozat, meg ilyesmi: ez nem a CSI, ahol a nyomozás minél fordulatosabb kell legyen, ez a sori Simon Baker sármjára és humorára épül, ahogy szivatja az embereket meg ilyenek.

A másik, hogy RJ nagyobb fej annál, hogy ne jöjjön rá arra, hogy Jane le akarja lőni. Lehet, de Jane nagyon jól átjátszotta, majdnem el is sírta magát mikor a családjáról volt szó.

CyClotroniC - 2011. 05. 21. 10:17

Ha a fegyvert a rendőrre szegezik se adhat le halálos lövést, főleg nem hármat, csak felszólítás után. Jane nem rendőr, semmilyen szervezetnek sem a tagja, és már “RJ” elsétált bőőőven, mikor ő hívta vissza. Nem is értem egyáltalán hogyan jöhet szóba az önvédelem sok embernél. Meg ha szóba is jöhetne, nem lenne szórakoztatóbb látni, ahogy a főszereplőt meghurcolják a bíróságon vagy börtönbe kerül és még csak nem is a jó embert ölte meg?

Simon Baker egyébként adott egy interjút a finálé után, és messze nem tekintik ők se konkrétnak az itt történteket. Azaz simán elmehetnek bármerre:

“I think he feels great about finally getting revenge. But you never know. This could be the false bottom to the suitcase. Maybe this isn’t the bottom.”

Ez utalhat arra is ugye, hogy nem RJ-t lőtte le, illetve arra is, amit mondtunk már páran, hogy az agymosó szekta vagy valami hasonló még ott van az egész fölött. Gondoljunk csak a bérgyilkosnőre, aki mosolyogva ugrott ki a hotelből.

“After this season, you’re going to have the lead character on a network TV series being a cold-blooded, vengeance-killing murderer. That’s heavy. And how do you get around that? There are too many witnesses who saw him go after Red John. I had some issues with the way the killing was originally written, which had Red John getting up and walking away and my character shooting him in the back three times.”

Szóval eredetileg még hátba lövés is lett volna a scriptben, amit egyébként nem azért írtak felül, hogy belemenekülhessenek egy önvédelembe, hanem azért mert nem elég kielégítő Jane számára. Illetve itt van Bruno Heller nyilatkozata is, ami szintén tanulságos:

“Patrick has just murdered a man in cold blood in front of hundreds of people and next season he will be tried in court. We won’t dodge any issues. Patrick won’t wake up and discover it was all a dream. There will be consequences.”

Ettől még persze lehet, hogy RJ-t lőtte le, lehet, hogy 2-3 epizód alatt elmaszatolják a vádakat és az eset súlyát, de az sokkal nagyobb csalódás lenne, mintha Jane hibázott volna. Utóbbi messze érdekesebb karakterizációt ad ugyanis.

CyClotroniC - 2011. 05. 21. 10:22

Anthony: A Monk is a humorra épült, ott mégis sikerült kreatív ügyeket lerakni az asztalra 8 évadon át. Nem véletlenül a Columbo és a Monk is úgy volt megszerkeztve, hogy nem a gyilkost keresték, hanem a gyilkosság módját, ugyanis úgy sokkal érdekesebb párbeszédeket lehet írni Jane és a gyanúsított köré. Pl a társkeresős részben ezt lépték meg kicsit hanyag módon, de jobb is volt, mint a szezonátlag.

winnie - 2011. 05. 21. 10:37

“kiszámítható a sorozat, meg ilyesmi: ez nem a CSI, ahol a nyomozás minél fordulatosabb kell legyen, ez a sori Simon Baker sármjára és humorára épül, ahogy szivatja az embereket meg ilyenek.”

akkor nem gond, ha te is azt mondod, hogy kiszámítható – ez van, akit nem zavar, mást igen, embere válogatja. ahol nyomozás van, ott mindig kell, hogy legyen meglepetés. itt is úgy csinálják, itt is próbálnak a csavarokra rámenni, ez vagy sikerül, vagy nem annyira. nekem is vannak olyan sorozataim, ahol nem izgatnak, hogy gyengék, vagy kevésbé meglepetésekkel telik az ügyek, hiszen a karakterek viszik el, de ettől még a műfaj megmarad kriminek. biztos vannak olyanok, akik nem a főszereplő miatt nézik, hanem az elmejátékok miatt. viszont hiába baker a főhős, ha tudnának írni nem kiszámítható sztorikat, megtennék. nem tudják, ergó annyira nem jók ilyen szempontból az írók.

tumpara - 2011. 05. 21. 11:01

Ez Amerika, nem egy joghoz ragaszkodó bíró ítél, hanem egy esendő esküdtszék. Patrick kenyérre fogja kenni az esküdteket, pont azt bírjuk benne, hogy játszva manipulálja az embereket. Érdekes lesz látni, hogyan.

Azért persze remélem, hogy nem Bradley Whitford az igazi Red John (bár jó volt a szerepre), egy szimpla lövöldözésnél komolyabb bosszút vártam Patricktől (persze itt muszáj volt lőnie, különben sosem kapja el), mondjuk olyan trancsírozósat, mint amit korábban is beígért neki.

yaze - 2011. 05. 21. 11:43

Megmondom én, azért volt Red John, mert piros keretes volt a szemüvege. :)

Vic - 2011. 05. 21. 13:12

Én eddig azt hittem hogy Bradley Whitford is one of the good guys :D

Lajoska67 - 2011. 05. 21. 14:10

Szerintem a rész nézhető volt, a vége pedig már majdnem jó. Az elején baromi unalmasan indult, a robbantgatós rész gyenge volt. A végét elzagyválták. Jane-nek eszébe jut, hogy a nőnél kötél is volt, de az véletlen se lehetett a meneküléshez szükséges, és kizárólag az 505-ös szobához akarhatott leereszkedni a 8. emeletről, sehova máshova. Legalábbis én nem értettem, hogy miből találta ki pont ezt. Emellett furcsa, hogy csak a CBI igazgató lett meghívva a titkos beszélgetésre a plázába, még is ott ült az állítólagos Red John a mellettük lévő asztalnál, de ezen nem akadtak fenn kicsit se. Mint ahogy Laroche és Bertram Blake idézgetésénél, se pedig a kocsiban lelőtt gyanúsítottnál se.

A Red John-t játszót figurát eltalálták, jó is lehetett volna az a jelenet, ha a párbeszédet nem rontják el ennyire hihetetlenül. Vissza akar vonulni a pszicho-gyilkos, mert elege van? Ez még az átlagos sablonoknál is rosszabb. Mint ahogy az is, hogy eddig még soha sehol nem jelent meg személyesen, most pedig teljesen egyedül egy plázában az ősellensége előtt, és még hátat is fordít neki vígan? És mindez nem tűnik fel egy “mentalistának”? Gáz. Vagy csak folytatják keményen ezt a szálat. Ami azért is valószínű, mert enélkül a 2-3 red johnos rész nélkül nem is lenne nézhető már…

Anachel - 2011. 05. 21. 16:16

Nekem meggyőződésem volt hogy Bertram jó tipp, márcsak azért is mert valamelyik részben ő is mondogatta a Tiger Tiger-t. Azóta így gondolom. Most is szurkoltam hogy tényleg az ő szobája legyen az és úgy is volt. Erre tisztázzák. Ez nagyon fájt, mert ellenszenves és utálom. A végén azonban mégis felébredt újra a gyanú bennem, hogy benne van a szintén gusztustalan Laroche-al egyetemben.

Norbi - 2011. 05. 21. 18:23

Szerintem nem feltétlenül egy tégla volt.Akár elterelésként is használható volt Bertham.

ezra - 2011. 05. 21. 18:40

ajoska67 – 2011. 05. 21. 14:10Jane-nek eszébe jut, hogy a nőnél kötél is volt, de az véletlen se lehetett a meneküléshez szükséges, és kizárólag az 505-ös szobához akarhatott leereszkedni a 8. emeletről, sehova máshova. Legalábbis én nem értettem, hogy miből találta ki pont ezt.

felment lifttel a nyolcadikra, onnan lépcsőn le a hatodikra, és a 605-ösből akart leereszkedni az 505-ösbe. egy emeletnyit ereszkedni mégiscsak egyszerűbb, mint mondjuk kettőt, főleg ha a középső szoba foglalt és valaki pont ott nézelődik :)

Benjy - 2011. 05. 21. 18:45

Először is remek írás, másodszor pedig teljesen egyetértek az értékeléssel.Az évad amolyan felemás volt.Az elején kicsit olyan volt, mintha kicsit összehúzták volna nadrágszíjat az írók, aztán a végére nagyon ellaposodott az évad.3×20-ban, és a 3×21-ben kiváltképp butyuták voltak a megoldások.Részemről is 6/10.

Szerintem a 3×23-mal rendesen fel lett vezetve az epizód, habár nem értem minek kellett dupla évadzáró, hiszen az utolsó 5 percben kaptunk valami morzsát RJ-ről, amúgy meg semmi.

Az évadzáró messze eddig a legjobb volt, habár a vége kicsit valóban el lett nagyolva, és néhol kissé logikátlan is volt.Nem gondoltam volna, hogy RJ-t ilyen hamar ellövik, de ezek után kiderülne, hogy mégsem ő volt, akkor nagyon csalódott lennék.

Az tudnám elképzelni, hogy az évad első részeiben Jane börtönben, meg tárgyaláson van, csapat meg nyomoz, stb., nem egy ilyen “10 perc alatt feloldjuk az “egészet” dolgot.Jane-nek mindenképp kéne valamilyen büntetést kapnia, nehogy már azt higgye, hogy mindent megúszhat.Szerintem RJ nélkül is lehetne tovább szőni a szálakat, azt meg végképp remélem, hogy valamilyen irányban fejlődni is fog Jane.A tégla kicsit meglepett, mindvégig Bertram-ot éreztem a “befutónak”.LaRoche meg elég furcsán viselkedett ebben a 2 részben, lesz még ott valami, úgy érzem, vagy tüntessék el, és kérem vissza Hightowert!
Évadzáró:8,5/10.Hibái mellett is remek volt szerintem.

Mindezek mellett nem mondom, hogy “tűkön ülve” fogom várni az évadnyitót, de kíváncsisággal várom, hogy merre tovább.A stábnak van még 3 hónapja, úgyhogy remélem jó irányba terelődnek a szálak.Asszem a 4.évad hozza meg sokaknál a “kasza” kérdést.Annyi biztos, hogy szeptemberben ott leszek, a következők pedig a készítőkön múlanak.

Ábel - 2011. 05. 21. 19:03

Szerintem Jane az igazi Red Johnt ölte meg. Van pár tény ami alátámasztja ezt, persze mindegyiket meg lehet cáfolni.

Az egyik az a hangja, ami ugyanolyan volt mint a második évad végén, de az is lehet, hogy akkor sem Red John volt, hanem az egyik embere vette fel a maszkot. Kicsi a valószínűsége annak, hogy Jane pont Red Johnba ne lenne ennyire biztos, a sok gyilkos elfogása után. Valamint lehet, hogy az még nagyobb cliffhanger lett volna, ha mielőtt meghal közli Jane-nel, hogy nem ő az igazi Red John. Meg ott van az is, hogy a CBS egész héten azt reklámozta, hogy Jane szemtől szembe találkozik Red Johnnal, de lehet, hogy ez csak a reklám kedvéért volt.

Lajoska67 - 2011. 05. 21. 19:56

Ábel: Persze mindenki meg volt győződve annak idején, hogy RJ az a helyszínelő, aki két részben is RJ bűncselekményének a helyszínén kötözködött Jane-nel. A legelső rész volt ilyen, meg a 2. évad utolsója, amelyikben szerepelt. Mert rengetegen vélték felfedezni, hogy az ő hangja azonos a Tyger,tygert mondogató hanggal a 2. évad legvégéről…

Leoben - 2011. 05. 21. 20:49

Simán lehet, hogy Red John volt az akit lelőtt, elvégre egy logikusan és megfontoltan gondolkodó embernek mutatták be, és Patrickre is ugyan így tekintett kb. És egy ilyen ember nem kezd el egy pláza közepén lövöldözni. Egyszerüen elszámolta magát Red John.

lirhen - 2011. 05. 21. 21:01

Én gazdagítom azok pártját, akik a Red John-ügyet halottnak (de vicces…) tekintik.
Mármint azt szeretném, ha Jane tényleg megölte volna John-t,mert ezután is van élet, sőt, ez után van igazán. Eddig sem volt hangsúlyos ez a szál, ha nem számítjuk az évadok elejét és végét, engem például nagyon nem érdekelt. A sorozat epizodikus, elég gyenge ügyekkel, de annál jobb karakterekkel (több Van Peltet.), ennyi. Ha ezt az érdektelen szálat (jaj, nem is Red John volt, de Patrick azt hiszi.. – ne már..) tovább viszik, az nem jó. De én kaszálni nem fogom, mert ez a Red John-szál tényleg nem hangsúlyos, úgyhogy akárhogy rontják is el, nem miatta nézem a sorozatot. Jobb ügyeket akarok, több karakterizációt, meg egy végre a múltjától megszabadult (de attól még cinikus maradhatna) Jane-t. Beszéltem, uff.

Pumi0809 - 2011. 05. 21. 21:04

miből veszitek készpénznek hogy meghalt “red john” nem mutatták nyílvános helyen történt gyorsan jöhet a segítség ahogy a biztonságiak is.

nagyon nagyon sok kapu van most a sorozat elött!

Pumi0809 - 2011. 05. 21. 21:05

wtb edit_

mármint rosszul fejeztem ki magam azok számára akik nem értenék a fentebb írt soraimat :

-orvosi segítséggel túl éli red john majd fityiszt mutat patrik jánosnak és elsétál.

winnie - 2011. 05. 21. 21:09

“miből veszitek készpénznek hogy meghalt “red john””

abból például, hogy egy olyan színészt, mint bradley whitford nem lehet megtartani visszatérő szereplőnek – azt pedig nem kockáztathatják, hogy ne tudják visszahozni.. meg az interjúkban is gyilkosságról beszélnek.

egyébként itt nem a kérdés, hogy meghalt-e vagy sem, hanem, hogy a tette miatt jane-re börtön várna alapból.

Pocok - 2011. 05. 21. 23:18

“abból például, hogy egy olyan színészt, mint bradley whitford nem lehet megtartani visszatérő szereplőnek”

Jajj már winnie :D :D
Nekem pl fogalmam sincs, ki volt ez a színész. De neked elhiszem… de kicsit fura, hogy te így elemzed a dolgot… “biztos meghalt, mert nincs elég pénz a gázsijára” :D Vicces :D

(Ezt természetsen nem sértésnek szántam, csak megjegyeztem)

winnie - 2011. 05. 21. 23:24

ezt csak azért írtam, mert olykor abszurd, hogy olykor mennyire múlnak a dolgok sorozathoz közenincs dolgoktól. nem egy sorozatban volt már olyan, hogy behoztak egy színészt, akit később iszonyú nehéz volt visszahívni, ergó nem a kreatív irány szabta meg a sztorit, hanem az, hogy mikor ér rá xy. (a supnatnál is most az lesz, hogy castiel nem marad állandó szereplő, bármelyik sorozatba hívhatják vendégszerepelni, akár több részre is, mivel nem kötik a supnathoz, pilotban lesz benne jövő tavasszal, talán sorozatot is kap, így az egyéb melói fogják befolyásolni azt, hogy mikor supnaotzhat.)

kmdani - 2011. 05. 21. 23:57

A Red John-os teóriátokkal tökre egyet értek, és kiegészíteném azzal, hogy Bradley Whitford ugyebár arról szövegelt, hogy Patrick kezdje újra az életét, keressen asszonyt, stb. És mi más venné rá, mint hogy azt higgye, megölte Red Johnt?

Vagyis a felvázolt újjáéledés -> karakterfejlődés -> összeomlás teljesen reális.
Remélem okosan kavarják majd a dolgokat, és nem esetlegesen csinálnak egy új “happy meal” főgonoszt, akit lebegtethetnek előttünk.

ropi72 - 2011. 05. 22. 00:02

Sziasztok!
Ez a rétestészta számomra kicsit kezd túlnyújtott lenni.
Ha most nem RJ halt meg,(egyébként szerintem tutira nem)vagy ő az csak nem halt meg,akkor könyörgöm,a következő évad már csak a kettejük párharcáról szóljon végre,de intenzíven!
Egyébként csak egy buta kérdés:Patric és RJ között a feltűrt ujjú,fehér inges,vörös pulcsis fickó aki már RJ előtt megérkezik,és úgy ül,hogy mindent láthat és hallhat,a párbeszéd előtt pedig távozik,vajon csak a véletlen műve,talán tudatos szórakozás a nézőkkel vagy esetleg jelentősége van?

MasterTom - 2011. 05. 22. 01:34

Zseniális, 10/10-es finálé! Még most is a hatása alatt vagyok…

phantom - 2011. 05. 22. 03:47

Attól nem tartok, hogy Patrick Jane-t egy másodpercig is börtön fenyegetné : a férfi, akit megölt egy újságba csomagolt fegyvert tartott a hóna alatt és a zsebében lévő telefon híváslistájában benne volt a téglája száma, aki minimum 3 embert megölt (egyet felgyújtott, a két rendőrt meg most iktatta ki) és egy nyomozót (Lisbon) megsebesített (akivel egyébként szintén beszélt telefonon MINT Red John, és nyilván lenyomozható a hívás). Sima ügy lesz, logikai alapon legalábbis nem lehet számítani nagyobb bajra, hacsak nem akarnak drámázni a készítők.
Személy szerint most hagynám a következő évadban, azzal foglalkoznék, hogy milyen Patrick post-Red John élete, elkezd-e megint élni, párkapcsolatba bonyolódni stb.
DE
az évadzáróban egy fontos szereplőt Red John megölne (vagy egy copycat, ki tudja, ezt már az azt követő évadra lehet hagyni felütésnek), de valami olyan halál kell, ami üt…vagy Patrick Jane potenciális (heavily recurring, maybe even regular character) barátnője VAGY valaki a csapatból (Rigsby, Cho, Grace…Lisbon nyilván marad).
Full sorozatzárónak meg az az igazság, hogy Grace-t tenném meg Red John-nak…colos, vállas vörös hajú, gimis korában éppen még el is lehetne hinni, hogy Red John-nak csúfolták (bad, short haircut ?) és ha egy regular lenne Red John, legalább emlékezetes lenne a sorozat lezárása. Így, hogy a vőlegénye már biztosan benne volt, még jobban bele lehetne magyarázni az egészet DE az se lenne hülyeség, ha az igazi Red John a csapatot Grace ellen fordítja, és olyan bizonyítékokat plántál, amik alapján azt hiszik még a legközelebbi kollégái is, hogy ő Red John.
Na, elengedtem a fantáziámat, hagyom is a szómenést… :)

phantom - 2011. 05. 22. 03:56

Amúgy meg, ha Patrick-nek igaza van – és legyünk reálisak, mikor nincs ? – és Red John-nak van egy halom befolyásos “barátja”, akkor még úgyis, högy most valóban meghalt, lesz itt még több évadra elegendő bosszúállás (az RJ-hívek bosszúja) és copycat mindenféle erőltetettség nélkül.
Most ha valóban meglépték ezt, hogy megölték a főgonoszt, akkor nagyon ügyesen megoldhatják a következő három évad tematikáját…az első háromban Patrick vadászott Red John-ra bosszúszomjasan, a következő három évben a Red John-hívek vadásznak majd Patrick-re bosszút esküdve (hülye példa : 4. évadban a nője, 5. évadban őrült rajongója copycat-el stb.).

tumpara - 2011. 05. 22. 10:40

ropi72: tényleg ott a vörös pulcsis csávó, gyanúsan van elhelyezve, és bár szeretném, hogy ő legyen az igazi Red John, mert akkor egy jó csavarral folytatható lenne a szál, valószínűleg csak megtévesztésnek van ott, hogy a szemfüleseknek legyen miről csámcsogni a neten.

Erzo - 2011. 05. 22. 16:02

Mi van Patrick halottlátó barátnőjével? Egyébként meg, ha több Red John is van, Ő ölte meg Patrick családját, rajta akart bosszút állni, megtette. Azért vártam, hogy BW mond egy kapjunk el néhány punkot mondatot… :P (persze csak viccelek, minden esetre örülök, hogy újra láttam)

blady - 2011. 05. 22. 16:29

“A Red John-t játszót figurát eltalálták, jó is lehetett volna az a jelenet, ha a párbeszédet nem rontják el ennyire hihetetlenül. Vissza akar vonulni a pszicho-gyilkos, mert elege van? Ez még az átlagos sablonoknál is rosszabb. Mint ahogy az is, hogy eddig még soha sehol nem jelent meg személyesen, most pedig teljesen egyedül egy plázában az ősellensége előtt, és még hátat is fordít neki vígan? És mindez nem tűnik fel egy “mentalistának”? Gáz. Vagy csak folytatják keményen ezt a szálat. Ami azért is valószínű, mert enélkül a 2-3 red johnos rész nélkül nem is lenne nézhető már…”

az a párbeszéd úgy volt jó, ahogy volt. A vissza akar vonulni dumát sztem maga sem gondolta komolyan, maximum Jane felhergelése volt a cél és kíváncsi volt face to face ki tudja-e hozni belőle az állatot és meg tudja alázni, sérteni még jobban. Sőt talán pont azt akarta kiharcolni, h lelője..
RJ szálat eleve nem lehet lezárni, mert még ha a főellenség fel is dobja a papucsot, Jane életét így is, úgy is végig kíséri.
Arról nem is beszélve, h a jó ember telefonja is hatalmas infóforrás lehet a zsernyákoknak, ami továbbviszi ezt a szálat.

m76 - 2011. 05. 22. 17:53

Márpedig fel lesz oldva, ha nem is 10 perc alatt de biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar, ugyanis a sorozat az alap sémából él, azokból a bizonyos könnyen kikövetkeztethető 12 egy tucat ügyekből. A nézettség emiatt van, és nem az évi 1 redjónos résztől.

Az aranytojást tojó tyokot nem szokás levágni. Azt nem tudom, hogyan, de fel lesz oldva a cliffhanger nagyon hamar, méghozzá olyan módon, ami visszazökkenti az ügymenetet a szokásos kerékvágásba. Lehet, hogy patrick börtönbe kerül, de ez mikor akadályozta meg pl waltert fringe-ben, hogy segítse az adott rész aktuális ügyét? Börtönből látatlanul, vagy üveg mögül is előbb találja meg majd a gyilkost mint a lelkes cbi csapat. Egy két kapcsolat segítségével elintézik, hogy 5 csillagos cellája legyen és kap hozzá állandó telefonvonalat. De fel tudnék még vázolni egy pár olyan megoldást ami lehetővé teszi a munka hasonló folytatását. White Collar pl mond valakinek valamit?

Ami RJ-t illeti én elhiszem, hogy tényleg a bajúsz volt a valódi red john, ellenben biztos, hogy fel fog merülni még később a neve, már meg is formálódott a fejemben egy pár ötlet egy-két duplarészre, de nem vázolom most itt fel őket, mert véletlenül tényleg megvalósítják ezeket és akkor megnyúznak spoilerezés miatt :D

Amúgy meg sajnálom, hogy elmarad az esküvő, mert így nem láthatjuk többé az angry little princess-t, de komolyan ha vissza merik hozni ezzel a rigsby féle szerencsétlenkedést akkor megőrülök.

winnie - 2011. 05. 22. 17:57

“az angry little princess-t”

muhaha, az nagyon ott volt:)

Ale - 2011. 05. 22. 22:02

Bradley Whitford FTW!

Zseniális évadzáró volt.

fran - 2011. 05. 23. 00:09

Én arra hívnám fel a figyelmet, hogy nagyon egykorúak voltak, akik Red John oldalán haltak meg O’Laughlin -hiányozni fog talán nekem egyedül, nem akarok Rigsby-Van Pelt párkapcsolati nyűglődést- az első évadban a srác, aki ismerte a vörös csajt. Mintha a második évedban is velük hasonló korú lett volna, a bérgyilkos csaj is hasonló volt. Mondjuk nem agymosó szektára gondolnék, hanem valamiféle társaság, ahol keményen zsarolják a tagokat.

tumpara - 2011. 05. 23. 09:01

Pedig Rigsby és Van Pelt nyűglődni fog. Ez a két karakter erre rendeltetett.

wice - 2011. 05. 23. 18:12

SPOILER
Sajnos nem saját találat, az IMDB fórumában rakta be valaki ezt a képet:
http://www.imagebam.com/image/e3b4eb133300080

Figyelmünket fordítsuk a piros pulóveres férfira. Szerintem ez a kép valószínűsíti, hogy lesznek még meglepetések. :)

wice - 2011. 05. 23. 18:28

Fenébe, most látom, más (ropi72) már észrevette. De a magam részéről meg lennék lepve, ha red herring volna.

gizirozi - 2011. 05. 23. 18:40

wikipediában már elkönyvelték, hogy ő volt RJ: http://en.wikipedia.org/wiki/Red_John

wice - 2011. 05. 23. 19:03

Még szerencse, hogy a Wikipédiát nem papírra nyomják. :)

Conquistador - 2011. 05. 24. 02:13

durván jó volt. végig feszültséggel teli. egy kis plusz idővel még az ügyészt és szóvívőt is meg lehetett volna szellőztetni. whitford-nak nagyon örültem, imádom, akkor is ha nem ő volt az igazi red john, mer nem ő volt, szinte biztosra veszem. viszont el tudom képzelni egy nagyon közeli rokonaként (bátyja,öccse)

azonban a kritika ezen részével nem értek egyet:
“hamarabb tudod, hogy nyilván azért ment a srác a benzinkúthoz, hogy leadja a lemezt, nyilván azért volt kötél a nőnél, hogy lentebb ereszkedjen az erkélyről, és nyilván azért liftezett a nyolcadikra, lépcsőzött a hatodikra és ugrott ki az ablakon”

persze, sejted a dolgokat, de ne mondjátok már h ebből az összeset és konkrétan előre tudtad mindet. oké h nem passzol valami, de a megoldását egyből előre..

nekem ezzel a gyilkossággal egyedül morális problémáim vannak. elég valószínű h jane nem rj-t ölte meg, és ezért a karakter megítélése teljesen más, már most – számomra, nem tudom más h van ezzel.
hm, most így belegondolva, hatásos volt az utolsó pár perc, de szerintem elhibázott lépés a készítők részéről.

blady - 2011. 05. 24. 12:51

nekem sem esett le egyből…
Amúgy a szobás jelenettel kapcsolatban (oké h az írók szempontjából így tudtak belőle kihozni nagyobb csavart) DE Jane-nek mentalista révén nem jutott eszébe az, h egymás melletti szobákba csalja a gyanúsítottjait?:D jó egyik szoba ablakát kinyítja a gyilkos azt átmászik a másik szobába, de akkor talán mégsem sietik el és és böknek rá elhamarkodottan Bertramra.
Ez h egymás alatti szobákba csalták őket, kicsit logikátlan, amatőr húzásnak tűnt nekem..dehát ez már részletkérdés

Benjy - 2011. 05. 24. 15:23

Ha egymás melletti szobákba csalták volna őket, akkor 10 perccel rövidebb lett volna a rész. :P

Dávid - 2011. 05. 24. 22:10

Nos.. RedJhon nélkül persze hogy lehet folytatni a sorozatot bekell hogy valjam .. uncsi volt már ez a redjohn…
Beszéltetek arról mennyire drámai a sorozat. Szerintem ne nagyon redjohn se drámai.
Számomra az volt drámai jelent amikor egy lány megölte az apját.fiatal koru volt és Lisbon bekarata vinni a javító intézetbe és Patrick elkezdett vele vitázni… Na az számomra nagyon “drámai ” volt egy komoly vita bizonyos nézőpontokról és igaza volt Patricknek.. és a végén Lisbon is megondolta magát Szerencsére és elhozta a lányt.
Na az nagyon komoly rész volt ez hatott meg a legjobban az egész évadból! Az ilyen helyzetekre, társadalmi kérdésekre kell csak kihegyezni a sorozatot.. és akkor egy igazán jó lesz. Ehhez képest redjohn semmi.. üldözi üldözi de nem hat meg ez jelenformában. Pl ha elkapná és Lisbon probálná megfékezni hogy ne lője le.. Na az egy igazán drámai pillanat lett volna.. Lelővie Jane vagy sem? Lisbone hagyja szemt huny neki vagy lelővi Patricket.. Szerintem az igazán érdekes kérdések ezek lettek volna…

blady - 2011. 05. 25. 09:26

Jóhát igen, így tudtak csak kihozni belőle némi csavart, de akkor is..:D

Amúgy ha Lisbon is jelen lett volna az ominózus jelenetben, Jane akkor is lelövi a fazont, Lisbon pedig száguld a bilinccsel, nem lőtte volna le a saját kollégáját/barátját.
Én már a 2. évad végén tudtam, h tökmindegy milyen helyzetben hozzák össze Jane-t RJ-vel v vmelyik hasonmásával, bármikor meghúzná a ravaszt. És így is lett :) nem csalódtam benne:D

Benjy - 2011. 05. 25. 14:22

Többször mondta Jane, hogy ha találkozik RJ-vel akkor megöli, úgyhogy tudtam, hogy ez lesz a vége.Ez ellen se Lisbon, se senki nem tehetett volna.

Em - 2011. 05. 25. 14:41

Hölgyek,Urak

Ugy emlékszem Red Johnnál egy töltött fegyver volt kézben,megölt eddig 1000 embert,hősünk ugyan tanácsadó,de a rendőrségnél és 1000 gyilkost kapott el.Eddig.Mi is van azzal a börtönnel?

winnie - 2011. 05. 25. 14:46

hogyhogy mi van? aki embert öl, az börtönt érdemel. vagy aki jó ember, az megölhet pár embert, mert annyi jót tett?

naughtyL - 2011. 05. 25. 18:53

ez tényleg jó kis finálé volt. egyetértek abban, hogy az évad nem volt olyan acélos..

igazából tökre egyetértek a kritikával is szóval nem ismétlek. én is azokat remélem, mint @CyC..

Külön öröm nekem ebben a sorozatban, hogy nincs állandó nagy szerelmi dráma. mert van pelt meg rigsby halacskák a vízben!

Amúgy ezen már gondolkodtam, hogy vajon össze fogják-e hozni őket..?

jöhet a következő évad!

ja, nekem csak az a hetyke bajusz hiányzott:)

Foxtrot - 2011. 05. 25. 23:09

Az elmúlt két napban daráltam le az évadot, most olvastam el a cikket és futottam át a kommenteket. Nem értek egyet ezzel a megállapítással: “akinek nem lett volna eddig is egyértelmű, hogy Grace férjjelöltjének annyira semmi funkciója sincs, hogy tégla lesz belőle.” ennyi erővel nem volt sok funkciója a szóvivőcsajnak , meg a másik fickónak sem, viszont nekem LaRoche az elejétől fogva furcsa, illetve ő és Bertram volt a két tippem és szerintem voltak is erre utaló jelek például a 16. részben Bertram idéz Willeam Blake-től (akitől a tyger, tyger… is származik) ez nekem gyanus volt, mind a ketten nagy befolyással rendelkeztek,jó belső emberek lehettek volna RJnek illetve nekem megerősítő jel volt h az h miután Jane lebeszélte Bertrammel h találkoznak Hightowerrel, utánna rögtön a telefonhoz nyúlt. Azt viszont nem értem h RJ hogyan került a plázába(lehet h valami részlet felett elsiklottam …)
Azzal egyetértek h RJ valamilyen formában a sorozat szerves része marad.
Engem viszont a LaRoche-hoz történt betörés óta foglalkoztat h mi az a sötét titok amit féltve öríz a széfjében.
Személy szerint bejött az évad, lekötött és megmozgatták a fantáziámat.

Sziszi - 2011. 05. 26. 14:32

Sziasztok!
Szerintem Bertram is Red John embere volt!Ha jól emlékszek már az első évadban is felmerült Lisbon és Jane fejében hogy van egy beépített ember!!! Én hiszek benne hogy nem Red Johnt ölte meg! Nekem is gyanús lett az a vörös pólós férfi!!!Ráadásul mikor a családjáról mesélt,azt mondta hogy a kislány izzadt volt,pedig Christina elmondta Jane-nek amit a felesége üzent hogy a kislány egész végig aludt,nem tudott semmiről!!!

Benjy - 2011. 05. 26. 16:12

LaRoche amióta bejött elég furán viselkedett.Nekem egész végig egészen sunyinak tűnt.Nyomozásai során mindig Hightowerre hajtott sosem Red Johnra.Egész évad alatt csak úgy volt, tehát O’laughlinhoz képest ő sem kavart nagy port.

blady - 2011. 05. 26. 20:35

juhéjj hétfőn kezdi a retek a (z 1. évad végét+) 2. évadot. Jane szinkron hangja fergeteges, nekem személy szerint jobban tetszett, mint az eredeti hangja..

CyClotroniC - 2011. 05. 27. 08:56

Véletlenül se szeretném, ha ez most kicsit nagyképűnek tűnne, de azért tényleg lehet érezni egyfajta írói koncepciót a nyomozósokon, főleg ha az ember darálja, vagy kisebb blokkokban nézi (én többnyire ~3 epizódot összevárok és egyszerre). Nem azt mondom, hogy 100%-ra tudod, inkább csak 70-80%-ra sejted, és hát mikor igazad lesz, akkor a sejtésből “tudás” lesz.

Én úgy vagyok a nyomozós sorozatokkal, hogy eszméletlenül lehet érezni a fókuszt vagy a stílust. Ami itt működik a találgatásnál, az máshol nem, mert mások írják, és fordítva. Ráadásul ez nem is ilyen analitikus sorozatnézés, inkább csak indirekt ráérez az ember arra, hogy hogyan gondolkodnak az írók. LaRoche-t sose tartottam gyanúsnak, mert úgy éreztem, hogy vele lehet hosszútávon mit kezdeni. Minelli után Hightower hozott határozottságot a vezetői székbe, most emellé kaptunk némi észt is. Én bírom a karakterét, és kell egy ilyen értelmesebb főnök Jane fölé, akit nem olyan könnyű palira venni. Ennek volt az első prototípusa Bosco, de LaRoche még jobban sikerült.

Grace barátja meg azért volt egyértelmű, mert már az esküvőnél tartottak, ami tipikusan csak azért kellett, hogy nagyobb legyen a csalódása. Lehetett tudni, hogy a 3. szezonban nem hozzák össze egy noname visszatérő minikarakterrel, ergo az egésznek funkciója van, és nem csak annyi, hogy Rigsby-vel még kerülgessék egymást egy darabig, mert azt korábban megoldották frappánsabban Hightower alatt.

A vörös pulcsis ember meg tipikus terelés szerintem. Ha én írnék ilyen sorozatot, teleraknám tévutakkal, mert talán több embert lehet meglepni egy csavarral a végén, ha másra tippelnek útközben. Ezt a Red John dolgot amúgy a rajongók misztifikálják túl szerintem, és kicsit ebben partnerek az írók is. Azért is voltak a Blake idézetek például, mert RJ-t nem lehet non-stop a köztudatban tartani súllyal, így 4-5 epizódonként elhintenek olyan morzsákat, amelyekből csak 5-ből 1-nek lesz szerepe.

Meg hát már tényleg többször előhoztam a Monk-os párhuzamot, de maximálisan illik erre a sorozatra, mert dióhéjban annak a sablonját követi. A zseni, aki kívülről segíti a rendőrséget, és folyamatosan az a cél lebeg előtte, hogy bosszút álljon a felesége gyilkosán, és bár teljesen más szemszögből dolgozzák fel ezt az alaptémát, de az közös bennük, hogy ez a karakter mozgatórugója.

Persze a Mentalist-ban kiaknázatlanok a mellékszereplők, még Lisbon is, így lehetne nekik súlyt adni azzal, ha a one-man-show-s fókuszt feloldanák Patrick-ről, és kicsit másra is tennék belőle. Erre mondjuk jó lenne, ha az RJ ügy megoldódna, és kibontakozna valami más, de jelenleg nem érzem azt az erőt a többi karakterben, hogy rájuk lehetne építeni egy több szezonon átívelő drámát, Patrick meg ezután bármi mást kapna, közel sem lenne akkora súlya, mint RJ-nek, ezért is gondolom, hogy ezt nem dobják el, vagy ha gondoltak is rá, hogy tényleg kiírják RJ-t, és megpróbálkoznak valamivel a 4. szezontól, abban azért biztosak lehetünk, hogy ott van egy vészterv is a fiókban, amivel bármikor “feltámasztható” a nemezis, ha kiderülne, hogy átívelő szál nélkül erőtlenebb ennél is a sorozat.

CyClotroniC - 2011. 05. 27. 10:56

A Bruno Heller interjú legidevágóbb részei, bár sok konkrétummal nem lettünk okosabbak:

“The question remains: Was that Red John? The larger question is: How does Jane get away with murder? Whoever the man was, you’re not allowed to do that.”

“What you get from that scene is what you should get. The viewer is supposed to be convinced. Patrick Jane is certain it’s Red John. Some people are not so certain. Thing is, Red John is a master of the mind game. If Red John wanted to die, maybe this is how he wanted to die. Or maybe he just wants Jane to think he’s dead.”

naughtyL - 2011. 05. 28. 08:45

ez olyan kaptunk is valamit meg nem is interjú volt.. a kezdésig lehet reménykedni, hogy melyik utat fogják választani.

szerintem fontos része a sorozatnak RJ én nem akarnám, hogy vége legyen annak a szálnak. meg nem is tudom elképzelni, hogy azután milyen lenne Jane motivációja.

Benjy - 2011. 05. 29. 13:15

Nem hiszem, hogy Bruno “elrontaná” a folytatást.Olyan szintű teret csinált maga előtt, hogy kár lenne elszalasztani.Az interjúban elég zavarosan beszélt, de szerintem már tudja merre tovább.

CyClotroniC - 2011. 06. 01. 09:05

Én nem éreztem zavarosnak, egyszerűen csak kiszolgálta mindkét oldalt (akik szerint RJ meghalt és akik szerint nem), így bizonyos szempontból megmarad a hype a nyáron, ráadásul ha az a verzió lesz, amit én mondtam, hogy RJ visszajön, de csak mondjuk egy szezonzáróban, akkor sokkal nagyobbat üt, ha 1 éven keresztül tényleg mindenki elhiszi, hogy meghalt.

Maala - 2011. 07. 02. 21:15

No, ledaráltam, és a végére elég nagyot ütött. :-D Elméletek persze ugrottak be a folytatást illetően, de inkább megvárom a 4. elejét, hogy meglássuk, merre indulnak.

Azért vertem az utolsó 40 percben a fejemet a falba, hogy mégis hogy lehet ilyen ostoba kliséket elnyomni, de hát “sóbiznisz”.

JimmyL - 2011. 07. 04. 20:55

En meg orulnek neki, ha O lenne Red John, mert en konretan unom Red Johnt… nem tehetek rola, de nem erdekelt…
Nekem ebbol marhara nem hianyzik ez az ativelo szal. Nekem ez a csipkelodos stilus mukodik magaban is, mint ahogy Poirot is imadom.

izi - 2011. 08. 10. 18:29

Brun Heller azt nyilatkozta, hogy a következö évadba patrik azért fog harcolni, hogy ne itéjèk halàlra, mert az àlitolagos RJ, holtesténél nem talàljàk meg a fegyvert, igy nem védekezhet a birosàgon önvédelemell :( egyépként szerintem is ugy fojtatodik, hogy végig megy az évad ugy , hogy Patrik azt hisszi megalt RJ, talàn közbe még össze jön Lismonnal is :) és az évad végén ujra fent lessz a falon a piros Smily :)

orsi998 - 2011. 08. 11. 03:10

Nekem a finálé 10/10-es az évad úgy 8/10-es.Én személy szerint végig Bertram-ra gyanakodtam de a vége felé annyira buta képet alkottak róla az írók ezzel a szöveggel, hogy ő csak egy bábu a székben és nem olvassa az ügyeket, és semmiről sem tud, hogy el is vetettem végleg a dolgot, hogy RJ embere lehet…Ja amúgy BW mondja is , hogy megörült mikor O’laughlin mesélt neki a csapdáról, tehát az a balek Grace elmondott neki mindent…
Viszont LaRoche most lett csak igazán gyanús beépített ember nekem, ahogy lelőtte Guptát a kocsiban nehogy már véletlen valaki kivallassa…
Nem tudom valaki emlékszik-e még az első évadban volt a fürdőszoba falára vérrel írva, hogy Red John is man… aminek simán lehet egy Y a vége és így már azt jelenti, hogy RJ nem egyetlen személy, ezért is hajlok afelé, hogy BW nem az igazi RJ volt(persze attól még lehetett az aki megölte Patrick családját, elvégre RJ is many…)
Hatásosabb tényleg úgy lenne a sorozat, ha az új évadban miután nagy nehezen kiküzdötte magát a börtönből Patrick végre kezdené magát túl tenni a dolgokon, kifestené a hálószobáját végre és szerezne egy normális ágyat és jobban rányomulna a kis dühös hercegnőjére,persze csak kis lépésekben, de szórakoztatóan. Aztán az évad vége felé bammm kijátszanák azt a kártyát, hogy nem adják a boldogságot, olyan könnyen….
Spoilereknél tartva: olyat olvastam, hogy Lisbon és még maga Jane is megkérdőjelezi majd a saját épp elméjűségét, mivel se fegyvert se telefont nem találnak a hullánál,ami érdekes, mert akkor a helyszínre érkező biztonságiak teszik el vagy a helyszínelők…
Ja és Rigsbynek visszahoznak egy szimpatikus lányt a társkeresős részből, így remélem VanPelt-tel nem nagyon fog foglalkozni ebben az évadban..
Érdekes volt számomra ez a piros pulcsis fazon…én már nem tudom hányszor néztem meg a részt de eddig észre se vettem.. így én nem tulajdonítok neki sok jelentőséget, bár bele lehet éppen magyarázni valamit.
Minden esetre már nagyon várom a szeptember 22-ét kb 2 hete elkezdték forgatni a részeket, és Rigsby ügynök csatlakozott twitter-re, (@OYeoman néven) és már más forrásból is hallható, hogy első 2-3 részben Jane dutyiban van, tehát csak nem megy olyan ripsz-ropsz a szabadulás. :)

Sanyi - 2011. 08. 22. 04:41

Szerintem a főnökük, akivel üldögélt Patrick üldögélt az épületben, szintén Red John embere, mert Red John csak tőle tudhatta, hogy ott lesz a találkozó. VanPelt volt pasijától biztos nem. Ha nem a főnöktől tudta RJ, akkor kitől mástól, hogy hol lesz a találkozó? A főnök telefonált valakinek az irodából valakinek, miután Patrickkel arról beszéltek, hogy elmennek a találkozóra.

Schleck - 2011. 08. 25. 14:18

Hát ez a finálé ennél bőven jobb kritikát érdemelt volna…

winnie - 2011. 08. 25. 14:24

itt a lehetőség, várjuk a véleményedet. ha már írtál, akkor igazán írhatsz a sorozatról vagy a fináléról, mert így sosem tudjuk meg, hogy tetszett-e neked vagy sem.

koba1996 - 2011. 09. 30. 18:56

Annyi véleményt mondanék, Red John-nak fegyvere volt, tehát lehet h látszik, h nem önvédelem volt, de bármikor ráfoghatja.A másik meg nyilván h miért volt egyáltalán pisztoly nála, elvégre nem stukkerrel a zsebünkbe megyünk shoppingolni.De persze erre ott van ellenérvnek, h Red John sorozatgyilkos, és akkor már alapból nem lehet olyan súlyos a dolog, főleg h még a fegyver is ott van nála (Red Johnnál).Viszont szerintem Red John halott, és ez így is marad.Bocsi ha összetöröm a lelkesedést, de vége.Ennyi volt, Red John nem halhatatlan, és most lejárt az ideje.Elenben lehet, h Patrick is úgy fog gondolkodni, mint a nagytöbbség, hiszi h Red John él stb. Ez fogja az ízét adni a kövi évadnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz