login |

Law & Order: SVU: vége a 12. évadnak

2011. 05. 21. 14:23 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: 2010/11 finálék, kritika,

A lehúzós, durvulós, depressziós krimik kedvelői ismét kapnak 3 hónap Law & Order: SVU-mentes időszakot, csak azért, hogy szeptemberben folytatódhasson a sorozat – egy ideig még Mariska Hargitay-val, de 13 rész után az ő háttérbe vonulásával már lehet, hogy Jennifer Love Hewitt-tal.

Law and Order SVU - 12x24-a

Hogy a fináléről, a 12×24-ről is essen pár szó. Egyrészt nem volt fináléérzete, cliffhanger sincs. Oké, a végén az egyik szereplő olyasmit tesz, ami lehet, hogy örökre nyomot hagy benne, de ettől még nem volt annyira csalafinta, érdekes vagy durva az éppen aktuális eset. Sőt. Hirtelen nem is jut eszembe ennél gyengébb rész az évadból, pedig biztos volt.

Az mondjuk fura volt, hogy az eset rablásnak indult, gyilkosságá vált, majd utána még minden volt egészen csempészésig, ide-odaváltozott a dolog, de talán éppen a kellő fókuszálás hiánya miatt idézett elő belőlem vállvonogatást. Oké, persze, a vége durva volt, de a nézőre gyakorolt hatása már közel sem annyira, mert hihetetlenül kiszámíthatóak voltak a történések, tucatszor játszottak el hasonló befejezést a sorozatban. (Most arról nem szólok, hogy ha ilyesmit meg lehet csinálni, akkor nagy szószban van a rendszer.)

Law and Order SVU - 12x24-b

Mondhatni már szokás szerint az “order” aspektust hanyagolták, minek köszönhetően az elmúlt időszakban nincs is fix helyettes ügyész szereplő, inkább csak ketten-hárman (:ásít:) rotálják egymást, de a készítők sem nagyon találják azt, aki hosszabb távon maradhatna. Talán nem akarnak úgy besülni, mint a 10. évadban Michaela McManus-szal.

Law and Order SVU - 12x24-c

Hasonló a helyzet egyébként a többi szereplővel, mondjuk én megvagyok a Benson-Stabler párossal, akiknek Tutuola besegít, jobb is, hogy erőltetetten nem írják be Munch-ot, a pszichiátert, a halottkémet vagy olykor a parancsnokot a részbe, de mindez inkább arra utal, hogy ez a L&O: SVU már nem az a L&O: SVU, ami volt annak idején. Az évad 6/10, a finálé 4/10 volt. A műfajban még mindig ez a legjobb. Mármint nem a Law & Order-műfajban, hanem a lehúzósak közül.

2 hozzászólás Ne habozz!

symor - 2011. 05. 22. 07:37

Ez az a Law & Order sorozat, aminek le kellett volna zárulnia három évaddal ezelőtt. Sokmindent elszúrtak mostanában az Esküdt ellenségek-franchise történetében, elsőként azt, hogy nem csináltak az eredeti szériának egy történelmi évadot, még ha egy rövidet is. Ellenben rálőcsölték a pénzt az új LA-sorozatra, bármilyen kreatív háttér, vagy kiemelkedő szereplő hiányában. Megérdemelt bukta is volt az egész.

A másik ballépés pedig éppen az SVU-val kapcsolatos, mert bár egyértelműen a legnépszerűbb L&O mellékág a bevált főszereplőpáros és a perverzek utáni kajtatás miatt, mostanában már ötlettelen és lapos az egész. A 10. évadtól számítva egyértelmű minőséghanyatlás következett be, Hargitay és Meloni 8 év alatt már kibontakozott majd minden formában és átfedtek mindenfajta aberrációt, amit csak lehetséges az ügyekkel, több variációban is.

Ha szigorú lennék azt írnám a 8. évad volt valójában az utolsó, mely a régi minőség jegyében készült el, bár a 9. évad egy-két epizódjával még mindig ott volt a szeren. A 10. évadtól a készítők elkezdtek viszont feleslegesen variálni, mi több lopkodni. Csórtak egy kis CSI-t, lenyúlták valamennyire a Criminal Minds és azt hitték az új elemek ezekből a népszerű konkurenciákból, majd frissíti a sztorit. Nem tette, a 10 évad félepizódokat hozott, jól induló részeket, amelyeket borzalmasan zártak le. Ráadásul a magánéleti szálat rohadtul idegesítő módon felerősítették a bűnügyek kárára.

Meloni családi háttértörténetétől a bipoláris kislányától az anyjáig nekem tele volt a tököm. Hargitay anyakomplexusaitól meg egyenesen felfordult a gyomrom. A recept viszont az alkotóknak viszont nagyon megtetszett és a 11. évad minden egyes epizódját melodrámává alakították, bűnügyi dráma helyett. Mikor pedig már azt hittem ennél rosszabb nem lehet jött a 12. évad, melyből egy fél epizódot sem tudok mondani, ami karcolt, inkább idegesített a dolog, míg azon tornáztattam az agyam, hogy a következő rész talán jobb lesz. Nem lett!

Az SVU siralmasan elkopott és a 12. évad mesterségesen tartotta csupán életben a sorozatot, ami már 3 éve legalább agyhalott. Az eredeti sorozat, mely majdnem történelmet írt, az SVU egy felesleges évadjának árából még hármat kihozott volna, sokkal jobb minőséggel.

A frenchise-horror azonban a 13. évaddal vár ránk, Jennifer Love Hewitt, mint L&O-nyomozó, ne röhögtessenek!

trin - 2011. 05. 22. 09:34

Számomra a L&O franchiseból ez a legjobb,de tény h a 9.évad után abba kellett volna hagyniuk.
Ha tényleg jön Jennifer Love Hewitt, számomra tuti vége a sorozatnak, de szerintem úgy egyébként is.
Volt néhány jó rész a 12.évadban, de ez nagyon kevés ahhoz h egy sorozat életben maradjon.
Remélem h a következő az utolsó évad lesz,és végre írnak egy normális befejező epizódot.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz